Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 23
    i/e regjistruar Maska e ChuChu
    Anėtarėsuar
    03-06-2002
    Vendndodhja
    nyc
    Postime
    3,400
    Ilira e Para: i lexova me vemendje simptomat qe pershkruaje dhe jam disi e bindur qe miku tend vuan nga skizofrenia. Simptomat e saj jane si me poshte:

- Ndryshim ne personalitet. Keto ndryshime vijne gradualisht. Fillimisht nuk vihen re, por eventualisht behen te dukshme. Shoqerohet me mosreagim ne aspektin emocional, humbje interesi dhe motivi.
    - Anomali ("disorder"?) ne te menduar eshte ndryshimi me i thelle. Dikush qe vuan nga kjo semundje, mund te hidhet nga nje teme ne tjetren pa arritur te mbaroje mendimin apo fjaline, eshte shpesh konfuz, dhe ka teper veshtiresi ne arritjen e vendimeve. Gjithashtu, procesi i te menduarit ndikohet dhe nga deluzionet; idera false qe nuk kane asnje baze llogjike. I semuri mendon se cdokush eshte kunder tij, sikur po e ndjekin, po e spiunojne (dhe ketu profesori na ka treguar nje shembull te nje pacientit te tij qe kujtonte se ndiqej nga spiunet rus). Gjithashtu, i semuri mund te kete deluzione madheshtie; te mendoje se eshte i fuqishem dhe i afte per te arritur cdo gje, e kaluar cdo rrezik. Skizofreniket shpesh mendojne se degjojne zera qe u flasin vetem atyre. Keto'zera' mund te jene ne forme kercenimi ose urdheri (si psh: vrit veten, ose vrit dike tjeter). Ekziston rreziku qe keto komanda te zbatohen.
    Pacienti ka hallucinacione vizuale; shikon gjera qe nuk ekzistojne. Gjithashtu eshte teper sensitiv kundrejt zhurmave, shijeve, dhe aromave.

Problemi eshte qe njerezit qe vuajne nga keto simptoma refuzojne te pranojne qe dicka s'po shkon mire me ta.

Ndryshe nga ajo qe thote Skerdi me larte, te semuret me skizofreni nuk dergohen automatikisht ne spital, madje eshte e rendesishme qe keta te semure te mos largohen nga ambienti i familjes. Sherim te plote nuk ka, mgjse ilacet mund te ndihmojne ne pakesimin e simptomave. Ilacet qe perdoren jane "antipsychotic medications" te cilat lejojne te semurin te funksionoje ne menyre me efektive. Por shume prej ketyre ilaceve kane efekte anesore si spazma muskujsh, thatesire ne goje, gjendje lodhjeje, ose turbullim ne shikim. Mgjte shume prej ketyre efekteve mund te korrigjohen duke ndryshuar dozen e ilaceve.

Shpresoj te kem qene sadopak e dobishme! Qofsh mire!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ChuChu : 17-07-2003 mė 17:43

I Djathtė
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    713
    Te dashur une mbaroj, kam vetem provimet perfundimtare, ne psikologji ne Gjermani.
    Specializimi i im eshte neuropsikologjija.
    As qe te mos ju shkoje nder mend te vendosni diagnoza ne distance, jo vetem nuk eshte profesionale por eshte e pamundur.
    Po te lexoni me kujdes formmulimet e mija me siper jane shume te kujdesshme.
    Ato paragjykimet permbi psikiatrit nuk na takon neve ti perforcojme.
    Situata dhe formimi profesional ne Suedi mund te jete krejt ndryshe nga SHBA apo nga vendet e tjera.
    Me falni qe nuk kam shkruar me pare,

ju pershendes,

Anton
    Por sot, Shqypni, pa m'thuej si je?

i/e regjistruar Maska e skerdi
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Toronto
    Postime
    138
    Kuqalashja. E kuptoj qe Abnormal Psychology eshte lende dhe jo dege. Pyetjen ta drejtova ne nje menyre te tille qe te pyesja mos ishe specializuar ne Abnormal (thesis, Master etc). Te pershendes pa keqkuptime Skerdi. lol

Anton. Ke te drejte kur je shprehur te mos kemi paragjykime per Psikiatret. Mbase e exagjirova pak, por jam nisur nga gjera qe kam pare e kam degjuar. Kjo sigurisht varet nga vendi dhe rrethana te tjera. Psh ketu ne Kanada psikiatri mbulohet nga shendetsia por psikologu eshte privat. Psikiatret nga ana tjeter kane shume vizita dhe per ta bere sa me te shkurter i vene pacientet ne ilace dhe shpesh pa qene nevoja e tyre. Dhe ka patur shume raste extreme, ashtu sic ka ne historine e psikologjise. Ne USA sistemi i shendetesise besoj se eshte ndryshe dhe nuk e kam idene se si eshte ne Evrope. Nuk kam patur synime te ofendoj neurologjine dhe psikiatret. Perkundrazi eshte nje profesion qe e adhuroj dhe e kam zili. Edhe sic jam shprehur me lart, fakti qe jam kunder ilaceve eshte nje mendim personal. Psh aspirinat qe marrim per dhembje koke mendoj se me shume e demtojne shendetin se sa e ndihmojne. Ose po te isha doktor dhe pacienti im vuan nga pagjumesia, do t'i rekomandoja 2 ore
    workout ose swimming ne darke, para se t'i jepja ilace gjumi. Mendoj se ilacet duhet te perdoren vetem per raste extreme psh skizofrenia. Dhe doja te thoja qe duhet te ishim shume te kujdesshem para se te diagnozonim dike
    me skizofrenia.

Miqesisht Skerdi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga skerdi : 07-06-2002 mė 07:08

i/e regjistruar Maska e skerdi
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Toronto
    Postime
    138
    Postuar mė parė nga Anton
    Te dashur une mbaroj, kam vetem provimet perfundimtare, ne psikologji ne Gjermani.
    Specializimi i im eshte neuropsikologjija.
    As qe te mos ju shkoje nder mend te vendosni diagnoza ne distance, jo vetem nuk eshte profesionale por eshte e pamundur.
    Po te lexoni me kujdes formmulimet e mija me siper jane shume te kujdesshme.
    Ato paragjykimet permbi psikiatrit nuk na takon neve ti perforcojme.
    Situata dhe formimi profesional ne Suedi mund te jete krejt ndryshe nga SHBA apo nga vendet e tjera.
    Me falni qe nuk kam shkruar me pare,

ju pershendes,

Anton
    Suksese me provimet.

kisha nje pyetje

A mund te me shpjegoj njeri ku qendron ndryshimi midis nje psikologu e nje psikiatri ?

i/e regjistruar Maska e ChuChu
    Anėtarėsuar
    03-06-2002
    Vendndodhja
    nyc
    Postime
    3,400
    Psikiatret jane mjeke (pra mbarojne mjekesine ne fillim) qe jane trajnuar dhe rreth 4 vite me shume se koleget e tyre ne 'research and clinical training'. Per arsye se kane medical training, jane te vetmit qe mund te shkruajne receta per ilace. Psikologet (nuk mbarojne per mjekesi), por kane Ph.D ne fusha te caktuara te psikologjise (psh abnormal, human behavior, personality, human sexuality, etc). Pak a shume keto jane ndryshimet thelbesore

Kuqalashe flm per shpjegimet por do doja te dija dicka me konkrete. P sh nje I semure skizofren nga kush trajtohet nga psikologu apo psikiatri pra cfare lloj te semuesh trajton njeri e cfare tjeteri
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga shigjeta : 11-06-2002 mė 17:46

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,969
    Postimet nė Bllog
    22
    Shigjeta, me njohjen time teper te limituar te psikologjise, po marr guximin te te jap versionin tim te ndryshimit midis psikiatrit dhe psikologut. Psikiatri eshte psikolog mirepo psikologet ndahen ne shume rryma apo kategori. Psikiatret bejne pjese ne kategorine e apkimit te psikologjise medikale. Me fjale te tjera do te thote: psikiatret besojne tek DIAGNOSTIKIMI dhe KURIMI me ILACE i problemeve psiqike. Ka psikologe qe studiojne dhe bejne diagonistikimin me anen e sjelljes, vezhgimeve, shoqerise, mjedisit e me rradhe kurse psikiatret i shohin problemet psiqike si te kurueshme.

Nje psikolog i kushton me shume rendesi diagnostikimit dhe njohjes ne brendesi te problemeve psiqike te pacientit, kurse nje psikiater i kushton rendesi kurimit te atij pacienti. Per psikologe mund te kete semundje te pakurueshme, por jo per nje psikiater.

(Keto mendime nuk jepen nga nje ekpert ne kete fushe)
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

I Djathtė
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    713
    Pyetje interesante.

Dallimi themelor formal eshte dhene.

Psikiater eshte nje mjek qe ka studiuar mjeksi dhe me pas eshte specializuar. Ai ka te drejte te jape ilace

Psikologu ka studiuar psikologji.Ai nuk ka te drejte.

Dallimi themelor eshte se,

nje psikaiter eshte mjek i specializuar per semundjet mendore

Nje psikolog nuk eshte e thene qe te merret me semundjet mendore, por ka me dhjetra fusha te tjera specializimi.

Anton
    Por sot, Shqypni, pa m'thuej si je?

Albo, Anton flm per shpjegimet

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shinasi Rama: Ju rrėfej kujtimet e mia mbi lėvizjen e dhjetorit '90
    Nga Xhuxh Xhumaku nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 13-12-2009, 22:54
  2. Mosmarrėveshja nė lidhje me “SAKALEJN”-IN
    Nga faruk9 nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 13-06-2009, 06:39
  3. Tė dhėnat fosile hedhin poshtė evolucionin
    Nga monarku nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 02-11-2006, 10:34
  4. Bashkim Gazidede prononcohet nė media pėr ish-detyrėn si kreu i SHIK
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 01-11-2006, 13:17
  5. Vendet arabe dhe perendimi
    Nga Eni nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 10-09-2003, 08:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •