Postuar më parë nga
A zi zi
Kështu më duket quhet ajo kënga e Sabri Fejzullahut.
Vija e kufirit nuk është asgjë e rëndësishme në mes dy shteteve të cilat nuk e llogarisin atë (shih shtetet e Shengenit, Amerikën dhe Kanandan apo edhe ma larg - shih Anglinë dhe Amerikën), ndërsa është tmerrë për një komb kur atë e ruan dikush tjetër (shih shqipëtarët, kurdët, palestinezët,...) apo një "racë" siç i quajti njëri më herët (shih shtetet arabe që praktikisht janë një komb).
Të heqësh vijën e kufirit - nuk do të thotë asgjë. Veriu dhe Jugu i Amerikës nuk kishin kufi por bënë luftë të përgjakshme. Veriu dhe Jugu i Shqipërisë nuk kanë vijë kufitare por, thuajëse janë dy botë të ndryshme.
A janë të gjithë shqipëtarët të gatshëm për bashkim kombëtar? Ndoshta rezultatet e LPK-së dhe LKÇK-së në zgjedhje nuk janë përgjigje e sakët, por sidoqoftë, mosekzistenca e tyre në Shqipëri flet mjaftë për qëndrimin e asaj pjese të kombit.
A mundet një shtet i ardhshëm i përbashkët ta përballoj at bashkim? Gjermania Perëndimore praktikisht e ka blerë atë Lindore. Cila nga dy vendet tona është e aftë ta blejë tjetrën? Çka do të ndodhë me interesat grek në jug të Shqipërisë e çka me atë serb në veri të Kosovës (nuk është në pyetje vetëm interesi për ekzistimin e pakicës por interesi financiar)?
Së fundi, a ia vlenë të diskutohet për bashkim me Shqipërinë kur Kosova sot nuk është e aftë as të ekzistoj pa praninë ndërkombëtare (përpos në fjalimet politike): a ia vlenë të quhet shtet një vend në të cilin edhe policia kërcënohet me grevë?
Krijoni Kontakt