Kryetari i PDK-sė z.Hashim Thaēi
Kryetari Thaēi: Nuk do tė ketė pavarėsi tė kushtėzuar do tė ketė pavarėsi me sovranitet tė plotė pėr Kosovėn
23.11.2006
Kryetari i PDK-sė z.Hashim Thaēi, nė njė intervistė ekskluzive dhėnė Radiotelevizionit 21, nė kuadėr tė emisionit Sy mė Sy, ka theksuar se ėshtė fat qė SHBA-tė janė shumė tė vendosura pėr zgjidhjen pėrfundimtare tė statusit politik tė Kosovės.
Tė parėt qė na kanė kuptuar drejtė, qė kanė ndėrtuar partneritet tė qėndrueshėm, qė na kanė besuar plotėsisht, edhe nė fillim tė viteve 90-ta, edhe nė vitet 97, 98, kanė qenė Shtetet e Bashkuara tė Amerikės dhe ky besim ėshtė pasuar pastaj edhe prej tė tjerėve. Edhe tash, ėshtė fat qė SHBA-tė janė duke luajtur rolin e tyre domethėnės, udhėheqės, nė procesin e pėrmbylljes sė statusit politik tė Kosovės
- theksoi anėtari i Ekipit tė Unitetit z.Hashim Thaēi.
Vizita ime nė SHBA ka qenė nė shėrbim tė mbėshtetjes sė plotė tė Shteteve tė Bashkuara tė Amerikės nė kėtė proces, ka qenė nė shėrbim tė vazhdimit dhe tellimit tė bashkėpunimit mes Prishtinės dhe Ėashingtonit, por edhe kėrkesa jonė qė si domosdoshmėri qė SHBA-tė tė pėrmbyllin nė mėnyrė aktive dhe tė qartėsojnė pėrfundimisht procesin e statusit politik tė Kosovės tha kryetari i PDK-sė z.Hashim Thaēi.
Roli dhe funksioni i Shteteve tė Bashkuara tė Amerikės, i qeverisė amerikane ėshtė i pazėvendėsueshėm nė gjithė kėtė proces tė ndieshėm, tė koklavitur dhe tė komplikuar. Unė kam besim tė plotė qė politika kosovare nė partneritet tė ngushtė me Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian do t“ia arrijė qėllimit qė brenda njė kohe shumė tė shkurtėr tė nxirret vendimi pėr Kosovėn e pavarur dhe sovrane pohoi lideri demokrat.
Pėr zgjidhjen e statusit politik nė ėshtė me rėndėsi dita, nuk ėshtė me rėndėsi data, me rėndėsi ėshtė substanca. Nga ajo qė kam vėrejtur, nga ajo qė mė ėshtė premtuar, qė unė besoj plotėsisht dhe fuqishėm ėshtė se Kosova do tė jetė shtet i pavarur dhe sovran nė kuptimin e mirėfilltė tė funksionimit si shtet" siguroi kryetari Thaēi.
"Nuk do tė ketė pavarėsi tė kufizuar, nuk do tė ketė pavarėsi tė kushtėzuar, por do tė ketė pavarėsi me sovranitet tė plotė, njė sovranitet qė e ushtron autoritetin nė tėrė territorin e Kosovės u shpreh i bindur lideri i partisė mė tė madhe opozitare nė vend.
Serbia ka pasur hapėsirė dhe e ka komplikuar procesin politik, por jam i bindur qė mundėsitė, aftėsitė, fuqia politike dhe partneriteti i Prishtinės me ndėrkombėtarėt pėr tė pėrmbyllur zgjidhjen e statusit final, ėshtė mė i fuqishėm sesa aftėsitė dhe mundėsitė e Serbisė pėr komplikimin e mėtutjeshėm tė procesit" deklaroi anėtari i Ekipit tė Unitetit z.Hashim Thaēi.
"Vazhdimi i procesit edhe pėr disa javė e ka shtyrė periudhėn kohore, por assesi nuk e ka dėmtuar substancėn. Vendimi do tė nxirret nė momentin mė tė duhur, nė vendin e duhur dhe do tė jetė nė pėrputhshmėri me interesat dhe vullnetin e qytetarėve tė Kosovės - tha ndėr tė tjera kryetari i PDK-sė.
Lideri i Partisė Demokratike tė Kosovės edhe pėrmes valėve televizive tė RTV 21, apeloi qė nė kėto momente vendimtare duhet tė kemi stabilitet, tė kemi paqė, mirėkuptim, tė kemi investim tė angzhimeve dhe energjisė pozitive nga politika dhe nga qytetarėt. Ne duhet t“iu besojmė pėrfundimisht partnerėve tanė ndėrkombėtarė, duhet t“iu besojmė fuqimisht Shteteve tė Bashkuara tė Amerikės.
Unė e kam theksuar edhe nga Ėashingtoni se ky proces duhet tė amerikanizohet dhe kur e kam theksuar kėtė kam pasur si qėllim qė kjo ēėshtje duhet tė kalojė tek SHBA-tė dhe ta pėrfundojnė suksesshėm, ashtu si e kanė pėrfunduar procesin e clirimit tė Kosovės u shpreh kryetari Thaēi.
Investimi, kultivimi dhe ruajtja e unitetit shtetformues ėshtė domosdoshmėri e kohės pėr tė ardhmen demokratike tė vendit dhe tė qytetarėve. Pėrcaktim imi jetėsor ka qenė clirimi i Kosovės dhe kjo ka ndodhur. Edhe sot po e theksoj, pėrcaktim imi, me gjithė potencialin qė kam, ėshtė ndėrtimi i shtetit tė Kosovės. Prandaj, mbi tė gjitha sot ėshtė objektiv, pėrcaktim dhe pėrgjegjėsi ndėrtimi i shtetit dhe jo marrja me cdo kusht e pushtetit theksoi lideri i PDK-sė.
Krijoni Kontakt