I nderuari No Name,
Te faleminderit, per gjithe kete pune, kaqe te vlefshme qe e ke bere per ne.
Te uroj te gjitha te mirat , e kesaj bote ju dhe njerezve tuaj, se me te vertete puna e juaj eshte per qdo lavdate.
I nderuari No Name,
Te uroj te gjitha te mirat , e kesaj bote ju dhe njerezve tuaj, se me te vertete puna e juaj eshte per qdo lavdate.
I nderuari No Name,
================================================== ================================================== ================
KOMBI KA NEVOJE PER FAMILJE TE SHENDOSHE.
Bardhi, faleminderit per komplimentet!
Mjafton qe ju forumistat te mbetni te kenaqur,
dhe kjo gje per mua eshte shume domethenese..
Kam etje pėr Ty
Ja, para derės qėndroj dhe trokas... (Zb 3, 20)
E vėrtetė ėshtė. Qėndroj para derės sė zemrės tėnde, ditė e natė. Edhe atėherė kur nuk dėgjon dhe kur dyshon se ky mundė tė jem Unė, Unė jam aty. Pres edhe shenjėn mė tė vogėl tė pėrgjigjes tėnde, edhe thirrjen mė tė heshtur qė do tmė lejojė tė hyjė.
Dua ta dish se Unė vij sa herė qė mė thėrret gjithmonė, pa dyshim. Vij nė heshtje dhe i pavėrejtur, me fuqinė dhe dashurinė e pafund duke sjellur shumė dhanti tė Shpirtit Tim. Vij me mėshirėn time, me dėshirė qė tė falė e tė shėroj, dhe me dashurinė mė tė madhe se sa mundė ta paramendosh dashurinė qė ėshtė e madhe sa dashuria qė kam marrė prej Atit tim (Sikurse Ati mė ka dashur mua, ashtu edhe unė ju kam dashur ju... Gjn 15,9). Vij me dėshirė tė flaktė tė tė ngushėlloj dhe tė tė jap fuqi, tė ngris dhe tė mbėshtjell plagėt tua. Vij me fuqinė time qė tė mundė tė bartė ty dhe gjithė barrėn tėnde; me hiret e Mia, tė prekė zemrėn tėnde dhe ta ndryshoj jetėn tėnde; ta dhuroj edhe paqen time qė ta qetėsoj shpirtin tėnd.
Tė njoh plotėsisht ēdo gjė di pėr ty. Edhe ēdo fije floku nė kokėn tėnde e kam numėruar. Agjė nė jetėn tėnde nuk ėshtė e parėndėsishme pėr mua. Tė kam pėrcjellur me vite dhe gjithmonė tė kam dashur, bile edhe atėherė kur ke bredhur kot. I di tė gjitha problemet tua. Mė janė tė njohura edhe nevojet dhe brengosjet tua. Po, i di tė gjitha mėkatet tua. Por, prapė tė them se tė dua, jo pėr atė se ēka ke bėrė apo nuk ke bėrė tė dua pėr shkak teje-vet, pėr shkak tė bukurisė dhe dinjitetit qė tė ka dhėnė Ati im duke tė krijuar nė pėrngjasimin e vet. Ky ėshtė dinjiteti tė cilin shpesh e ke harruar, bukuria qė e ke zhyer me mėkate. Por unė tė dua tė tillė ēfarė je, dhe e kam derdhur gjakun tim qė tė tė pėrfitoj pėrsėri.
Nėse vetėm mė lutesh me fč, hiri im do tė prekė ēdo gjė qė duhet tė ndėrrosh nė jetėn tėnde; unė do tė jap fuqi tė lirohesh prej mėkatit dhe fuqisė sė tij shkatėrruese.
E di ēka mbretėron nė zemrėn tėnde mė ėshtė e njohur vetmija jote, di edhe pėr plagėt tua dėbimin, gjykimet, nėnēmimet. Tė gjitha kėto i kam bartur para teje, ashtuqė, edhe ti, tė mundesh ta ndash me mua fuqinė dhe fitoren time. Posaqėrisht e di nevojėn tėnde pėr dashuri se si me gjithė shpirtė kėrkon dashuri, kujdes. Por, shpesh, me gjithė shpirtė e ke kėrkuar po atė dashuri nė mėnyrė vetanake duke tentuar tė plotėsosh zbrastinė nė veti pėrmes kėnaqėsive tė kalueshme me zbrastinė edhe mė tė madhe tė mėkatit.
E kėrkon me gjithė shpirtė dashurinė? Kush ka etje le tė vijė tek unė! (Gjn 7,37). Unė do tė kėnaq e tė plotėsoj. E kėrkon me gjithė shpirtė kujdesin? Unė kujdesem pėr ty edhe mė shumė se mundė ta marrėsh me mend aq shumė, sa qė edhe nė kryq kam vdekur pėr ty.
Kam etje pėr ty. Po, kjo ėshtė mėnyra e vetme me tė cilėn mundė tė pėrshkruaj dashurinė time pėr ty. KAM ETJE PĖR TY. Kam etje tė tė dua dhe tė jem i dashur prej teje ti je aq shumė i rėndėsishėm pėr mua. KAM ETJE PĖR TY. Eja tek unė dhe unė do tė mbush zemrėn tėnde dhe do tė shėroj plagėt tua. Do tė tė bėj krijesė tė re dhe do tė jap paqe, bile edhe nė tė gjitha tundimet tua. KAM ETJE PĖR TY. Kurrė nuk guxon tė dyshosh nė mėshirėn time, nė atė se tė pranoj, nė dėshirėn time se tė falė, se me gjithė shpirtė dua tė tė bekoj dhe jetėn time ta jetoj nė ty. KAM ETJE PĖR TY. Nėse ndjehesh i parėndėsishėm nė sytė e botės, kjo nuk ka kurfarė rėndėsie. Pėr mua, askush nė botė nuk ėshtė mė i rėndėsishem se ti. KAM ETJE PĖR TY. Ma hap zemrėn tėnde, eja tek unė, me gjithė shpirtė mė kėrko mua, ma dhuro jetėn tėnde atėherė do ta dėshmoj se sa je i rėndėishėm pėr zemrėn time.
A nuk e kupton se Ati im veē e ka njė plan tė pėrsosur se si do ta ndėrroj jetėn tėnde duke filluar nga ky moment? Mė beso, mu lutė ēdo ditė qė tė vij e tė marr nėn mbikqyrje jetėn tėnde Unė do ta bėj kėtė. Tė premtoj para Atit tim Qiellor se do tė bėj mrekulli nė jetėn tėnde. Pse Unė ta bėj kėtė? Pėr shkak se KAM ETJE PĖR TY. Krejt ēka kėrkoj prej teje ėshtė tė mė dhurohesh plotėsisht, Tė gjitha tjerat do ti bėj Unė.
Qysh tash po e shoh vendin tė cilin Ati im e ka pėrgatitur pėr ty nė mbretėrinė Time. Mbaje mend se nė kėtė jetė je vetėm shtektarė, nė rrugė kah shtėpia. Mėkati nuk mundė tė kėnaq kurrė e as ta jap paqen qė e kėrkon. Krejt ajo qė ke kėrkuar jashtė Meje ka lėnė nė ty vetėm edhe njė zbrazėti mė tė madhe, prandaj mos u lidhė me gjėrat e kėsaj bote qė kalojnė.
Para sė gjithash, mos ik prej meje kur gabon. Eja tek unė pa hezitim. Mi jep mėkatet e tua, sepse ashtu ma jep gėzimin qė tė bėhem Shėlbuesi yt. Nuk ekziston asgjė qė nuk mundė tė falė e tė shėroj; pra, eja dhe lehtėsoje shpirtin tėnd. Pa marrė parasysh se sa ke tretur, pa marrė parasysh se sa shpesh mė harron, pa marrė parasysh se sa kryqe duhet tė bartėsh nė jetėn tėnde, ka diēka qė duhet ta mbash mend, diēka qė nuk do tė ndryshoj kurrė: KAM ETJE PĖR TY. Ashtu i tillė ēfarė je. Nuk duhet patjetėr tė ndėrrohesh qė tė besosh nė dashurinė time, sepse, pikėrisht besimi yt nė dashurinė time do tė tė ndėrroj. Ti mė harron, por unė do tė tė kėrkoj nė ēdo moment qėndroj para derės sė zemrės tėnde dhe trokas. Ke vėshtirėsi ta besosh kėtė? Shiqo nė kryq, shiqoje zemrėn time e cila ka qenė shporuar pėr ty. A nuk e ke kuptuar kryqin Tim? Atėherė ndėgjoj pėrsėri fjalėt qė i kam thėnė prej tij pėr arsye se ato flasin ēartė se pse i kam vuajtur tė gjitha kėto pėr ty: KAM ETJE... (Gjn 19,28). Po, kam etje pėr ty sikur edhe psalmi qė kam lutur e qė thot pėr mua: Prita tė gjendet dikush qė tė mė ankojė, por sqe, ndokush qė tė mė ngushėllojė, por se gjeta (Ps 69,21). Gjatė gjithė jetės tėnde e kam kėrkuar dashurinė tėnde dhe kurrė nuk kam pushuar qė tė dua dhe me gjithė shpirtė e kėrkoj dashurinė tėnde. Ke tentuar shumēka pėr tė gjetur lumturinė; pse nuk tenton tma hapėsh zemrėn tėnde, mu tani, mė shumė se kurrė?
Sa herė qė i hap dyert e zemrės sate, ēdoherė kur mė afrohesh, rishtas do ta ndėgjosh zėrin tim, jo me fjalė njerėzore por nė shpirtė: Pa marrė parasysh se ēka ke bėrė, tė dua pėr atė se ēka je. Eja tek unė me gjithė mjerimin dhe nevojet tua si dhe me gjithė dėshirėn tė jesh i dashur. Qėndroj nė dyert e zemrės sate dhe trokas... Ma hap derėn, sepse KAM ETJE PĖR TY...
Krishti ėshtė Zot, prandaj Dashuria dhe etja e Tij janė tė pafundshme. Ai qė ka krijuar gjithėsinė, kėrkon dashurinė e krijesave tė veta. Ai ka etje pėr dashurinė tonė... Kėto fjalė: KAM ETJE A JEHOJNĖ NĖ SHPIRTĖRAT TANĖ? (Nėna Terezė)
Vlera e Biblės pėr jo tė krishterėt
Shpesh kam dėgjuar se Bibla ėshtė libri mė i rėndėsishėm qė ka Perėndimi. Mirėpo nuk kam mundur tė besojė nė Zotin, pasi nuk kam gjetur shumė njerėz tė menēur qė besojnė nė Zotin. Leximi i Biblės mė ka bindur nė ekzistimin e Zotit dhe mė ka nxitur tė jetojė pėr Zotin e Biblės. Kėto fjalė i shkroi njė dėgjues jokatolik nė Universitetin Katolik nė Nagoyi (Japoni). Nė kėtė shkollė u mbajtėn disa kurse me temėn: Bibla si vepėr letrare. 95 % e pjesėmarrėsve ishin jo tė krishterė. Shumė prej tyre e lexuan Biblėn pėr herė tė parė. Dhe komentet e tyre flasin se asnjėri prej tyre nuk ishte indiferent ndaj leximit tė Biblės. Veē mė herėt kam dėgjuar se kurrė nė botė nuk ka jetuar asnjė njeri mė i mirė, mė i dashur..., se sa Krishti. Nuk mund tė kuptojė pse njerėzit nuk e pranojnė porosinė e Tij. Njė tjetėr shkroi: Tash jam i bindur se sikur njerėzimi tė jetonte sipas normave tė Tij, sigurisht do tė mbretėronte paqja e vėrtetė.
Mė i lumtur ai qė jep se ai qė merr
Njė profesor bashkė me njė student duke shėtitur buzė rrugės i shohin njė pale kėpucė tė vjetra, qė i takonin fshatarit qė ishte nė pėrfundim tė punės nė arė. Studenti i tha profesorit: Hajde t`ia fshehim kėpucėt kėtij fshatari e tė fshihemi pėr tė pare reagimin e tij. Jo, tha profesori, kurrė mos bėj shaka nė llogari tė huaj. Por mė mire ti si i pasur bėje njė gjest tjetėr. Ti po e sheh se ky qenka njeri i varfėr. Hajde ti leja ne te dy kėpucėt nga njė lire dhe tė fshihemi pėr tė pare reagimin e tij. Studenti e dėgjoi profesorin. Kur erdhi plaku pėr t`i marr kėpucėt e vėrejti se diēka ka nė kėpucė, mendoi ndonjė guri. Sa shumė u befasua kur vėrejti lirėn e arit. Shikoi rreth e rrotull dhe nuk pa askėnd, e qiti lirėn nė xhep. Kur mbathi edhe kėpucėn tjetėr, prapė vėrejti diēka brenda. Befasia ishte edhe mė e madhe. Atėherė ra nė gjunjė dhe fillojė ta falėnderojė Zotin: O Zot,Ti e di se e kam gruan tė sėmurė dhe tė palėvizshme, po ashtu edhe fėmijėt nė gjendje tė mjerueshme. Faleminderit qė nuk mė harron dhe kjo dorė e panjohur m`i dhuroi kėto tė mira pėr tė shpėtuar familjen time. Profesori e pyeti studentin: Cila lojė ishte mė e mire, e jotja apo e imja? Studenti i entuziazmuar me kėtė pamje klithi me shumė emocione: Tani vėrtet po e kuptojė se shumė mė i lumtur ėshtė ai qė jep, se sa ai qė merr!
Mos e kėrkoni Krishtin
ndėrmjet njerėzve tė dėshpėruar, tė zhgėnjyer nga njė botė, qė pretendojnė t'u shkojė pėr shtat, ta pėrdorin vetėm pėr kėnaqėsitė e tyre:
Kufoma tė qelbura, farėhedhės tė vdekjes.
Mos e kėrkoni Krishtin
ndėrmjet pushtetarėve, qė kanė etje pėr toka, pėr para, pėr privilegje, pėr salltanete, pėr qejfe:
Xhelatė tė pashpirt, qė s'ngopen kurrė me gjakun e viktimave tė pambrojtura.
Mos e kėrkoni Krishtin,
ndėrmjet dinakėve, qė fytyrėn prej derri tė kėnaqur, e fshehin pas maskės sė Sokratit tė vuajtur e interesin pas maskės sė mėshirės; mėnēuria e tyre ėshtė e kotė:
Gjarprinj tė helmatisur qė tė kafshojnė pėr vdekje.
Mos e kėrkoni Krishtin,
ndėrmjet njerėzve pa ideale: s'u bėhet fare vonė nė se ka a s'ka nė botė drejtėsi, liri e paqe:
Anarkistė tė patėmth, qė tjetėr s' kėrkojnė, veē rehatinė.
Mos e kėrkoni Krishtin,
ndėrmjet tė ēkujdesurve, qė s'janė tė aftė as tė mendojnė as ta kėrkojnė shtegun e ngushtė e tė vėshtirė tė ndershmėrisė, tė bashkėjetesės, tė respektit pėr tė drejtat e tė tjerėve.
Kokėgėdhenj e poterxhinj.
Mos e kėrkoni Krishtin,
ndėrmjet yjeve tė kinemasė, tė sportit, tė eturve pėr sukses tė rremė. Janė tregtarė ėndrrash pėr fitime tė lehta, falsifikatorė tė jetės, qė bėhet thjeshtė njė shfaqje, ku lėvizin fytyra tė llangosura:
Idhuj kopukė e shkapėrdarė.
Mos e kėrkoni Krishtin,
ndėrmjet atyre qė tjetėr s'njohin, veē dhunėn, veē luftėn kėrkojnė, verbuar nga vRERI. Janė shkatrrimtarė tė buzėqeshjes, mbjellės tė gjembave.
Njerėz gatuar me helm, tė padurueshėm
Mos e kėrkoni Krishtin,
ndėrmjet profetėve tė ideologjive, qė duan ta shlyejnė tė Amshuemin e tė vrasin dėshirėn pėr tė jetuar:
Mėsues tė gabuar tė shkollave tė pėrkohshme.
KRISHTIN E GJALLĖ KĖRKOJENI,
ndėrmjet atyre qė ju paraprijnė nė shpresėn pėr tė ndėrtuar njė botė, nė tė cilėn gjithkush mund tė ketė shtėpi, punė, kulturė, dinjitet, liri e paqe:
Njerėz tė vėrtetė, farėhedhės jete.
Krishtin e gjallė kėrkojeni
ndėrmjet atyre qė ju paraprijnė pėr tė shėrbyer, pėr tė ndihmuar, pėr tė bashkėpunuar:
Mbarėshtues tė jetės.
Krishtin e gjallė kėrkojeni,
ndėrmjet atyre qė ju prijnė nė sinqeritet, ngarkuar me dashuri pėr njeriun, me kujdes pėr kryerjen e detyrės, me mėshirė qė pagesė nuk kėrkon:
Miq tė vėrtetė me zemėr prej ari.
ndėrmjet atyre qė ju udhėheqin nė luftėn pėr drejtėsi, pėr liri, pėr paqe:
Roje vigjilente, armatosur me guxim pėr mbrojtje e tė varfėrve.
ndėrmjet atyre qė ecin para jush nė mendimin e kthjelltė, energjik. Janė tė aftė tė provojnė rrugėt mė tė drejta, ku ecin veē ata qė mbrojnė ndershmėrinė, bashkėjetesėn e respektimin e tė drejtave tė veta e tė tjetėrkujt. Njerėz tė aftė pėr t'i korrigjuar gabimet e vetjake e pėr t'i nxitur edhe tė tjerėt tė braktisin rrugėt e shtrembra, pa ia imponuar askujt mendimet e tyre:
Udhėheqės tė sigurtė nė shtegun e vėshtirė tė sė vėrtetės
ndėrmjet atyre qė thurin me art poezinė e jetės, duke zbuluar mrekullinė, e cila tė bėn t'i shijosh qė nė tokė, Lumturitė Qiellore:
Sy qė shkėlqejnė nga drita e sė vėrtetės.
ndėrmjet atyre qė ju prijnė atje ku shkėmbehen buzėqeshjet, rrafshohen kundėrshtitė, rindėrtohen rrėnojat:
Engjėj tė ėmbėl paqeje.
ndėrmjet atyre qė ju udhėheqin drejt jetės sė pėrtejme dhe ju mbushin me gėzimin e tė jetuarit tė njė jete qė s' mbaron kėtu: nė dhimbjen tonė, e as nė gėzimin tonė.
Mėsues tė vėrtetė tė njė shkolle, themeluar mbi shkėmb, nga maja e tė cilit syri rrok horizontin e pafund.
KĖRKONI NĖ KĖTĖ ARDHE TĖ GJATĖ NJERĖZISH TĖ GJALLĖ QĖ KĖNDOJNĖ:
ALELUJA, ALELUJA, ALELUJA
E DO TĖ SHIKONI SE NĖ KRYE TĖ KRAVANIT TĖ PAFUND, ĖSHTĖ AI, I NGJALLURI!
Krijoni Kontakt