Kam nje pyetje per protestantet apo evangjelistet e ketij forumi.
Cilat jane librat e Dhjates se Vjeter qe ju njihni si origjinale dhe cilat jane ato qe nuk njihni?
Me c'kritere beni kete dallim?
Kam nje pyetje per protestantet apo evangjelistet e ketij forumi.
Cilat jane librat e Dhjates se Vjeter qe ju njihni si origjinale dhe cilat jane ato qe nuk njihni?
Me c'kritere beni kete dallim?
Zanafilla
Eksodi
Levetiku
Numrat
Ligji i Pėrtėrirė
Jozeu
Gjygjtarėt
Ruthi
1 i Samuelit
2 i Samuelit
1 i Mbretėrve
2 i Mbretėrve
1 i Kronikave
2 i Kronikave
Esdra
Nehemia
Ester
Jobi
Psalmet
Fjalėt e Urta
Predikuesi
Kantiku i Kantikėve
Isaia
Jeremia
Vajtimet
Ezekieli
Danieli
Osea
Joeli
Amosi
Abdia
Jona
Mikea
Nahumi
Habakuku
Sofonia
Hagai
Zakaria
Malakia
Tannhauser, kėto janė librat qė unė kam nė biblėn time. E di se janė edhe disa libra tė tjerė qė quhen libra apokrifė, tė cilat janė tė pėrmbledhura nė disa bibla tė botuara nga katolikė (pėr ortodoksėt nuk jam i sigurtė).
Unė personalisht nuk kam problem me ato libra. Nėse do t'i kisha, do t'i lexoja me gjith qef. Nė fakt, jeta ime e Krishterė nuk varet nga leximi i atyre librave, por nga Krishti qė banon brėnda meje si dhe nga jeta e kishės.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Dhjata e Vjeter perfshin vetem librat qe permban kanoni cifut.
Nese cifutet kane hedhur poshte apokrifat, kane patur nje aresye. Ashtu sic ka patur arsyet e veta kisha tradicionale per t'i perfshire keto libra per te ligjeruar dogmen e vet.
Faktikisht permbledhja katolike perfshin 13 libra dhe pjeseza apokrifike shtese.
Nje teolog mund ta kuptoje lehtesisht qe te tille libra nuk jane ne binare me librat e frymezuar. Psh, tek libri i Tobise, engjelli i Zotit del genjeshtar dhe mashtrues, gje qe nuk ndodh ne asnje liber apo pershkrim tjeter biblik.
Tani jo cdo lloj doreshkrimi me referenca qe mund te gjejme ne, dhe qe mund t'ia vertetojme vjetersine historike i duhet shtuar bibles, edhe nese ne te ka referenca direkte te ketij apo atij profeti. Psh, shtesa qe i eshte bere librit te Danielit eshte krejtesisht e kote dhe duket fare qarte qe eshte jashte kontekstit. Eshte njesoj si t'i shtosh Dhjates se Re letrat apostolike qe mund te shkruaje nje pape. Ne bibel paralajmerimi eshte i qarte; Zoti do t'i shtoje dhimbjet e pershkruara ne kete liber atyre qe i shtojne atij ndonje gje, dhe Zoti do t'i heqe pjesen qe kane nga pema e jetes atyre qe i heqin ndonje gje ketij libri. Prandaj, askush nuk ka te drejte t'i shtoje apo t'i heqe bibles qofte edhe nje presje, dhe askush nuk ka autoritet ta beje kete; le te mblidhen te gjitha autoritetet ksihtare te botes; nuk kane autoritet mbi fjalen e Zotit.
Persa i perket dhjates se vjeter, nuk eshte se i njeh dikush apo nuk i njeh. Sinedri cifut ka qene autoriteti i vetem dhe do te vazhdoje te mbetet mbi doreshkrimin e dhjates se vjeter.
Nuk mund te linde nje kishe apo nje sekt tani dhe te shfuqizoje ate qe cifutet e kane ruajtur me xhelozine me te madhe per mbi 2000 vjet. Po te ishte ashtu, cdo lloj kishe apo ideologjie fetare nuk duhet te kishte fare problem te pranonte si te "frymezuar" libra te tille si ai i "Mormonit", apo edhe perkthimin e bibles nga Deshmitaret e Jehovait. Edhe keto sekte nga ana e tyre deklarojne si te frymezuar letrat e veta.(libri i mormonit, apo edhe revistat "kulla e rojes" apo "zgjohuni")
Dhjata e vjeter eshte temperuar gjate mijevjecareve, dhe duhet te mbetet ajo qe eshte, ashtu si na e kane lene autoritetet e Sinedrit.
Pra, kriteret jane,
Frymezimi, vertetesia dhe mundesia per te verifikuar te tilla shkrime apo autoret e tyre.
Apokrifat nuk plotesojne asnjeren prej ketyre kritereve.
Ato te Dhjates se vjeter jane gojedhena qe i perkasin tradites gojore cifute, si psh libri i Kabalase qe nder te tjera eshte edhe i shkruar dhe gezon shume me shume autoritet nder cifutet sesa cdo lloj apokrife.
Ups se desh harrova, nuk protestoj dhe aq shume une.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Banished, faleminderit pėr shkrimin tėnd sqarues. Unė personalisht bie dakort me shumicėn e shkrimit tėnd, por gjithashtu mendoj se nuk eshte gabim qė dikush t'i studiojė ato libra.
Vetė Krishti si dhe disa nga apostujt kanė pėrdorur pjesė nga kėto shkrime, me sa di unė.
Kėtu nuk bie aspak dakort me ty. Mendoj se po bėn njė interpretim tė gabuar tė vargjeve tė Biblės. Ato janė fjalėt e Krishtit drejtuar Gjonit pėr sa i pėrket zbulesės qė Ai i bėri atij. Pra, ato fjalė janė vetėm pėr Zbulesėn e Gjonit.Postuar mė parė nga banished
Unė nuk them se ne duhet t'i shtojmė biblės ēdo libėr tjetėr qė na del pėrpara, por nuk mendoj se atyre qė do i shtojnė Biblės librat apokrifė, apo anasjelltas, pra atyre qė do ja heqin Biblės ato libra, do u shtohen dhimbjet e pėrshkruara te Zbulesa, apo do u hiqet pjesa qė kanė nga pema e jetės.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Liveintwoplaces... Jam dakord me ty poaq sa jam dakord me veten.
Si ka mundesi?
Ajo qe them une per Biblen, dhe qe ti e merr ne konsiderate vetem per Zbulesen, eshte e qarte qe kemi te bejme thjesht me ceshtje zbulese personale. Apo jo?
Dihet gjithashtu qe psh Letrat e Korintasve u jane drejtuar korintasve, dhe nese dalim me te njejten llogjike, u jane thene(derguar, me poste, pa poste, s'ka rendesi) korintasve, pra jo kishes shqiptare, apo greke, apo amerikane apo arabe...Megjithate ti nuk ke dyshimin me te vogel qe jane nga Zoti, dhe besoj qe je i bindur qe jane dhe per ty, mua, Tannhauserin...
Persa i perket leximit apo studjimit te ketij apo atij libri apo epitafi;
Po te pergjigjem thjesht me nje fjale: Ne po lexojme plehra, gazeta, e cdo lloj gjeje perdite...
Nejse, sa per shtesat, ka shume klecka historike qe levrijne aty.
Mund te te beja nje pyetje te thjeshte... mos iu pergjigj, ka lidhje me temen por do te na nxjerre jashte saj.
Si dhe kur lindi dhe u kristalizua kulti i Papes, kulti i Marise, shenjtoreve???
