Shiko,te jesh intelektual nuk do thote te jesh kamikaz qe te konsumosh veten ne nje vend qe s'te jep mundesira te realizohesh.Aq me pak ne nje vend ku jeta dominohet totalisht nga politika,po deshe te jesh qofte dhe nje shofer i thjeshte te duhet te mbash ane politike...S'po flas fare per pasardhesit e pushtetareve komuniste te cilet sapo vjen Sali Berisha ve cdogje ne funksion per te mos i lene te realizohen.Pra,nuk flitet me vetem per nje mizerie ekonomiko-sociale por dhe per nje perndjekje politike e cila vishet me vellon e demokracise.
Mua personalisht s'me intereson as ekonomikisht,as shpirterisht te kthehem(pa permendur faktin qe po bej studime te metejshme per te arritur nje profesionizem me te larte).Nese une do dua te jetoj ne forme te ndershme (ashtu sic me kane edukuar prinderit te bej) me teper se 500 euro ne muaj te plasja s'do mund ti beja.Mund te pyesesh pse?E thjeshte,maksimum kaq mund te marr nese punoj ne nje institucion shteteror ose privat ne profesionin tim.Natyrisht,ato qe bejne te njejtin profesion me mua ne Shqiperi zhdepen ne bakshishe,po si ta coj une veten te marr para nen dore?Me duket nje ulje me maksimale qe do mund ti beja vetes.
Kthimin do e kisha te rende dhe psikologjikisht: si ne Shqiperi ashtu dhe ne Kosove vazhdon te rendoje nje re mentaliteti te dobet,nje mentalitet qe s'te le te jesh vetvetja,mentalitet qe rinine e ushqen me ndjenjen e hipokrizise.Mund te bejne gjera shume me te renda sec mund ti binte nder te bente rinise qe eshte jashte por mesohen ti fshehin.Ka njerez qe arrijne te bashkejetojne me nje hipokrizi te tille,ka te tjere qe do plasnin ne pak muaj.
Ato qe kthehen ne Shqiperi,Kosove etj ndoshta me zemer s'kane qene asnjehere larg vendit,ndoshta jane kthyer 2-3 here ne vit,kane krijuar shoqeri te re andej,kane mbajtur lidhjet me ate mentalitet.Mirepo une e kam te pamundur dicka te tille,jam rritur pothuajse kendej,nderkohe s'jam kthyer asnjehere ne Shqiperi,gati gjithe shoqerine e kam kendej,familjen poashtu...institucionet ku punoj/studioj.Cfare duhet te me terheqe mua nga vendlindja?
Une bera aq kohe jashte dhe ambasada Shqipetare nuk mori mundimin te ju dergoje qofte dhe nje kartoline pak centesh emigranteve per te ju uruar Vitin E Ri...
Shqiperia eshte vendi qe me ka mbajtur ne te kur linda derisa u bera disa vjece,por vendi ku jetoj me ka rritur,formuar si karakter,dhene mundesi te plota te zhvilloj aftesite e mia...
Ti cdogje qe ke shkruar e ke shkruar nga kendi i studimeve ekonomike te cilat mund te te lejojne me pas te hapesh ndonje dyqan mobiljesh,veshmbathjesh a di une...Mirepo une s'kam bere studime per bixnec,e shume te rinj te tjere poashtu jo.
Krijoni Kontakt