Close
Faqja 7 prej 9 FillimFillim ... 56789 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 83
    Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    [QUOTE=fatlumi18]
    Citim Postuar më parë nga Edvin83

njeri une nuk thash se ka Komb Kosovar , por Kombi Kosovar është në krijim e sipër...

të ndërtosh pavarsinë e Kosovës , do të thotë të ndërtosh KOMBIN KOSOVAR...

e ju që po e kundërshtoni këtë më thuani se si do të quhet Kombi i Kosovës si SHTET në OKB , përpos se Komb Kosovar...

nuk mund të jenë dy kombe shqiptare në OKB...

nuk ka asnjë rast të vetëm në BOTE ku kemi dy KOMBE TE NJEJTA NE OKB...

nuk mund të përfaqësohen Shqipëria dhe Kosova si SHTETE me të njejtin flamur , me të njejtat simbole...

e tëra kjo ngase nocioni PAVARSI nuk nënkupton pavarsinë vetëm nga Serbija por edhe në një farë forme edhe nga Shqipëria...
    Fatlum duhet te shikosh konceptin e kombit , kete mund ta gjesh ne libra qe flasin per politiken nderkombetare ose neper libra historie te cilat e shpjegojne shume mire.
    NAtion=A people who share common customs, origins, history, and frequently language; a nationality: “Historically the Ukrainians are an ancient nation which has persisted and survived through terrible calamity” (Robert Conquest).
    Nuk ka as as tre kombe shqiptare por ka vetem nje KOMB shqiptar , por mund te kete disa shtete shqiptare.NE pashaporte ty te shkruhet kombesia shqiptar pavaresisht shtetit ku ti jeton, dhe ti vete me goje e deklaron qe je shqiptar nga kombesia. Ti mund te thuash pastaj jam çam, lab, mirditor, apo kosovar por kombesia mbetet shqiptare. Sipas idese tende atehere trojet shqiptare duhet te ndahen e te percaktohen ne dhjetera e dhjetera kombe!!!!Eshte absurde.
    Me thuaj pak ti a ka komb Omanez, Jemenitas, Irakian, Kuvajtian, Libian etj etj???
    Jo nuk ka se eshte absurde, megjithese arabet jane te ndare ne 22 shtete nuk kam takuar asnje arab qe kur e kam pyetur per kombesine me kane thene jam Libian apo Jemenas, te gjithe me kane thene arabe, pastaj per te dalluar se nga cili shtet vijne me thonin qe vinin nga Libia apo Jemeni.Bile e kane per ofendim po tu thuash qe ti nuk je aranb por libian apo kuvajtian.Prandaj qe ta kuptosh me mire, komb e shtet jane koncepte te ndryshme. Rastin qe ti e deshe ne bote ja ku e ke, ke 22 shtete arabe por nje komb arab. kE dhe raste tjera plot, pse sipas teje ke komb Moldav?JO, ke vetem komb rumun por ke shtet rumun dhe shtet moldav.Kombi kurd eshte i ndare ne 5 shtete, sipas teje kemi 5 kombe kurde? Keto jane disa nga shembujt per te ta mbushur mendjen ty me argumeta e fakte e jo me fjale koti.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga Rina_87
    Tung Edvin,

Mendoj se ka shume dallime ne mes nesh dhe gjysmes tjeter te trungut tone, Shqiperise. Per qe ka dallime nuk eshte dicka befasuese, pasi qe dihet qe kemi jetuar per gjysme shekulli plotesisht te izoluar dhe te ndare nga njeri tjetri dhe veshtire ka qene te kemi caferdo lloj komunikimi apo bashkepunimi. Shume gjenerata kane jetuar, duke shpresuar se do te vije ajo kohe kur me ne fund do te mund te thejme barrieren (kufiri ne kete rast) dhe te takojme dhe cmallemi me gjysmen tone matane kufirit. Keto kane qene enderrat e shqipetareve kosovar..e gjysherve te mi , prinderive te mi e mundem me thone edhe e imja. Ka pase njerez qe kane dhene jeten per Shqiperine ne Kosove.

Dhe ne fund kur u arrit kjo, me cka u ballafaquan shqiptaret kosovar? Me nje shtet ame, qe jo qe nuk ishte ne gjendje tu ndihmoje pasi kishte krizat e veta, por i injoron, perbuze dhe nuk i respekton. Une e kam vizituar nje here Shqiperine dhe ka qene enderr e imja ta vizitoj. Hyn ne hotel dhe degjon muzike serbe?? Shkon ne restorant dhe kamerieret sillen me injorance, perbuzje kur kupton qe je kosovar?!

Pse?!!

Hyn ne forume dhe ralle here lexon qe flitet per gjerat pozitive, qe do te mund te na bashkonin. Plotesisht flitet vetem per gjerat qe i kemi te kunderta. Ose perqeshet dialekti kosovar dhe nga shqiperia, ose flitet per dallimin ne fe, ose perkrahen shkiet per inat te kosovareve.
    Dallime ka po aq sa ka mes njerezve ne kombe tjera brenda per brenda kombit. Pastaj ti e di qe shqiptaret jane shume kontradiktore vete si natyre, ke shqiptar qe brenda nje ore te shpreh e te paraqet dy-tre ide te ndryshme politike prandaj eshte dhe shprehja "dy shqiptar ,tre parti", Sa per perqeshje e dhe perbuzje kjo veret edhe perbrenda nje qyteti ku grupe te ndryshme shahen e perbuzen, pastaj ketu pak a shume te gjitha krahinat shajne njera tjetren, nuk eshte se vetem Kosova shahet ashtu sic edhe ne Kosove cdo qytet apo zone shan qytetin tjeter, mos ti permend tani shprehjet qe thone per njeri tjetrin ne Kosove. Mos te them se si pergojohen Peja, Gjakova, Prizreni, Hasi neper shoqerine ne Kosove, apo nje perbuzje e thelle dhe sharje per nje qe ka prejardhjen nga katundi i cili cilesohet e shihet shume me keq se nje MAxhyp kur dihet qe ne lufte gjithe katundet u perfshine ne lufte dhe qytetet rrinin e pinin çaja e kafe neper kafiça e thoni "heheh po luftojne katunaret e shkrete"
    E shikon qe kemi shume gjera te perbashketa se jemi nje komb prandaj, dhe kjo gje negative dhe e poshter eshte perbuzja qe kemi per njeri tjetrin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-01-2006
    Vendndodhja
    Mitrovicë
    Postime
    37
    Citim Postuar më parë nga bOndi_oo7
    kaloi koha e krijimit te kombeve, e din ti kete. kombet u formuan ne mesjete. nuk eshte kombi pershesh qe ti ta bejsh kur te te teket. Ne jemi gjith nje komb, nese ti mendon se nuk i takon ketij kombi atehere kujtoju ne forum te kujt kombi je dhe c'kerkon ketu.
    Forum shqipetaresh eshte ky,

mendoj se kjo nuk do te jete pengese per pranimin e R.Kosoves ne OKB, e nese kjo eshte pengesa atehere zgjidhja eshte ne Bashkimin Kombetar, nje komb nje shtet, nje gjuhe, nje tradite, as probleme me OKB as me flamuj, bile as me fqinj.

zgjohuni o shqipetare, pranoni zgjidhjen me fatlume, afatgjate,dhe permanente BASHKIMIN KOMBËTAR- si zgjidhje te vetme.

shendet!
    kaloi koha e krijimit te kombeve, e din ti kete. kombet u formuan ne mesjete. nuk eshte kombi pershesh qe ti ta bejsh kur te te teket. Ne jemi gjith nje komb, nese ti mendon se nuk i takon ketij kombi atehere kujtoju ne forum te kujt kombi je dhe c'kerkon ketu.
    Forum shqipetaresh eshte ky,

( Je shumë gabim zotëria e juaj , Kombet nuk janë formuar në mesjetë , por pas Revulucionit Borgjes frances 1789! )

Kombi është koncept relativisht modern , që për dallim nga etnia që është fakt fiziko - biologjik ky është fakt politik i paraqitur si fenomen shoqëror në periudhën e shthurjes së rendit feudalist dhe kalimit në rendin kapitalist

Termi KOMB për të parën herë është përmendur më 1810 nga De Stal , ndërkaq si term zyrtar ka hyrë më 1835 në "Akademika Rebublika"

Ai është komunitet (bashkësi njerëzish) , oraganizuar mbi bazën e interesit , nëpër procese si një shoqëri jo domosdoshmërisht një - etnike ; një konstruskt politk i aftë për të krijuar SHTET , për të prodhuar dhe konsumuar vlera që e njeh vehten si të tillë dhe që të tjeret e njohin dhe e pranojnë si të tillë

Periudha historike që shenonë fazën e kalimit nga "Komunitet njerëzore" në KOMBE është :

Periudha Pas Revulucionit Boregjez Francez 1789[përfundimi i luftrave 30 vjeqare në Europë - Epoka e Napoleon Bonopartës]

ndër teoritë më të shquara mbi KOMBIN pa dyshim se janë teoritë e 3 teoriticientëve më të shquar që njeh socio - politka :

Benedikt Andersonit , Gellnerit dhe Hobsbamit :

ku sipas Andersonit , Kombi paraqet një "bashkësi të imagjinuar" , dhe ku në fakt pjestarët e ati Kombi nuk kanë domosdoshmërisht lidhje gjaku ndërmjet veti...

pastaj sipas Gellnerit :

pjestarët e KOMBIT duhet të kenë një të kaluar të përbashkët...

dhe sipas Hobsbamit ku :

Kombi përfaqëson popullin - popujt e një vendi që është SHTET , dhe ku pjestarët e atij Kombi jetojnë pra në një kompaktësi territorile dhe i nënshtrohen politikës së përbashkët macro - ekonomike...

dhe pas tërë këtyre detajeve këtu mund ta lidhim edhe qështjen tonë :

Me Lidhjen e Prizrenit kombi shqiptar nuk u krijua, por vetëm u nis si proces. Shqiptarët u krijuan si komb de facto vetëm me sundimin e Ahmet Zogut, pas vitit 1925, edhe pse de jure u njohën si komb më 1912. Ai që njihet sot si komb shqiptar nuk është projekti i rilindasve, por projekti i Ahmet Zogut. Ne shqiptarët e Kosovës i kemi thënë vetit komb shqiptar, por bota nuk na njeh për të tillë. Bota i njeh për komb shqiptar vetëm shqiptarët e Shqipërisë. Shqiptarët e Kosovës akoma nuk i njeh për komb. Bota i njeh vetëm për shqiptarë etnikë, asgjë më tepër. Pra, procesi i vetëdijësimit të kosovarëve si komb nuk ka filluar me 1912, por njësoj kur edhe i gjithë shqiptarëve të tjerë, me Lidhjen e Prizrenit, paçka se nisma e formimit të tyre kombëtar nuk u identifiku si kosovare, po si shqiptare. Dhe, nëse në Shqipëri shqiptarët u formësuan si komb de jure me 1912, përkatësisht de facto pas vitit 1925, shqiptarët e Kosovës akoma nuk janë komb, por janë në formim e sipër. Nuk janë akoma komb, sepse nuk mjafton ta njohësh vetën për komb, por duhet të jesh i njohur edhe prej të tjerëve si i tillë...

Edvin...

libanezet , egjiptianet...
    i takojne ETNISE arabe ndërkaq janë Kombe të ndara...
    ke ngatërruar konceptin e etnise me ate kmbit zoteri...
    Ndryshuar për herë të fundit nga fatlumi18 : 13-04-2006 më 06:30

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga fatlumi18
    [B]Edvin...

libanezet , egjiptianet...
    i takojne ETNISE arabe ndërkaq janë Kombe të ndara...
    ke ngatërruar konceptin e etnise me ate kombit zoteri...
    Fatlum une nuk e kam ngaterruar se si ta kam shpjeguar edhe me siper e ke te argumentuar shume mire. Une kam 8 shoke libiane, nje arab saudit, dy egjiptiane, nje maroken, nje palestinez dhe nje libaneze dhe i njoh mire arabet dhe te gjithe keta qe i permenda e kane per ofendim qe tu thuash qe i perkasin kombit libian apo palestinez, dhe te bertasin e te thone qe jane te kombit arab.Ti nuk e di se ku i ke marre keto informacione dhe se sa arabe ke takuar, por e ke shume gabim.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-01-2006
    Vendndodhja
    Mitrovicë
    Postime
    37
    Citim Postuar më parë nga Edvin83
    Fatlum une nuk e kam ngaterruar se si ta kam shpjeguar edhe me siper e ke te argumentuar shume mire. Une kam 8 shoke libiane, nje arab saudit, dy egjiptiane, nje maroken, nje palestinez dhe nje libaneze dhe i njoh mire arabet dhe te gjithe keta qe i permenda e kane per ofendim qe tu thuash qe i perkasin kombit libian apo palestinez, dhe te bertasin e te thone qe jane te kombit arab.Ti nuk e di se ku i ke marre keto informacione dhe se sa arabe ke takuar, por e ke shume gabim.
    nuk janë "Komb Arab"...

janë vetëm arab etnik asgjë më teper...

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316

Citim Postuar më parë nga fatlumi18
    nuk janë "Komb Arab"...

janë vetëm arab etnik asgjë më teper...

Kemi entitetet "Shtet" dhe "Komb". Shteti dallohet ne harten politike nga nje vijez qe quhet kufi, ndersa kombi eshte bashkesia e atyre personave te cilet i perkasin te njejtes kulture, gjuhe, tradita, etj. Pra, kemi shtetin shqiptar (ku perfshihet vetem Shqiperia) dhe kombin shqiptar (ku perfshihen shqiptaret e Shqiperise, ata te Camerise, ata te Kosoves, Arbereshet, e ata kudo qofshin)...

Sipas kesaj tezes tende, Fatlum, i bie qe kosovaret nuk jane shqiptare, por shqiptare etnike. Ky eshte gabim thelbesor...
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-03-2006
    Postime
    103

Kur do te behet bashkimi kombtar ?

Te behet bashkimi kombtar duhet te plotesohen disa kushte,si:

1.-Femijet te pagzohen me emra kombtar!
    -nga pshtjellimi kaq i madhe ne kete lemi jo vetem qe te huajt nuk mund te kupojne se jemi nje komb unik,por as edhe vet veshtire te kuptojme se a jane shqiptar Bardhyli,Eglatina,Klejti,... a quhet nje vajze Fatmire apo Fatmira;Syzanë apo Suzanë - Syzane apo Syzana ,...
    2.- Te flitet gjuha e unjisuar njesoj !
    -nuk mjafton vetem te pedoren fjalet,por duhet mesuar edhe thekesimin e njejte te tyre!Sot kur degjon edhe profesoret e gjuhes - dallohen ne te folurit e tyre sa qe veshtire per tu kuptuar,...

3.-Dallimet fetare te minimizohen !
    -mbitheksimet fetare te mos zbatohen,si: vuerja e medaloneve ne forme kryqi,gjysemhene;vuerja e shenjave dhe simboleve fetare neper shkolla,spitale,shtepia banimi,lagje,fshatra,...;veshjet me karakteristika dhe simbole fetare,etj.

4.-Te shkruhet historia kombtare unike !
    -jo per disa pushtimet romake te mirren okupim,per disa çlirim;njesoj edhe per inkurzionet e perandorive te bizanti dhe asaj osmane,...

5.-Te behet vlersimi i personaliteteve historike !
    -Si te emertohet heroi i jone: vetem Skenderbeu,apo Gjergj Kastrioti apo Gjergj Kastrioti Skenderbeu;te vlersohet a qe ai luftar i fese (ciles?) apo luftar per liri kombtare;vellezerit Frasheri a ishin patriote apo ishin çifligare ,te tille qe u angazhuan me teper per interesat e tyre ekonomike - se per çeshtje kombtare;si dhe figurat tjera kombtare,...

