M. Ikballi ishte i ftuar për një ligjëratë studenteve në CAMBRIDGE(universitet me famë boterore!) më 1931.Ai theksonte :
- ”Do të doja të ju ofroja disa këshillime njerëzve qe janë prezent në studime në Cambridge.Ju këshilloj qe te mbroheni nga ateizmi dhe materializmi.Evropa gabimin me trashanik e beri me ndarjen e Kishës dhe Shtetit.Kjo e dëmtoi kulturën e moralit shpirtëror dhe e devijoj atë ne materializëm ateist.Para 25 viteve unë i kam vërejtur disfavoret e këtij civilizimi dhe si pasoje kam bere disa parashikime.Ato janë thëne nga gjuha ime ndonëse unë nuk i kam kuptuar plotësisht!Kjo ndodhi me 1907 ...!
Pas gjashtë ( 6 ) apo shtatë (7) vitesh parashikimet e mia dolën të vërteta , fjalë për fjale !Lufta Evropiane me 1914 ishte rezultat i gabimeve të lartpërmendura të bëra nga kombet e Evropës me ndarjen e Kishës nga Shteti !“
Është e mrekullueshme poezia e Ikballit kur shkruan:
”In the West, Intellect is the source of life,
In the East, Love is the basis of life.
Through Love, Intellect grows acquainted
with Reality,
And Intellect gives stability to the work of
Love,
Arise and lay the foundations of a new world,
By wedding Intellect to Love.“
Paqe!
¤ Shënim:
Muhamed Ikballi lindi më 9 Nëntor , 1877 , në Sialkot,Punxhab.
Ai i mbaroi studimet në Government College , Lahore, Philosophy and Arabic and English Literature për titullin akademik Bachelor of Arts. Magjistroi( Masters ) më 1899.
Më vonë në Europë, më 1905 dhe në vitet që pasojnë, Ikballi përfundon
studimet edhe për:
- Law degree at Lincoln's Inn,
- Bachelor of Arts në Cambridge dhe
- Doctor of Philosophy ( PhD ) në Universitetin e Munich-ut në Gjermani.
Ndërroi jetë më 21 Prill 1938.
Krijoni Kontakt