Celibashi pranon skandalin e numërimit të votave
Celibashi ka pranuar dje, se procesverbalet e zgjedhjeve janë manipuluar, duke hapur kështu në tavolinë skandalin e vjedhjes së votave. Megjithëse në disa pika ai ishte kontradiktor me veten, përsëri ai pranoi se procesi është manipuluar. Kryetari i Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve deklaroi dje, në Komisionin Hetimor Parlamentar, i thirrur në cilësinë e dëshmitarit për zgjedhjet e 3 korrikut, se institucioni që ai drejton ka zbatuar Kodin Zgjedhor në përpikmëri edhe pse nga një pjesë e politikës shqiptare është akuzuar shpesh për thyerje të këtij kodi. Celibashi ka shprehur rezervat e tij në lidhje me këtë kod duke u shprehur se në rradhë të parë ky kod nuk është zbatuarnga ata që vetë e kanë hartuar dhe më pas e kanë miratuar. Celibashi ka pranuar se ka diferenca në procesverbalet e rezultateve dhe nisur nga kjo deputeti i LSI-së, Ndre Legisi tha se kjo sjell edhe manipulime të rezultatit përfundimtar. Por Celibashi nuk ra në këtë kurth dhe tha se nuk është kompetencë e KQZ-së të bëjë të tilla deklarata. Legisi kërkoi hapjen e kutive për të parë nëse manipulimi është i vërtetë ose jo. Lidhur më çështjen e hapjes së kutive të votimit, Celibashi sqaroi se KQZ-ja e ka një kompetencë të tillë, por deri më sot nuk ka patur asnjë provë që të detyrojë këtë institucion për hapjen e tyre. I pyetur nga deputetët e pranishëm në komision nëse ky kod e ka shtrembëruar rezultatin e zgjedhjeve dhe a mund të shmangej “dushku”, Celibashi tha se, ekziston mungesa e vullnetit për të zbatuar një ligj të mirë. “Çfarëdo lloj mekanizmi ligjor që mund të hartohet dhe mund të përdoret ka një mungesë vullneti për të realizuar një ligj të mirë që të japë një rezultat të mirë”, - tha Celibashi. Legisi kërkoi hapjen e kutive të votimit të proporcionalit nga ku PD, PS, dhe LSI-ja të propozojnë tre zona secila ku janë shpallur fituese, por komisioni vendosi që më parë duhet të depozitohet një kërkesë e tillë në sekretari dhe më pas të diskutohet kjo çështje. Ndërkaq lidhur më çështjen e çertifikatave fallco, Celibashi tha se nga KQZ-ja janë marrë të gjitha masat për të shmangur manipulimet. Ai sqaroi se asnjë prej subjekteve politike nuk ka depozituar asnjë ankesë në KQZ lidhur me ndërhyrjen e policisë në procesin zgjedhor. Deputeti demoktrat Ylli Pango kërkoi shpjegime për çështjen e 1400 studentëve që u lanë jashtë listave të votimit. Kreu i KQZ-së u shpreh se KQZ-ja e kishte shqyrtuar këtë ankesë dhe kishte penalizuar kreun e njësisë vendore nr.2 Përparim Bodinakun, por ky i fundit edhe pse ishte thirrur dje nën cilësinë e dëshmitarit në komision nuk është paraqitur.
SOT
Krijoni Kontakt