6.-Te kultivohet morali pozitiv kombtar !
    - hajnia,prostitucioni,korupsioni dhe veset tjera, te mos trajtohen si virtyte,si "zotesi" e shqiptarit - por te shpallen per turp te pergjithshem:neper kisha,xhamia,media,ne ndeja private dhe shoqrore,etj.

-Pa ideale te perbashketa qe na lidhin shpirterisht te gjitheve, nuk mund te krijohet kombi i fuqishem shqiptar,pa te cilin edhe bashkimi kombtar do te jet
    i pamundur dhe i padobishem!

i/e regjistruar Maska e King_Arthur
    Anëtarësuar
    27-04-2006
    Vendndodhja
    Detroit U.S.A por me zemer dhe shpirt ne elbasanin tim.
    Postime
    2,411

bashkimi kombetar i penguar nga politika

pershendetje te gjitheve bashkimin kombetar nuk e pengon populli shqipetar por politika shqiptare kombi shqiptar eshte nje nder kombet me te vjetra ne ballkan dhe shqiptaret nuk me do mendja qe nuk e duan shqiperine e madhe , pengese per kete eshte politika . kjo gje do nje organizim dhe nqs shqiptareve do tu kerkohej qe te bashkoheshin per te harritur qellimin per nje shqiperi te madhe ata do ishin te gatshem , dhe nqs do ti kerkohej dhe jeta. prandaj une kerkoj qe te behet nje organizim per kete pune dhe une do isha i pari qe do te vija edhe nqs do kishte nevoje per lufte. prandaj dhe kur ministri i jashtem Besnik Mustafaj dekloroi qe ne qoftese shqipetaret kerkojne bashkimin ne nuk mund ti pengojme sepse ajo eshte e drejta e tyre . por mbas kesaj deklarate u kunderpergjigjen menjehere serbet dhe maqedonasit te cilet nuk e pranuan kete deklarate . por nqs kosova do marri pavaresine do jete me kollaj qe te kerkohet bashkimi .
    dhe une i bej thirrje te gjithe shqiptareve te bashkohen per te harritur kete qellim
    faleminderit

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga Rina_87

Dhe ne fund kur u arrit kjo, me cka u ballafaquan shqiptaret kosovar? Me nje shtet ame, qe jo qe nuk ishte ne gjendje tu ndihmoje pasi kishte krizat e veta, por i injoron, perbuze dhe nuk i respekton. Une e kam vizituar nje here Shqiperine dhe ka qene enderr e imja ta vizitoj. Hyn ne hotel dhe degjon muzike serbe?? Shkon ne restorant dhe kamerieret sillen me injorance, perbuzje kur kupton qe je kosovar?!

Pse?!!

Hmmm..interesante nuk e dija. Por mendoj qe ka te beje me teper me ndarjen e vjeter Gege/ Toske se sa i Kosovs apo i Shqipris. Por mos kij galje. Tashme kane dale ne drite shartime gege-toske (si puna ime)...dhe do e rregullojme ne muhabetin.

cheers
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

i/e larguar Maska e Homza
    Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Un mendoj qe me Kosoven do bashkomei shpejt, eshte vetem ceshtje kohe, pavarsine Kosova do e marri kete fund viti,,,,dhe ja nisim me te njejten kombetare neper sporte te ndryshme, do kemi tregti te lire pa taksa doganore,,,edhe pastaj bojm nje qeveri te veteme per te 2 anet e ish-kufirit.
    Per pjeset tjera nuk ka per te ndoh kurren e kurres, qefi osht qef por do vu tapen nganjer, une ja kom vu tapen per kto pjeset tjera!

Faqja 7 prej 9 FillimFillim ... 56789 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Lidhja Shqiptare e Prizrenit
    Nga dodoni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 01-06-2009, 00:29
  2. All-llahu ka thënë
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 15-01-2007, 07:25
  3. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  4. Abaz Ermenji
    Nga Eni në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 12-03-2003, 14:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •