Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 44
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-12-2005
    Postime
    363
    faleminderit qe po interesoheni per temen time por ne fakt une doja me teper te dija mendimin tuaj ne pergjithesi. personalisht nuk eshte se e kam problem ne fakt. une, zgjedhja qe kam bere sipas arsyeve qe shpreha me lart eshte te mos martohem.................

po ta permbledh problematiken, pyetja qe shtroj une eshte: ç'duhet martesa? A eshte vertete e nevojshme? pse po? pse jo?

PS: puç miqte e mi Dito dhe oiseau

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    Citim Postuar mė parė nga babybell

po ta permbledh problematiken, pyetja qe shtroj une eshte: ē'duhet martesa? A eshte vertete e nevojshme? pse po? pse jo?

PS: puē miqte e mi Dito dhe oiseau

po ti kshu fol: e kam temen alla ditojshe dmth shko verdalle e verdalle e mos mrri me asnji ven

Floodist Me Eksperjenc Maska e ARNOLD_777
    Anėtarėsuar
    13-01-2006
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    111
    e ke myt larsus shoke gjithe anej e mos ma men rrugen thyj
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ARNOLD_777 : 10-02-2006 mė 06:24

i/e regjistruar Maska e adibela
    Anėtarėsuar
    06-01-2006
    Vendndodhja
    larg dhe afer
    Postime
    46
    babybell me duket se e ke shruar nje cik gabim ceshtjen.
    po ta permbledh problematiken, pyetja qe shtroj une eshte: ç'duhet martesa? A eshte vertete e nevojshme? pse po? pse jo?

PS: puç miqte e mi Dito dhe oiseau
    e gjithe kjo ka nje paragjykim brenda, pozitiv apo negativ pak rendesi ka.
    martesa nuk eshte must ose need (duhet dhe per cfare duhet) te pakten per njerezit me nje nivel te konsiderueshem, me shpirt e mend ne koke. se duhet apo nuk duhet martesa eshte jnje vendim shume personal per secilin qe ia shtron vetes kete pyetje.
    shumica e njerezve flasin per martesen apriori, jashte dhe larg eksperiences, apo te udhehequr nga deshtime, experienca te pakendshme, divorce te prinderve etj.
    une per vete mendimet me te keqija per martesen i kam degjuar nga njerez te pamartuar kurre,per arsye te tyre a te te tjereve, po edhe nga te martuar prej dekadash sepse u ka thene mamaja e babai ose sepse po u ikte mosha, shkurt i kane martuar dhe nuk jane martuar vete. sot gjerat duhen pare nje cik me ndryshe kam pershtypjen.
    ej tani me erdh ne mendje nje gje ne anglisht fojla me u martu, shprehet ne menyre te tille qe nenkupton dy persona gettingt married,"will u marry me?, kerkon koncentin e dy personave, eshte zgjedhje ne fund te fundit, ndersa ne shqip te vret veshin u martuan, dmth pesuan, vetem ne pesore. (dmth, ata qe martohen pesojne.)
    keshtu mund te kemi plot shembuj te tjere. sqarimi i oiseau en vol ne fillim me pelqeu shume, shume i qarte, me thene te drejten i me shtyu te shkruaj.
    pastaj une per vete jam liberale e pandreqeshme dhe besoj, ndonjehere me teper se c'duhet, ne aftesine e njeriut per te zgjedhur, e per te gjykuar, si i tille keshtu qe keto pyetje jane aq individuale sa edhe perjgigjen e kane po aq individuale. pastaj si cdo gje tjeter edhe martesa ka te dy anet e medaljes, ceshtja eshte kush shkelqen me shume.
    thone " it takes two to tango", persa kohe kjo vlen kur gjykohet dhe vendoset te behet zgjedhja per martesen eshte ok, po u futen te tjere ne rreth, kthehet te valle progonishte e gjate sa je litar.
    hajt shnet e te mira
    koha eshte armiku i vetem qe kam

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-12-2005
    Postime
    363
    shume nderhyrje e drejte adibela......ne teori. une desha pikerisht te ndalesha pra ne momentin e tranzicionit ku njeriu vendos te martohet dhe te kaloje nga nje lidhje dashurore ne martese. si dhe pse? pikerisht siç e abordoi sh mire Oiseau. Ajo qe me intereson me sh eshte zgjedhja e atyre qe nuk duan te bejne kete hap. pergjigjet siç e shikon jane nga me te ndryshmet dhe nderhyresit shume te ndryshem me concepte sh te ndryshme. duke lexuar besoj pra se situata e lidhjeve martesore dhe çifterore ne shqiperi nuk eshte aq "romantike" sa e pershkruan ti. perkundrazi me duket problem social me rendesi dhe pyetja duhet shtruar ne forme te adaptuar, si thua?
    po sikur te shkoja me larg dhe te thoja qe nje i pamartuar ne shqiperi ka nje presion psikollogjik te jashtezakonshem ne ambjentin ku jeton dhe simbas statistikave ka me shume shanse se dikush tjeter, kur behet fjala per mashkull p.sh, te jete violent me gruan e tij te ardhshme. Nga ana tjeter ky presion shoqeror mund te vrase sh ndjenja ne lidhje me partenerin/en qe perjeton me ty kete situate duke qene se i imponon kondita dashurise. dmth e dashur adibela qe gjerat nuk jane aq te thjeshta kur apriori nuk e ndjen te nevojshme per mirqenjen tende, martesen. shume kane thene dhe do thone qe martesa eshte e mrekullueshme dhe gjerat vijne vete kur ke zgjedhur njeriun e duhur. Eeee po ka mundesi qe jo....si i behet ateher?

jom mo i bukri katunit Maska e TikTak
    Anėtarėsuar
    26-04-2005
    Postime
    1,633
    kush tka genjy mi qe martesa o e mrekullushme.

ke tbosh me i person tjeter me psikologji totally different from yours(even you think you are soul mates)
    ene dashnite me tzjarrta shuhen nmartese. e ke pa Mr and ms smith si tha i shkreti Brett I love my wife ...but sometime ene boni ate xhestin "du me e myt"

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga oiseau en vol
    1. Dashuria dhe martesa.
    2. Dashuria ose martesa.
    3. As dashuria as martesa.
    Diçka ne lidhje me disa bashkebisedues. Shoh qe disa jane ne nje mendje me mua. Me vjen mire fundja qe gjej dike perballe ku fjalet e mia bejne jehone.

Adibela e ka shume drejt kur flet per nenkuptimin e foljes "te martohesh" e cila eshte ne pesore dhe jo ne veprore. Ne fakt nuk eshte dhe aq pesore sesa vetvetore. Dmth qe martesen e marrim si diçka qe une bej nga ana ime per veten time, dhe bashkeshortja ime e ben nga ana e vet per veten e saj. Keshtu qe ne shqip, fjala martese e humbet permasen e diçkaje qe leviz nga une drejt tjetrit dhe nga tjetri drejt meje. Qe te dy ne fakt, sipas shqipes, bejne nje levizje nga vetja drejt vetes dhe jo drejt tjetrit. Kjo duket diçka e kote por ja qe kjo mund te kete lene diçka te gdhendur ne psikiken tone.

Babybell shtron çeshtjen qe dakort kur ke gjetur vertete ate qe te ben te ndihesh vetvetja jote, por si i behet hallit kur kjo rezulton e paqene ? Atehere babybell ndihet si ne kurth. Martesa shihet si nje pengese. Dhe nuk eshte aq kollaj sepse nuk eshte se tu merzit puna nga ca qe nuk te vleresojne dhe ike pastaj ne nje kompani tjeter. Burrat (ose dhe grate) nuk nderrohen aq kollaj. Une nuk di ç'te them, por ka disa çifte qe per hir te konvencioneve e disa rregullave te ngurta te shoqerise rrine ne nje shtrat me dike qe e urrejne. Kjo vertete eshte shume e rende. Divorci mund te zgjidhe diçka ne kete drejtim, por edhe ky eshte shume i dhimbshem, sidomos kur ne mes ka nje femije. Sigurisht qe te gjitheve ua uroj qe te jene te lumtur me ate qe kane zgjedhur.

Kurse tik-taku flet sikur burri apo gruaja te bien ne short. Jo tik-tak, bashkeshorti nuk mund te kete nje psikologji krejt ndryshe nga e jotja sepse tekefundit ate nuk e kemi gjetur as ne tele-bingo as nuk na e ka sjelle babai si dhurate per vit te ri. Ate e zgjedh vete, dhe zgjedhja varet nga ajo çfare kerkon ti. Sigurisht qe kur ngaterron prioritetet ka mundesi qe te biesh mbi dike qe vertete eshte krejt tjeter nga ty. Nuk dua te justifikoj asnje nga ata burra qe i dhunojne grate e tyre ngaqe ajo ka qene tmerresisht e dashuruar me te apo dikur ajo ka bere shume leshime per te, nuk eshte ky qellimi im. Shkelja e mirebesimit te dikujt eshte poshtersi dhe jo zgjuarsi ngaqe ke ditur te gjuash rastin e duhur. Lum kush ia kalon mire thuaj, se keto pune jane tejet te nderlikuara.

3. As dashuria as martesa.

Ketu ka mundesi te bejne pjese ata te cilet kane dashuruar dikur dhe jane zhgenjyer aq shume saqe ata kane kaluar ne ekstrem. Per to, nuk ka gje ne bote qe ia vlen dashurine e tyre. Keto ne fakt kane kaluar nga zhgenjimi dhe doreheqja ne urrejtjen e gjithçkaje qe e lidh me dike. Por nuk eshte vetem kjo. Mund te qelloje qe dikush heq dore nga te dyja sepse dashuria eshte teper e dhimbshme, cfilitese, raskapitese, dhe martesa diçka qe sherben per t'i hedhur hi syve per te fshehur vetmine tone shpirterore. Nje shembull i perkryer i kesaj te dytes eshte filozofi i madh Soren Kierkegaard i cili ishte i fejuar me Regina Olsen dhe nje dite te bukur ai i thote asaj qe nuk e do me ! Gjithçka shkonte per bukuri deri ate dite, e me pas... ASGJE ! Ja çfare shkruan filozofi ne lidhje me gjendjen e tij shpirterore pas prishjes me te fejuaren :

« Me ka ardhur shpirti ne maje te hundes, bota me peshtiros. Ajo eshte e thate, ajo nuk ka asgje qe te te terheqe dhe as kuptim... ashtu siç zhysim gishtin ne dhe per te njohur vendin ku jemi, po njelloj fundos gishtin ne jeten time. Ajo nuk ka asnje ere. Ku jam ? Ç'do te thote bote ? Ç'nenkupton kjo fjale ? Kush me ka hedhur dhe me ka lene aty ? Kush jam ? Qysh kam hyre ne bote ? E perse nuk me kane pyetur me perpara ? Perse nuk mi kane treguar doket dhe zakonet por me kane futur ne rreshta sikur te isha i blere nga nje mashtrues ushtrie ? Me ç'te drejte kam qene une i interesuar ndaj kesaj ndermarrje te gjere qe e quajme realitet ? Perse duhet qe une te jem i interesuar aty ? A nuk eshte kjo nje çeshtje e lire ? Dhe nese me kane detyruar ta bej kete, ku eshte drejtori qe t'ia bej atij verejtjen ? Kujt duhet t'i ankohem ? Jeta eshte nje objekt debati, a mund te kerkoj une qe mendimi im te merret parasysh ? Nese jeta duhet pranuar ashtu siç ajo eshte, a nuk vlen me mire te dime sesi eshte ajo ?...

Por kuptohet qe ata te cilet kane justifikime te tilla per te mos dashuruar dhe u martuar jane fare te pakte, dhe do te thoja qe shyqyr qe kane zgjedhur te bejne keshtu per qe te kemi mundesine t'ua lexojme veprat edhe pas 100 vjetesh.

Kaq dhe per kete pune, nuk e di se sa ia dola mbane por kaq me erdhi ne mendje tani per tani. Kush te kujtohet per ndonje gje tjeter le te flase se ketu mund te rrime e te shkruajme gjithe diten dhe naten...

Nje pershendetje per te gjithe ato qe me kane pershendetur
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga oiseau en vol : 10-02-2006 mė 15:49

Anėtarėsuar
    26-04-2005
    Postime
    1,633
    nigjo ti zogu unisex

ti thu: "Kurse tik-taku flet sikur burri apo gruaja te bien ne short"

po fjala bashkshort nga vje? vje nga bashk ene short. pro o short ene pike

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga TikTak
    nigjo ti zogu unisex

ti thu: "Kurse tik-taku flet sikur burri apo gruaja te bien ne short"

po fjala bashkshort nga vje? vje nga bashk ene short. pro o short ene pike
    nigjo ti tik-tak pasex apo multisex

Fjala short nuk ka kuptimin e fatit qe te ra ne pjese ty, por fati qe kendej e tutje do te jete i perbashket, dmth qe jeta jote eshte e lidhur me ate te tjetrit, me kushtin sidoqofte qe ju te jeni dashuruar per deri ne fund te jeteve (pra nje dashuri e paster).

Ka dallim ketu apo jo tik-tak ? Dhe te lutem, ky tik-taku sikur na kujton fundesine tone, sikur po na numerohen ēastet qe jemi kendej siper kores se tokes... te lutem bej diēka per ne fatkeqet qe e duam jeten...

Anėtarėsuar
    26-04-2005
    Postime
    1,633
    amon se mos bon harakiri
    ne po flasim per martesen jo per jeten
    apo sipas asaj radakes tate prej zogu martesa=jete

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Martesa Ne Islam!!
    Nga Shpirt Njeriu nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 131
    Postimi i Fundit: 08-06-2009, 13:30
  2. Nderto fort folene tende. Martesa
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 24-04-2007, 14:05
  3. SPIRITUALITETI: Kapitulli IV - Dashuria ėshtė virtyti mė i madh
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 01-10-2006, 14:57
  4. Koncepti i Dashurisė Kristiane
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 14-08-2005, 19:05
  5. Dashuria rilind ēdo ditė
    Nga Xhuxhumaku nė forumin Nė kėrkim tė romancės
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 10-07-2005, 09:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •