Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 15
    Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

Talking "Fehlleistung"

Fehlleistung ose "Freudian slip"

"The Freudian slip is an error in human action, speech or memory that is believed to be caused by the subconscious mind. The error often appears to the observer as being casual, bizarre or nonsensical, but has some deeper significance. For example, a skeptic might say: "Excuse me, but I'm having doubts about your theories, Dr. Fraud."

E keni parasysh kur doni te thoni nje fjale por padashur del tjeter fjale? Ju ka ndodhur ky fenomen me pare? Tregoni ndonje shembull nese po.

I besoni ides qe nje "Freudian slip" eshte e shkaktuar vertete nga subkoshienca jone?

Perjashtuar Maska e diikush
    Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    se pari najs avatar

se dyti, kjo gje ne fushen e psikologjise eshte controversial, si shume teori te Frojdit

eshte shume veshtire te studiosh e vertetosh shkencerisht se pse ndodh...

personalmente mendoj se mund te jete e vertete ne disa raste, por jo gjithmone, pasi gafa jemi edhe njerez bejme eshte ajo shprehja lol, keshtu qe mund te jete edhe thjesht gabim (error) ...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga diikush : 10-03-2006 mė 01:29

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    sigurisht qe eshte e vertete, lol

Diikushi ka te drejte, Freudi ka dhene kuptime per shume Slippe dhe ka shume teori mbi rendesine e sublkoshiences-- per te ndergjegja jone punon ne menyra te mistershme (ca e quajne Zot. ca Fat lol) qe eshte e vertete...per te psh, dhe kur pret veten pa dashur me majen e thikes kur je duke prere zrzavate (varet ne llojin e zarzavates loool) eshte ndeshkim qe suboshienca jote ben per nje akt qe ti je ndjere fajtor--

ose sic thone shqipet: ke hyre ne gjynah

nejse, mendja koker gruri thone, shkon gjuha ku dhemb...dhembi
    TBD

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Vendndodhja
    Shangri-La
    Postime
    6,261
    Citim Postuar mė parė nga Veshtrusja
    Fehlleistung ose "Freudian slip"

"The Freudian slip is an error in human action, speech or memory that is believed to be caused by the subconscious mind. The error often appears to the observer as being casual, bizarre or nonsensical, but has some deeper significance. For example, a skeptic might say: "Excuse me, but I'm having doubts about your theories, Dr. Fraud."

E keni parasysh kur doni te thoni nje fjale por padashur del tjeter fjale? Ju ka ndodhur ky fenomen me pare? Tregoni ndonje shembull nese po.

I besoni ides qe nje "Freudian slip" eshte e shkaktuar vertete nga subkoshienca jone?
    me ndodhet shpesh here, dhe nganjehere se besoj se eshte nga subkoshienca, por nganjehere ndodhet qe po mendoja per dicka dhe e them ate kur ne fakt duhet te thoja dicka tjeter
    I don't care how poor a man is; if he has family, he's rich.

Mua me behen realitet pernjehere. Nderroj teme e them ate qe me vjen ne mend. Nuk me ka ndodhur ndonjehere qe te me shkase gje nga goja, qe s'duhet te shkiste.

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    T'jau tregoj nje fore une tash per gjermanishten dhe per ata qe nuk dijne te thone "nuk di".

E pyet njeri, tjetrin, "a di gjermanisht ti?". Ky i pergjigjet "Fillo te flasesh pak ne gjermanisht se ndoshta di". Ne dialektin kosovar tingellon me bukur, Di gjermanisht ti? Nisja pak se nashta di.

Ne lidhje me temen, kjo ju ndodh te gjitheve, besoj, por me shpesh atyre qe flasin shume (sikur une lol), gje qe eshte normale. Se kush i shkakton keto, nuk ja kam idene, sepse nuk di psikologji, edhe pse kam lexuar shume nga veprat e Frojdit, Adlerit, Jungut, e shume psikologeve tjere.

Para disa ditesh ketu ne forum, duke postuar ne nje teme, ne vend qe te shkruaja "shkruar" e kisha shkruajtur "shkaterruar", se kah m'erdhi kjo "shkaterruar" nuk e di. Sidoqofte, e pashe menjehere qe kisha gabuar dhe permiresova gabimin.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dodoni : 10-03-2006 mė 19:00
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    sepse.... (prit te gjej nje arsye)....... ah! ok: jua dua te miren bashkatdhetareve te mi dhe doja ti beja kurioz per te gjetur perkthimin e fjales dhe keshtu te dine dhe ca fjale ne gjermanisht ata qe sdine asnje.........

si te duket?

ps: cke me mua te shkreten? c'bera une "to get picked on"

ē'me bere per te qeshur...

Per temen, ketu thone "lapsusi tradhtues" (perkthim i perafert por kuptimi ky eshte). Me nje fjale, kur goja te thote diēka qe nuk e kishe ndermend, kjo nuk ka mbire nga asgjekundi, por ajo ekzistonte si mendim diku i fshehur qe pret vetem te ngacmohet. Pra "lapsusi" te tradhton sepse te nxjerr me lakuriq sesa deshiroje per te dalur.

Jashte temes nashti, kam nje artikull te bukur mbi nje konference te filozofit te madh Jacques Derrida "Kafsha qe pra une jam", dhe me sa e pashe une, me ka nxjerre pune neser ta bej nje vrap nga libraria... Fundja vrapin e zakonshem do bej, apo nuk pres dhe nje liber qe me duhet aq shuuuuuuuuuuuuume

Si thoni, ta postoj ate artikullin apo jo ? Jo per gje, por kishte shume fjale ne korsive dhe kush rri e i rregullon gjithe ato

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    patjeter qe ta postosh , vetem mos harro te na i perkthesh

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    patjeter qe ta postosh, vetem mos harro te na i perkthesh
    Pse kam sjellur une ndonjehere artikuj ne gjuhe te huaj ? Jam anetar i rregullt une, kujdesem dhe per babin tim qe po viziton tani forumin , ai i shkreti nuku di nga keto gjuhet e lanetit qe dime ne...

Por ka diēka. Ai shkrimi nuk ka lidhje me temen. Puna ishte keshtu : Derrida, ne vitin 1997, paska mbajtur nje konference te stergjate, 9 ore ne total ! Dhe i shkreti thoshte shpesh qe nese me lejon koha do shkruaj nje liber mbi keto, por ja qe na iku, dhe jo shume i vjeter madje, 70 vjeē

Flet pak per lidhjet kafshe-njeri. Nuk e dija qe Derrida paska qene aq radikal persa i perket rendesise se kafshes. As Heidegger, as Levinas nuk e kane menduar kafshen me nje "fytyre" (duke patur parasysh rendesine e "fytyres" tek Levinas). Tani kjo konferenca paska dalur liber dhe vertete do e shoh ē'behet me te. U kenaqem ne nga Franca me keta, vertete jam me fat qe flas gjuhen e hundoreve.

Po te me lejoni te futem si "guest star", e sjell ketu ate shkrimin. Pres pergjigje nga te zoterit e temes dhe nga ndonje moderator fundja, megjithese keta moderatoret kendej na lene rehat, i kemi te mire i kemi...

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    e po vete e ke pershkruar veten me "nje fjale" si "hutaq". tani, une thash (me vete kuptohe ): s'dihet, nga kenaqesia qe te jepe shkrimi kur e lexon ndoshta harron te na dergosh versionin ne shqip.... ose, ose s'dihet mund te te prishi dhe zogeza mendjen, keshtu qe...:P

ps: nga une ske nevoj per leje

ps II: mos harro te na tregosh cmendim ka patur Derrida mbi teorite e Freud-it

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •