Rusia sërish deklaron se pavarësia e Kosovës krijon precendent
Ky hajvani i RTK-së a nuk e din se çka është shembull, mostër, model?
(Burimi i materialit: http://www.rtklive.com/site/news/news_view.php?id=34113)
Rusia sërish deklaron se pavarësia e Kosovës krijon precendent
Ky hajvani i RTK-së a nuk e din se çka është shembull, mostër, model?
(Burimi i materialit: http://www.rtklive.com/site/news/news_view.php?id=34113)
Pse, sipas teje Moster e Model jane shqip?????Postuar më parë nga Agron_ca
Fjala Precedent dallon edhe prej Mostres e Modelit dhe nuk e ka kuptimin e njejte.
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Fjala Precedent ka 4-5 sinonime në anglisht. Secili sinonim e ka përkthimin e vet në shqip. Përdore fjalën që ka kuptimin më afërt. Ke zgjedhje të mjaftueshme.
E mos fut fjalë angleze në shqip.
Nëse nuk di si përkthehet, ka njerëz që mund të ndihmojnë.
Nuk është turp të kërkosh ndihmë.
Fjala Precedent eshte nje fjale qe eshte futur qe moti ne Fjalorin e Gjuhes Shqipe, mund ta gjesh edhe ne Fjalorin e Gjuhes se Sotme Shqipe, dhe ka perdorim te gjere sidomos ne rrethet politike dhe gjyqesore. Kjo fjale eshte krijuar nga gjuha angleze diku rreth shek.15-te, me konkretisht nga sistemi gjyqesor anglez i asaj kohe, dhe tani ka perdorim te gjere jo vetem tek anglo-saksonet por edhe ne gjithe boten duke perfshire edhe shqiptaret ketu. Termat e tille, te thelle shkencor, ata qe e qesin se pari, i krijojne, dhe pastaj te gjithe i pranojne, jo vetem bashkegjuhefolesit e tij/saj por edhe gjithe bota, sikur kompjuter, internet, telefon, televizor, shkence, etj. Per fat te keq tonin, ne nuk jemi ne ndonje nivel ekonomik ku mund te krijojme gjera te reja te vlefshme per gjithe boten, dhe ti emerojme pastaj ato. Urojme qe ne te ardhmen te behemi.
Eshte fakt qe gjuha duhet te ruhet sa me teper, bazamenti i gjuhes sone dhe fjalet qe i kemi ne perdorim, por ne terma shkencore e keshtu zbulime te reja, duhet ti marrim edhe ne prej tjereve sikur i merr gjithe bota. Prandaj, edhe jemi duke i marre gjithe kohen.
Psh. jam kunder perdorimit te fjales "Pasagjere" qe po perdoret nga mediat shqiptare koheve te fundit, kur kemi fjalen "Udhetare", apo "Sentence" kur kemi fjalen "Fjali" etj. si keto, por jo kunder perdorimit te termave shkencore dhe te zbulimeve te reja si Precedent etj.
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Postuar më parë nga dodoni
NUK MË PËLQEJNË FARE KËTO E D H E KËTO FJALË:
- Po bëj PALESTËR në plazhë!!!!!!!!!!!
- Nuk kam AKSES!!!!!!!!
- Jepma nji FEDBAK!!!!!!!
- Po vazhdojmë pa humbur kohë!!!!!!!!!
- Kam EMOCIONE!!!!!
- Aty pranë PALLATIT !!!!
- Bleva disa AKSESOR!!!!!
- Po shkoj në IMPIANT!!!!!!
.............. ETJ . PRES QË TI VAZHDONI
Evropë;
Surprizë...
të gjitha me masë!
precedent =shembull qe sherben per veprime te mevonshme.
Mostër= kampion(dmth nje sasi qe sherben per te treguar cilesine e nje gjeje.
Ide e mirë...Postuar më parë nga vrojtuesi
Stafi
Bordi
Bilaterale
Mesazh
...
Raundi i bisedimeve
Me vie shum keq, por pas luftes ne Kosove jane futur shum fjale te huaja dhe po zene vend ne gjuhesine tone si p.sh disa prej tyre qe une i hasi per cdo dite ne vendin e punes ku punoj:
bord, implementim, draft, eksperienc, president, menaxher, asistent e shume e shume te tjera qe aspak nuk po me pelqejne,
Krijoni Kontakt