Close
Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 65
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Puhiza, une nuk te kundershtova, thjeshte te bera te qarte qe nuk i je pergjigjur pyetjes sime. A futesh ne grupin e atyre qe mendojne se filozofia vetem shtron pyetje dhe njerezit jane te lire te gjykojne si te duan? Apo futesh ne grupin e atyre qe mendojne se cdo pyetje ka nje pergjigje te drejte dhe misioni i filozofise eshte te gjeje ate "te drejten" apo "te verteten", quaje si te duash.

Me ndihmo te te kuptoj perse ti filozofon.

Albo
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Shpresmiri, me aq pak filozofe qe kam lexuar une, di te them qe nuk besoj se ka dy filozofe ne kete bote qe na kane dhene 2 pergjigje njesoj per te njejten pyetje. Kur une bej nje pyetje pse dhe marr 2 apo me shume pergjigje te ndryshme, ose nuk marr fare, kjo me ben mua te gjykoj se bota qe me rrethon nuk eshte perfekte, eshte teper relative. Dhe ku dolem? Dolem tek nje dileme e madhe e imja:

Te besoj pergjigjen e pare apo te dyten apo te 100-en? Pamundesia ime per te zgjedhur ne nje lemsh fjalesh e shton perpjeksitetin ne mendjen time ne ate pike qe une them "ne dreq te veje edhe kjo pyetje". Qe nga ajo dite une nuk pyes me pse, dhe qe nga ajo dite une krijoj tabu ne mendjen time.

Le te marrim edhe skenarin tjeter, nga 100 pergjigje une gjykoj se njera prej tyre eshte e drejte. Kush me garanton mua se 99 te tjerat jane te gabuara? Valle do te jem une me i zgjuar apo me i lumtur se ata 99 filozofet e tjere?

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Postuar më parë nga Vjosa
    Per mendimin tim, qe te kthesh pergjigje pyetjeve filozofike, duhet te jesh filozof i filozofise. Mbase me kuptuat, nese jo ketu jam une
    Vjosa, nese une do ta vija veten ne qender te universit atehere i bie qe te besoj se dielli rrotullohet rreth tokes dhe rreth meje meqenese une i kam kembet mbi toke. Nese kjo do te ishte e verteta ime, atehere i bie qe une te ndahesha nga "aksioma e perbashket" qe toka rrotullohet rreth diellit. Si ndihesh ti kur gjykon se mendon ndryshe nga miliarda njerez, mire apo keq? Une per vete ndihem keq.

Jemi ne gjendje te pyesim apo te pergjigjemi? Jemi pasagjere apo ne timon te makines me emrin jete?

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Postuar më parë nga tim
    mendimi mendimi!
    eshte si nje elektron i lire qe na habit dhe na mrekullos
    dhe per te pajtuar me veten tone themi qe nuk eshte e vertet
    nuk eksiston ( per shumicene njerzeve mendimi eshte nje prodhues i perditshem per gjerat elementare dhe te domosdoshme per te jetuar dhe nuk shtyhen me tutje) por ne te njeten kohe kur ndodhet KUNFOSIONIN ME TE MADH KERKON NDIHME NE ankthin e brendeshem ku konflikti midis materies dhe shpirtit nderthure dhe thure malinkonine e eksistenzes.
    Pikerisht tim, kete po diskutojme. Ku eshte e mira e te menduarit? Na ben me te lumtur se mbreti? me te zgjuar se budallai? me te pasur se i pashkolli?

Une nga sa shikoj ne bote, edhe budallai edhe i zgjuari hane, pine, jetojne, defrejne, lene pas ardhes dhe ne fund vene ne te njejtin stacion, vdesin.

Ku eshte e mira te pyesesh PSE? se sa te mos pyesesh fare?
    Ja vlen te pyesesh kur si pergjigje mund te marresh pergjigje te ndryshme?

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    C'fare te ben filozof?

Dyshimi! Edhe perpjekja per te zbuluar te verteten rreth asaj qe dyshojme. Ne c'raport eshte qenia me mendimin? Ehhh....edhe tere jeten sikur te filozofoja nuk do i jepja dot pergjigje.
    Edhe dicka...te filozofuarit duhet te jete me shkalle...ca filozofojne me pak edhe ca me shume, por ne fund te fundit te tere filozofojne. Shkenca e filozofise...ajo eshte dicka tjeter...luks mbase
    Ndryshuar për herë të fundit nga Cupke_pe_Korce : 03-10-2002 më 23:54
    Summertime, and the livin' is easy...

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Cupka pe Korce, pemet i vleresojme nga embelsia e fruteve qe krijojne, lulet nga aroma e tyre, armen nga fuqia shfarrosese, mesuesin nga kultura e nxenesve te vet, prinderit nga femijet e vet, doktorin nga pacientet e tij te sheruar, fiziken nga shpjegimi llogjik i ligjeve te natyres, te pasurin nga shuma qe disponon ne banke, politikanin nga numri i votave dhe pelqimi ne publik.

Po filozofine si ta vleresojme?
    Cili eshte kriteri?

yells `aziz! light!` Maska e AsgjëSikurDielli
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Filozofin vleresoje nga numri i pyetjeve qe i ka krijuar gjate shtegtimeve te tija filozofike.

Detyre e filozofit eshte te jap shpjegime logjike per shume gjera qe kane te bejne me jeten, njeriun ose natyren. Duke e ditur se pergjigjet ne disa pyetje, te qojne vetem ne pyetje te tjera; qe eshte edhe caku kryesor i Filozofise - sic ka thene Ajnshtajni " The mos important thing is not te want asnwers, it's to quest them"- atehere dalim ne perfundim se Filozofia dhe Filozofet e studijojne degen ireale te natyres njerezore ne nje perspektive me te prekshme.

StarCraft

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355

ok

Ok,

Postuar më parë nga Albo
    Puhiza, une nuk te kundershtova, thjeshte te bera te qarte qe nuk i je pergjigjur pyetjes sime. A futesh ne grupin e atyre qe mendojne se filozofia vetem shtron pyetje dhe njerezit jane te lire te gjykojne si te duan? Apo futesh ne grupin e atyre qe mendojne se cdo pyetje ka nje pergjigje te drejte dhe misioni i filozofise eshte te gjeje ate "te drejten" apo "te verteten", quaje si te duash.

Me ndihmo te te kuptoj perse ti filozofon.

Albo
    Une filozofoj sepse dua te di me shume, dua te zbuloj misterin e jetes dhe te asaj qe me duket e padukshme. Une mendoj se filozofia shtron pyetje dhe u takon njerezve te gjykojne mbi pergjigjet. Nuk ka nje pergjigje te sakte apo te drejte per filozofine sepse me pas filozofia do te ishte shkencat ekzakte.
    Tingujt e heshtjes së mendimeve te pathëna
    perplasen në detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmët keqaz mbulojnë
    U mpiksën tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

i/e regjistruar Maska e mesues
    Anëtarësuar
    01-05-2002
    Postime
    113

filozofia????????

Ne opinionin tim filozofia nuk eshte gje tjeter vecse nje nga menyrat qe ka perdorur njerezimi gjate shekujve per te ''zbuluar'' vetveten.
    Ceshtja eshte ; a e ka zbuluar valle ?.

Ne qofte se nje dashurues i filozofise ne ekstazen e momentit thote me ze te larte, PO, atehere do ti lutesha te na e tregonte se do na ndihmonte shume.

Nje kategori filozofesh jane poete te deshtuar ne artin e tyre te vargjeve,te cilet i drejtohen filozofise duke u ndjere me rehat ne boten e zhgenjimit dhe erresires shpirterore.

Per filozofine kemi respekt, vetem sepse eshte programuar per te te qene e veshtire per ta kuptuar, e kjo nuk do te thote se ka vertete kuptim .

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Pra te filozofosh do te thote te besh pyetje mbi gjithcka qe nuk arrin ta kuptosh pa arritur ndonjehere per te dale me pergjigje universale, abosolute, te pranuara nga te gjithe.

Puhiza, nese ti ulesh e shkruan ne leter 3 pyetje, mendon per disa jave dhe del me 3 pergjigje per pyetjet e tua. Cfare fitove ti ne kete mes? Je me e zgjuar? Je me e lumtur? Je me e pasur? Je me me fat?

Cfare?

P.S Atyre 3 pyetjeve 30 anetaret qe shkruajne ne kete forum u kane dhene "pergjigjet e tyre" qe jane komplet ndryshe nga ato te tuat. Si ndihesh kur e meson kete?

Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rezultatet e zgjedhjeve vendore, 18 shkurt 2007
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 137
    Postimi i Fundit: 12-06-2007, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •