Palestinezet...........Izrailitet
Se si ka nis krijimi i shtetit Izraelit...ne vitet 40ta...ne ate regjion une nuk do te them gje...ka shume informacione qe jane ketu me me vlere se mendimi im...
Por, sa i takon trajtimit humanitar te ceshtjes duhet te gjithe te jene neutral ketu ..dhe per nje arsye me te thjeshte te faktit se ne ne kete Forum nuk jemi as Palestinez dhe as Izrailit( Jahudi)...qe do me thene duhet te jemi me pak te tensionuar dhe mos te imponojme me cdo kusht emocionet dhe bindjet tone ..Por , gjithesesi te leme interesin e politikes anesh kur behet fjale per humanizem...
Personalisht kam miq si Jahudi ashtu edhe Palestinez...dhe sa per Jahudi kam edhe shume shoke pune( 2 dite te javes punoj ne nje spital te ndertuart nga Jahudit dikund 90 vite perpara ..dhe ende te gjitha pozitat udheheqese te spitalit jane Jahudi- )...Dhe Palestinez kam njohur qysh ne studime ne Ish Jugosllavi dhe ketu ne Amerike.....
Te gjithe me lart te permendur vetem si nje pasqyre e neutralitetit tim te plote ..sepse nderkaq qe nuk mund te zgjedhim familjaret...miqt dhe bile kryesisht edhe shoket e punes mund ti zgjedhim......
Sigurisht se te dy popujt kane te drejte per shtetin e tyre te pavarur ...dhe kjo me shume per mendimin tim duhet te nisi nga gjendja faktike ne teren... se keshtu sic shkon nuk do te kete perspektive per asnjerin komb...keshtu une mendoj...Perderisa Palestinezet mund te behen si komb i tere refugjatesh...te mjeret e botes, pa shtetin e tyre...ashtu edhe Izrailitet ne perspektive ne nje regjion me mbi 200 milion Arab as qe do te kene perspektive pa marre parasyshe se ke kane perkrahje me vehte...flas per nje ardhmeri ...qe edhe ata qe i perkrahin sot , mund te thone me plot goje se i duan Izrailitet vetem po ti detyrojne te krijojne nje paqe me Palestinezet....duke qene absolutisht neutral..dhe jo te njeanshem dhe jo duke fortuar Izraelin me sistem Atomik te Mbrojtjes....kur je ne nje vend qe te ka ra ne hise te jeshe me fqinje qe jane nja 40 apo 50 here me shume se ti ne numer...edhe me i forti ne bote duhet te jete racional dhe te bindet se perspektiva eshte Paqja dhe fqinjesia e mire dhe s'ka tjeter....zgjidhje ..cdo shtet qe mbahet vetem nga fuqia domosdoshmerisht e ka perspektive deshtimin, humbjen...Perandorit qe kane qene ne bote gjate historise jane zhdukur dhe mos te flasim per nje shtet te vogel ...Prandaj jeta ne paqe per te gjithe eshte zgjidhja........
...................
Palestinezet si refugjate...:
Bashkesia nderkombetare u ka borxh palestinezve qe nuk i ka trajtuar as si njerez,..gjenerata e dyte palestineze rritet pa kulm mbi toke...rritet pa atdhe...rritet nen cadra... rritet me dinjitet te shkelur..nga shumica e botes se "qytetruar''.dhe nga vete bota Arabe .....bile qe te jete turpi edhe me i madh as si numer nuk jane te regjistruar si refugjate......Keshtu ishte lajmi sot ne radio duke shkuar ne pune:"Sot numri i refugjateve ne bote mberrin numrin 10 miljon...dhe ky numer duke mos perfshi palestinezet..qe s'jane te regjistruar ne keta statistika.."\
........................................
Dhe mos te anojme se kjo s'eshte politike, eshte ceshtje humanitare per ne ..ne ketu nuk paraqesim vija te ndryshme politike ..por pikpamje personale dhe shpresoj te jene pikveshtrime humanitare....
Dhe neperseri i kemi miq Jahudit qe ndikuan shume ne politiken ne Washingon ..si miq te vertete te shqiptarve..me rastin e luftes ne Kosove...dhe i kemi miq te gjithe popujt qe ne nje menyre apo tjeter jane te nenshtruar dhe u behet e padrejte qoft edhe nga miqt tane...
ne rastin konkret palestinezet....ne ketu perfaqesojme unin tone dhe mos te kemi pretendime me shume...dhe te trajtojme te drejten si humanist dhe jo politikan, ose si pjestare te ndikuar nga ndryshimet ne perkatesite fetare......
Me nderime per drejtesine per te gjithe popujt,te drejten e tyre te jetojne te lire dhe sovran te vetvetes,
bili99
Krijoni Kontakt