Close
Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 74
    Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506

Disidenca në Islam

Me pak shkurtime, shkrimi me poshte ka per titull :

"Jam një disidente e islamit", dhe eshte shkruar nga Ayaan Hirsi Ali, e ftuar ne Berlin me 9 shkurt, ku ajo ka mbajtur nje diskutim te zjarrte.

Le Monde, 15 shkurt 2006

(...) Më lejoni të kap dhe një herë historikun e kësaj çështje. Autori i një libri për fëmijë mbi profetin Muhamet nuk arrinte të gjente një ilustrues. Ai ka deklaruar që vizatuesit e censuronin veten nga frika se mos pësonin dhunë nga ana e myslimanëve, për të cilët është e ndaluar për këdo të paraqesë Profetin. Jyllands Posten ka vendosur të hetojë mbi këtë çështje, duke çmuar – dhe me të drejtë – që një auto-censurë e tillë ishte bartëse pasojash të rënda për demokracinë. Ishte detyra e tyre prej gazetarësh kjo që për të kërkuar dhe publikuar vizatime të profetit Muhamet. (...)

(...) Kjo nuk është një çështje race, ngjyre apo tradite. Kjo është një përplasje idesh e cila kapërcen të gjithë kufinjtë dhe racat.

Përse unë ? Jam një disidente, siç ato të pjesës lindore të këtij qyteti që kalonin në Perëndim. Edhe unë kam kaluar në Perëndim. Jam lindur në Somali dhe e kam kaluar rininë time në Arabinë Saudite dhe në Kenia. Kam qenë besnike ndaj rregullave të vendosura nga profeti Muhamet. Siç mijëra vetë që kanë manifestuar kundër karikaturave daneze, kam besuar për një kohë të gjatë që Muhameti ishte i përkryer – që ai ishte i vetmi burim i së mirës, i vetmi kriter për të ndarë të mirën dhe të keqen. Më 1989, kur Khomeiny ka lëshuar një thirrje për të vrarë Salman Rushdie ngaqë kishte fyer Muhametin, mendoja që ai kishte të drejtë. Nuk mendoj më kështu.

Mendoj që Profeti e ka patur gabim të vendosë veten dhe idetë e tij përsipër çdo mendimi kritik.

Mendoj që profeti Muhamet e ka patur gabim t’ua nënshtrojë femrat burrave.

Mendoj që profeti Muhamet e ka patur gabim të dekretojë që homoseksualët duheshin vrarë.

Mendoj që profeti Muhamet e ka patur gabim të thoshte që duheshin vrarë ata që ndërronin fenë.

Ai e kishte gabim të thoshte që shkelësit e kurorës bashkëshortore duheshin fshikulluar dhe vrarë me gurë, dhe që vjedhësit duhet t’i kishin duart e prera.

Ai e kishte gabim të thoshte që ata të cilët vdesin për Allah do të shkojnë në parajsë.

Ai e kishte gabim të pretendonte që një shoqëri e drejtë mund të ndërtohej mbi idetë e tij.

Profeti bënte dhe thoshte gjëra të mira. Ai nxiste mëshirën dhe përkujdesjen kundrejt të tjerëve. Por unë them që ai ishte i parespektueshëm dhe i pandjeshëm kundrejt atyre që nuk ishin në një mendje me të.

Mendoj që është mirë të bëhen vizatime kritike dhe filma mbi Muhametin. Është e nevojshme të shkruhen libra mbi të. Dhe e gjitha kjo thjesht për edukimin e qytetarëve.

Nuk kërkoj të fyej ndjenjën fetare, por nuk mund t’i nënshtrohem tiranisë. Të kërkosh që burrat dhe gratë që nuk pranojnë mësimet e Profetit të mos e vizatojnë atë, kjo nuk është një kërkesë për respekt, por për nënshtrim.
    Unë nuk jam e vetmja disidente e islamit, ka mjaft të tillë në Perëndim. Dhe nëse ato nuk janë me roje para e mbrapa, ato duhet të punojnë me identitete të rreme për tu mbrojtur nga sulmet. Por ka të tillë dhe në Teheran, në Doha dhe Riyad, në Amman dhe në Kajro, si dhe në Khartoum dhe Mogadiscio, Lahore dhe Kaboul.

Disidentët e islamizmit, siç ato të komunizmit dikur, nuk kanë bomba atomike, as ndonjë armë tjetër. Ne nuk kemi paratë e naftës siç Saudianët dhe nuk djegim as ambasada as flamuj. Ne refuzojmë të përfshihemi në një dhunë të çmendur kolektive. Veç kësaj, ne nuk jemi aq të shumtë dhe ne jemi tepër të shpërndarë për tu kthyer një kolektiv çfarëdo qoftë. Nga pikëpamja elektorale, këtu në Perëndim, ne nuk jemi asgjë.

Ne kemi veçse idetë tona dhe ne nuk kërkojmë gjë tjetër përveçse mundësinë për t’i shprehur ato. Armiqtë tanë do të përdorin nëse e nevojshme dhunën për të na bërë të heshtim. Ato do të përdorin manipulimin ; ato do të pretendojnë që ata janë plagosur për vdekje. Ato do të thonë ngado që ne jemi qenie mendërisht të brishta që nuk duhen marrë seriozisht. Kjo nuk është diçka e re, partizanët e komunizmit i kanë përdorur gjerësisht këto metoda.

Berlin është një qytet i shënuar nga optimizmi. Komunizmi ka dështuar, Muri është shembur. Edhe pse sot gjërat duken të vështira dhe të ngatërruara, jam e sigurtë që muri virtual ndërmjet të dashuruarve të lirisë dhe atyre që bien pre e joshjes dhe rehatisë së ideve totalitare, pra dhe ky mur, do të zhduket një ditë.

Ayaan Hirsi Ali, me origjinë somaliane, është deputete në Parlamentin holandez, anëtare e partisë liberale VVD. Skenariste e filmit Submission, që u bë shkak për vrasjen e Theo Van Gogh nga një islamist në nëntor 2004, ajo jeton sot nën mbrojtje policore.

Mendimi im vetjak eshte qe vetem besimi laik, ose laiciteti, mund te sjelle tolerancen dhe harmonine fetare. Me besim laik kuptoj qe besimi te ngelet nje çeshtje krejt e brendshme ndaj ndergjegjes se dikujt. Vetem nje i krishtere laik, e nje musliman laik, vetem keta kane mundesi te bisedojne dhe te merren vesh me njeri-tjetrin, te tjeret jo. Nje i krishtere fanatik dhe nje musliman fanatik, keta nuk kane asnje gjase tjeter perveçse per t'i thyer hundet njeri-tjetrit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga oiseau en vol : 15-02-2006 mė 18:39

...
    Anėtarėsuar
    26-11-2003
    Vendndodhja
    PARIS me Xhej-n jo Lopezin jo :P o mo e mir se Lopezi
    Postime
    1,428
    Mendoj qė Profeti e ka patur gabim tė vendosė veten dhe idetė e tij pėrsipėr ēdo mendimi kritik.

Mendoj qė profeti Muhamet e ka patur gabim t’ua nėnshtrojė femrat burrave.

Mendoj qė profeti Muhamet e ka patur gabim tė dekretojė qė homoseksualėt duheshin vrarė.

Mendoj qė profeti Muhamet e ka patur gabim tė thoshte qė duheshin vrarė ata qė ndėrronin fenė.
    S'kam asgje me ty Zog, madje kam shume respekt sepse je djal i matur vetem dua ti them kesaj pipiruqes qe ka shkruajtur kete artikull, se eshte shume e paperfillshme dhe e vogel te vleresoi dhe mbi te gjitha te gjykoi profetin me te rendesishem dhe njeriun me te mire qe ka njohur njerzimi Pejgamberin Muhamed (paqja qoft mbi te dhe familjen e tij).

Ato gjera qe ka then profeti dhe ato masa ndeshkime, per kete "injoranten" ne kete drejtim, duhet te behen te ditura qe 1000 e ca qindra vjet me perpara s'ka pas mjete te tjera per te ndeshkuar fajtoret e vjedhjeve, abuzimeve etj etj. Dhe per te vene drejtesin ne vend nuk ka pasur Gjykat ne Hag apo Pallat Drejtesie ne Strasburg. Profeti jon i dashur nuk i ka then kesaj pipiruqes te zbatoj prerjen e dores ne shekullin e 21. Por, qellimi justifikon mjetin edhe ne kete rast e kuptojm shume mire kete pipiruqen qe i duhet tia lepije mire atyre qe e kan paguar duke gjetur fakte e arsye te forta per te bindur njerzit (dhe ketu hyjn ata qe s'kan njohuri).

Gjithe te mirat Zog edhe diskutim te mbar.

Respekte
    HOLLAND...

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Del Monako, te falenderoj per pergjigjen. As une nuk kam per qellim te fyej askend, por ç'e do qe disave iu djeg çdo lloj fjale.

Ky ishte nje shkrim jo i imi, dhe nuk percjell idete dhe mendimet e mia. Mund te jemi apo nuk jemi dakort me te, kjo eshte tjeter pune.

Nuk mendoj qe autorja shkruan ngaqe eshte e paguar, por mendimi im vetjak eshte qe ajo duhet te kete qene shume e djegur nga ç'ka jetuar ne vendin e vet apo ne Arabi dhe Kenia siç e thote dhe vete. "Kur te djeg qumeshti, i fryn kosit" thote populli. Por a duhet te na pengoje kjo per te mos njohur dhe nje mendim qe nuk na vjen pershtat neve ? Them se jo.

Debati qe po zhvillohet sot ne France (nga ku po e percjell) nuk ka aq te beje me çeshtjen qe a duhet paraqitur apo jo fytyra e profetit, por deri ku duhet te leshojme pe ndaj lirise se shprehjes. Intelektualet franceze, ne shumicen e tyre, jane mbajtur per nje aplikim pa kushte te lirise se fjales. Kur them pa kushte, nuk kuptoj ligjin. Ligji eshte aty dhe te gjithe e dine ate. Por ne Perendim (ne France psh) nuk ka ligj qe denon blasfemine, prandaj, ne emer te çfare nuk duhej kritikuar apo dhe perqeshur nje Zot apo nje profet ? Ndryshon puna ne nje vend ku blasfemia denohet me ligj. Aty nuk mundemi.

Para ca netesh percolla nje debat TV me disa filozofe dhe intelektuale franceze dhe nder to merrte pjese dhe nje intelektual dhe shkrimtar algjerian, Abdelhawad Meddel (me fal nese se mbaj mend mire emrin), ku ky thoshte qe jo vetem qe liria e fjales nuk duhet kufizuar por ai ishte dhe per shfaqjen ose leximin publik te nje pjese te Voltaire "Fanatizmi ose Muhameti, Profeti", ku ka gjera qe mund te trondisin nje besimtar mysliman. Mirepo, ai e kishte lexuar shume mire pjesen dhe madje thoshte qe Voltaire nepermjet kesaj pjese godiste ne fakt klerin katolik francez te asaj kohe, para 260 vjetesh.

Mua me vjen mire qe ka zera ne boten myslimane qe marrin guximin dhe vene ne dyshim disa dogma te islamit, psh qe islami nuk mund te kritikohet, Kurani nuk mund te rikomentohet, etj etj.

Per mua qe jam mbrujtur me lexime jo-dogmatike (nuk kam lexuar kurre as Kuran, as Bibel, as Talmud), me pelqen ideja qe njeriu te ndihet i lire per te thene diçka qe nuk eshte dakort, e perseris, brenda ligjit, perndryshe ai angazhon aty pergjegjesine e tij vetjake.

Kaq Del Monako, te pershendes dhe une

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Cdo fe, qofte ajo myslimane, kristiane, apo cifute kane ekstremet e tyre. Nuk mendoj qe eshte e drejte te kritikohet Muhameti si nje imponues i fes kur njerezit jane ne gjendje te percaktojne vete se cfare besojne apo deshirojne te besojne apo zbatojne nga ato qe besojne.

Ka "mysliman" qe shkojne dhe pine alkol kur feja myslimane nuk e pranon kete. A duhet tja hedhim fajin Muhametit per kete?

Ka "mysliman" qe shkojne dhe vrasin veten gjoja ne emer te Allahut nderkohe qe vetevrasja nuk eshte e pranueshme ne fene islame. Kush e ka fajin per kete? Muhameti?

Mendoj që profeti Muhamet e ka patur gabim të thoshte që duheshin vrarë ata që ndërronin fenë.

Une kam pershtypjen qe feja myslimane ka qene me tolerante se sa fet e tjera po te shohim pak me larg ne histori. Por mbase kam edhe gabim.... Ndoshta do tju sjelle pjese nga nje liber qe jam duke lexuar nje dite...

Ju pershendes.

ps: Pamvaresisht se une sjam dakort me menyren se si eshte shprehur zonja qe ka perkthyer oiseau en vol, mendoj se perseri ja vlene te lexosh artikuj te ndryshem ne vend qe te mesojme nga variacioni i mendimeve/opinioneve qe ekzistojne.

Perjashtuar Maska e Lunesta
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Dove la..Vittoria.....
    Postime
    1,660
    E cuditshme, jep dikush mendimin e vet dhe i hidhet persiper hordhia injorante qe ti mbylle gojen! Po lereni o njerez tjetren te jape mendimin e vet. Ajo ka mospajtimet e veta personale per islamin, ti hidhemi perfyti e ti themi 'zgjohu' meqe sna vjen mire ne? Po e beni si komunistet qe i inkurajonin njerezit te benin 'autokritika te shendosha' ku te nxirrnin jashte mendimet e mykura borgjeze qe mbanin perbrenda'.

Ky eshte problemi i islamit sot, qe njerezit nuk flasin dot nese kane dyshime, njerezit i ndrydh frika, sepse nese flasin i pret inkuzicioni barbar. As te vesh ne dyshim dicka te papajtueshme me arsyen individuale nuk lejohet. Per sa kohe islami eshte kaq rigoroz dhe intolerant, edhe brezat qe i besojne kesaj doktrine do jene reflektues te fese se tyre, pra agresive dhe intolerante.

Kudos per kete vajzen somaleze qe tha mendimin e vet. Ajo nuk shau njeri, nuk denigroi paturpesisht, vetem artikuloi paqartesite dhe verejtjet e veta ne menyre te civilizuar. Degjojeni edhe ju me qetesi pa e share dhe e etiketuar. Civilizohuni.

Askush nuk eshte mbi kritiken. Askush nuk eshte i pagabueshem. Dhe askush qe nuk bie dakord me nje ide te caktuar nuk meriton vdekjen.

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Citim Postuar mė parė nga Veshtrusja
    Cdo fe, qofte ajo myslimane, kristiane, apo cifute kane ekstremet e tyre.
    Edhe sa shume qe kane. Ketu njehere shikon plot.

Citim Postuar mė parė nga Veshtruesja
    Une kam pershtypjen qe feja myslimane ka qene me tolerante se sa fet e tjera po te shohim pak me larg ne histori. Por mbase kam edhe gabim.... Ndoshta do tju sjelle pjese nga nje liber qe jam duke lexuar nje dite...
    Veshtruese, me fal qe po te jap nje "keshille".. eshte mire te mos perdoresh me termat "me shume ky, me pak ai" sepse krijojne premisa per kacafytje. Edhe jane keta qe thone "zoti eshte nje".

Per mendimin tim eshte vete monoteizmi qe shquhet per mungese te theksuar tolerance nga vete "frymezuesi" i tij. Gjithsesi me kete nuk dua te them qe ketu tek forumi nuk ka njerez (besimtare) me te cilet mund te flasesh dhe shkembesh mendime pa me te voglin problem komunikimi.

Citim Postuar mė parė nga oiseau en vol
    Mendimi im vetjak eshte qe vetem besimi laik, ose laiciteti, mund te sjelle tolerancen dhe harmonine fetare. Me besim laik kuptoj qe besimi te ngelet nje ēeshtje krejt e brendshme ndaj ndergjegjes se dikujt. Vetem nje i krishtere laik, e nje musliman laik, vetem keta kane mundesi te bisedojne dhe te merren vesh me njeri-tjetrin, te tjeret jo. Nje i krishtere fanatik dhe nje musliman fanatik, keta nuk kane asnje gjase tjeter perveēse per t'i thyer hundet njeri-tjetrit.
    Respekte per ato qe ke shprehur ne rreshtat e theksuar, sepse kjo eshte menyra dhe me e drejte - ceshtje krejt e brendshme e personit.

Kurse rreshtat te cilat i kam nenvizuar ne shkrimin tend, kane kontradiksione sepse eshte karakteristika thelbesore e monoteizmit oriental qe eshte intolerant dhe i kerkon te tille dhe ndjekesit e tij. ( --> intolerant edhe brenda vete "degeve" dhe ndjekesve te tij)
    Prektora

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Citim Postuar mė parė nga darwin
    Veshtruese, me fal qe po te jap nje "keshille".. eshte mire te mos perdoresh me termat "me shume ky, me pak ai" sepse krijojne premisa per kacafytje. Edhe jane keta qe thone "zoti eshte nje".
    Ke te drejte, por kuptome, nuk e thashe per te treguar se eshte nje fe me e mire se tjetra por thjesht sepse jam duke lexuar per konfliktin izraelito-arab dhe duke pare disa nga ligjet e myslimaneve ne krahasim me ato te kristianeve ndaj cifuteve, nga kjo u shtyva te shprehesha ne ate menyre. Sidoqofte, e pranoj keshillen.

Per mendimin tim eshte vete monoteizmi qe shquhet per mungese te theksuar tolerance nga vete "frymezuesi" i tij. Gjithsesi me kete nuk dua te them qe ketu tek forumi nuk ka njerez (besimtare) me te cilet mund te flasesh dhe shkembesh mendime pa me te voglin problem komunikimi.
    Ky eshte mendimi juaj personal persa i perket monoteizmit. Dakort, ke te drejten e mendimit tend.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Atehere edhe une jame nje disident sepse jam dakord plotesisht me ate gruan.
    Ne fene mysliane eshte rregull qe kush hyn ne islam dhe pastaj del duhet te vritet.
    Dhe une nuk jam dakord.
    Dhe nuk jam dakord me hyjnizimin e muhamedit pothuajse si ate te Jezusit.
    Nuk jam dakord qe ne nje shtet te jete feja e imponuar ashtu sic eshte ne shume shtete.
    Une besoj ne kur'an dhe qe muhamedi ishte i derguari i tij por muhamedi ishte njeri si gjithe te tjeret. I mire por njeri me duar e me kembe.

P.S. Mesazhet private ne lidhje me kete teme do ti injoroj te kushdo qofshin.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Sa shume mendime, sa pak mendues; sa shume foles, sa pak degjues...
    Meqenese nuk dihet cilat mendime jane plehra ne rruge, cilat jane si yje udherrefyes, mbroj mendimin e lire (per sa kohe nuk fillon te hedhesh plehrat ne bahçen e tjetrit - eshte fatkeqesi e falshme qe zgjidhet me nje "jo faleminderit" per ata dashamires qe kujtojne se mbjellin lule).

Fytyra e vertete e Jyllands Posten qe bie ndesh me versionin qe paraqitet ketu, eshte diskutuar ne tema te tjera ne forum, nderkohe qe kam qene larguar. Ne lidhje me karikaturat, mendimi im shume shkurt eshte qe myslimanet nuk mund te presin qe te tjeret te mos paraqesin fytyren e profetit, por kane te drejte te mos pranojne fyerjet. Shpresoj qe ne Europe te arrihet nje mirekuptim i tille ose edhe me mire, nje ligj i tille, meqenese bota vepron ne baze te ligjeve. Eshte e denueshme dhuna dhe ngajrjet e pahijshme ne vendet myslimane, sa eshte i injorimi (fillestar) dhe provokimet e metejshme neper Europe. Problemi u paraqit gabimisht si nje tension mes lirise se fjales dhe Islamit. Ne kete menyre veshtiresohet dhe zgjidhja...tema te konsumuara.

T'i kthehemi mendimeve te Ayaan Hirsi Ali. Mendoj, mendoj, mendoj... thote kjo, dhe duhet kuptuar si them, them, them...(pa menduar fare). Nuk eshte vendi ku u duhet pergjigjur fjaleve te saj dhe as une nuk jam personi i duhur, por te kap vetem njeren per te treguar se jepet teper cektazi, ja te shoh cila tingellon me e veshtire per te mbrojtur:

Ai e kishte gabim të thoshte që shkelësit e kurorës bashkëshortore duheshin fshikulluar dhe vrarë me gurë, dhe që vjedhësit duhet t’i kishin duart e prera.
    Keto ligje nuk mund te mendohen ne asnje vend te sotem, ne fazen ku ka arritur bota. Eshte gabim psh. te mendohet se nje mysliman mund t'i prese doren nje hajduti apo te fshikulloje nje te perdale. Nuk i jepet kjo e drejte askujt. Eshte e drejte e nje shteti islamik, ne nje shoqeri myslimanesh, ku nuk ka nevoje te vjedhesh. Nese ke nevoje per buke, çdo mysliman i vertete eshte i gatshem te ndaje kafshaten e vete, nese ke nevoje per veshje te heqe njeren prej rrobave te veta etj. Per me teper, behet fjale per nje shoqeri ku jepen taksa vullnetarisht nga te pasurit dhe u shperndahen te varferve nga shteti. Individet kane pranuar me vullnetin e tyre te lire nje fe qe ndalon vjedhjen, genjeshtren, tradhetine bashkeshortore. Ne nje shoqeri te tillle, nje hajduti, nuk i duhet te vjedhe, nuk ka pse te vjedhe. Nese nuk ka mundesi te punoje, do te ndihmohet. Por nese dikush ka nje natyre te tille qe i duhet te vjedhe, atehere i dhimbset dora, dhe per kete arsye nuk do vjedhe. Sa e sa kushte jane pastaj qe duhen plotesuar per te arritur ne nje denim te tille. Duhet te jete nje hajdut kryenec, qe thote "ec ma pri doren se e kam teper", qe te denohet. Vlen te permendet qe ky eshte denimi maksimal qe mund ti jepet nje hajduti, ne raste normale ka denime si gjobitje ose burgim.
    Normale qe po ta mendosh ne Shqiperi nje ligj te tille do kishim plot me nje dore, dhe keta njedoreshit do kishin nje elektorat mjaft te gjere.

E njejta gje eshte edhe per tradhetine bashkeshortore. Per ate qe tradheton denimi nuk eshte vdekje, per prostituten mund te arrije deri ne vdekje. Epo dhe ajo duhet te jete me te vertete "prostitute" qe te beje inat ne nje shoqeri te tille, dhe ta beje kete inat hapur fare. Qe te denohesh per tradheti bashkeshortore, duhet qe 4 deshmitare (besimtare qe presupozohet te mos genjejne dhe nuk kane genjyer asnjehere) te shohin organin mashkullor dhe femeror qarte ne kontakt me njeri tjetrin. Siç shihet keto jane raste ekstreme, edhe qe pothuajse nuk ndodhin fare, por per me teper ata qe duan te bejne shfaqje te tilla ne nje shoqeri te paster.
    Çdo gje mund te kapet veçmas dhe shihet qe gjykimet jane dhene cektaz. Nuk i kam lexuar, por ne gjithe ato tema andej nga Komuniteti Mysliman, mund te jene trajtuar.

Perveç "mendimeve" te pamenduara ka te verteta:
    Profeti bënte dhe thoshte gjëra të mira. Ai nxiste mëshirën dhe përkujdesjen kundrejt të tjerëve.
    dhe genjeshtra :
    Por unë them që ai ishte i parespektueshëm dhe i pandjeshëm kundrejt atyre që nuk ishin në një mendje me të.
    Megjithate ajo ka mendimet dhe besimet e saj. E kunderta e asaj qe besojne shume myslimane gjendet ne rreshtat:

Ai e kishte gabim të pretendonte që një shoqëri e drejtë mund të ndërtohej mbi idetë e tij.
    Çdokush eshte i lire ne besimin e vet. E keqja eshte qe jemi shume larg ideve te Tij (a.s) dhe myslimanet nuk u ndjejne dot aromen per vete ketyre Ideve, e jo me t'ua percjellin te tjereve. Keshtu qe mendime te tilla nuk duhet te na habisin, dhe duhen hedhur ne plehra vetem pasi te kemi marre mesimin prej tyre.

Citim Postuar mė parė nga darwin
    Per mendimin tim eshte vete monoteizmi qe shquhet per mungese te theksuar tolerance nga vete "frymezuesi" i tij.
    Çdo mendim apo ideologji qe pretendon vertetesi eshte shtypes ndaj ideve dhe mendimeve te tjera. E verteta ka perballe te gjitha genjeshtrat. Çdo gje e rreme le rrugen te hapur per çdo genjeshter tjeter dhe ka armik te vetem te verteten. Monoteizmi nuk mund te lejoje politeizmin dhe asnje "izem" tjeter qe bie ndesh, poleteizmi qe mund te duket tolerant lejon vetem politezmin (X adhuron lopen, s'ka asnje problem se Y adhuron nje zot prej djathi, ose Z nje peme) por jo monoteizmin. E njejta gje vlen edhe per ateizmin, Darwin.
    Por, nje monoteist, dhe kjo ka rendesi se ne jemi individe, mund te toleroje nje politeist ose nje ateist.
    Pershendetje!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 16-02-2006 mė 14:16
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Bravo SuiGeneris!
    Ti na i vure pikat mbi I.
    Po ti nese e njeh mire Historine islame duhet ta dish se sa gjaknxehte kane qene ata qe e rrethonin muhamedin. Qe i prisnin koken pa pyetur kujtdo qe nuk i pelqente.
    Ajo gruaja dha mendimin e vet apo jo.
    Edhe ti mendimin tend dhe, dhe mendimi jot nuk eshte me i vefshem se i saj.
    Tani qe ta maresh mire vesh ti une nuk jam kunder islamit por te pakten jam dakord me ate qe tha parafolsja per te "perdalet". Degjo ketu ore mik. Kur dy te rritur shkojne bashke per qejf me deshiren e tyre, jashte martese apo brenda martese apo duke tradhetuar, te vetmit persona qe duhet te rebelohen jane bashkeshortet perkates dhe megjithese eshte mekat nuk meriton vdekje. Eshte e drejte fjala "Beni dashuri dhe jo lufte". Nuk po flasim per perdhunuesit ketu. Ti pse quan te perdale dy persona qe bejne qejfin e tyre pa ja prishur qefin njeriut?

Ne nje mesim qe kam bere ne shkolle ne histori islame thuhej keshtu:
    (Ne menyre te permbledhur) Mbas luftes midis medines dhe mekes mbasi te gjithe u kthyen myslimane nder ta ishte edhe ai qe vrau xhaxhain e profetit ne nje nga shume betejat e tyre. Dhe profeti (qe ju e lartesoni me shume se ç'duhet, per mendimin tim) i tha te mos i dilte shume perpara syve sepse i kujtohej xhaxhai i vet.

Tani ky eshte nje veprim njerezor dhe i kuptueshem, por per te treguar se edhe ai ishte njeri me se normal, me deshira ,urrejtje, dhe opinione te tijat qe jo domosdoshmerisht ishin te drejta.

Nje thenie e tij qe nuk me ka pelqyer ka qene:
    "Sikur te mos prishej ekuilibri natyror do i kisha vrare te gjithe qenet, sepse jane mbartes semundjesh."
    Tani meqe prishet ekuilibri natyror do te thote se Zoti i krijoji per nje arsye ata qener keshtu qe edhe kjo tregon se profeti kishte opinione te tija qe jo domosdoshmerisht kane te bejne me fene dhe jane te drejta.

Pra qe te mos e zgjasim eshte e vertete qe islami ne esencen e tij eshte drejte dhe une keshtu mendoj por sipas meje ai keqinterpretohet nga njerez si ti psh.

Mos harro qe keto ishin mendimet e mia dhe nuk jane me pa vlere se mendimet e tua.

Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kadare: Schwartz, njė pėrēarės fetar
    Nga Hyllien nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 118
    Postimi i Fundit: 30-06-2006, 03:09
  2. Hyrje Nė Banalitet
    Nga Eni nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 06-08-2002, 11:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •