Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 49
    Analizë

Referendumi në Mal të Zi

Pavarësia e rreme

Si u aneksua Mali i Zi nga Serbia? Cili shqiptar ka votuar për këtë aneksim? Si u asimiluan malazezët? A kanë identitet ata? Pse nuk është serioz projekti i Gjukanoviqit për pavarësinë e Malit të Zi? A është bërë kushtëzimi i statusit të këtij vendi për shkak të Kosovës? Pse Mali i Zi nuk do të pavarësohet? Cilat do të jenë pasojat e kësaj për Kosovës?

Enver HASANI, profesor i së Drejtës dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare

Në librin e tij “Peacemaking 1919” (1933), Harold Nicolson - diplomat britanik i lindur në Teheran - ka përshkruar në detaje Konferencën e Versajës (1920) dhe sjelljet e mbretit Nikola të Malit të Zi, i cili po kalonte kohën vërdallë nëpër rrugët e Parisit duke pritur më kot rikthimin e mbretërisë së tij të humbur nga serbët. Mbreti Nikola, “vjehërri i Evropës” - siç e kanë quajtur disa diplomatë - nuk mund të besonte se mbretëria e tij, më e vjetër se Serbia, po gëlltitej nga serbët e kryeministrit Nikola Pashiq, të cilët kishin orkestruar një kuvend, gjoja për bashkëngjitjen vullnetare të këtij vendi me Serbinë dhe - pas kësaj - me Mbretërinë Serbo-Kroato-Sllovene (të krijuar pas Luftës së Parë Botërore).

Ironia e politikës

Askund më mirë se në librin e akademikut malazez Mijat Shukoviç (“Podgoriçka Skupstina”) - botuar në Podgoricë më 1999 - nuk është shpjeguar kjo ngjarje. Ngjashëm - siç bënë pas shpërbërjes së ish-Jugosllavisë më 1991-1992 - serbët organizuan më 1918 një “Këshill” për të thirrur popullin malazez për t’u bashkuar me Serbinë. Njësoj dhe në mënyrë simultane kishin vepruar me Vojvodinën - gjë që pak dihet ndër ne - dhe pjesët tjera të Austro-Hungarisë (në Kroaci e Slloveni). Ky këshill serbo-malazez, me përkrahjen e ushtrisë serbe - që gjendej e ankoruar në tërë territorin e Malit të Zi, si një aleate e Fuqive të Mëdha të kohës - u ngarkua me thirrjen e një kuvendi, i cili në mënyrë “vullnetare” do të mundësonte “votimin” për bashkim me Serbinë. Në mesin e atyre që votuan ishte edhe një shqiptar: Mehmed Agë Batusha, si përfaqësues i pjesës së sotme të Dukagjinit - deri në lumin Drin (ish-“Metohija”) - e cila pas luftërave ballkanike i takonte Mbretërisë së Malit të Zi.

Në historiografinë e ish-Jugosllavisë aneksimi i Malit të Zi paraqitej si një akt i vullnetit të mirë, si një gjest i solidaritetit malazez me vëllezërit e tyre serbë - si bashkim i “dy syve të kokës së njëjtë”. Këtë sintagmë patëm rastin ta dëgjojmë për herë të parë më 1990-1991 nga kryetari i sotëm i Malit të Zi, Milo Gjukanoviç.
    Çfarë ironie sjell politika - po ai Gjukanoviç i cili sot angazhohet, së paku formalisht, për pavarësimin e këtij vendi!?

Pas integrimit të Malit të Zi në Mbretërinë Serbe, e pastaj në Mbretërinë Serbo-Kroato-Sllovene, fuqia e serbëve qe koncentruar në asimilimin e malazezëve, detyrë që nuk doli e vështirë - krahasuar me përpjekjet e tyre në botën shqiptare. Fillimisht rrënuan autoqefalinë e Kishës së Malit të Zi, ndërruan tërë historinë e pas vitit 1878, Njegoshin e shpallën serbin më të madh, gjuhën e tyre si një dialekt të vrazhdë të gjuhës serbe (ngjashëm, siç pati sugjeruar pa asnjë hezitim Vuk Karaxhiqi në mesin e shekullit 19-të). Ky identifikim - i Malit të Zi me Serbinë - shkoi aq larg sa që intelektualët e politikanët e shquar malazezë e patën të vështirë të gjejnë dallimet reale mes serbëve e malazezëve, të kulturave e të historive të tyre. Tim Judah - historian e gazetar i njohur - në veprën e tij “The Serbs” (1997), citon disidentin e njohur malazez Milovan Gjilas (bashkëpunëtor i ngushtë i diktatorit komunist Tito), t’i ketë thënë Titos se malazezëve nuk u duhej republika, meqë - gjithnjë sipas Milovan Gjilasit - ata ishin të njëjtë me serbët - “dy sytë e kokës së njëjtë”. Diktatori Tito thuhet t’i ketë thënë Gjilasit se nëse malazezëve nuk po iu dashka republika e re, atëherë një gjë e tillë i duhej atij, për nevojat e manipulimit të brendshëm, me qëllim të mbajtjes së pushtetit. Se Tito kishte qenë i tillë, një mjeshtër për manipulim të pushtetit, Milovan Gjilas e pohon në librin e tij, “Tito: The Story From Inside” (1968).

Shpërbërja e ish-Jugosllavisë

Shpërbërja e ish-Jugosllavisë, më 1991-1992, doli si pasojë e rrënimit të të gjithë parametrave gjeostrategjikë, që kishin bërë të mundur jetën e atij shteti - gati për një shekull. Manipulimet e brendshme të pushtetit qenë bërë të pamundshme, kështu që ardhja e Milosheviqit në pushtet, më 1986, e gjeti njeriun e përshtatshëm për t’i dhënë verdiktin e fundit atij shteti, krijesës së fundit të sllavëve të jugut (me përjashtim të bullgarëve). Pakkush ka pritur që malazezët e Gjukanoviqit do të optonin për pavarësi e sovranitet të plotë. Në fakt, ka qenë Momir Bulatoviq, president i Malit të Zi në atë kohë dhe kundërshtar i mëvonshëm i Milo Gjukanoviqit, ai që në Hagë do të deklarojë se Mali i Zi duhej të pavarësohej sikur ish-republikat tjera jugosllave. Por, ky deklarimi i tij u bë vetëm njëherë (shtator 1991). Çdo gjë kaloi në harresë.

Kur malazezët filluan, si një popull i vogël, të ndienin tërë barrën dhe pasojat politike që po i bartnin - duke mbrojtur një popull të madh, serbët - përkatësisht kur po vërenin se ishin futur në vorbullën e realizimit të projektit imperial serb, Milo Gjukanoviq dhe një elitë - atëherë e papërfillshme malazeze - ngritën zërin kundër kursit aktual të Podgoricës zyrtare të udhëhequr nga Momir Bulatoviq dhe shokët e tij.

Kjo, megjithatë, ishte tepër vonë. Mali i Zi ngadalë po futej - me dëshirë ose jo - në vallen që dirigjohej nga diktatori serb Milosheviq. Shikuar në retrospektivë, ndarja e “njërit sy nga koka”, në atë kohë, do të kishte përfunduar në një konflikt të brendshëm me serbët, ku malazezët pa asnjë dyshim se do të kishin dalë humbës.

Pikërisht për këtë, Milo Gjukanoviq, politikani më i suksesshëm i ish-Jugosllavisë, zgjodhi rrugën e frustrimit gradual dhe të gjatë të serbëve dhe të vet Milosheviqit; rrugën e hapave të vegjël dhe të ngadalshëm, aq sa - deri më 1997, dy vjet pas Marrëveshjes së Dejtonit - nuk do të vërehet nëse ishte ose jo kundërshtar i Milosheviqit dhe klikës së tij në Beograd.

Arritja e Marrëveshjes së Dejtonit, më 1995, krijoi kushtet optimale për Gjukanoviqin për t’iu kundërvënë Milosheviqit dhe për të ndjekur një rrugë më të distancuar nga Serbia.
    Politika e tillë e Gjukanoviqit demanton dukshëm dhe hapur të gjithë ata që ndër ne e paraqesin Malin e Zi si një shoqëri tribale, e organizuar sipas sistemit fisnor. Këtë logjikë dhe pasqyrë për malazezët e kanë krijuar serbët që nga dita kur aneksuan shtetin e Mbretit Nikola, duke i paraqitur shtetasit e tij si një popull jopunëtorë, tribal me mentalitet dhe të paaftë për të jetuar pa ndihmën nga jashtë. Puna e parë që patën bërë serbët më 1918 ka qenë rrënimi i elitës politike, ushtarake e kulturore të Malit të Zi, duke ua ndaluar hyrjen në atdhe të gjithë atyre që kundërshtonin aneksimin e dhunshëm të Malit të Zi më 1918.

Gjukanoviq nuk është i besueshëm

Projekti i pavarësisë, i identifikuar me Milo Gjukanoviqin, megjithatë, nuk është serioz dhe i besueshëm për disa arsye. E para, vetë ideja e projektit nuk është e tij. Si i tillë, projekti ka lindur si një reagim i Gjukanoviqit ndaj politikës së Milosheviqit, pas arritjes së Marrëveshjes së Dejtonit, me qëllim të vetëm luftimin e kundërshtarëve të tij politikë - si ata që ishin pro pavarësisë, që nga fillimi (një pakicë kryesisht e tubuar rreth liberalëve), ashtu dhe atyre që ishin kundër saj - dhe për integrim e identifikim të plotë me Serbinë (Momir Bulatoviq dhe rrymat tjera proserbe).

Shumë vonë, tepër vonë, Gjukanoviq ka kuptuar se restaurimi i pavarësisë dhe sovranitetit të Malit të Zi nuk duhet të jetë një projekt politik momental dhe reagim spontan ndaj Serbisë. Kjo shihet nga diskursi i tij politik, i cili pavarësinë dhe sovranitetin e Malit të Zi e përdor vetëm pas arritjes së Marrëveshjes së Dejtonit.

Arsyeja e dytë është fare pragmatike. Asnjë mysliman normal, që jeton në Sanxhak, nuk do të votojë për ndarjen e korpusit nacional mysliman në dysh (edhe më shumë se që është ndarë pas vitit 1991-1992). Përveç myslimanëve, një numër shumë i madh i malazezëve jeton në Serbi dhe kanë të drejtën e votës. Ai numër mund të jetë tejet i madh, i mjaftueshëm për të penguar arritjen e përqindjes 55 pro pavarësisë dhe sovranitetit të këtij vendi. Votimet e kaluara tregojnë se Milo Gjukanoviq dhe partia e tij kanë fituar me një dallim fare të vogël, kurse vetë vota për të, në të njëjtën kohë, nuk do të thotë se ka qenë votë për pavarësinë e sovranitetin e Malit të Zi.

Shansin për pavarësi të plotë dhe sovranitet Gjukanoviq e ka humbur më 2002, përfundimisht, kur ka pranuar Marrëveshjen për Union Shtetëror Serbi-Mali i Zi (MUSH), ose “Solania”, siç quhet kjo zakonisht. Arritja e kësaj marrëveshjeje, pa kuptuar fare dhe pavërejtshëm, ka radikalizuar faktorin serb atje, ka krijuar hapësirë të mjaftueshme për të çimentuar bindjen në Mal të Zi, sipas së cilës Serbia është aleat natyror dhe shpëtimtar i malazezëve dhe se pa të ky vend nuk mund të ekzistojë. Pavarësia nga Serbia dhe manovrimi të cilin Mali i Zi e ka treguar - e dëshmuar gjatë kohë së sanksioneve dhe deri në luftën e Kosovës (1992-1999) - i takon së kaluarës dhe njerëzit më shumë janë të prirur të besojnë se ka qenë rezultat i veprimeve mafioze dhe të paligjshme të Qeverisë së Gjukanoviqit, sesa ndonjë meritë e tij si lider politik e nacional.

Dilemat pas 21 majit

Këtë të diele malazezët votojnë pro ose kundër pavarësisë së këtij vendi. Polarizimet e shoqërisë malazeze janë të mëdha. Këtë e thonë të gjitha analizat e kryera në terren. Ky polarizim - dhe “ndihma serbe” ngjashëm si më 1918 - e bëjnë të pamundur dhe joreale fitoren e opsionit për pavarësi të Malit të Zi. Kur kësaj i shtohen edhe zërat që flasin për bisedime sekrete e negociata të Gjukanoviqit me Koshtunicën në Romë të Italisë, për modalitetet e jetës së përbashkët pas 21 majit 2006, atëherë del e qartë se Gjukanoviq ka filluar të kthehet në origjinë, në Beograd - aty ku nisi karrierën e tij politike.

Tani që ka arritur të dobësojë dukshëm kundërshtarët e tij, Gjukanoviq e ka fare të lehtë mbijetimin politik edhe sikur të dështojë referendumi për pavarësi (sado që ai vetë ka thënë se do të tërhiqej nga politika në rast të tillë). Humbja e referendumit për pavarësi, përkundrazi, hap shtigje të reja për rifreskimin e karrierës së tij politike. Pas të dielës, Gjukanoviq do të jetë lideri i cili do ta lusë popullin e vet për qetësi, për ruajtje të gjakftohtësisë dhe do të kërkojë ridefinimin rrënjësor të unionit aktual shtetëror me Serbinë - diçka që pajtohet edhe vetë Solana, sepse kështu si është, ka telashe në funksionim - me një premtim të sërishëm për bashkëkombësit e vet se ripërsëritja e referendumit është e drejtë e patjetërsueshme e banorëve të këtij vendi. E, kjo ripërsëritje mund të bëhet vetëm me Gjukanoviqin në krye të politikës.

Lideri malazez do të kërkojë qetësi dhe gjakftohtësi nga malazezët, edhe në rast të fitores së referendumit për pavarësi. Këtë ai do ta bëjë në emër të ruajtjes së qetësisë në shtëpi, duke shtuar argumentin e qetësisë në rajon dhe më gjerë, dhe duke kërkuar sërish ridefinimin e statusit të këtij vendi karshi Serbisë. Edhe për këtë pajtohet Solana. Por - në të dy rastet - fjala nuk është për pavarësimin dhe bërjen shtet sovran dhe të pavarur të këtij vendi, por për ridefinim të raporteve aktuale shtetërore Mali i Zi - Serbi. Si i tillë, ky proces, në asnjë variant, nuk mund të prodhojë ambasada e konsullate të këtij vendi, ushtri të Malit të Zi dhe, mbi të gjitha, subjektivitet të plotë dhe sovran malazez.

E tërë kjo, sigurisht, ka pasoja të rënda për Kosovën dhe statusin e saj final. Kur ua kam thënë këtë liderëve tanë, më 2002 - ditën e lidhjes së MUSH-it - ata ma kthenin: “Ajo është punë e dy shteteve tjera, që nuk i intereson Kosovës”.

Si atëherë, ashtu dhe sot, kam qenë dhe jam i bindur se kushtëzimi i statusit të Malit të Zi, sipas kushteve dhe procedurave të MUSH-it, është bërë për shkak të Kosovës e jo për të penguar pavarësimin e Malit të Zi. Pavarësia dhe sovraniteti i këtij vendi asnjëherë nuk ka qenë projekt serioz, popullor dhe që ka pasur përkrahjen substanciale malazeze, së paku jo në kohën sa ka qenë në pushtet Milo Gjkukanoviq, politikani më i suksesshëm i ish-Jugosllavisë. Sukses në politikë nuk do të thotë vetëm realizim i pavarësisë dhe sovranitetit, sepse ai projekt mund të mos jetë kurrë serioz në sytë e qytetarëve të vendit të caktuar. Besoj se ky ka qenë rasti me Malin e Zi dhe këtë Gjukanoviq duket ta ketë lexuar me kohë dhe saktësisht - që nga fillimi i karrierës së tij politike.

Bogdan Chmielnicki Maska e antares
    Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Budallenjte malazeze kujtojne se ua ka fajin Serbia.....
    6 muaj pasi te "fitojne" pavarsine do kene pune me trimat kosovare te shtyre e financuar nga CIA.
    Sgurisht qe shqiptaret jane pro pavarsise se Malit te Zi ashtu si nje dhelper eshte dakord dhe e interesuar qe koteci i pulave te mos ruhet nga 3 bulldoge (serbet) po nga nje Komision Demokratik Pulash!
    Maqedonia di dicka per "frytet" e "pavarsise"!
    "The United States appear to be destined by Providence to plague America with misery in the name of liberty"
    -Simón Bolívar

Perjashtuar Maska e fejer_nagy
    Anëtarësuar
    18-08-2005
    Vendndodhja
    këtu
    Postime
    231
    Budallenjte malazeze kujtojne se ua ka fajin Serbia.....
    6 muaj pasi te "fitojne" pavarsine do kene pune me trimat kosovare te shtyre e financuar nga CIA.
    Sgurisht qe shqiptaret jane pro pavarsise se Malit te Zi ashtu si nje dhelper eshte dakord dhe e interesuar qe koteci i pulave te mos ruhet nga 3 bulldoge (serbet) po nga nje Komision Demokratik Pulash!
    Maqedonia di dicka per "frytet" e "pavarsise"!
    Ashtu eshte antarevich! 6 muaj pasi ta kene fituar pavarsine, malazezet do te kene pune me trimat kosovare, prandaj ti, si sllavo-komunist qe je, mos harro qe tu shkosh ne ndihme vellezerve te tu, 'bulldog-eve' serbo-malazeze. Ndoshta vetem pasi tu kesh dhene ndihmen tende 'vellezerve sllave', ndergjegja jote do jete me 'e paster', dhe ti do te mund te flesh me i qete ....

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Urojme qe Mali i Zi te fitoje panvaresine dhe te jete nje shtet pro-shqiptar.Por ky flamuri i tyre nuk para me pelqen...

Ndryshuar për herë të fundit nga Qerim : 20-05-2006 më 14:30

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2005
    Postime
    359

Zona E Hirtë Në Birën E Zezë

ZONA E HIRTË NË BIRËN E ZEZË

Nga Jelena Milic, Beograd

Vic i moçëm: “ Qëndrojnë një grup malazezësh buzë deti dhe dçgjojnë britman e një njeriu që po mbytej. Vazhdojnë të qëndrojnë. “Po pse po rrimë”, u kujtua njëri të pyeste. “Boll mirë e ke, hajde t’ulemi”, i tha tjetri.

Vic pak më i ri: Ç’kuptim ka kur blerësi në tregun e Podgoricës të kerreve pyet: „A është kerri me roaming?“ I intereson se është apo jo i vjedhur, a mund të dalë me te jashtë shteti.

SMS nga e Marta nga një mik/kolegë që ma kishte dërguar gjatë mitingut të Unionistëve në sheshin kryesor në Podgoricë, ku ai merrte pjesë me «detyrë zyrtare», e ku kënaqej si çdo njeri kurioz-sociolog „Çfarë kemp'i.“

Deklarata e Milo Djukanovicit të Martën në TV duel vendimtar me Pedja Bulatovic, për çështje të aferave seksuale: «Ç'faj kam unë kur disa duhet të shkojnë në bordel.»

„O Milo Turku“ adresonin unionistët të Martën në miting, duke i aplauduar njëkohësisht boshnjakëve që ishin përcaktuar për shtet të përbashkët.

Press clipping e disa javëve të fundit (pak-a-shumë kështu, besomëni): „ ...unionistët porositën Milon, Kostunica porositi separatistët, patriku porositi Marovicin, nga tubimi në Niksic u porositë Serbia, nga tubimi në Berane u porositën Boshnjakët e Sanxhakut....“

Në tubimin në Qendrën «Sava», që të Dielën e mbajtën përkrahësit e Malit të zi në Serbi, ku merte pjesë ajka e partisë së Milosevicit SPS, mandej Kisha Ortodokse Serbe, vëllai i Radovan Karadzicit dhe kryeministri Kostunica u poorositë se independistat janë: „kopila i njerëz pa soj .. ...“ Nga ai tubim u dërgua edhe mesazhi në botë: „Serbia është një botë“ e të çmendurve, SPSovcave, konzervativëve, klerofashistëve...sipas mendimit tim, absolutisht argument i duhur në të mirë të një Mali të Zi të pavarur.

Misko Vukovic, nënkryetar dhe skriboman i DPS porositi unionistët në Serbi me gjithfarë mesazhesh gjatë një fushate nëpër faqet e gazetës «Danas». Ja se ç'shkruan të Mërkurën: „Qeveria e Serbisë e zotit Kostunica sërish ka nisur të hudhë në lum ambiciet demokratike e europiane, duke thënë se Serbisë i duhet dalja në det, e Malit të Zi dalja në Danub. Të gjithë e kanë të qartë se problemi i nacionalizmit serbomadh është bregdeti malazias, për të cilin moti ekziston një këngë: "Nije tačno da Srbija nema more, ima more dok je Crne Gore" (“S’është e vërtetë se Serbia s’ka det, ka det përderisa ka Mal të Zi”). Por, njerëzit janë të hutuar përse Malazezët duhet të dalin vetëm deri tek Danubi. Fatkeqësisht, duke iu falënderuar Kostunicës dhe gjithë parardhësve të tij, duke iu falënderuar politikës katastrofale që i kushtoi Serbisë me kobe këto dekadat e fundit, as serbët e as malazezët nuk mund të dalin në Llap, sepse Kosova "nuk p[është e jona, por ende s’na kanë lajmëruar ". Por, përse të mos munden malazezët nëpërmejt Danubit të shkojnë deri në Novi Sad e Suboticë, a do dikush të thotë se me Vojvodinën po ngjet diçka, por kemi me e kuptua pakës më vonë se çka. Sidoqoftë, nuk ndihmojnë as avionët e paguar e as kamionët e ministrit në Qeverinë e Serbisë me të cilët donë t’i sjellin studentët për të votuar "për union”, ku Mali i Zi i vocërr "duhet ta dëgjojë e t’i bindet vëllait më të madh, e më të pasur"…

Matija Beckovic, %$$(/%()/%$##““#%=/&%454338&%$, porositë me ditë se nuk është fjala për referendum, por për „neverendum“ («pabesirum»). E për të gjitha marritë që i ka thënë ky njeri gjatë këtyre viteve, do më duhej një libër i tërë.

Deklarata për shtyp e ministrisë së hekurudhave, autobusëve, „kamionëve dhe avionëve“, dhe institucioneve tjera të papërziera që na bombarduan gjatë këtyre ditëve me: “Bileta falas për studentët që donë të shkojnë në Mal të Zi, ka sa të duash.“

Deklaratë për shtyp e Aeroportit Beograd "Nikola Tesla" nga dita e Hënë: «Njohtojmë udhëtarët se sipas "Montenegro Airlines", kjo avio-kompani ndërpret rrafsh 34 fluturimet e parapara për datat 19., 20., 21. i 22. Maj 2006.
    Avio-kompania "Montenegro Airlines" ndërpret fluturimet për Beograd, Zurich, Tivar dhe Podgoricë gjatë këtyre katër ditëve...»

“Basti lejohet vetëm në Serbi”, titull në gazetën “Kurir” nga dita e Mërkurë. “Qytetarët e Malit të Zi sipas ligjit për lojërat e fatit nuk mund të vënë bast në rezultatin e referendumit, për ndryshim nga qytetarët e Serbisë, të cilëbve ligji nuk ua ndalon këtë gjë.”

Ndërkohë, në Entin për Transfuzionin e Gjakut në Beograd këto ditë u zbulua se dikush me kast ka futur antitrupthat D ne mostrat e gjakut të 15 grave me barë. “Kur ndohdi kjo gjë, me 5 Maj, punonim si zakonisht, me rutinë. I kishim 15 mostra të shtatëzënave për ta hulumtuar prezencën eventuale të antitrupthave, para së gjithash të atij D si më të rrezikshmit, që mund të dëmtonte shtatëzaninë.Me këtë rast zbuluam se antitrupthi ishte prezent tek pesë shtatëzëna. Të gjitha rezultatet që na dalin pozitive, nuk ua tregojmë shtatëzënave pa u konsultuar së pari me mjekun, për t’u vendosur se çfarë masash duhet marrë. Të Premten nuk kishim dyshuar fare, sepse kjo ndodhte edhe më parë. Nisa të dyshoj vetëm kur bisedova me njërën nga gratë shtatëzëne dhe mësova se nuk ka ekzistuar ndonjë mundësi për t’u paraqitur antitrupthi”, deklaroi nëpunësi i Entit.

Ka kohë që personalisht mendoj se na i kanë ngatërruar epruvetat e na kanë futur far anti-TRU-pthash. Porosisë ZP të mos overdozohet me Malin e Zi, sepse kjo është më e rrezikshme se Viagra e Bensedini, të konsumuara njëkohësisht.

Mesa Selimovic porositi moti: “Më mirë një fund i tmerrshëm, sesa një tmerr i pafund”.

Vetëm zona e hirtë e marrisë është e pafund.

by Gazetajava

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-05-2004
    Postime
    115
    Sipas rezultateve te para ende jo zyrtare, shumica e qytetareve te Malit te Zi, rreth 56%, kane votuar pro-pavarsise ....

Mali i Zi vendos për shtet të pavarur dhe sovran

Organizatat joqeveritare, Qendra për Monitorimin e Zgjedhjeve dhe Qendra për Zgjedhje të Lira dhe Demokratike kanë dalë më rezultatet e para preliminare sipas së cilës 55.85 % e qytetarëve janë deklaruar pro pavarësisë së Malit të Zi. Që nga ora 21.30 në kryeqytetin malazez, mijëra qytetarë janë duke e festuar fitoren e referendumit sipas së cilës Mali i Zi do të jetë shtet i pavarur dhe sovranë, ndërkohë që lideri i partisë popullore të Mali të Zi, Bullatoviq, Kryetari i Serbisë, Tadiç dhe qeveria serbe deklaruan se do ti presin rezultatet zyrtare të cilat priten të dalin të hënën. Ne referendum kanë dalë 86.7% e qytetarëve.

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Lajm shume i mire !
    E kuqja fitoi edhe ne Mal te Zi.
    Shume avantazhe per Shqiperine ne pergjthsi dhe per pjesen veriore ne vecanti.Qytetet si Kukesi apo Tropoja do te fitojne nje rol strategjik shume te favorshem midis Kosoves,Fyrom dhe MZ.
    Do kemi me shume pike ne Eurovizion dhe ne kompeticione te tjera.
    Kosova do mund te hapet me shume ne drejtim te detit.
    Minoriteti shqiptar ne MZ do te ndjehet me i lire dhe me prane vendit ame.

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Malazezët kremtojnë pavarësinë Aktuale

Për pavarësinë e Malit të Zi në referendum dje u përcaktuan 56,3 % e zgjedhësve që dolën në vendvotime, njoftoi mbrëmë Qendra për Monitorimin e Zgjedhjeve, në bazë të 70 % të listave të numëruara. Kremtimi i pavarësistëve në rrugët e Podgoricës ka filluar menjëherë pas publikimit të këtyre rezultateve.

Ndërkaq, lideri i bllokut për shtet të përbashkët, Predrag Bullatoviq, tha se blloku i tij udhëheq. Rezultatet zyrtare pritet t’I publikojë sot Komisioni Qendror I Republikës së Malit të Zi.

www.rtklive.com

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Çanak: Askush më nuk dëshiron të jetojë me Serbinë Aktuale

Udhëheqësi i Ligës Socialdemokrate të Vojvodinës Nenad Çanak deklaroi se fitorja e opcionit për pavarësinë e Malit të Zi dëshmon se askush më nuk dëshiron të jetojë në bashkësi me Serbinë. "Serbia tash nuk ka justifikime. Është e qartë se me një Serbi të këtillë askush nuk dëshiron të jetojë, dhe është koha e fundit që njerëzit në Serbi të pyesin veten përse është kështu", ka thënë Çanak.

Lidhur me të ardhmen e Vojvodinës, Çanak tha se përgjigja atje nuk do të jetë e ngjashme me çështjet e Kosovës, të Malit të Zi apo të republikave tjera ish jugosllave. "Tash është e qartë se kanë qenë të sakta vlerësimet para 18 vjetëve se hegjemonizmi dhe nacionalizmi serbomadh do të rrëshqasin në Kosovë, kurse do ta thyejnë kokën në Vojvodinë", ka konkluduar Nened Çanak.

www.rtklive.com

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Serbia dhe Izraeli nënshkruajnë marëveshje bashkëpunimi
    Nga shoku_sar në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 168
    Postimi i Fundit: 21-07-2011, 10:39
  2. Kryeministri malazez anullon takimin me Berishen& 2 kryeministrat e rajonit
    Nga Blue_sky në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-11-2005, 06:41
  3. Kongresi Amerikan: Peticion për pavarësinë e Kosovës
    Nga dodoni në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 22-05-2004, 09:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •