Interesante, Zoti e shperbleft Tanjen dhe e ndihmoft.
Interesante, Zoti e shperbleft Tanjen dhe e ndihmoft.
Eh gjermanja e shkrete ci paska bere vetes. Na qenka bere edhe Shqipe pale. Aman se na gajaset.
http://www.islamidhekrishterimi.com/eriku.htm
Intervistuesi: Eselamu alejkum Erik, nė emėr tė shoqatės sė Muslimanėve tė Rinj Gjermanė (Osmanische Herberge) dhe tė gjithė vėllezėrve dhe motrave. Para sė gjithash, faleminderit qė e pranove ftesėn pėr bisedė dhe pėr mundėsinė qė na dhe kėtu nė Gjermani pėr tė tė parė nė skenė nė Cologne.
Eriku: Alejkum Selam, Jam shumė I lumtur qė kishit mundėsinė tė vinit.
Intervistuesi: Si u njoftove me Islamin ose nėpėrmjet kujt?
Eriku: Unė vij nga njė familje Katolike dhe pėr mė shumė se dhjetė vite kam pasur kontakt me familjen muslimane Bashir. Ajo ēka mė impresionoi mė sė shumti tek ta ishte fakti se ata kurrė nuk tentuan tė mė bindin pėr Islamin. Kurrė nuk provuan qė tė mė konvertojnė. Mėnyra se si kjo familje jetonte bashkė ishte vetesēaruese. Unė veēse besoja nė Krijuesin, por me kohė feja e kėsaj familjeje filloi tė mė interesonte, dhe fillova tė shtroj pyetje tė cilat gjithashtu morėn pėrgjigje. Vetėm pas kėsaj unė u vetėdijesova se Islami ishte njė fe e cila gjithashtu e pranonte Jezusin, jo si Perėndi, por si njė profet tė krijuar nga mishi e gjaku. Gjithashtu, pashė se islami ishte gjithėpėrfshirės, duke bashkuar tė gjitha besimet dhe profetėt nė vetvete. Fjalėt dhe shembulli i jetės sė Profetit Muhamed janė rrugė direkte pėr tek Zoti dhe lidhje me tė vėrtetėn. Islami ėshtė si karburant nė veturė.
Intervistuesi: Si ėshtė e mundur qė ti ta praktikosh Islamin (pesė shtyllat e tij) duke qenė si muzikant e duke performuar nė skena tė mėdha tė kėsaj bote dhe duke bashkėpunuar edhe me shumė artistė tė tjerė tė famshėm botėrorė?
Eriku: Sa i pėrket dėshmisė sime (Shehadetit) e kam bėrė kėtė mė 1996. Agjėrimi i Ramazanit ėshtė i lehtė pėr mua. Nuk e di akoma si do tė jetė nė verė kur ditėt janė mė tė gjata. Nuk e di akoma, natyrisht (ai buzėqesh). Zekati? Zekati ėshtė i lehtė. Allahu mė ka dhėnė shumė. Zekatin ua jap vėllezėrve nė xhami dhe pastaj ata e shpėrndajnė atė aty ku ka nevojė mė sė shumti. Nė fillim falesha njė herė nė ditė, pastaj dy namaze nė ditė, pastaj tri dhe tani mė ėshtė bėrė zakon i dashur tė falem pesė herė nė ditė. Pėrveē kėsaj natyrisht qė falem edhe nė raste tė tjera, dhe namazet e lėna kur mė kalojnė i bėj nė mbrėmje bashkė. Dhe tani jam shumė i emocionuar tė shoh se kur do ta kem tė mundur qė tė shkoj nė Haxh pėr ta vizituar shtėpinė e Allahut. Sa i pėrket kontrollit tė egos sime, sidoqoftė ajo kėrkon vite tė shumta pėr tė arritur disiplinėn e duhur. Do tė jem mysliman deri nė fund tė jetės sime, dhe nė tė njėjtėn kohė kurrė nuk do tė jetoj nė siguri tė asaj, sepse gjithmonė ekziston mundėsia qė nesėr mėkati tė mė robėrojė sėrish. Deri nė atė masė unė nuk mund ta identifikoj vetveten me tė ashtuquajturit tė krishterėt e rilindur tė cilėt pohojnė se janė shpėtuar dje dhe se janė tė pėrsosur sot. Nuk dua tė them diēka tė pahijshme pėr religjionet e tjera, por dua ta potencoj se Islami e posedon magjinė e veēantė nė tė gjitha rastet. Jeta sipas rregullave tė Islamit ėshtė shumė e thjeshtė pėr mua, pasi qė ajo korrespondon me arsyen e logjikshme njerėzore. Allahu ėshtė mėshirė, mėshirė, mėshirė dhe pėr kėtė edhe e kam bėrė kėngėn Mėshirė
Intervistuesi: Cili ishte reagimi i njerėzve pėrreth teje kur e kuptuan se je bėrė mysliman?
Eriku: Nėna ime e cila ishte rritur si katolike ėshtė e lumtur pėr faktin se unė e pasoj njė besim dhe se e kultivoj besėn time nė njė Zot. Pėr ta pasur kokėn e pastėr, vendosa ta lė bendin tim tė vjetėr dhe tia kthej shpinėn alkoolit dhe nikotinės. Vendimi im u respektua dhe u pa si pozitiv nga anėtarėt e bendit nė atė kohė. U ndamė me tė mira. Nė asnjė moment tė jetės sime nuk e kam pasur tė vėshtirė ta pranoj se jam mysliman dhe nuk ka ndonjė reaksion ndaj kėsaj qė ia vlen ta pėrmend. Nė ndėrkohė, gjysma e miqve tė mi janė myslimanė.
Intervistuesi: Pas ndarjes tėnde nga bendi House of Pain, ti more pjesė nė Supernatural, albumin e ri tė Carlo Santanės, i cili fitoi nėntė Grammy sensacionale. Si lindi ky bashkėpunim?
Eriku: Njė ditė ashtu fare papritur nga asgjėkundi e pranova njė thirrje nga Carlo Santana, ku ai mė kėrkonte ta bėja njė kėngė pėr albumin e tij. Nga ai moment gjithēka u zhvillua shumė shpejtė. Veēse e kisha tė shkruar kėngėn Ndizni dritat (Put the lights on) e cila u krijua nė ballkonin e shtėpisė sime nė mal duke e pasur para sysh pejsazhin e qytetit. U inspirova nga dritat e qytetit tė cilat njė nga njė u ndezėn nė mbrėmje. Sidoqoftė nuk isha i sigurt nė atė moment nėse duhet tė pėrfshija fjalėt La ilahe ila-llah nė kėngė, sepse nuk doja ti shisja fjalėt e Allahut. Mirėpo Carlo Santana e pėlqeu kėngėn dhe absolutisht insistoi qė fjalėt tė mbeteshin nė kėngė.
Intervistuesi: Ka pasur disa thashetheme se Supernatural lindi nga njė ėndėrr?
Eriku: E vėrtetė ėshtė. Carlo mė tha se kishte ėndėrruar pėr njė qenie drite, pėr njė engjėll, i cili i kishte thėnė qė tė mė kontaktojė. Elhamdulilah, nuk ka ēka ti shtohet kėsaj mė tepėr.
Intervistuesi: Ju falėnderojmė shumė pėr intervistėn. Mėshira e Allahut e ndriēoftė zemrėn tėnde.
Ky kengetari, mos ka be ca kenga ne Anglisht?
We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.
Storm, ky kengetari Everlast vetem anglisht ben muzike. Eshte amerikan me origjine irlandeze dhe jeton ne SHBA. Kryesisht ben muzike hip hop. Koheve te fundit nese e ke degjuar e ka pasur hit kengen Put Your Lights On e cila ben pjese ne albumin e Santanas SUPERNATURAL, dhe per te cilen flet ne intervisten e mesiperme.
Udhëtimi i gjatë drejt Islamit - Pelegrinazhi
Michael David Shapiro
Kërkimi
Unë me kombësi jam çifut rus. Kërkimi im filloi kur isha 19 vjeçar. Isha duke e rimarrë veten nga kufizimet e shkaktuara prej Sajentologjisë (po, truri im ishte honepsur nga ajo). Besimi im në Zotin ishte i paqartë. Synimet në jetën time ishin që unë të bëhesha yll roku. Unë isha duke jetuar në banesën time në Pasadena dhe punoja si sekretar. Qesharake, e di. Një natë isha duke shkuar në kuzhinë dhe u takova me shokun tim zeshkan. Më kujtohet që e pyeta: “A mund ta mbaj këtë vodka në frigorifer sonte?”. Ne u përshëndetëm dhe shkuam të flinim. Pas kësaj jeta ime ndryshoi në mënyrë drastike. Ky shoku zeshkan (i cili ishte mysliman përndryshe), ishte muslimani i parë që kisha takuar. Me shume kuriozitet bisedova me të për besimin e tij. Çka është kjo puna e faljes 5 herë në ditë? Dhe për luftën e shenjtë? Kush është Muhamedi? Bisedimet tona ishin të vëzhguara nga bashkëbanuesi ynë i krishterë, Wade. Së bashku, ne krijuam “Seancën dialoguese, çifuti, i krishteri dhe muslimani.” Në të zbuluam shumë dallime dhe shumë ngjashmëri. Interesat e mija kishin ndërruar atëherë nga seksi, droga dhe ahengjet, në kërkim masiv për të vërtetën. Një kërkim që unë duhej ta kompletoja. Kërkimi për Zotin dhe kërkimi se si ta besoj Atë.
Judaizmi
Në kërkimin tim për të vërteten, unë e pyeta vetveten: “Mirë, le të fillojmë thjeshtë, sa zotëra mendoj se janë? Unë e përfytyrova vetëm Një, duke e ditur se Zoti i ndarë është më i dobët sesa një Zot i vetëm, duke parafytyruar se nëse një zot nuk pajtohet me të tjerët, aty do të kishte diskutime dhe grindje. Zgjedhja ime ishte një Zot. Njëherë e pranova mundësinë e ekzistimit të një Zoti, i analizova së bashku të dyja, besimet monoteiste dhe politeiste. Kjo gjë më drejtoi më vonë te citati se “Çdo dizajn ka një dizajnues”. Me atë mendim e kuptova me siguri të plotë se Zoti ekziston. Nuk mund t’a shpjegojë pse, vetëm se e ndjeva disi. Ky eksitim i ri i gjetur ishte i shoqëruar me ndjenjën e përgjegjësisë për t’iu bindur Krijuesit. Kufiri im i ardhshëm ishte religjioni. Atëherë e pyeta vetën: “Ku t’ia fillojë?” Në kuptimin e plotë të fjalës ekzistojnë me mijëra. Më duhej një mënyrë t’i kufizoj në vetëm disa prej tyre. Si ta përfundoj një punë të tillë? Më erdhi në kokë “Gjej ato që janë monoteiste”. Kjo edhe kishte kuptim, pasi që unë besoj në Një Zot. Mirë, atëherë. Kjo përjashtoi Budizmin dhe Hinduizmin, që të dyja besime politeiste. Religjionet kryesore që kisha ndeshur e që ishin nën titullin e Monoteizmit ishin Judaizmi, Krishterimi dhe Islami. Pasi që jam edhe çifut, fillova me judaizmin. Një Zot, disa profet, 10 urdhëra, Tora (Tevrati), shpirtrat çifut … uh, çka “shpirtrat çifut”? Gjersa isha duke bërë kërkimin kjo ide më tërhoqi vëmendjen. Tregimi është: “nëse një person lind çifut, atëherë ata kanë shpirt çifut dhe ata duhet të përcjellin judaizmin” Vetëm pak … ky është diskriminim , apo jo? Kjo nuk është universale. Pra Zoti bënë shpirtrat çifut dhe shpirtrat e krishterë dhe shpirtrat muslimanë dhe shpirtrat hindu? Unë mendova se të gjithë njerëzit janë të barabartë? Pra për arsye se dikush është i lindur në një religjion, me dekret të Zotit ai duhet të qëndroj në atë … edhe nëse personi e beson atë për false? Hmm … Unë nuk pajtohem me këtë. Një gjë tjetër me të vërtetë më shqetësonte… në judaizëm nuk ka koncept strikt për ferrin … atëherë pse të jesh i mirë? Pse jo mëkatarë? Nëse unë nuk kam frikë nga një dënim i rreptë , atëherë pse duhet të jem i moralshëm?
Krishterimi
Duke lëvizur më tutje e zbulova krishterimin. Mirë, një Zot, Ati, biri dhe shpirti i shenjtë … edhe një herë: një Zot, Ati, biri dhe shpirti i shenjtë . Uhhh, të lutem shpjegoje. Si munden të gjitha këto të jenë një Zot? 1 + 1 + 1 = 3 apo jo? Pra si mund të thuash se beson në vetëm një Zot? Shpjegim pas shpjegimi, ekuacion pas ekuacioni, krahasim pas krahasimi, analogji pas analogjie, nuk munda ta kuptoj këtë koncept. Mirë, le të gjurmojmë edhe pak këtu. Doktrina tjetër kryesore: Jezusi vdiq për mëkatet tona dhe ai e bëri këtë sepse ne jemi të ndotur me “Mëkatin FIllestar”. Pra, Jezus Krishti, “i biri i Zotit” duhej të vritej që të shpëtoj të gjithë nga ferri dhe të na pastrojë neve nga mëkati “i dhënë nga Adami (Ademi a.s)” Mirë pra, ju po thoni se të gjithë ne kemi lindur si mëkatarë? Dhe të mëkatosh është të bësh diçka gabim, apo jo? Ju po më thoni mua se foshnja njëvjeçare është fajtore për mëkat ose se ka bërë diçka keq? Kjo është diçka e çuditshme, pra bazuar në veprimet e një njeriu, i tërë njerëzimi duhet vuajtur? Çka është mesazhi moral i këtij tregimi? Ndëshko krejt grupin nëse një devijon? Pse Zoti do të kishte krijuar një rregull të tillë? Kjo nuk është në pajtim me logjikën time. Pra Jezusi vdiq sepse ai “e do njerëzimin”. Prit pak, në Bibël shkruan se Jezusi e pyeti “Atin e tij”: pse më braktise mua? Pra si duket Jezusi nuk e kuptonte se pse ai ishte vrarë brutalisht. Por ju po thoni se ai “vullnetarisht” u sakrifikua. Dosido, më nuk munda ta pranojë këtë religjion.
E vërteta
Mirë, cili është religjioni i ardhshëm? ISLAMI. Islam d.m.th nënshtrim. Besimet kryesore të tij janë siç vijon: Një Zot, adhuro Zotin 5 herë në ditë, jep 2.5 % bamirësi vjetore, agjërimi gjatë Ramazanit dhe përfundimisht nëse ke mundësi për të bërë Haxhin në Mekë. Mirë, asgjë e vështirë për të kuptuar deri tani. Asgjë këtu nuk bie ndesh me logjikën time. KUR’AN-i është libër me shumë mrekulli interesante dhe me urtësi të përjetshme. Shumë fakte shkencore që janë zbuluar kohëve të fundit ishin të proklamuara në këtë libër 1400 vjet më parë. Mirë, Islami i ka përmbushur kushtet e mia të domosdoshme për religjionin. Por unë doja t’i bëjë disa pyetje më të thella për të. A është ky religjion universal? Po, çdokush mund t’i kuptojë këto besime bazike … nuk ka nevojë për analogji apo ekuacion. A pajtohet me shkencën? Po, qindra versete të Kuranit pajtohen me shkencën moderne dhe teknologjinë. Pasi i analizova faktet e panumërta logjike që i lexova dhe kërkimet, një gjë më së shumti më tërhoqi vëmendjen. “Islami” Emri i këtij religjioni. E vërejta se është i shkruar shumë herë në Kuran. Megjithatë, duke kujtuar studimet paraprake, nuk më kujtohej asnjëherë se kisha parë fjalën “Judaizëm” në Dhiatën e Vjetër ose “Krishterimi” në Dhiatën e Re. Kjo ishte një gjë e madhe. Pse nuk munda t’i gjej këta dy emra në librat e këtyre religjioneve? Sepse, nuk ka kësi emra në këto libra! Duke menduar … E vërejta se “Judaizëm” mund të ndahej në “Juda – izëm” dhe “Krishterimi” përkatësisht “Krisht-rimi”. Pra kush është Juda? Ose Judah më saktë. Ai ishte udhëheqësi i fisit të hebrenjve kur Zoti shfaqi mesazhin e tij njerëzimit. Pra ky religjion ishte emëruar sipas një … personi. Mirë, le të shohim se kush është Krishti. Ai ishte personi që dërgoi mesazhin e Zotit te hebrenjtë. Pra ky religjion ishte emëruar sipas një … personi. Pra në kujtesë, ne mund të mbajmë se emrat e këtyre religjioneve janë emra njerëzish të lidhur me “izëm” ose “rimi”. Pavarësisht nga ky fakt, emrat e këtyre religjioneve nuk janë përmendur në shkrimet e tyre të shenjta. Mendova se ajo ishte diçka suplementare. Nëse unë shkoj derë më derë të shes një produkt dhe them: “A dëshironi të bleni ___? A s’do të ishte pyetja logjike “ Si e ka emrin ky ___? Unë nuk do të fitoja asgjë nga produkti pa emër. Emërtimi është diçka bazike me të cilën njerëzimi identifikon objektet, fizike dhe ato jo-fizike. Nëse religjioni është supozuar të praktikohet dhe shtrihet te çdo person në Tokë, a s’do të duhej të kishte një emër? Veç kësaj a s’do të duhej që emri të na ipej neve nga Zoti? Po, çështja ime saktësisht. Emrat “Krishterimi dhe Judaizmi” nuk ishin të shkruar në Shkrimet e Shenjta. Njerëzit i emëruan ato, jo Zoti. Nocioni se Zoti urdhëroi njerëzimin që të përcjellin një religjion pa emër është e pamundshme që të pranohet nga mendja ime. Në këtë çështje Judaizmi dhe Krishterimi kanë humbur kredibilitetin e tyre si të pastra, logjike dhe religjione komplete, së paku nga perspektiva ime. ISLAMI është i VETMI nga këto religjione që përmban emrin e religjionit në librat e tij. Kjo është e madhe për mua. Unë e kuptova se duhet ta përcjelli Islamin në atë pikë. Unë pastaj u bëra musliman. E mësova të vërteten. Tanimë isha jashtë errësirës. Dola në dritë...
Përktheu Kujtim Sejdiu
Injoranca nuk zhduket me top
--------------------------------------------------------------------------------
Prifti "pravosllav" pėrqafoi fenė islame
[Intervistė e huazuar nga gazeta "Echo"]
Lexuesit tanė me siguri kanė dėgjuar pėr shumė personalitete intelektuale tė shquara nga Perėndimi, tė cilėt kanė pėrqafuar fenė islame. Kjo dukuri nuk ėshtė e rrallė nė vendet evropiane dhe nė Amerikė, ku liria e shprehjes sė mendimit ka njė traditė tė gjatė. Dhe mu ky ambient u bė i volitshėm pėr pėrhapjen e mendimeve islamike tek intelektualėt e preokupuar me ēėshtje esenciale filozofike tė ekzistencės njerėzore.
Por lexuesit tanė nuk dijnė apo dinė fare pak pėr pėrhapjen e kėsaj dukurie nė Lindje, dhe sidomos nė mesin ortodoks, ku kjo dukuri po ashtu ėshtė shfaqur nė vitet e fundit, sidomos pas kolapsit tė regjimit totalitar ateist.
Edhe nė kėtė ambient tė vėshtirė pėr pėrhapjen e sė vėrtetės islamike, akulli ka filluar tė shkrijė, dhe sot nuk janė tė rralla rastet e pėrqafimit tė fesė islame nga pjesėtarėt e konfesionit "pravosllav".
Ćshtė e nevojshme tė ceket se procesi i pėrhapjes sė ndikimit tė mendimeve islamike nė qarqet intelektuale ruse ėshtė evident sidomos qė nga fillimi i shekullit XIX. Kjo influencė evidentohet nė veprat e Pushkinit i cili pėr njė kohė ishte marrė me leximin e pėrkthimeve tė Kur`anit, kurse pėr shkrimtarin e madh rus Tolstoj dihet mirė se nė vitet e fundit tė jetės sė tij ishte marrė seriozisht me studimin e jetės sė Muhammedit a.s. dhe me Kur`anin.
Kėto hulumtime tė tij rezultuan me kundėrshtimet e tij tė hapura tė qėndrimeve tė Kishės "pravosllave" nga e cila vetė doli ai dhe pastaj u pėrjashtua nga kisha "pravosllave". Kėtė qėndrim ndaj kishes "pravosllave" Tolstoj e mbajti deri nė vdekje.
Me kėtė rast do tė bėjmė fjalė pėr intelektualin dhe filozofin e teologun rus bashkėkohor, i cili pėrqafoi fenė islame .
Kush ėshtė Vjeēeslav Polosin?
Vjeēeslav Polosin, i cili ishte para disa vjetve prift ortodoks, tani ka zgjedhur pėr vete emrin Ali. Ai ka kryer Fakultetin Filozofik tė Universitetit Shtetėror tė Moskės, dhe Akademinė Diplomatike tė Ministrisė sė Punėve tė Jashtme tė Rusisė. Ka kryer edhe Seminarin Shpirtėror tė Moskės (qė konsiderohet shkolla mė e lartė "pravosllave").
Mė 1999 arriti titullin e doktorit tė shkencave mė temėn: "Dialektika e mitit dhe mitokrijimtaria politike".
Nė fillim tė viteve 90 Vjeēeslav Polosin ishte prift i ri dhe nė atė kohė u zgjodh deputet i Sovjetit Suprem (parlamentit) tė Rusisė, pastaj u zgjodh kryetar i Komitetit pėr liritė e ndėrgjegjes tė Sovjetit Suprem.
Renesansa islamike do tė realizohet nga evropianėt dhe amerikanėt
Ne po sjellim intervistėn e Ali Vjeēeslav Polosinit, qė i ka dhėnė gazetės ditore azerbejxhanase "Echo" (12 tetor 2002) qė del nė Baku, ku Aliu tregon shkaqet e pėrqafimit tė fesė islame.
Echo: Duke gjykuar se nė ēfarė moshe keni pranuar Islamin, ky ishte njė hap i juaj i vetėdijshėm. Ē`ju shtyri ta bėnit kėtė?
Vjeēeslav Polosi: Nė njė kohė tė caktuar, duke kėrkuar Zotin, une arrita nė fenė "pravosllave". Por kur e analizoj sot atė hap timin, unė e kuptoj se nuk ishte njė zgjedhje e vetėdijshme ndėr fetė e ndryshme. Ajo zgjedhje mė tepėr ishte alternativa e vetme e e ateizmit. Mė vonė gjatė studimeve nė Seminar dhe kur isha prift, une arrita nė pėrfundim se ritet krishtere, nė mėnyrė tė qartė kanė karakter pagan dhe atėherė iu drejtova burimeve tė para tė krishterimit. Dhe nė fund arrita tek feja islame si religjion i vetėm qė paraqet burimin e pastėr tė monoteizmit nė botė.
Echo: Hapi juaj ishte rezultat i dėshpėrimit tuaj nė Krishterim?
Vjeēeslav Polosi: Unė jam rritur nė familje besimtare dhe nė kishėn "pravosllave" kam filluar tė shkoj kur kam qenė student i Fakultetit Filozofik tė Universitetit Shtetėror tė Moskės. Pas universitetit i jam pėrkushtuar kishės. Si njeri me mendime filozofike, kam pasur edhe shumė pyeteje, mė tepėr pėr kuptimin e jetės dhe tė sė vėrtetės. pėr kėto pyetje, nė fillim, nuk gjeja pėrgjigje, pastaj gjeta, por kėto pėrgjigje shkaktuan dėshpėrimin tim.
Echo: A i ndanit dyshimet tuaja me dikė?
Vjeēeslav Polosi: Me tė vėrtetė i ndaja. Nė familje... me disa shokė tė afėrm ndėrkohė lexoja libra, mė tepėr filozofikė dhe teologjikė. Ndikim tė jashtėm nga ana e muslimanėve nuk kam pasur. Me duhet tė them se asnjė libėr mbi Islamin deri nė atė moment kur arrita te monoteizmi, unė nuk kisha lexuar.
Echo: Si u pranua vendimi i juaj nga klerikėt pravosllav?
Vjeēeslav Polosi: Natyrisht, negativisht. Pėr ata qė mbetėn nė atė kishė dhe tė cilėt janė tė lidhur pėr tė me disiplinė korporative dhe me interes korporativ, hapi im ishte, njė gjė shumė e pakėndshme pėr ta.
Echo: A provuan t`ju bindin? A ju gjykuan?
Vjeēeslav Polosi: Nė momentin kur mora vendimin qė tė behesha musliman, nuk kisha marrėdhėnie me ta. Njė kohė tė konsiderueshme para se tė merrja kėtė vendim, unė u largova nga punėt e kishės ku shėrbeja si prift nė Euparkinė e Kaluzhės. Unė atė detyrė e lėshova vetė kur u zgjodha deputet nė Sovjetin Suprem tė Rusisė. Nė atė kohė unė mendoja qė pas skadimit tė afatit tė deputetit, tė kthehesha nė detyrėn time tė mėparshme, por pastaj humba dėshirėn pėr ta bėrė atė.
Megjithėqė mė ofruan pozitėn e kryesuesit tė njė kishe tė kryeqendrės (Moskės), unė vendosa qė t`i sqaroja gjėrat me vetveten. Dhe kėshtu nė kohėn kur pranova Islamin, nuk isha i lidhur me klerin pravosllav, mendoj nuk isha i lidhur administrativisht. Deklarova haptas pėr vendimin tim, dhe shumė lidhje e kontakte tė mėparshme u shuan .
Echo: A e dini gjuhėn arabe? A e lexoni Kur`anin nė gjuhėn arabe?
Vjeēeslav Polosi: Pėr fat tė keq, arabishten nuk e di. Islamin e kam pranuar qe tre vjet dhe menjėherė pas kėtij hapi dhashė dorėheqje nga parlamenti, ku isha i punėsuar. Tani jam kėshilltar i myftiut tė muslimanėve tė Rusisė - RAVIL GAJNUDDIN. Kryesia jonė boton gazetėn gjithėruse, qė quhet "Ēdo gjė pėr Islamin". Unė jam kryeredaktor i saj. Kjo gazetė mė shpenzon shumė energji dhe kohė.
Pėrveē kėsaj para njė kohe tė shkurtėr mė kanė emruar udhėheqės tė Departamentit pėr lidhje publike tė Kėshillit tė Myftinjve. Unė, po ashtu, shkruaj libra. Mė kanė dalė nga shtypi librat; "Rruga e drejtė nga Zoti"; dhe "Tejkalimi i paganizmit".Tani jam duke pėrfunduar librin; "Bisedat e njė muslimani me njė misionar krishterė". Si po e shihni, punė ka shumė, dhe pėr kėtė shkak nuk mė mbetet kohė pėr mesimin e gjuhės arabe. Nuk mė bie mua tė shpjegoj se gjuha arabe ėshtė gjuhė mjaft e vėshtirė dhe qė kėrkon shumė kohė e mund.
Echo: A e lexoni Kur`anin nė gjuhėn ruse?
Vjeēeslav Polosi: Po, i lexoj pėrkthimet e Kur`anit nė gjuhėn gjermane, angleze dhe ruse, i krahasoj ato dhe thellohem nė esencė. Arritja e thellėsive kuranore nuk varet aq shumė nga gjuha. Sa ka arabė qė janė komunistė, tė krishterė, bile edhe paganė! Kuptimi i Kur`anit arrihet nėpėrmjet arritjeve shpirtėrore, nėpėrmjet tefsireve, interpretimeve tė Kur`anit. Kėto gjėra ndihmojnė tė gjendet ai kuptim, i cili ėshtė i mbjellė aty. Gjuha ėshtė pėrparėsi, por ėshtė larg qė tė pėrbėjė gjithēka.
Echo: Si reagoi bashkėshortja e juaj ndaj zgjedhjes suaj?
Vjeēeslav Polosi: Bashkėshortja ime ka pėrqafuar Islamin sė bashku me mua.
Echo: Pas ngjarjeve tė 11 shtatorit, a nuk ju duket se Islami ėshtė fe e vrazhdė?
Vjeēesllav Pollosi: Kurrsesi. Unėkėtė mund ta argumentoj.Tė marrim Biblėn dhe Kur`anin dhe t`i vėmė njėrin pranė tjetrit, pastaj tė hapim vendet paralele qė flasin pėr luftėn. Nė Bibėl shkruan "...tė asgjėsohen tė gjithė deri nė foshnjėn e fundit...", nė tė mund tė gjejmė edhe qortimin e rreptė tė atij qė e ka kursyer njė femėr shtatzėnė, edhe pse nuk e ka zhdukur. Kurse nė Kur`an shkruan "...kurrė mos sulmoni tė parėt...", por, pėr fat tė keq kėtė disa e komentojnė nė mėnyrė tė vetė. Xhihadi lejohet vetėm nė rastet e vetėmbrojtjes. Bile, nėse kundėrshtari propozon negociata, aksionet luftarake ndėrpriten menjėherė. Asgjė tė vrazhdėt nuk ka nė Islam. Islami ėshtė religjion i denjė dhe i pėrkryer. Nė tė njeriu nuk shihet si kundėrthėnie e dy elementeve (dy gjėrave esenciale, fillestare): shpirtėrores dhe trupores. Nėse e ke arritur tė vėrtetėn, duhet tė mundohesh qė ajo tė jetė jo vetėm nė shpirt, por edhe nė jetėn e pėrditshme, shoqėrore, familjare, politike etj.
Sot shumė njerėz pranojnė Islamin. Femrat e bėjnė kėtė mė shpesh sesa meshkujt. Kur flas pėr kėtė dukuri, kam ndėrmend evropianet etnikė. Kjo tregon se femrat e ndiejnė veten tė lira nė mėnyrė tė vėrtetė mu nė fenė islame. Tjetėrgjė ėshtė fakti se nė shumė vende qė e quajnė veten islame (jo tė gjitha), femrat nė tė vėrtetė gjenden nė njė gjendje tė nėnēmuar, por kjo gjendje rrjedh jo nga Kur`ani, por nga traditat nacionale tė popujve. Edhe te ne nė Kaukazin Verior, mund tė vėrejmė njė dukuri tė tillė. Kėto janė zakone tė malėsorėve. Kur`ani nė tė vėrtetė mbronė nė mėnyrė shumė tė denjė tė drejtat e femrave. Sot, pėrshembull, nė Francė ka mbi 500 mijė franēezė etnikė nė fenė islame, nė Gjermani 400 mijė etj. Ky proēes ėshtė duke marrė hov. Unė mendoj se renesansa islamike do tė realizohet nga evropianėt dhe amerikanėt.
* * *
Nė saje tė bisedės telefonike me Sekretariatin e Kėshillit tė Muftinjve nė Moskė u informova se dukuria e pėrqafimit tė Islamit nga rusėt etnikė nuk ėshtė e rrallė dhe se numri i tyre ėshtė rreth 10 mijė, por njė pjesė emadhe e tyre janė femra tė martuara me muslimanė.
Nė Kryesinė Shpirtėrore tė Muslimanėve tė Rusisė ėshtė i angazhuar njė grup i intelektualėve tė njohur rusė, tė cilėt vitet e fundit kanė pėrqafuar Islamin, rreth revistės islame "Ēdo gjė pėr Islamin" dhe botimet e tjera islamike nė gjuhėn ruse. Mė tė njohurit ndėr ta jane; Akademikja Valerija Porohova, e cila ka zgjedhur emrin Iman; ajo ėshtė autore e pėrkthimit mė tė mirė tė Kur`anit nė gjuhėn ruse dhe Ali Polosin, por ka edhe tė tjerė intelektualė me perspektivė, pasi janė mė tė rinj nga mosha.
"Allahu udhėzon nė rrugėn e drejtė atė qė do, dhe e humb atė qė do"
http://video.google.com/videoplay?do...959358&q=islam
ketu eshte historia e nje ish-prifti qe tregon se si ka pranuar fene islame.
beqar
Krijoni Kontakt