Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 34
    yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Albo,

sikur vendos utopi ketej. Ku e merr vesh se flas per nje fe qe nuk e njoh ose nuk i perkas?

Ku e di se ciles fe i perkas? Ose vete fakti se diku e kam cekur qe jam nga Kosova, te ka bere te mendosh se i takoj nje feje tjeter?

Eshte stereotip ky, teper i vjeter. Sidomos kur vjen nga nje propagandues demokracie.

StarCraft.

P.S. Do ishte mire sikur ti te mos e arsyetoje fene e krishtere e te me jipje pergjigje reale ne ato qe ti pyeta. Mos ma recito ketu Dhjaten e Vjeter apo ate te Rene ose ndoshta edhe Mesataren?

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,399
    Postimet nė Bllog
    22
    StarCraft, ne fakt nuk u nisa nga "steriotipet" qe egzistojne ne mendjen time. Ti ne nje teme flisje per "budizmin" dhe "Buden" dhe une edhe ne kete moment mendoj se ti ndihesh me afer ketij besimi (te pakten kete pershtypje te lije).

Se nga je dhe cfare feje i perket nuk me intereson dhe nuk ka per te me interesuar. Ajo qe me intereson jane ato qe shkruan ne forum.

Kjo teme nuk eshte hapur per ti bere pyetje Albos, por per te shprehur mendim mbi ate qellim qe eshte hapur tema.

Nese nuk ke mendim, heshtja eshte flori.

"Falna o Zot forcen te heshtim edhe kur nuk kemi gje per te thene!"
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Albo,

kjo teme nuk eshte hapur per ti bere pyetje Albos, megjithate Albo eshte ai qe pergjigjet gjithmone vend e pa vend.

Buddha dhe budizmi me lejne pershtypje te thella. Une ate se kuptoj si besim, apo si religjion. Ajo eshte me shume nje doktrine ose filozofi. Nuk jam budist, edhepse ndoshta e kam lene ate pershtypje.

Ne kete teme une mendimin tim e kam thene qemoti, e se pse dhe si u zvarrit pune deri ketu kemi fakte te pamohueshme. Mirepo, gjithmone eshte me mire te flasim e diskutojme se sa te heshtim e te rrime kokeulur.

Heshtja eshte flori, vetem kur s'ke te drejte te flasesh asgje. E une se besoj se s'kam te drejte. Apo, mos eshte ashtu?

Albo,

Te mundohesh ta paraqesish veten permbi te gjitheve eshte dic qe do mund te quhej patologji. Duhet te veprosh si veprojne te gjithe, leje publikun le te te vleresoje. Qetash te them, se je me trim dhe me i mencur si une.

Por, cdo gje eshte relative asgje nuk eshte absolute. Edhe keto qe i thashe me lart jane relative.

Ketu perfundon debati im me ty. Flm per kohen e mundin e shpenzuar. Me ke dhene shume te mesoj. E sidomos qe po dije te beheshe edhe cinik kur eshte e nevojes.

"O Zot, ma fal kthjelltesine ti pranoj gjerat qe s'mundem ti ndryshoj, guximin ti ndryshoj ato qe mundem, dhe mencurine ta di dallimin mes tyre"

StarCraft.

i shplodhur
    Anėtarėsuar
    28-11-2002
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    289
    Krishti pranoi te behej nje figure kaq qendrore ne historine e njerezimit, cdokush e permend, shume marrin ndihme prej tij, te tjere nuk e pranojne, disa e perflasin, por ama per keto dymije vjet cdokush e permend. A nuk mjafton vetem kjo qe ai te quhet i shenjte, nje guxim i tille( trajtuar si njeri mes njerzeve ketu ) te marresh mbi supe nje peshe te tille me ben qe te pranoj ashtu si edhe besimtaret krishtere qe ne te vertete ai mori persiper dicka te madhe, mekatet tona.

Solomoni me librin e tij rrefen per perkohesine e gjerave ne toke, mua me duket se synon te theksoje jo qe cdo gje eshte e kote, por cdo gje eshte e kote kur beson se ketu mbaron gjithcka.
    pra cdo gje eshte e kote ketu nen diell sepse nuk ka gjykim, shperblim, drejtesi ketu nen diell. Por nga ana tjeter ai nuk predikon pasivitetin ne jete, ai keshillon te birin qe ti druhet perendise dhe te jetoje sipas saj, dmth se gjithcka vendoset ketu nen diell.Ketu projektohet gjithcka, midis kotesive te perkohshme te kesaj bote.duhet force dhe besim tek perendia.pa perndine kjo bote mbetet kotesi e kotesive .

ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Postime
    1,349

~ReLoAd~

~~ReLoAd~~

...

Creator Spiritus Maska e Dito
    Anėtarėsuar
    02-04-2004
    Vendndodhja
    Ne Bahēen time
    Postime
    3,882
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Sokol, nese Filozofia pyet dhe nuk pergjigjet atehere cfare fitojne njerezit nga "filozofimi"?

Cuditesisht dole pikerisht tek fjalet e Davidit, "Kotesi e Kotesive".
    Sa e cuditshme!! Gjithmone njeriu kerkon ti imponohet kundershtarit se ka te drejte! Po nuk e ke pyetur veten ndonjehere Albo, nese vertet njeh filozofine? se perse e sulmon aq shume besimin fetar. Vertet mbetem i cuditur se si kjo teme perkon ne forumin e filozofise pasi duhet te ishte diku tek mesimet kristiane apo besimi i krishtere.
    Askujt mos i shkoje ne mendje te ngaterroje Filozofine artin e ndryshimit me pellitjet prifterore.
    Urdheroni se c'flet filozofia per krishterimin dhe quaje me pas kotesi. Asgje nuk eshte e kote pavarsisht se gjithcka kthehet ne asgje.

Krishti nje ves:
    Me vese eshte cdo specie qe eshte kunder natyres. me vese nga te gjithe njerezit eshte Prifti: ai meson kundernatyren. Kunder priftit nuk ka motive por burg.
    Pjesmarrja ne nje ceremoni te shenjte eshte nje atentat ndaj moralit publik. Natyra kriminale e te krishterit rritet gjithnje e me teper kur ai i afrohet shkences pra edhe filozofise.

Dito.

Po shikoja top channel dje e rrefyen nje anektode te goditur ne nje emisjon aty:

Po haeshin 2 vete se kush ishte shkrimtari me i madh.
    - Eshte Dante,- thosh njeri.
    - Jo ore eshte Torkuato Taso,- thoshte tjetri. Jo Dante ... Jo Torkuato Taso ... edhe perfundojne ne duel keta. Ai qe u mund shtrire pertoke duke dhene shpirt tha: Ah po vdes pa e lexuar Danten!
    Pune e madhe,- tha ai qe e vrau. Se mos e kam lexuar une Torkuato Tason.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sokoli : 24-12-2005 mė 03:29
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Creator Spiritus Maska e Dito
    Anėtarėsuar
    02-04-2004
    Vendndodhja
    Ne Bahēen time
    Postime
    3,882

Fakte mbi te verteten e Fese kundrejt Arsyes

Po ju paraqes disa shembuj nga ajo qe keta alabake i nguliten vetes ne koke, nga ajo qe i vune ne goje mesuesit e tyre: pasues te thjeshte te fese se "shpirterave te bukur".

"Ne qofte se disa nuk ju presin dhe nuk ju degjojne, kur te largoheni qe andej, shkundni pluhurin nga kembet tua ja si deshmi kunder tyre. Ne te vertete une ju them se diten e gjyqit Sodoma dhe Gomorra do te trajtohen me me shume tolerance sesa ai qytet".
    (Marku 6.11) -Sa ungjillor qe eshte!...

"dhe kush do te shtyje ne mekat nje nga keta te vegjel qe besojne ne mua, do te ishte me mire qe t'i varet ne qafe nje gur mulliri dhe te hidhet ne det".
    (Marku 9.42) -Sa ungjillor qe eshte!...

"dhe nese syri yt te shtyn ne mekat, nxirre; eshte me mire per ty te hysh me nje sy ne mbreterine e zotit, sesa te kesh dy sy dhe te te hedhin ne gehenen e zjarrit, "aty ku krimbi nuk vdes dhe zjarri nuk fiket".
    (Marku 9.47) -ketu nuk aludohet pikerisht per syrin...

Mos gjykoni qe te mos gjykoheni. sepse ju do te gjykoheni sipas gjykimit me te cilin gjykoni".
    (Mateu 7.1)- C'konceptim i drejtesise nga nje gjykates "I drejte"

Cfare rrjedh nga kjo? Qe ben mire te veshesh doreza kur lexon dhjaten e re. Prania e shume feliqesive thuajse ta imponon kete.

Dito.

Ps: eshte turp te krahasosh keto psalme me filozofine e cila eshte krejt shkence me vete dhe nuk perzihet ne asnje rast me fene vetem kur ajo i del ne rruge kjo e fundit (Filozofia) e shkel me te verteten mbytese.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Dito,

E ke kap per bishti muhabetin. Eshte ose jo filozofi pjesa e sjelle nga Bibla nuk varet nga perputhja e atyre qe thuhen ne te me ato qe mendon ti, ose me ato qe mund te kete thene ndonje filozof per prifterinjte. Ajo varet nga te tjera gjera, te cilat jane sqaruar ne postimet e Sokol-it me lart. Nuk flitet ketu per vertetesine/te miren/vyeshmerine e atyre qe thuhen ne Bibel. Ai do ishte nje diskutim tjeter. Problemi qendron tek dallimi midis natyres se ngurte, dogmatike dhe te pakundershtueshme te shkrimeve te shenjta dhe natyres vazhdimisht kerkuese, skeptike dhe te papercaktuar ne menyre absolute te shkrimeve/mendimeve te filozofeve. Gjithashtu, filozofia nuk eshte shkence.

Pershendetje!

P.S. Ajo anekdota ishte klas fare.

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Gjithmone kam dashur te hap nje teme mbi filozofine e feve por nuk e kam bere nga frika se do me shkonte mundimi kot, per dy shkaqe : do mi merrnin fjalet mbrapsht ose do ma fiknin temen si te papershtatshme.

Sidoqofte feja eshte filozofi! Dhe kjo nuk ja ngrin vlerat asaj por ja ul! Sepse nese fene e shikon si filozofi.... atehere ajo mund te thote shume te verteta por mund te thote edhe shume genjeshtra. Por nga ana tjeter si ne cdo filozofi askush nuk mund te vertetoje se kush eshte e drejta dhe kush e paverteta, dhe keshtu fete -si filozofet- do vashdojne per vite me radhe te zihen kush ka te drejte dhe kush e ka gabim. Megjithate nje nga baballaret e filozofise boterore, Sokrati, kishte thene dikur : " nuk ekziston vetem nje e vertete". Keshtu mire do ishte qe edhe filozofet ose nje pjestim i tyre, fetaret, ta lejne nje dite kete luften e te drejtes nga e padrejta. Por sigurisht kjo mbetet vetem ne fushen utopike sepse nese mbaron lufta e te drejtes me te padrejten atehere edhe vet feja, si filozofi, do e humbasi shkakun e ekzistences se saj! Perderisa ne kundershtim me filozofite e tjera sot feja, pasi ka humbur aftesine e dikurshme te se shpjeguarit reth gjithkaje, eshte vetperkufizuar ne permiresimin e moralit. Ku me moral nenkuptohet triumfi i te drejtes mbi padrejtesine, pra me pak fjale feja do vazhdoje te nxise kete lufte per sa kohe qe ajo do ekzistoje!

Nuk e di nese do kem ndonjehere kohe qe te zbras ketu ne Forum gjithe ate bagazh njohurish e mendimesh mbi Kristianizmin dhe fete e tjera monoteiste por megjithate kush deshiron vertet te filozofoje Kristianizmin i jap disa keshilla:

1) Mos ta vendosi fillimin e meditimit te tij ne shkresat aramaike te mijvjecarit te pare apo te dyte p.e.s. por ne shkresat sumere/assiriane te mijvjecarit te katert dhe te trete p.e.s. Sepse shume nga ato legjendat qe e gjithe bota i njeh si hebraike jane gjetur te shkruajtura reth 1500 vjet me pare se Hebrenjte te shfaqeshin ne Histori si Hebrenje (pra para se ata te kalojne Eufratin)!

2) Mos i dedikoni Hebraizmit te gjitha parimet kristiane, hidhini nje sy edhe traditave/mendimeve paganiste greko-romake sidhe shume rrymave te tjera mendimi te Lindjes se Mesme apo te Perandorise Romake.

3) Te keni nje ikone pasqyruese te kohes ne te cilen referoheni dhe mos u mjaftoni ne pershkrimin e Bibles apo Kristianizmit me kriteret e sotme!

4) Te gjeni pasojat e mendimit kristian mbi shoqerite sipas periudhes dhe zones qe analizoni. Pra mos beni gabimin qe ti dedikoni mendimit kristian gjera qe do duhej ti dedikoheshin dickaje tjeter!

5) Te gjeni aftesine qe feja ka ne cdo kohe per te ushtruar influence mbi mendimin publik.

6) Te gjeni lidhjen historike te fragmenteve biblike me ngjarjet e kohes ne se cilen referohet.

Keto edhe shume pika te tjera jane te domosdoshme nese doni te filozofoni nje fe, sepse nese ju thjesht kapeni me vargjet e nje libri (akoma edhe te Bibles) atehere mund te shkruani c'te doni dhe mund te merrni cfaredolloj pergjigjeje. Pra me pak fjale eshte pune e kote (sidomos po te kesh parasysh sesa sekte apo grupe mendimi ka krijuar ky liber)!

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Çfare kuptoni me filozofi?
    Nga xfiles nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 60
    Postimi i Fundit: 19-06-2011, 21:34
  2. Gabimet biblike ne analizen teologjike dhe shkencore
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 14-10-2009, 21:07
  3. Asambleja Biblike
    Nga Acts17:11 nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 07-06-2005, 08:52
  4. Letėrsia shqiptare: probleme teorike-kritike nė gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  5. Burimet E Meditimit Filozofik Ne Islam
    Nga Hendrix nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 10-05-2004, 07:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •