Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 3
    i/e regjistruar Maska e agim77
    Anëtarësuar
    25-03-2006
    Postime
    10

Feja islame ka ardh për ruajtjen e pesë gjerave

Feja islame ka ardh për ruajtjen e pesë gjerave
    « në: 23 Mars, 2006, 10:22 »

--------------------------------------------------------------------------------
    Ajo qe me shtyri te shkruaj rreth kësaj teme jan fyerjen e njepasnjeshme kundër fesë islame dhe mendova se këto fyerje mund te jen për dy arsye 1pershkan te armiqesis qe e kan ndaj kësaj feje dhe2mund te jetë pershkan keqkuptimeve dhe mos dituris për këtë fe prandaj këtë tem e dergoj ma shum te ata qe kan pas keqkuptime për këtë fe sesa tek ata qe kan armiqesi sepse ata qe kan armiqe si prap nuk e pranoj për mos më zgjate ma shumë po ia filloj këtë teme
    ISLAMI KA ARDH PER RUAJTJEN E PESE GJERAVE
    1.Ruajtjen e mendjes se njeriut dhe për këtë shkak e ka ndalu alokoholin dhe drogat e ndryshme te cilat për veç qe po jan te domshme për mendjen e njeriu po jan te domshme edhe për vete shoqrin p.sh..kemi shumë raste te aksidenteve të ndryshme ne komunikacion te cilat kan perfundu ne menyr tragjike me vdekje i gjejm se kan qen te pite apo shumë dhunime qe po bahen sot ka raste te shumta ne perëndim qe kur është kethy i pite ne shtepi e ka dhunu vajzen e vet qa ka ba ka ra ne shkalle te shtazes poashtu prej dameve tjera e ka mbyt grun apo dik tjetër kur ka qen i dehur dhe nuk ka ditë se çfarë ka ba e shumë dame te tjera te cilat i dim te gjithë këtë e ka pranuar edhe pernedimi tani dhe po mundohet qe sa mapak me pas vozitesa te dehur edhe amerika e ka provu para disa dekadash për me ndalu alkoholin mirpo iu kian mbush burgjet dhe nuk ka pas qa bënë ndërsa ky dom i alkoholit te ne muslaimanet ka qen i ditur qysh para 14shekujve dhe muslimen jan largu nga kjo pirje e shëmtuar pa hi ne burgje mirëpo me 3 versete(ajete)kuranore dhe ka mjaftu me i dhan fund.
    2.ruajtja e nderit dhe për këtë shkak e ka ndalu prostutucionin dhe çdo qe qe te shpie tek ai dhe e ka kunsideru feja jonë islame mekate prej mekatevete mëdha ashtu qysh e ka konsideru edhe alkoholin.dhe damet e kësaj dukurie te shëmtuar po dihen sot si sida smuj ngjitese e pasherueshme qe po i mby me miljona njerezne vite si abortimi qe po mbyten foshnjet pa faj etj
    3.raujtjen e pasuris për këtë arsy e ka ndaalu vjedhjen pa marrë parasysh a deshiron me vjedh muslimanin apo jomuslimanin edhe këtë e ka konsideru prej mëkateve te mëdha si rezultat i hajnis sot bahen shum vrasje dhe shumë deme shoqrore dënimi ne islam për hajnin është prerja e dores e cial ne shiqim të parë doket e shtire mirëpo është sherim për vet person i cili kur te sheh doren e prem ma nuk mendon me vjedh sepse e ka stopin me veti dhe sherim për shoqerin te cilët kur te shohin si iu ka pre dora atij nuk guxojn me vjedhetj
    4.ruajtjae jetës dhe për këtë shkak e ka ndalu vrasjes e njeriut për veç me te drej dhe e ka konsideru vrasjen e një personi pa te drejt sikur vrasjen e njerzis dhe ansjlelltas dhe a e ka ndalu vetevrasjen ndërsa vetëm gjatë vitit2003 34427budiste kan myt vetveten e tyre a nuk është krim ky po ashtu ne perëndim ka vende specilae për vete vrasje dhe ke mundësi me zgjedh metodën si po don me ba vetvrasje Zoti na ruajt nga ky ves i shëmtuar
    5.ruajtaja e fes për këtë ka ardh xhihadi me te cilin ne e mmbrojm fenë tonë dhe nuk lejojm imponime te fe as ne nuk i bëjmë askuj as nuk deshirojm qe neve te na bën ndokush etj
    vëlla dhe motër e dashur shqiptare ju kisha lute qe mos te merreni me thashë thame mirëpo të shikoni kuranin çka thotë dhe mos i shikoni muslimane se muslimanet nuk jan prezentim i islamit po islami është prezentim i njerzeve ju përshëndes te gjithëve kudo qe jeni me falni për zgjatje se nuk kam mundur me shkurtu ma shumë se këtë 5 pika meritoj më fol për secilen veç e veç
    kalofshi mirë

.................

selam aljekum

eshte me se e sakte ajo qe the...per fat te keq kur shikoj se si edhe nga vet shqiptaret kur hedh syt ne forum ,se si na ofendojn ne dhe fene islame ma ligeshton zemren
    gutentag hope hope shtajgen mute muten tope

fishkelle te rrapi treshit[COLOR=DarkOrange]

i/e regjistruar Maska e kuds
    Anëtarësuar
    23-03-2006
    Postime
    49

thirrja per te deshmuar se: s" ka asnje zot tjete pervec allahut

Thirrja për të dëshmuar se askush nuk meriton të adhurohet përveç Allahut

Allahu thotë:
    Thuaj (O Muhamed): "Kjo është rruga ime, e vënë në fakte të qarta, e që unë thërras te All-llahu, unë dhe ai që vjen pas meje. Larg të metave është All-llahu, e unë nuk jam nga idhujtarët." (Ku'ran 12:108)

Allahu e urdhëron Pejgamberin e Tij alejhiselam në këtë ajet që ti mësoj njerëzit dhe t'ua bëjë të qartë atyre Fenë dhe Sunetin e tij dhe mënyrën e jetës së tij dhe të atyre që e pasojnë thirrjen e Fes së Allahut, dhe që e praktikojnë Teuhidin dhe duke vepruar ashtu, ai dhe ata që i binden atij dhe e besojnë atë janë duke pasuar Udhëzimin e Shenjët dhe janë duke vepruar sipas diturisë dhe fakteve të qarta; dhe ata e lartësojnë Zotin e tyre dhe e lavdërojnë Atë mbi të gjithë atë që ia shoqërojnë, në Zotërimin e Tij, në adhurimin dhe në Emrat dhe Atributet e Tij të Shenjët; dhe se ai është i pafajshëm ndaj politeistëve dhe Shirkut të tyre.

Dobitë që rrjedhin prej këtij ajeti

1. Të obliguarit që të jesh i sinqertë dhe i pastër në besim, kur bënë thirrje në (adhurim) të Allahut.
    2. Thirrja duhet të mbështetët në themel të së vërtetës dhe të fakteve.
    3. Obligimi për të qëndruar i pastër prej Shirkut dhe pasuesve të tyre.
    4. Dhe se veprat nuk janë të pranuara vetëm nëse janë në pajtueshmëri me atë të cilën e ka sjellur i Dërguari i Allahut.
    5. Obligimi për ta lartësuar Allahun mbi të gjithë atë që nuk i takon Madhërisë se Tij.
    Lidhshmëria e këtij ajeti në lidhje me temën e Teuhidit

Vërteton se rruga e Pejgamberit alejhi selam dhe e atyre që e pasojnë atë është që tu bëjnë thirrje njerëzve në fenë e Allahut, dhe kjo e mishëron dëshminë se askush nuk meriton të adhurohet përveç Allahut.

Transmetohet në autoritetin e Ibn Abasit (ra) se i Dërguari i Allahut alejhi selam kur e dërgoi Muadhin (ra) në Jemen i kishte thënë: "Ti po shkon te një popull të cilët janë prej Popullit të librit: Prandaj gjëja e parë në të cilën i thërret ata duhet të jetë që të dëshmojnë se askush nuk meriton të adhurohet përveç Allahut." Dhe në transmetimin tjetër: "që ata të dëshmojnë në Njësinë e Allahut." - "Dhe nëse të binden në atë, atëherë informoj ata se Allahu ua ka obliguar që të falen pesë namazet çdo dite dhe natë. Dhe nëse të binden në atë, atëherë njoftoj se Allahu ua ka obliguar Zekatin i cili duhet të merret prej të pasurve prej mesit të tyre dhe tu jepet të varfërve të tyre. Dhe nëse të binden në të atëherë ke kujdes dhe mos e merr (pjesën) më të mirë të pasurisë së tyre (si Zekat), dhe ke kujdes nga lutja e atyre që u është bërë padrejtësi, se nuk ka pengesë ndërmjet atyre dhe Allahut. (Transmetuar prej Buhariut dhe Muslimit)

Pejgamberi alejhi selam e dërgoi Muadh Ibn Xhebelin (ra) si reprezentues të tij në Jemen, dhe e këshilloj atë se çka kërkohet prej tij, duke filluar me thirrjen për ta adhuruar Allahun, Vetëm, pa i bërë shokë, dhe se nëse e pranojnë atë atëherë ai duhet ti informoj për obligimet më të mëdha pas Teuhidit, të cilat janë: namazi dhe zekati; dhe se nëse i binden në atë, atëherë është detyrë e tij që të mbajë drejtësi me ta, dhe mos tu bëjë padrejtësi apo të ju shkaktoj vuajtje duke marr pjesën më të mirë të pronësisë si Zekat, se ajo do të përbëjë një padrejtësi ndaj tyre dhe mund ti provokoj ata që ata ti luten Allahut kundër tij - dhe se lutja e të shtypurit dhe atij që i bëhet keq asnjëherë nuk refuzohet prej Allahut.

Të mirat që rrjedhin prej këtij Hadithi

1. Se gjëja e parë në të cilën Du´ah 1 duhet të bëjë thirrje është Teuhidi - Njësia e Allahut.
    2. Obligimi që të bëhet thirrje tek Allahu me mençuri, hap pas hapi, duke filluar me ato më të rëndësishmet, dhe të tjerat më me rëndësi, dhe kështu me radhë.
    3. Obligimi për ti kryer pesë namazet e ditës
    4. Se namazi i vitrit 2 nuk është obligim.
    5. Obligimi mbi ata të cilët kanë më shumë se sa ti përmbushin nevojat e tyre të përditshme që ta paguajnë Zekatin.
    6. Dhe se Zekati nuk i paguhet pabesimtarëve. 3
    7. Dhe se fukarat janë pranuesit legjitim të Zekatit.
    8. Lejueshmëria që Zekati ti paguhet një kategorie të pranuesve prej mesit të kategorive të lejuara.
    9. Dhe se nuk është e lejuar që Zekati të paguhet jashtë vendit përveç nëse askush nuk ka nevoje për Zekat në të.
    10. Nuk është e lejuar që Zekati ti paguhet të pasurve.
    11. Ndalimi që të merret Zekati prej pasurisë më të mirë të njerëzve.
    12. Ndalimi i çfarëdo lloji të padrejtësisë.
    13. Lutja e atij që i është bërë e padrejtë plotësohet.

Lidhshmëria e këtij Hadithi në lidhje me temën e Teuhidit

Se gjëja e parë me të cilën Da'aija duhet ta filloj mesazhin e tij është që të bëjë thirrje për tu dëshmuar se askush nuk meriton të adhurohet përveç Allahut.

Shënim me rëndësi

(a) Edhe pse dy prej pesë shtyllave të Islamit, agjërimi dhe Haxhi të cila nuk janë cekur në këtë Hadith; kjo është për arsye se në atë kohë kur Pejgamberi i Allahut e tha këtë thënie, shtyllat të cilat i ishin bërë obligim Muslimanëve ishin Teuhidi dhe besimi ne Pejgamberllëkun e Muhamedit , namazi dhe Zekati - ku të gjitha këto ishin bërë obligim që nga fillimi i Islamit, derisa koha e agjërimit dhe Haxhit ende nuk kishte ardhur.
    (b) Në këtë Hadith cekët obligimi që të jemi të kujdesshëm nga duaja e atyre të cilëve u bëhet e padrejtë, për arsye se nuk ka pengesë ndërmjet tyre dhe Allahut, dhe se Allahu ka thënë në Kuran :

"A nuk është Ai [me i mirë se sa zotat tuaj] që i përgjigjet nevojtarit (të mjerit) kur ai e thërret?" (Ku'ran 27:62)

Dhe është cekur në një Hadith tjetër se përgjigja ndaj atij i cili e thërret Allahun është tri lloje:
    Që i përgjigjet shpejt, (ii) ku disa prej mëkateve të tija do ti shlyhen sipas masës së duas, apo (iii) do ti ruhet atij për Ditën e Ringjalljes. 4 Ne mund ta koordinojmë këtë Hadith me transmetimin e më sipërm duke thënë se i më vonshmi ka të bëjë me atë të cilit nuk i është bërë e padrejtë ose i cili nuk është në vuajtje, ndërsa i mëparshmi ka të bëjë me lutjen e atij i cili vuan nga shtypja apo fatkeqësia, ku i përgjigjet edhe pas një kohe, dhe Allahu e ngrit prej tij fatkeqësinë dhe i dhuron Mëshirën e Tij.
    shtë raportuar në autoritetin e Sad Ibn Sahl se ai ka thënë: "Në Ditën (e Betejës së) Haiberit i Dërguari i Allahut tha: "Nesër në të vërtet do t'ia jap flamurin dikujt i cili e donë Allahun dhe të Dërguarin e Tij dhe është i dashur tek Allahu dhe i Dërguari i Tij , ku të gjithë shpresonin që tu jepej flamuri. Njerëzit e kaluan natën duke e shfrytëzuar në diskutime se kujt mund ti jepet flamuri. Në mëngjes , ata erdhën me etje tek i Dërguari i Allahut , secili me shpresë se do ti jepet flamuri. I Dërguari i Allahut pyeti: "Ku është Ali Ibn Abi Talibi (ra)?" Ata u përgjigjën: "Ai po vuan nga sëmundja e syve." Ai u kërkua dhe u sjell tek Pejgamberi i cili fryu në sytë e tij dhe u lut për të ku ai u shërua sikurse mos të kishte pasur dhimbje më parë. I Dërguari i Allahut pastaj ia dha atij flamurin dhe i tha: "Marsho me lehtësim dhe butësi derisa të arrish në mesin e tyre, pastaj thirri ata në Islam dhe informoj për detyrat e tyre ndaj Allahut në Islam. Për Allahun! Nëse Ai e udhëzon përmes teje një person të vetëm në Islam, do të jetë më mirë për ty se sa devetë e kuqe."

Të mirat që rrjedhin prej këtij Hadithi

1. Fakti për virtytin e Ali Ibn Ebi Talibit (ra).

2. Konfirmimi i Atributit të Shenjët të Allahut të Dashurisë

3. Fakti për mrekullinë e Pejgamberit.
    4. Dashuria e Sahabëve për tërë atë që është e mirë.
    5. Të pyeturit e imamit për anëtarët e xhematit të tij dhe merakosja e tij për mbarëvajtjen e tyre.
    6. Të obliguarit për të besuar në Paracaktimin e Shenjët dhe Caktimin, siç tregohet prej Sahabëve kur flamuri iu dha njërit i cili nuk e kishte kërkuar atë.

7. Obligimi i udhëheqësit që të sillet në mënyrë të mirë, me butësi, por me vendosmëri.
    8. Obligimi që së pari të fillohet me thirrje në Islam para se të fillohet beteja për të mirën e atyre të cilët nuk e kanë dëgjuar porosinë.
    9. Dëshmia e besimit në Njësinë e Allahut dhe në Pejgamberllëkun e Pejgamberit të Tij, Muhamedit nuk është e mjaftueshme përveç se nëse shoqërohet me vepra.

10. Lejueshmëria e betimit në emrin e Allahut në lidhje me deklarimin e ndonjërit si mënyrë e theksimit.

11. Lejueshmëria e përmendjes të emrit të Allahut për ndonjë qëllim të caktuar pa iu lutur Atij.
    12. Virtyti i thirrjes të njerëzve tek Allahu dhe të mësuarit e tyre.
    Lidhshmëria e këtij Hadithi në lidhje me temën e Teuhidit
    Vërteton se gjëja e parë me të cilën thirrësi i Islamit duhet ta fillojë dhe shtylla e parë e Islamit është Shehadetejn. 5
    Shënim me rëndësi
    Pozita e Imamit në lidhje me pabesimtarët, nëse janë prej Popullit të Librit, ai iu jep tri zgjedhje sipas kësaj renditje: (i) Ta pranojnë Islamin, (ii) ta paguajnë xhizjen apo (iii) të luftohen.
    Ndërsa sa për adhuruesit e idhujve, zgjidhja e tyre është në dy: (i) Ta pranojnë Islamin, apo (ii) të luftohen. 6

Shënime

1. Du'ah: Shumësi i da'ijah (thirrësve të Islamit).
    2. Namazi i Vitrit: Namaz tek; për arsye se përmban numër tek të rekateve - një, tre, pesë etj. - kryhet kurdoherë pas namazit të Jacis, deri në sabah. Nuk është obligim, është fuqimisht i rekomanduar, për arsye se Pejgamberi asnjëherë nuk e ka lënë atë, edhe kur ka udhëtuar.
    3. . . . përveç nëse ai është njeri prej atyre prej të cilëve zemra e tij është dhënë kah Islami, se Allahu (swt), thotë: (Kur'an 9:60)

4. Transmetuar nga Et-Tirmidhiu.
    5. Shehadetejn: Dy dëshmitë (i) se askush nuk meriton të adhurohet përveç Allahut (swt) dhe (ii) se Muhamedi është i Dërguar i Allahut .
    6. Me vërtetësi është transmetuar se Pejgamberi ka thënë: "Unë jam urdhëruar që ti luftoj njerëzit derisa të dëshmojnë se askush nuk meriton të adhurohet përveç Allahut (swt) . " (Transmetuar nga Buhariu) dhe është transmetuar se Pejgamberi i shkroi Mundhir Ibn Sauaa, i cili ishte lider i popullit të Haxhrit: "Sa për Arabët mos prano gjë prej tyre përveç Islamit apo (të mbyten me) shpatë, dhe sa për Popullin e Librit dhe Mexhinasit, prano prej tyre xhizjen." (Transmetuar nga El-Kalbi)

Tema të Ngjashme

1. Islami Sot Dhe Nesër
    Nga llokumi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 22-09-2012, 10:50
  2. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  3. Personalitete te medha te kombit shqiptar
    Nga DEN_Bossi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 40
    Postimi i Fundit: 03-09-2006, 17:23
  4. Islamizimi I Popullit Shqiptar
    Nga altin55 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2004, 04:51
  5. Gjenocidi kundër shqiptarëve
    Nga Fjala e drejte në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 16-03-2004, 07:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •