Pershendetje shiu!
me sa mbaj mend kam kerkuar nje here nga ai te rregulloje dicka por me tutje nuk kam pare nese ka moideruar gje apo jo.
gjithesesi do provoj perseri.
Miqesisht!
Pershendetje shiu!
me sa mbaj mend kam kerkuar nje here nga ai te rregulloje dicka por me tutje nuk kam pare nese ka moideruar gje apo jo.
gjithesesi do provoj perseri.
Miqesisht!
Injoranca nuk zhduket me top
Indrit sic te kam thene edhe atehere nuk arrij te shoh ndonje mangesi ne shkrime ne keto poste. Prandaj nuk di si ta rregulloj sepse mua me duket sakte.
Shiu te lutem be nje PrtScn (PrintScreen) dhe postoe imazhin ketu qe te shoh si eshte gabimi dhe ta rregulloj.
Fen e ke krejt personale. MEMEDHEUN E KEMI TE PERBASHKET.
Kur mė pyesin njerėzit se si hyra nė Islam, marrė frymė thellė dhe mundohem tua rrėfej versionin e shkurtėr. Nuk mendoj se Islami tė cilin e pėrqafova ėshtė diē e papritur, edhe pse nė fillim ashtu mė dukej edhe mua, por, ai ishte diēka drejt ēkahit isha e udhėhequr gradualisht, pėrmes pėrvojave tė ndryshme.
Duke shkruar kėtė tekst shpresoj qė dikush do ta lexojė dhe do ta identifikojė veten me disa gjėra, dhe eventualisht do tė motivohet tė mėsojė mė shumė pėr Islamin e vėrtetė.
U linda nė Australi, nė vitin 1978. Isha pagėzuar dhe edukuar si krishtere. Si fėmijė, i gėzohesha vizitimit tė kishės dhe shkuarjes nė shkollėn e sė dielės. Ende mund tė kujtohem se sa me gėzim e pritja atė ditė, kushedi, ndoshta pėr shkak tė veshjes sė rrobeve mė tė mira, ndoshta pėr shkak tė takimit me fėmijėt tjerė, apo ndoshta pse i gėzohesha drekės sė njohur tė sė dielės tė cilėn e pėrgatiste gjyshja ime kur ktheheshim nė shtėpi. Familja ime nuk ishte aspak strikte ndaj religjionit Bibla asnjėherė nuk lexohej jashtė kishės, dhe me sa di unė, asnjėherė nuk bėhej lutja para ushqimit. Thėnė thjeshtė, mendoj se religjioni nuk ishte gjėja kryesore nė jetėn tonė.
Mė kujtohet shkuarja e ngandonjėhershme nė kishė bashkė me familjen, dhe sikur qė rritesha nervozohesha me anėtarėt tjerė tė familjes kur vendosnin tė mos shkojnė. Dy vitet e fundit kishėn e vizitoja vet.
Gjatė kohės deri sa isha nė shkollė fillore, njėherė nė javė kishte ligjėrata nga mėsim-besimi. Mėsonim pėr Vlerat e Vėrteta Krishtere. Unė i gėzohesha kėtyre orėve, ngase ishte diēka interesante pėr tu mėsuar, diēka qė besoja se ka ndonjė vlerė. Shkollimin e mesėm e mbarova nė shkollėn e mesme pėr vajza. Aty nuk kishim orė fetare, dhe mendoj se nė njė masė tė konsiderueshme ato mė mungonin, ashtu qė fillova vet ta lexoj Biblėn. Pėr njė kohė e lexova pėr shkak tė interesimit.
Besoja se ekziston Zoti, por jo nė atė formė qė shpesh pėrshkruhej nė kishė. Sa i pėrket trinitetit, shpresoja se kjo ėshtė diēka qė do ta kuptoj me kohė. Ekzistonin shumė gjėra qė mė habitnin, ashtu qė dukej se nė jetėn time kishte periudha religjioze kur doja ta lexoj Biblėn dhe bėja gjithēka vetėm qė ta pasoj atė, kurse mė vonė habitesha dhe mendoja se ajo pėr mua ishte e tepėrt pėr ta kuptuar. Mė kujtohet se si bisedoja me njė krishtere nė orėt e matematikės. Mendoj se kjo mė dha arsye ti gėzohem orėve tė kėsaj lėnde. Do ta pyetja pėr gjėra qė nuk i kuptoja, dhe pėrderisa disa nga sqarimet e saj nuk i kuptoja, tė tjerat mė dukeshin tė palogjikshme nė mėnyrė qė ti besoja 100% krishterizmit.
Nuk mund tė them se ndonjėherė kam qenė e kėnaqur duke jetuar me shumė aspekte tė kulturės australiane. Pėr shembull, nuk mund ta kuptoja konsumimin e alkoolit apo aventurat tjera rinore. Familja ime udhėtonte shumė shpesh nė vendet tejdetare, dhe nganjėherė mendoja se pėrmes udhėtimit do tė kem mundėsi ta gjej vendin ku do tė mund tė ēoj jetė tė kėndshme, dhe mos ta ndjej veten tė shtypur, ashtu siē ndjehesha mė. Pas kalimit trejavėsh nė Japoni, nė njė program pėr shkėmbimin e studentėve, dėshiroja qė sėrish tė kthehem atje, nė njė shkėmbim afatgjatė. Nė vitin e fundit tė shkollės sė mesme mė zgjodhėn qė vitin e ardhshėm ta vijoj nė njė shkollė tė mesme nė Japoni. Para se ta lėshoj Australinė, pėr tė kaluar njė vit nė njė vend tejdetar, kalova nėpėr njėrėn nga fazat e mia religjioze. Shpeshherė mundohesha qė kėto faza ti fshehi nga prindėrit e mi. Nga ndonjė arsye mendoja se ata do tė mė pėrqeshnin sikur ta dinin se unė e lexoj Biblėn. Ky vit nė Japoni nuk doli ashtu siē prisja. Problemet renditeshin njė pas njė. Kisha 17 vjet kur shkova atje, dhe mendoj se atė vit mėsova shumė gjėra tė vlefshme. Njėra nga ato ishte se: gjėrat jo gjithmonė janė tė tilla ashtu siē duken.
Nė Japoni vizitoja shkollėn budiste pėr vajza. Takoheshim ēdo tė diele, ku luteshim, kėndonim kėngė dhe dėgjonim drejtorin se si na mbante ligjėrata tė gjata.
Nė fillim nuk ndjehesha mirė derisa i vizitoja kėto tubime. Mė dhanė njė kopje tė librit me kėngė dhe njė palė tespih qė vihen nė duar derisa kryhet lutja. Fillimisht mundohesha tu ik tubimeve. Kur lutesha, i lutesha tė njejtit Zot qė i lutesha gjithmonė Njė dhe tė Vetmit. Nuk mund tė them se e kuptoj budizmin. Sa herė qė mundohesha tė kuptoj mė tepėr, ballafaqohesha me qorrsokak. Rreth budizmit ekzistonin disa gjėra qė mė dukeshin interesante, por kjo nuk ishte diēka qė mund ta konsideroja religjion.
E zgjidhja prej religjioneve dhe filozofive spirituale atė qė mė pėlqente mė sė shumti, dhe formulova njė religjion tė cilin e konsideroja se ėshtė religjioni im -i Xhenit
Kur u ktheva nė Australi, i mblidhja citatet filozofike njė nga njė, lexoja vepra sikur qė janė: Profetėsia qiellore dhe Engjujt, dhe ende u pėrmbahesha besimeve tė krishterizmit tė cilat ishin tė kuptueshme pėr mua. Ndjeja se pėrherė jam duke hulumtuar tė vėrtetėn. U afrova me njė vajzė me tė cilėn vijoja shkollėn e mesme. Ajo gjithmonė ishte prej atyre qė i konsideroja pėr mikesha, por nuk i takonte grupit tim tė shokėve me tė cilėt ulesha gjatė orėve tė mėsimit apo gjatė drekės. Me disa prej kėtyre njerėzve tė grupit nuk u pata dėgjuar qė kur u ktheva. Mu bė e qartė se kjo vajzė dhe unė kemi shumėēka tė pėrbashkėt. Ndoshta kjo ishte pėrshkak faktit se pata ndryshuar nė Japoni, apo ndoshta pėrshkak se nė Japoni u mėsova se tė qenurit i pranueshėm nga shoqėria dhe i popullarizuar nuk ishte edhe aq e rėndėsishme, pasi qė njerėzit qė i bėjnė kėto gjykime nuk janė ēdoherė korrekt. Nuk ishte mė e rėndėsishme se kush ėshtė e kush nuk ėshtė miku im, por me rėndėsi ishte se isha e sinqertė ndaj vetvetes dhe refuzoja tė ndryshohem vetėm sa pėr ti kėnaqur tė tjerėt. Ndjeja se e gjeta se kush jam me tė vėrtetė unė, duke humbur gjithēka qė mė parė e konsideroja tė rėndėsishme. Vajza me tė cilėn isha afruar ishte muslimane, por, pėr diēka tė tillė atėbotė as qė mendoja.
Njė natė filluam tė bisedojmė pėr religjionin, kryesisht rreth asaj se nė ēfarė mėnyre e besojmė Zotin. Ajo mė sė shumti i parashtronte pyetjet lidhur me atė se si unė e mendoja Zotin. Kėnaqesha gjatė bisedės dhe disi ndjeja se mund tė jem diēka me religjionin tim tė Xhenit. Kur arritėm nė shtėpi, ajo nxorri librin 40 Hadithet e shenjta dhe i lexonte pėr vete. E luta tė ma huazojė librin, qė tė mund tė ulem dhe ta lexoj, gjė tė cilėn edhe e bėra.
Duke lexuar librin, nė njė farė mėnyre ndjehesha tmerrshėm. Pėr mua shembuj nga Islami mund tė gjendeshin nė lajmet dhe reportazhet televizive, si dhe nė filmat: Princeza dhe Jo pa vajzėn time. Gjithsesi, mendova, hadithet janė vetėm pjesa e mirė e tėrė asaj, por edhe ana e keqe duhet gjithashtu tė jetė aty. Prej atje u ktheva nė universitetin tim, nė fillim tė semestrit tė ri, dhe nuk mundesha mė tė arrij deri te librat e mikeshės sime, ashtu qė fillova tė kėrkoj nė Internet. U takova me disa muslimanė nė MIRC, por, gjithashtu, edhe ata i konsideroja pėr miq tė cilėt sigurisht nuk ma kishin treguar tė vėrtetėn pėr Islamin. Mendoja se ata mi tregojnė vetėm anėt e mira tė tij. Ende mė kujtohet momenti kur e pyeta njė musliman se a beson nė engjuj. Engjujt ishin pjesė e religjionit tim tė Xhenit dhe unė aspak nuk besoja se ndonjė musliman do tė pranojė se beson ekzistimin e engjujve!! Dituria ime e kufizuar pėr burrin musliman ishte se ai ėshtė person qė e rrah gruan e vet, i mbyt foshnjet e gjinisė femėrore dhe gjatė kohės sė lirė ėshtė terrorist. Mendova: ky lloj i njeriut nuk ėshtė e mundur tė besojė nė engjuj Isha e shokuar kur ai tha: Gjithsesi, unė besoj nė engjuj. Prej atėherė isha e interesuar tė mėsoj se nė ēka tjetėr besojnė muslimanėt. Shpeshherė mendoj se nė fillim lexoja mbi Islamin nė Internet, pėr tė dėshmuar se ai ėshtė i gabueshėm. Gjithmonė e kėrkoja pjesėn e keqe tė tij. Askush nuk do tė mund tė kishte mendim aq tė keq pėr Islamin, po qe se nuk do tė kishte arsye pėr tė. Ēdoherė kam gjetur pjesėn e keqe apo jologjike tė ēdo religjioni pėr tė cilin kisha lexuar Pse pra Islami tė ishte tjetėrfare?
Mė kujtohet kur pėr herė tė parė gjeta chat site-in islamik. Pritja qė aty tė takoj gra tė pėrndjekura tė cilat lexojnė vetėm se atė qė u thonė burrat; pritja qė ato tė mos kenė mendimin e tyre personal; e pritja muslimanen tipike, e cila ēdoherė mė dhimbsej. Pėr tu shokuar unė, pashė se si vajzat ishin tė lumtura kur bisedonin, me mendime tė cilat u ishin tė lejuara ti shprehin. Vajzat muslimane ishin disi mė tė lira se sa i paramendoja.
Mėsimi im mbi Islamin nėpėrmjet Internetit vazhdoi pėrmes bisedave me shumė njerėz, dhe duke shtypur homepage pas homepage-i. Sa mė shumė qė mėsoja, aq mė shumė frikohesha. Nuk i tregoja asnjėrit prej miqėve tė mi se lexoja mbi Islamin, madje as mikeshės sime mė tė mirė. Nė fillim, pėr shkak tė faktit se nuk doja qė ata tė mė tregojnė vetėm pėr pjesėt e mira, kurse mė vonė, kur erdha nė pėrfundim se nuk do tė gjejė asgjė tė keqe nga pjesėt e kėqija qė i kėrkoja, nuk doja tua shtoj shpresat lidhur me kalimin tim nė Islam. Desha qė kėtė vendim ta sjell vet pa shtypje. Ky vendim pėr tė cilin flas pothuajse nuk ishte vendim. Shpeshherė mė patėn pyetur Ētė shtyri tė vendosish qė tė bėhesh muslimane?. Por, kur diēka e qartė dhe logjike ju del pėrpara, ēfarė ėshtė Islami, atėherė nuk keni zgjedhje. Kjo nuk do tė thotė se mė ėshtė lehtėsuar marrja e vendimit pėr ta shprehur Shehadetin.
Nė fillim ekzistonin shumė gjėra qė mė mundonin. Mendoja se di mjaft pėr Islamin Por, erdha deri te njoftimi se shprehja e Shehadetit nuk ėshtė hapi i fundit, por i pari. Nėse don Zoti, gjatė jetės sime do tė vazhdoj sė mėsuari. Gjėja tjetėr qė mė bėnte tė pavendosur ishte pėrkufizimi i fjalės Islam prej tė gjitha gjėrave tė kėqija me tė cilat e pata ndėrlidhur. Gjithmonė kisha menduar se unė kurrė nuk mund tė bėhem muslimane. E qė pastaj tė mėsoj se religjioni im - Xheni dhe besimet se Zoti ėshtė Njė, nė realitet ishte Islami. Kjo pėr mua nė fillim paraqiste vėshtirėsi. Islami gjithēka vuri nė vendin e vet, gjithēka kishte kuptim. Gjetja e Islamit pėr mua ishte sikur njė vozitje e gjatė me autobus isha ndalur dhe i kisha shikuar tė gjitha stacionet gjatė udhėtimit tim, duke marrė nga diēka nė ēdonjėrin stacion, dhe vazhdoja udhėtimin. Kur e gjeta Islamin, e dija se ky ishte stacioni i fundit i udhėtimit tim tė gjatė. Nė tetor tė vitit 1997, mikesha ime mė e mirė erdhi tė mė shoqėrojė deri nė njė Qendėr Islamike nė Melburn, ku do ta shprehi Shehadetin. Edhe mė tej kisha frikė, por e dija se nuk mė ka mbetur tjetėr gjė pos qė ta shprehi gojarisht pranimin e Islamit. Kur mė kujtohet momenti i tė shprehurit: Po do ta bėj atė, mė vjen tė qaj. Nė fund e rrėnova murin mental qė mė pengonte. Duhej qė nė arabisht tė pėrsėris fjalėt qė i thoshte motra. Me fjalėn e parė tė saj unė qava. Kjo ėshtė ndjenjė tė cilėn nuk mund ta pėrshkruaj. Shoqja ime qė rrinte ulur prapa meje veē ishte duke qarė, por kėtė gjė unė nuk e hetoja. Ndjeva fuqi tė madhe rreth vetes dhe nė fjalėt e mia, por vet ndjehesha shumė e dobėt. Ngandonjėherė mendoj: a thua familja ime mendon se kjo fazė nėpėr tė cilėn po kaloj ėshtė e njejtė me fazat e mia tė pėrparme.
Ende ka shumė gjėra qė duhet ti mėsoj, por njė gjė qė dua ta kuptojnė njerėzit ėshtė se, unė e di, duke iu falėnderuar Zotit, se Islami ėshtė bekim pėr njerėzimin. Sa mė shumė tė mėsosh, nėse don Zoti, aq mė shumė bukuri do tė shohish nė Islam.
Motra juaj nė Islam, Xheni
Pėrshkruar nga jeta
E ngjarė nė kėtė kohė. Ndodhitė pėr tė cilat shkruajmė duken tė pabesushme, por gjithēka ėshtė e vėrtetė deri nė detajin mė tė vogėl
Rrėfimi fillon nė njė prej shteteve tė Gjirit Arab ku erdhi njė rus me njė grup vajzash. Qėllimin e kishin tė blejnė aparate elektrike dhe ti fusin ato nė Rusi si gjėsende private. Ashtu janė tė liruar nga tatimi dhe paguajnė taksa tė vogla. Tregtari rus merr mallin dhe e shet me ēmim shumė mė tė lartė, kėshtu qė edhe vajzat i paguan pėr mundin e dhėnė. Tregtia e tillė ėshtė shumė e pėrhapur ndėr rusėt.
Rusi u nis nė rrugė me grupin e vajzave, por me tė arritur aty ku kishin ndėrmend, vajzave u ofroi plan krejt tjetėrfare: Keni ardhur kėtu qė tė fitoni, kurse ky vend ėshtė i pasur dhe nė tė jetojnė njerėz qė paguajnė mirė. Ēmendoni sikur Dhe ashtu u ofroi marrje me punė tė keqe shitjen e trupit dhe nderit. Kush pranon, le ti gėzohet fitimit tė shpejtė. U fliste pėrderisa nuk i bindi. Nė zemrat e tyre nuk ka iman, as qė ekziston pengesė morale e cila do ti pengonte nga ajo vepėr. Vetėm njėra prej tyre refuzoi, kurse ai iu kėrcėnua dhe i tha se ėshtė e humbur nė kėtė vend. Vajza mori pasaportėn e vet dhe u largua. Nė vete skishte asgjė, pėrpos atė qė ia mbulonte trupin, kurse edhe ajo veshje ishte mjaftė e vobektė. Ishte e humbur. Nuk e dinte se kah tia mbajė
Ai qė na rrėfen kėtė ngjarje thotė: Ecja rrugės bashkė me nėnėn dhe dy motrat. Na befasoi vajza qė me nxitim vinte drejt nesh. U gėzua kur kuptoi se flasim anglisht dhe tregoi se ēi kishte ndodhur. Vendosėm qė ta pranojmė. U mundua tė telefonojė, por pa sukses Motrat e mia ndaj saj silleshin sikur ta kishin motėr nga nėna. Filluan ta njoftojnė me Islamin. Ajo kėtė e refuzonte me kėmbėngulje. Kuptuam se ajo ishte prej familjes ekstreme ortodokse qė e urrente Islamin dhe muslimanėt. Prapėseprap, u ndihmoja motrave dhe i nxitja, e nganjėherė edhe vetė inkuadrohesha nė debat. Njė ditė solla njė libėr mbi Islamin nė gjuhėn angleze.
Rrėfimin e vazhdon libėrshitėsi: Herėn tjetėr erdhi me katėr gra. Tri prej tyre kishin hixhab, kurse e katėrta, bukuroshja, kishte fytyrėn e zbuluar. Burri tha se ajo ishte ruse dhe se kishte filluar ta pranojė Islamin, si dhe se don ta shpallė atė. Kėrkova qė tė lexojė disa libra, sepse autoritetet nė atė vend kėrkojnė provim. I kishte lexuar, dhe kishte ardhur me tė tek unė dhe ajo dha provimin. Pasi qė u shpall publikisht, mikun e udhėzova te gratė qė mėsojnė Kuran Pas njė kohe ktheu tek unė bashkė me gruan e vet. Ėshtė i lumtur dhe thotė se, duke falėnderuar All-llahun, ėshtė mirė Mė befasoi se ajo grua ishte plotėsisht e mbuluar, jo ashtu siē ishin nėna dhe motrat e tij, por tek ajo nuk shihej fare asgjė. Ai tha: Pas martesės, shkova me tė nė treg tė blejmė ca gjėra. Gruaja ime pa njė grua plotėsisht tė mbuluar. U habit nga ajo pamje, andaj pyeti se pse ėshtė kėshtu, mos ėshtė vallė pėr shkak tė ndonjė tė mete. U pėrgjigja: Kjo grua ėshtė mbuluar kėshtu qė All-llahu dhe i Dėrguari i Tij [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] tė jenė tė kėnaqura me tė. Pastaj mė tha se si ėshtė ēuditur qė saherė qė do tė hynte nė shitore sytė e shitėsit nuk largoheshin prej fytyrės sė saj. Pra, kjo ėshtė mbrojtje pėr fytyrėn time dhe ajo duhet mbuluar. Ajo duhet tė jetė vetėm pėr burrin tim. Nuk do tė dal prej tregut pa hixhab!
Burri i saj mė tej vazhdon: Isha i detyruar qė ti blej hixhab. E veshi.
Libėrshitėsi thotė: Dolėn fjalėt pėr burrin e ruses. Mendoj se ėshtė palestinez. U paraqit gjashtė apo shtatė muaj mė vonė dhe sqaroi se nuk ka qenė kėtu pėr shkak se bashkėshortes sė tij i kishte skaduar pasaporti, prandaj u desh qė tė nxjerrin tė ri, nė tė njėjtin qytet ku edhe e kishte marrė atė tė parin. Ajo u nis tė shkojė me hixhab. E paralajmėroi se kjo do tu shkaktojė probleme. Kurse ajo ishte pėrgjigjur se refuzon tu nėnshtrohet mosbesimtarėve, mėkatarėve tė cilėt janė lėndė djegėse e Xhehennemit, dhe se nuk don tė jetė e panėnshtruar ndaj All-llahut.
Burri i saj rrėfen: Hymė nė aeroplan. Njerėzit na shikonin. Personeli ndante ushqim, e me tė edhe alkool, i cili sė shpejti filloj tė veprojė. Qeshnin zėshėm dhe bėnin me shenjė kah ne. Gruaja ime qeshej e qetė dhe mė pėrkthente se ēthonė pėr tė. Ndjeja sikur shigjeta po mė hyn nė zemėr dhe nuk del prej saj. Ajo mė ngushėllonte: Kjo nuk ėshtė asgjė nė krahasim me atė qė kanė pėrjetuar ashabėt! Arritėm nė qytetin nė tė cilin ishim nisur. Mendova se do tė shkojmė nė shtėpinė e saj dhe do tė vendosemi tek familja e saj, e pastaj ti kryejmė punėt. Gruaja ime mendonte ndryshe: Jo, familja ime ėshtė shumė ortodokse dhe tani nuk dua tė shkoj tek ata. Sė pari do tė marrim njė dhomė, do ti kryejmė punėt rreth pasaportit dhe atėherė do ti vizitojmė tė mitė. Kuptova se kjo ėshtė mė nė rregull. Tė nesėrmen shkuam nė zyren pėr nxjerrjen e pasaportave. Nėpunėsi kėrkoi pasaportin e vjetėr dhe fotografitė. Gruaja ime i dha fotografitė bardh e zi, me hixhab, ku i shihej vetėm fytyra. Ata kėrkonin fotografi ku do tė shihej fytyra, qafa dhe flokėt. Pastaj secili nėpunės na dėrgonte te tjetri, derisa nuk na dėrguan te drejtori i zyres, kurse drejtori ishte femėr. Nuk na kreu punėn. Ishte shumė e pasjellshme. Tha: Askush nuk do tua zgjidh kėtė problem, pėrveēse drejtorit kryesor nė Moskė! Gruaja ime u ngrit dhe tha: O Halid, udhėtojmė pėr nė Moskė! U mundova ta bindi: Pasaportin do ta shohin vetėm persona tė caktuar, edhe atė pėr shkak nevojės sė madhe, pastaj nuk do ta shohė askush pėrderisa tė kalojė njė vit! U pėrgjigj: Ėshtė e pamundur qė tė paraqitem me fotografi tė tillė pasi qė kam njohur fenė e All-llahut. Nėse refuzon tė udhėtosh me mua, ndoshta do tė udhėtoj vet, duke iu pėrmbajtur dispozitės e cila vlen nė darur! (situatė pėrjashtuese) Udhėtuam pėr nė Moskė. Por pėrsėritej e njėjta. Kėshtu arritėm te drejtori kryesor. Ishte njeriu mė i keq i mundshėm. Pyeti: Kush do tė mė argumentojė mua se kėto fotografi janė tuat!? Kėrkoi qė ajo ta zbulojė fytyrėn, por bashkėshortja ime insistoi se atė do ta bėjė vetėm para ndonjė nėpunėseje. Kjo e hidhėroi drejtorin. Pasaportin dhe fotografitė i mbylli nė fiokė. Nuk ke as pasaport tė vjetėr, e as tė ri, pėrderisa nuk vjen me fotografitė tė cilat plotėsisht pėrgjigjen! U mundua ta bindė, por kot. Vazhdova ta bindi se All-llahu nuk ngarkon askė pėrtej mundėsive, por mu pėrgjigj me ajetin: Kush i frikohet All-llahut, Ai do ti gjejė rrugėdalje dhe do ta furnizojė prej nga nuk shpreson. Drejtori na dėboi nga kabineti Ne vazhduam bindjen e ndėrsjellė deri nė mbrėmje. Falėm namazin e jacisė, hėngrėm atė qė na qėlloi, e pastaj desha tė flejė. Mė tha: O Halid, jemi nė situatė kur duhet ti drejtohemi All-llahut. Ngritu! U ngrita dhe fala aq sa munda, e pastaj u shtriva. Ajo vazhdoi tė falet. Kėshtu deri nė mėngjes. Mė zgjoi qė ta falim sė bashku namazin e sabahut, e pastaj mė thirri qė tė shkojmė nė zyren pėr pasaporta. E fotografitė?, pyeta. Shkojmė tė provojmė. Mos humb shpresėn nė Mėshirėn e All-llahut! Shkuam Nė zyren e parė na thirri nėpunėsi. E pyeti gruan time se a ėshtė ajo. U pėrgjigj. Merre pasaportin tėnd!, i tha asaj. Pasaporti ishte gati. Madje pikėrisht siē e donte ajo. Paguam taksat dhe morėm pasaportin. Nė dalje, ajo mė tha: A nuk tė thashė se All-llahu do ti gjejė rrugėdalje atij qė i frikohet All-llahut. Kėto fjalė lanė pėrshtypje tė madhe dhe gjurmė nė zemrėn time. Njė gjė tė tillė nuk kam pėrjetuar nė tė gjitha ligjėratat dhe mėsimet nėpėr tė cilat kam kaluar.
Nėpunėsi tha se pasaporti duhet tė vėrtetohet nė qytetin ku kishte lindur gruaja ime. Kėtė e pamė si rast pėr tė vizituar familjen e saj. Arritėm dhe zumė njė dhomė, pastaj vėrtetuam pasaportin dhe shkuam tė vizitojmė familjen e saj. Derėn e hapi njė djalosh. Ishte vėllai i saj. U gėzua pėr motrėn, por u habit me fytyrėn e saj. Ajo hyri duke qeshur dhe duke pėrqafuar vėllain. Hyra pas saj banesa ishte e thjeshtė. Ndjeheshin gjurmėt e varfėrisė. Tė gjithė flisnin rusisht dhe asgjė nuk kuptoja, por hetova se po ngritet toni. Britma shtohej. Dolėn tre ēuna dhe njė plak. Megjithatė, mirėseardhja dhėndrit u shndėrrua nė britmė. Mendova se do tė ndahem nga dunjaja. Nuk kisha zgjedhje: hapa derėn dhe ika nė rrugė, e ata mu ngjitėn pas. U pėrziva me njerėzit dhe u ika. Shkova drejt dhomės sė hotelit, jo larg shtėpisė sė gruas Nė ballė, hundė dhe faqe hetoheshin gjurmėt e goditjeve. Nga goja mė rridhte gjak, teshat i kisha tė shkyera. Mendova: Unė shpėtova, por a thua si ėshtė gruaja ime tani!? Problem imi ėshtė se nuk mundem pa tė. E deshta shumė. Mendova: Ndoshta do tė mbytet, do tė mė len, sigurisht do tė heq dorė nga Islami, sigurisht Shejtani e bėri punėn e vet. Nė kokė mė silleshin mendime tė ndryshme, pėrderisa nuk u pajtova me faktin se mė nuk kam grua. Ētė bėj? Tė shkoj te shtėpia e saj? E pamundshme! Nė kėtė vend koka ėshtė e lirė. Ėshtė e mundshme qė pėr dhjetė dollarė tė paguhet ndonjė njeri i cili do tė mė vrasė. Pra, duhet tė rri nė dhomė Mbeta deri nė namaz tė sabahut. Ndėrrova teshat dhe dola ta shikoj situatėn. Prej sė largu pėrcillja se ēpo ndodh para shtėpisė sė tyre. Dyert u hapėn dhe dolėn tre ēunat dhe plaku. Ishin ata qė mė goditėn. Dyert u mbyllėn. Shikoja me shpresė se do tė shoh fytyrėn e gruas sime Pas ca kohėsh, ata katėr u kthyen. Me orė tė tėra ecja rrugėve. Edhe ditėn e dytė bėra tė njėjtėn gjė. Po ashtu edhe tė tretėn. Humbja shpresėn. Mendova se gruaja mė ka urrejtur. Apo ndoshta e kanė vrarė. Por po tė jetė e vdekur, do tė hetoja lėvizjen nė shtėpi apo vizitėn e tė afėrmeve. Do tė thotė ėshtė e gjallė!
Ditėn e katėrt, pasi qė burrat kishin shkuar nė punė, u hapėn dyert dhe u paraqit gruaja ime. Shikoi djathtas dhe majtas. Nė jetėn time nuk kisha parė pamje mė tė bukur! Megjithatė fytyra e saj ishte krejt e kuqe dhe e pėrgjakur. Iu ofrova dhe ajo u trishtua. Nė vete skishte asgjė pėrveē leckės e cila e mbulonte. Kėmbėt i kishte tė lidhura me pranga, kurse duart i kishte tė lidhura pas shpine. E shikoja dhe qaja. Nuk mundesha tė kontrollohem. Mu drejtua: O Halid, dėgjo! E para, mos u brengos pėr mua. Kam pėrqėndruar nė Islam. Pasha All-llahun, kjo qė tani jam duke e pėrjetuar nuk ėshtė e pėrafėrt as sa qimja me atė qė kanė pėrjetuar ashabėt dhe i Dėrguari [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], si dhe pejgamberėt tjerė para tij. E dyta, O Halid, tė lutem, mos u pėrziej ndėrmjet meje dhe tė mive. E treta, mė prit nė dhomė derisa tė vijė, nėse don All-llahu! Lutu sa mė shumė dhe falu natėn, sepse atėherė namazi ėshtė mė i pranueshėm. Shkova nė dhomė Kaloi dita e parė, e dytė, e tretė Kah fundi i ditės sė tretė dikush trokiti nė derėn time. Kush ėshtė nė kėtė kohė? Heshtjen e theu zėri i gruas sime: Unė jam, hape! E hapa derėn. Tha tė shkojmė. Veshi hixhabin qė e kishim rezervė dhe hymė nė taksi. Thashė nė rusisht: Aeroporti, sepse atė fjalė e kisha mėsuar. Ajo tha: Jo! Tė mitė do tė mė kėrkojnė nė aeroport. Prandaj shkojmė nė njė fshat, pastaj nė tė dytin, tė tretin, katėrtin, pestin, e pastaj nė ndonjė qytet ku ka aeroport. Kėshtu mbėrritėm nė aeroport dhe rezervuam buletat. Nisja ishte vonė. Zumė njė dhomė. Shikoja gruan duke kėrkuar pjesė tė trupit qė nuk ishte e pėrgjakur. Nuk gjeta. Rrėfente se ēi kishte ndodhur. Sė pari e kishin pyetur pėr veshjen. U kishte thėnė se ajo ishte veshje islame, se unė isha burri i saj dhe se e kishte pranuar Islamin. Nuk i kishin besuar, andaj kjo u kishte treguar se ēi kishte ndodhur, qė nga fillimi, se si ai njeriu kishte dashur ta futė nė prostitucion. I kishin thėnė: Po tė bėheshe prostitute dhe ta kishe shitur nderin tėnd, do tė ishte mė mirė dhe do tė na vinte mė mirė, se sa qė na ke ardhur si muslimane! Dije se nga kjo shtėpi nuk do tė dalėsh ndryshe, pėrvese si ortodokse apo e vdekur!!! E kishin lidhur. E kishin rrahur me kamxhikė prej ikindisė derisa kishte ardhur koha pėr tė fjetur. Nė mėngjes kishin shkuar nė punė, kurse ajo kishte mbetur me nėnėn dhe motrėn 15 vjeēare. Ndjehej mė mirė. Ngandonjėherė kishte fjetur e alivanosur. Pastaj e kishin rrahur me kamxhik derisa nuk e kishte humbur vetėdijen. Kishin kėrkuar qė tė heq dorė nga Islami, por ajo kėtė e kishte refuzuar.
Ajo tregon mė tej: Motra ime vinte tek unė dhe pyeste pėrse e lė fenė e nėnės sime dhe babai tim, fenė e gjyshėrve tė mi? Unė i pėrgjigjesha dhe i sqaroja. Ajo filloi tė pranojė. Filluan tė qartėsohen gėnjeshtrat nė tė cilat jeton. Motra mė tha: Ti ke tė drejtė! Kjo ėshtė feja e vėrtetė! Kjo ėshtė feja tė cilės edhe unė duhet ti pėrmbahem. Mė propozoi qė tė mė ndihmojė. Kėrkova qė tė mė mundėsojė tė tė shoh ty (i tregon burrit). Ajo tė kishte parė nė rrugė dhe mė tregoi. Ma hapi derėn dhe kėshtu bisedova me ty
Problemi plotėsues ishte nė atė se isha e lidhur me tre zinxhirė. Me njėrin pėr duart, me tjetrin pėr kėmbėt, kurse me tė tretin pėr shtylle. Ajo e kishte ēelėsin e zinxhirit tė shtyllės, nė rast se duhej tė kryeja nevojė Tre ditėt e ardhshme motra ime e pranoi Islamin. Vendosi tė sakrifikohet dhe tė mė ndihmojė tė iki Ēelėsat e zinxhirėve tjerė ishin te vėllai Atė ditė motra u pėrgatiti vėllezėrve alkool tė fortė, andaj u mblodhėn tė pinė. Sė shpejti vėllezėrit dhe babai nuk ishin nė vete. Motra mori ēelėsin prej xhepit tė vėllait, mi zgjidhi prangat, dhe ika te ti Nga motra kėrkova qė mos ta shpallė haptazi Islamin dhe ta fshehė atė pėrderisa nuk jepet rasti tė bėjmė diēka.
Burri pėrfundon rrėfimin e jetės: U kthyem nė vendin tonė. E dėrgova gruan nė spital. Aty qėndroi mė gjatė duke mjekuar gjurmėt e goditjeve dhe mundimeve. Kryesisht, ky ėshtė fundi i kėtij rrėfimi. Kėtu ka shumė detaje nė tė cilat duhet ndalur, menduar dhe nxjerrė mėsim. Megjithatė, kėtė do tua lė juve dhe zemrave tuaja - qė tė kuptoni porosinė dhe tė pranoni kėshillė.
Ummu Umer
Jam e lindur nė njė qytet tė vogėl, nė pjesėn veriore tė Indianės, mė 1959, nė familje katolike portorikane. E dyta prej 4 fėmijėve, unė dyshoja dhe kundėrshtoja ēdo gjė qė nė moshė tė re. Pėr dallim prej vėllezėrve tė mi dhe motrave tė mia, unė ēdoherė parashtroja pyetje dhe kėrkoja pėrgjigje lidhur me atė pse gjėrat ndodhin dhe si bota ekzistonte.
Duke qenė e edukuar si katolike, normalisht edhe unė kam qenė e pagėzuar dhe dėshmuar. Sidoqoftė, nė moshėn 7-vjeēare, duke pėrcjellur shkollėn e sė dielės, instruktori gjatė mėsimit shkroi fjalėn God Zot nė dėrrasė, dhe vazhdoi tė komentojė duke thėnė qė God Zot ėshtė dog qen e shkruar nga mbrapsht. Unė mendova se do tė ishte gjė e pazakonshme tė bashkohet fjala ZOT me fjalėn qen.
Gjatė kohės derisa arrita moshėn pesėmbėdhjetė vjeēare, i shikoja njerėzit duke vepruar kundėr Dhjetė Urdhrave, dhe si pastaj ata pendoheshin duke rrėfyer pėr mėkatet e tyre te njė njeri duke pritur falje prej tij. Ata do tė mbeteshin mė tė shenjtit deri nė mbarimin e shėrbimit tė sė dielės, dhe pastaj ktheheshin te mėnyrat e tyre tė vjetra tė jetės, javė pas jave.
Nuk shkoja mė nė kishė dhe fillova hulumtimin tim pėr tė vėrtetėn. Shkova nė kishėn e Dėshmitarėve tė Jehovait dhe nė kishėn Baptiste, por nuk gjeta rehati. E kėrkoja njė qetėsi qė do tė depėrtonte thellė nė shpirtin tim, por isha e paaftė qė ta gjej atė.
Edhe pse isha studente e dalluar, megjithatė hyja nė shumė ngatėrresa duke shkuar me shoqėri tė gabuar. Si rezultat i kėsaj, mbeta shtatzėnė nė moshėn 18-vjeēare dhe prindėrit e mi mė dėrguan tė jetoj te disa farefis tanė nė Nju Jork. Farefisėt jetonin nė katin e 18-tė tė rrokaqiellit. Njė mbrėmje, sikur qė dielli filloi tė perėndojė, unė ndjeva njė magji dhe fuqi tė pazakonshme nė ajėr. Shikova jashtė dritares, dhe me frikėrespekt ia lėshova sytė horizontit, ngjyrave tė tij qė vibronin, reve dhe perėndimit tė diellit. Nė atė moment i thashė vetes time: E di qė ka diēka mė shumė atje jashtė, por ēka ėshtė ajo? Nėse Zoti ėshtė aq i madh, atėherė pse njerėzimi nuk i pėrkulet Atij. E drejtova veten time te Zoti dhe e luta qė njė ditė ta zbuloj gjėnė qė do ta mbushte zbrazėtirėn nė zemrėn time dhe shpirtin tim.
Vetėm pas dy viteve i takova femrat muslimane nė veshjet e tyre tė plota islame. I shikoja ato prej sė largu me kuriozitet, duke menduar nė veten time pėr jetėn e tyre dhe preokupimet qė kanė ato. Ulesha jashtė gjatė kohės sė drekės, pėrpara banesės ku punoja, pėr ēdo ditė, ashtu qė tė mundesha ti shikoj lirshėm. As qė mė ka shkuar mendja se njė ditė edhe unė do tė gjendem nė mesin e tyre
Iu pata kthyer kishės katolike, duke dėshiruar njė jetė mė tė mirė dhe martesė me njė njeri religjioz. Kam qenė e fejuar me njėrin prej udhėheqėsve tė kishės, e pastaj pėr tė zbulova se kishte aferė dashurie me njė grua tė martuar. Dhe, si rezultat i kėsaj, unė edhe njė herė u largova prej fesė katolike.
Pas gjashtė muajve e takova njė musliman dhe u martova me tė. Unė ende nuk dija asgjė pėr Islamin. Edhe pse nė atė kohė as ai vetė nuk e praktikonte Islamin, megjithatė kėrkonte prej meje qė tė bėhem muslimane para se tė martoheshim. Unė pranova, para sė gjithash sepse nuk kisha se ētė humbi, ngase nė realitet unė nuk e praktikoja asnjė fe. Kur shikoj nė retrospektivė, unė e kuptoj qė kjo ka qenė dera qė nevojitej tė mė hapet mua pėr ta zbuluar Islamin. Menjėherė fillova tė depėrtoj te librat dhe literatura islame, te studentėt muslimanė dhe te motrat dhe shoqet e mia muslimane tė cilat mė kanė ndihmuar shumė nė kėrkimin tim.
Sapo fillova tė kem njohuri ndaj Islamit, u ula dhe i thashė vetvetes: Pra, kjo qenka ajo qė paskam kėrkuar gjatė gjithė kėtyre viteve. Ajo ka qenė dita kur unė me tė vėrtetė e kam pėrqafuar Islamin dhe e kam lejuar hyrjen e tij nė zemrėn time.
Kur tezja ime mori vesh qė unė e kam pranuar Islamin, ajo kėrkoi kėshillėn e misionarėve katolikė, tė cilėt iu pėrgjigjėn duke i thėnė asaj qė tė mos brengosej dhe tė mos tentojė tė mė ndalojė po qe se unė dėshiroja tė hyjė nė Islam, duke e informuar atė se Islami ėshtė njė fe e bukur.
Unė nuk mora inkurajim prej burrit tim, prej tė cilit tani jam e ndarė. Megjithėse ai kundėrshtonte, unė shkova pėrpara me fuqi tė plotė pėr ta kuptuar Islamin dhe e bėra atė mėnyrėn time tė jetės.
Mė janė dashur vite tė tėra hulumtimi pėr ta plotėsuar zbrazėtirėn nė zemrėn time, dhe El-Hamdulil-lah, me udhėheqjen e All-llahut tė Lartėsuar unė depėrtova nė vėllazėrinė e Islamit.
E falėnderoj All-llahun e Lartėsuar pėr rrahjet e forta qė i kam marrė nė moshė tė re gjatė kėrkimit tė sė vėrtetės. Po qe se nuk do tė kishin qenė kėto sprovime, All-llahu i Lartėsuar ėshtė i Vetmi qė e di se ku do tė isha sot. Me udhėheqjen e All-llahut tė Lartėsuar unė kam qenė e aftė ta edukoj vajzėn time si njė muslimane tė mirė dhe ti jap asaj dhuratėn e Islamit.
All-llahu i Lartėsuar na bekoftė, dhe i udhėzoftė tė tjerėt nė kėrkimin e sė vėrtetės, ashtu siē mė ka bekuar mua.
Emri qė mė dhanė prindėrit ėshtė Christopher Bohar, kurse emri tė cilin e zgjodha pasi qė pranova Islamin ėshtė Muhammed Amin, sipas emrit tė Pejgamberit tonė tė dashur, Muhammedit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. Unė jam musliman 17 vjeēar nga Pensilvania. Deri para 4 viteve fetė nuk mė kanė interesuar aspak.
Nė atė kohė isha nė shkollė tė mesme dhe ndjeva nevojė qė mė pėr sė afėrmi tė merrem me fenė. Nuk di se si ndodhi, por pėr njė periudhė tė shkurtėr kohore u gjeta nė njė shoqėri tė keqe, kryesisht shoqėrohesha me njerėz qė ishin satanistė. Ata nuk adhuronin djallin - shejtanin si Zot, por vetveten e konsideronin pėr zotėra. Tė mėsuarit e tyre nė fillim mu duk interesant dhe iu bashkangjita atyre. Nė fillim ndjehesha mirė, por pastaj kjo u shndėrrua nė ferr!
Ndjehesha i zbrazėt pėrbrenda, u bėra depresiv, fillova ta lė mėsimin pasdore, kurse shokėt e mi tė mėparshėm u larguan prej meje, qė pėr efekt kishte se unė ndjehesha edhe mė keq se mė parė.
Pas njė viti pėrsėri u bėra i krishterė. Ndjeva se Zoti duhet tė ketė hise nė jetėn time tė re, por diēka mungonte. Nė Bibėl pashė shumė kundėrthėnie dhe kuptova se kjo NUK mund tė jetė fjalė e vėrtetė e Zotit. Si i krishterė u ndjeva 3-4 muaj, por assesi nuk mundesha tė kuptoj nocionin e Trinisė. Pėr kėtė arsye braktisa krishterizmin dhe sėrish iu ktheva satanizmit.
Pastaj ndodhi 11 shtatori. Kjo ngjarje mė tronditi thellė dhe kur mediumet deklaruan se kryerėsit e kėtyre akteve makabre ishin muslimanė, mallkova Islamin dhe Zotin, dhe u bėra i hidhėruar ndaj gjithēkaje qė ka lidhje me Islamin. Mė nė fund, pas tre javėsh u qetėsova, dhe fillova qė pak mė thellė tė interesohem pėr Fenė Islame, nė mėnyrė qė ta kuptoj besimin islam dhe mėnyrėn e lutjes ndaj Zotit. Lexova mbi Islamin dy muaj intensivisht dhe kuptova se Islami ishte ajo pėr tė cilėn isha duke kėrkuar tėrė kohėn!
Mėsova se Islami nuk ėshtė fé e dhunės dhe terrorizmit, por fé e tė kuptuarit, dashurisė, harmonisė sė njeriut me Zotin dhe me rrethin. Disa ditė pasi qė filloi Ramazani, deklarova shehadetin dhe u bėra musliman. Me kėtė hudha bindjet dhe besimet e mia sataniste.
Kuptova se unė nuk jam Zoti i vetes dhe se All-llahu i Madhėrishėm mjafton pėr argument pėr secilin qė me tė vėrtetė kėrkon udhėzimin. Agjėrova muajin e Ramazanit dhe lexova Kuranin prej fillimi e deri nė fund. Pas kėsaj lexova hadithet dhe gjithēka qė lexoja kishte kuptim! Islami nuk mallkon ashtu siē bėn krishterizmi. Kurani dhe hadithi prej meje kanė bėrė tjetėr njeri! Kurani mi mėsoi vlerat e bėrjes sė veprave tė mira dhe rėndėsinė e mospėrshkrimit shok All-llahut tė Madhėrishėm.
Ashtu siē forcohej imani im, fillova tė bėj thirrje pėrmes internetit (mė shumė krishterėve) dhe isha i befasuar se si ata ishin zemėrngushtė nė pikėpamje tė Islamit edhe pse Islami ka shumėēka tė pėrbashkėt me krishterizmin. Vetes i dhashė pėr detyrė qė tu sqaroj krishterėve se muslimanėt besojmė tė njėjtin Zot sikur edhe ata, i Cili Zot mė mėsoi mua se si ti pėrulem dhe si ta adhuroj vetėm Atė pa i pėrshkruar asnjė shok.
I tėrė falėnderimi i takon All-llahut, i Cili ma tregoi rrugėn deri te besimi i vėrtetė.
“Dy ditė pas 9 Shtatorit 2001 njė i ri e sulmoi atė nė njė shitore duke e konsideruar pėr Arabe. Ai e gjuajti karrocėn e tij mbi tė dhe raftet qė ishin pranė saj u rrėzuan mbi tė duke e lėnduar rėndė nė kokė, fytyrė, kėmbė e shpinė. Kur ai u arrestua nga autoritetet, ajo i dha atij dy opcione: ose tė ballafaqohej me ndjekjen penale ose tė ndiqte dhjetė ligjėrata rreth Islamit. Ai e zgjodhi tė dytėn dhe gjashtė muaj mė vonė e pranoi Allahun…”
Fillimet e mia
Mė pėlqen shumė ti lexoj rrėfimet e tė kthyerve tek Allahu. Ėshtė magjepse pėr mua tė di se si njerėzit e njohin dashurinė e Allahut dhe rrugėn e jetesės nė Islam, dhe se si shumė njerėz vijnė nė pėrfundim se Islami ėshtė e Vėrteta e vetme midis shumė mėnyrave tė tė jetuarit. Kjo ėshtė njė mrekulli nė besimin tone.
Kam lindur dhe jam rritur nė West Virginia nė njė familje kristiane.
Gjėja e vetme qė mė mbushte me dashuri nė kėtė botė ishte flauta ime, muzika ime dhe mėsuesit e mi tė muzikės. Motrat e mia mė tė mėdha nuk kishin kohė pėr mua. Ndėrsa nėna ime ishte njė punėtore sociale e cila shpėtonte jetėrat e fėmijėve tė hendikepuar apo me ngecje mentale. Mirėpo mbase ajo nuk mundi ti shpėtonte tė gjithė fėmijėt e botės, kėshtuqė dikush duhej tė mbijetonte vetvetiu, pra thėnė thelbėsisht unė e rrita vetė vetveten. Nėnėn nuk e pata kur mė nevojitej.
Nė Marinėn Amerikane dhe nė Kishėn Baptiste
Nė moshėn 18 vjecare iu bashkova Marinės Amerikane por pas ca kohėsh mu desh ta lė pėr shkak tė njė lėndimi. Pastaj luajta pėr njė Orkestėr Simfonike. U martova disa herė dhe u shkurorėzova, tė shumtėn pėr shkaqe abuzimi.
Para gjashtė vitesh fillova tė shkoj nė njė kishė fundamentaliste Baptiste. Ky ishte denominacioni mė strikt Baptist qė mund tė ekzistojė. E pyesja pastorin tonė pėr shumė gjėrra rreth Perėndisė. Kur i thashė njėherė se do tė doja tė studioja besimet tjera ai mu pėrgjegj se kjo nuk ishte njė ide shumė e mirė pasi qė Satanai do ta pėrdorte kėtė pėr tė mė larguar nga kisha. Sidoqoftė ai kurrė nuk mė dha pėrgjegje tė kėnaqshme megjithqė kishte doktoruar nė teologji.
Unė isha pjesė e Shėrbesės Muzikore nė Kishė. Njė ditė derisa po hecja pėr nė dhomėn muzikore tė kishės dėgjova dy njerėz duke mė pėrqeshur. Ata po thoshin se pėrderisa unė isha shkurorėzuar nuk mund tė qėndroja nė ballė tė kishės dhe tė bėja muzikė. Mirėpo unė isha shumė e mirė nė muzikė dhe e dija qė njerėzit e shijonin muzikėn time.
Pushova sė bėri muzikė nė kishė dhe pas ca kohėsh edhe pushova sė shkuari nė atė kishė.
Pėrafėrsisht gjatė asaj kohe takova njė zonjė muslimane e cila ishte vendosur nė qytetin tonė. Ajo mė dha ca pamflete rreth Islamit tė cilat unė i lexova. Mė pėlqente mėnyra se si ajo e praktikonte besimin e saj, duke qenė e sjellshme dhe e ndershme me tė gjithė. Ajo jo vetėm qė fliste pėr Islamin por ajo hecte me Islamin.
Vajza ime dhe unė e pranojmė Allahun
Vajza ime ishte nė kolegj nė atė kohė ku ajo takoi ca miq nga Pakistani, Sudani dhe Emiratet e Bashkuara Arabe dhe filloi tė studionte Islamin me ta. Gjatė asaj kohe edhe unė gjithashtu po depėrtoja shumė e mė shumė nė Islam. E shihja veten se i isha kthyer prapė dhe prapė tė studiuarit tė Kur’anit derisa nuk kuptova se Islami ishte besimi i vetėm i vėrtetė. Kurrė nuk ia thashė vajzės sime se po e studioja Islamin gjatė viteve te kaluara. E mbajta brenda vetvetes. Nė atė kohė unė isha njėmend Muslimane por nuk po e pranoja.
Njė ditė vajza ime erdhi para meje dhe mė pyeti nėse mund tė bėhej muslimane. Ajo kishte njė pamje tė frikshme nė fytyrė pasi qė mė dinte pėr njė grua tė ashpėr baptiste.
Unė vetėm i thashė: “Oh, po pėrse?”
Ajo mė tha se gruaja me tė cilėn ajo po fliste pėr Islamin i kishte thėnė qė tė kėrkonte lejen time pėr arsye tė rėndėsisė qė Kur’ani i ipte nėnės. Ia bėra me dije qė tė ishte shumė e sigurtė nė atė qė fliste dhe qė dėshironte t’a bėnte. Ajo vetėm u ul me atė shikim tė frikshėm nė fytyrėn e saj duke druajtur nė atė qė unė mund tė thoja. Mirėpo natyrisht pashė qė ajo e kishe kuptuar Islamin shumė thelbėsisht. Nė atė rast edhe unė i tregova asaj se e kisha studiuar Islamin gjithashtu. Kjo erdhi si befasi pėr tė!
Disa javė mė vonė qė tė dyja bashkė para disa motrave muslimane publikisht e bėmė dėshminė e pranimit tė Allahut. Allahu ėshtė mė i madhi. Ishte korrik i vitit 2001.
Tė jesh muslimane nė atė rreth nuk ishte e lehtė. Pėr njė kohė kisha qenė pjesė e shumicės nė vendin ku kisha jetuar dhe papritmas u bėra pjestare e njė minorireti si muslimane.
Sulmuesi im e pranon Allahun gjithashtu
Pasi qė kishin kaluar rreth dy muaj qė unė isha bėrė muslimane njė incident mė ndodhi. Mė 14 Shtator 2001 njė djalė i ri mė sulmoi derisa isha nė njė shitore. I motivuar nga urrejtja ndaj Muslimanėve ai e gjuajti aq fuqishėm karrocėn e tij nė mua sa qė pėsova thyerje nė shpinė, nė nyje dhe nė kėmbė. Njė nga raftet me gjithė gjėrat qė kishte u rrėzua mbi mua dhe disa nga gjėrat mė prenė pjesė tė kokės dhe duarve. E tėra kjo ndodhi mu nė qendėr tė fokusit tė kamerave tė shitores, tė cilat e kapėn njeriun qė mė sulmoi duke ikur. Ai u kap shumė shpejtė. Ai po qėndronte pranė meje dhe nuk po ikte larg. Mė duket sikur ishte i mrekulluar me atė qė kishte bėrė. Mė vonė tha se kishte menduar qė isha Arabe, sikur kjo tė ishte njė arsye e mjaftueshme pėr tė lėnduar dike. U befasua kur unė fola njė Anglishte tė rrjedhshme. Edhe mė tepėr mbeti pamend kur mori vesh se isha njė Veterane Amerikane e paaftėsuar derisa isha nė Marinė.
Ai po ballafaqohej me akuza tė rėnda. Unė i dhashė mundėsinė tė zgjidhte midis dy opcioneve: ose tė shkonte nė burg ose tė ndiqte dhjetė ligjėrata njė orėshe rreth Islamit. Ai zgjodhi ligjėratat. Ia bėra shumė tė qartė se po qe se nuk do tė vinte nė ligjėrata unė do tė mbaja tė drejtėn qė tė vendosja drejtėsinė duke e kthyer qėshtjen nė sistemin e gjykatės.
Po atė mėngjes unė kisha lexuar njė hadith rreth Profetit tė mrekullueshėm Muhamed. Njė fqiu i tij kishte hedhur ēdo mėngjes plehra nė kokėn e tij dhe kur njė mėngjes ai nuk e bėri kėtė, Profeti u qudit dhe shkoi tek shtėpia e fqiut. Doli qė ai ishte i sėmurė dhe Muhamedi pati mėshirė pėr tė megjithė atė qė ai i kishte bėrė. Dhe duke e lexuar kėtė mengjesin e asaj dite ēfarė mund tė bėja unė tjetėr. Ai ishte 20 vjeqar, moshatar me vajzėn time. Njė gabim mund ta kthente jetėn e tij nė shkatėrrim. A nuk do tė dėshiroja mėshirim pėr vajzėn time nėse ajo dė tė gjendej nė njė situatė tė njėjtė? Ai ishte njė student, ishte i ri dhe nuk dinte ndonjė gjė rreth Islamit. Nganjėherė kur dikush nuk di diēka rreth njė gjėje ajo mund ti duket e frikshme.
Dhe kėshtu ai filloi tė ndiqte ligjėratat rreth Islamit dhe e vazhdoi kėtė edhe mė gjatė se sa qė i kisha kėrkuar me marėveshjen tonė. Rreth 6 muaj mė vonė, nė Shkurt tė vitit 2002 ai e dėshmoi Allahun. Isha aq shumė e lumtur kur e mora atė e-mail nga ai. Unė veqse nuk jetoja mė nė atė zone. Pastaj ai iu bashkua Bashkėsisė sė Studentėve Muslimanė dhe u kyq nė thirrje. Allahu ėshtė mė i madhi!
Me Allahun ndjehem si nė shtėpinė time
Pėrfundimisht ndjehem si nė shtėpinė time nė xhami dhe gjithashtu mrekullueshėm si muslimane.
Rruga ime nė Islam nuk ishte e lehtė por e di se nuk jam e vetme. Allahu ėshtė gjithmonė me mua. Dhe kur vijnė sprovat dhe vuajtjet e di se ato janė njė test pėr tė mė bėrė mė tė fuqishme.
Ende mund ta mbaj nė mend se si vrapoja nė dhomėn time, duke u ulur nė gjunjėt e mi, dhe duke shikuar nė qiell e duke thėnė nė gjuhėn spanjole lutjen time: Tė lutem o Zot, mė ndihmo mua dhe familjes time, bėre qė babai ta ndalon konsumimin e alkoolit dhe mbroje nėnėn time. Atėherė unė isha 11 vjeēare. Kjo do tė ishte lutja ime e fundit, derisa i mbusha tė shtatėmbėdhjetat.
Kam lindur nė Xhorxhtaun, Uashington. Jam prospanjole amerikane. Babai im ėshtė nikaraguan, kurse nėna prej Portorikos. Jam edukuar nė fenė katolike, por babai im ndėrhynte edhe nė shumė religjione tjera. Pėr dy vite ai na ktheu nė budistė kundėr vullnetit tonė. Kam njė vėlla dhe motėr mė tė vegjėl se unė. Ne tė gjithė jetonim nė frikė prej babait tim, mė sė tepėrmi pėr shkak tė asaj se ai ishte konsumues i alkoolit dhe na rrahte tė gjithėve, duke pėrfshirė kėtu edhe nėnėn time. Ironikisht, ēdokush do tė supozojė se gruaja nė kėsisoj situate do tė bėnte gati valixhet dhe do tė vraponte drejt derės. Nė vend tė saj, na la ai. Unė nuk e kisha parė mė, e as qė kisha dėgjuar pėr tė, derisa i mbusha tė pesėmbėdhjetat.
Atėherė isha nė njė pozitė tė rėndė, isha me barrė me fėmijėn tim tė parė. Unė nuk kisha Zot. Atėherė mendoja me vete: Si ka mundur Zoti tė mė harrojė? Unė nuk kam bėrė asgjė tė keqe! Isha e hidhėruar, e dėshpruar.
Mėsimi filloi
Ishte viti im i parė i shkollės sė mesme kur njoftova vajzėn palestineze, e cila u bė shoqja ime mė e mirė. Qėndroja shumė nė shtėpinė e saj. Mu dha rasti tė shoh se sa tė afėrt ishin familja e saj. Ata janė mė shumė familje muslimanėsh tradicionalė. Shoqja ime dhe nėna e saj nuk kishin mbulesėn islame, por ato faleshin. Prindėrit e saj nuk mė pranonin pėr disa arsye. Sė pari, unė nuk isha muslimane, e pastaj isha, gjithashtu, edhe adoleshente me barrė, dhe ata frikoheshin se unė do tė ndikoja negativisht nė vajzėn e tyre tė vetme. Shoqja qėndroi me mua edhe kur e linda fėmijėn. Ishte ajo e cila e kėndoi ezanin nė veshin e vajzės sime. Unė kisha dėshirė qė vajza ime tė ishte sikurse shoqja ime: e mirė, e dashur dhe modeste. Isha e befasuar qė njė familje muslimane tė jetojė nė Amerikė dhe ende tė kishte moral. Dėshiroja qė fėmija tė ketė jetė tė mirė.
Me ikjen e babait tim, nėna ime punonte shumė pėr tė na mbajtur neve dhe nuk ishte kurrė rreth nesh, ashtu qė ne hynim nė shumė punė tė kėqija. Unė fillova tė pi alkool dhe cigare, duke mos iu larguar as drogės. Zbavitesha tėrė natėn. Nuk mundesha as tė zgjohem qė tė kujdesem pėr vajzėn time. Reputacioni im ishte pėrmbysur. Unė ende pendohem pėr ēdo gjė. Unė nuk kisha jetė, dhe kėrceja prej njė afere nė tjetėr (All-llahu mė faltė). Zhytesha thellė e mė thellė nė mėkatet e dunjasė, duke menduar se tė hollat, njė veturė e ca rroba moderne do tė mundeshin tė mė gėzojnė. Nė vend qė tė jetoj njė jetė, unė jetoja nė njė terr minutėsh insert muzikor. Mė pas vinin netėt kur pyesja veten time: Si erdha kėtu? Dhe vazhdoja ti them vetes time se nuk dėshiroja qė edhe Xhozalina, vajza ime, ta pėrjetojė tė njėjtėn gjė. Si do ta rriti vajzėn time tė vogėl? Njė natė isha vetėm dhe fillova tė qajė, duke lutur Zotin qė tė mė falė, dhe duke kėrkuar prej Tij: Tė lutem mė ndihmo! E dija thellė nė zemrėn time qė unė jam nė gabim.
Tashme hulumtimi fillon
Isha e ftuar te shoqja ime e ngushtė, qė nė shtėpinė e saj ta shikojmė filmin Libri i shenjave. U bėra shumė e interesuar pėr Kuranin. Ky libėr dinte shumė gjėra mė herėt se koha moderne, si pėr shembull etapat e zhvillimit tė fėmijės nė barkun e nėnės. Duke mos harruar se Kurani ėshtė shpallur para mė shumė se 1400 viteve. Pyesja nėse kisha mundėsi tė shkoj nė ligjėratat e tė dielave nė xhami. Mė thanė se duhej tė mbulohesha pėr respekt tė xhamisė. Shkoja disa herė, mirėpo ēdoherė gjithnjė e mė shumė frikohesha. Ēfarė do tė thonin familja ime? Pėr tu bėrė muslimane do tė thoshte moskonsumim i alkoolit, mosshkuarje nėpėr klube tė natės, mosngrėnie e mishit tė derrit. Kurse ai ėshtė i gjithė ushqimi qė e hamė nė Portoriko.
I kisha tetėmbėdhjetė vjet dhe isha nėnė vetėushqyese e cila ende nuk e ka lexuar Kuranin. Ēfarė do tė them? Shikova njė film 30 minutėsh dhe u bėra muslimane. Dhe kjo ishte ajo qė bėra. E thashė shehadetin pesė muaj para ditėlindjes sime nė prill tė vitit 1996, kur i mbusha tė nėntėmbėdhjetat. E ndjeja veten aq tė relaksuar, sikur tė mė kishte rėnė ndonjė peshė e madhe prej shpatullave. Betohem se retė atė ditė dukeshin si mėndafshi, dhe qielli asnjėherė nuk kishte qenė aq i kaltėr Unė jam muslimane! Mė duhej njė kohė qė ti lė tė gjitha. E ndjeja veten si dyfytyrėshe. Sipas mundėsisė, ndonjė shoqe do tė mė mėsonte pjesė tė lutjes sime. Vitin e parė unė luftoja kundėr vetes sime, por nė tė njėjtėn kohė edhe kundėr atyre qė donin tė mė persekutojnė. E kisha njė shoqe muslimane e cila mė thoshte tė mos jem ekstremiste. Por unė nuk mendoja ashtu. Sido qė tė jetė, ajo ishte gjėja mė e vogėl qė mė brengoste. Brenga ime mė e madhe ishte ajo se kush do tė martohej me mua? Unė nuk kam mbulesė dhe kam njė vajzė tre vjeēare. Asnjė musliman i mirė nuk do tė mė dėshironte.
Sė paku kjo ishte ajo qė mendoja
Nė prill tė vitit 1997, disa muaj pasi qė kishte thėnė shehadetin vėllau im, ne kishim njė shoqėri tė pėrbashkėt, qė pėrbėhej prej meshkujve dhe femrave nė injorancė (para Islamit), me ērast shumica e kėtij grupi u bėnė muslimanė. Kisha njė shoqėri tė ngushtė me njėrin prej kėtyre meshkujve kur isha gjashtėmbėdhjetė vjeēare. Ne u ndamė, por herė ishim bashkė, e herė ndaheshim gjatė dy viteve. Ai pranoi Islamin njė vit pas meje. Nuk mė besohej! Ai kishte njė shok qė e njihja, i cili gjithashtu u bė musliman, dhe ndodhi qė vėllai im tė kishte punuar bashkė tė.
Njė ditė, vėllai im i vogėl arriti nė shtėpi qė tė mė tregojė se dikush kishte patur interes pėr tu martuar me mua. Unė mendova se ishte shoku im i vjetėr, me tė cilin pata kaluar. Por jo, ky ishte shoku i tij mė i ngushtė. Nė tė vėrtetė, unė kisha dėshirė tė martohem me shokun e vjetėr, kėshtu qė e refuzova ofertėn e tij, por ia tregova vėllait tim qėllimet e mia tė vėrteta. Telefoni cingėroi. Ishte ai qė u paraqit tė pyes nėse isha e interesuar pėr shokun e tij. Qė ta bėjmė rrėfimin tonė mė tė shkurtėr, unė nė mėnyrė tė butė thash Jo, dhe folėm derisa ra muzgu. Bisedat tona u rritėn nė njė periudhė prej dy javėsh, deri nė martesėn tonė mė 14 qershor 1997. E takova nė 15 vjet, e u martova me tė nė 19 vjet. Kemi 3 fėmijė sė bashku dhe jemi nė martesė 3 vite e gjysmė. Qė tė dy mė parė ishim tė krishterė katolikė, kurse All-llahu na bashkoi si muslimanė.
Kjo mė kthen prapa te vajza e vogėl njėmbėdhjetė vjeēare nė fillim.
Ajo ishte shumė e re ta kuptojė fatin, dhe se ēdo gjė qė ndodh, ndodh me qėllim.
Derisa ajo fajėsonte tė Gjithmėshirshmin mbi tė gjitha krijesat, ajo asnjėherė nuk e kishte ditur sesa shumė Ai e kishte dashtur. Tash pėr herė tė parė nė jetėn time ēdo gjė ka kuptim. Unė asnjėherė nuk do tė humbi tani (inshaAll-llah).
InshaAll-llah, All-llahu na falė neve dhe ka mėshirė mbi ne pėr atė qė e bėjmė me qėllim dhe pa qėllim. Amin!
selamu alejkum.
Se shpejti do te dale ne shitje libri me i ri 101 PENDIME nga nje shtepi botuese ne Prishtine. Aty mund te gjeni tregimet e njerezve te cilet u penduan dhe gjeten rrugen e vertete, qe nga koha e pejgambereve te meparshem, pendime te njerezve gjate kohes se Muhamedit s.a.v.s., pendimet e njerezve gjate kohes se tabiineve, pendimet e njerezve ne kohet e sotme..
selamu alejkum
Duke gjetur rrugėn time
Nė ēfarė mėnyre njė mėsuese e pakėnaqur amerikane katolike gjeti plotėsimin shpirtėror dhe udhėzimin pėrmes punės sė saj tė re nė shkollėn muslimane
Vendi im i ri i punės nė shkollėn islame u prit me njė entuziazėm tė rezervuar nga familja ime katolike. Vetėm bėhu e sigurtė nė vete qė mos tė konvertosh nė Islam, mė tha vjehrri im kur kuptoi pėr punėn time tė re. Vjehra ime ishte e tmerrur nga ideja qė unė do tė jem e rrethuar me diē tė huaj. Isha nė dyshim se vallė dua tė punoj nė kėtė shkollė. Megjithėse do tė kisha klasėn time (tė cilėn aq shumė e dėshiroja), do tė isha aty vetėm nė njė orar tė punės dhe do tė duhej tė vishem nė mėnyrė islame (tė mbuloj flokėt e mia). I tėrė ky koncept ishte shumė i huaj pėr mua. Debatova me vetveten njė ditė apo dy derisa vendosa definitivisht qė tė marr pėrsipėr detyrėn e profesoreshės nė atė shkollė. Isha e qetė dhe e vendosur se kjo do tė ishte njė pėrvojė e re pėr mua. Dhe vėrtetė ishte ashtu...
Nė ditėn e parė, profesoreshave tė reja jomuslimane u mbahet njė orė mėsimi se si duhet tė vehet shamia. Atė orė e ligjėroi njė nga profesoreshat muslimane nė zyrėn e profesorėve. Qeshnim tėrė kohėn pėrderisa provonim modele tė ndryshme. Akoma e mbaj mend atė mėngjez se si isha e relaksuar dhe ishte ky momenti kur e kuptova se muslimanėt nuk janė tė ashpėr dhe tė rėndė siē kam menduar gjithmonė. Ėshtė pėr tu ēuditur se si njeriu mund tė krijojė paragjykime pėr njerėzit tjerė fare pa i njohur ata. Kjo ishte njė ide e gabuar
Gjatė vitit tė parė tė punės sime aty, unė mėsova shumė gjėra. Isha shumė e impresionuar nga fakti se si nxėnėsit e mi e njihnin religjionin tim (Krishterizmin) mė mirė se unė qė e njihja. Ishte interesante se si ata i dinin ngjarjet. Nxėnėsit e mi gjithmonė mė parashtronin pyetje rreth besimit tim dhe ata mė bėnė qė tė mendoj. Nė ēka besoj unė?
Isha e edukuar nė frymėn katolike dhe nė moshėn madhore fillova ti largohem katolicizmit. Nuk e dija se ēishte ajo qė mė bėnte tė mos ndjehem mirė, por vetėm e dija qė diēka nuk ishte nė rregull. Bėra njė pėrpjekje tė vogėl edhe nė Dhjatėn e Re edhe nė Dhjatėn e Vjetėr, por pėr shumėēka aty nė njė farė mėnyre nuk e gjeta veten. Vetėm e dija se kisha dėshirė tė lidhem me Zotin. Nuk dėshiroja qė religjioni im tė jetė si rezultat i tentimit vetėm sa pėr tu dukur si njeri i mirė nė sytė e farefisit (siē ishte rasti me burrin tim). Unė dėshiroja qė atė ta ndiej nė zemrėn time. Shikuar nė tė kaluarėn tani, unė isha e humbur, por nuk e dija kėtė atė kohė.
Fėmijėt janė fėmijė dhe nxėnėsit e mi muslimanė nuk ishin mė tė ndryshėm se fėmijėt tjerė. Ata i linin librat e tyre nė klasė nė vend qė ti marrin me vete nė shtėpi. Ky veprim i tyre ishte nė njė farė mėnyre njė bekim i fshehur, pasi qė pas orėve tė mėsimit fillova ti lexoj ato libra. Dhe shumėēka aty mė la pėrshtypje. Pėr tė mė ndihmuar nė kuptimin e lėndės, njė vėlla dhe njė motėr muslimane ishin mė se tė lumtur qė tju pėrgjigjen tė gjitha pyetjeve tė mia, kurse unė kisha shumė sosh! Ne diskutonim mbi Islamin dhe religjionet tjera me orė tė tėra. Ishte ajo koha kur pata filluar ti lexoj librat qė mė dhanė njė kuptim nė jetė.
Nė vetvete e kisha ndjenjėn sikur tė kisha gjetur diē tė humbur, diē qė kėrkoja gjatė kohė.
Ishte njėfarė qetėsie qė mė kaplonte ngadalė dhe zgjerohej nė shpirtin tim...
Nė tė njėjtėn kohė fillova ta lexoj Kuranin nė shtėpi. Burrit tim (nga i cili jam e ndarė tani) nuk i pėlqente interesimi qė unė kisha pėr Islamin. Andaj, kur e lexoja Kuranin, kėtė e bėja fshehurazi, pa dijen e burrit tim. Nė fillim mendoja qė jam duke bėrė ndonjė mėkat. Mė kujtohet se isha shumė e frikėsuar dhe mendoja qė ndoshta Zoti do tė mė hidhėrohet.
Si ėshtė e mundur qė pėrveē Biblės tė ekzistojė ndonjė libėr tjetėr nga Zoti? Megjithatė kisha vendosur tė dėgjoj zemrėn time, kurse ajo mė thoshte qė tė vazhdoj sė lexuari. Disa nga pjesėt e Kuranit mė dukeshin sikur tė ishin shkruar vetėm pėr mua. Shumė herė kam qarė duke lexuar. Ndjehesha e qetė, por disi akoma isha nė gjendje konfuze. Akoma kishte diēka qė nuk mė lejonte ta pranoj plotėsisht Islamin.
Pas shumė muajsh lexim, pas njė sėrė bisedash me njerėz dhe pas shumė gjurmime shpirtėrore, ishte njė ngjarje qė mė bėri qė unė ta pranoj Islamin, qė ishte si faktor determinues. Isha nė dhomėn e djalit tim duke u hamendur qė tė lutem. E kisha njė libėr mbi Islamin qė pėrmbante pjesėn Si duhet tė lutemi. Qėndroja aty nė konflikt me vetveten. Nuk isha e mėsuar qė ti lutem Zotit nė mėnyrė tė drejtpėrdrejtė. Tėrė jetėn time isha e mėsuar qė ti lutem Jezu Krishtit dhe ai lutjen time tia tregojė Zotit (apo diē tė tillė). Isha shumė e frikėsuar se mos vallė jam duke bėrė ndonjė gabim. Nuk dėshiroja qė Jezu Krishti tė mė hidhėrohet. Nė atė moment diē mė goditi nė kokė, sikur tė ishte ndonjė valė kohore. Vallė, mendoja, vėrtetė Zoti do tė mė hidhėrohet vetėm se dua tė jem mė afėr Tij? Apo mos vallė Jezu Krishti do tė mė hidhėrohet se unė dėshiroja tė jem mė afėr Zotit? Vallė, a ėshtė kjo ajo qė Zoti e dėshiron prej neve? Zoti e di qėllimin tim. Kisha njė ndjenjė tė fuqishme dhe njė zė buēiste nė kokėn time, sikur Zoti fliste atė ditė me mua. Ēka ishte ajo qė unė i frikėsohesha? Si ta refuzoj besimin nė All-llahun? Nė atė moment fillova tė qaj. Dhe vetėm qaja. Ishte ai zėri qė tingėlloi nė zemrėn time, e qė unė dėshiroja ta dėgjoj. Nė atė moment e dija qė duhet tė pranoj Islamin. Mendova se ky ėshtė vendimi i vėrtetė dhe asgjė tjetėr nuk ėshtė me rėndėsi. Pas deklarimit tė shehadetit para shkollės ku isha e punėsuar, nuk ishte mė e pranishme nė mua ajo ndjenjė e hutisė se ku takoj dhe nė ēka besoj. Ajo ishte shuar plotėsisht. E dija thellė nė veten time qė kam sjellur vendimin e drejtė. Unė asnjėherė nuk kam qenė mė afėr Zotit se sa qė jam tani kur jam bėrė muslimane. Tani jam shumė e lumtur. E falėnderoj All-llahun pėr kėtė dhunti.
HIXHABI PĖR MUA ĖSHTĖ MĖ TEPĖR SE PĖLHURĖ - ĖSHTĖ PERSONALITETI IM
Para se tė largohem nga shtėpia ime, ēdo mėngjes kur nisem pėr nė punė, i lidhi flokėt e mia me njė copė pėlhurė, duke mbuluar ēdo pjesė prej ballit deri nė qafė. Ajo copė e veshjes pėr mua ėshtė mė tepėr se pėlhurė - ėshtė personaliteti im. Unė jam britaneze muslimane, ndėrsa para dy vitesh vendosa qė tė mbaj hixhabin. Sikur edhe mijėra muslimaneve nėpėr botė - hixhabi ėshtė bėrė pjesė e imja, e mbaj me krenari dhe bindje.
Vendosa tė mbulohem me hixhab pas udhėtimit tim personal pėrmes tė mėsuarit tė fesė sime, Islamit.
Ai udhėtim imi personal ka filluar njė vit para sulmit nė Qendrėn Botėrore Tregtare nė Nju-Jork, por kėrkimi im pėr dituri edhe mė shumė ėshtė shtuar pas 11 shtatorit, kur bashkėsia islame nė botė dhe Britani tė Madhe filloi tė jetė nėn presion tė vėzhgimit intensiv nga ana e politikanėve dhe mediumeve.
Solidariteti
Kjo filloi atėherė kur vendosa qė tek unė tė shihet se jam muslimane. Dėshiroja qė njerėzit tė cilėt kalojnė pranė meje nė rrugė tė vėrejnė se jam muslimane dhe se jam krenare pėr besimin, guximin dhe kulturėn time.
Nė shumė mėnyra nė mbajtjen e hixhabit kam gjetur aktin e solidaritetit me tė gjitha muslimanet nė tėrė rruzullin tokėsor. Ja, unė jam muslimane e shkolluar nga Perėndimi, por prap, edhe krahas tėrė kėsaj, nuk mund tė paramendoj se si ėshtė tė jeshė irakiane, palestineze apo grua nga Somalia. Megjithatė, ne ndajmė identitetin e njėjtė pėrmes Islamit dhe pėrmes mbajtjes sė hixhabit. Kam gjetur fuqi tė plotė personale nė mbajtjen e hixhabit.
Gruaja dhe Islami: pyetni ekspertėt
Pas 11 shtatorit erdhi deri te rritja e numrit tė grave, praktikisht grave tė reja, tė cilat janė mbuluar me hixhab. Dhe si mė thonė disa prej tyre, deri te kjo kanė ardhur sipas zgjedhjes sė tyre.
Duke u shėtitur rrugėve kryesore nė Britani tė Madhe keni mundėsi tė takoni mjaft muslimane tė reja tė mbuluara me hixhab. Kėtė e vėrej edhe gjatė shkuarjes sime pėr nė punė, kur hetoj shumė motra muslimane me shamitė e tyre tė vendosura nė kokė.
Fuqi tė madhe kam gjetur duke mbajtur hixhabin (shaminė) dhe tani sa i pėrket flokėve, ēdo ditė ėshtė e mirė, aq sa jam e interesuar.
Kur tė takohem me ndonjė muslimane nė rrugė, ne buzėqeshemi njėra me tjetrėn. Nganjėherė edhe vetėm bėjmė me shenjė me kokė, e shpesh edhe kėmbejmė pėrshėndetjen: Esselamu Alejkum! - Alejkumusselam!
Reagimet
Kam hetuar se reagimi mė i fuqishėm pėr mbajtjen e hixhabit nga ana ime ėshtė atėherė kur jam jashtė Britanisė sė Madhe.
Jomoti isha nė Kajro, ku pata caktuar njė takim me njė mikeshė tė njė shoqeje timen.
E thirra nė celular dhe u morėm vesh qė tė takohemi para oborrit tė hotelit ku qėndronim.
Kur u ofrova ta pėrshėndes, ajo u shtang nga habia.
Reagimi i saj mu duk i ēuditshėm, pavarėsisht se kisha dėgjuar se ekzistojnė probleme tė mėdha nė shtetet muslimane. Mė vonė, derisa pinim kafe, ajo mori guximin tė mė pyesė pėrse jam e mbuluar me hixhab.
Mendova se sa ėshtė kjo qesharake: njė muslimane egjiptiane, e cila jeton nė botėn arabe, pyet njė muslimane tė lindur nė Perėndim se pėrse e mban hixhabin.
Kur ia sqarova arsyet e mia, filloi tė veprojė mė lirshėm dhe atėherė e nxori kutinė e vet tė cigareve nga ēanta dhe nisi tė tregojė pėr pikėpamjet e saj rreth hixhabit, si diēka tė demoduar dhe se ajo si njė udhėheqėse e lajmeve televizive nuk mund tia lejojė vetes njė gjė tė tillė.
Vrojtimet
Me tė vėrtetė mendoj se Perėndimi ėshtė tepėr i preokupuar duke iu frikėsuar hixhabit. Pranoj se ekzistojnė probleme tė mėdha nė vendet muslimane nga aspekti i barazisė dhe tė drejtave tė grave. Por gratė ballafaqohen me probleme qė kanė tė bėjnė me gjininė e tyre nė tėrė botėn, dallimi ėshtė vetėm nė nivelet e atyre problemeve. Pėrbrenda Islamit ekzistojnė adaptime tė bollshme - mėnyra se si muslimanja vishet dallohet prej shteti nė shtet, gjithashtu edhe mėnyra e mbajtjes sė hixhabit ėshtė e ndryshme.
Islami tejkalon tė gjithė kufijtė e shteteve, kontinenteve, kulturave, gjuhėve dhe bindjeve.
Pėrmes Islamit ndjehem mė e lartėsuar, jam e orientuar me bukurinė, modestinė e mbajtjes sė hixhabit dhe kahjes qė i ėshtė dhėnė jetės time.
Krijoni Kontakt