Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 65
    i/e regjistruar Maska e huggos
    Anëtarësuar
    02-08-2002
    Vendndodhja
    Hell-As
    Postime
    869
    Nje sqarim..

Me falni qe nderhyj ketu.. ndoshta nuk eshte momenti i pershtatshem.. por do te kisha shume deshire e beja nje sqarim..

Filozofia nuk merret me zgjidhjen e pyetjeve..

Nese do te mesojme ta ndajme kete.. do te arrijme me teper rezultat sesa prisnim (madje edhe ne jeten tone personale..). Filozofia merret me shkakun dhe pasojen e nje teorie apo ideje. Filozofet e lashtesise asnjehere nuk i mundonte pyetja.. (sepse shpesh pergjigjet i dinte edhe nje foshnje..) por menyra se si do te jepnin (dhe do te shkonin..) tek pergjigjia. Madje akoma me shume i mundonte pergjegjsia se mos jepnin ndonje pergjigje te gabuar (ndjeshmeria e asaj kohe s'ka te beje fare me ate te sotmen..)

Ky kerkim i njohjes (dijes=sofia) i beri keta njerez qe te jene me te ndjeshem rreth botes qe i rrethonte.. por edhe te vetkuptonin edhe arsyet e egzistences se tyre... gje e cila i zhvilloi teper aq sa deri ne ditet e sotme kujtohen (fatkeqsisht si mit..).

Nese gjenin menyren per te gjetur nje pergjigje konkrete.. kishin ne dore pra zgjidhjen e mijera pergjigjeve te tjera.. Besoj se e kuptoni ndryshimin..

Sorry per zgjatjen...

miqesisht,
    huggos

"nese.. " - kjo eshte filozofia..

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Postuar më parë nga huggos
    Nje sqarim..

Ky kerkim i njohjes (dijes=sofia) i beri keta njerez qe te jene me te ndjeshem rreth botes qe i rrethonte.. por edhe te vetkuptonin edhe arsyet e egzistences se tyre... gje e cila i zhvilloi teper aq sa deri ne ditet e sotme kujtohen (fatkeqsisht si mit..).

Nese gjenin menyren per te gjetur nje pergjigje konkrete.. kishin ne dore pra zgjidhjen e mijera pergjigjeve te tjera.. Besoj se e kuptoni ndryshimin..
    Huggos, nese interpretimi juaj i mesiperm une do ta merrja si te vertete, atehere une si njeri qe jam gjykoj se filozofia me ka bere mua njeri te vitit 2002 "me te ndjeshem rreth botes qe me rrethon" se ai njeriu i mijevjecarit te kaluar. A mund te me japesh disa fakte konkrete qe flasin per kete supozim.

Nese ajo qe shkruani qendron, atehere a nuk do te supozonim se filozofia ashtu si shkenca krijon "dije te akumulueshme"?

Une nuk e shoh nje gje te tille, a mund te me japesh disa shembuj per kete.

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Po filozofine si ta vleresojme? Cili eshte kriteri?
    Veti e materies...qe perpiqet te zbuloje ligjet, dukurite, proceset qe ndodhin ne bote.
    Summertime, and the livin' is easy...

Administratore Maska e Fiori
    Anëtarësuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    "Nq se nje njeri nuk pyet atehere nuk gjen."

Duke pyetur njeriu ka arritur te zbuloje egzistencen e yjeve, duke pyetur ka arritur te zbuloje misteret e trupit te njeriut dhe si rrjedhoje ta perpunoje/sheroje ate, duke pyetur shkon edhe ne Stamboll Dhe ketu fillojne bazat e filozofise e cila eshte lidhur ngushte me gjithe shkencat egzakte.

Njerzit duhet te kene njohuri per mjedisin ku jetojne, ne menyre qe ti pershtaten apo te perfitojne nga ai mjedis, njohurite nuk i kemi te lindura dhe kjo eshte arsyeja pse fillojme te pyesim per ato cfare nuk dime...cdo pyetje si ato qe kane pergjigje, si ato qe nuk kane marre pergjigje jane pjese e filozofise.

Edhe pyetjes nese "Toka" ishte e rrumbullaket apo jo njerzit i dhane shume pergjigje, kjo nuk do te thote se filozofimi mbi kete ide apo pyetjet e lidhura me kete ide nuk paten asnje sukses, pasi ishin ato qe shtyne njeriun te gjente pergjigjen e sakte.

Me sa mbaj mend (nga cfare kam lexuar) Filozofia ka qene e lidhur ngushte (njesh) me shkencat egzakte, madje shumica (per te mos thene te gjithe) filozofet e vjeter kane qene njekohesisht njerez te shkences (matematiciene, doktore etj)

Ne ditet tona philozof quhet edhe dikush qe ka mbaruar shkollen per filozofi me 10ta dhe kjo per mendimin tim eshte keqkuptim i filozofise. Te jesh filozof duhet te dish shume me shume se historine e filozofise dhe ndarjet e saj. Duhet te njohesh matematiken dhe fiziken me mire se vete matematicienet ne menyre qe te pyesesh ne lidhje me te. Se kur filozofet e sotem kujtojne se gjeten pyetjen e duhur - matematicenet dhe biologet kane gjetur formulen e pergjigjes.

Thelbi i filozofise dhe filozofimi eshte basa e zhvillimit te njerzimit ne bashkepunim me natyren . Studimi i "fillimit te filozofise" dhe filozofeve eshte thjesht histori.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Pra, Fiori sipas teje filozofia eshte nje fjonge qe i bashkon te gjitha shkencat ne nje. Filozofia sipas teje na ndihmon te kuptojme ate qe na rrethon.

Po njeriu (une qe bej pyetjen) ku jam ne kete portret?
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

yells `aziz! light!` Maska e AsgjëSikurDielli
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Albo,

me duket se dyshon ne esencen dhe botekuptimin e asaj qe e studion filozofia.

Apo, ndoshta vetem e ndien te nevojshme te shtrosh pyetje pergjigjet e te cilave do jene te ndaluara...

Albo,

e sheh se vete je bere nje Filozof tash?

Star...

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355

Interesante

Postuar më parë nga huggos
    Nje sqarim..

Me falni qe nderhyj ketu.. ndoshta nuk eshte momenti i pershtatshem.. por do te kisha shume deshire e beja nje sqarim..

Filozofia nuk merret me zgjidhjen e pyetjeve..

Nese do te mesojme ta ndajme kete.. do te arrijme me teper rezultat sesa prisnim (madje edhe ne jeten tone personale..). Filozofia merret me shkakun dhe pasojen e nje teorie apo ideje. Filozofet e lashtesise asnjehere nuk i mundonte pyetja.. (sepse shpesh pergjigjet i dinte edhe nje foshnje..) por menyra se si do te jepnin (dhe do te shkonin..) tek pergjigjia. Madje akoma me shume i mundonte pergjegjsia se mos jepnin ndonje pergjigje te gabuar (ndjeshmeria e asaj kohe s'ka te beje fare me ate te sotmen..)

Sorry per zgjatjen...

miqesisht,
    huggos

Nuk je zgjatur fare Huggos, por ke dhene nje pergjigje qe i afrohet te vertetes. Eshte pikerisht dashuria per dijen qe na shtyn ne te filozofojme, ndoshta kjo eshte shume njerezore dhe e ka shoqeruar njeriun qe me krijimin e tij.
    "nese.. " - kjo eshte filozofia..
    Tingujt e heshtjes së mendimeve te pathëna
    perplasen në detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmët keqaz mbulojnë
    U mpiksën tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Per Albon,

Sa per dijenine tende personale, une nuk jam ulur ndonjehere te shkruaj 3 pyetje filozofike e te harxhoj pastaj gjithe ate kohe per t'u dhene pergjigje atyre.
    Jeta ime i dashur Albo, eshte shume me shume se 3 apo 30 pyetje te shtruara qe kerkojne apo jo pergjigje. Jeta ime nuk eshte kuiz, por eshte mister dhe eshte gjithesi. Ajo kurrsesi nuk mund te ngushtohet ne ato qe ti paragjykove te postimi nr.20.
    Pastaj qellimi i jetes time, nuk eshte te tregoj se une di te jem e lumtur, di te jem e zgjuar ne syte e ty, apo di te jem dhe shume gjera te tjera bashke. Do isha shume e varfer per te pasur qellime te tilla qe nuk dalin pertej qenies time. Te pakten filozofia ime eshte e misheruar ne te gjitha veprimet e mia dhe eshte dicka personale qe me perket mua dhe qe nuk i ben te tjeret te ndihen keq....
    Une ndihem mire Albo, per kete te siguroj, edhe pse ndoshta jam ndryshe nga te tjeret. Ne thelb, te gjithe njerezit jane te vecante. Ndoshta une nje cike me shume. Dhe ketu nuk shoh asnje te keqe. E di ti ku fillon lidhja jote me te tjeret? Fillon te dashuria dhe respekti qe ke per veten. Dhe mua keto dy parametra nuk me mungojne.
    Eh more Albo, keshtu e paska jeta .... me gjera qe duken te rendesishme por qe ne te vertete jane si ato flluskat e sapunit qe sherbejne thjesht si dekoracion i ajrit qe arrin te shikosh, nese vertet ajri mund te shihet.....
    Nejse,
    Miqesisht Puhiza,

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Faleminderit te gjitheve qe dhate mendim ne kete teme.

Huggo ne pergjigjen e tij tha dicka qe fakton mendimin tim:

Esenca e pergjigjes se tij ishte se "njerezit duke u mundur te kuptojne shkakun edhe pasojat e fenomeneve qe i rrethojne, kane shprese se kjo do ti ndihmoje te kuptojne me mire vetveten". Une nuk mendoj keshtu dhe kjo eshte arsyeja qe une nuk humb kohen te lexoj filozofet e vjeter apo te rinj. Pse do te pyesni ju?

Cdo mendim filozofik qe si kryefjale nuk ka Njeriun eshte bosh!

Me kete dua te them qe jeta e secilit prej nesh eshte sa e gjate edhe e shkurter. Sigurisht qe eshte mire te dish duke pyetur e mesuar mbi fenomene qe na rrethojne por eshte krejtesisht i gabuar botekuptimi se njohja e fenomeneve perreth na ndihmon ne te njohim vetveten. Po e mbyll me nje pyetje "filozofike" qe pikerisht nuk ka nevoje per pergjigje.

Si mundet njeriu te njohi gjithesine kur nuk njeh vetveten?
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Nuk eshte se mundet, por pretendon ta njohe gjithesine, ashtu si dhe vet´vetveten....

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rezultatet e zgjedhjeve vendore, 18 shkurt 2007
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 137
    Postimi i Fundit: 12-06-2007, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •