Dita kur Unë u kryqëzova
(Një rrëfim i pasionit të Krishtit, duke përfshirë ngjarjet në realitetin e dukshëm dhe të padukshëm)
Gruaja e Pilatit po shihte një ëndërr të trazuar, të mbushur me imazhe të frikëshme ëngjëjsh dhe njerëzish të pafajshëm që shkojnë drejt vdekjeve të tyre.
Juda po bënte rrugën e vet drejt pallatit të Makabejve, duke e sforcuar veten për të mos menduar se cfarë gjërash mund të blihen me tridhjetë monedha argjendi.
Ishte tepër vonë dhe nëna ime, Maria, e ndjente zemrën të rënduar dhe të mbushur me shqetësim të thellë.
Sipër, në një qeli në Fortesën Antonia, tre të burgosur, të lidhur me zinxhirrë të rëndë, rrinin zgjuar duke menduar se si mund të jetë atëherë kur gozhdët të përshkojnë duart dhe ti vdes nga mungesa e frymëmarrjes.
-“Mushkonjat dhe mizat janë tmerri më i madh”, tha njëri prej tyre, duke thyer qetësinë e birucës. “Të paktën kështu më kanë thënë”
“Nuk dëshiroj të dëgjoj për këtë”, u përgjigj tjetri.
Duke ecur nëpër Luginën e Kidronit drejt Malit të Ullinjve, jo shumë larg prapa meje, Pjetri po mundohej të fshihte një thikë të vogël nën rrobën e tij.
Një djalosh rreth shtatë vjec, duke mos qënë në gjendje të flinte, rrëshqiti jashtë shtëpisë dhe filloi të endej nëpër qytet, duke shpresuar të gjejë ndonjë prej dishepujve të mi. Ai kishte një pyetje të ngulur në kokën e tij: “Përse kjo natë është kaq e errët dhe ndjellakeqe?”
Në vendin e rezervuar për guvernatorin e Galilesë, Herodi ishte jo vetëm zgjuar por dhe i dehur. E dija se përpara se kjo natë të mbaronte, unë do e takoja ate ballë për ballë. Unë e kisha frikë atë, ashtu si bora ka frikë tymin.
Liderat judeas, të cilët jetonin më së shumti në pjesën lindore të qytetit, ishin mbledhur për të marrë një vendim në lidhje me mua. Ky vendim duhej marrë para se festivali i Pashkës të fillonte. Nqs Dielli do ngrihej në horizont, për këtë vendim do të ishte tepër vonë.
Johebrenjtë, të cilët jetojnë më së shumti në pjesën perëndimore të qytetit, do përballen me të njëjtin vendim përpara drekës së po të njëjtës ditë.
Pasi arrita në destinacionin tim, që ishte një kopsht ullijsh afër Malit të Ullinjve, ajo që më tërhoqi më shumë vëmendjen ishte aktiviteti i lartë në realitetin e padukshëm midis principatave dhe fuqive.
Të pavetëdijshëm për tradhëtinë e kësaj nate, dishepujt e mi hynë në kopsht bashkë me mua, tek i njëjti vend ku unë vija shpesh për t’u lutur. Këtu, në këtë kopësht, unë do përjetoja momentet e fundit të lirisë që unë do të kisha përsa kohë do të isha në këtë tokë. Unë u gjunjëzova dhe pastaj u rrëzova përtokë. Dishepujt e mi filluan të luten me mua, por lutja e tyre shumë shpejt u bë e mundimshme dhe në fund ata ranë në gjumë.
Përgjatë lutjes, fillova të qaja. Dhe kur fillova të qaj, një gotë u shfaq para meje.
Ndonëse e dija prej shumë kohësh që kjo orë do të vinte, unë u zbrapsa, i tmerruar nga ajo që pashë.
“At! Të lutem! Nqs është e mundur, gjej një mënyrë që unë të mos pij prej kësaj.”
Por, ndërsa isha duke folur, gota erdhi akoma dhe më afër.
(vazhdon)
Krijoni Kontakt