Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-09-2005
    Postime
    56

Dua te instaloj linux

Kam vendosur qe te instaloje Linux ne PC-ne tim(per here te pare),por njekohesisht dua te mbaj edhe windows-in.
    Nuk kam pervoje ne ambjent Linux.
    Por a mund te me sqaroje dikush :

-si eshte me mire ,te perdor 2 HDD te ndryshem (nje per win dhe nje per linux)apo ti hedh ne te njejtin HDD por ne particione te ndryshem?

-ke version te Linux te perdor?

-path-in ku mund ta download.

A ka ndonje gje tjeter qe mund te me nevojitet?

Citim Postuar mė parė nga aldo-1.618
    Kam vendosur qe te instaloje Linux ne PC-ne tim(per here te pare),por njekohesisht dua te mbaj edhe windows-in.
    Nuk kam pervoje ne ambjent Linux.
    Asnjė nga ne qė shkruajmė kėtu ka patur pėrvojė qysh nė fillimet tona me "pinguinėt", por vetėm me "dritaret" (unė nė fakt as me kėto tė fundit )

Por a mund te me sqaroje dikush :

-si eshte me mire ,te perdor 2 HDD te ndryshem (nje per win dhe nje per linux)apo ti hedh ne te njejtin HDD por ne particione te ndryshem?
    Secila zgjidhje ka "tė mirat" dhe "tė kėqiat" e veta. Nėse pėrdor vetėm njėrin disk, mund tė hasėsh mė pak vėshtirėsi nė rregullimin e grub-it(apo LiLo-s).

Nėse, pėrdor dy hard disqe, nė fillim duhet tė kesh kujdes nė caktimin master/slave. Mė pas kur shkon tė zgjedhesh nė menunė e instaluesit (ta zėmė Suse, Fedora apo Mandriva), tė dish kė tė zgjedhėsh dhe ku tė instalosh njėrin nga ngarkuesit e mėsipėrm (grub/lilo).

-ke version te Linux te perdor?
    Provo njėherė Ubuntu. Eshtė menduar posacėrisht pėr fillestarėt, packa se instaluesi mund tė tė frikėsojė qė nė shikimin e parė. Mbi tė gjitha ėshtė dhe shqip, instaluesi dhe hapėsira e punės GNOME

Pėrndryshe ke SuSE, Mandriva, Fedora, Debian, etj, etj.

-path-in ku mund ta download.
    Distrowatch ta tregon mė sė miri.

A ka ndonje gje tjeter qe mund te me nevojitet?
    Po, shumė durim dhe pak fat me hardware

Pėr mė tepėr mund tė vizitosh dhe www.alblinux.net
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga helios : 03-03-2006 mė 10:31
    U let him hold a gun 2 ur head during sex?I thought u were a feminist
    Usually he takes the clip out

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    21-06-2002
    Vendndodhja
    -
    Postime
    73
    Njė udhėzues hap pas hapi gjendet tek adresa nė vazhdim: http://alblinux.net/node/1016

Nėse ke nevojė pėr ēdo lloj ndihme, vizito forumet: http://alblinux.net/forum
    -

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-03-2005
    Postime
    9
    Une te kisha propozuar ti qe ta instalojsh se pari WIN98 ( i ndan 2GB ) pastaj cilin do Win 2000 ose XP e pastaj instaloje Linux-in duke perdor grub.
    GJate instalimit te Linux_it , kur i vie radha se si me e nda HDD vetem zgjedh "Keep all existing and use free space" dhe Linuxi automatikisht fillon me u instalue (te gjitha particionet i ndan ne menyre automatike).
    Por mos harro qe linuxin me e instalue te fundit.
    Une ne kete menyre kam patur sukses dhe ate kam instaluar ne nje DHH win98, win2000, win xp dhe Linuxin RedHat 7.2
    Por dihet se nese nuk i ke RAM 128 MB nuk mundesh ta instalojsh Linuxin ne Modin Grafik por vetem ne Text MOde.

Per ata te cilet kalojne nga Windows ne Linux per here te pare do te keshilloja
    UBUNTU Linux nje distribuzion Linux me base Debian.
    Eshte i thjesht per tu perdorur nese nuk ke eksperienze ne Linux.
    Ofron nje numer te konsiderueshme paketash per installim te cilat jane mjaft te perdorshme per ata qe duan te programojne ne gjuhe te ndryshme C/C++/Java/C#/PHP/MySQL etj ne Ambient Linux

Per me shume info visitoni http://www.ubuntu.com/
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga andiOS : 13-03-2006 mė 09:18

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-03-2005
    Postime
    68
    Citim Postuar mė parė nga shemsiu
    Une te kisha propozuar ti qe ta instalojsh se pari WIN98 ( i ndan 2GB ) pastaj cilin do Win 2000 ose XP e pastaj instaloje Linux-in duke perdor grub.
    GJate instalimit te Linux_it , kur i vie radha se si me e nda HDD vetem zgjedh "Keep all existing and use free space" dhe Linuxi automatikisht fillon me u instalue (te gjitha particionet i ndan ne menyre automatike).
    Por mos harro qe linuxin me e instalue te fundit.
    Une ne kete menyre kam patur sukses dhe ate kam instaluar ne nje DHH win98, win2000, win xp dhe Linuxin RedHat 7.2
    Por dihet se nese nuk i ke RAM 128 MB nuk mundesh ta instalojsh Linuxin ne Modin Grafik por vetem ne Text MOde.
    Nuk e kuptova, pse se pari win98, pastaj 2k apo XP e se fundi Linux? Cka flet kunder, qe se pari te instaloj nje verzion te MS-Windows (98,2000,XP apo 2003) e pastaj linuxin?

mos e luaj; I DEBUAR! Maska e qoska
    Anėtarėsuar
    17-05-2004
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    837
    Sepse Microsoft ka nje zakon te keq ne instaluesit e tyre. Harrojne te pyesin nese doni qe MBR(master boot record) juaj te mbishkruhet nga instaluesi i Windows.
    Meqe je fillestar kjo mund te te paraqesi probleme pasi do kujtosh se te eshte prishur instalimi i *nix qe ne fakt s'eshte.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-03-2005
    Postime
    68
    Citim Postuar mė parė nga qoska
    Sepse Microsoft ka nje zakon te keq ne instaluesit e tyre. Harrojne te pyesin nese doni qe MBR(master boot record) juaj te mbishkruhet nga instaluesi i Windows.
    Meqe je fillestar kjo mund te te paraqesi probleme pasi do kujtosh se te eshte prishur instalimi i *nix qe ne fakt s'eshte.
    po kjo nuk ishte pyetja, ngase te gjitha verzionet e MS-Windows e mbishkruajn MBR.. pyetja ishte, pse se pari win98 e pastaj win2000 e pastaj linux?
    se di sa jam i qart

mos e luaj; I DEBUAR! Maska e qoska
    Anėtarėsuar
    17-05-2004
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    837
    Win98 sepese mbishkruan MBR. Windows {2000, XP} sepse e njeh windows 98 automatikisht dhe nuk e fshin hyrjen e MBR per te, per me teper krijon nje menu qe te pyet ke windows do te startosh.

*nix ne fund pasi instalon "boot manager" te vetin nese deshiron qe te jep mundesi te startosh seicilin OS qe ke instaluar.

Sic e kisha thene pak indirekt ne postimin e meparshem :P.

Por nese ke qejf te lozesh me MBR e windowsit dhe sidomos me boot.ini ne windows 2000 e siper askush nuk te ndalon por te duhen edhe pak me shume eksperience!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-03-2005
    Postime
    68
    Citim Postuar mė parė nga qoska
    Win98 sepese mbishkruan MBR. Windows {2000, XP} sepse e njeh windows 98 automatikisht dhe nuk e fshin hyrjen e MBR per te, per me teper krijon nje menu qe te pyet ke windows do te startosh.
    Ky sqarim eshte mbas motos: Pse thjesht, kur ke mundesi ta komplikosh ..
    Pyetja ishte, se si mund te instalohet windows the linux ne nje kompjuter.. Pergjigja ishte shum konkrete: Se pari instalon windows, pastaj linux dhe grub.. grub i njef automatikisht te gjitha os dhe te ofron mundsine te startosh secilin prej tyre..

Ky opcioni me win98, win{2k,xp} eshte per te instaluar dy win-verzione ne nje kompjuter dhe per pyetjen konkrete i panevojshem..

agimi

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •