Analizohen zgjedhjet në Itali
Berluskoni nuk e ka pranuar rezultatin e zgjedhjeve
Fitorja e ngushtë e të majtës së qendrës në zgjedhjet parlamentare në Itali dominon gazetat evropiane.
LIBERATION e FRancës thotë se "Fitorja e Romano Prodit" mund të sinjalizojë një zhvendosje të politikës evropiane për nga e majta.
"Ciao Silvio! Ky është lajmi i mirë nga Roma," shkruan gazeta në artikullin kryesor.
Por gazeta shton se e majta italiane do ta ketë të vështirë të qeverisë pasi legjitimiteti i saj është vënë në pikëpyetje nga "Berluskoni dhe pothuajse gjysma e vendit."
LE FIGARO shkruan se shumica e Romano Prodit është "mjaft delikate".
"Duke patur një diferencë shumë të vogël në senat, detyra e qeverisë së ardhshme duket mjaft e vështirë."
"Italia e ndarë" është titulli kryesor i gazetës gjermane "Sueddeutsche Zeitung".
Gazeta shkruan se këto zgjedhje kanë treguar se Italia është tepër e ndarë.
Gazeta shton se lajmi i zgjedhjeve është lajm i mirë dhe i keq.
Lajmi i mirë sipas gazetës është se "edhe në një demokraci televizive, ka mundësi që përmbajtja të fitojë mbi formën."
Lajmi i keq është se " një në dy italianë kanë votuar për një person për të cilin ndoshta do të ishte e pamundur të votohej në një demokraci tjetër ".
Një koment nën titullin "Italia e pashpresë" në gazetën gjermane DIE WELT thotë megjithë pjesëmarrjen e madhe të italianëve në zgjedhje që tregon ndërgjegjësim të lartë të italianëve, situata megjithatë është e pashpresë.
"Vetëm një gjë është e sigurt- Nuk ka patur ndonjë kthim radikal. "
DER STANDARD e Austrisë shkruan se edhe pas 9-10 prillit, "Italia mbetet e paqeverisshme si gjithmonë".
"Tani shpresat do të varen tek dinosaurë kokëthinjur të politikës si Gulio Andreotti dhe Franceso Cossiga."
Gazeta beson se edhe nëse Prodi bën për vete këta "dinosaurë", reforma në Itali duket se nuk mund të ndodhë.
Një koment në DIE TAGESZEITUNG beson se Romano Prodi fitoi zgjedhjet pasi "shumica e votuesve më në fund donin të zgjoheshin nga ëndrra e tmerrshme që ka emrin Berluskoni."
Gazeta është e mendimit se Prodi është personi më ideal për postin.
Ndërsa gazeta ruse KOMSOMOSLSKAYA PRAVDA thotë se "numri i miqve personalë të Putinit në Evropë është pakësuar" pas humbjes së Berluskonit.
Edhe gazeta tjetër ruse, NEZAVISIMAYA GAZETA thotë se "pas largimnit të kancelarit Shroder, Moska tani po humb edhe partnerin e dytë të privilegjuar në Evropë.
"Kryeministri Silvio Berluskoni po largohet," shkruan gazeta. " Ai po zëvendësohet nga Romano Prodi që ka një pikëpamje më pragmatiste ndaj Moskës."
Ndërsa El Pais e Spanjës thotë se koalicioni i të majtës mund të ketë fituar vetëm me një pakicë më shumë votash, por ishte papërgjegjshmëri nga Berluskoni që kërkon rinumërim të votave.
Humbja e Berluskonit thotë gazeta spanjolle i jep fund "anomalisë së një kryeministri që kontrollon median shtetërore, është manjati më i fuqishëm i medias dhe mund të ndryshojë ligjet për të mbrojtur veten nga akuzat për korrupsion."
Krijoni Kontakt