-
Larguar.
Papesha Joanna
toni77toni,
ka egzistuar papeshe (Joanna) ne shekullin e IX apo eshte thjesht nje mit?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Tannhauser : 28-02-2006 mė 13:41
-
-
Eshte vertetuar tashme se eshte thjesht nje MIT!
-
-
Larguar.
Edhe une ate besoj (ne te vertete sot ka kater teori per kete ceshtje) por si u vertetua?
-
-
Lexoni, nder shume libra, "Saint and Sinners, a History of Popes" i Imon Duffy-t, nje nga historianet me te mire te sotem te K.K.
-
-
Larguar.
Mbi cilat argumente eshte vertetuar? Se une ne librat per historine e kishes perendimore i kam gjetur te ndara mendimet.
Sot, sic thashe, ka kater teori.
a) Se ka egzistuar pas Leonit te IV dhe eshte Joanni i VIII, pra bashkekohesi i Fotit, Joanni numerohet si i IX dhe jo i VIII
b) Se ishte Joanni i VIII, bashkekohesi i Fotit dhe ishte grua qe fshihej
c) Se asnjehere nuk ka pasur papeshe Joanna, dhe e gjithe historia eshte thjesht nje mit.
d) Se nuk ka pasur papeshe Joanna dhe miti filloi nga mjedisi i aferm i Joannit te VIII dhe nga trashgimtaret e tij qe e quajten <<γυνη>> (=grua) se iu neneshtrua Fotit si <>, duke filluar nga kardinali Marin (qe u be papa).
Dhositheu i Jeruzalemit, Seminarist, shkruan <> (Dhositheos Ieros. Dhodhekavivlos 7,12,1-7).
Problemi eshte se miti filloi rreth 20 vjet nga vdekja e Joannit te VIII dhe pas shekujsh qe te themi me siguri se ka qene mit.
Per mendimin tim kemi te bejme me teorine e katert, sepse fjala γυνη perdorej shume here per te ofenduar dike, si sharje. Por edhe ne disa fakte te tjera.
-
-
Nje pergjigje katolike e gjen ketu
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt