Close

Rezultati i Sondazhit: Çfarë ndikon më së shumti në papastertinë e gjuhës shqipe?

Votues
28. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Familja

2 7.14%
  • Shokët-Shoqet

5 17.86%
  • Shkolla

4 14.29%
  • Mediat elektronike (TV, internet, radio etj.)

13 46.43%
  • Mediat e shtypura (gazeta, revista)

1 3.57%
  • Mbishkrimet publike (reklama, dyqane etj.)

0 0%
  • Librat shkollorë/shkencorë

1 3.57%
  • Fondi i vogël i fjalve qe zoteron shqipja...

2 7.14%
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 42
    Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Citim Postuar më parë nga Kuqalashja
    ça debilizimi.
    dhe kjo fjale e huj osht m'duket, fjale greke. Gjyshja ime qe s'di asnje fjale shqip, debila u thote te gjitheve. Loool.
    Gjyshja jote i ka te gjitha fajet.
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Per temen,

Une mendoj se gjuha shqipe eshte gjuhe shume e pasur por jo e zhvilluar sa duhet per shume arsye, e kryesisht per arsye ekonomike. Sa me shume te zhvillohemi ekonomikisht aq me te zhvilluar do kemi edhe gjuhen.

Ne dallim prej disa gjuheve te tjera, si psh. anglishtja qe per cdo fjale te re duhet te marrin rrenje te gjuheve tjera, gjuha shqipe e ka bazen shume te forte dhe shume te pasur, pra ka themelet e forta vetem duhet pune me e madhe ne zhvillimin dhe krijimin e fjaleve te reja nga gjuhetaret e shkrimtaret ne bashkepunim me eksperte te te gjithe fushave tjera.

Rrofte Shqiperia Etnike

Perjashtuar Maska e diikush
    Anëtarësuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Citim Postuar më parë nga dodoni
    ...Ne dallim prej disa gjuheve te tjera, si psh. anglishtja qe per cdo fjale te re duhet te marrin rrenje te gjuheve tjera, gjuha shqipe e ka bazen shume te forte dhe shume te pasur, pra ka themelet e forta vetem duhet pune me e madhe ne zhvillimin dhe krijimin e fjaleve te reja nga gjuhetaret e shkrimtaret ne bashkepunim me eksperte te te gjithe fushave tjera.

po pse ore fjalet ca jane gjera qe prodhohen me seri, qe te behen aq shpejt? lol

te pakten te ruajme kete fjalor qe kemi e mos perdorim fjale te huaja aty ku zduhet...

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Citim Postuar më parë nga diikush

po pse ore fjalet ca jane gjera qe prodhohen me seri, qe te behen aq shpejt? lol

te pakten te ruajme kete fjalor qe kemi e mos perdorim fjale te huaja aty ku zduhet...
    Fjalet prodhohen gjithe kohen, ne te gjitha gjuhet, jo vetem ne gjuhen shqipe. Para disa kohesh psh. Kadare krijoi fjalen Nenkrese per Jastek ne nje nga veprat e tij, pastaj menjehere Timo Flloko perdori kete fjale ne tekstin e kenges se Pirro Cakos dhe Rovena Dilos, e keshtu fjalet e reja edhe ne shqip jane duke u krijuar gjithe kohen.

Ruajtja e ketij fjalori qe kemi, eshte nje problem ne vete, e pasurimi i gjuhes me fjale te reja eshte problem tjeter. Poashtu, nje problem tjeter gjuhesor paraqet edhe drejtshkrimi. Shpesh ne dokumentat, raportet, etj. te institucioneve shteterore, mediave te shkruara, etj. hasim shume gabime drejtshkrimore e gramatikore, gje qe jo vetem demton gjuhen tone te shkruar por ul edhe besueshmerine dhe profesionalizmin e personave pergjegjes qe bejne keto gabime dhe vet institucioneve e mediave ku behen keto gabime.

Rrofte Shqiperia Etnike

echo Maska e Dara
    Anëtarësuar
    30-11-2005
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    694
    lol---te pakten te ruajme kete fjalor qe kemi e mos perdorim fjale te huaja aty ku zduhet...
    Fjala e bere me te zeze bie ne kundershtim me mendimin tuaj. "LoL" shqip-shqip domethene "Qesh" qe nga zona ime domethene "Gajasje".

Ta-Ta

Anëtarësuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    - Dodoni, te drejte ke ti, por puna eshte se edhe ate fjalen qe e krijoi Kadareja, sic e the edhe ti e numeron me gishta sa here e ke pare te perdoret -_-

Plus qe sic the jane ceshtje te ndryshme pasurimi i gjuhes dhe ruajtja apo mrojtja nga 'papasteria', ndaj e theksova te fundit, per tju permbajtur edhe temes njekohesisht.

- Pili, lol nuk eshte fjale as ne anglisht, por eshte shkurtim fjalesh (acronim) qe perdoret ne virtualitet, ashtu sikunder edhe kjo > apo kjo > nuk jane fjale, packa se komunikojne nje dicka/emocion te caktuar.

Tani ti per temen kishe gje? lol ...me fal se harrova ... Gajasje

Ndryshuar për herë të fundit nga diikush : 27-03-2006 më 20:08

echo Maska e Dara
    Anëtarësuar
    30-11-2005
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    694
    -

- Pili, lol nuk eshte fjale as ne anglisht, por eshte shkurtim fjalesh (acronim) qe perdoret ne virtualitet, ashtu sikunder edhe kjo > apo kjo > nuk jane fjale, packa se komunikojne nje dicka/emocion te caktuar.

Tani ti per temen kishe gje? lol ...me fal se harrova ... Gajasje

Une nuk thashe qe ishte fjale, thashe qe bie ne kundershtim me ate qe ke shkruar tine. Edhe mendimin time ne lidhje me kete teme e kam dhene, nuk perserit dot veten tani. (Gajasje)

Edhe simbolet jane nje forme komunikimi, edhe pse gjuha shqipe nuk i ka te pranishme, prandaj me ndihmen e kllapave do paraqesim ate qe ndjejme. (qesh)

Anëtarësuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Pili, po tema eshte e gjuhes moj xhan, jo simboleve, apo shenjave, apo komunikimit jo-gjuhesor (non verbal) apo gjuhes se shenjave, apo ku di une

Me kupton ti mua? (ti, jo tine - kjo eshte fjale, jo simbol, keshtu qe i permbahet temes ku jemi)

echo Maska e Dara
    Anëtarësuar
    30-11-2005
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    694
    hahaha...domethene se paske degjuar ate barsaleten kur njeri po fliste ne telefon edhe ne vend te qeshte tha "lol" ( e kam me verte) . Keshtu qe simbolet ne virtualitet ndikojne shume gjuhen e folur.

P.S.
    More tinee, ne spo flasim ne lidhje me dialektet e ndryshme, por per gjuhen shqipe ne pergjithesi( duke futur ketuja edhe e format e ndryshme te gjuhes ne krahina te ndryshme, qe ndryshe quhen Dialekte )

Ika se me filloi mesimi (nxjerr gjuhen)

Laugh Out Loud = lol
    qesh me te madhe = gajasem = hargalisem...etj

Jam 100% ne nje mendje me Dodonin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Manulaki : 27-03-2006 më 21:51
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Një tezë e Selman Rizës për gjuhën letrare shqipe
    Nga shendelli në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-10-2003, 12:09
  3. Gjergj Fishta, per gjuhen dhe shkollen shqipe
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 28-12-2002, 00:18
  4. "Alfabetare e gjuhësë shqip", 1879
    Nga Fiori në forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 23-04-2002, 00:32

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •