Seminarist,
tani ose nuk kupton c'fare them ose ben sikur nuk kupton.
Ne radhe te pare vargjet biblike nuk i kam interpretuar keq, vertet Pavli e ka fjalen per sektin por edhe per c'do veprim te ardhshem.
Ne radhe te dyte, une nuk thashe (dhe ta them per here te trete) se peshkopet DUHEN martuar por vendimi per mos-martesen e tyre vjen ne kundershtim me Dhiaten e Re.
Kur thua se Pavli vete u thote te mos martohen per cilin varg e ke fjalen? Citoje (Kam mendimin se e ke fjalen per Korinthasit, por do doja te shikoja si do interpretoje vete).
Ne radhe te dyte, ate qe ske kuptuar apo ke kuptuar gabim eshte fakti se martesa nuk erdhi si zhvillim normal i jetes se peshkopeve. Kjo eshte jashte realitetit. Atehere kishte mjaft peshkope te martuar dhe mjaft te pamartuar.
Nje sinod ekumenik mblidhet qe te merret me ceshtjet dogmatike te kohes (arianizmi, ikonomahia etj). Sinodi Penthekti vetem nga emri i saj krijon dyshime. Ka emer pesgjashte? Ishte sinodi i vetem qe nuk u mblodh per ceshtje doktrinore por "qe te plotesoi sinodin e peste dhe te gjashte". E mblodhi Justiniani i II Rinotmitos (hundpreri).
I vetmi vendim serioz ishte ai i mosmarteses. Urdheron bile dhe divorcin e peshkopeve qe ishin deri atehere te martuar (!) ne momentin qe Krishti thote: Por unë ju them se kushdo që e lëshon gruan e vet, përveç rastit të kurvërisë, dhe martohet me një tjetër (Mat 19:9). Sigurisht peshkopet nuk u martuan prape por vete divorci i detyrueshem nuk eshte anitkristian dhe cnjerezor? (Dhe kështu ata nuk janë më dy, por një mish i vetëm; prandaj atë që Perëndia ka bashkuar, njeriu të mos e ndajë Mat. 19:6). Mos jane dhe keto interpretime te keqia te shkrimeve?
Tani per presionin e papeve. Askush nuk e mohon qe shume prej peshkopeve te Romes kane punuar nen Krisht dhe kane luftuar per Kishen. Por asnjeri nuk duhet te mohoje dhe nderhyrjet e papeve. Sjellja paternaliste e papeve nuk udhezoi ne fitimin e fuqise politike prej tyre. Harrove termin Qesaropapizem?
Nuk krijuan papet shtetin e Vatikanit, nuk nderruan filioque-n me Bullgarine? Nuk nderhynin ne punet e Konstandinopolit. Vete Justiniani i II kerkoi ndihme nga papa (me shperblime sigurisht, si mosmartesa) qe te dali prape ne thron. Dhe donte te kalonte mosmartese te plote por e ndaloi Foti i Madh. Pse ben tani sikur keto nuk te thone gje?
At Evangjellos Skoradhas (Kryetar i Lidhes se Shenjte te klerikeve te Greqise) shkruan: "Njohja e te drejtave te barabarta midis Romes dhe Konstandinopolit (kanuni 36 i Penthektit) dhe pranimi i peshkopeve te mosmartuar ishte nje vendim i qellimshem i Sinodit, qe te plotesohet deshira e Papes per mosmartese nga njera ane dhe nga ana tjeter te kufizohen pretendencat e medha te tij". vete sinodiket e kuptojne se ky vendim vjen ne kundershtim me biblen dhe me kanounet apostolike dhe prandaj shkruan: Τούτο δέ φαμεν ουκ επ' αθετήσει ή ανατροπή των αποστολικώς νενομοθετημένων (besoj se kupton c'do te thote). Dhe komenton at Skoradhas: "Domethene eshte i dukshem qellimi i vendimit, qe e pranon me zor Sinodi, sigurisht nga ushtrimi politik. Eshte sikur te thote ne kanunin e saj. C'te bejme, nuk eshte e sakte, por per hater te paqes se Kishes e pranojme vendimin per mosmartesen e peshkopeve".
Dhe sigurisht meqe Katoliket kane mosmartese te plote te klerikeve, atehere pse i lene te martuar kleriket protestante qe konvertohen ne katolike?
Krijoni Kontakt