FILLIMI I UDHĖS SĖ KRYQIT
O i miri dhe i dashuri Jezu Krisht,
jemi tė bashkuar nė pėrkujtimin e udhės sė mundimeve tua.
Kėtė pėrkushti po e paraqesim pėr nderim tė emrit tėnd,
pėr nevoja tona shpirtėrore, pėr freskim tė shpirtėrave purgatorit
dhe si pėr nevojat e kishės shenjte.
Amen.
TE NDALURIT I
JEZU KRISHTIN E DENOJNE ME VDEKJE
(Mt 27, 22-23.26)
E Pilati i pyeti: Ētė bėj, pra, me Jezusin qė quhet Krisht? Tė gjithė u pėrgjigjėn: Tė kryqėzohet! Por ai u tha: Ētė keqe bėri? Por ata bėrtitnin edhe mė fort: Tė kryqėzohet! Atėherė ua liroi Barabėn, kurse Jezusin, pasi e frushkulloi, ua dorėzoi tė kryqėzohet.
MEDITIM
Dėgjoje Jezusin qė po tė flet: Mua mė kanė gjykuar dhe mė kanė dėnuar. Klika qeveritare dhe ajo fetare mė ka gjykuar sė bashku me popullin qė i ka dėgjuar predikimet e mia, ndėrsa miqtė dhe apostujt e mi ikėn andej e kėndej. Pak pėrpara mė kanė lavdėruar, kanė qenė tė mahnitur prej mrekullive, kanė pasur mall pėr tė mė prekur dhe mė premtonin miqėsi besnike. Tani janė kthyer kundėr meje dhe prej Pilatit kėrkojnė qė tė mė kryqėzojė. Pilati, i huaj nė vendin tim, dėshiroi tė mė liroj. Por bashkėqytetarėt e mi e detyruan tė mė dėnojnė.
TE NDALURIT II
JEZUSIN E NGARKOJNĖ ME KRYQ
(Mt 27, 27-31)
Atėherė ushtarėt e qeveritarit e shtinė Jezusin nė pallatin e qeveritarit dhe mblodhėn rreth tij tėrė kohortėn. E zhveshėn dhe i hodhėn krahėve njė mantel tė kuq. Pastaj gėrshetuan njė kurorė ferrash e ia vunė nė kokė, ndėrsa nė dorėn e djathtė i dhanė njė kallam. Pastaj binin nė gjunj para tij pėr ta vėnė nė lojė dhe i thoshin: Tė falemi, mbreti i judenjve! e pėshtynin, ia morėn kallamin e me tė i binin kresė kokės. Pasi e vunė nė lojė, ia hoqėn mantelin e kuq, e veshėn me petkat e tij dhe e ēuan pėr ta kryqėzuar.
MEDITIM
Kam pasur mundėsi tė mbrohem ose tė kėrkoj qė tė mė mbrojnė. Kam pasur mundėsi tė them: jam i pafajshėm, pse tė vuaj? Por e kam pranuar kryqin pa asnjė kundėrshtim.
TE NDALURIT III
JEZUSI RRĖZOHET PĖR TĖ PARĖN HERĖ
(Is 53, 4-6)
E pra, Ai i mori mbi vete vuajtjet tona, mbi shpatulla tė veta i ngarkoi dhimbjet tona! E ne ishim tė bindur se ishte i ndėshkuar, i munduar prej Hyjit e i nėnēmuar! Kurse Ai ishte i plagosur pėr shkak tė paudhėsive tona, i ndrydhur pėr shkak tė fajeve tona; ndėshkimi, peng paqeje pėr ne, peshoi mbi Tė: me vėrragėn e tij ne u shėruam. Tė gjithė ne endeshim si berrat e humbur, secili udhėn e vet ndiqte e Zoti e ngarkoi mbi Tė paudhėsinė e tė gjithė neve.
MEDITIM
Ėshtė vėshtirė tė rrėzohesh. Tė gjithė dėshirojnė tė qėndrojnė nė kėmbė dhe tė ngadhėnjejnė. Unė jam Zot, por megjithatė bie nėn kryq, i pafuqishėm. Tė gjithė i kanė parė mrekullitė qė i kam bėrė dhe mė kanė admiruar, kurse tani mė shohin tė rrėzuar, tė pėrbuzur, tė dėshtuar.
Krijoni Kontakt