Close
Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 61
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    25-02-2006
    Postime
    32
    Postimet nė Bllog
    1
    Citim Postuar mė parė nga Larsus
    Po ti qengj i perendise c'je? kafshe?

ashtu jane dhe bektashinjte, qengja te perenis' i keni bere bektashinjte laneter--

njerez te papune
    Une nuk jam as qingji Perendise as kafshe sa per informacionin tend i/e dashur Larsus.
    Sa per komunitetin bektashjan kisha vetem deshire te dija pak me teper kaq ishte e gjitha dhe dua te te kujtoj nje shperhje te Erih Maria Remark
    Nuk ėshtė turp tė lindėsh injorant, por tė vdesėsh i tillė....kjo s`durohet.Kie parasysh her tjeter kur degjon njerz qe pyesin per dicka qe nuk e dine.OK

Ps .sa mire do ishte te dinin kafshet te futeshin ne forum, te shkruanin,dhe te perdornin internetin.

Gjithtemirat Larsus

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    25-02-2006
    Postime
    32
    Postimet nė Bllog
    1
    Onpeja ,Bani gjk dhe te gjithe te tjeret qe me treguat dicka faliminderit per gjithcka.

i/e regjistruar Maska e Bani gjk
    Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    lamb citim: , Nuk ėshtė turp tė lindėsh injorant, por tė vdesėsh i tillė....kjo s`durohet

lamb te lum per ket shprehje, Zoti te ndimoft ty dhe gjith familjen tende dhe gjith ata qe i dashuron dhe te dashurojn.

i/e regjistruar Maska e onpeja
    Anėtarėsuar
    01-02-2006
    Postime
    71
    Citim Postuar mė parė nga lamb
    Onpeja ,Bani gjk dhe te gjithe te tjeret qe me treguat dicka faliminderit per gjithcka.
    Shpresojme qe te kemi ndihmu e nuk te kemi shkatu konfuzitet edhe me te madhe, je i/e lire te pyeses, eshte e drejt e chdokujt.

Selam

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    Bani gjk
    Te lutem separi para se te kundershtojsh lexoi mir postimet e mia dhe pastaj shkruaj, ndoshta e kam gabim apo mos je edhe ti prej tarikatxhive dhe te prekin shkrimet e mia, por cka te bej une, nuk jam injorant per mos me i dit rregullat baze te besimit Islam, dhe nuk ka nevoj te me tregojsh se pejgamberet a jane te pagabueshem a jo, ne kete pike, se Muhamedi alejhisselam a ka bere gabime te dijetaret e ehlisunnetit ekzistojne dy mendime nje qe thote se Pejgamberi jone ka bere ndonje gabim te vogel, kurse mendimi tjeter thote se Muhammedi alejhisselam as gabime te vogla ska bere per shkak se ka qene i mbrojtur nga Allahu fuqiplote, dhe une e ndjeki kete mendim se ky mendim eshte me i mire per respektin ndaj Muhammedit alejhisselam.
    Dhe te lutem mos me kundershto mua kur i denoncoj fjalet e sufive te devijuar te cilet skane te bejne asgje me Islamin.
    Dhe sefundi une jam shum i kujdesshem per besimin tim qe te flas pamatur dhe me injorance qe per pasoj te dominoj epshi apo qibri im.
    "Arsyeja e mosarsyes qė i bėhet arsyes sime aq shum ma dobėson arsyen sa qė me arsye e vajtoj bukurinė tėnde"

i/e regjistruar Maska e Bani gjk
    Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    hubejb, un nuk kam merak ti fryaj shum zjarri, po e lem ashtu si thua ti.
    Me fal qe te kam ofenduar (sado pak), por vallahi vetem per te miren e islamit e kam then ate.

Selam (paq)

Musliman Shqiptar Maska e pejani34
    Anėtarėsuar
    18-04-2005
    Postime
    887
    Citim Postuar mė parė nga Bani gjk
    hubejb, un nuk kam merak ti fryaj shum zjarri, po e lem ashtu si thua ti.
    Me fal qe te kam ofenduar (sado pak), por vallahi vetem per te miren e islamit e kam then ate.

Selam (paq)
    Allahu ju shperbleft te dyve ,qe po mundoheni per islam, gjit ashtu edhe atyre tjerve qe mundohen, amin.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    Shyqir Zotit qe ka dikush qe nuk don te meret me polemizime, dhe gezohena shum nese te gjithe do ta kishin dert te miren e Islamit.
    Dhe Allahu i shperbleft me te mira ato te cilet punojne per te miren e Islamit.
    "Arsyeja e mosarsyes qė i bėhet arsyes sime aq shum ma dobėson arsyen sa qė me arsye e vajtoj bukurinė tėnde"

i/e regjistruar Maska e kuds
    Anėtarėsuar
    23-03-2006
    Postime
    49

ato e mohojne veprimin si nje nga kushtet e perkufizimit9definimit) te imanit

Tani ėshtė pėrhap njė sėmundje nė ummet qė ėshtė sėmundje vdekjeprurėse , kjo sėmundje ka pėrfshi ummetin. Dhe kjo sėmundje quhet irrxha-liberalizėm. Tema e sotit ėshtė mashtrimi i shejtanit ndaj murrxhiave. Murrxhi ėshtė nxjerr prej fjalės rraxha qė d.m.th. shpresė (e kotė). Murrxhi ėshtė njė musliman liberalist qė i jep vetvetes shpresė se sado qė tė pėrdorė alkool apo tė bėjė zina nuk ėshtė problem se nė zemrėn e tij e ka La Ilahe Ilallah Muhameden Resulullah dhe Allahu duhet me ja dhanė xhenetin. Murrxhi ėshtė njėjės ndėrsa shumės thirret murrxhia.
    Murrxhiat i takojnė ummetit tonė ashtu sikurse jehudit, ku feja e tyre ėshtė abroguar me ardhjen e Islamit. Kanė grupe brenda tyre qė e pėrdorin mishin e derrit dhe nuk e respektojnė tė shtunėn. Pra kėta thirren jehudi liberal. Tė njėjtėn e kemi edhe ne pra kemi musliman liberal qė mendon se Islami ėshtė nė zemėr. E nėse e praktikon Islamin atėherė thotė kjo ėshtė e tepėrt, ti po e qon islamin nė ekstremizėm. Dhe thotė unė e kam zemrėn e pastėr dhe nuk kam nevojė me praktiku Islamin sepse e kam nė zemėr.

Nėse e pyet njė murrxhi qė ta definoj imanin nuk mundet. Nėse nuk e din deneficionin e njė sendi atėherė nuk mundesh me praktiku. Pra shihet nga ulematė e mė hershėm se i kanė definua tė gjitha si namazin, haxhin, agjėrimin etj. Se po se dite definicionin nuk mundesh me praktiku. Disa prej murrxhiave thonė se imani ėshtė maarrifa- tė jesh i vetėdijshėm. Simbas tyre pėrderisa te jesh i vetėdijshėm se Allahu ekziston dhe Muhamedi s.a.v.s. ėshtė pejgameri yt atėherė ti e ke imanin perfekt, kjo ėshtė akidja e Xhehem ibn Sahvanit pra Xhahimijet. Ne i pėrgjigjemi atyre se nėse imani ėshtė vetėdije atėherė faraoni ėshtė vėllai yt musliman.

Nė Suren Nemel ajeti 14 Allahu xh.sh. thotė:

Dhe, edhe pse bindshėm tė besueshėm nė to (se ishin nga Zoti), i mohuan nė mėnyrė tė padrejtė e me mendjemadhėsi, pra shikoje se ēfarė ishte fundi i shkatėrrimtarėve.

Pra nga jashtė e kanė refuzua besimin ndėrsa brenda kanė qenė tė bindur se Musai a.s. e ka sjellė tė vėrtetėn por e kanė refuzua pėr shkak tė mendjemadhėsisė dhe krenarisė por pėrfundimi pėr ata qė bėjnė ērregullime nė tokė ėshtė i keq. Pra faraoni nuk ka qenė musliman.

Nėse e pranojmė kėtė definicion atėherė edhe populli i librit e veēanėrisht jehudit pra janė vėllezėrit tuaj. Allahu xh.sh. thotė:

Atyre qė u kemi dhėnė librin, ata e njohin atė (Muhammedin) siē i njohin bijtė e vet, e njė grup prej tyre edhe pse e dinė kėtė, janė duke e fshehur tė vėrtetėn (el-Bekare-146 ).

Pra jehudit e kanė ditur dhe kanė qenė tė bindur se Muhamedi s.a.v.s. ėshtė i Dėrguar sikurse qė i kanė njoft bijtė e vetė. Pra imani s'mundet me qenė vetėdije. Ndėrsa sipas grupės tjetėr tė murrxhiave pra simbas Kurramijave imani ėshtė qė tė deklarosh me gjuhė. Pra sipas tyre pėrderisa e deklaron me gjuhė se "Nuk ka Zot tjetėr pėrveē Allahut dhe Muhamedi ėshtė rob dhe i Dėrguar i Zotit" atėherė imani yt ėshtė perfekt. Nėse i aplikojmė kėto terme tė tyre qė imani ėshtė vetėm tė shprehurit me gjuhė se beson nė ditėn e gjykimit, beson nė Allahun dhe tė Dėrguarin e Tij atėherė shejtani ėshtė pra vėllai yt musliman. Se shejtani deklaron me gjuhė qė beson nė Allahun dhe ditėn e gjykimit, ku nė Kuran thuhet:

" (Iblisi) Tha: "Zoti im, mė jep pra afat deri nė ditėn kur ata (njerėzit) tė ringjallen!" (Hixher-36).

Pra shejtani kur ėshtė largu prej xhenetit jo vetėm qė ka deklarua se beson Allahun tė vetmin por edhe nė ditėn e gjykimit siē u cek nė ajet. Nėse pra thua se imani ėshtė vetėm me gjuhė atėherė me definicionin tėnd pra i ke pėrfshi tė gjithė munafikėt e umetit nė islam.

Ndėrsa grupa e tretė e murrxhiave thotė se imani ėshtė bindje me zemėr dhe deklarim me gojė, pra e kanė pėrjashtua pjesėn e tretė tė imanit pra tė zbatuarit me gjymtyrė. Sepse imani ėshtė tri pjesė: bindje me zemėr, deklarim me gjuhė dhe zbatim me gjymtyrė. Kėtė mė sė miri e tregon Ibni Abasi (R.A.), si dhe Ahmed ibn Hambeli, imam Maliki, imam Shafiu (R.h.A.). Ata kanė thėnė pėr imanin se ėshtė bindje me zemėr, |deklarim me gjuhė dhe zbatim me gjymtyrė.

Muslimanėt nė rrugė dėshirojnė qė alimi tė ju thotė se nuk ka nevojė qė ta lėshoj mjekrėn dhe gruaja s'ka nevojė pėr perēe (ferexhe - nikab- pra tė jetė e mbuluar tėrėsisht duke pėrfshi edhe fytyrėn) dhe mundet me vendua kapelė, dhe ti tregojė se duhani nuk ėshtė haram dhe dėshiron mė dėgjua se nuk ka xhihadė po vetėm shko nė ditėn e votimeve dhe bėne njė iks (sikurse FIS-i nė Algjeri dhe Erbakani nė Turqi se s'ka nevojė pėr xhihadė), gjithashtu kanė dėshirė me dėgjua se me heq sheriatin (Ligjin e Allahut xh.sh. ėshtė kufer dune kufer- mosbesim i vogėl, cikėrrimė). Me kėtė nuk e dėshirojnė islamin, pra armiqtė kryesor tė islamit nuk janė Bushi, Toni Bleri, Benjamin Natanjahu por janė vetė muslimanėt. Pse nuk ka sheriat nė vendet muslimane ku 100% janė musliman si nė arabin e Muhamedit s.a.v.s (e jo tė saudit) dhe nė Pakistan.

I pėrgjigjemi atyre qė thonė se veprat nuk janė pjesė e imanit. Sahih muslim vėllimi i parė faqe 27, Pejgameri (s.a.v.s) thotė:"Imani juaj pėrmban shtatdhjet degė, dega mė e lart ėshtė tė thuash la ilahe ilallah dhe dega mė e ulėt e imanit ėshtė me largu diēka prej rrugės dhe tė ndihesh i turpėrushėm ėshtė degė e imanit. Pra kėtu Resuli (s.a.v.s) na tregon se me largu diēka prej rrugės ėshtė degė e imanit ndėrsa hipokritėt na thonė neve se veprat nuk janė pjesė e imanit.

Dhe Pejgameri (s.a.v.s) thotė: "Se mė tė mirėt prej besimtarėve janė ata qė kanė sjellje tė mirė dhe ata qė kanė sjellje mė tė mirė janė ata qė sjellėn mirė me grat e tyre (Ahmed ibn Hanbeli vėllimi 2 faqe 250).

Tjetėr hadith nga Ibn Maxhe numri i hadithit 4108 "Tė vishesh mirė ėshtė pjesė e imanit. Sahabėt e Pejgamerit (s.a.v.s) janė drejtuar (gjatė faljes) kah Jerusalemi 7 muaj pra si kible, pastaj iu ėshtė thėnė qe ta ndryshojnė drejtimin dhe qė tė drejtohen kah Meka. Dhe kanė shkuar te Pejgameri (s.a.v.s) dhe e kanė pyetur o Resulallah si do tė jetė puna me namazin tonė qė jemi fal kah Jerusalemi a do tė kemi ndonjė bereqet pėr atė, Allahu iu pėrgjigj nė el-Bekare ajeti 143 ku thotė:

"… All-llahu nuk ėshtė qė t'ua humbė besimin tuaj…

Pra kėtu namazi quhet besim ndėrsa namazi ėshtė akt ku pėrfshin: kijam, ruku, sexhde, teslim-selam nė tė djathtė dhe nė tė majtė. Kėtu pra Allahu na tregon se namazi ėshtė iman. Ndėrsa Ibn Kethiri nė tefsirin e tij vėllimi -1 faqe 197 thotė: "namazi yt drejtuar kah bejtul magdisi -Jerusalemi ėshtė iman.

Murrgjia nuk dėshiron ta praktikojė islamin dhe thotė se zemra ime ėshtė e pastėr, unė nuk bėj namaz si ti, unė nuk shkoj nė xhuma si ti, dhe nuk e paguaj zekatin si ti por zemra ime ėshtė e pastėr. Pra kjo ėshtė gėnjeshtėr, se po ta kishe zemrėn e pastėr edhe veprat do ti kishe tė pastra. Pėr arsye se Pejgameri (s.a.v.s) thotė nė Sahih Buhari vėllimi-1 faqe 44, hadithi 52:" Poashtu, dijeni se ēdo trup ka njė pjesė mishi, e kur ėshtė e
    sėmurė (ajo pjesė), i sėmurė ėshtė tėrė trupi. Ja, ajo (pjesė mishi) ėshtė zemra!"

Murrxhiat thonė se pėrderisa ta kemi zemrėn e pastėr dhe jemi tė bindur se namzi ėshtė obligim, nuk kemi nevojė tė falemi qė tė jemi musliman. Pra si i pėrgjigjemi kėsaj, se kėta shkojnė kundėr ixhmas sė sahabėve ku kanė thėnė se ne nuk kemi konsideruar lėnien e njė gjėje kufer pėrveē namazit. Pra ai qė len namazin ėshtė bėrė kafir. Gjithashtu ėshtė nė kundėrshtim edhe me Kuran ku Allahu xh.sh. thotė:

" "Ēka u solli juve nė Sekar?" Ata thonė:

"Nuk kemi qenė prej atyre qė faleshin (qė bėnin namaz); Nuk kemi qenė qė ushqenim tė varfėritė; Dhe kemi qenė qė pėrziheshim me tė tjerėt nė punė tė kota. Dhe kemi qenė qė nuk e besonim ditėn e gjykimit. Derisa na erdhi e vėrteta (vdekja)!" E tanimė, atyre nuk u bėn dobi ndėrmjetėsimi i ndėrmjetėsuesve. (Mudethir:42-48).

Ēka ėshtė Sekar, pra Sekar ėshtė xhehnem se nėse hynė nė te Allahu na mbrojt, mė nuk ka dalje prej tij. Sepse faraoni dhe Ebu Xhehli do tė jenė nė Sekar. Ibn Kethiri nė tefsirin e tij nė vėllimin 4 faqe 74 thotė: se ata njerėz qė pėrfundojnė nė Sekar janė kafira dhe askush s'mund tė ndėrmjetėsoj pėr ata sepse janė kafira. Fakte prej sunetit, Pejgameri s.a.v.s. ka thėnė se: Ndėrmjet njeriut dhe shirkut e kufrit ėshtė lėnia e namazit (Sahih Muslim vėllimi 1 faqe 48), tjetėr fakt ku thotė Resulullahi s.a.v.s.: Dallimin ndėrmjet muslimanit dhe kafirit ėshtė namazi pra ata qė nuk falen janė kafira.

Tjetėr argument i murrxhiave ėshtė se thonė se imani yt ėshtė statik (pra as nuk rritet dhe as nuk zvogėlohet) ndėrsa ne ahli suneti dhe xhemati mendojmė se imani shkon lart dhe poshtė. Ne kemi shumė argumente prej Kuranit:

Ai ėshtė qė nė zemrat e besimtarėve dhuroi qetėsinė pėr ta shtuar ata bindjen nė besimin e vet qė kishin. (Sure 48 ajeti 4);

fakti tjetėr prej Kuranit ėshtė:

E kur zbret ndonjė kaptinė, ka prej tyre qė thonė: "Cilit prej jush ia shtoi kjo besimin?" Sa u pėrket atyre qė besuan, atyre u shtohet besimi dhe gėzohen pėr tė. E sa u pėrket atyre qė kanė sėmundje nė zemrat e tyre, ajo (zbritja e kaptinės) ndotėsisė sė tyre u shton ndytėsi dhe ata vdesin si jobesimtarė. (S.Tevbe/124-125).

Ndėrsa sahabėt r.a. kur pėrgatiteshin qė tė luftojnė nė luftėn e Uhudit munafikėt e Medinės iu than se ushtri e madhe po pėrgatitet kundėr jush kini frik prej tyre, ku nė Kuran thuhet:

E atyre (shokėve tė pejgamberit) qė dikush u tha: "Populli (idhujtarė) ėshtė tubuar t'ju sulmojė, pra kini frikė!" Ajo, vetėm ua shtoi edhe mė shumė besimin e thanė: "Neve na mjafton qė kemi All-llahun, Ai ėshtė mbrojtėsi mė i mirė!". (S.3;a.173).

Gjithashtu nė Buhari vėllimi 5 faqe 86 Pejgameri a.s. ka thėnė: Zinaqari nuk ėshtė besimtar kur ėshtė nė veprim. Nė njė vend tjetėr thotė ResulAllahu a.s. thotė: Kur ti je nė veprim duke bėrė zina me atė grua imani yt ndahet prej zemrės tėnde dhe qėndron pėrmbi kokėn tėnde sikurse pėllumb dhe kur ta pėrfundosh zinan imani yt kthehet nė zemėr prapė.

Cila thėnje e murrxhiave i shqetėson mė sė shumti besimtarėt? Ata thonė kush jemi ne qė tė gjykojmė.

Xhaber ibn Abdullahi ka thėnė: Pejgamri a.s. ka qenė i pranishėm nė xhenazėn nė beni maslama dhe unė kam qenė afėr Resulullahit a.s. nė kėtė xhenaze. Kur xhenazja kalonte njerėzit thonin: O i Dėrguar i Allahut ēfarė njeri i mirė ka qenė ky njeri, musliman i mirė, musliman praktikues, ka qenė i mbarė dhe zemėrbutė; dhe Resuli a.s. tha: Ashtu do tė jetė, ashtu do tė jetė. Pastaj Xhaber ibn Abdullahi ka thėnė: Dhe unė isha i pranishėm nė njė xhenaze tjetėr te Beni Harifa dhe unė isha pran Resulit a.s. kur xhenazja kalonte njerėzit thonin: O ResulAllah, ēfarė njeri i keq ka qenė, ka qenė zemėr fortė dhe mizorė dhe Resuli a.s. tha: Ashtu do tė jetė, ashtu do tė jetė. Dhe Pejgameri a.s. tha: Ju muslimanėt jeni dėshmitarėt e Allaut nė tokė. (Nga libri Mustadrak al hakim, transmetuar nga Al-Hakim, Ibni Kethiri gjithashtu e cekė kėtė nė vėllimin1 faqe 196-197).

Gjithashtu Resuli a.s. ka thėnė: Qkado qė muslimanėt e shohin si tė mirė Allahu e sheh si tė mirė gjithashtu; qkado qė muslimanėt e shohin si tė keqe Allahu e sheh si tė keqe gjithashtu. Ju jeni dėshmitarėt e Allahut nė tokė.

Nėse ju bėjmė pyetje muslimanėve qė ta ngrehin dorėn lart nėse e shohin homoseksualizmin si tė keqe, me siguri do ta ngreheshin dorėn lart qė tė gjithė. Pra me kėtė ju pra keni gjykua se homoseksualizmi ėshtė negativ. Dhe nėse ju bėjmė pyetje se kush e sheh martesėn si tė mirė, me siguri tė gjithė do ta ngritshi dorėn nė pajtim me atė se martesa ėshtė pozitive. Pra prapė ky ėshtė gjykim se martesa ėshtė pozitive. Resuli a.s thotė se ju jeni dėshmitarėt e Allahut nė tokė ndėrsa munafikėt ju thonė juve kush jeni ju qė tė gjykoni.

Nė suren El-Bekare 143 Allahu thotė:

Dhe ashtu (sikur u udhėzuam nė fenė islame) Ne u bėmė juve njė popull tė drejtė (njė mes tė zgjedhur) pėr tė qenė ju dėshmitarė (nė ditėn e gjykimit) ndaj njerėzve, dhe pėr tė qenė i dėrguari dėshmitar ndaj jush.

Ndėrsa munafikėt thonė ju nuk jeni gjykatės nė tokė, a e dini pse? E ndiejnė erėn para se tė ndodhė sepse ata qė kanė dal prej fesė prej frikės se do ti thrrasish kafira herėt ose vonė, dėshirojnė qė tė pengojnė qė tė mos i thėrrasėsh kafira me atė se kush je ti qė tė japish gjykime.

Edhe havarixhėt i kanė thėnė Alis r.a.dhe ibn Abazit r.a. se ju nuk jeni kėtu pėr tė gjykuar dhe si ua ka hedhe poshtė idenė e tyre? Ibn Abazi e ka cek ajetin ne suren Nisa:35 ku thuhet:

Nėse i frikėsohen pėrēarjes mes tyre (burrit e gruas), dėrgoni njė gjygjtar tė drejtė nga familja e tij dhe njė gjygjetar tė drejtė nga familja e saj.

Kur Ibn Abazi ia ceku kėtė ajet ata e ulen kokėn tė turpėruar sepse Allahu na ka urdhėrua neve qė tė gjykojmė. Dhe Resulullahu a.s. ka thėnė: Unė dhe umeti im nė ditėn e gjykimit do tė jemi vrojtues dhe gjykues pėrmbi krijesat e Allahut nė ditėn e gjykimit dhe ne do tė dėshmojmė kundėr popullit tė Nuhut a.s. dhe Lutit a.s., tė popullit tė Salihut, tė popullit tė Musait a.s. dhe tė gjithė njerėzve qė kanė ardhur para neve qė Pejgamberėt ju kanė ardh me shpallje dhe ia kanė kthye shpinėn; ju do tė jeni vrojtues, gjykues. Hadithi ceket nga Ibn Abi Hatimi.
    Dhe gjithashtu edhe nga Ibn Kethiri nė librin e tefsirit vėllimi 1 faqe 196.

Tjetri problem i murrgjiave ėshtė se e mėnjanojnė islamin nė individ. ?ka thonė pra: Harroje sheriatin, pėrqendrohu nė vetėn tėnde. Ata mundohen qė ta bėjnė islamin si krishterizmin. Ku krishterėt thonė feja ėshtė njė ēėshtje individuale. Arsyeja se tek krishterėt thuhet se ėshtė ēėshtje personale pėr arsye se feja e tyre nuk ėshtė komplete. Nuk kanė sistem politik, social dhe sistem ekonomik, dhe sistem nacional dhe sistem ndėrkombėtarė. Ndėrsa islami ėshtė e kundėrta sepse islami ėshtė fe komplete ku thotė Allahu :

Kėtė ditė ua kam plotėsua fenė tuaj dhe i kam plotsu tė gjitha tė mirat e tuaja. Dhe e kam zgjedh fenė islame fe pėr juve (mėnyrė jete).

Tani do ta pėrdorim ixhman e sahabėve qė ta hedhim poshtė kėtė ide (tė tyre): Kur Abu Beker as-Sidiku kur u bė halife ēka tha? Nėnshtromėni mua vetėm nėse unė i nėnshtrohem Allahut dhe Resulit tė Tij. Dhe Omeri r.a. kur u bė halife kur e mbajti hutben, njė njeri u ngrit me shpat dhe tha: Omer nėse lakon prej Kuranit dhe Sunetit tė ResulAllut dhe ēka Ebu Bekri ka zbatua unė do tė pres me kėtė shpatėn time. Ky njeri kishte takva (devotshmėri) edhe pse tė tjerėt ia kishin frikėn Omerit r.a. ky nuk ia kishte frikėn. Mos i thanė sahabėt tjerė, lėsho shpatėn poshtė dhe pėrqendrohu nė vetvete. Mos fol pėr sheriat. Pra sahabėt heshtėn dhe ajo ka qen ixhmaja e sahabėve.

Se nėse njė person e largon sheriatin duhet ta marrėsh atė si personale. Dhe nėse dikush e fyen Pejgamerin a.s. duhet ta marrėsh si personale sepse nė zemėr ke dashuri pėr tė Dėrguarin a.s. Dhe nėse dikush ta fyen fenė islame duhet ta marrish si personale sepse nė zemėr ke dashuri pėr dinin islam. Ku janė selefit e saudit qė thonė se harro sheriatin dhe pėrqendrohu nė vetvete. Ky njeri nuk tha se unė duhet tė pėrqendrohem nė vetvete ndėrsa sheriati ėshtė ēėshtje e Omerit r.a.

A e dini pse thonė ashtu? Sepse udhėheqėsia e tyre e kanė largu sheriatin. Dhe nuk kanė dėshirė qė tė ua rrėzosh qeverinė sepse atyre ju vije ēeku prej qeveris. Dhe tė thonė harroji udheheqesat dhe sheriatin mendo pėr vetveten.
    Ata pra janė xhabrrije qė d.m.th. nėse je nė gjendje tė mjerueshme mos u mundo me ndryshua (atė gjendje) se ėshtė caktim i Allahut. Ndėrsa Allahu thotė:

All-llahu nuk e prish gjendjen e njė populli (nuk ua largon tė mirat) pėrderisa ata ta ndryshojnė veten e tyre. (Err-Rrad ajeti-11).

Nėse ke dėshirė qė tė kthehet sheriati duhet tė bėsh xhihad pėr tu kthyer. Dhe thonė se largimi i sheriatit ėshtė kufer dune kufer-kufer prej kufrit tė vogėl. Para se gjithash hadithi kufer dune kufer ėshtė hadith daif-i dobėt. Zingjiri i transmetuesve ėshtė i ēuditshėm. Ky hadith ku pohojnė se Ibn Abazi r.a. ka thėnė kufer dune kufer, ulematė e hadithit thonė se zingjiri i transmetuesve nuk ėshtė korrekt. Pse ashtu, sepes nė zinxhirin e transmetuesve ėshtė njė person i quajtur Hisham Ibn Haxhir dhe ai ėshtė i dobėt. Dhe Ali Ibn Medeni prej ulemave tė vjetėr nė librin e tij "Marifatul rrixhal", nė kėtė libėr flet pėr tė gjithė njerėzit qė kanė transmetua hadithe. Pėr kėtė person pra pėr Hisham Ibn Haxhirin thotė se e ka shkruar librin e tij larg njerėzve tjerė tė cilėt kanė shkruar libra.

Pra nė transmetimin e hadithit prej tij ka ēudi tė madhe, pėshtjellim. Nė librin e haditheve tė tij ka shumė kundėrshtime. Kur tė lexosh nė librin e Kurtubit, kėtė hadith e transmeton Tavusi se ka thėnė qė ėshtė kufer dune kufer (mosbesim i vogėl qė) -ta largosh sheriatin. Ndėrsa kur ta lexosh Ibn Kethirin thotė qė Ibn Abazi r.a. ka thėnė dhe kur ti lexosh librat tjera tė tefsirit thonė se ka thėnė Abdullah Ibn Tavusi. Pra tre person thonė tė njėjtėn; kufer dune kufer. Si p.sh. nėse shkon te gjykatėsi dhe dėshiron me akuzua dikėn pėr fyerje se tė ka emėrua si homoseksual, dhe gjykatėsi tė pyet kush tė ka quajt ashtu, dhe ti thua Pauli dhe thua jo Pauli po Petri pastaj thua jo jo nuk ka qen Petri por Marku. Dhe ai do ta hedh poshtė kėtė rast prej gjygjit sepse ti nuk e din kush tė ka thėnė, dhe vetėm po ia humb kohėn. Pra kjo krijon pėshtjellim se nuk e din saktėsisht. Sepse kur tė studiosh usul al fik, ulemaja thonė se nėse faktin e rrethojnė dyshimet dhe pėshtjellimet, ai fakt duhet tė hedhet dhe nuk mund tė pėrdoret si fakt mė.

Pra le tė flasim pėr tefsiret tjera. Ibn Kethiri nga e ka marr tefsirin? E ka marr nga Tabariu. Ibn Kethiri ėshtė version i shkurtuar i Tabariut. Nė tefsirin e Tabariut kur e kanė pyetur Ibn Abasin pėr atė qė e heq sheriatin, ēka tha Ibn Abasi. Nė tefsirin e Tabariut vėllimi 4 faqe 166 Ibni Abasi thay person ėshtė kafir pėr shkak tė kėtij veprimi. Pra kjo ėshtė fetvaja e Ibn Abasit se nėse e largon sheriatin je bėrė kafir.

Ju dėgjoni ulema tė ligė dhe disa prej tyre flasin se nuk ėshtė e lejuar qė tė ngrihesh kundėr qeveris qė e largon sheriatin dhe as qė ėshtė e njohur nė historinė e tė sė kaluarės. Kjo nuk ėshtė e vėrtet aspak sepse Jezidi kur ka qenė nė pushtet dhe ulemat e kanė quajt shtypės por askush se ka quajt kafir, ndėrsa nipi i Ebu Bekr Esidikut r.a. ėshtė ngrit kundėr Jezidit. Dhe kush ka bėrė huruxh -kryengritje tė armatosur kundėr tatarve. Ibn Tejmija pra ka bėrė huruxh kundėr tatarve kur tatarėt janė sjell me sheriat si me njė gjėsend, ku kanė marr ēka kanė dėshiruar dhe kanė hedh poshtė ēka kanė dėshiruar. Dhe i ka shpall kafira dhe ka bėrė kryengritje tė armatosur kundėr tyre. Ata qė e propagandojnė kufer dune kufer kanė shkua kundėr ixhmas sė umetit. Ibn Tejmija nė Fetavaht e tij vėllimi 28 faqe 524 ka thėnė: Dihet prej Islamit simbas nevojės dhe ka qenė nė pajtim prej tė gjithė muslimanve se nė momentin kur e largon njė aspekt tė sheriatit ti e ke lan islamin dhe je bėrė kafir.

Gjithashtu Ibn Kethitri nė librin e tij tė tefsirit vėllimi 2 faqe 64 ka thėnė: Dihet prej Islamit se nė momentin qė e largon sheriatin je bėrė kafir dhe duhet tė luftohesh.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    Ju lutem ky forumi nuk eshte per te postuar libra.
    Dhe tjetra permbajuni temes dhe mos u ekzagjeroni, dhe mos i futni te gjithe dijetaret me nje thes, se vet Ebu Hanifja nuk pajtohet me keto definicione per besimin.

Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rreth Pėrhapjes Sė Islamit Ndėr Shqiptarėt
    Nga cobra nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Si i festojne Pashket besimtaret Ortodokse
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 29-03-2010, 17:57
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Pershkrimi i parajses ne Kuran
    Nga deshmuesi nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 07-07-2003, 15:18
  5. Bektashinjte. Cilet jane ata?
    Nga angeldust nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-03-2003, 09:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •