Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 19
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    15-08-2002
    Postime
    31

Në Arkivin Sekret të Vatikanit zbulohet dokumenti më i vjetër i gjuhës shqipe

Në Arkivin Sekret të Vatikanit zbulohet dokumenti më i vjetër i gjuhës shqipe

Prishtinë, 30 shtator - Ditë më parë në Arkivin Sekret të Vatikanit nga studiuesi Dr. Musa Ahmeti nga Zagrebi, u zbulua një dorëshkrim nga viti 1210, autor i të cilit është Teodor Shkodrani. Dorëshkrimi përbëhet nga 208 fletë, është shkruar në pergamenë dhe i tëri është në gjuhë shqipe. Teksti ndahet në tri tërësi: atë teologjike, filozofike dhe historike. I gjithë teksti është në autograf. Autori shënon emrin dhe mbiemrin e tij si dhe vitin kur e ka mbaruar dorëshkrimin.
    Me këtë dorëshkrim, dokumentimi i shkrimit të gjuhës shqipe shkon për disa shekuj përpara, pra para dokumenteve të deritashme të para shqipe, siç ka qenë "Formula e pagëzimit" (1462) dhe "Meshari" (1555).
    Pokështu, me këtë dorëshkrim u vërtetuan pohimet e studiuesve albanologë dhe të udhëpërshkruesve të huaj se gjuha shqipe është shkruar shumë më herët se sa që është dokumentuar deri tash
    Shqiptari nga Peja!

i/e regjistruar Maska e Pelasgian
    Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    Gjuha Shqipe eshte shkruar edhe para 3 mije viteve, por te gjitha shkrimet i shkaterruan DORIANET, fis grek.

Se paku deri me tani kemi nje mbishkrim i quajtur Mbishkrimi i Ishullit Lemnos, i shkruajtur perafersishte para 2600 viteve, te cilin Prof Dr Skender Rizaj e kishte perkthyer. Me siguri ne vitet e ardheshme do te zbulohen shkrime tjera. Permes ketyre shkrimeve edhe do te vuloset prejardhja e popullit Shqiptar.

Shkronjat ne kete mbishkrim nuk jane as greke as latine.

Me nderime,

MODERATOR Maska e Letersia 76
    Anëtarësuar
    23-06-2002
    Vendndodhja
    OXFORD ENGLAND
    Postime
    731
    Postuar më parë nga Pelasgian
    Gjuha Shqipe eshte shkruar edhe para 3 mije viteve, por te gjitha shkrimet i shkaterruan DORIANET, fis grek.

Se paku deri me tani kemi nje mbishkrim i quajtur Mbishkrimi i Ishullit Lemnos, i shkruajtur perafersishte para 2600 viteve, te cilin Prof Dr Skender Rizaj e kishte perkthyer. Me siguri ne vitet e ardheshme do te zbulohen shkrime tjera. Permes ketyre shkrimeve edhe do te vuloset prejardhja e popullit Shqiptar.

Shkronjat ne kete mbishkrim nuk jane as greke as latine.

Me nderime,
    i cili vit shte ky shkrim i vjeter !

sehera e pare qe po e degjoj ....

me respekt Letersia 76!
    Prá, mallkue njaj bir Shqyptari,
    Qi ketë gjuhë të Perendís,
    Trashigim, qi na la i Pari,
    Trashigim s'i a lên ai fmís;
    Edhè atij i u thaftë, po, goja,
    Qi e perbuzë ketë gjuhë hyjnore;
    Qi n'gjuhë t'huej, kúr s'âsht nevoja,
    Flet e t'veten lên mbas dore.

AT Gjergj Fishta

i/e larguar Maska e mitrovica13
    Anëtarësuar
    02-10-2002
    Vendndodhja
    New york city
    Postime
    22
    Mendoje se ne shqiptaret jemi te opsesionuar me te kaluaren, eshte e vertete se duhet studiuar te kaluaren ne menyre qe mos ta perseritesh por gjithashtu ne duhet te mendojme me shume per te ardhmen. Shkurte cdo njerei prej neve duhet te mendoje se cka une personalisht te beje per popullin edhe vendin.

Peja o qytet i bekuar
    Anëtarësuar
    28-03-2002
    Postime
    310
    Duke kujtuar te kaluaren, e ndertojme te ardhmen.
    no respect whatsoever for authority - Richard Feynman.

Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    Vetem nje e kaluar e ndriquar do te na ipte mjafte drite qe ta shohim te ardhmen

Sapo e lexova nje liber e shkruar nga ARRIAN para 1900 viteve. Vetem ne kete liber gjeta shume fakte ne kundershtim me greket. Si psh "30 000 mercenar grek ne rradhet e persianeve ishin te gatshem per lufte.

Ky eshte vetem nje fakte qe tregon se greket gjate gjithe kohes ishin ne lufte kunder Aleksandrit.

Te ndalemi ketu dhe tia bejme vetes kete pyetje.

A ESHTE E MUNDESHME ABSOLUTISHTE GJITHEQKA TE JETE GREKE?, siq eshte mesuar deri me tani. Pra asgje Shqiptare. Ne gjate gjithe kohes ishim aty. Edhe me te lashte se greket.

Psh ky shkrimtari me siper ARRIAN, i cili se pari ishte bere qytetar i Romes e me vone u be qytetar i Athines. Pra ska qene as Romak, e as Athinas. E qka mund te ishte ai. Shqiptar, Kelt apo Rumun. Ne duhet te gjejme keto pergjigje.

Une personalishte besoj qe ai ishte Shqiptar, sepse Keltet ne kete kohe veq kishin emigruar ne veri.

Tash jam duke lexuar nje liber tjeter. Ne nje faqe eshte nje piktur. Aty tregon se si "greket sakrifikonin nje dash para luftes, apo per tju falemderu zoterave. Ne prapavije shihet nje njeri me plise ne koke. Disa jane me plisa, disa me helmeta. Kishte edhe femra me nje kapele te ngjajshme, pak me e vogel se plisi. Eshte ne bardh e zi.

Koha antike eshte nje dete pa fund, dhe greket jane genjeshtaret me te medhenje ne kete bote. Tash eshte koha te tregohet e verteta.

Nderime,

Peja o qytet i bekuar
    Anëtarësuar
    28-03-2002
    Postime
    310
    Pelasgian-
    Pra asgje Shqiptare. Ne gjate gjithe kohes ishim aty. Edhe me te lashte se greket.
    I nderuar Pelasgian, mos tij ngatrojme gjerat. Nuk mund te flasim per shqiptar para 2000 viteve por mund te flasim per ilirt si paraardhesit tone dhe mund te flasim per greket e vjeter e jo per greket e sotshme te cilet nuk jane asgje vetem sllav.
    no respect whatsoever for authority - Richard Feynman.

Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    E DUA PEJEN,

Kendveshtrim i rendesishem. Kjo tregon per realizmin tend.

Me vete ketu kam disa harta origjinale te vjetra 150 vjete. Ne keto harta shihen kjarte Macedonia, Epiri dhe Iliria me kufijte e percaktuar . Pra keto harta tregojne per ekzistencen e ketyre vendeve.

Nje pyetje logjike.
    Pse te tri vendet humben nga hartat ne te njejten kohe?

Keto tri emra humben pergjithemon nga historia per nje kohe aqe te shkurte, dhe u zavendesuan me tre emra tjere, Shqiperi, Kosove dhe Bullgari.

Nje pyetje tjeter logjike.

Kur kemi qene Ilir, apo Epirot, Maqedonas dhe kur jemi bere pasaardhes te tyre? Qfare viti? qfare shekulli?

Keto tri emra jane vetem emra Gjeografik, sipas tyre eshte supozuar se ka pas popuj te ndryshem, por e verteta eshte se Shqiptaret kane jetuar ne keto vende. Ky eshte mendimi i vaso Pash Shkodranit qe une e perkrah.

Edhe sot ne jetojme ne Shqiperi, Maqedoni dhe Kosove, por te gjithe jemi Shqptar.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-05-2002
    Vendndodhja
    Ypsilanti Twp, MIçigan, SH.B.A.
    Postime
    226
    Shiko, shumë flitet që të mos i ngatërrojmë gjërat dhe, bëhet pikërisht ajo, ngatarrimi i gjërave. Sot përsot nuk ka një përmbledhje të mirëfilltë enciklopedike të botuar në volume mbi Albanologjinë në përgjithësi që t'i mundësohej lexuesit anglisht se shqiptarhanja ka qenë aty ku është sot para grekërve. Le të fillohet ajo fushata e rehabilitimit historik Shqiptar. Gjer më sot, gjithçka është greke.
    Para disa kohe kur punoja në një shtypshkronjë unë kam pezulluar botim/shtypin e një teksti shkollor për amerikanët në 8-vjeçare sepse autori i librit e kish cilësuar Nënë Terzën sllave. Pasi u bë korrigjimi i duhur, atëherë u vazhdua me botimin e saj. Punëdhënësi im u zemërua me atë rast se humbi nja 3-4 mijë dollarë nga ripërsëritja e punës dhe kur gjeti rastin më pushoi nga puna.
    Kjo nuk ka të bëjë aspak me mburrjen, se unë kam bërë vetëm punën time si shqiptar, por ka të bëjë me atë se si ka arritur në shekuj mashtrimi historik nga grekërit e sllavët.
    Për të gjitha trojet Shqiptare nën një tërësi Shtetërore Shqiptare, t'i shkrijmë çdo energji!

Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    Pellazgu

Ide shume e qelluar per enciklopedine.

Edhe pse tani per tani ne nuk jemi te gatshem per nje enciklopedi te till, sepse historianet tane ende duhet ti pervjelin duarte e te fillojne me hulumtime konkrete. Por se paku disa prej tyre si Skender Rizaj, Kolia, Shaban Demiraj, Nezir Myrta etj, jane seriozishte duke punuar ne kete aspekt.

Sidoqofte mund te fillojne me pune ne ngritjen e ketij rasti dhe te shtohet e te pasurohet gjate punes se saj.

Kete ide duhet te mundohemi ta bejme publike, neper gazeta, apo televizion, ne menyre qe te behet qeshtje serioze. Ju e dini sa pertac jane shumica e ideologeve tane.

Kjo enciklopedi kerkon perkrahje gjithepopullore.

Nderime

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Kongresi I Manastirit
    Nga gerrard73 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-06-2009, 13:58
  3. Pastërtia e gjuhës shqipe në media
    Nga murik në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 24-02-2007, 18:10
  4. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  5. Gegërishtja gjuhë zyrtare në Kosovë?
    Nga Lekë Rezniqi në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 11-10-2003, 13:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •