Close
Faqja 10 prej 47 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 461
    i/e regjistruar Maska e Preng Sherri
    Anëtarësuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Në praktikën e krijimit të gjuhëve standarde, kanë ndodhur dhe ndodhin këto procese komplekse, që paraqesin në përmasa të ndryshme. Kështu mund të thuhet se anglishtja standarde është ngritur mbi bazën e dialektit " west - sakson".
    Afërsisht është kështu edhe gjendja e standardit italian: ai është ngritur mbi bazën e varietetit gjeografik të Firencës, që përkonte edhe me realizmin.
    Varieteti standard i frengjishtes, gjithashtu, është ngritur mbi bazën e " langue d'oil" duke iu imponuar normat Ile de France-ës edhe varietetit të " languue d'oc" dhe duke u shtrirë kështu në të gjithë Francën.
    Gjuha standarde është varieteti i gjuhës në të cilin të gjthë anëtarët e një bashkësie gjuhësore pranojnë të njihen me anën e saj! Pra njësoj si " toskët e si gegët".
    Thelbi i Politikës gjuhësore të Rilindjes është shprehur në këto fjalë të Sami Frashërit: " Çdo shqiptar, i madh e i vogël, të shkruanj' e të këndonjë gjuhën e tij, që ka mësuarë në qumështit të s'ëmës, në do që të jetë për githë jetenë ajo edhe fëmijë e tij, bark pas barku, shqiptar edhe në ka dëshirim që të rronj' e të jetë Shqipëria e shqiptarija jetë pas jete e të ndritohet edhe kombi ynë me dituri, me pasje e me rrojtje të mirë".
    Rilindasit donin të bënin këto detyra:
    " Gjuha letrare e kombit shqiptar të mbështetëj në gjuhën e folur të popullit; shqipja të shkruhej e të mësohej në shkallë sa më të gjerë e me një alfabet të njëjjtë; të nxirreshin nga gjuha letrare shqipe fjalët që ndiheshin si të huaja, sidomos turqizmat, greqizmat dhe sllavizmat dhe në vend të tyre të përdoreshin fjalë shqipe nga gjuha e gjallë popullore: të ruhej sa më e plotë dhe e tejdukshme struktura fonetike, morfologjike e fjalëformuese e fjalëve të shqipes dhe qartësia strukturore semantike e gjuhës në tërësi!
    Zbatimi i këtyre detyrave ishte me rëndësi për afrimin e varienteve letrare: kjo u arrit më 1972 me Kongresin e Drejtshkrimit!
    Fol si të duash por shkruaj drejt dhe me variantin standard!
    KURR' SHQIPERI S'KAM ME T'HARRUE
    EDHE N'VORR ME T'PËRMENDË KAM!

ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar më parë nga Preng Sherri Lexo Postimin
    Fol si të duash por shkruaj drejt dhe me variantin standard!
    Këtu po ndodh e njëjta gjë që ndodhi në 1991 kur u ndërrua sistemi në Shqipëri.
    U shkatërrua çdo gjë që ishte ndërtuar në kohën e diktaturës, duke u hedhur poshtë me miliona dollarë, djersë dhe mund, por dhe shumë gjak, vlera e të cilit nuk llogaritet në vlefta monetare.
    Sot kërkohet nga disa njerëz pa vizion, të shkatërrohet një tjetër arritje.
    Më vjen me të vërtetë keq, që injoranca ka hedhur kaq rrënjë të forta tek Shqiptarët.
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-07-2007
    Postime
    128
    Citim Postuar më parë nga Jack Watson Lexo Postimin
    Shoku Bato, kur një gjuhë vihet si standart ajo vihet për tërë kombin që e flet atë gjuhë, e jo vetëm për Shqipërinë si thua ti, por për gjithë shqiptarët. Në Shqipëri raporti geg/tosk mund të jetë 40% / 60 %. Por në total popullsia gegnisht-folëse në Ballkan përbën rreth 70-75% të folësve, duke qenë se në Kosovë (3.2 -3.5 milion me gjithë emigrantët) dhe në Maqedoni (1 milion me gjithë emigrantët) popullsia i përket dialektit geg.

Ke folur (shkruar) tamam si komunistët internacionalistë, që i lanë qëllimisht trojet shqiptare në harrëse (dhe në errësirë për pjesën brenda Shqipërisë). Edhe kosovarët është term i futur qëllimisht në qarkullim nga Dulla dhe Serbët.

Kosova u tregua patriote që mori standartin e '72, këtë e bëri vetëm për të shmangur krijimin e një kombi tjetër (projekt i kahershëm serb) dhe për të ruajtur lidhjen me shtetin shqiptar. Fare mirë mund të krijonin standartin e tyre geg që do të përdorej në Kosovë dhe Maqedoni, e kur të binte komunizmi do të përdorej edhe nga 40% e pop. së Shqipërisë e kështu dy kombet e reja gegë/toskë do të formoheshin vetvetiu. Por shqiptarët e Kosovës u treguan largpamës. Ndërsa sot ka ardhur koha që gjuha standarte të rishikohet mbi dy pika siç kam thënë: pjesoren dhe fjalorin geg. Për më shumë lexo postimet e tjera të miat (nëse je i interesuar).

Nëse Kosova krijon standartin e saj, i vjen fundi automatisht Shqipërisë kështu si e njohim.
    Kundërshtarët e gjuhës letrare shqipe,po qe se kundërshtimet e tyre nuk i mbështesin në çëllime antikombëtare,po të lexojnë këtë shpjegim kaq konciz të Jack Watson ,atëherë njëherë e përgjithmonë duhet të kyqin gojën.

ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar më parë nga veletini Lexo Postimin
    Kundërshtarët e gjuhës letrare shqipe,po qe se kundërshtimet e tyre nuk i mbështesin në çëllime antikombëtare,po të lexojnë këtë shpjegim kaq konciz të Jack Watson ,atëherë njëherë e përgjithmonë duhet të kyqin gojën.

Me sa duket ti "veletin" e paske lexuar me vëmëndje këtë shkrimin e "Jack Watson" atëherë pse nuk na i tregon dhe ne të tjerëve që nuk jemi dhe aq inteligjent sa ju, çfarë do të thotë ky "Jack Watson" me këtë?

Do të thotë, që me qënë se Toskët na qënkan më pak në numër se Gegët, Gegët duhet të organizohen dhe të shpallin pavarsinë nga Shqipëria?
    Të vendosin një gjuhë zyrtare të ndryshme nga ajo e Shqipërisë, të ndërrojnë flamurin, dhe kështu plotësojnë dëshirat e të gjithë injorantëve Gegë, të cilët nuk kalojnë dot klasën kur vjen puna për të mësuar gjuhën standarte Shqipe. Ata që e kanë marrë shkollën me vezë.
    Kjo për të gjithë injorantët, sepse pjesa inteligjente e Gegëve, nuk kanë probleme me gjuhën.
    Këta nuk arrijnë të kuptojnë se gjuha standarte e njësuar, përdoret në zyrat e shtetit, dhe në dokumenta. Jasht këtyre korrnizave, fol gjuhën e nënës, dhe harram të qoftë qumështi i saj po e ndërrove gjuhën e nënës vetëm për tu dukur më i civilizuar.
    Unë e zotëroj gjuhën Shqipe standarte, në mënyrë të kënaqshme, por në rrethin tim shoqëror, apo familjar, unë përdor gjuhën e nënës. Flas si një Tosk i 1400. (shumë shumë më ndryshe se gjuha që përdor këtu në forum)
    Kjo është ajo që nuk kuptojnë shumica e diskutantëve këtu.

( Desha të bëja një shtesë të shkurtër tek ky postimi këtu)
    Duke e lexuar këtë postimin e mësipërm, më ra në sy diçka, shprehja që kam përdorur unë
    """""Kanë marrë shkollën me vezë"""""
    Shumë nga diskutantët e mësipërm, i bien fyellit në një vrimë, duke thënë se gjuha standarte është e bazuar në dialektin Tosk, gjë që është e vërtetë, por jo në masën në të cilën ata e paraqesin.
    Më tërhoqi vëmëndjen kjo shprehja dhe e folura ime e përditshme.
    Ky "Jack Watson" që përmëndi ky zotëria më sipër na tha se gjuha standarte Shqipe na qënka bazuar 95% tek dialekti Gjirokastrit, dhe unë vendosa ta trajtoj pak ndryshe këtë shprehje.

Si do të ishte kjo shprehje në dialektin Geg??????
    Dhe si do të ishte në dialektin Tosk??????

Geg - Tosk
    ??????????? - Muarrnë skolinë me ve

Foljet ndihmëse "Kam" dhe "Jam" janë futur në gjuhën e standartizur për tu mundësura lehtësinë në të shprehur pikërisht Gegëve, pasi tek Toskët kjo mënyrë e të folurit nuk ishte e nevojshme.
    Këto dy folje ndihmëse krijojnë dhe "kohët e përbëra të foljes"
    si për shëmbull:

e kryera ( kam marrë ),
    më se e kryera ( kisha marrë),
    e kryera e tejshkuar ( pata marrë ),
    e ardhmja e përparme ( do të kem marrë ).

Tani të gjitha këto kohë, janë krijuar nga dijetarët e gjuhës Shqipe, për të lehtësuar të shprehurin lirshëm nga Gegëve pasi tek Toskët këto forma janë artificiale dhe të panevojshme, pasi në të folurën e përditshme në dialektin Tosk, përdoret thjesht e shukara "MUARRÇË" (mora)
    Folja tjetër ndihmëse, "JAM"

Jam duke punuar (zyrtare)
    Jam tuj punu (gege) A shihni ndonjë lloj ngjashmërie në këtë formëm apo dhe kjo është Toske?
    Tek e folura Toske nuk shihet e nevojshme folja ndihmëse "jam" përkundrazi është një barrjerë, në Toskërisht përdoret thjesht e tashmja "po punoj"

Ky ishte një shëmbull shumë përciptas për të treguar se në gjuhën standarte janë përfshirë dhe Gegët, por jo duke u marrë shprehjet shabllon dhe kuke i derdhur në librat e gjuhës, por duke u futur në forma të rregullta gjuhësore, dhe praktike për të gjitha dialektet.

Libra libra libra... blij dhisë sa të duash libra, dhija fletët do ti haje, pasi nuk i lexon librat
    Kështu dhe puna ime, me disa hunj gardhi këtu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga flory80 : 26-11-2009 më 13:42
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-07-2007
    Postime
    128
    Për Flory80:
    Ti Flory80 me këto që shtron dëshmohesh si njohës i mirë i të dy varianteve të shqipes.Duke të lexuar ty,ndërkaq,nuk arrita të kuptoj se pse nuk thellohesh (për ta kuptuar drejt)në shkrimin e personit që citoj unë,ashtu si nuk arrita të kuptoj se ti,Flory, je apo nuk je për gjuhën e sotme.Flory,mund ta ketë thënë dikush,por as unë e as Jack Watson nuk e kemi thënë që gegët ,duke qenë numerikisht më shumë, u dashka të nxjerrin gjuhë e shtet të vetin.
    Tjetra,
    Ti Flory thua për vete se je toskë.Por,që ta dish,unë jam gegë.Ti i përket dialektit që është më afër gjuhës standarde.
    Dhe kjo ndarja e shqiptarëve në gegë e toskë nuk është e sotme,siç nuk janë të sotme debatet mbi një gjuhë të vetme(letrare,standarde,unike,a një gjuhë me dy dialekte dhe me shumë të folme në kuadër të tyre.
    Ashtu si ti Flory që në familjen tënde flet,ashtu si flet,edhe unë në familjen time(në Kosovë)flas gegërisht.Por, falë gjuhës letrare, që edhe në familjen time dëgjohet dhe lexohet,gegërishtja ,tanimë, është shumë më e avancuar nga ajo e periudhës së para 1972.Mu kjo,Flory,edhe ty ta mundëson që saherë të gjendesh mes ne gegëve të na kuptosh më lehtë.
    Unë,sido që të kuptohem,edhe kësaj radhe nuk mund të mos e them se gjuha letrare askë nuk do të duhet ta pengonte,dhe se ia zë për shumë të madhe sakujt që ndjehet keq vetëm e vetëm se gegëtpranuar që toskërishtja të mbizotëroi në gjuhën letrare.
    Gjuhën letrare e kundërshtojnë,njëmend,vetëm ata që duan të na shohin jo si gegë e toskë,por si dy kombe të ndara.Dhe,këtë që thash unë e thotë edhe forumisti i cituar nga unë,Jack Watson.
    Ndryshuar për herë të fundit nga veletini : 26-11-2009 më 14:44

Citim Postuar më parë nga flora57 Lexo Postimin
    Me thene te drejten, standartizimi i gjuhes , ose gjuha letrare duke marre per baze dialektin toske e ka demtuar gegerishten.
    Ne c,kuptim? Nje nxenes nga jugu i Shqiperise i cili meson dhe shkruan gjuhen letrare (toskerisht) e ka mjaft te veshtire te kuptoje fjale te gegerishtes , pasi e para nuk i meson dhe shkruan ne shkolle dhe e dyta nuk eshte ne kontakt me ate pjese te popullsise qe flet gegerisht. Atehere c.kuptim ka qe themi se kemi dy dialekte kryesore kur njeri shkruhet e lexohet dhe tjetri abrogohet.
    I takon gjuhetareve e akademikeve shqiptare te gjejne nje rrugezgjidhje, ne menyre qe dhe gegerishtja kjo gjuhe e bukur dhe e pasur e kombit tone te zej vendin qe i takon.
    Diskutimi mbi kyte teme duhet te perqendrohet pikerisht ne kyte pike qe Flora ka shkruar me lart. Ky eshte problemi real. Ne teori kemi dy maxidialekte, ne praktike njeri praktikohet, shkruhet e lexohet, ndersa tjetri eshte BRAKTISUR, lene meshire te fatit.. Dhe si per ironi te fatit, 70% e atyre qe quajne veten shqiptar, kyte dialektin e braktisur e perdorin ne jeten e perditshme.

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar më parë nga flory80 Lexo Postimin
    Me sa duket ti "veletin" e paske lexuar me vëmëndje këtë shkrimin e "Jack Watson" atëherë pse nuk na i tregon dhe ne të tjerëve që nuk jemi dhe aq inteligjent sa ju, çfarë do të thotë ky "Jack Watson" me këtë?

Do të thotë, që me qënë se Toskët na qënkan më pak në numër se Gegët, Gegët duhet të organizohen dhe të shpallin pavarsinë nga Shqipëria?
    Të vendosin një gjuhë zyrtare të ndryshme nga ajo e Shqipërisë, të ndërrojnë flamurin, dhe kështu plotësojnë dëshirat e të gjithë injorantëve Gegë, të cilët nuk kalojnë dot klasën kur vjen puna për të mësuar gjuhën standarte Shqipe. Ata që e kanë marrë shkollën me vezë.
    Kjo për të gjithë injorantët, sepse pjesa inteligjente e Gegëve, nuk kanë probleme me gjuhën.
    Këta nuk arrijnë të kuptojnë se gjuha standarte e njësuar, përdoret në zyrat e shtetit, dhe në dokumenta. Jasht këtyre korrnizave, fol gjuhën e nënës, dhe harram të qoftë qumështi i saj po e ndërrove gjuhën e nënës vetëm për tu dukur më i civilizuar.
    Unë e zotëroj gjuhën Shqipe standarte, në mënyrë të kënaqshme, por në rrethin tim shoqëror, apo familjar, unë përdor gjuhën e nënës. Flas si një Tosk i 1400. (shumë shumë më ndryshe se gjuha që përdor këtu në forum)
    Kjo është ajo që nuk kuptojnë shumica e diskutantëve këtu.

( Desha të bëja një shtesë të shkurtër tek ky postimi këtu)
    Duke e lexuar këtë postimin e mësipërm, më ra në sy diçka, shprehja që kam përdorur unë
    """""Kanë marrë shkollën me vezë"""""
    Shumë nga diskutantët e mësipërm, i bien fyellit në një vrimë, duke thënë se gjuha standarte është e bazuar në dialektin Tosk, gjë që është e vërtetë, por jo në masën në të cilën ata e paraqesin.
    Më tërhoqi vëmëndjen kjo shprehja dhe e folura ime e përditshme.
    Ky "Jack Watson" që përmëndi ky zotëria më sipër na tha se gjuha standarte Shqipe na qënka bazuar 95% tek dialekti Gjirokastrit, dhe unë vendosa ta trajtoj pak ndryshe këtë shprehje.

Si do të ishte kjo shprehje në dialektin Geg??????
    Dhe si do të ishte në dialektin Tosk??????

Geg - Tosk
    ??????????? - Muarrnë skolinë me ve

Foljet ndihmëse "Kam" dhe "Jam" janë futur në gjuhën e standartizur për tu mundësura lehtësinë në të shprehur pikërisht Gegëve, pasi tek Toskët kjo mënyrë e të folurit nuk ishte e nevojshme.
    Këto dy folje ndihmëse krijojnë dhe "kohët e përbëra të foljes"
    si për shëmbull:

e kryera ( kam marrë ),
    më se e kryera ( kisha marrë),
    e kryera e tejshkuar ( pata marrë ),
    e ardhmja e përparme ( do të kem marrë ).

Tani të gjitha këto kohë, janë krijuar nga dijetarët e gjuhës Shqipe, për të lehtësuar të shprehurin lirshëm nga Gegëve pasi tek Toskët këto forma janë artificiale dhe të panevojshme, pasi në të folurën e përditshme në dialektin Tosk, përdoret thjesht e shukara "MUARRÇË" (mora)
    Folja tjetër ndihmëse, "JAM"

Jam duke punuar (zyrtare)
    Jam tuj punu (gege) A shihni ndonjë lloj ngjashmërie në këtë formëm apo dhe kjo është Toske?
    Tek e folura Toske nuk shihet e nevojshme folja ndihmëse "jam" përkundrazi është një barrjerë, në Toskërisht përdoret thjesht e tashmja "po punoj"

Ky ishte një shëmbull shumë përciptas për të treguar se në gjuhën standarte janë përfshirë dhe Gegët, por jo duke u marrë shprehjet shabllon dhe kuke i derdhur në librat e gjuhës, por duke u futur në forma të rregullta gjuhësore, dhe praktike për të gjitha dialektet.

Libra libra libra... blij dhisë sa të duash libra, dhija fletët do ti haje, pasi nuk i lexon librat
    O Flor
    Po boll i qaujtet injorante e analfabete ata qe jane kunder ketij standarti mor burre. Ka intelektuale e shkrimtare qe kane shkrujt dhjetra libra, edhe ne gjuhe letrare, qe jane per rishikimin e standartit e ti thu jane njerez qe e kane marre shkollen me veze.
    Nuk eshte puna a ke problem me gjuhen letrare apo jo. Une p.sh nuk kam veshtiresi. Problemi eshte se nqs gjuha letrare eshte e perbashket, duhet te perfshije te dy dialektet, dhe jo vetem njerin. Kaq!

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Edhe për këtë përsëri gabohesh kur i perifrazon "të gjithë" jo të gjithë ishin Toskë, mos harro se numri 2 i sistemit ishte Shkodran, të mos përmëndim zonjën e parë të vëndit apo "merimangën e zezë" që ishte Dibrane, që do të thotë se të 3 djemt e tij ishin po aq Dibranë sa ishin dhe Gjirokastrit.
    Ua ç'po na thua, shyqyr që na tregove që komunizmi në Shqipëri paska patur gegët si kapo lol. Ramizin ç'e përmend aman, kur flet të duket naj çikë si shkodran? Se shkodranët njihen gjithandej pasi nuk e ndryshojnë të folurën e intonacionin ngado që shkojnë, Ramizi është boshnjak siç ishte edhe një pjesë e mirë e birosë vllehe (si Rita Marko për shembull -burrë ky se mos e merr për grua). Tjetër, të gjithë kokat e regjimit kanë qenë tosk: duke fillu me kokën e madhe Enver Hoxhën, kokën e dytë të madhe Mehmet Shehun, koka e tretë të madhe Hysni Kapon, koka e katërt e madhe Kadri Hazbiun, gjeneralët e ushtrisë etj etj. Nexhin as mos e përmend, ka qenë gruja e kapos së modh, por jo kapoja, detyrat i kanë pas kokat që përmenda. Qemal Stafën dhe Tuk Jakovën që ishin nga veriu i sharroi Dulla që në vitet '40. Besoj se e kupton vetë se me gjithë këto koka të mëdha nuk kishte shanse gegnishtja në 1972?

Me këtë kohën e Zogut që na i përmënd në ç'do 2 postime, na mallëngjeve. Në kohën e Zogut shkruhej sipas dëshirës, pasi nuk kishte standart, (për këtë arsye u bë standartizimi i gjuhës) Por ta kam thënë dhe në një postim tjetër në lidhje me këtë temë, që si në kohën e Zogut, ashtu dhe në kohën e para Zogut, shkresat nuk shkruheshin Gegërisht, por sipas formimit të gjithsecilit, në qeverrinë e Ismail Qemalit shkruheshin sipas të folurës së gjithsecilit nga antarët e kabinetit apo nga formimi i personave që punonin në administratë, po ashtu dhe letërkëmbimet e rilindasve shkruheshin sipas dialektit të gjithsecilit, etj etj etj.
    Koha e Zogut duhet përmendur për faktin se gegnishtja ka qenë në nivel standarti atëherë, gjë që s'ka pas problem. Duhet përmendur edhe për shumë të mira që pati ajo periudhë, për shumë reforma që u ndërmorën etj.

Je i painformuar zotni, në kohën e A. Zogut dokumentet e botueshme shtetërore ishin gegnisht, për shembull: pasaportat kanë qenë në gegnisht, akt-pronësitë, çertifikatat etj. Shkresat me dorë shkruheshin në varësi të nëpunësit, si të donte ai, por çka ishte e dokument-i-shtypur ishte në gegnisht.

Për sa i përket konvertimit, kështu shkon ajo punë. Kur Toskët mbajtën fenë dhe traditat e stërgjyshërve Ilirë, Gegët u konvertuan në Turq, (përjashtoj Shkodrën me Malsi, ju heq qeleshen asaj zone)
    Shumë rrjedhje po keni dhe ju, mos u krekos shumë ti! Ai shtimi kaq i lartë që përmënd ti, nuk na rezulton ashtu ne, se ju po keni jashtzakonisht shumë vështirësi për të gjetur nuse, pasi vajzat po i martoni në Serbi.
    Një pjesë tjetër na i kanë bërë mbiemrat "Viç"
    Një tjetër pjesë, po ashtu po vetdeklarohen "Serb" për një copë pasaportë. Më në juglindje, jo për faj të tyre, por spo i lë Maqedoni të marrin frymë...........
    Hmm, një postimi kaq cinik, me gjithë përshtirosjen që mund të më krijojë, do t'i përgjigjem po me cinizëm, kokë për kokë kur i thonë. Së pari t'i shoku për "gëgët u konvertuan në turq", mos do të thuash se s'ka turq në Toskëri (myslimanë sipas asosacionit tënd)? Loool, flm që na tregove se s'ka myslimanë tosk dhe se Enveri, Mehmeti, Hysniu qenkën nga Marsi. Bel Ami t'i që je bektashi turk je? Edhe një gjë, këta gegët që u bënë turq për çudi bënë çdo herë kryengritje anti turke (e anti serbe), për shembull në kryengritjet e 1910-11-12 që u zhvilluan në Veri e jo në Jug (kur ruheshin tradita e të parëve lol) që ishte në qetësi.

Për këto martesat, na trego sa shqiptarë nga Jugu janë martuar me grekët i minoritetit? Ose në Greqi? Pastaj hajde flasim. Të mos harrojmë edhe ato 300-400 mijë vorio-epirotët që kanë dalë në sipërfaqe....

Më në juglindje, jo për faj të tyre, por spo i lë Maqedoni të marrin frymë
    At least, si në Kosovë si në Maqedoni (ku është shqipja gj. zyrtare) pati kryengritje të armatosur (përkundër Çamërisë, që fatkeqësisht menxi realizon ndonjë protestë në sheshin Skënderbej).

Kësaj i thonë të mos kesh sy për të lexuar. Lexo se çkam thënë unë: gjuha standarte duhet rishikuar mbi dy pika: futja e pjesores (infinitive) dhe pasurimi i fjalorit të standartit me fjalë gege si dhe me sinonime gege për fjalët aktuale. *

*shembull: në standart: të djeshmen, në një rishikim të mundshëm mund të futet edhe mënyra gege: djehin. Ka naj të keqe bro?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Jack Watson : 26-11-2009 më 17:38
    Life's too short to remove USB safely.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Mirë e ke!

Mos u merr me këta se shpenzon energji kot.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    zürich.swiss
    Postime
    1,134

Dështimi i gjuhës standarde shqipe

Duke mos pasur njohuri ne kete fushe megjithate dua te jape nje mendime nga prizmi ime rrethe gjuhes standarete shqipe

Tragjedija me e madhe e gjuhes letrare standarte shqipe eshte e folnja e saij e cila tingellone potesishte FEMINISTE (Then ndryshe gjuhe femrore)

Shembull ne gjuhen letrare standarte shqipe (Toske)

SI jeni a jeni mire po mire jemi ju si jeni qfare do beni sot ju nga do shkoni do vini prape

(Tingellim 100% Femrore Feminist kurviste )

Shembull ne dialektin (Geg)

Aje burr qka i ke punet mir jam he burre po ty qyshe te kam me halle derte kah e ke ndermend me shku sote do vishe prape kneij kah ne

(Ky eshte dialekt burrnore mashkullore kjo duhet te jet gjuha standaret shqipe )

Pra kjo gjuha standarte nuk tingellone as Feministe por edhe me keqe shkurt e shqipe gjuhe per rraspija kurva ....
    Ndryshuar për herë të fundit nga drifilon : 26-11-2009 më 19:59

Faqja 10 prej 47 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04
  3. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  4. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •