C'ėshtė njė Mendim?
C'ėshtė njė Mendim?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 10-03-2006 mė 21:23
Kreativitet!!!!Postuar mė parė nga Veshtrusja
Dhe keshtu ne rruge te madhe eshitme zemren tone, njerzve qe vetem nje te perqeshun dhane per te e shkuen te kenaqun e tu u gezue- pse pane mfshetsinat intime te kesaj jetes tone.
Postuar mė parė nga Veshtrusja
Nje mendim! e pra ja te ti numeroj une disa gjera qe ndokujt s'do ti pelqeje: Kotesi, Padrejtesi, Paqendrueshmeri, Kundershti, Merzi, Imagjinate, Genjeshter, Rregull, levizje, Lavdi, Bashkebisedim, Shembelltyre, etj....
E pra c'del nga gjithe kjo? Une them se ne fund te fundit mendimi mbetet vetem nje Filozofi e rremujshme qe ngaterron cdokend e anembane.
Dito.
para se te shpjegosh se cfare eshte nje mendim duhet te shpjegojme se cila eshte natyra e trurit ,cili eshte funksioni i tijPostuar mė parė nga Veshtrusja
natyra e trurit eshte bere ose projektuar per te menduar,pra nuk mund ta kuptojme dot nje mendje tru,qe nuk mendon
ne kuptimin fizik mendimi eshte vale trunore e padukshme per njerzit e zakonshem ,por jo per ata qe jane te lartesuar ose te plote shpirterisht,njerzit e plote jane te kualifikuar per ti pare keto vale-mendime te padukshme ,qe ne i quajme mendime,dhe te bejne dallimin nese jane negative ose pozitive,
me fjalen mendim pozitiv kuptohet nje mendim qe drejtohet drejt entitetit suprem ose zotit,dhe ne kete rast mendimi pozitiv eshte ne perputhje me forcen kozmike centri-pedale
kurse me mendimin negativ kuptohet kur individi mendon te kunderten,dhe i largohet thelbit suprem zotit dhe ne kete rast eshte ne perputhje me forcen kozmike centrifugale
edhe dicka tjeter kemi mendje individuale dhe mendje kozmike
ku qendron ndryshimi midis ketyre dy mendjeve???
a ka njeri ketu ne forum qe ne na e tregoje???
Arun, hapesja e temes po pyet per mendimin dhe jo per trurimin. Truri nuk prodhon mendime por eshte mendja ajo.
Pyete pak kuptimin e gjuhes :
Mendja mendon. Mendimi mendon.
Me idene tende i bie qe kur tjetri bie ne dashuri me dike, apo ndjen dhembshuri per dike tjeter, atehere ai duhet te hape librin e anatomise per te pare funksionimin e barkushes se majte ose te aortes kryesore te zemres...
Trurim interesant ky!Postuar mė parė nga oiseau en vol
Per kete arsye po me qellon te lexoj mendime edhe nga ca njerez pa tru.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shiu : 11-03-2006 mė 10:00
shprehje e nevojes per te pershtatur/organizuar boten qe na rrethon (materiale apo njerezore).
Lie down on the couch, what does that mean?
You're a nut! You're crazy in the coconut!
Shiu, e shoh qe me ke kuptuar mire. E sheh, mund te merremi vesh apo jo ?Postuar mė parė nga Shiu
Kam dhe diēka tjeter. Si ka mundesi qe per nje njeri te vetem, truri dhe mendja te kene shumes ? A nuk eshte truri nje dhe mendja nje per nje njeri te vetem ?
Shembuj :
A je ne rregull nga trute more teveqel ?
Kur vijne mendte, ikin dhente.
Por dhe themi : te punon truri ty more djale ?
ose ku e ke mendjen moj ēupe ?
E pra, me sa di une, truri i njeriut eshte vetem nje. Kurse per mendjen eshte me e nderlikuar. Kur themi "mendje-mendje kjo dynja", ne kemi parasysh mendjen e nje njeriu te vetem e cila mund te kete nje vektor rezultant ne jeten e vet, psh nje mendje shkaterrimtare (Hitler, Stalin, Bin Laden, etj) ose nje mendje krijuese (Einstein, Newton etj)
Keto shprehje qe thashe me lart, une nuk i kam gjetur ne frengjisht, sidomos me trurin qe ne frengjisht thuhet "cerveau". Shumesi i tij eshte "cerveaux" dhe thuhet per shumen e trureve te disa njerezve dhe jo tek nje njeri i vetem. Veē kesaj, nuk di te kem degjuar shprehje popullore me fjalen "cerveau".
Kurse me fjalen "mendje", edhe frengjishtja vepron njelloj si ne pothuajse. Ne frengjisht "mendje" thuhet "ésprit".
Mund te themi psh : L'ésprit de l'homme... (Mendja e njeriut) por dhe :
As-tu perdu tes "esprits" ? qe ne shqip mund te perkthehet : a je ne vete ? ose ku i ke mendte ? (demek mos fol perēart, diēka e tille).
Une per veten time, them se me punon mendja dhe jo truri. Tru ka dhe pula por ajo s'mendon me sa di une, perndryshe do vente menjehere tek veterineri per tu vaksinuar vete sapo t'i dhimbte pak koka, apo te kishte pak dhimbje qafe
Keto i thashe per muhabet, e mos mi merrni per kusur se dite e shtune eshte, dilni e flladituni pak dhe kalofshi nje mbremje sa me te kendshme.
Pergjigje interesante deri me tani.Ju pershendes te gjitheve.
Mbase duhet te isha me specifike persa i perket pyetjes....
E kisha fjalen, cfare eshte nje Mendim perpara se ai te shprehet, ne vetvete, c'eshte nje Mendim?
Nganjehere ne mund te kemi nje mendim por sjemi ne gjendje ta shprehim ate...
Oiseau, ka dallim midis "nje mendimi" dhe "mendjes"....
artur, me sugjero dike qe ka shkruar me teper ne lidhje me mendimet pozitive dhe negative.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 11-03-2006 mė 13:28
Ne kete moment ,kur mundohem te definoj ne vete "mendimin" e shoh sa e thell eshte kjo bote e mendimeve,njekohsishte sa e veshtir per ta definu ose kap,me duket e sigurt qe ne kete proces gershetohen pamje dhe fjalori i 3 gjuheve qe i flas.Me duket se pa fjalor nuk eshte e mundur te definohet edhe mendimi.Keto patjeter vijn nga kujtesa,pra eshte i kyqur edhe procesi i
te mbajturit ne mend, memorja.Kur e permenda memorjen,atehere te vazhdoj me nje analogji krahasuese me kompjuterin dhe te them se mendimi kishte me qene ajo qe gjendet ne desk top,pra momenti aktual per te cilin jemi te vetedishem.Pa dyshim proces shum i nderlikuar mental,psiqik dhe fiziologjik i trurit dhe i qelizave te vockla e te perhimta ,te neuroneve me ate numer te madhe te sinapsave ku behen kembime te panumerta te ketyre impulseve analoge dhe digjitale bioelektrike,ku disa amplifikohen e disa dobesohen, e disa
vetem percillen me tej ose degzohen.Sa i perket kujteses,mendohet qe per cdo informat ose te dhene formohet nje molekule e vecant dhe diku e njejta ruhet ,e ne momentin e caktuar thirret per te na kujtuar dicka.Mirepo, akoma nuk dihet mire si kryhen keto procese ne tru, e sidomos i te menduarit.
ps.Veshtrusja,me fal qe spata kohe me qene me i shkurter.![]()
Krijoni Kontakt