Nuk jam materialiste, kam studjuar per ekonomi dhe normalisht me terheq ana ekonomike e shume shteteve. Menyra se si e kishe shkruar ti komentin me lart me beri te mendoja qe po nenkuptoje : je izraelite meqe po i mbron kaq shume.
Ok. Edhe mua me dhimbsen shume ato njerez qe vriten padrejtesisht... edhe une jam kunder izraelit per shume shume veprime qe ka bere... thjesht nuk arrij t'e urrej nje popull apo nje vend sepse i perkasin fese time apo jo.I duam sepse jane musliman edhe i duam aq me shume sepse vriten nga Izraeli sikur mos te ishin cenie njerezore, edhe i duam sepse jane popull i pervuajtur sikurse ne! E kuptove?
Po te kishin qene ortodoks dhe te vriteshin ne kete menyre do te me vinte keq me ishin dhimbt, ama jo t'i dua edhe nga feja se skam fete te njejte pra.
Jo nuk i kisha dashtė, feja jone na meson qe mos te duhen zullumqaret, bile atehere as nuk do te ishin musliman, sepse muslimani i vertet nuk pushton, nuk vret, nuk bene padrejtesi.
La vita non si spiega, si VIVE!
Si ndihesh kur kthehesh atje ?
A mund ti imagjinosh pakes ato familje arabe kur jan larguar nga folet e tyre ?
A mund ta imagjinosh pakes vendin, sepse ndoshta aty ku e vendos koken per te fjetur, ndokujt e eshte hekur koka vetem pse s'eshte larguar nga toka ku eshte lindur e rritur ?!
Ti mund te jesh ēifute, asgje te keqe, e keqe behesh ne momentin kur fillon dhe i justifikon masakret cioniste te kryera mbi popullesit autoktone palestineze ! Kush nuk e din qe para dy mije vite kishte me shume ēifut ne Romė, se sa ne Jerusalem ?! Izraeli dhe izraelitet meritojn nje denim nderkombtar qe do ti jepte fund nje her e pergjithmone uzurpimeve te pronave arabe ! Nuk eshte normale te jesh 60 vite refugjat !! Dhe ti si hebreje, e din poashtu qe shumica e izraeliteve te sodit jan rus, pjesa tjeter eshte evropjane, pra njerez te rraces se bardhe qe skan te bejn me ēifutet e popullit te Moisiut !
"Shqiptar, Elhamdulilah"
Une nuk kam gur ne vend te zemres Ilirian, eshte mese normale qe edhe mua me vjen shume keq per ato njerez qe humbin jeten atje, e sidomos per ato te pafajshmit. Kjo do te thote qe nuk i justifikoj ne raste qe mendoj qe ato jane gabim... sigurisht duke qene se mendimet jane subjektive, gjithkush e sheh me mendjen dhe syte e vete, i bie qe secili justifikon ato gjera qe i duken te drejta e denon ato qe nuk i duken te drejta. Ju jeni akoma me idene qe populli autokton jane palestinezet dhe izraelitet jane uzurpatore... por duhet lene menjane kjo gje, perderisa u vendosen ato territore ne '48 le te mbahen! Nuk jam dakord qe izraelitet jane te huaj ne ato toka, ato jane rus apo europian nga halli sepse u debuan nga ato toka.... e jo sepse donin vete te iknin qe aty.
Nuk u prek jo.... ketu per te diskutuar jemi. Pyetja qe bera per kuptimin e "nen loke" nuk ishte me te keq. Sinqerisht, u nisa nga fakti qe nje fjale mund te kete nenkuptime te ndryshme ne vende te ndryshme... edhe pse flasim shqip qe te dyja palet, me lindi dyshimi se mos ju shqiptaret e kosoves e perdorni ne nje aspekt tjeter. Shyqyr Zotit ma dhate pergjigjen pas shume e shume komentesh
Per te milionten here po te them mendimin tim... nuk e shoh vuajtjen e palestinezeve si dicka te lidhur me fene por me territoret. Ate qe ti quan faj, dmth qe kane lindur si mysliman, une e quaj "faj" qe kane lindur ne ato territore... myslimane ka edh ene shume vende te tjera te botes por izraeli nuk po i vret.
Ja pra, ne vazhdojme te kundershtojme njeri tjetrin edhe pse eshte e qarte qysh ne fillim qe veshtrimet tona i perkasin dy aspekteve te ndryshme. Ju fene e une territorin.
Po izraeli i vret ne emer te fes, sepse sikur t'ishin izraelit, hebrej, nuk do i kishte vrar e as debuar nga aty. A eshte keshtu ?
"Shqiptar, Elhamdulilah"
Nuk eshte keshtu. Jane myslimanet qe i shohin si kundershtar te fese...e jo vetem hebrenjt por te gjitha fete e tjera. Pse nuk vrasin dhe myslimanet qe jane ne egjipt, pse nuk vrasin myslimanet ne iran apo liban? Mysliman ka dhe shqiperia e po te donin te zhduknin myslimanet nuk do kapeshin vetem pas palestines. Izraelitet e konsiderojne veten si te perzgjedhurit e Zotit e nuk i intereson nese myslimanet mendojne te njejten gje per fene e tyre.
Ta them kete me bindje sepse sic kam thene njoh izraelit dhe shume shpesh e diskutojme kete teme.... ato nisen me idene qe tokat jane te tyre e jo te palestinezeve, e jo te thone qe urrejme myslimanet e duam ti vrasim sepse jane myslimane. Tani i bie qe ose keto te njohurit e mi ja fusin kot (gje qe me duket e pamundur sepse nuk kane arsye pse) ose jane pikerisht myslimanet qe duan ta mendojne nje gje te tille.
Ketu ne itali ka shume studenta izraelit dhe shume te tjere palestinez... mesojne ne te njejtat shkolla e ne te njejtat salla studimi. Nuk them qe kane shoqeri me njeri tjetrin por nje "ciao" ja thone njeri tjetrit...
Ndoshta ka arritur pika ti them boll ketij diskutimit tone sepse u lodha duke dhene mendimet e mia qe ju i konsideroni si justifikime ndaj izraelit e si inate ndaj palestines. Jane thjesht pikpamje te mia personale bazuar ne ato qe lexoj e degjoj.
Krijoni Kontakt