Disi e larguar keto dite nga forumi per ceshtje personale, me sakte e mbytur ne pune, keshtu qe u kerkoj falje atyre qe kane bere thirrje per Moderatoret te nderhyjne, se ndryshe do ishit share 10 breza, e jo tre sa ishin share deri tani.
Sa per temen, po i hidhja nje sy forumit, postimeve te reja, dhe aksidentalisht pashe titullin "Goran Bregovic ne Tirane." Nuk e kisha idene kush ishte Gorani keshtu qe u bera kurioze.
Sipas postimeve te sjella ketu (po flas vetem per ato informuese, dhe jo tragji-sensaciolizmat e momentit) qenka kengetar serbo - kroat me grua myslymane, me nje tradite kengesh, permbledhjesh ballkanase, qe kendon ne serbisht, por sipas infos dhe ne shqip.
Tema mbyllet ketu. Kulturen e debatit ne rradhe te pare, nuk ua meson ky forum apo stafi. Ne kete teme cfare eshte per t'u thene eshte thene ne te gjitha prizmat, "fetar", "atdhetar", "muzikor", "tradhtar" etj.
Ne mbyllje e siper po shtoj dicka: Gjuha serbe qe flet Gorani eshte gjuhe sllave, ku flitet (ne forma te ndryshme) qe nga Mali i Zi e deri ne stepat i Siberise. Doni te urreni gjithe sllavofonet, shume mire per ju, Zoti (apo cfaredo qofte) u dhente force dhe zemer ta mbani nje urrejtje aq te madhe. Per ata qe me hiqen ketu si patriote te medhenje se urrejne serbishten, keni kandar shume te lehte ku peshoni patriotizmin. Kam njohur shqiptare nga Maqedonia, Kosova dhe Mali i Zi, me specifikisht kam punuar me shqiptare nga Kosova dhe Mali i Zi, (dhe me nje Boshniak.) Kur donin te flisnin qe mos t'i merrte vesh njeri, ia kthenin ne Serbisht per shtate pale qejfe, pa iu dridhur goja fare, dhe shume mire benin. Bile ironikisht, dje po ngacmoja nje vajze nga Mali i Zi nga Podgorica, sepse po fliste me nje Serbe (boshnjake) shoqe te saj ne Serbisht, dhe i thashe qe ma flet serbishten me mire se shqipen moj cupke dhe po qeshte.
Per ata qe urrejne gjithe popullin serb, Zoti (apo cfaredo tjeter) ua befte te lehte urrejtjen, se eshte peshe e rende per t'u mbajtur. Kam pasur rastin te njoh serb ne US, por kam pare dhe dokumentare per anen tjeter te monedhes, per ata serbe qe urrenin Miloshevicin dhe politiken e tij, per ata serbe qe duan te jetojne ne paqe, qe duan femijet e tyre (ne pamundesi per kete brez) te rriten pa urrejtje.
Kuptohet, plaget jane akoma te fresketa, ka akoma trupa, viktima qe nuk po prehen ne varre, qe nuk po u fle shpirti i qete. Si shqiptare (e Shqiperise, e Kosoves, e Malit te Zi, e Maqedonise) me pikon ne shpirt per vuajtjet e kombit tone historikisht dhe deri ne ditet tona. Me gjak e kemi lare ate cope truall qe na ka mbetur. Por si Shqiptare, si Ballkanase, si individe, kam te drejte te pamohuemshme humane te pyes veten: Deri kur do t'i mbajme damaret e gjakut te hapur? Sa te na shterojne komplet? Sa te tretemi si kufoma te se kaluares por pa te ardhme?! Deri kur do te urrejme? Sa te gryejme zemren nga kanceri i urrejtes deri ne ate pike kur te mos mbetet me zemer?
Ju qe keni ate force, nuk u kam zili, sepse une nuk e kam. Por kam nje ender, (dhe jam shprehur disa here nga forum) te Nje Ballkani, me identitet, tradita, histori (here me gjak e here pa te) te pakrahasueshme me ndonje rajon tjeter. Kam nje ender te Nje Ballkani, me muzike, folklor, valle, gatime nga me te larmishmit ne bote, ku ndoshta nje instrument mund te quhet/te jete ndryshe nga nje fshat ne tjetrin, nga nje qytet ne tjetrin, por qe tingellon Njesoj ne gjithe rajonin. Pra: I have a dream .... (Martin Luther King) Kam nje enderr per Paqe mbi te gjitha, per humanitet.... Me quani naive, me quani tradhtare pune per ju. Ne fakt eshte shume me e lehte te besh lufte se te besh paqe ...
Sikur ky kengetar, te vije ne Shqiperi dhe te kendoje nje nate apo dy nete, ne emer te atij ideali, edhe pse nje ideal i prere nga shpata nder shekuj, sikur te mbyllja syte per nje moment te harroja tmerret e luftes, klithmat e urrejtjes ... sikur per nje nate apo dy, te jemi Nje qofte edhe vetem nen muzike, atehere le te vije.
Persa i perket fese se sllavit, apo fese se njerit apo tjetrit, kujtoj disa ketu se feja e sllavit eshte gjithashtu dhe feja e shume shqiptareve. Feja nuk eshte komb, etnicitet. Se po te ishte ashtu, jemi te gjithe hebrenje (prej nga ku kane rrjedhur tre fete kryesore.) Dhe debatin per njeren fe apo per te tjetren keni plot vend te "toleranca" fetare ku te nxirrni dufin.
Shkurt, koncerti i Goranit behet ne Shqiperi, kush te doje do veje, kush nuk do te mos veje. Mesa lexova me lart, ky koncert eshte "problematike shqiptare" vetem ne Forumin Shqiptar, se ne mediat apo ne rruget e Shqiperise nuk ekzistoka. Por, virtualitetit i qofshim fale qe na jep mundesine te diskutojme apo sajojme problematike.
Krijoni Kontakt