Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 39

Pse bëhen lutje për të vdekurit?

A nuk eshte e qarte shembulltyra e Krishtit ne ungjill per pasanikun dhe lypsin Lazar se kur vdes gjykimi eshte bere? A nuk tregon aty se personi qe vdes shkon ose ne qiell ose ne ferr? C'ndihmojne lutjet per nje te vdekur?
    (Luka 16:19-31)

Pergjigje vetem nga ata qe njohin ortodoksine dhe traditen apo bazen biblike ku ajo mbeshtetet per kete praktike.
    Nuk jam kurioze per debat, por thjesht per pergjigje te pyetjes sime.
    Faleminderit
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Lutja eshte pjese e sakramentit. Sakramenti i dhenies se untit te fundit eshte nje nder 7 sakramentet e te gjithe te krishtereve. Me korigjo Seminarist nese e kam gabim, se katekizmin e kam bere me katoliket.
    Ignore List: Den Bossi

Nuk e di nese te kam kuptuar gabim, por nuk e kam fjalen per momentin e fundit te jetes, dmth para vdekjes, por per lutjet qe behen psh per 3 dite, 9, 40, dite, 6 muaj, 1 vit, e keshtu me radhe, pas vdekjes se personit. Cila eshte doktrina? Si i ndihmon lutja te vdekurit? A nuk jane vendosur ata nga Perendia ne qiell ose ne ferr sipas besimit dhe jetes se tyre ne toke???
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Keto lutjet mbas vdekjes jane gjeja qe urrej me shume te ortodokset (dhe ortodoks jam vete). Eshte per mendimin tim nje menyre per te ndenjur bashke e plakave te papuna. Ose nje menyre per te treguar qe i dhane para priftit qe t'u permendte burrin e vdekur te djelen. Puna eshte se duhet te marresh ne telefon apo te hash grure kot duke kujtuar te vdekurin. Per me keq diten e vdekjes. E cila magar ka qene nje aksident i tmerrshme ne rruge me makine. Dhe ti c'ben? Shkon e ia kujton.

Pastaj s'e kuptoj se pse ca duhen permendur e ca jo. Ku shkon caku, kujt i behet diskriminim ne te kujtuar. Katoliket e kane zgjidhur duke kujtuar te gjithe me date 1 nentor dhe e bejne kete pune nje here ne vit. Kam pershtypjen qe kujtimi pas vdekjes eshte dicka prekristiane i trasheguar ne nje fare menyre nga ajo periudhe. Fshesa katolike e fshiu kete zakon, ortodoksia e adoptoi.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Bravo, Zombi....e ke gabim. Sidoqofte 'unti' nuk eshte lutje per te vdekurit, por per ata qe jane duke vdekur!

Manulaki,

se pari duhet dalluar se shembelltyra e Krishtit ben fjale per nje koncept te periudhes se DHV mbi boten e pertejme. Hebrejte besonin se pas vdekjes shpirti shkon ne Sheol, i cili ishte ndare ne dy pjese, nga e cila, pjesa e te drejteve quhej gjiri i Abrahamit. Gjiri i Abrahamit nuk ishte parajsa, pasi kjo ishte e mbyllur edhe per te drejtet e DHV. Vecse ne te nuk kishte vuajtje, por nje gjendje ngushellimi.

Ajo qe Krishti kerkoi te thosh me ane te shembelltyres eshte se njeriut i eshte dhene gjithshka per te shpetuar qe ne kete jete, se shpetimi gjendet e plote ne premtimet e Izraelit, profeteve dhe Shkrimit te Shenjte dhe se kush nuk beson ato dhe sikur te ngjallen te vdekurit prape nuk do besojne.

Me Krishtin, gjendja e te vdekurve ndryshoi, madje tek letra e Pjetrit thuhet se Krishti zbriti atje ku mbaheshin shpirtet ne burg qe nga koha e permbytjes dhe i cliroi me ane te shpalljes se Ungjillit.

Pra, shohim se ka pasur mundesi ndryshimi gjendje per shpirtet qe kishin shkuar ne ferr, ndryshe Krishti nuk do te mund ti clironte dot ata.

Ka pjese te DHV, psh tek Makabejte, qe protestantet e kane hequr, ku oferta per te vdekurit shihet si clirim per ato shpirte.

Sado qe realiteti i botes se pertejme kuptohej ne menyra jo te plota ne Izrael, madje edhe sot, ne periudhen e DHR ne nuk mund te flasim me detaj mbi boten e pertejme, ne pergjithesi, Kisha ka besuar (nga eksperienca me Zotin) se deri ne Diten e Gjykimit te fundit nuk ka vendime perfundimtare dhe se fati i shpirteve deri ate dite mund te ndryshoje sipas mases qe Hiri i Zotit e lejon.
    Pas Gjykimit te Fundit, fati i shpirteve do te jete i perjetshem.

