Close
Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 65
    Te filozofosh dmth te arrish te perkufizosh problemet e tua nepermjet intelektit tend.(nuk ndryshon asgje filozofia....nuk te ben as me te zgjuar as me pak te zgjuar,eshte ajo qe ti ke già ne tru.dhe arrin ta shtrosh ne pyetje pa pergj.)

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Postuar më parë nga Puhiza
    Nuk eshte se mundet, por pretendon ta njohe gjithesine, ashtu si dhe vet´vetveten....
    Puhiza, me vrau veshin fjala "pretendon". Edhe budallai pretendon se eshte me i zgjuari ne bote, por a e ben kjo budallain te zgjuar?!

i/e regjistruar Maska e ViVaci
    Anëtarësuar
    02-10-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    45
    per mendimin tim funksioni i filozofise ,dmth kerkimi i dijes ose me mire rruga per te gjetur pergjigjet e mijra pyetjeve qe te xhirojne ne koke rrit kompleksitetin e brendshem te njeiut.e ben ate me te vetedijshem per gjerat qe e rrethojn(kjo ndodh me hir dhe me pahir,sepse nuk mund ta kontrollosh vrarjen e trurit).keshtu njeriu i ben ball me mire kompleksitetit te jashtem qe eshte bota ku ne jetojm.ne sociologji kam lexuar se burimi i pikellimit ekzistencial qe i rendon individit eshte pikerisht kjo diferenca e madhe ndermjet kompleksitetit te tij dhe te botes qe e rrethon.

hidhert
    Anëtarësuar
    26-07-2002
    Postime
    172
    albo

them minimumin qe te flasesh per filosofi te pakten duhet te kishe lexuar nje mendim tjeter filosofik
    qe ti kundurvihet filosofise se vertet ( nuk ka filosofi te vertet por ne kuptimin e shtrenjte te fjales; pra filosofi) qe relativisht ajo qendron ne cdo njeri duam apo nuk duam ne ta pranojme sepse jemi nje qenie umane plot me mistere dhe te panjohura
    dhe jo vetem por edhe gjith universi eshte pjese e jona sic ne jemi pjese e tij OSE ME MIRE KEMI ARDH NGA AI,
    dhe neve i perkasim atij prandaj ( dua te kunderpergjigjem sepse ne vet vete filosofia studion boten e brendeshme dhe jo ate TE SHKAKUT DHE PASOJES gjithmone duke u nisur nga kuptimi i drejt
    i fjales) duke u zgjeruar qe filosofia ka kontribuar ne teologji,ne shkenze,ne shoqeri, dhe ne interpretimin e fenomenava dhe te dukurive natyrore NDIHMON shpesh here kur ne i bejme nje pyetje vetes tone
    keshtu mos te ulim poshte qe ndoshta alternativa jo filosofike kush e di ku do te na kishte qu
    por ta marrim SI NJE PERGJIGJE NE VETEN TONE
    SEPSE ESHTE QENDRA E CDONJERI NGA NE
    dhe ndoshta nuk eshte fatalisem ( OSE RAST)
    qe nje dite NDOSHTA misteri jone do te zhduket
    dhe ai gjithsise do te mbetet
    CILI DO TE ISHTE ME MIRE QE TE STUDIOHEJ ATEHERE?????

i/e regjistruar Maska e baobabi
    Anëtarësuar
    08-05-2002
    Postime
    407
    Eh demokraci demokraci.

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Nuk mund te besh paragonizma mes asaj qe mund te mendoje nje budalla dhe asaj qe mund te reflektoje nje filozof. Nese ngelemi ne kuadrin e 'pretendimit', nuk besoj se eshte e vlefshme analogjia me budallain...sepse pretendimi i nje budallai eshte me kilometra larg pretendimit te nje filozofi i cili ka nje te mire: nuk imponohet ne ate dhe me ate qe eshte.

Filozofia nuk mund te vere kategorizime ose pergjithesime te cilat jane te vlefshme per te gjithe, sepse refleksioni filozofik eshte individual. Gjate ketij refleksioni i cili vjen pas nje pjekurie ne procesin e te menduarit, nderthuret e brendshmja me te jashtmen, perplaset ajo qe eshte e shtrire para syve te tu, me dyert e shumta te asaj qe ne i veshim asaj. Dhe, jo te gjithe ne e veshim njesoj....

Megjithate, mendimi im personal eshte se filosofia eshte dera e madhe qe na con drejt zbulimit dhe zhveshjes, drejt dijes, durimit dhe mencurise.
    Tingujt e heshtjes së mendimeve te pathëna
    perplasen në detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmët keqaz mbulojnë
    U mpiksën tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

i/e regjistruar Maska e huggos
    Anëtarësuar
    02-08-2002
    Vendndodhja
    Hell-As
    Postime
    869
    Vetem disa komente kam...

Postuar më parë nga ViVaci
    Per mendimin tim funksioni i filozofise, dmth kerkimi i dijes ose me mire rruga per te gjetur pergjigjet e mijera pyetjeve qe te xhirojne ne koke, rrit kompleksitetin e brendshem te njeriut. E ben ate me te vetedijshem per gjerat qe e rrethojne (kjo ndodh me hir ose me pahir, sepse nuk mund ta kontrollosh vrarjen e trurit). Keshtu njeriu i ben balle me mire kompleksitetit te jashtem qe eshte bota ku ne jetojme. Ne sociologji kam lexuar se burimi i pikellimit ekzistencial qe i rendon individit eshte pikerisht kjo diferenca e madhe ndermjet kompleksitetit te tij dhe te botes qe e rrethon.
    Teper dakort.. mendoj se ky eshte e shkaku i egzistences se filozofise. Te beje njerezit te fillojne te reagojne... rreth realitetit e te perditshmes. Nuk ka njerez te zgjuar e budallenj... Ka njerez qe mendojne e qe nuk mendojne...

Suksesi i budallait vjen nga theniet e shumta te pamenduara..

Postuar më parë nga tim
    albo
    them minimumin qe te flasesh per filosofi te pakten duhet te kishe lexuar nje mendim tjeter filosofik...
    ...vete filosofia studion boten e brendeshme dhe jo ate TE SHKAKUT DHE PASOJES gjithmone duke u nisur nga kuptimi i drejt
    i fjales
    Megjithese ne Universitetin e Tiranes fakulteti quhej Filozofi-Psikologji... jam i bindur se jane dy departamente te vecanta e.... sigurisht TEPER te ndryshme...

Fjalori na thote:
    FILO+SOFIA= MIKU I DITURISE
    PSIKO+LOGJIA=ARSYETIMI SHPIRTEROR (i njeriut te brendshem dmth...)

Postuar më parë nga Puhiza
    refleksioni filozofik eshte individual. Gjate ketij refleksioni i cili vjen pas nje pjekurie ne procesin e te menduarit, nderthuret e brendshmja me te jashtmen, perplaset ajo qe eshte e shtrire para syve te tu, me dyert e shumta te asaj qe ne i veshim asaj. Dhe, jo te gjithe ne e veshim njesoj....

Megjithate, mendimi im personal eshte se filosofia eshte dera e madhe qe na con drejt zbulimit dhe zhveshjes, drejt dijes, durimit dhe mencurise.
    Nese ky mendim ishte nje... tani le te behet dy... dmth edhe i imi.. (nese puhiza nuk ka copyright sigurisht... )

krejt miqesisht,
    huggos
    Ndryshuar për herë të fundit nga huggos : 11-10-2002 më 16:15

hidhert
    Anëtarësuar
    26-07-2002
    Postime
    172
    FILOSOFIA

ESHTE TERME QE VJEN NGA greqishtja E LASHTE
    qe te perkthesh fjale per fjale dotye thote
    "dashuri per dituri" ( phileìn, dashuri, e sophìa, dituri )
    kerkimi i diturise si cdo dashuri nuk mundet ne fakt te lind
    as ne nje abbsolute te mbushur, dhe as ne nje absolute te munguar
    diferenza;
    i dituri nuk kerkon ate qe ai e din
    budallai ( ne sensin ai qe nuk shtyhet ........)
    nuk din qe duhet te kerkoj ate qe nuk njeh

" ligj biogjenetik themelor"
    sipas ksaj zhvillimi individual ( ontogjesi) riprodhon,
    ndoshta ne menyre te shkurter dhe pjeserisht te ndryshem
    evulozionin e grupit peerkates

NE FUND TE FUNDIT FILOSOFIA ESHTE HIPOKRITE
    ESHTE NJE MANTEL PA NGJYRA
    ESHTE NJE SHTEG PA FUND
    DHE NE SE KJO ESHTE E VERTETA ???????????
    c'kerkojme nga rrenjet ku ndoshta rrenjet jemi ne( budallai dhe i dituri).

_____________ Maska e ornament
    Anëtarësuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Ne greqisht eshte perkthyer gabim (kuptimi fjales sot), kjo ne fakt s'ka asnje kuptim. DASHURIA PER DITURI nuk EGZISTON. Me jepni nje shembull te vetem qe ta provoni kete. Ne qofte se dikush do te behet me çdo kusht doktor, sikur kete procesus ne ta quajme DASHURI , (ku DASHURI PER DIJE = FILOZOFI) ai ka nevoje per DIJE, megjithate kjo DASHURI s'e ben detyrimisht FILOZOF.
    Gjithashtu sipas fjalorit tim PHILOS = MIK dhe jo DASHURI, por dhe per MIK rezervat mbeten te njejta.
    Une mendoj qe PHILOS = MIK = FLAS ; ndersa SOPHIA = {SAGESSE = URTESI} = ZOT. Duke ditur se me cilet FLASIM ? patjeter qe me MIQTE (ata te cilet ne i konsiderojme te tille) tjeter; qe vetem ZOTI eshte i URTE, i DITUR, sepse eshte i PAVDEKSHEM. Pra ne tashti mund ti japim shprehjes kuptimin e vertete te saj.
    PHILOS = FLAS dhe SOPHIS = ZOT, pra kemi PHILOZOF = FLAS per ZOTIN.
    Ketu kemi me ne fund mjeshterine e vertete te FILOZOFIT. Prandaj gjithashtu pergjate gjithe kohes se mesjetes TEOLOGET ishin FILOZOFET e vetem, ndersa KISHA shtepia e filozofise.

Qe ti jap pergjigje pyetjes qe ben Albo, po i them qe nga FILOZOFIA NXJERRIM NE DRITE po aq sa nga FUTBOLLI, ajo s'eshte veç nje LOJE nga ku perfitojme veç kenaqsi. Kur fillojme e filozofojme (flasim per zotin) te gjithe (per te gjet shkaqet e KRIJIMIT psh), kjo tregon qe gjendja shkon keq, ZOTI jone eshte semure dhe po vdes, kur filozofia behet veprimtari e PERDITSHME, dhe nga te GJITHE, shoqeria VDES.
    Keshtu ndodhi me greket, me romanet, me francezet, me gjermanet. Filozofet jane fundi nje CIKLI, ku çdo gje e vjeter merr fund dhe diçka e re (ne pergjithesi pa shkelqimin e pare) rifillon me ngadalesi te shfaqet.

hidhert
    Anëtarësuar
    26-07-2002
    Postime
    172
    edhe une nuk e shpika fjalen phileìn

me pelqej ai cikli

po sot ku ndodhem???????????????

Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rezultatet e zgjedhjeve vendore, 18 shkurt 2007
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 137
    Postimi i Fundit: 12-06-2007, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •