THUMBI
Njė tregtar kishte bėrė njė treg tė mirė: kishte shitur tėrė mallin dhe trasta e tij ishte e mbushur plot me monedha argjendi.
Dėshironte tė kthehej nė shtėpi para se tė errėsohej dhe kėshtu vendosi tė vihej pa pėrtesė nė udhėtim. E lidhi mirė trastėn e tij pėr shalė tė kalit, pastaj e goditi dhe u nis me tė katėrtat.
Rreth mesditės kaloi nėpėr njė qytet. Kujdestari i kalit tė shalės qė ishte kujdesur pėr kalin e tij duke e mbajtur pėr fre, i bėri tė ditur njė gjė:
Zotėri, kalit tuaj i mungon njė thumb nė patkoin e kėmbės sė pasme tė majtė!.
Lėre, lėre se mirė ėshtė - ia ktheu tregėtari - edhe pėr kėto gjashtė leg* qė mė kanė mbetur ti bėj, patkoi do tė qėndrojė mjaft mirė. Jam shumė me ngutje.
Pas disa orėsh, tregėtari u ndalua nė njė bujtinė dhe i dha njė racion tėrshėrė kalit tė tij. Kujdestari i kuajve tė stallės erdhi dhe i tha:
Zotėri, nė kėmbėn e pasme tė majtė, kalit tuaj i mungon patkoi. Nėse dėshironi mund tia ngjes unė.
Jo, jo - tha tregėtari jam shumė me ngutje, e kali im jam i sigurtė se ėshtė i aftė tė durojė nė kėtė gjendje edhe dy legat qė mė kanė mbetur.
I hipi kalit nė shpinė dhe e vazhdoi rrugėn, por pas pak kohe kali filloi tė ēalonte. Nuk ēaloi gjatė, kur filloi ta lėshonte kėmba. Nuk pat kaluar shumė kohė kur u rrėzua dhe e theu kėmbėn. Kėshtu tregėtari ishte i detyruar ta braktiste. E vuri trastėn mbi shpinė, por u bė natė dhe ndėrsa ai po kalonte nėpėr njė mal tė rrezikshėm e zunė dy hajdutė dhe i morėn gjithēka kishte, duke filluar prej trastės me monedha argjendi deri tek rrobat e trupit. Kėshtu tė nesėrmen arriti nė shtėpi pa tė holla, pa kalė e pothuajse lakuriq. I tėrbuar nga hidhėrimi thoshte:
E gjithė kjo pėr shkak tė njė thumbi tė mallkuar.
* - njėsi matjeje.
Krijoni Kontakt