Close

Rezultati i Sondazhit: Cili do tė jetė statusi pėrfundimtar i Kosovės?

Votues
274. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Pavarėsi e plotė

168 61.31%
  • Pavarėsi e kushtėzuar

82 29.93%
  • Autonomi

10 3.65%
  • Tjeter.....

14 5.11%
Faqja 45 prej 59 FillimFillim ... 35434445464755 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 441 deri 450 prej 590
    Bashkimi Kombėtar
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    61
    Mundi, sakrificat dhe gjaku qė derdhi populli ynė, po na shpėrblehet me rrezikun e copėtimit nga Serbia, sepse nė "pakon e Ahtisarit", nuk ka pavarėsi. Pavarėsia nuk pėrmendet as si fjalė dhe as nė pėrmbajtje tė kėtij dokumenti. Kjo ėshtė njė riformulim i Rezolutės sė vjetėr (1244). KS i OKB-sė, Grupi i Kontaktit, si dhe Kėshilli i Evropės, askund nuk pėrmendin pavarėsi pėr Kosovėn. Nė Deklaratėn e 31 janarit 2006 Grupi i Kontaktit, ėshtė shprehur, se baza e statusit tė ardhshėm pėr Kosovėn do tė jetė Rezoluta 1244 e KS tė Kombeve tė Bashkuara. Nė bazė tė kėtij dokumenti, nuk lejohet shkėputja e Kosovės nga Serbia.
    Prandaj kjo pako, do tė sjellė njė Rezolutė tė re, me pėrmbajtje tė Rezolutės sė vjetėr. Ajo do tė mbėshtetėt fort nė decentralizimin, pėr mes tė tė cilit u krijuan shumė komuna tė pastra serbe, si dhe kishave u dorėzuan shumė territor, qė mė parė nuk ishte pronė e tyre. Pėrmes kėtyre komunave dhe kėtij territori tė pėrfshirė nga kishat, do tė mund tė krijohet njė lloj Serbi e vogėl brenda nė Kosovės. Nė kėto rrethana pastaj, kur populli tė kėrkojė shkėputje tė vėrtetė dhe vetėvendosje, Serbia, do tė pėrpiqet ta pengojė kėtė vullnet, duke tentuar t'ia shkėpusė Kosovės pjesėt mė tė pasura, nė veri tė saj, e nė pjesėt tjera.
    Pra sipas kėtyre fakteve, "pakoja e Ahtisarit" dhe Marrėveshja qė mund tė dalė prej saj, nuk e pėrfshinė, nė asnjė mėnyrė, pavarėsinė, apo shtetin pėr Kosovėn.
    Prandaj, kėto ditė, po bėhet presion i madh ndaj shqiptarėve, qė ta pranojnė kėtė pako si pavarėsi. Ditė e natė i shohim politikanė, analistė, qeveritarė, ekspertė tė ndryshėm, tė vendit e tė huaj, qė po pėrdorin tė gjitha mjetet e rrenat e mundshme, nė TV, radio e gazeta, pėr tė na bindur, se "pakoja e Ahtisarit" pėrfshinė shkėputjen e Kosovės dhe pavarėsinė. Pse kaq shumė po gėnjejnė, qė tė na e mbushin mendjen? Pse i ka pėrfshirė gjithė kjo frikė e kėto ethe ankthi?. Sigurisht nga frika e daljes nė shesh e tė vėrtetės sė hidhur, pėr statutin e ardhshėm.
    Prandaj tė mos mashtrohemi, nga politikanėt, qė e kanė gojėn plot pavarėsi, as nga analistė, deputetė, nga kryetari a kryeministri, e nga ekspertė tė ndryshėm, se gjoja "pakoja e Ahtisarit", e parasheh pavarėsinė dhe shtetin e ardhshėm pėr Kosovėn. Poashtu nuk duhet tė mashtrohemi as nga veprimet e Serbisė, e cila bėhet sikur nuk i pėlqen Paketa e Ahtisarit. Ajo me kėtė taktikė pėrpiqet qė tė na hedhė hi syve.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-02-2007
    Postime
    10
    VOTOVA PER PAVARSI TE KUSHTEZUAR POR SHPRESOJ TEK PAVARSIA E PLOTE.SIDOQOFTE C'KA DO TE VENDOSET NE KETO MUAJ NUK DO TE JETE STATUSI PERFUNDIMTAR FATKEQESISHT ATE DO TE NA DUHET TA PRESIM AKOMA DHE PER DISA KOHE POR JAM I BINDUR QE DO TE JETE PAVARSI E PLOTE DHE ME PAS BASHKIM ME SHTETIN MEME.

PS:nje pyetje qe s'ka lidhje direkte me argumentin.ne internet gjeta kete sitin dhe doja te dija nese eshte me te vertet amerikan apo mbas tij qendron propaganda serbe?kush ka informacion i lutem te ma thoje.ja dhe linku...

http://www.savekosovo.org/

shko n'RRS be njeri....!! Maska e xHeneta_18..kS
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    103
    une menoj qe o jet PAVARSI E KUSHTEZUAR (me mbikqyrje nderkombetare) dhe menoj qe niher per iher o mire kshtu sps n'qeverin ton ka plot korrupsion dhe shumica e parlamentrve i kqyrin veq ineresat e veta e jo ato t'popullit........kshtu qe mbikqyrja nderkombtare na duhet momentalisht (amo jo pergjithmon)

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Pervec mendimit tone, ka dhe te huaj qe shprehen mbi statusin e Kosoves.

Do rekomandoja BBC News, ne seksionin "Have your say." Per ata/ato qe dine anglisht gjithashtu do benin mire te shkruanin (mgjth s'jam e sigurt si funksionon, sepse shkruajta dicka, por nuk eshte postuar akoma. Me duket i kontrollon BBC para se te postohen ne faqe.

Cfare eshte per t'u vene re (fatkqesisht) eshte se shkrimet qe flasin kunder pavaresise se Kosoves, jane me te rekomanduar se te tjeret.

Kush ka kohe dhe deshire, t'i hedh nje sy ketij linku:

Kliko: BBC News per Kosoven

Lightbulb Flet Rexhep Selimi "Pa doreza" per Epoken e RE

GRUPI NEGOCIATOR KA NOTE TE DOBET NE PERFAQESIMIN INTERESAVE VITALE TE KOMBIT

Intervistoi: Burim ETEMAJ

Prishtinė, 7-8 mars 2007

Rexhep Selimi

Rexhep Selimi tregohet kritik ndaj punės sė anėtarėve tė Grupit tė Unitetit. Mendon se Pakoja e Ahtisarit ėshtė si rezultat i negociatave tė dobėta ēfarė kanė bėrė shqiptarėt nė Vjenė. Nė pako sheh disa probleme, si atė tė decentralizimit, krijimi i enklavave politike, kulturoro-religjioze, zonat eksterritoriale rreth kishave... si dhe kompetencat e komunave, nė kėtė rast tė atyre serbe mbi sigurinė. “Asnjėra nga kėto tri probleme nuk sjellin stabilitet, pėrkundrazi..., nuk sjellim as bashkėjetesė nė tė cilat thirret bashkėsia ndėrkombėtare, por vetėm sa i ndajnė etnitė dhe iu japim infuzion armiqėsive ndėrmjet shqiptarėve dhe serbėve”. Ndonėse nuk e sheh vetėm zi Pakon e Ahtisarit, u bėn thirrje tė gjithė faktorėve relevantė qė tė tregohen tė kujdesshėm se ēfarė shteti po krijojnė nė Kosovė.
    Pėr ngjarjen – demonstratėn e 10 shkurtit, ku humbėn jetėn dy demonstrues dhe u plagosėn dhjetėra tė tjerė, i fajėson tė gjithė nga pak, Grupin Negociator pėr mostransparėncė ndaj qytetarėve, policinė pėr paaftėsi, si dhe organizatorėt pėr mosorganizim tė mirė tė demonstratės. Edhe pse vetė nuk ka dalė nė protesta dhe nė njėfarė mėnyrė betohet se nuk do tė protestojė asnjėherė nė rrugė... megjithatė ka thėnė se anėtarėve tė Grupit tė Unitetit dhe bashkėsisė ndėrkombėtare duhet t’iu bie ndėrmend diēka dhe t’ia bėjnė njė pyetje vetvetes: “Pse nė Kosovė dikush ka arsye qė tė protestojė”?

TRI ELEMENTET QĖ ĒUAN NĖ NGJARJEN TRAGJIKE TĖ 10 SHKURTIT

EPOKA E RE: Ku ėshtė sot Rexhep Selimi?
    SELIMI: Nė Prishtinė...

EPOKA E RE: Ēka jeni duke bėrė?

SELIMI: Nuk jam duke u ndier keq se ēka jam duke bėrė apo ēka nuk jam duke bėrė...

EPOKA E RE: S’po ju ndihet zėri...?
    SELIMI: Intervista juaj e demanton kėtė...

EPOKA E RE: Deri tash s’ju ka ndier zėri?
    SELIMI: Jo, nuk qėndron kjo...

EPOKA E RE: Sidomos kohėve tė fundit?
    SELIMI: Bile nganjėherė them kush jam unė... nuk udhėheq ndonjė institucion e as ndonjė subjekt politik, por prapė se prapė faleminderit nga Ju... jam i pėrhershėm nė media.

EPOKA E RE: Pse atėherė po mungon mendimi juaj pėr ngjarjet e fundit nė Kosovė?
    SELIMI: Prapė duhet t’ju demantoj, pikėrisht kohėve tė fundit kam prononcime, kam qenė nė media. Mė kanė nderuar ata qė mė kanė thirrur pėr ēėshtje shumė tė ndjeshme dhe unė e kam thėnė fjalėt ashtu sikurse qė i kam ndier, dhe pikėrisht me kėtė nuk dua tė them se jam atraktiv pėr media, por nuk ankohem nė kėtė drejtim.

EPOKA E RE: E di se e ke pasur njė prononcim pėr manipulimin me emrin e UĒK-sė, por kur ju thash se po mungon mendimi i juaj, e kisha fjalėn pėr ēėshtje politike si p.sh pėr planin e Ahtisarit?
    SELIMI: Tani zhvillimet e fundit janė aq dinamike sa qė bashkė me dinamikėn e tyre janė dinamike edhe opinionet rreth ēėshtjeve politike. Megjithatė, tė zgjedhurit- pėrgjegjėsit pėr tė punuar, pėr tė folur dhe sidomos pėr tė na sqaruar situatėn, mendoj se nuk kanė qenė tė hapur me media aq sa ėshtė dashur dhe si pasojė e mostransparencėn kanė ndodhur edhe probleme.

KUJDES, ĒFARĖ SHTETI PO KRIJOJMĖ

EPOKA E RE: Pėr cilat e ke fjalėn?
    SELIMI: P.sh nėse i referohem demonstratės sė 10 shkurtit, ku eskaloi, ishte edhe tragjike, ngase mori jetėn e dy tė rinjve dhe u plagosen dhjetėra tė tjerė. Mendoj se tri elemente demonstratėn e kanė shndėrruar nė tė tillė, ndonėse unė besoj shumė se ky nuk ka qenė skenari as i ‘Vetėvendosjes’. Kėta tre faktorė ndoshta janė tė ndėrlidhur me njeri-tjetrin, por sidoqoftė, kanė ndikuar qė demonstrata tė eskalojė deri nė atė shkallė. Elementi i parė fundamental ka qenė mostransparenca e Grupit tė Unitetit ndaj qytetarėve, pėr tė cilėt ata janė tė thirrur dhe pėrgjegjės qė t’i pėrfaqėsojnė qoftė nė negociata apo bisedime pėr tė ardhmen e vendit. Nė vend qė ata t’ua sqarojnė qytetarėve se ēfarė nė tė vėrtetė pėrmban pakoja e Ahtisarit, ku ēon kjo paketė, nė tė cilėn jo ēdo gjė ėshtė mrekulli, por as ēdo gjė zi, por pėr tė gjitha kėto ėshtė dashur qė anėtarėt e Grupit tė Unitetit t’ua sqarojnė qytetarėve se kėto janė tė arriturat qė janė nė shėrbim tė qytetarėve dhe se kėto elemente tė tjera nuk janė nė shėrbim tė qytetarėve dhe se kėrkojmė ndihmė pėr tė na mbėshtetur pėr t’i arritur edhe ato qė janė ‘mangut’. Nė vend tė kėsaj, anėtarėt e Grupit tė Unitetit e bėnė tė kundėrtėn, e paraqitėn paketėn si tė pėrkryer, e paraqitėn Kosovėn e pavarur akoma po u shpallur dhe u munduan tė na shesin kumbullėn pėr shalqi. Por, qytetarėt nuk janė tė marrė, niveli i tyre ėshtė i lartė dhe si pasojė e kėsaj mostransparence lindi indinjata e qytetarėve.

Elementi i dytė qė, po ashtu ėshtė fundamental ėshtė joprofesionalizmi i policisė sė UNMIK-ut. Dhe unė mendoj se jo vetėm njė raport qė do tė bėhet publik nga Inspektorati i policisė, do tė duhej tė mendojnė tė gjitha strukturat udhėheqėse nė Kosovė se ēfarė niveli tė profesionalizimit tregoi policia, ku si pasojė gjetėn vdekjen dy tė rinj dhe u plagosėn tė gjithė ata njerėz. Dua ta reduktoj dhe ta them minimalen e as ēfarė ndodhi si mungesė tė profesionalizmit, por kjo lė vend tė dyshohet se nuk ka qenė ndoshta vetėm si pasojė e mungesės sė profesionalizimit, por ka qenė njė tendencė pėr t’i goditur shqiptarėt e Kosovės, kur ta ngritin zėrin pavarėsisht se a kanė apo jo tė drejtė. Nė gjithė botėn bėhen protesta dhe ne e dimė se si zhvillohen ato dhe cili ėshtė roli i policisė dhe i institucioneve. Po ashtu, nė shekullin qė e lamė pas shqiptarėt kanė bėrė protesta dhe nuk ėshtė diēka qė ka ndodhur pėr herė tė parė. Unė nuk dua qė t’ua jap fajėsinė apo pafajėsinė ‘Vetėvendosjes’, por sidoqoftė pėrgjigjja e policisė ka qenė minimumi i asaj qė mund tė them joprofesionale. Nė kėtė rast ndoshta iu ka rrezikuar edhe jeta policėve, por mund tė them sepolicia nuk ka pasur plan operativ, por kaos operativ. Dhe elementi i tretė ėshtė se ndoshta grupi organizativ, nuk e ka organizuar nė nivelin mė tė mirė protestėn ose nuk kanė qenė tė pėrgatitur pėr raste tė tilla dhe njerėzit qė ata i quajnė kujdestarė, nuk kanė qenė ndoshta nė nivel tė detyrės, i cili element ndoshta ėshtė lidhur me paaftėsinė e policisė me paaftėsinė e institucioneve tona. Se si duhet tė organizohet njė protestė unė dua t’i pėrgėzoj tė gjithė ata njerėz qė kanė kontribuar pėr organizimin e protestės sė 3 marsit. Nuk e di se kush mori mėsim nga protesta e 10 shkurtit, por si do qoftė protesta e fundit ishte nė nivel.

PAKOJA E AHTISARIT E TEJKALON PUNĖN QĖ E KA BĖRĖ PALA SHQIPTARE NĖ TAKIMET E VJENĖS...

EPOKA E RE: A e keni lexuar Dokumentin e Ahtisarit?
    SELIMI: Normal qė e kam lexuar, pavarėsisht qė kam qenė i njoftuar edhe mė herėt nėpėrmjet kanaleve tė ndryshme. Pak njerėz tė institucioneve kanė qenė tė panjohur me planin e Ahtisarit ende pa u bėrė publik.

EPOKA E RE: Dhe cili ėshtė mendimi juaj pėr kėtė pako?
    SELIMI: Nė paketėn e Ahtisarit janė tri probleme shumė tė mėdha...

EPOKA E RE: Cilat janė ato?
    SELIMI i: Nė gjithė Ballkanin nė pėrgjithėsi njė ndėr problemet kryesore ka qenė ai etnik. Ballkani ėshtė i tillė..., por tash kemi arritur nė njė fazė qė nė vend qė tė sanohen problemet ēfarė i kanė pasur shqiptarėt nė ish-Jugosllavi e deri mė tani, kam frikė se me disa elemente qė janė nė Pakon e Ahtisarit, jo vetėm qė nuk sanohen, por kam frikė se do tė rigjenerohen kėto probleme nė tė ardhmen. Procesi i decentralizimin nė Paketėn e Ahtisarit ėshtė njė problem qė nuk mund tė zgjidhet, pėrderisa mbėshtetet nė parime etnike. Problemi i dytė nė paketėn e Ahtisarit ėshtė krijimi i enklavave politike, kulturoro-religjioze..., zonat eksterritoriale rreth kishave, unė mendoj se nuk sanojnė probleme, kam dronė se gjenerojnė probleme. Dhe problemi i tretė qė unė e kam hasur ėshtė ai i sigurisė nacionale dhe i kompetencave tė komunave, nė kėtė rast tė atyre serbe mbi sigurinė apo pėrkatėsisht mbi zgjedhjen e komandantėve nėpėr stacione tė policisė. Asnjėra nga kėto tri probleme nuk sjellin stabilitet, pėrkundrazi..., nuk sjellim bashkėjetesė nė tė cilat thirret bashkėsia ndėrkombėtare, por vetėm sa i ndajnė etnitė nga njėra –tjetra dhe u japim infuzion armiqėsive ndėrmjet shqiptarėve dhe serbėve.

EPOKA E RE: A pėrmban edhe diēka tjetėr tė keqe pakoja e Ahtisarit?
    SELIMI: Esenca e saj ėshtė nė lėvizje... tendenca e Ahtisarit ėshtė pėr zgjidhje qė Kosova tė jetė njė shtet i pavarur. Nuk ėshtė hera e parė qė e kam thėnė dhe vazhdoj ta them se Kosova nuk ka alternativė tjetėr, pėrveē pavarėsisė. Edhe armiqtė mė tė mėdhenj tė pavarėsisė nuk kanė alternativė tjetėr. Dhe nė vend qė tė harxhojmė ne energji si shoqėri dhe institucione, duke thėnė se do tė kemi pavarėsi, mendoj se gjithė energjitė tona duhet t’i pėrqendrojmė se ēfarė shteti po krijojmė nė Ballkan dhe t’i shmangemi rrezikut qė ky shtet tė mos jetė jostabil, tė mos jetė njė shtet me dy sisteme, siē edhe mund ta orientoj paketa e Ahtisarit, tė mos jetė njė shtet me dy etni me dy sisteme...

EPOKA E RE: Diēka tė mirė a pėrmban ky plan?
    SELIMI: Nuk dua tė shoh vetėm zi... andaj edhe nė kėtė rast nuk synoj tė shoh vetėm zi paketėn e Ahtisarit, por nė atė pako duhet tė korrigjohen ato probleme qė i pėrmban nė mėnyrė qė t’i sigurojė Kosovės njė zhvillim dhe stabilitet institucional, shoqėror, politik dhe tė sigurisė nė tė gjitha aspektet. Duke e ditur se Evropa po shkon pėrpara duhet edhe ne qė tė jemi nė hap me zhvillimet evropiane.

EPOKA E RE: Konsideroni se Grupi i Unitetit ka bėrė gabim qė e ka pranuar Pakon e Ahtisarit?
    SELIMI: Ky dokument i tillė, ėshtė si rezultat i negociatorėve dhe i negociatave tė dobėta, ēfarė kanė bėrė shqiptarėt nė Vjenė. Ndoshta, bile pakoja e Ahtisarit e tejkalon punėn qė e ka bėrė pala shqiptare nė takimet e Vjenės.

EPOKA E RE: Ėshtė faj i vetėm Grupit tė Unitetit apo edhe i tė tjerėve, sepse pėrveē ‘Vetėvendosjes’ nuk i ėshtė dėgjuar zėri pothuajse askujt?
    SELIMI: Qytetarėt nuk janė zėdhėnės qė ēdo ditė tė reagojnė...

EPOKA E RE: Pse jo...?
    SELIMI: Nuk guxojmė tė pretendojmė se qytetarėt ēdo ditė duhet tė reagojnė... por do tė ishte mė e mira qė zėrin e tyre ta transmetojnė ata qė janė zgjedhur me votėn e tyre. Kjo linjė nuk ka funksionuar mirė, prandaj ka pasur edhe protesta. Nė kėtė rast mendoj se Grupit tė Unitetit dhe bashkėsisė ndėrkombėtare duhet t’iu bie ndėrmend diēka dhe t’ia bėjnė njė pyetje vetvetes: Pse nė Kosovė dikush ka arsye qė tė protestojė? Pse shqiptarėt e Kosovės kanė arsye t’i mbushin sheshet e Prishtinės?...

JAM RRITUR ME PROTESTA..., POR NUK KAM PROTESTUAR E AS NUK DO TĖ PROTESTOJ

EPOKA E RE: Ju personalisht a keni protestuar?
    SELIMI: Nuk kam protestuar dhe...

EPOKA E RE: Pse?
    SELIMI: Tash ndoshta kam arritur nė njė fazė, ku jam rritur me protesta, ku edhe kam qenė pjesė aktive e protestave kundėr regjimit tė Millosheviqit, por qysh nga viti 1990 unė nuk kam protestuar mė, sepse e kam parė se kjo nuk ėshtė formė adekuate dhe pėr kėtė arsye e kam zgjedhur formėn tjetėr nėpėrmjet pushkės qė unė kam menduar qė ėshtė mė e mira dhe mė efektive. Nė anėn tjetėr, pėr nga natyra nuk jam njė njeri qė protestoj nė rrugė. Personalisht unė nuk kam protestuar dhe as qė mendoj se do tė dal tė protestoj.

EPOKA E RE: Jo vetėm Ju, por edhe njė pjesė tjetėr e qytetarėve tregoheni kritik ndaj zhvillimeve, por pse nuk dilni p.sh me ndonjė ide se si duhet tė veprohet?
    SELIMI: Tashti nuk e di se pėr cilėn ēėshtje e keni fjalėn, sepse nuk jemi treguar tė pazėshėm nė momente tė caktuara.

EPOKA E RE: Po gati pėr asnjė ēėshtje jo vetėm Ju, por madje as intelektualėt apo Akademia e Shkencave... nuk di qė ka dalė me ndonjė ide konkrete...?
    SELIMI: Ta dimė njė gjė. Zhvillimi i shoqėrisė nė Kosovė pas luftės nuk mund ta quaj amulli, por njė zhvillim nėpėr faza nėpėr tė cilat nuk ka kaluar ndonjėherė mė parė shoqėria e Kosovės dhe nė kėtė rast nė shkallėn mė tė ultė kjo shoqėri ndoshta ka qenė papėrvojė me zhvillimet e ngjashme, por sidoqoftė, unė mendoj se ende kemi nevojė pėr pėrvoja tė mira tė zhvillimit. Ēėshtja e Kosovės i ka tejkaluar qysh herėt caqet dhe kufijtė e Kosovės, duke u kthyer nė njė ēėshtje ndėrkombėtare nė shekullin qė shkoi. Dhe me dy milionė qytetarė sa ka Kosova ndoshta ėshtė njė kapacitet i vogėl, ėshtė njė mundėsi e vogėl qė t’i dalim nė ballė tė gjitha kėtyre sfidave. Pastaj, ne e dimė ku jetojmė nė ēfarė rrethanash jetojmė dhe nga vijmė dhe kurrė nuk mund tė dimė ku do tė shkojmė nė qoftė se nuk e dimė prej nga vijmė. Nė kėtė rast, nganjėherė institucionet tona kanė harruar prej nga vijmė, prandaj edhe nuk dinė ku tė shkojnė.

KJO ĒFARĖ PO NA AFROHET NUK ĖSHTĖ ZGJIDHJE...

EPOKA E RE: Mė lartė thatė se nė vitet e 90 nė vend tė protestave e keni zgjedhur formėn nėpėrmjet pushkės, kurse as tash nuk mendoni tė protestoni. Ēka nėnkupton kjo?
    SELIMI: Mė duket se isha i qartė, por po e pėrsėrisė edhe njėherė, pėr tė mos lėnė vend pėr keqkuptime. Nė 1990 unė nuk kam protestuar mė, sepse e kam parė se kjo nuk ėshtė formė adekuate dhe pėr kėtė arsye e kam zgjedhur formėn tjetėr nėpėrmjet pushkės, qė unė kam menduar qė ėshtė mė e mira dhe mė efektive. Kurse, tash nuk protestoj sepse, mendoj se nė vend qė tė protestojmė duhet tė punojmė...

EPOKA E RE: Mirė. Si e shihni tė ardhmen e Kosovės, bazuar nė dokumentin e Ahtisarit?
    SELIMI: Nuk ėshtė kjo zgjedhje. Nėse fėmijėt tanė do tė rriten nė kėtė vend pa tė drejtė lėvizjeje nė tė gjitha pjesėt e Kosovės, kjo nuk ėshtė zgjidhje. Nėse fėmijėt tanė shohin nga largėsia njė objekt, i cili ėshtė kishė apo kala dhe nuk guxojnė tė shkelin nė njė zonė tė caktuar afėr saj edhe kjo nuk ėshtė zgjidhje. Nėse fėmijėt tanė rriten tė pasigurt dhe tė kėrcėnuar se njė ditė Serbia mund tė na sulmojė prapė edhe kjo nuk ėshtė zgjidhje. Zgjidhja pėr Kosovėn, pėr Ballkanin dhe pėr Evropėn, ėshtė siguria e tė gjithė qytetarėve, ėshtė lėvizja e lirė e tė gjithė qytetarėve, jo vetėm nė shtetin e tyre, por nė gjithė Evropėn dhe botėn. Unė kam shumė besim se z. Ahtisari do ta korrigjojė ēdo defekt qė ndoshta ai e quan teknik, kam shumė besim se edhe Kėshilli i Sigurimit njė ditė do tė mendojė shumė hapur dhe drejt. Dhe po ashtu, kam shumė besim se kjo nuk ėshtė fjala jonė e fundit pėr zgjidhjen e ēėshtjes sė Kosovės, sepse kjo ēfarė po na afrohet nuk ėshtė zgjidhje as pėr shqiptarėt, as pėr serbėt e as pėr bashkėsinė ndėrkombėtare, e cila ėshtė shumė e involvuar nė ēėshtjen e Kosovės. Ne duhet ta ndėrtojmė njė Kosovė pa probleme etnike, politike... nė mėnyrė qė t’i hapin brezave tė ardhme njė hapėsirė qė tė zhvillohen krahas popujve tjerė. Shumė padrejtėsi janė bėrė kundėr shqiptarėve nėpėr shekuj. Njė ditė duhet tė marrin fund kėto padrejtėsi. Por, me projektin e Ahtisarit nuk marrin fund padrejtėsitė ndaj shqiptarėve. Unė nuk jam kundėr popujve tjerė nė Kosovė e as kundėr popullit serb nė kėtė rast, por jam nė mbrojtje tė interesave tė popullit tim nė radhė tė parė pastaj tė tė gjithė qytetarėve...

EPOKA E RE: Pse anėtarėt e Grupit tė Unitetin nuk qenkan nė mbrojtje tė interesave tė popullit?
    SELIMI: Fatkeqėsisht nuk mund tė jem i kėnaqur me nivelin e Grupin Negociator, ndonėse anėtarėt e kėtij grupi kanė qenė koperativ me gjithė bashkėsinė ndėrkombėtare, por sidoqoftė, nuk mund t’i vlerėsoj me notė tė shkėlqyeshme...

NOTĖ TĖ DOBĖT PĖR PUNĖN E GRUPIT TĖ UNITETIT

EPOKA E RE: Nėse jo shkėlqyeshėm, me ēfarė note?
    SELIMI: Tash unė nuk dua ta marr rolin e atij qė e noton Grupin Negociator, por nė kėtė rast flas si njė qytetar i Kosovės.

EPOKA E RE: Atėherė, si qytetarė me ēfarė note e vlerėsoni...?
    SELIMI: Me notė tė dobėt nė pėrfaqėsimin e interesave vitale tė kombit. E di se ata duhet tė jenė shumė kooperativ... edhe unė do tė isha i tillė me bashkėsinė ndėrkombėtare pėr zgjidhjen e ēėshtjes sė Kosovės, por ata duhet tė jenė shumė mė tė vetėdijshėm se ēka pėrfaqėsojnė, duhet tė jenė shumė mė nė nivel tė pėrgjegjėsisė dhe jo tė ndodhė qė projektet e caktuara pėr zgjidhjen e ēėshtjes sė Kosovės t’i lexojnė nė aeroplan gjatė rrugės pėr nė Vjenė. Kjo ėshtė njė fyerje pėr ata qė i pėrfaqėsojnė.

EPOKA E RE: Njė ndėr ēėshtjet mė tė ndjeshme nė Pakon e Ahtisarit konsiderohet dhe e ardhja e TMK-sė dhe krijimi i njė force tė re tė Sigurisė?
    SELIMI: Nuk kam qenė indiferent ndaj tė gjitha zhvillimeve rreth TMK-sė, sepse kam qenė edhe vetė pjesė e saj, ku e kam udhėhequr njė institucion shumė vital. Pastaj edhe nė kohėn kur nuk kam qenė pjesė e uniformės sė TMK-sė, po ashtu nuk kam qėndruar indiferent dhe me gjithė ato angazhime qė i kam pasur e kam vėrejtur se TMK-ja nuk e ka nisur sot transformimin e saj, por shumė mė herėt, duke u mbėshtetur mbi marrėveshjen e shtatorit tė ‘99 pėr transformim dhe demilitarizim e UĒK-sė... mendoj se TMK-ja ėshtė njė hap mė pėrpara sesa Grupi Negociator, nė kėtė rast, pėr ndėrtimin e forcės sė ardhshme tė Kosovės. Prandaj, duke u mbėshtetur nė punėn se ēfarė ka bėrė dhe po bėn TMK-ja, por edhe nė qasjen e bashkėsisė ndėrkombėtare (NATO, KFOR), kam shumė besim qė kjo trupė njė ditė do tė transformohet nė njė forcė ushtarake.

EPOKA E RE: Kėshtu nuk e parasheh dokumenti...?
    SELIMI: Pikėrisht aty dua tė dal.

FJALA SHPĖRBĖRJE PĖR TMK-NĖ MUND TĖ JETĖ VETĖM NJĖ DIZAJN POLITIK NĖ PAKON E AHTISARIT

EPOKA E RE: Dil..?
    SELIMI: E di se tė gjithė kėta njerėz qė janė sot nė TMK, nuk mund tė jenė edhe pjesė e forcės sė ardhshme tė Kosovės, jo pėr shkak tė eliminimit, por pėr shkak tė rrethanave tė caktuara profesionale, megjithatė esenca e gjithė kėsaj ėshtė se TMK-ja edhe nė tė ardhmen do tė vazhdojė tė jetė bartėse e kėtij procesi tė transformimit. Dhe pėrderisa TMK-ja ėshtė bartėse e kėtij procesi, atėherė fjala shpėrbėrje mund tė jetė vetėm njė dizajn politik nė Pakon e Ahtisarit.

EPOKA E RE: Ju synoni tė jenė pjesė e FSK-sė?
    SELIMI: Kjo nuk varet nga gatishmėria ime...

EPOKA E RE: Po nga kush..?
    SELIMI: Po tash as unė nuk dua...

EPOKA E RE: Apo ndoshta e keni fjalėn pėr ndonjė pengesė?
    SELIMI: Pengesė ndoshta po... pėr shkak tė statusit qė kam nė Kosovė, pengesė e cila mė ka nxjerrė nga TMK-ja, por kam besim shumė se kjo pengesė do tė kalohet shumė shpejt.

EPOKA E RE: E keni fjalėn pėr listėn e “zezė tė Bushit” apo pėr ndonjė pengesė tjetėr?
    SELIMI: Dikush e quan listė tė “zezė tė Bushit”, dikush diēka tė ngjashme...

EPOKA E RE: Pasi qė vazhdoni tė jeni nė kėtė listė, a keni marrė ndonjė pėrgjigje sqaruese tash mė shpejt...?
    SELIMI: Normal qė jam interesuar nė faza tė caktuara qysh kur e kam marrė urdhrin ekzekutiv nga shefi i UNMIK-ut nė atė kohė, Hans Hekerup. Unė u jam drejtuar me njė letėr mekanizmave tė caktuar dhe kam marrė njė pėrgjigje...

EPOKA E RE: Ēfarė pėrgjigjeje?
    SELIMI: Pėrgjigja ka qenė e shkurtėr, shumė administrative... nėse mund ta parafrazoj me qėndrimin se “ne do ta shqyrtojmė dhe do tė vijmė mė vonė nė njė pėrfundim se a ėshtė e drejtė apo jo”. Pastaj mė vonė e kam bėrė edhe njė letėr tjetėr dhe po ashtu e kam marr tė njėjtėn pėrgjigje...

NĖ LISTĖ TĖ “ZEZĖ TĖ BUSHIT”, POR RAPORTE TĖ MIRA DHE SHUMĖ KONSTRUKTIVE ME ZYRĖN AMERIKANE NĖ PRISHTINĖ

EPOKA E RE: Ju pengon ky status ēfarė keni...?
    SELIMI: Nė aspektin profesional po, por nuk mendoj se mė ka penguar nė raportet me bashkėsinė ndėrkombėtare nė Kosovė. Pėrkundrazi, me Zyrėn Amerikanė nė Prishtinė kam raporte shumė tė mira dhe shumė konstruktive.

EPOKA E RE: Mbase ėshtė kėshtu, tash mė shpejt a keni kėrkuar edhe ndonjė shpjegim tjetėr ?
    SELIMI: Nuk mė takon mua tė insistoj nė kėtė ēėshtje...

EPOKA E RE: Pse?
    SELIMI: Do tė insistoja sikur unė tė kisha bėrė ndonjė gabim...

EPOKA E RE: Ėshtė enigmė pėr Ju se pse gjendeni nė atė listė?
    SELIMI: Unė sė paku nuk jam informuar as me shkrim e as me gojė ndonjė herė se pėr ēfarė arsye gjinden nė atė listė. Ndoshta ky mosinformim ėshtė formė apo praktikė e kėsaj liste qė pėr mua deri mė tani ka qenė e panjohur. Unė nuk e kam bėrė kėtė gabim dhe prandaj nuk mund tė korrigjoj.

EPOKA E RE: Mbani takime me ish-bashkėluftėtarėt tuaj qė tash janė nė politikė ?
    SELIMI: Normalisht se po. Kjo ėshtė shumė e natyrshme. Takimi me ish-bashkėluftėtarė pėr mua nuk ėshtė vetėm dėshirė, por edhe obligim...

EPOKA E RE: Ēfarė obligimi...?
    SELIMI: Po jemi nisur dikur bashkė dhe kemi arritur deri kėtu, ndonėse pas luftės detyrat i kemi pasur tė ndryshme. Nė luftė e kemi pasur njė detyrė – atė pėr ta fituar lirinė. Normalisht qė unė takohem me bashkėluftėtarėt, pavarėsisht se ku mund tė jenė ata, nė politikė, apo nė institucione tė ndryshme jashtė politikės, por me dėshirėn mė tė madhe takohem me ish-ushtarėt e UĒK-sė tė cilėt kanė bėrė luftė titanike dhe ndoshta rastėsisht i kanė shpėtuar luftės.

EPOKA E RE: Kur je takuar pėr herė tė fundit me kryeministrin Ēeku?
    SELIMI: Mė 6 mars...

EPOKA E RE: E me Hashim Thaēin...?
    SELIMI: Po ashtu, edhe me Hashim Thaēin jam takuar mė 6 mars...

EPOKA E RE: Ju bashkojnė vetėm festat dhe pėrvjetorėt...?
    SELIMI: Jo, nuk na bashkojnė vetėm festat dhe pėrvjetorėt, por na bashkon edhe jeta e pėrditshme. Kosova nuk ėshtė aq e madhe sa qė tė mos mund tė takojmė njėri –tjetrin, por sidoqoftė nuk jam i pakėnaqur me raportet ēfarė i kam me bashkėluftėtarė, pavarėsisht se nuk janė tė pėrkryera, por gjithsesi kemi raporte tė qėndrueshme dhe tė pėrhershme.

ASHTU SIĒ KAM BESUAR NĖ PAFAJĖSINĖ E LIMAJT, MUSLIUT E BALAJT ASHTU BESOJ FUQISHĖM EDHE NĖ PAFAJĖSINĖ E HARADINAJT, BALAJT DHE BRAHIMAJT

EPOKA E RE: Kėto ditė nė Hagė ka filluar procesi gjyqėsor kundėr Ramush Haradinajt, Lahi Brahimajt dhe Idriz Balajt?
    SELIMI: Me keqardhje them se Tribunali i Hagės ka pasur objektiv personalitete, ish-komandantė dhe ish-ushtarė tė UĒK-sė. Do tė mė vinte shumė keq sikur prokuroria tė kishte tė drejtė, por po ashtu mė vjen keq se pse prokuroria nė mėnyrė tė padrejtė bėn akuzė ndaj ish-pjesėtarėve tė njė strukture ushtarake, siē ka qenė UĒK-ja. Por, mendoj se ky ėshtė edhe njė haraē pėr shqiptarėt dhe pėr kėtė i admiroj shumė tė gjithė tė akuzuarit qė e kanė kuptuar si tė tillė... dhe ashtu siē kam besuar nė pafajėsinė e z. Limaj, Musliu, Balaj, nė procesin e parė, ashtu besoj fuqishėm edhe nė pafajėsinė dhe fitoren e drejtėsisė edhe nė rastin e Haradinajt, Balajt dhe Brahimajt.

KURTI PO MBAHET PADREJTĖSISHT NĖ PARABURGIM

EPOKA E RE: Si e konsideroni mbajtjen nė paraburgim tė Albin Kurtit?
    SELIMI: Unė mendoj se pėr ta mbajtur njė qytetar, kushdo qoftė ai, nė paraburgim duhet juridikisht t’i kenė tri elemente...

EPOKA E RE: Cilat na qenkan ato...?
    SELIMI: Njė, nėse ėshtė i rrezikshėm pėr dėshmitarėt. Mendoj se Kurti nuk paraqet rrezik ngase nuk ka dėshmitarė. Dy, nėse ka tendencė qė ta vazhdohet krimi. Unė nuk mendoj se Kurti e ka bėrė ndonjė krim. Dhe tre, nėse ka tendencė qė tė arratiset. Po ashtu, nuk mendoj se Kurti ka tendencė qė tė arratiset. Dhe tash sikurse ēdo qytetar tjetėr edhe unė e kam opinionin tim pėr demonstratėn e 10 shkurtit. Nuk mendoj se ata njerėz qė janė tė pakėnaqur me UNMIK-un, forma mė e mirė ėshtė sulmi ndaj institucioneve vendore dhe atyre ndėrkombėtare, siē ka ndodhur mė 28 nėntor. Ka qenė imazh i keq qė ndėrtesat e institucioneve tė lyhen me ngjyrė tė kuqe, tė thyhen dhe tė shkaktohen dėme materiale, tė cilat ne do t’i paguajmė vetė. Nuk mendoj se asnjė konfrontim me policinė vendore apo ndėrkombėtare ėshtė element qė i jep arsye UNMIK-ut qė tė ikė nga kėtu, pėrkundrazi i jep arsye qė tė qėndrojė edhe mė gjatė kėtu. Por, sidoqoftė e pėrsėris edhe njėherė se duhet tė ngritet pyetja: Pse ka qytetarė tė Kosovės qė janė kaq tė revoltuar dhe qė dalin e demonstrojnė? Pa i dhėnė tė drejtė ‘Vetėvendosjes’ unė mendoj se duhet tė studiohet kjo ēėshtje. Nė anėn tjetėr, pavarėsisht qė unė nuk marrė pjesė nė demonstrata, pėr shkak tė natyrės time, pėr shkak tė qasjes time ndaj problemeve, demonstrata nuk ėshtė mjet qė unė do ta kisha pėrdorur. Sidoqoftė, mendoj se ka munguar njė komunikim i institucioneve vendore dhe ndėrkombėtare me njerėz tė pakėnaqur rreth zhvillimeve nė Kosovė. Nuk dua qė kėta njerėz t’i quaj as destruktivė e as konstruktivė, nuk dua qė kėta njerėz t’i quaj as patriotė e as ekstremistė, por i jap vetės njė guxim tė them se institucionet vendore dhe ndėrkombėtare duhet tė kenė linja tė komunikimit me kėta njerėz dhe me tė gjithė qytetarėt e Kosovės.

EPOKA E RE: Faleminderit pėr intervistė.
    SELIMI: Edhe nga ju.
    BASHKIM KOSOVE ME SHQIPERINE DHE JO PAZARLLEQE ME SERBINE E GREQINE

Ylli i mėngjesit Maska e edona
    Anėtarėsuar
    26-10-2002
    Vendndodhja
    diku larg, shume larg,
    Postime
    200
    Pyte 10-shin Ku Ka Qene Kur E Pat Organizu Ramushi Party-n, Se Aty Ska Qene Se U Tut Mos Po Njolloset Me Shku Ne Ndeje Te Nje "komandanti" Qe E Kerkon Haga
    ylli i mėngjesit

i/e regjistruar Maska e AVataj
    Anėtarėsuar
    06-02-2007
    Postime
    58

Post Ahtisari ky Noe i fatit tė Kosovės

Ahtisari ky Noe i fatit tė Kosovės

Nga Albert VATAJ

Pėrpjekjet kėmbėngulėse nėpėr njė terren tė thyer, aspak i privilegjuar nga kushtet atmosferike tė frymės sė bashkėpunimit, Matti Ahtisari ka pohuar kjartazi vullnetin pėr atė qė do ta cilėsonte dhe do tė merrte bekimin e pėrsėritur, si zgjidhja mė e mirė e mundshme. Roli i tij prej njė Noe mitik, ka kapluar tėrėēka Ati i njerėzimit me pėrvujtni ka mishėruar nė shenjtėrimin e misionit pėr shpėtim. Plani Ahtisari ėshtė i destinuar si misioni qė Krijuesi i besoi Noes pėr tė shpėtuar njerėzimin nga pėrmbytja e pėrbotshme. Anija e tij e shpėtimit ka nė bordin e saj fatin e Kosovės, por dhe tė stabilitetit e rajonit tė Ballkanit. Megjithė zemėrimin e zotave tė Perėndimit dhe Lindjes, ky Noe, qartazi duket se ėshtė i bindur nė vendosmėrinė e tij, se Kosova do tė marrė atė qė meriton, atė qė ėshtė dashur ta paguaj me martirizimin e saj, se anija e tij do ta pasojė jetėn dhe paqen nė breg. Jo vetėm kaq. Zemėrata pėrmbytėse me gjallimin e saj brenda dhe jashtė kėsaj anijeje nuk ka lėkundur besimin e kėtij Noe modern pėr tė sosur kėtė mision. Kjo sprovė do tė bėjė qė gjithēka e kamufluar diplomatikisht, tė dalė sheshit. Shqiptarėt dhe stabiliteti nė Ballkan, dhe paqja nė tėrėsi, do tė shohin botėrisht, se kush janė miqtė dhe armiqtė e saj mė tė pėrbetuar. Kush ka luajtur dhe vijon tė luaj me fatin e popujve tė vegjėl dhe kush pėrpiqet tė korrigjojė historinė dhe t’i zhdėmtojė shqiptarėt nė kėtė fillimshekulli. Kush vendos interesat e saja nė dėm tė lirisė, paqes dhe stabilitetit tė njė rajoni tė tėrė.
    Situata parapėrfundimtare pėr statusin final tė Kosovės duke u hullitur drejt finalizimit tė shumėpritur, gjen veten tė ngėrthyer nė fazėn mė kritike tė saj. Pas ėndrrės kosovare, nė tavolinėn e politikės sė madhe janė hedhur edhe kartat e autoritetit tė Bashkimit Evropian, Shteteve tė Bashkuara, Britanisė sė Madhe, Gjermanisė dhe tėrė potencialit vendimmarrės ndėrkombėtar. “Druri i shtrembėr”, Rusia ka luajtur dhe vijon tė ruaj tė njėjtat pozita tė qėndrimit tė saj “tėrhiq e mos kėput”, nė lidhje me rolin qė do tė preferojė nė finalen historike tė njė populli tė vogėl. Pėrpjekja e Moskės pėr tė matur pulsin e faktorit pro statusit tė Kosovės, sipas asaj, qė Ahtisari e konsideron se ėshtė arritur mė e mira e mundshme, ėshtė pasuar ditėt e fundit me tezėn e domosdoshmėrisė sė njė negociatori tė ri, artikuluar nga ministri i jashtėm Sergei Lavrov. Jo mė pak i drejtpėrdrejtė nė kėtė kundėrshti tė pėrsėritur ėshtė dhe vota ruse nė Kėshillin e Sigurimit tė OKB, ambasadori Vitali Ēurkin, i cili duke kritikuar raportin e kryeadministratori i Kosovės Joakim Ryker si tė njėanshėm pohon se: “Nė vend qė tė diskutojė mbi standardet, raporti bėhet avokat i pavarėsisė”. Paniku pėr mėvetėsinė e njė vendi, atributet shtetformuese tė njė populli, duke u bėrė cingėritėse pėr nervat e Rusisė, njė potenciali ligėsie qė ka demonstruar historikisht tė keqen e pandryshueshme, provon se Kosova ėshtė tashmė njė sfidė e pamėdyshėt.
    Mania ruse pėr tė mos pranuar njė Kosovė sipas modelit tė SHBA, tė kalkuluar nė planin e ish-presidenti Finanlandez, Matti Ahtisari, ėshtė transformuar nė njė taktikė e lėkundjes sė faktorit ndėrkombėtar dhe kontinentit plak gjithashtu. Pėrfitimi nė kohė nėpėrmjet kėrkesave qė Moska fermenton, gjoja pėr tė mos e quajtur misionin e negociatave tė pėrfunduar, pa pėlqimin e Beogradit, nga analistėt ėshtė deshifruar si predispozita ruse pėr njė autoritet potencialisht mė tė fortė nė politikėn e vendimmarrjes ndėrkombėtare. Larmia e pretendimeve tė Moskės i mėshon mė fuqimisht idesė sė as ata vetė nuk janė tė bindur se ēfarė kėrkojnė. Pėr ta mjafton tė ngrenė tymnajė, duke pėrthithur vėmendjen e opinionit ndėrkombėtar. Gjithsesi situata mbetet e tendosur, ndėrsa afati deri nė kėtė finale sa vjen e ngushtohet. Kosova nė aparencė nuk ka tregues tė njė kėrcėnimi serioz, nėse pretendohet tė mos gjendet zgjedhja e zgjidhjes sė fatit tė saj pėr ardhmėrinė. Por sipas ish-diplomatit Riēard Holbruk: "Nėse Rusia vonon, dobėson apo pėrdor veton ndaj planit tė Ahtisarit druhem se dėshira deri tani e pėrmbajtur e shqiptarėve tė Kosovės pėr ecje tė shpejtė drejt pavarėsisė do tė shpėrthejė nė dhunė". Ai vėren se: "Rusia duhet tė jetė e ndėrgjegjshme pėr pasojat e veprimeve tė saj nė Nju Jork". Holbruk duke iu referuar zhvillimeve tė fundit ėshtė i mendimit se "tash gjendemi para njė testi vendimtar pėr raportet e Rusisė me Perėndimin dhe se vetoja ruse mund tė pėrcaktoj nėse nė Evropė do tė ketė njė luftė tjetėr". Natyrisht qė diplomati amerikan nuk e ka fjalėn pėr luftėn klasike. Asaj qė Holbruk i druhet, natyrisht qė Kosovarėt nuk do t’i shmangen. Pėr ta s’ka tjetėr veē pavarėsisė. Maturia e njė populli martir, kurrsesi nuk duhet tė trajtohet nga askush, pėr mė tepėr nga viktimatori, si njė dobėsi, ndaj sė cilės domosdo ka vend pėr ngritjen e tezave qė nė fondament fshehin, jo aq djegaxhanin rus pėr Serbinė, se sa turravrap pėr ta shfrytėzuar kėtė rast dhe pėr ta konvertuar kėtė nė mundėsie pėr njė kapital dhe pėrftim interesash politike dhe mė gjėrė. Rusia gjithmonė ka luajtur me kėtė kartė, kur ėshtė pėrballur me faktorin veto tė saj nė pėrfundimet unanime.
    Pėrdorimi nga Moska i njė fjalori aspak diplomatik, shpesh shantazhues ndaj Shteteve tė Bashkuara dhe aleatėve tė saj, shprehet njė analist, ka pėr qėllim t’i bėjė parapritė njė njohje tė njėanshme tė mėvetėsisė sė Kosovės, siē edhe ėshtė shprehur SHBA. Mbase dhe mundėsisė sė krijimit tė njė blloku si ai i vitit 1999, kur Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Franca, Gjermania dhe vende tė tjera tė NATO-s, nuk pritėn vendimin e Kombeve tė Bashkuara, por reaguan si koalicion i vullnetit, pėr t’i dhėnė fund spastrimit etnik nė Kosovė, barbarisė sė paramilitarėve serbė ndaj popullsisė sė pambrojtur shqiptare atje.
    Edhe sot megjithėse situata e vėshtirė dhe autoriteti i lėkundur i administratės “Bush” pas 4 viteve tė “luftės sė gabuar” nė Irak, nuk kanė stepur qenien nė koherencė tė Amerikės me tė gjitha zhvillimet pėr statusin e Kosovės. Nėpėrmjet tė gjithė emisarėve tė saj diplomatik dhe politik, ajo ka mbrojtur energjikisht planin e Ahtisarit, madje duke u kėrkuar kosovarėve tė jenė konsekuent gjatė kėtij procesi. Njė vėmendje pėrkėdhelėse, siē do ta kuptojnė ruset rolin amerikan nė zgjidhjen e ēėshtjes kosovare, duket se ka yshtur Moskėn tė sajojė marifete tė ndryshme, duke i ambalazhuar me tė famshmen dakordėsi tė Beogradit pėr planin Ahtisari. Natyrisht qė Moska nuk e ka harruar, madje mbi kėtė filozofi ndėrton tė gjithė kokėshkrepjet e politikės sė sotme. Ajo nuk ka harruar se vullneti pėr paqen dhe fatet e popujve tė vegjėl u pėrballė me historinė mė tė madhe atė tė vitin 1999, kur njė bombardim 78-ditor i NATO-s, nėn udhėheqjen amerikane, ēliroi Kosovėn e banuar nė shumicėn dėrrmuese nga shqiptarėt, duke e ēliruar prej kontrollit represiv serb. Megjithėse statusi pėrfundimtar u la i pazgjidhur, sipas njė rezolute kompromisi tė Kėshillit tė Sigurimit tė OKB-sė, SHBA, tash kur paqja nė rajonin e Ballkanit ėshtė mė afėr se asnjėherė, nuk do tė tolerojė as nė kohė as nė pėrkufizime. Ajo nuk do tė pranojė tė bjerė nė grackėn ruse pėr tėrheqje nga roli i lidershipit nė kėtė zgjidhje historike pėr popullin e Kosovės dhe stabilitetin e kėtij rajoni. Madje kėtė ajo do ta bėjė edhe duke pranuar atė qė rusėt e fshehin si mundėsi kompromisi.
    Pėrpjekjet prej Noe tė tė dėrguarit special OKB-sė, ish-Presidenti finlandez Martti Ahtisaari, do tė pėrballen nė Kėshillin e Sigurimit duke propozuar pavarėsi graduale pėr Kosovėn, me garanci tė forta pėr tė drejtat e minoritetit serb atje. Beogradi vijon tė jetė tėrėsisht kundėr kėtij plani, ashtu siē ka bėrė vijimisht pėr ēdo ndryshim tė pretendimeve qė ajo ka ndaj territorit tė Kosovės, duke e konsideruar ende atė si pjesė tė saj. Inkoherenca e tyre kėrkon tė gjallojė ende nė frazat bombastike tė diplomacisė ruse dhe kokėkrisjeve tė liderėve tė saj. Pėrfundimisht serbi nuk ka dhe nuk do tė mundėsojė kurrsesi kthimin nė realitet tė ėndrrės sė sajė shoviniste. Politika e saj e pretendimeve ka verbuar vetėdijen e politikės dhe popullit serb pėr Kosovėn. Sidoqoftė, situata deri mė tash ka mbetur dinamike brenda formatit diplomatik, por gjithsesi asgjė nuk garanton se ajo mund tė mos orientohet me kahje nga trazirat, siē dhe i druhet eksponentė tė faktorit ndėrkombėtar. Ndaj mbi kėtė bindje kėrkohet tė shmanget delegimit tė zgjidhjes Ahtisari nė njė afat tė ri kohor, i cili nuk garanto njė tjetėr zgjidhje, por veēse gjeneron trazira dhe destabilizim tė situatės. Koha dhe nervat janė taktikat ruse tė lojės diplomatike. Ajo gjithnjė bėn me dije aleatėt e zgjidhjes, se OKB-ja nuk ka tė drejtė pėr tė ndryshuar njė kufi ndėrkombėtar, pa njė marrėveshje me vendin e pėrfshirė. Pra, pa njė marrėveshje tė pamundur, pa njė pėrpjekje tė dėshtuar, kondensuar gjatė gjithė maratonės sė negociatave pėr statusin, dhe punės titane tė Noes Ahtisari. Ngulmimi rus pėr mbrojtjen "vėllazėrore" tė ndjenjave sllavo-serbe ėshtė pėr faktorin ndėrkombėtar dhe ekspertėt, absurditet. Formatimi i statusit tė Kosovės si provė ndėrkombėtare, nga njėra anė potencon autoritetin e kėtij popullin nė pėrkrahjen pėr tė ardhmen e tij, nga ana tjetėr vendos shumė pika mbi “i”, tė rolin tėrėsorė qė Bashkimi Evropian do tė ketė nė kėtė model historik pėrgjegjėsie dhe devocioni nė shėrbim tė stabiliteti nė rajonin e Ballkanit. Deri mė tash nė gjirin e saj ka shumė mėdyshje. Xhelozia e rolit amerikan nė luftė pėr ēlirimin e Kosovės dhe sot nė garantimin e njė zgjidhje mė tė mirė tė mundshme, ashtu siē sėmbon Rusinė, ashtu tundon dhe rolin e shumė vendeve evropian, tė cilat vijojnė tė ushqejnė iluzionin e fanatizmit serb mbi pretendimet territoriale nė Kosovė, ose mė pak. Ajo qė Rusia e shpreh, Evropa e fsheh. Por SHBA dhe aleatėt e saj, dje nė luftė dhe sot nė paqe do tė gjejnė rrugė dhe mjetet e duhura pėr t’i dhėnė fund, pėr tė vendosur. Kosova pashmangshmėrisht ėshtė pėrpara stadit tė ardhmėrisė. Ahtisari, ky Noe i fatit tė njė dinjiteti tė nėpėrkėmbur, tė njė populli tė martirizuar, tė njė vullneti tė panjėtėdytė bashkėjetese, e ka afruar pranė brigjeve anijen e tij.

Aq me plas... Maska e Sa Kot
    Anėtarėsuar
    19-12-2005
    Postime
    1,044

Thumbs up

Ahtisari me ne fund ka thene ne nje gazete se STATUSI FINAL I KOSOVES DUHET TE JETE PAVARESIA!

Nje delegat rus ishte bere gjithe nerva ne nje mbledhje dhe kishte dale nga salla duke krijuar presion, po Rusia kot sa lodhet, sepse nuk ja ka dale dot Amerikes asnjehere. Jo veto, po superveto te kete dhe nuk do mund t'a ndale dot pavaresine.

Ose do japi voten per pavaresi, ose ne te gjithe e dime qe violenca do shpertheje nga te gjitha anet ne Kosove, dhe kesaj rradhe aq dhunshem saqe s'do kete burr none qe t'a ndaloje. Shqiptaret tani jane te gjithe duke pritur pavaresine, dhe ne qofte se nuk e marrin ate, Rusia mund t'a konsideroje veten te pergjegjshme per ate qe do te ndodhe ne Kosove, dhe per ate qe mund t'i ndodhe minoritetit Serb aty. Edhe mos thote pastaj qe nuk e paralajmeruan.

Megjithate lexova gjithashtu qe Amerika pret nje zgjidhje ne fund-Prill ose ne fillim te Majit.
    As qe du me dit!

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    Citim Postuar mė parė nga seseljsrs
    From a historical perspective, Albanians have always made poor allies. Even after receiving the most advanced weaponry from the Ottomans who originally established Albanian Muslim colonies, Albanians turned on their masters the very moment Serbs started to liberate Old Serbia from colonial occupation. The same thing will happen in Kosovo.
    (18 hours ago from today)

Ky post u morr nga linku: kliko ketu i vendosur ketu ne forum nga Styx.

Perkthimi:
    Nese mesojme nga historia, Shqiptaret kane qene gjithmone aleate te keqij. Bile edhe pasi u pajisen me armatimin me modern prej Otomaneve, te cilet themeluan kolonite e Shqiptareve muslimane, Shqiptaret jua drejtuan keto arme atyre qe ua dhane tamam ne momentin kur serbet filluan clirimin e Serbise se vjeter nga okupimi kolonial. E njejta gje do te ngjase perseri ne Kosove.

Pyetje: A sygjeron ky link nje paralele te Politikes Europiane te ketij shekulli me ate Otomane te para 200 vjeteve?

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    • Sekretari I OKB-se, Ban Ki Mun ka mbeshtetur propozimin per Statusin e Kosoves qe I derguari Marti Ahtisari ka paraqitur sot para Keshillit te Sigurimit

Ora 20.10
    Reagon edhe BE, Mbeshtetje e fuqishme per propozimin

Ka ardhur edhe reagimi I BE per planin e Ahtisarit, duke konfirmuar mbeshtetjen e forte. Sipas presidences se radhes se Bashkimit Europian, plani permban nje sere masash qe garantojne nje te ardhme per te gjitha komunitetet dhe ne menyre te vecante ate serbe. Gjithashtu, plani hedh bazat per nje zhvillim ekonomik dhe politik te qendrueshem qe te do t’i sjelle te mira dhe stabilitet mbare rajonit.per presidencen gjermane “Plani I Ahtisarit paraqet nje kompromis te drejte dhe te ekuilibruar qe tregon nje rruge perpara per Kosoven”. BE shprehet me siguri se KS do te vleresoje me objektivitet dhe do te aprovoje me shpejtesi statusin e Kosoves.

Ora19:40
    Sekretari I OKB-se, Ban Ki Mun ka mbeshtetur propozimin per Statusin e Kosoves qe I derguari Marti Ahtisari ka paraqitur sot para Keshillit te Sigurimit, Ne dokumentin e tij parashikohet pavaresi per Kosoven, ndonese nen mbikqyrjen e nderkombetareve. Lajmin e ka bere te ditur zedhenesja e Ban Ki Mun, (qe aktualisht ndodhet ne nje udhetim ne Lindjen e Mesme), Michelle Montas. Ajo ka konfirmuar se dokumenti, I eshte dorezuar sot presidentit te radhes ne Keshillin e Sigurimit, afrikano-jugorit, Dumisani Kumalo. Sic ka bere te ditur edhe vete Kumalo, dokumenti sot pritej vetem te merrej ne dorezim nga KS, por jo te shqyrtohej, gje kjo qe do te behet muajin qe vjen, kur presidencen e radhes ta marre britaniku Emyr Jones Parry. Ne letren shoqeruese te propozimit, dorezuar disa dite me pare tek Sekretari OKB-se, Mun, Ahtisari flet qarte per pavaresi te Kosoves nga Serbia, ndonese fjala pavaresi shoqerohet edhe me fjalen ‘e mbikqyrur’. Madje Ahtisari thote gjithashtu se "pavaresia eshte I vetmi opcion I praktikueshem per nje Kosove te qendrueshme politikisht dhe ekonomikisht". Sipas zedheneses se Mun, fakti qe ky dokument tashme I eshte dorezuar Keshillit te Sigurimit tregon se procesi tashme eshte ne nje faze vendimtare.

Nderkaq, Serbia ka shprehur sot pasdite kundershtimin e saj lidhur me kete propozim. Mesazhin e ka dhene Presidenti serb Boris Tadic, ne nje bisede telefonike me nensekretarin e shtetit Nikolas Burns, menjehere pasi ky I fundit ka deklaruar se SHBA e mbeshtet dokumentin e kryenegociatorit Ahtisari. “Cfaredolloj forme pavaresie te propozohet per Kosoven, eshte e papranueshme nga Serbia”, I ka trasmetuar Tadic- Burnsit.
    Nga Ina Koxha - (ANSA)

Reagime te tjera ne Kosove per propozimin e Ahtisarit

Presidenti i Kosoves, Fatmir Sejdiu:
    Sot ėshtė ditė historike pėr Kosovėn. Plani Gjithėpėrfshirės dhe rekomandimet e Presidentit Ahtisari pėr statusin e ardhshėm tė Kosovės janė nė duart e anėtarėve tė Kėshillit tė Sigurimit tė OKB-se. Mirėpresim qėndrimin e Sekretarit tė Pėrgjithshėm tė OKB-sė, zotit Ban Ki Mun, i cili mbėshtet plotėsisht rekomandimet e Presidentit Ahtisaari pėr pavarėsinė e Kosovės. Dua tė theksoj se pavarėsia e Kosovės do tė jetė nė shėrbim tė tė gjithė qytetarėve tė vendit, tė shumicės shqiptare dhe tė tė gjitha komuniteteve pakicė tė Kosovės. Pavarėsia e Kosovės, e cila fillimisht, sipas planit tė Ahtisarit, do tė ketė mbikėqyrje ndėrkombėtare, do tė jetė nė shėrbim tė paqes, tė stabilitetit dhe prosperitetit tė pėrgjithshėm tė vendit tonė. Pavarėsia e Kosovės po kėshtu i shėrben paqes dhe stabilitetit rajonal, sepse po zgjidhet suksesshėm edhe ēėshtja e fundit e pazgjidhur nė Evropėn Juglindore.

Kryeministri Agim Ceku:
    Qeveria e Kosovės pėrshėndet rekomandimin e tė dėrguarit special pėr statusin e Kosovės, presidentit Marti Ahtisaari, i cili thekson se “Pavarėsia ėshtė e vetmja mundėsi pėr njė Kosovė politikisht dhe ekonomikisht tė qėndrueshme”. Qeveria e Kosovės vlerėson lart faktin qė ky rekomandim u arrin anėtarėve tė Kėshillit tė Sigurimit i pėrkrahur plotėsisht nga Sekretari i Pėrgjithshėm i Kombeve tė Bashkuara, Ban Ki-Moon. “Kjo tregon se ky propozim reflekton vullnetin e pėrgjithshėm tė Kombeve tė Bashkuara, tė cilat e kanė iniciuar dhe mbėshtetur prej fillimit procesin pėr gjetjen e njė zgjidhjeje pėr Kosovėn. Dokumenti Ahtisaari ėshtė mė realisti dhe i vetmi pėr Kosovėn. Ai siguron paqe afatgjatė dhe stabilitet tė qėndrueshėm rajonal” – ėshtė shprehur me kėtė rast kryeministri Agim Ceku . Qeveria e Kosovės pret qė statusi i Kosovės tė pėrmbyllet sa mė shpejt, pasi vonesat janė tė panevojshme dhe tė pakuptimta. Kosova dhe rajoni kanė vuajtur pėr mė se njė dekadė nga konfliktet, kinse-zgjidhjet apo zgjidhjet gjysmake. Ėshtė momenti qė njė perspektivė e re t’i ofrohet Kosovės dhe Ballkanit dhe kjo perspektivė merr trajtė tė qartė me pavarėsimin e Kosovės dhe fillimin pa pengesa tė integrimeve rajonale dhe evropiane.

Partia Reformiste ORA:
    Mirėnjohje pėr qartėsinė e propozimit pėrsa I pėrket statusit tė Kosovės dhe e konsideron kėtė tė arritur si fryte edhe tė njė partneriteti mes Kosovės dhe bashkėsisė ndėrkombėtare. ORA falėnderon S ekretarin e Pėrgjithshėm tė OKB-sė pėr pėrkrahjen qė i ka dhėnė planit tė presidentit Ahtisaari dhe rekomandimit tė tij, pėr njohjen e vullnetit tė qytetarėve tė Kosovės pėr pavarėsi.

Kryeadministratori Joakim Reuker: Propozimi i qarte bashke me propozimin gjithperfshires i mbeshtetur fuqishem nga sekretari i OKB nuk eshte gje tjeter vecse nje moment historik per popullin e Kosoves
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

Faqja 45 prej 59 FillimFillim ... 35434445464755 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Fatmir Limaj
    Nga ARIANI_TB nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 07-02-2015, 16:09
  2. Me ne fund u pranua publikisht se kosova ska ushtri
    Nga beni33 nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 126
    Postimi i Fundit: 11-03-2009, 18:14
  3. Adem Demaci: Eksperimenti politik ndėrkombėtar me Kosovėn
    Nga ARIANI_TB nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2006, 18:39
  4. Kush jane vrasesit?
    Nga Brari nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 10-03-2004, 21:54

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •