Nuk me vjen keq aspak per nderhyrjen, perkunderazi! (thjesht nuk me pelqeu ajo shprehja e "urrejtjes" se praktikes se lutjevePostuar më parë nga Zombie
)
Keto qe thua jane qe me japin dhe mua dyshim ne lidhje me kete tradite.
Nuk me vjen keq aspak per nderhyrjen, perkunderazi! (thjesht nuk me pelqeu ajo shprehja e "urrejtjes" se praktikes se lutjevePostuar më parë nga Zombie
)
Keto qe thua jane qe me japin dhe mua dyshim ne lidhje me kete tradite.
Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!
Edhe dicka Zombi,
edhe sikur dikush te shkoje ne parajse pas vdekjes, lutja per te ka dobi, jo vetem per lutesin. Duhet kuptuar se e mira e lutjes nuk eshte thjesht sipas interesit njerezor te kesaj bote, dmth si shpetim prej mundimeve dhe flakeve, por eshte shume me teper te qenit ne komunion te plote me njeri tjetrin. Te qenit ne komunion me nj-tj ne Krishtin eshte ekzistenca ne Dashurine qe eshte parajsa, miresia dhe lumturia e vertete, keshtu qe edhe nje ne parajse gezohet kur kujtohet ne lutje.
Kam lexuar se ne manastirin kur rinte padre Pio nje here u degjua nje brohorime e madhe zerash dhe duartrokistjesh, per te cilat padre Pio tha se ishin shpirtet qe kishin perfituar nga lutjet e tij dhe qe tek po shkonin per ne parajse kaluan tek ai per ta pershendetur.
Faleminderit Seminarist. Meqe seminaristi nuk eshte online gjithmone per ne, ky eshte nje sit web shume i mire per Q&A i kishes ortodokse amerikane, doktrina e se ciles nuk e besoj te kete ndonje ndryshim me ate te KOASH-it. Une personalisht kam gjetur ketu shume pergjigjje ndaj pyetjeve te mia.
http://www.oca.org/QAIndex.asp?SID=3
Ignore List: Den Bossi
Lutja per te vdekurin eshte po aq e fuqishme ne syte e Perendise sa lutja per nje te gjalle. Ne syte e Perendise, nuk ka te vdekur pasi Fryma qe ai i dhuroi njeriut nuk vdes kurre. Vdekja tret trupin por jo shpirtin e njeriut. Ajo qe duhet te urresh eshte fakti qe natyra tende njerezore nuk te lejon te shikosh Vullnetin e Perendise, pasi vullneti yt i mbrashte te erreson syte dhe mendjen.Keto lutjet mbas vdekjes jane gjeja qe urrej me shume te ortodokset (dhe ortodoks jam vete). Eshte per mendimin tim nje menyre per te ndenjur bashke e plakave te papuna. Ose nje menyre per te treguar qe i dhane para priftit qe t'u permendte burrin e vdekur te djelen.
Sic e tha edhe Seminaristi me lart, Dita e Gjykimit qe do te perkoje me ardhjen e Krishtit nuk vjen me vdekjen, vjen atehere kur e ka vendosur Ati, dhe kur te vije do te vije per te gjithe te gjallet e te vdekurit ne te njejten kohe. Kjo do te thote, qe deri ne ate moment, te gjithe te gjalle e te vdekur mund ti luten Trinise se Shenjte per faljen e mekateve te tyre. Eshte detyra e te gjalleve qe te luten edhe per mekatet e atyre qe jane ndare prej kesaj bote.
Dhe se dyti, ceremonia e pershpirtjes ne Kishe ne dite te caktuara nga vdekja, behet qe KISHA te kujtoje birin e saj te ndare nga kjo bote fizikisht, por te pranishem ne gjirin e saj shpirterisht. Varrosja e besimtareve ne Kishe apo me ritin e varrimit te Kishes, nuk eshte thjeshte nje simbolike, eshte nje deshmi e besimit orthodhoks qe jeta nuk mbaron me vdekjen dhe shpirti i besimtarit asnjehere nuk mund te ndahet nga gjiri i Kishes edhe pas vdekjes. Ceremonia perkujtimore ne Kishe eshte lutja e gjithe Kishes, atyre njerezve te mbledhur ne ate kishe dhe atyre trupave hyjnore qe syri i njeriut nuk i sheh gjate liturgjise: Krishtin, Shpirtin e Shenjte, engjejt, shenjtoret, te drejtet, te vdekurit qe marrin pjese gjate liturgjise shpirterisht. Te gjithe se bashku duke nderuar dhe adhuruar Trinine e Shenjte. Gjate liturgjise, ka litani lutjesh per te gjallet si dhe per te vdekurit, emra qe prifti i ze ne goje, dhe kur prifti ben gati Kupen e Shenjte te kungimit, ai lutet per faljen e mekateve te gjithe atyre te pranishem (jo vetem fizikisht por edhe shpirterisht) emrat e te cileve u zune ne goje gjate liturgjise.
Besimtari qe eshte pagezuar ne Kishe, eshte vulosur me Vulen e Shpirtit te Shenjte ne Kishe, eshte rrefyer ne Kishe, eshte kunguar ne Kishe, eshte martuar ne Kishe, eshte bekuar ne Kishe, eshte varrosur ne Kishe, do te kujtohet po ne Kishe ne perjetesi edhe kur te mos jete me i gjalle fizikisht. Gjithcka ne kete bote lind dhe vdes por Kisha dhe besimi i krishtere orthodhoks nuk ka per te vdekur kurre pasi ky eshte Vullneti i Perendise.
Kisha eshte qendra e universit per te krishterin prandaj te gjithe besimtaret luten per te.
Albo
Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 28-02-2006 më 13:49
Faleminderit shume Albo. Arsyeja pse pyeta eshte se kam mbi supe pergjegjesine bashke me deshiren e praktikimit te ketyre sherbesave dhe dua qe te mos bej asgje mekanikisht por te kuptoj ate qe bej dhe te di c'eshte.
Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!
Postuar më parë nga Seminarist
d.m.th. simbas kesaj llogjike:
personi X - pagezuar ortodoks, shume njeri i mire, vdes, vret veten (shume njerez qe vuajne nga depresioni apo semundje te tjera mendore e bejne kete gje) ska lutje per te nga kisha
Personi Y - Bin Ladeni, i fut nje pagezim ortodoks permot dhe vdes, e vrasin, kisha lutet per te
jam i sigurt qe do kete dicka ketu qe llogjika ime e kufizuar nuk e kupton, po kisha duhet ti dije keto pune me mire them...
Ndryshuar për herë të fundit nga diikush : 28-02-2006 më 15:19
...........pershendetje..........Zoti me ju dhe ne jeten e juaj..........
pyetje e rendesishme, por e pa kjart pse lutemi per te vdekur, kisha na meson ashtu qe te lusemi per shpirtra te vdekur por ne nuk e kemi aq te kjart...
mire u ndigjofeshemi.....qao....
Postuar më parë nga diikush
Diikush, ti dukesh se ke lexuar Apolinerin. Lexim i bukur po nuk e kuptoj se si lidhet me postimin e Seminaristit.
E megjithate, po ke te drejte, nese Bin Ladeni i fut nje pagezimi dhe beson PLOTESISHT ne Zot (nese gjen prift qe ta fale e te marre persiper gjithe mekatet e tij) e ne ate cast, pikerisht atehere, bie rrufeja, Bin Ladeni vdes, atehere po, mund te shkoje ne parajse sipas ortodoksise dhe ne do falemi per shpirtin e tij. Kjo sepse ne s'besojme ne predestinacionin absolut te kalvinisteve.
Dolem nga tema fare me kete keshtu qe ju moderatore edhe mund ta fshini postimin tim.
Ignore List: Den Bossi
Nuk e di pse i lidhni te gjithe lutjet tuaja me kishen apo xhamine. A mendoni se atyre u nevojiten lutjet apo Zotit?Postuar më parë nga diikush
Per mendimin tim te kujtosh dike te lutesh per shpirti e tij eshte gjeja me e mire qe mund te besh sepse ne radhe te pare kujton ate qe ka vdek respekton kete person ndonese nuk eshte midis nesh dhe ne fund kujton se sa dashuri te ka fal ai dhe sa e respekton ti ate dashuri qe ai te ka fal... kjo pak a shume eshte ajo qe mendoj une nga pervoja ime. Jam krenare qe shqitparet vazhdojne te ndiekin ritualet e tyre te ceremonive pas vdekjes. (mbase jane cik te tepruara por prape sa prapi jane te vetmit qe respektojne familjen dhe miqte e tyre gje e cila nuk ndodh aspak ketu ku jam une tani )
Dhe nje gje: Lutuni sa me shume sepse ndryshe nuk do te degjoheni asnjehere per ato qe enderroni. kjo eshte ideja ime me falni nese nuk ju pelqen ok![]()
Postuar më parë nga seminarist
Faleminderit shume qe te dyve, keto japin pergjigje shume te plote per ortodokset qe nuk njohin ne thellesi kuptimin e tradites dhe ata qe duan te dine me teper per ortodoksine.Postuar më parë nga Albo
Besoj se pikpamje nga fe te tjera, apo kendveshtrime personale mund te vendosen ne nje teme tjeter dhe ne tjeter forum.
Faleminderit te gjitheve
Krijoni Kontakt