Nuk e kemi bere nje gje te tille pasi nuk e kemi patur kete lluks, kete mundesi. Arsyeja? Sepse te gjitha lufterat e shqiptareve ne keto 600 vjet kane qene per MBIJETESE dhe jo per afirmim te vlerave dhe virtyteve te shqiptareve si popull. Sot, kur brezi yne jeton ne liri, uniteti i mbijeteses si kunderpergjigje e nje rreziku nuk ekziston me. Dhe eshte pikerisht kjo liri qe po u hap syte shqiptareve qe te bejne ate qe bene rilindasit, ate qe bene patriotet ne epoken e pavaresise: rigjetjen e identitetit shqiptar si ne nje nivel historik, si ne nje nivel kulturor, si edhe ne nivelin me te larte te mundshem, ate shpirteror.Asnjėherė dhe kurrė nė historinė e tonė ne nuk kemi luftuar pėr tė ekzistuar si musliman, katolik ose ortodoks. Ne gjithė nė historinė tonė ėshtė dashur tė mbrohemi vetėm pse kemi qenė SHQIPTARĖ.
Dhe ky ndryshim qe vjen si rezultat i meditimit te brendshem nuk e ka emrin percarje, e ka emrin "rryme natyrale" te nje populli. Kurse kunder-rrymat lindin si pasoje e frikes se ketij ndryshimit ne liri, kesaj rrymes natyrale, qe ne pamundesi per ta ndalur vrullin e rrjedhes natyrale, mundohen te turbullojne ujrat shqiptare.
Lexo cfare kame shprehur me lart per "dinamizmin e identitetit". Ajo qe duhet te kuptosh ti eshte se dinamizmi i identitetit shqiptar ne liri, eshte i pandalshem nga askush. Por kjo nuk do te thote se ky ndryshim eshte automatikisht pozitiv ne vetvete. Ndryshimi i shqiptareve ne liri perjetohet ne menyra te ndryshme nga shtetas te ndryshem: do te kete nga ata shqiptare qe do te rigjejne identitetin e tyre, qe nuk do te thote se eshte identiteti shqiptar. Do te kete nga ata qe do te rikthehen ne identitetin e tyre turk, sic i gjen edhe ne kete teme, do te gjesh ata qe do te rikthehen ne identitetin e tyre arumun, do te kete nga ata qe do te rikthehen ne identitetin e tyre grek, do te kete nga ata qe do te kthehen ne identitetin e tyre fetar, do te kete nga ata qe do te tregohen idiferente ndaj te shkuares dhe do te zgjedhin qe ti veshin vetes identitetin qe u vjen atyre per mbare. Bukuria e kesaj lirie eshte pikerisht pastrimi i ujrave shqiptareve.Ajo qe duhet te kuptosh ti Albo eshte se identiteti i nje kombi eshte gjithmone ne zhvillim. Kete zhvillim te madh qe shqiptaret paten me rilindjen (kot nuk quhet e tille) nuk duhet ta mohojme apo harrojme kurre.
Pa kuptuar kete pike ti je i paafte te kuptosh ate qe kane shkruar shumica e pjesemarresve ne kete Teme.
Une nuk jam nga ata qe besoj ne "unitetin e trojeve", une jam nga ata qe besojne ne unitetin shpirteror te shqiptareve. Pa vendosjen e ketij uniteti shpirteror me kohen, shqiptaret do te vazhdojne te jene nje popull heterogjen bastard ne Ballkan dhe ne Evrope qe nuk ka asgje te perbashket me shqiptaret e hershem.
Cili prej atyre burrave te mbledhur ne Beselidhjene Lezhes ishte pagan?Ē'kujton ti se ishte paganizmi i shqipove?
Cili prej rilindasve tane ishte pagan?
Cili prej patrioteve te pavaresise ishte pagan?
Ti je i lire "te mos jesh si gjithe shqiptaret e tjere", je i lire te jesh pagan politheist ne shekullin e XXI. Por mos u mundo te shesesh paganizmin si burim uniteti se te marrin per budalla ata qe te lexojne.
Krijoni Kontakt