UNE JAM TI-TI JE UNE
Hėmmm, nė pamje tė parė duket sikur ke tė drejtė, por po ta shohim mė me shumė kujdes kėtė ēėshtje do shohim se nuk ėshtė plotėsisht ashtu si e thua ti. Mė lėr tė shpjegohem.Postuar mė parė nga banished
Krishti ka thėnė: "Shkoni pra, dhe bėni dishepuj nga tė gjithė popujt duke i pagėyuar nė emėr tė Atit e tė Birit e tė Frymės sė Shenjtė, dhe duke i mėsuar tė zbatojnė tė gjitha gjėrat qė unė ju kam urdhėruar...."
Kujt i drejtohet Krishti nė kėtė rast? Atyre qė kishte pranė tij pėr rreth 3 vjet e gjysėm, atyre me tė cilėt ndau gjithēka, u tregoi gjithēka, u zbuloi tė gjitha ato qė Ati i zbulonte Birit, apostujve.
Si interpretohet ky varg sot? Fatkeqėsisht liderėt protestantė i predikonjnė kėto vargje me tė fortė nga podjumet e tyre duke thėnė se kėto vargje na drejtohen tė gjithė neve pa pėrjashtim. Rrezultati? Shumė besimtarė tė rinj nė besim, shumė foshnje nė besim tė shkatėrrohen frymėrisht apo psikologjikisht nga vendime qė morėn pėr tė shkuar si misionarė nė vėnde tė ndryshme tė botės, tė ndikuar nga predikimet e tė famshėve pastorė.
Jo, ai varg nuk i drejtohet secilit prej nesh! Ai varg nuk i drejtohet gjithashtu vetėm 12 apostujve qė ndoqėn pėr mbi 3 vjet ditė e natė Krishtin. Ai varg i drejtohet tė gjithė atyre punėtorėve tė vėrtetė tė Krishtit gjatė gjithė shekujve, ai varg i drejtohet tė gjithė atyre qė Ai i ka thirrur pėr tė kryer veprėn e tij pėrmes tyre gjatė gjithė shekujve deri nė ditėt e sotme.
A e sheh se jo ēdo varg ėshtė pėr tė gjithė ne? Le tė jap edhe njė shembull tjetėr. Pali u drejtohet Korintasve nė lidhje me darkėn e Zotit kėshtu: "Prandaj ai qė ha nga kjo bukė ose pi nga kjo kupė e Zotit padenjėsisht, do tė jetė fajtor i trupit dhe i gjakut tė Zotit. Por secili tė shqyrtojė vetveten dhe kėshtu tė hajė nga buka e tė pijė nga kupa, sepse ai qė ha dhe pi padenjėsisht, ha dhe pi njė dėnim pėr veten e tij, sepse nuk e dallon trupin e Zotit"
Me dėshpėrim tė madh e them se sot kishat janė katandisur qė ēdo tė Djelė kur bėjnė darkėn e Zotit, tė lexojnė kėtė pjesė dhe tė fusin besimtarėt nė dyshim nėse janė ata tė denjė pėr tė marrė pjesė nė darkėn e Tij apo jo, duke penguar kėshtu shumė besimtarė tė marrin pjesė nė kėtė FESTĖ vetėm e vetėm se ata kanė vėnė re se gjatė javės mund tė kenė pasur mendime tė keqija apo grindje tė vogla me bashkėshortin/-shorten apo me kolegė nė punė.
Me dėshpėrim tė madh e them se sot, duke u bazuar nė kėto vargje, tė krishterėt e kanė kthyer kėtė FESTĖ nė njė orė zie, nė njė orė qetėsie fetare, nė njė orė dėshpėrimi, nė njė kohė qė kjo orė duhej tė ishte njė orė hareje, gėzimi, zhurme, festimi, lavdėrimi, lotėsh mallėngjimi etj. Por pse nuk ndodh kjo gjė? Pėr hir tė disa vargjeve qė Pali i drejton njė kishe shumė problematike. Kulmi i kulmit. Tė Krishterėt sot, marrin si shėmbull shėmbullin mė tė keq tė kishės. Pėrse Pali nuk ua shkruan kėto gjėra kishave tė tjera? Sepse ato nuk kishin nevojė pėr kėto gjėra. Sepse nuk po kalonin krizėn qė po kalonte kisha e Korintit. Pra, ato fjalė qė Pali ia drejtoi kishės sė Korintit nuk ishin pėr ēdo kishė, por pėr kishėn e Korintit qė po kalonte ato probleme.
Banished, besoj se e ke kuptuar se ēfarė kam dashur tė them. Jo ēdo varg ėshtė pėr ne. Kėshtu pra, Zbulesa qė Krishti i bėri Gjonit ishte pėr gjėndjen e kishave qė ndodheshin nė atė kohė. Gjithashtu ajo Zbulesė ka kuptim profetik dhe ėshtė edhe pėr kishat e sotme, pėr ata qė kanė veshė tė dėgjojnė dhe sy tė shohin, por ne nuk duhet tė marrim vargje jashtė kontekstit dhe t'i interpretojmė ashtu si duam ne.
Duke ju kthyer temės, dua tė them se mendimi im personal ėshtė se duhet tė jemi tė kujdesshėm dhe tė mos jemi tė ashpėr me vėllezėr qė duan tė studiojnė apo tė pėrdorin shkrimet apokrife. Kėtu e kam fjalėn pėr vėllezėr, jo pėr fetarė qė mundohen tė gjejnė vargje pėr tė justifikuar mėsime tė rreme siē ėshtė ai i kultit tė Papės, Marisė dhe tė shenjtorėve.
Livein
Nuk jam aspak dakort me mendimin tend persa i perket ceshtjes se darkes se Zotit. Po nuk mund te them se kjo gje nuk ndodh sot ne bashkesite e krishtera.
Une personalisht kam marre pjese ne darken e Zotit ne me shume se nje bashkesi te krishtere. Jane lexuar me te vertete ato vargje qe ti permend dhe jo vetem sepse nuk jane te vetmet per kete ore te shenjte dhe nje nga me te rendesishmet ne jeten e nje te krishteri.
Kam pershtypjen se nje i krishtere nuk pret kete ore per te kontrolluar vehten e tij perpara Perendise, sepse mjere nese do te kishte mekatuar gjate gjithe javes dhe do ta linte rrefimin e tij per kete ore dhe ne kete ore. Atehere do te ndodhe ajo qe ti permend. Vete besimtari do te dyshoje se nese eshte i denje ose jo. Dhe per kete besoj se nuk e kane fajin ose nuk e ka fajin ai qe lexon keto vargje.
Besoj se kjo ore eshte ore falenderimi dhe jo ore rrefimi. Personalisht e gjykoj vehten time shume me perpara se te ulem dhe te marr pjese ne kete ore dhe ne kete ore falenderoj Ate qe me cliroi, Ate qe pagoi me gjakun e Tij per mua.
Nen Hirin
ns
קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ
I Shenjtė I Shenjtė...
Po perse e gjykon veten tende me perpara dhe pastaj e falenderon Zotin per vepren e Tij?Postuar mė parė nga Peniel
Nuk do te ishte me mire sikur te qendroje vetem tek falenderimi per ate veper te Zotit dhe te perqendroheshe vetem tek Ai gjate asaj ore?
Ti po mbeshteten ate qe Livein thote me ato qe ti thua ne kete citim.
Une jam shpjeguar fare qarte, nuk e kuptoj pse duhet te ngaterrohesh me kembet e tua.
Ti nuk mund te thuash dicka ketu e kjo te behet DOGME. Prandaj e theksova qe cdo gje eshte ceshtje zbulese dhe besimi. Prandaj une nuk mundohem te ta detyroj mendimin tim, dhe as te te jap mesim. Ka nje kohe per cdo gje, ka dhe nje kohe kur Zoti mund te te zbuloje te njejten llogjike si timen, ose sic fare mire mund te me zbuloje mua tenden...
Une besoj qe 1 miljon%, cdo gje e shkruar ne Bibel eshte per secilin prej nesh; cdo varg i saj, - per cdo njeri te botes. Qofte edhe ndonje varg i Kronikave(ku filanit i lindi filani, filani dhe filani...) Cdo gje pastaj eshte ne varesi te zbuleses. Ka vargje per te cilat zbulesa eshte e veshtire, ka te tjera per te cilat eshte e lehte; ka nga ato qe jane te veshtira(ose te lehta), por te domosdoshme(nevojshme) per dike, varet se kujt i jepet zbulesa. Zoti i di nevojat e te gjitheve, dhe sipas tyre i flet gjithkujt ne zemer, vesh etj....
Mund te kete njerez qe kalojne 50 vjet prane Krishtit, dhe perseri Krishti i ushqen me qumesht dhe nuk u jep "kocka"...
Sic po e sheh edhe vete, dolem aty ku thashe une; "devijuam nga tema"!
Eshte faktikisht fare e thjeshte qe nje evangjelist te dale nga tema; ai gati gjithnje kerkon kocka per te kruar dhembet! Ajo qe thashe une ishte vetem e vetem nje SHEMBULL dhe nuk do te thote aspak se une mendoj ashtu.
Per t'i hyre perseri temes dhe per t'iu pergjigjur pyetjes se doktor Tannit.
Librat origjinale, po e perseris jane keshtu:
Per Dhjaten e Vjeter, jane 39, vetem, e vetem librat qe i trashegojme direkt nga Kanoni cifut. Fanatizmi cifut ne lidhje me doreshkrimet hyjnore ka qene mburoja me e mire qe mund t'i sigurohej Fjales se shkruar.
Pselibershi i Mojsiut, deshmite(qe ju i njihni si librat historike, por qe jane deng me profeci per ardhjen e Krishtit), psalmet, Fjalėt e Urta, Predikuesi, Kantiku i Kantikėve(po keto i the ti, dhe une nuk dua t'i jap me emra qe te mos perseris kot) dhe profetet. Te gjitha keto jane ruajtur me xhelozine dhe fanatizmin me ekstrem te cifuteve.
Nderkohe Dhjata e Re permban 27 libra(4ungjijte, veprat, letrat dhe Zbulesen).
Tani jo se ao 66 libra Zoti i ka mbledhur vete, si te thuash "me doren e Vet", por qe shtysa dhe frymezimi eshte dhene prej Tij, ketu nuk ka asnje dyshim.
Edhe kjo eshte ceshtje besimi nder te tjera, sepse po t'i lihej fati i Bibles ne dore ndonje historiani, ai mund t'i fuste shtesa dhe anekse sa ta kthente psh ne numrator telefoni!
Kaq kisha per te thene.
UNE JAM TI-TI JE UNE
Plotėsisht dakort! Duke menduar kėshtu nuk i imponohemi njėri-tjetrit.Postuar mė parė nga banished
Dakort, asnjė kundėrshtim.Postuar mė parė nga banished
![]()
Nuk mendoj se kjo ėshtė karakteristikė vetėm e evangjelistėve, por e natyrės njerėzore nė pėrgjithėsi. Me qė ra fjala, nuk jam evangjelist.Postuar mė parė nga banished
Edhe pėr pjesėn tjetėr tė shkrimit tėnd nė lidhje me temėn, kam tė njėjtin mendim me ty.
Ajo qė dua tė theksoj ėshtė se sot ne bėhemi partizanė tė mbrojtjes sė biblės, por nė fakt ne vimė me interpetimet tona njerėzore qė i bėjmė asaj, duke quajtur akoma edhe heretikė ata qė nuk kanė tė njėjtin mendim me ne. Prandaj mendoj se qėndrimi yt nė lidhje me zbulesėn qė Zoti i bėn njeriut, ėshtė i drejtė, sepse, siē e thashė mė sipėr kėshtu nuk i imponohemi tė tjerėve.
Krijoni Kontakt