Postuar më parë nga
flory80
Me sa duket ti "veletin" e paske lexuar me vëmëndje këtë shkrimin e "Jack Watson" atëherë pse nuk na i tregon dhe ne të tjerëve që nuk jemi dhe aq inteligjent sa ju, çfarë do të thotë ky "Jack Watson" me këtë?
Do të thotë, që me qënë se Toskët na qënkan më pak në numër se Gegët, Gegët duhet të organizohen dhe të shpallin pavarsinë nga Shqipëria?
Të vendosin një gjuhë zyrtare të ndryshme nga ajo e Shqipërisë, të ndërrojnë flamurin, dhe kështu plotësojnë dëshirat e të gjithë injorantëve Gegë, të cilët nuk kalojnë dot klasën kur vjen puna për të mësuar gjuhën standarte Shqipe. Ata që e kanë marrë shkollën me vezë.
Kjo për të gjithë injorantët, sepse pjesa inteligjente e Gegëve, nuk kanë probleme me gjuhën.
Këta nuk arrijnë të kuptojnë se gjuha standarte e njësuar, përdoret në zyrat e shtetit, dhe në dokumenta. Jasht këtyre korrnizave, fol gjuhën e nënës, dhe harram të qoftë qumështi i saj po e ndërrove gjuhën e nënës vetëm për tu dukur më i civilizuar.
Unë e zotëroj gjuhën Shqipe standarte, në mënyrë të kënaqshme, por në rrethin tim shoqëror, apo familjar, unë përdor gjuhën e nënës. Flas si një Tosk i 1400. (shumë shumë më ndryshe se gjuha që përdor këtu në forum)
Kjo është ajo që nuk kuptojnë shumica e diskutantëve këtu.
( Desha të bëja një shtesë të shkurtër tek ky postimi këtu)
Duke e lexuar këtë postimin e mësipërm, më ra në sy diçka, shprehja që kam përdorur unë
"""""Kanë marrë shkollën me vezë"""""
Shumë nga diskutantët e mësipërm, i bien fyellit në një vrimë, duke thënë se gjuha standarte është e bazuar në dialektin Tosk, gjë që është e vërtetë, por jo në masën në të cilën ata e paraqesin.
Më tërhoqi vëmëndjen kjo shprehja dhe e folura ime e përditshme.
Ky "Jack Watson" që përmëndi ky zotëria më sipër na tha se gjuha standarte Shqipe na qënka bazuar 95% tek dialekti Gjirokastrit, dhe unë vendosa ta trajtoj pak ndryshe këtë shprehje.
Si do të ishte kjo shprehje në dialektin Geg??????
Dhe si do të ishte në dialektin Tosk??????
Geg - Tosk
??????????? - Muarrnë skolinë me ve
Foljet ndihmëse "Kam" dhe "Jam" janë futur në gjuhën e standartizur për tu mundësura lehtësinë në të shprehur pikërisht Gegëve, pasi tek Toskët kjo mënyrë e të folurit nuk ishte e nevojshme.
Këto dy folje ndihmëse krijojnë dhe "kohët e përbëra të foljes"
si për shëmbull:
e kryera ( kam marrë ),
më se e kryera ( kisha marrë),
e kryera e tejshkuar ( pata marrë ),
e ardhmja e përparme ( do të kem marrë ).
Tani të gjitha këto kohë, janë krijuar nga dijetarët e gjuhës Shqipe, për të lehtësuar të shprehurin lirshëm nga Gegëve pasi tek Toskët këto forma janë artificiale dhe të panevojshme, pasi në të folurën e përditshme në dialektin Tosk, përdoret thjesht e shukara "MUARRÇË" (mora)
Folja tjetër ndihmëse, "JAM"
Jam duke punuar (zyrtare)
Jam tuj punu (gege) A shihni ndonjë lloj ngjashmërie në këtë formëm apo dhe kjo është Toske?
Tek e folura Toske nuk shihet e nevojshme folja ndihmëse "jam" përkundrazi është një barrjerë, në Toskërisht përdoret thjesht e tashmja "po punoj"
Ky ishte një shëmbull shumë përciptas për të treguar se në gjuhën standarte janë përfshirë dhe Gegët, por jo duke u marrë shprehjet shabllon dhe kuke i derdhur në librat e gjuhës, por duke u futur në forma të rregullta gjuhësore, dhe praktike për të gjitha dialektet.
Libra libra libra... blij dhisë sa të duash libra, dhija fletët do ti haje, pasi nuk i lexon librat
Kështu dhe puna ime, me disa hunj gardhi këtu.
Krijoni Kontakt