Keshtu qe Kisha e sheh si shume te domosdoshme lutjen per ata qe kane fjetur me Zotin, sepse ne fund te fundit, ne Krishtin nuk ka te vdekur dhe se Krishti eshte Perendia i te gjalleve vetem (dmth edhe atyre qe kane vdekur fizikisht).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 28-02-2006 më 12:24

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Seminarist, e di qe unti jepet si sakrament i fundit per ata qe jane duke vdekur. Sakramentet jepen per te gjallet e jo per te vdekurit.

Ndoshta e kisha kuptuar gabim postimin e pare te Manulakit. Megjithate edhe ti nuk iu pergjigje pyetjes se ritualeve, celebrimeve, kujtimeve, thirrjeve e lutjeve per 9 dite, 40 dite, 6 muaj, 1 vit, 3 vjet, 9 vjet, 40 vjet a ku e di une.

Meqe njerezit s'jane as te sigurte, le te themi qe e bejne nje "mbledhje" kujtimi cdo vit.

Ama ti thua qe gjykimi universal eshte dhene. Meqe ne ortodokset s'besojme ne purgator, qe eshte shpikje e Dantes, dhe duhet te besojme qe shpirti rrotullohet perqark shtepise/hotelit/konviktit/burgut/spitalit te fundit per 40 dite pas vdekjes, lutja s'do kishte kuptim pas 40 diteve sepse gjykimi universal eshte dhene apo jo?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Pasiqe : 28-02-2006 më 12:31

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Zombi,

Kisha nuk kujton ne lutje vetem ata qe DIHET se kane vdekur te ndare nga Kisha. Psh, heretiket, apo ata qe kane VRARE VETEN. Keta nuk mund te kujtohen ne lutjet e sherbesave te Kishes. Pervec ketyre Kisha kujton gjithkend qe eshte i pagezuar ortodoks dhe qe ka vdekur i tille, sado qe mekatar qe te kete qene.

Une per veten time e BESOJ PLOTESISHT, duke u mbeshtetur edhe ne deshmite e shenjtoreve (Kishes) se lutja per te vdekurit eshte SHUME e DOBISHME dhe DOMOSDOSHME, si per vete te vdekurit por edhe per vete personin qe lutet per ta.

Ka me qindra DESHMI te shenjoreve per dobine qe kane mare shpirtet per te cilet eshte lutur ne Kishe, si ne sherbesa ashtu dhe ne lutje personale. Madje te them te drejten, do tja le tim Biri amanet qe kur (dashte Zoti) te vije koha ime e caktuar, 40 ditet e para te me kujtoje me Liturgji te perditeshme, e me pas te mos lere rast pa me kujtuar me sherbesa e mjete te tjera.
    I lutem Zotit qe te ma beje mbare te me realizohet deshira qe te kem mundesi te me kujtoje ne kete menyre pasardhesit e mi pas ikjes sime nga kjo bote.

Mjere ato shpirte qe ikin nga kjo bote si te kene qene askushi dhe qe si bie me ndermen njeriu per ta.

Citim Postuar më parë nga Seminarist
    Bravo, Zombi....e ke gabim. Sidoqofte 'unti' nuk eshte lutje per te vdekurit, por per ata qe jane duke vdekur!

Manulaki,

se pari duhet dalluar se shembelltyra e Krishtit ben fjale per nje koncept te periudhes se DHV mbi boten e pertejme. Hebrejte besonin se pas vdekjes shpirti shkon ne Sheol, i cili ishte ndare ne dy pjese, nga e cila, pjesa e te drejteve quhej gjiri i Abrahamit. Gjiri i Abrahamit nuk ishte parajsa, pasi kjo ishte e mbyllur edhe per te drejtet e DHV. Vecse ne te nuk kishte vuajtje, por nje gjendje ngushellimi.

Ajo qe Krishti kerkoi te thosh me ane te shembelltyres eshte se njeriut i eshte dhene gjithshka per te shpetuar qe ne kete jete, se shpetimi gjendet e plote ne premtimet e Izraelit, profeteve dhe Shkrimit te Shenjte dhe se kush nuk beson ato dhe sikur te ngjallen te vdekurit prape nuk do besojne.

Me Krishtin, gjendja e te vdekurve ndryshoi, madje tek letra e Pjetrit thuhet se Krishti zbriti atje ku mbaheshin shpirtet ne burg qe nga koha e permbytjes dhe i cliroi me ane te shpalljes se Ungjillit.

Pra, shohim se ka pasur mundesi ndryshimi gjendje per shpirtet qe kishin shkuar ne ferr, ndryshe Krishti nuk do te mund ti clironte dot ata.

Ka pjese te DHV, psh tek Makabejte, qe protestantet e kane hequr, ku oferta per te vdekurit shihet si clirim per ato shpirte.

Sado qe realiteti i botes se pertejme kuptohej ne menyra jo te plota ne Izrael, madje edhe sot, ne periudhen e DHR ne nuk mund te flasim me detaj mbi boten e pertejme, ne pergjithesi, Kisha ka besuar (nga eksperienca me Zotin) se deri ne Diten e Gjykimit te fundit nuk ka vendime perfundimtare dhe se fati i shpirteve deri ate dite mund te ndryshoje sipas mases qe Hiri i Zotit e lejon.
    Pas Gjykimit te Fundit, fati i shpirteve do te jete i perjetshem.

Keshtu qe Kisha e sheh si shume te domosdoshme lutjen per ata qe kane fjetur me Zotin, sepse ne fund te fundit, ne Krishtin nuk ka te vdekur dhe se Krishti eshte Perendia i te gjalleve vetem (dmth edhe atyre qe kane vdekur fizikisht).
    Faleminderit shume Seminarist.
    Ne fakt kete paragrafin e fundit me tha edhe Prifti dje kur po flisja me te.

Tani ne fakt po mendoja ate momentin kur Krishti u lut per vajzen e vdekur dhe qe e solli nga vdekja ne jete, gjithashtu dhe per Lazarin, ai e thirri ate nga vdekja ne jete diten e 4-et, mbasi kishte vdekur. Ndoshta keto lloj lutjesh jane pak ndryshe pasi personi vjen ne jete.

Gjithesesi, te falenderoj shume pasi pergjigjja jote me ndihmoi shume

Zombie, faleminderit edhe ty (megjithese s'jam shume e interesuar per gjerat qe te pelqejne apo qe s'te pelqejne ne lidhje me kete subjekt. )

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Une kete deshire te madhe qe te me kujtojne formalisht pas vdekjes s'e kam. Kujtimi eshte personal dhe jo kolektiv.

Nese kam marre gjykim universal, s'ka aresye qe te me kujtojne periodikisht pas ketij gjykimi.

Per me teper, besimi ne boten e perjetme e perjashton ndikimin nga bota tokesore dhe si rrjedhoje, nese une jam ne parajse, pas gjykimit universal, lutja qe me behet nga toka kur une jam ne parajse nuk duhet te kete asnje efekt. Ndoshta efekti mund te jete per lutesin, po jo per mua qe jam ne parajse.

Manulake, te me falesh nese nderhyva. Aresyeja e vetme eshte pasi une mendoj se keto lutje jane gabime doktrinore ose keqinterpretime te doktrines, jo teka personale. Megjithate Seminaristi ka fjalen finale sepse ekspert.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Pasiqe : 28-02-2006 më 12:45

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Rendesi ka qe te kuptohet sepse mund te lutesh edhe per te renet ne Zotin (vdekurit). Pastaj veprimet konkrete se cfare ben Kisha, jane gjera dytesore.

Zakonisht eshte besuar se tre ditet e para, pastaj nente edhe sidomos DYZETE (qe eshte dita e gjykimit te fatit te shpirtit) jane dite te rendesishme, gjithsesi keto nuk jane dogma. Cdo moment qe mund te lutesh per nje te vdekur (te rene/fjetur me Zotin) eshte i dobishem.

Purgatori ka qene nje sterhollim (qe se ka shpikur Danteja) i ketij mesimi, qe Kisha Lindore Bizantine i ka qendruar larg per ta shpjeguar me aq detaj sac kane bere latinet. Sidoqofte, praktikisht, Kisha Ortodokse beson ne 'purgator'. Se pse eshte keshtu eshte nje debat qe e tejkalon kete teme.

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Kendimi i Kur'anit edhe per te vdekurit (argumentet)
    Nga rapsod në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 84
    Postimi i Fundit: 21-03-2022, 07:10
  2. Ritet mortore
    Nga Lioness në forumin Folklori shqiptar
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 03-01-2013, 14:19
  3. Shërbesa dhe lutje kishtare
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:16
  4. Gottfried August Bürger
    Nga oiseau en vol në forumin Shkrimtarë të huaj
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 31-10-2005, 21:41
  5. Feja Islame
    Nga Muslimane në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-07-2005, 21:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •