Close
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 80
    Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170

Tregimi I Pranimit Tė Islamit Nga Njė Vajzė cifute.

" Si e pranova Islamin? "

0 vėllezėr kėtė fe tė madhėrishme, Islamin, nė qoftė se do ta prezentonim mirė dhe pastėr, atėherė njerėzit do ta pranonin shume lehtė pėr shkak tė natyrės sė pastėr tė tyre.

Kjo ngjarje ėshtė e nxjerrur nga Interneti, ku njė grua thotė se e ka parė njė vajzė nė xhami, nė njė qytet tė vogėl tė Ame_rikės, e cita lexonte Kur'anin me komentin nė gjuhėn angleze, i ka dhėnė selam e qė ia ka kthyer me buzėqeshje. U ul pranė saj, filluan tė bisedojnė e pas njė kohe tė shkurtė u bėnė dy shoqe tė mira. Njė natė derisa ishin duke shėtitur pėrgjatė kejit, ajo i tregoi shoqes sė saj se si e pėrqafoi fenė Islame. Pra ta dėgjojmė kėtė ngjarje:

Tregon kjo vajzė:

"Kam jetuar nė njė familje amerikane ēifu_te, e pėrēarė mes veti, dhe pasi qė u shkurorėzua babai nga nėna, u martua me njė grua tjetėr, dhe kėshtu filluan problemet. Pas kėsaj ngjarjeje vendosa tė largohem nga shtėpia e atėherė isha 17 vjeēare, dhe u vendosa nė republikėn tjetėr, ku takova tė rinj dhe tė reja nga arabėt tė cilėt ishin tė ndershėm e bujarė, dhe nė fytyrat e tyre vazhdimisht vėrehej buzėqeshje, mirėpo unė shoqėrimin me arabėt nuk e kam dashur pėr shkak se i urreja.

Nė anėn tjetėr nuk isha e kėnaqur me jetėn time e gjithashtu nuk ndieja qetėsi dhe prehje, pėrkundrazi ndieja ngushtim dhe humbje, dhe pėr kėtė arsye vendosa qė t'i kthehem fesė time ashtu qė tė gjejė qetėsi shpirtėrore e gjithashtu tė kem vullnet pėr jetė, por ēifutėt me fenė e tyre nuk mė bindėn, sepse ėshtė fe qė nuk e respekton gruan, nuk e respekton njeriun, fe qė e urrejta, e qė gjeta nė tė prapambeturi, e gjithashtu nė qoftė se tė intereson diē nuk gjen pėrgjegje. Pas kėsaj pranova krishterimin, mirėpo krishterimi kishte mė shumė kundėrthėnie nė disa gjėra qė nuk i pranon mendja, e qė kėrkojnė prej nesh t'i nėn_shtrohemi dhe t'i pranojmė kėto gjėra. Kam pyetur shumė si ka mundėsi ta mbyt Zoti birin e vet? Si lind Ai? Si mund tė ketė feja jonė tre zota e nuk e shohim asnjėrin prej tyre? U demoralizova, e lashė ēdo gjė por e dija se ka krijues, dhe ēdo natė mendoja deri nė agim. Njė natė, para agimit desha tė bėjė vetėvrasje nga gjendja e keqe qė mbretėronte tek unė. اdo gjė ishte e pakup_timtė pėr mua, shiu binte pandėrprerė sikur tė ishte burg qė mė rrethon, gjithėsia rreth meje mė mbytte, pra derisa qėndroja pranė dritares nė njė shtėpi ta braktisur gjeta veten duke e lutur Zotin: 0 Zot e di se je kėtu, e di se mė do mua, unė jam e brakti_sur, unė jam krijesė e jote e dobėt, mė udhėzo nė rrugėn Tėnde, o mė udhėzo o mė mbyt. Qajta me tė madhe derisa mė kishte zėnė gjumi. Nė mėngjes u ngrita me zemėr tė hapur, njė ndjenjė e huaj pėr mua. Dola si zakonisht tė kėrkojė furnizim, ndoshta do tė gjejė dikė tė ma paguaj mėngjesin apo tė pastrojė enė e tė marrė pak tė holla. U takova me njė djalosh arab, me tė cilin bisedova gjatė, e ky kėrkoi nga unė qė pas mėngjesit tė shkoj tek ai, nė shtėpinė e tij dhe mė ofroi tė jetojė me tė. Shkova tek ai dhe derisa ishim duke ngrėnė drekė, pirė dhe qeshur hyri njė djalosh me mjekėr i cili quhej Sead, siē e mėsova nga shoku im i cili i habitur e thirri me kėtė emėr. E kapi pėr dore shokun tim dhe e largoi nga banesa, dhe mbeta unė e frikėsuar pėrballė njė terroristi, fundamentalisti. Mirėpo ky nuk bėri asgjė tė jashtėza_konshme, por kėrkoi nga unė me shumė respekt dhe edukatė tė shkojė nė shtėpinė time. I thashė atij se unė nuk kam shtėpi. Ai mė shikoi me dhembje, e kėtė e vėrejta nė fytyrėn e tij, e pastaj mė tha: "Mirė, rri kėtu kėtė natė (ishte shumė ftohtė), merri kėto tė holla dhe tė nesėrmėn shko , e qė kėto tė holla do tė tė ndihmojnė derisa tė gjeshė punė." Posa deshi tė dalė, e falėnde_rova dhe i thashė: "Unė do tė dalė e ti rri kėtu, por mė trego tė lutem pėrse u solle ashtu me shokun tėnd, ndėrsa me mua ke sjellje tjetėr. U ul dhe filloi tė flasė, gjersa shikimi i tij ishte vazhdimisht i ulur: shkak i kėsaj sjellje ėshtė Islami, i ndalon veprat e kėqija: ndalon vetminė me gratė e huaja, pirjen e alko_olit, nxitė nė bamirėsi, nė sjellje - edukatė tė mirė.

U shtanga nga habia, a janė kėta pėr tė cilėt thuhet se janė terroristė, i mendoja se mbajnė armė dhe vrasin ēdonjėrin qė u _del para. Kėshtu mė kishin mėsuar mediat amerikane. 1 thashė: "Dua tė mė mėsosh mė shumė pėr Islamin?" Mė tha: "Do tė shkoj_mė sė bashku tek njė familje fetare muslimane, do tė qėndroshė aty dhe besoj se ata do tė mėsojnė pėr ēdo tė mirė?" Shkuam tek ajo familje nė ora dhjetė tė mbrėmjes, tė cilėt na pritėn shumė mirė. Kėshtu fillova tė shtrojė pyetje pėr gjėrat tė cilat mė mundonin qysh moti, ndėrsa Doktor Sulejmani, i zoti i shtėpisė, pėrgjigjej derisa u binda plotėsisht, u binda se e gjeta atė qė e kėrkoja si pėrgjigje nė pyetjet qė i kisha.

Fe e qartė, e pastėr, qė pėrputhet me natyrėn e njeriut, nuk gjeta asnjė vėshtirėsi tė besoja ēdo gjė qė dėgjova, sepse tė gji_tha ishin tė vėrteta. Kur e pranova Islamin ndjeva njė ringjallje tė papėrshkrueshme, dhe po atė ditė e vendosa mbulesėn (hixhabin).

Nė ora njė tė mesnatės, zonja e shtėpisė mė vendosi nė dhomėn mė tė bukur, dhe mė tha: "Kjo ėshtė dhoma jote, rri nė tė sa tė duash." Pas kėsaj mė vėrejti se isha duke shikuar nė dritare, e buzėgeshur e tė njėjtėn kohė mė rridhnin lotėt. Mė pyeti pėr kėtė gjendje nė tė cilėn isha, i thashė: "Mbrėmė, saktėsisht nė kėtė kohė qėndroja pranė dritares dhe lutja Zotin, o tė mė udhėzojė nė rrugėn e drejtė, o tė mė mbys. Mė udhėzoi dhe mė nderoi, ndėrsa unė tani jam muslimane. Kjo ėshtė e vėrteta, kjo ėshtė e vėrteta." Atėherė zonja e shtėpisė mė pėrqafojė dhe filloi tė qajė sė bashku me mua.
    Injoranca nuk zhduket me top

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Shtohet Numri I Kalimeve NĖ Islam NĖ Havaje

Tre javė jo tė plota pas sulmit nė New York dhe Washington, Heather Ramaha qėndronte para njė grupi grashė nė xhaminė e qytetit Manoa dhe shqiptoi shehadetin nė gjuhėn arabe: “Esh’hedu en la ilahe il-lall-llah ve esh’hedu enne Muhammeden resulull-llah”.
    Ajo vėrtetoi se “nuk ka hyjni tjetėr pėrveē All-llahut dhe se Muhammedi ėshtė i Dėrguar i Tij”.
    Me kėtė fjali ėshtė bėrė muslimane, duke iu bashkangjitur kėshtu numrit gjithnjė e mė tė madh tė amerikanėve tė cilėt bėhen muslimanė.
    Prijėsit muslimanė thonė se kalimi nė Islam pas 11 shtatorit 2001 ėshtė katėrfishuar, kur edhe u shtua interesimi pėr Islamin.
    Hakim Ouansafi, kryetar i Shoqatės Islame tė Havajeve, thotė se para 11 Shtatorit tė vitit 2001 rreth tre njerėz nė muaj pranonin Islamin.
    Dy muaj pas 11 Shtatorit, tani mė 23 sosh pranuan Islamin.
    Kjo ėshtė e ēuditshme pėr religjionin i cili, sipas shumicės sė njerėzve, i shtyp gratė. Pikėrisht numri mė i madh i atyre qė pranojnė Islamin janė gra. Nė Amerikė 4 prej 5 muslimanėve tė rinj janė femra. Nė Havaje ky pėrpjestim ėshtė 2:1.
    Shumica e muslimanėve tė rinj janė afro-amerikanė, tė cilėt pėrbėjnė njė tė tretėn e muslimanėve amerikanė. Shumė prej tyre rrugė pėr nė Islam e gjetėn nė burg.
    “Nė bregun perėndimor numri mė i madh i muslimanėve tė rinj janė ushtarė”, thotė Ounsafi.
    Shumė njerėz tė cilėt mė sė pėrafėrmi merren me Islamin janė tė mahnitur me atė qė Islami ofron, edhe pse fotografia rreth Islamit nė media ėshtė krejtėsisht ndryshe.
    “Njerėz tė kėqinj ka nė ēdo fé, dhe nuk mundet qė feja tė gjykohet sipas asaj pakice tė parėndėsishme”, thotė ai.
    Pas 11 Shtatorit tė vitit 2001, njėri nga muslimanėt e rinj ka thėnė: “Jeta ėshtė shumė e shkurtėr, nėse do tė vdes, sė paku dua tė vdes si musliman”.
    Akti i kalimit - apo kthimit - nė Islam, siē e quajnė kėtė muslimanėt, sepse sipas Islamit secili ėshtė i lindur si musliman, nuk kėrkon shumė, pėrveē besimit tė fuqishėm se ka vetėm njė Zot.
    “Ne besojmė se kur njeriu kthehet nė Islam, tė gjitha mėkatet e mėparshme i falen”, thotė Ouansafi. “Atėherė jeta fillon sikur te i posalinduri”.
    Pėr kalim nė Islam mjaftojnė dy dėshmitarė tė cilėt janė tė pranishėm me kėtė rast.
    Islami duhet tė praktikohet sipas mundėsive; pėr shembull u ndalohet udhėtarėve, shtatzėneve dhe tė sėmurėve qė tė agjėrojnė gjatė Ramazanit, nėse agjėrimi i dėmton ata.
    Nė xhumanė e kaluar, Ounsafi fliste pėr rolin e gruas nė Islam dhe pas saj dha intervistė, bashkė me gruan e tij Michele, e cila edhe vetė ka kaluar nė Islam. Bisedonin rreth asaj se ēfarė e tėrheqė njė grua qė tė bėhet muslimane, akt tė cilin shumėkush e konsideron “hap mbrapa”.
    Gratė janė shumė tė respektuara nė Islam. Mbajtja e hixhabit ėshtė pėr shkak tė mbrojtjes personale tė gruas - me kėtė ato mbrohen nga shikimet sulmuese tė meshkujve. Gratė falen nė lokale tė veēanta dhe pas meshkujve, me qėllim qė mos t’u tėrheqin vėmendjen nga namazi.
    “Gratė gjenden pas meshkujve, sepse ne jemi mė tė forta se ata”, thotė Michele Ouansafi duke buzėqeshur. Prej tė gjitha librave qiellorė - Biblės dhe Torės - “Kur’ani i jep gruas mė sė shumti tė drejta”, pohon burri i saj. Ai thotė se sipas Kur’anit (Fjalė e Zotit, e cila nė formė tė shpalljes i ka zbritur Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] pėrmes melekut Xhibril), Hava dhe Ademi [alejhis-selam] kishin faj tė njėjtė pėr dėbimin nga Xhenneti. Hava nuk ishte ajo qė e nxiti Ademin pėr mėkat. Shumė ajete kur’anore janė neutralė sa i pėrket gjinive.
    “Sipas mėsimit islam, tė hollat qė i fiton bashkėshorti duhet t’i shfrytėzojė pėr pėrkujdesjen e familjes. Tė hollat e gruas i takojnė vetėm asaj”, thotė ajo. “Gratė nuk janė tė obliguara tė fitojnė tė holla”.
    Michele Ouansafi nė Islam kaloi pėrmes burrit tė saj, edhe pse ai nuk e detyronte pėr njė hap tė tillė.
    “Islami pėrhapet me tėrheqje, jo me propagandė”, thotė ajo. Nė tė vėrtetė, ajo ėshtė kanadeze e cila ka diplomuar ekonominė dhe sot punon nė njė firmė ekologjike.
    “Pėr ato gra tė cilat e shohin vendin e tyre nė shtėpi, Islami ėshtė shumė tėrheqės”, thotė Tamara Albertini, profesore e filozofisė. Burri ėshtė i obliguar qė tė kujdeset pėr fitimin, kurse gruaja drejton punėt e shtėpisė.
    Ramaha edhe mė tej kėrkon mėnyrėn se si t’i lajmėrojė familjes sė vet se tani ėshtė muslimane. Ajo thotė se paranjohuritė e saj rreth Islamit bazoheshin nė filmin “Not Without My Daughter” (“Jo pa vajzėn time”), nė tė cilin film njė amerikane keqtrajtohet nga ana e burrit tė saj iranian.
    “Nuk jam nė gjendje t’ua kumtoj atė lajm, pa u ‘ēmendur’ ata”, thotė ajo. “U kam thėnė se jam duke shkuar nė xhami, por jo edhe se tani mė jam bėrė muslimane”.
    Njerėzve tė cilėt e pyesin se pėrse ka pranuar fenė qė i shtyp gratė, ajo u pėrgjigjet se ata e pėrziejnė fenė dhe traditėn.
    “Kur njeriu tė kalojė nė Islam, atėherė merr fenė e pastėr, pa kurrfarė tradite”, thotė ajo.
    Ramaha ishte e para nė familjen e vet e cila kaloi nė krishterizėm. Kur i kishte 5 vjet u miqėsua me vajzėn e njė prifti dhe u bė e krishterė. Anėtarėt tjerė tė familjes iu bashkangjitėn mė pas. Nėna e saj edhe mė tej shkon nė kishė.
    Nė mars tė vitit 2001 Ramaha filloi tė interesohet edhe pėr fetė tjera.
    “18 vjet isha krishtere”, thotė ajo. “Nė krishterizėm ka shumė gjėra tė pėrziera. Islami ėshtė shumė mė i logjikshėm. Nė zemrėn time ndjeva se kjo ėshtė gjėja e vėrtetė pėr mua”.
    Si pasojė e kėsaj, ajo u regjistrua nė njė kurs pėr Islamin nė Havaje. Pas 11 Shtatorit tė vitit 2001 filloi tė studiojė Kur’anin dhe tek ajo diēka ndryshoi. Pak mė vonė kaloi nė Islam.
    “Gjithmonė ndjehesha e lidhur me tė. Mėnyra e vetme qė tė ndjehem qenie e plotvlefshme ėshtė kur besoj nė All-llahun dhe kur i pėrulem Atij”.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Ish-profesoresha e teologjisė pėrqafoi Islamin

Nga Khadijah “Sue” Watson, njė ish-klerike protestante, misionare, profesoreshė nė kolegje biblike, magjistėr nė lėminė e teologjisė:

“اka ndodhi me ty!”

-Kjo ishte zakonisht reagimi i parė nė tė cilin hasesha kur unė takohesha me ish-kolegėt e klasės, shokėt dhe bashkėpuntorėt tjerė pas pėrqafimit tim tė fesė Islame.

Mendoj se nuk mund ti fajėsoj ata. Unė isha personi mė i padėshiruar qė ta ndėrroja fenė. Mė parė unė isha profesoreshė, njė klerike protestante, misionare...

Nėse kishte fundamentalist radikal isha unė ajo. Sapo kisha diplomuar magjistraturėn nė lėminė e teologjisė nė njė prej seminarėve elit, pesė muaj mė parė. Dhe ngjarja filloi kur u takova me njė grua e cila kishte punuar nė Arabinė Saudite dhe kishte pėrqafuar fenė Islame.

-Sigurisht se unė fillova ti bėj pyetje asaj rreth tretmanit tė fesė Islame ndaj gruas. Isha i shokuar nga pėrgjigjet e saja, nuk ishin ashtu siē mendoja unė, kėshtu qė unė vazhdova qė ti parashtroj pyetje pėr Zotin e saj (Allahun e Lartmadhėruar) dhe tė Dėrguarin e Zotit, Muhamedin, alejhis-selam.

-Ajo mė informoi se ka dėshirė tė mė dėrgon nė Qendrėn Islame ku do tė mundesha tė marr pėrgjigje mė konkrete dhe mė bindėse pėr pyetjet.

Ata mi dhuruan disa libra dhe mė thanė nese kam ndonjė pyetje do tė jenė tė gatshėm tė pėrgjigjen nė zyre. Atė natė i lexova tė gjitha librat qė mi dhanė. Ishte hera e parė qė lexoja libėr pėr Islamin tė shkruar nga vetė muslimanėt. Sepse deri mė tani kisha lexuar dhe studiuar libra tė Islamit tė shkruar nga syri kritik dhe tė shkruar nga tė krishterėt. Ditėn e ardhshme i harxhova 3 orė nė zyre duke bėrė pyetje. Kjo vazhdoi me trend tė njėjtė ēdo ditė pėr njė javė rresht, gjatė sė cilės kohė unė i lexova 12 libra dhe e kuptova pse muslimanėt janė populli qė mė vėshtirė kalojnė nė fenė krishtere. Pse?

-Sepse ska asgjė pėr qė t’ju ofrohet! Nė Islam janė nė lidhje tė vazhdueshme me Allahun e lartmadhėrishėm, falje tė mėkateve, shpėtim dhe premtim pėr jetėn e pėrhershme dhe shpėrblim.

Natyrisht, pyetja ime e parė pėrqėndrohej nė hyjninė e Allahut tė Madhėruar. Kush ėshtė ky Allah, qė muslimanėt e adhurojnė? Ne ishim tė mėsuar nė krishterizėm se ky ėshtė njė Zot tjetėr… Kur nė fakt Ai ėshtė (El’Alim) I Gjithdituri, (El-Xhebbar) I Gjithfuqishmi, (El-Kajjum) I Pėrhershmi, (Vahid) I Vetmi, qė nuk ka ortak e as tė ngjajshėm me Tė.

Pyetja ime tjetėr me rėndėsi pėrqėndrohej rreth Muhamedit, alejhis-selam. Kush ėshtė Muhamedi? E kam kuptuar pse muslimanėt nuk i luteshin Muhamedit, alejhis-selam, sikurse tė krishterėt qė i luten Jezusit (Isa, alejhis-selam). Muhamedi , alejhis-selam, nuk ėshtė ndėrmjetės dhe nė fakt ėshtė e ndaluar ti lutemi atij. Ne kėrkojmė bekim mbi tė nė fund tė ēdo lutjeve por gjithashtu kėrkojmė bekim edhe pėr Ibrahimin, alejhis-selam. Muhammedi ishte Profet dhe Lajmėtar dhe Pejgamberi i fundit. Nė fakt deri mė sot 1418 vite mė vonė nuk ka pasur Pejgamber tjetėr pas tij.

-Mesazhi i tij ėshtė pėr mbarė njerėzimin si i kundėrt me mesazhin e Jesusit (Isaut a. s) dhe Mojsiut (Musa, alejhis-selam) qė ishte vetėm pėr hebrejėt: ”Dėgjo o Izrael”.

Por mesazhi ėshtė i njėjti mesazh i Allahut; ”Perėndia i yti Zoti ėshtė njė Zot dhe ti nuk do tė duhet tė kishe Zotėra tjerė para Meje”( Mark 12:29).

-Ngaqė lutja ishte pjesė shumė me rėndėsi nė jetėn time krishtere unė isha shumė e interesuar dhe kureshtare pėr tė ditur se pėr ēka dhe si luteshin muslimanėt. Si tė krishterė ne ishim pa dijeni pėr kėtė aspekt tė fesė muslimanėve sikur edhe pėr aspektet tjera. Ne mendonim dhe ishim tė mėsuar qė muslimanėt i pėrkuleshin Qabes (nė Mekkė), qė ky ishte Zoti i tyre dhe argumenti kryesor i besimit tė tyre falso. Pėrsėri isha i shokuar pėr tė mėsuar se tė falurit ishte parashkruar nga Zoti vetė. Fjalėt nga tė falurit ishin ato tė lavdėrimit dhe tė lartėsimit Zotit…

-Nė fund tė asaj jave pasi kisha kaluar 8 vjetė tė studimeve formale teologjike e kuptova se Islami ėshtė i vėrtetė. Por nuk e pėrqafova fenė Islame nė atė kohė sepse ende nuk e kisha besuar me zemrėn time. Unė vazhdova tė lutem, tė lexoj Biblėn, tė merrem me leksionet. Isha e sinqertė nė perpjekjen dhe kėrkimin tim pėr rrugėn e Zotit. Nuk ėshtė lehtė ta ndėrrosh fenė. Nuk dėshiroja ta humbasi shpėtimin tim, nėse ka pasur shpėtim pėr tė humbur. Unė vazhdova tė mbetem e shokuar dhe e ēuditur nga ajo ēka mėsoja sepse nuk ishte ajo qė na mėsonin ajo qė Islami nė tė vėrtetė miratonte. Nė nivelin tim pėrfundimtar tė studimit, profesori qė kisha ishte i respektuar si njė autoritet pėr Islamin, por mėsimet e tij dhe ato tė krishterizmit nė pėrgjithėsi janė pėrplot me keqkuptime. Ai dhe shumė tė krishterė tė tjerė janė tė sinqertė, por janė tė sinqertė nė tė gabuar. (He and many Christians like him are sincere, but they are sincerely wrong.)

-Dy muaj mė vonė duke pasur edhe njė herė lutje pėr udhėzim nė rrugėn e Zotit, unė ndjeva sikur diēka ndodhi nė mua. U shtanga, dhe ishte hera e parė qė unė pėrdora emrin Allah, dhe thashė: ”Allah, unė besojė se Ti je vetėm Njė dhe Zot i Vėrtetė”. Ishte qetėsi qė zbriti mbi mua, dhe nga ajo ditė 4 vite mė parė deri mė sot kurrė nuk jam penduar se kam pėrqafuar fenė e vėrtetė-Islamin. Ky vendim nuk erdhi pa provė.

-Isha e dėbuar nga puna ime, ku isha duke dhėnė mėsim nė dy kolegje biblike nė atė kohė, e izoluar nga kolegėt e mi dhe profesorėt… e keqkuptuar nga fėmijėt e mi tė rritur, duke patur dyshim pėr mua edhe qeveria e shtetit tim. Pa besim tė pastėrt qė i mundėson njeriut ti pėrballojė tė gjitha cytjet e shejtanit, kurrė nuk do tė isha nė gjendje ti pėrballoja tė gjithė kėto. Jam shumė krenare dhe e falėnderuar ndaj Allahut tė Lartmadhėrishėm, qė jam muslimane, do jetoj muslimane dhe do vdes muslimane. ”Thuaj, namazi im, kurbani im dhe vdekja ime janė thjesht pėr Allahun Zotin e Botėve. Ai nuk ka shok. Me kėtė jam i urdhėruar dhe jam i pari i muslimanėve (i pari qė pranoj dhe bindem). (Kur’an, En’am-162, 163).

Pėrktheu: Arlind Gusinja

Khadijah “Sue” Watson,

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Nė Amerikėn Latine sėrish jehon ezani

MUSLIMANĖT ZBULUAN AMERIKĖN 300 VJET PARA COLUMBOS

Muslimanėt e parė, duke hulumtuar Botėn e Re, u gjetėn nė kontinentin e Amerikės nja 300 vjet para Columbos, i cili mė 21 tetor tė vitit 1492 shėnoi se duke lundruar pranė Gibarit nė bregun verilindor tė Kubės ka parė xhami! Viteve tė fundit numri i atyre qė kalojnė nė Islam pėrherė ėshtė nė rritje. Hapen qendra kluturore islame dhe xhami. Tani mė tė kėrkuar janė thirrėsit, ata qė do tė shuanin etjen pėr dituri islame

Amerika Latine ėshtė e njohur pėr nga kolonizimi, temperamenti i shprehur i njerėzve, katolicizmi i rreptė dhe peisazhet tejet tė bukura tė natyrės sė paprekur. Por, pėr ne interes tė posaēėm ngjallė fakti se kėtu ėshtė duke lėshuar rrėnjė tė thella Islami. Nė tė vėrtetė, njerėzit nė kėtė pjesė tė botės gjithnjė e mė shpesh nė Islam i gjejnė pėrgjigjet pėr ēėshtjet e tyre jetėsore.
    Numri i muslimanėve tė cilėt jetojnė nė Amerikėn Latine nuk ėshtė shumė mė i vogėl se sa i atyre qė jetojnė nė SHBA. Katolicizmi dalėngadalė po humb edhe bastionin e vet tė fundit, Amerikėn Latine.

Muslimanėt nė Amerikė para Columbos

Rritja e fuqishme e kalimit nė Islam e popullsisė domicile gjatė viteve tė fundit ėshtė interesante pėr shumė analitikė, por muslimanėt nuk janė kėtu prej tani. Muslimanėt e parė, duke hulumtuar Botėn e Re, u gjetėn nė kontinentin e Amerikės nja 300 vjet para Columbos. Sikurse shumė tė tjerė, historiani P. V. Ramos citon Christopher Columbon. Duke i pėrshkruar banorėt e Karibikut ai ka pėrmendur se ata janė “muhamedanė”. Ai mė 21 tetor tė vitit 1492 shėnoi se duke lundruar pranė Gibarit nė bregun verilindor tė Kubės ka parė xhami! Mbeturinat e xhamive dhe minareve me ajete tė shkruara kur’anore arkeologėt i gjetėn nė Kubė, nė Meksikė, Teksas, Nevadė.
    Dr. Barry Fell nga Universiteti Harvard nė librin “Saga America” pėrmend argumente shkencore pėr ekzistimin e vendbanimeve muslimane nė Amerikė qysh para ardhjes sė Columbos. Ai pėrgjatė kontinentit gjeti gėrmadhat e shkollave muslimane, edhe atė nė Meksikon e Re, Indianė, Colorado… Mbishkrimet tė cilat ende mund tė shihen janė tė shkruara me shkrim arab tė Kufes.
    Kur erdhi nė Trinidad, Columbo ishte habitur kur kishte parė se vendasit e atjeshėm mbajnė veshje tė ngjashme si ajo muslimane, ēfarė ka parė te muslimanėt e Spanjės, dhe e quajti atė almajzar.
    Hixhabi, tė cilin sot me krenari e mbajnė meksikanet, brazilianet dhe muslimanet e vendeve tjera latinoamerikane, kėtu ka legjitimitetin e vet edhe prej shkaqeve historike. Nė tė vėrtetė, Hernardo Hortez, pushtues spanjol, thotė se indianet kanė mbajtur mbulesa tė gjata (hixhab apo himar), kurse meshkujt kanė mbajtur pantallona marokene (shallvare). Shumė mbiemra tė vendasve tregojnė se para ardhjes sė ekspeditave evropiane aty kanė jetuar muslimanėt, siē janė Marabitin (Murabit) apo Dubeida.
    “Pėr dallim prej afroamerikanėve nė SHBA, ne gjatė pranimit tė Islamit nuk duhet t’i ndėrrojmė mbiemrat, sepse shumė emra spanjol, siē ėshtė p.sh. Medina, nė tė vėrtetė janė muslimane”, thotė Ramon Omar Abdurrahim Ocasio, pėrndryshe imam.
    Vala e ardhshme e imigrantėve muslimanė ka arritur bashkė me kolonizimin. Nė mesin e popujve tė cilėt kolonizuesit spanjol dhe portugez i robėruan dhe i sollėn nė Amerikėn Latine ishin mandigėt, fulėt, volofėt, berberėt dhe maurėt.
    Muslimanėt afrikanė nga ditėt e hershme tė Amerikės Latine ishin shumė tė suksesshėm nė thirrjen islame dhe nė konvertimin e indianėve amerikanė nė Islam. Pėrderisa nė fillim kanė toleruar praktikimin publik tė Islamit, duke parė sukseset nė thirrjen islame, nė vitin 1543, kolonizuesit spanjol i dėbuan muslimanėt nga territoret e veta.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga INDRITI : 24-07-2004 mė 09:35

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Dhurohen 10 milionė dollarė amerikanė pėr ndėrtimin e xhamisė

All-llahu i Madhėrishėm pėrcaktoi qė muslimanėt – pėrkundėr pritjeve tė shumėkujt – pėrsėri tė kthehen nė skenėn shoqėrore nė Amerikėn Latine. Nė vitin 1850 njė valė e madhe e imigrantėve muslimanė, para sė gjithash prej Libanit dhe Sirisė, bėri qė muslimanėt pėrsėri tė lėshojnė rrėnjė nė Brazil, Argjentinė, Venecuelė. Nė Paraguaj kanė arritur ardhacakė prej Bangladeshit dhe Pakistanit. Ardhacakėt muslimanė u gjetėn shumė mirė nė ambientin e ri dhe shpejtė, sikurse ardhacakėt nė SHBA, filluan aktivisht tė veprojnė nė shoqėri. Bashkėsitė muslimane, pastaj, fillojnė me forcimin e lidhjeve tė ndėrsjella si pjesė e Ummetit dhe fillohet me ndėrtimin e qendrave islame, mesxhideve dhe shkollave islame. Njė prej qėllimeve qė ia dhanė vetes ishte edhe pėrhapja e fesė sė All-llahut. Nė atė kishin sukses tė dukshėm, pėr ēka dėshmon edhe shifra prej mė shumė se gjashtė milionė muslimanė, sa jetojnė sot nė Amerikėn Latine. Bashkėsitė mė tė mėdha janė nė Brazil (rreth njė milion e gjysmė) dhe Argjentinė (njė milion muslimanė).
    Qeveria e Argjentinės ka dhuruar tokė nė vlerė prej 10 milionė dollarė amerikanė pėr ndėrtimin e xhamisė dhe qendrės kulturore nė kryeqytetin Buenos Aires. Ndėrtimin nė vlerė prej 15 milionė dollarė e ka dhuruar Mbretėria e Arabisė Saudite.
    Organizata Islame e Amerikės Latine (IOLA) ėshtė njė prej organizatave mė aktive islame. Organizon seminare dhe punon pėr bashkimin e organizatave islame nė Amerikėn Latine. Pos kėsaj, ajo organizon edhe shkuarjen e tė rinjve muslimanė nė haxhxh prej vendeve tė ndryshme jugoamerikane.
    Nė Peru problemi mė i madh ėshtė me jetimėt. Unioni Musliman i Amerikės Latine (LAMU), me seli nė Kaliforni (SHBA), ka nisur projektin pėr fondin e parė islamik tė jetimėve nė Peru. Nė tė vėrtetė, vogėlushėt e atjeshėm jorrallė janė viktima tė grabitjeve, nxjerrjes sė dhunshme tė organeve dhe shitjes sė tyre ilegale, por edhe vrasjeve masive.
    LAMU mban edhe fondin pėr ndihmė thirrjes islame nė Meksikė dhe Peru.
    Nė Kubė muslimanėt kryesisht hasin nė probleme tė ngjashme sikur edhe bashkėsitė tjera fetare. Regjimi komunist nuk lejon ndėrtimin e objekteve fetare, edhe pse, pėr shembull, nė qytetin Pilaya de Rosario jetojnė dyzet pėrqind muslimanė.

Meksikoja kėrkon thirrės islam

Muslimanėt e Meksikos, pėr shkak tė afėrsisė me SHBA-tė, janė nė kontakt tė pėrhershėm me muslimanėt latinoamerikanė tė atij vendi, ku vlerėsohet se jetojnė rreth 40.000 muslimanė me prejardhje nga Meksikoja, Portorikoja dhe vendet tjera jugoamerikane. Nė atė mėnyrė kanė mundėsi tė kenė pėrkrahje tė rėndėsishme prej vėllezėrve tė tyre nga SHBA-tė. Por kjo prapėseprap nuk mjafton.
    Meksikos pėr thirrje islame i duhen mė shumė thirrės. Kjo e dhėnė flet mjaft pėr atė se sa e madhe ėshtė pėrgjigjja nė mesin e meksikanėve ndaj Islamit, tė cilėt tė mahnitur nga bukuria e Islamit e lėnė krishterizmin. Jo vetėm meksikanėt me prejardhje spanjole, tė cilėt gjithnjė e mė shumė e pranojnė Islamin si rrugė jetėsore tė tyre, por edhe indianėt, sikur ata tė krahinės Chiapas, fillojnė ta zbulojnė Islamin.
    “E nėse ndokush dėshiron tė vijė kėtu qė tė na bashkangjitet nė thirrjen islame, le tė urdhėrojė! Bėjeni kėtė pėr hir tė All-llahut! All-llahu ju shpėrbleftė me Xhennet!”, thotė Ismail Lopez, thirrės nga Meksiko City.
    Cilat janė arsyet qė kėta njerėz i tėrheqin nė Islam?
    “Islami mė dha ndjenjė tė unitetit dhe rehatisė fetare, tė cilėn fillova ta humbi nė jetėn time. Nė Islam e gjeta kuptimin e pėrsosshmėrisė”, thotė Amina Lopez 26-vjeēare, nėnė e dy fėmijėve, e cila deri nė vitin 1993 ishte nė katolicizėm.
    Unioni i muslimanėve latinoamerikanė, duke vėshtruar ndasitė jo tė kėndshme tė cilat ekzistojnė ndėrmjet muslimanėve nė botė, deklaron: “Sė pari, ne i refuzojmė tė gjitha tentimet qė Ummeti tė ndahet nė fraksione dhe pėrēarje njėri kundėr tjetrit. Pėr sa i pėrket orientimit tonė, ne ndjekim dy burimet e pastėrta tė Islamit: Kur'anin dhe Sunnetin. Mundohemi qė kėtė ta fusim nė vepėr nė pajtim me qėndrimin e xhematit mė tė mirė, tė Dėrguarit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], as’habėve tė tij dhe selefu-salihėve. Amerika Jugore me tė vėrtetė e ka parė dritėn e Islamit, kurse ne e lusim All-llahun e Madhėrishėm qė ta forcojė atė shkėlqim.”

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Kanadezja Katherine Bullock mahnitet si u bė muslimane

Cfare jam duke bere une ketu poshte? Habitem, hunda dhe balli im jane te shtypur ne dysheme perderisa jam e gjunjezuar ne namaz. Kupat e gjurit me dhe'm-bin, muskujt e kraheve me jane te shtre'nguar dhe te lodhur, duke u munduar te largoj shtypjen e ballit tim. I degjoj shprehjet e huaja te personit qe eshte duke u falur afe'r meje. Eshte ne gjuhen arabe, dhe ata kuptojne ate qe thone, edhe pse une nuk e kuptoj. Ke'shtu une i formuloja fjalet e mia, duke shpre-suar qe Zoti do te' jete i meshir-sh6m ndaj meje, nje muslimane e vjeter vetem dymbedhjete ore. Mire. O Zot, une e kam pranuar Islamin per shkak se te besoj Ty, dhe per shkak se Islami ka dome-thenie per mua. Valle e thashe me te vertete une kete? Dhe pernje-here fillova te qaj. £ka do te thone shoket dhe shoqet e mia nSse me shohin te tille, duke u pe'rkulur, duke shtypur hunden time ne' dysheme?... Ata do te qeshnin me mua. Ata do te me pyesnin se mos valle jam cmendur. Do te me pyesin se valle a jam serioze ne kete pune, ne religjiozitetin tim... Religjioze... Une isha dikur nje "ateiste medituese" e lumtur, e si tani u ktheva ne nje besimtare, edhe ate muslimane? E pyes veten. E kthej mendjen time ne te kaluaren, dhe sikur verej nje perudhe te rrufeshme ne kete udhetim timin. Por kur filloi e tere' kjo? Ndoshta atehere kur per here te pare takova muslimane qe e praktikonin Islamin. Kjo ishte ne vitin 1991, ne Universitetin e Mbreteror ne Kingston, Ontario, Kanade. Une isha nje grua me arsye te she'ndoshe, tolerante dheliberale. Isha 24 vjecare. I ve'rejta disa gra muslimane duke shetitur ne qendren nderkombetare dhe me erdhi shume keq per ato. E dija qe jane te shtypura. Pikellimi im u shtua kur i pyeta se pse i kane mbuluar floket e tyre, pse mbajne menge te gjata gjate vere's, pse jane aq te keqtrajtuara ne shtetet muslimane, kurse ato me thane se mbajne' shamine dhe jane te veshura ne ate menyre sepse Zoti ka kerkuar prej tyre ashtu! Krijesa te gjora! E cka sa i perket trajtimit te tyre ne shtetet muslimane? Ajo eshte kultura jone, do te pergjigjen ato. E kuptoj a ne vete sikur ato ishin te mashtruara, me tru te shperlare qe nga mosha e re, per te besuar ne ke'te menyre te lige te trajtimit te gruas. Por gjithashtu e ve'rejta se sa te lumtura ishin, sa te shoqerueshme ishin, sa te qe'n-dueshme qe dukeshin. Pastaj pashe disa burra muslimane duke shetitur neper qendren nderkombetare. Ne mesin e tyre ishte nje nga Libia - toka e terror-isteve. U shqete'sova shume kur i pashe, me mbuloi nje frike se mos valle do te me be'jne dig ne emrin e Zotit.

M'u kujtuan fotografite televizive te masave te shumta te njerezve arabe duke i djegur fotografite e Presidentit Bush, dhe e gjithe kjo ne emer te Zotit. Qfare Zoti mund te kene keta njerez, mendoja. Sa krijesa te' gjora qe madje edhe besojne ne Zotin, mendoja une, e sigurte ne te verteten se Zoti ishte vetem nje projektim antropomorf i dobesise sone si qenie njerezore. Por e verejta se keta njerez ishin shume te shoqerueshem. E verejta sa shume ndihmoheshin mes vete. Me kaploi nje aureole e qetesise. (^fare besimi kane keta njerez, mendoja. Me futi ne medyshje e tere" kjo. E kisha lexuar Kur'anin dhe nuk kisha hasur asgje te vegante ne te. Kjo ishte me heret, ne kohen kur filloi lufta e Gjirit. Qfare Zoti mund te jete ky qe i detyron njerezit te shkojne ne lufte, te vrasin qytetare te pafa-jshem te nje shteti tjeter, te dhuno-jne gra, te demonstrojne kunder SHBA-ve? Pata vendosur se eshte me se miri qe ta lexoj Librin e Shenjte ne te cilin ata deklarohen . se mbeshteten per sjelljet e tyre. Fillova te lexoj nje liber fetar me , vlere, por nuk arrita ta perfundoj, disi nuk me pelqeu shume'. Aty pershkruhej Parajsa me gra virgjera ne te per grate e ndershme (9fare kishin per te bere grate e ndershme me grate e virgjera ne Parajse?); aty ishte nje' Zot qe i shkaterronte qytetet me nje godit-je. Dhe aspak cudi qe grate jane te shtypura, dhe qe keta fanatike" sillen perreth duke e djegur fla-murin e Amerikes, mendoja... Papritmas, personi te cilin isha duke e pasuar ne namaz u ngrit ne kembe. Une poashtu u ngrita, kurse kembet e mia u penguan nga fustani i gjate qe kisha veshur; po-thuajse te ngaterrohem. U teshtita, duke u munduar qe t'i mbaj lotet. Duhet te fokusohem ne lutjen time ndaj Zotit. O Zot i dashur, une jam ketu sepse besoj ne Ty, dhe sepse gjate gjurmimit tim te Krishteriz-mit, Judeizmit, Islamit, Hinduiz-mit, Sikhizmit dhe Budizmit, Islami me la me se tepermi per-shtypje. Duke u kerrusur, duke vendosur duart e mia ne gjunje', orvatem me shume qe te bindi veten. O Zot, te' lutem me ndihmo qe te behem muslimane e mire. Muslimane! Kathy, si mundesh -nje grua e bardhe perendimore dhe e edukuar - te konvertohesh ne religjionin i cili i konsideron grate si qytetare te kategorise se' dyte! Por muslimanet e Kingstonit u bene shoqe te mia, kundershtoj une. Ata me deshiruan mireseard-hje ne shoqerine e tyre ngrohte-sisht, pa asnje pyetje. Kam harru-ar qe ato ishin te' shtypura dhe ter-roriste. Kjo sikur duket te jete fil-limi i udhetimit tim. Por une akoma isha ateiste. Apo nuk isha? Shpeshhere kam shikuar ne naten e ndritshme, dhe kam medituar mbi universin. Yjet nga diamanti te shpe'rndare neper qiellin e erret sikur me vezullonin porosi miste-rioze mua. Ndjeja sikur te jem e ngritur ne die me te madhe se vetja ime. Valle a ishte kjo vetedi-ja kolektive njerezore? Paqe dhe qetesi rrjedhnin mbi mua nga yjet.

A mund ta injoroj veten time nga kjo ndjenje dhe te deklaroj se ketu nuk ka Qenie me te lartesuar? Se nuk ka vete'dije me te lartesuar? A keni pasur ndonjehere dyshim ne ekzistimin e Zotit? Pata pyetur shoket e mi besimtare, krishtere e muslimane. Jo, m'u pergjigjen ata. Jo? Jo? Kjo me futi ne medyshje. Valle' ishte Zoti aq i dukshem, i kuptueshem? Si eshte e mundur atehere qe une nuk mund ta shihja Zotin. Me dukej e tere kjo si ekza-gjerim i imagjinates sime. Qenie, jashte nga ketu dikund, duke ndikuar ne menyren time te te jet-uarit. Si eshte e mundur qe Zoti te degjon lutjet e miliarda njerezve, dhe te kete parasysh 9do sekonde te' jetes se atyre njerezve. Kjo eshte e pamundur. Ndoshta Shka-ku i Pare, por kush ishte ai qe kishte nderhyre? Dhe 9ka per vazhdimesine e padrejtesisS ne bote'? Per femijet qe vdesin ne lufte. Zoti i mire nuk do lejonte nje gje te tille... Zoti nuk kishte kuptim. Zoti nuk mund te ekzis-tonte. Per me' teper, ne evoluam, ashru te predispozuar nga Shkaku i Pare, dosido...

Ne perseri rame ne gjunje, dhe ketu jam une, duke teshtitur, duke shikuar terthorazi ne gishterinjte e mi ne gjelbersine e hasre's (sex-hades) sime te re ku falem. Me pelqen hasra ime e lutjes. Kishte nje prekje kadifeje ne te, ndersa edhe ngjyrat ishin qg me pelqenin mua: nje xhami eshte ngjyre hiri ne prapavije te" gjelbert. Ketu eshtg edhe nje rruge qe shkon drejt hyr-jes se zeze' te xhamise dhe me ben me shenje te hyj aty. Hyrja e xhamise duket sikur permban te' verteten, Sshte e pakapshme, por eshte aty. Jam e lumtur qe jam e ftuar nga kjo hyrje. Kur isha shumg e re, kisha albumin e kompletuar me fotografi te botes. Dhe ajo bote' u la menjane diku gjate vitit te trete apo te katert te studimeve te mia. Ne Kingston me kujtohet vetja se

njehere isha e rregullt ne shkuar-jen ne kishe, disi e sikletosur, qe kur kuptova se njerezit religjioz ishin te bute, te ^uditshem, te merzitshem, njerez demode. Por prapseprape Zoti me dukej si nje gje e qarte' atehere. Gjithe'sia nuk kishte kuptim per mua pa Krijue-sin e vet, i cili eshte i Gjithefuqi-shem poashtu. Kur largohesha nga kisha, gjithmone kam pasur ndjen-jen e lehtesimit dhe gezimit. Pastaj disi e humba ate ndjenje. Valle a eshte e mundur qe njehere isha ne relacion me Zotin, e qe tani ky relacion eshte humbur? Ndoshta ky ishte fillimi i udhetimit tim? U mundova qe perseri te lutem, por ja qe me dukej shume veshtire. Krishteret me kane thene se njerezit qe nuk i besojne Zotit Jezu Krisht jane te mallkuar. Por 9ka per njerezit qe nuk kane degjuar asnjehere per Jezu Krishtin? Apo per njerezit qe i ndjekin religjionet e tyre? Dhe shoqeria historikisht tregon se grate ishin inferiore sepse Krishterizmi na ka mesuar qe kjo eshte nga ndeshkimi i Eves; grate ishin te penguara te studio-jne, te votojne dhe te jene pronare te tokave. Zoti ishte nje burre i tmerrshem me nje mjeker te gjate e te' bardhe. Nuk mundesha te bisedoj me Te. Nuk mundesha ta ndjek Krishterizmin, keshtuqe Zoti nuk mund te ekzistonte. Por pastaj zbulova feministet te cilat besonin ne Zotin, grate krishtere qe ishin feministe, dhe grate muslimane qe besonin se Islami nuk ka harruar shume nga gjerat per te cilat mendoja se jane perberese e besimit te tyre. Fillova te lutem dhe ta quaj vetveten "besimtare feministe post-krishtere". E ndjeva ate lehtesi pe'rseri; ndoshta Zoti vertete ekziston. Me shume kujdes i studijova ngjarjet e jetes sime dhe verejta se koincidenca dhe fati ishin bekimet e Zotit per mua, dhe se asnjehere nuk e kam konstatuar kete, apo thene falen-derit. Jam e mahnitur qe Zoti qe ishte aq i mire dhe ke'mbengules pergjate kohes qe nuk isha besnike...

Veshet e mi dhe kembet e mia vezullojne" kendshem nga pastrimi qe sapo u kam bere, pastrim ky i cili me pastroi dhe me lejoi qe t'i afrohem Zotit ne" lutje. Zoti. Kjo madheshti marramendese. Ndje-hem e mahnitur, per mrekulli dhe ndjej qetesi. Te' lutem tregoma rrugen!

Por me siguri ju mund te shihni se bota eshte shume e nderlikuar, shume e bukur, shume harmonike per te qene nje rastesi? Per te qene rezultat i verber i forcave evolutive? A nuk e dini se shkenca eshte duke iu kthyer besimit ne Zotin? A nuk e dini se shkenca nuk e ka kundershtuar Islamin ne asnje me-nyre? Jam e irrituar me jurine time imagjinare. A nuk i kane hu-lumtuar ata keto gjera? Ndoshta kjo ishte rruga me ven-dimtare. Kisha degjuar ne radio nje interviste me nje fizikan i cili sqaronte se si shkenca modeme ka braktisur supozimet e veta materi-aliste te shekullit XIX shume me pare, dhe ka ardhur deri te kon-kludimi shkencor se shume dukuri e fenomene nuk do te kishin asnje kuptim pa nje Qenie inteligjente qe ka projektuar gjithe ato. Ne realitet, eksperimentet shkencore

nuk ishin vetem nje vrojtim pasiv i fenomeneve fizike, por vrojtim i cili ndryshoi rrugen qe fizicientet perfundimisht duhet pasuar, dhe vuri ne dukje se inteligjenca ishte gje'ja me kryesore e gjithesise. Une vazhdova te lexoj gjithnje e me shume. Kam zbuluar se vetem antropologe't me kokeforte akoma besojne ne teorine e evolucionit, edhe pse asnjeri nuk e ka thene kete me ze te larte, nga frika se mos e humbasin punen e tyre. A-lbumi im filloi te behet cope-cope. Mire, pra, ke vendosur se Zoti ekziston. Ti ishe monoteiste. Por edhe Krishterizmi eshte mono-teist. Ai eshte trashegimia jote. Pse per ta leshuar ate? Akoma keto pyetje jane enigme. Por ju duhet te kuptoni se kjo eshte pyetja me e lehte prej te gjithave per t'u pergjigjur. U buzeqesha. Kam me-suar se si Kur'ani nuk e kundersh-ton shkencen ne menyren qe Bibla e ben kete". Kam dashur te lexoj rreflmet biblike fjale per fjale, por e zbulova se nuk mundesha. Faktet shkencore kundershtonin imazhet biblike. Por faktet shkencore nuk kane kundershtuar imazhet kur'anore, madje shkenca disa here edhe i ka sqaruar ver-setet e pashpjegueshme deri tani te Kur'anit. Kjo ishte hutuese. Ishte ketu nje verset kur'anor qe flet

mbi ate se si uji nga ujerat e fres-' keta te lumejve, qe derdhen ne det,' nuk perzihet me ujin e detit; pas-taj vargjet qe pershkruajne shtat-j zenine me saktesi; apo vargjet qe u referohen orbitave te planeteve. Shkenca e shekullit te shtate nuk I ka ditur asgje nga keto gjera. Si eshte" e mundur qe Muhammedi te I kete qene aq i men?ur? Mendjal ime me drejtonte kah Kur'ani, porj une e refuzoja.

Fillova te shkoj serish ne kishe, I vetem qe ta bej veten te qaje po-l thuajse ne" secilen meshe. Krishterizmi vazhdoi te jete i veshtire perl mua. Ishin aq te pakuptimta:[ Trinia, ideja se Jezu Krishti ishte I Zot i misheruar; adhurimi i shenl Marise, Shenjterive, apo Jezul Krishtit, me shume se Zotin. I Prifterinjte me kane thene qe ta le I anash arsyen kur te meditojmel mbi Zotin. Trinia nuk kishte kup-1 tim, dhe as qe kishte ndermend te I kete kuptim. Fillova te gjurmoj edhe me thelle. Ne fund te fundit, si eshte e mundur qe te largohem nga kultura ime, trashegimia ime, I familja ime? Askush nuk do te" me I kuptonte, dhe do te mbeteshal vetem. U mundova te beheml krishtere e mire". Mesova me teper.I E zbulova qe Pashket eshte bere I zakon disa qindra vjet pas vdekjesl se Jezusit, se Jezusi asnje'here' nuk I e ka quajtur veten Zot i misheruar, dhe se shpesh here kishte thene se eshte djale i njeriut; pastaj se dok-trina e Trinise ishte vendosur diku 300 vjet pas vdekjes se Krishtit; se Kredoja e Nikese, te cilen une besnike'risht e kisha recituar cdo jave, duke u fokusuar ne ?do fjale te saj, ishte e shkruar nga nje njeri ne nje tubim politik per te konfir-muar poziten e pakices se Jezusi ishte Djale i Zotit, dhe se pike-pamja e shumices qe Jezusi ishte i Derguar i Zotit ishte shuar| pergjithmone. Isha aq e irrituar! Pse kisha nuk m'i mesoi keto gjera. Po, e kuptova pse. Njerezit do te kuptonin se do te mund ta adhuronin Zotin tjeterkund, dhe se aty adhurimi mund te kete ndonje kuptim per ta. Une duhet te" adhuroj vetem nje Zot, e jo tre, jo Atin, Birin dhe Shpirtin e shenjte; jo Jezusin si Zot, as shenjtoret, as Shen Marine.

Valle a mund te jete Muhammedi vertete' i Derguar i Zotit, a mundet Kur'ani te jete" fjale e Zotit? Dhe vazhdova te lexoj Kur'anin. Ai me tregoi se Hava (Eva) nuk ishte e vetmja e fajesuar per "deshtimin"; se Jezusi eshte i Derguar i Zotit; se jobesimtaret do te me perqeshin nese jam besimtare, se njerezit do te vene ne dyshim vertetesine e deklarimit te Muhammedit mbi shpalljen, por qe nese ata do te mundoheshin per te shkruar di9 aq te urte, te pe'rputhshme dhe racio-nale, do te deshtojne. Kjo dukej e vertete. Islami kerkoi nga une qe te shfrytezoj inteligjencen time per te medituar mbi Zotin, ai me nxiti qe te kerkoj dituri, me tregoi se secili qe beson ne nje Zot (cifii-tet, krishteret, muslimanet, kush-doqofte) do te shperblehet; dukej si nje religjion qe i perfshinte te" gjitha...

Ne ngritemi prap dhe qendrojme larte, dhe perseri ulemi poshte ne poziten pushuese me duar te ven-dosura ne preherin tone". Qka. tjeter do te mund t'i thoja Zotit? Nuk me kujtohet asgje, lutja me duket aq e gjate. Shfryhem ngadale, me nje gerhitje te qete, dhe prap marr fryme thelle', pasi qe pas tere atyre uljeve dhe ngritjeve disi mbetesha pa fryme. Pra, ju seriozisht men-doni se une do te kisha hyre vull-netshem ne nje religjion qe do te me beje mua qytetare te klases se dyte? Une kisha nevoje te para-shtroj keto pyetje. Ju e dini qe ka shume' keqperdorime te grave ne shtetet islame, sikur edhe ne Perendim, por ky nuk eshte Islami i vertete. Dhe mos e shpifni rastin me shamine. A nuk e dini se grate muslimane veshin hixhabin (mbu-lesen islame) sepse Zoti e ke'rkon

ate prej tyre? Sepse ato besojne ne fjalen e Zotit. Qetesi. Si do te kem une guxim te veshi hixhabin? Mbase do ta kem shume veshtire. Njerezit do te zgurdullojne syte kah une, do te behem e dukshme. Ndoshta do te ishte me mire te fshihem ne turme'n e njerezve kur do te jem jashte. (^fare do te thone shoqet e mia kur do te me shohin ne ate mbulese? Oh! O Zot! Me ndihmo!

Kam ngelur ne skajin e ndryshimit gati nje muaj te plote", kurse dile-ma ime shtohet per cdo dite. £fare te bej? Ta le jeten time te" yjeter dhe te filloj me nje te re? Por ne asnje menyre une nuk do te mund te dal ne mjedis shoqeror me hix-hab. Njerezit do te drejtojne syte kah une. U gjeta ne rrugen e bide-gezuar ne te cilen Zoti me ndih-moi te arrij. Kisha nje dituri te re e cila perputhej rehatshem me intelektin tim. Valle te shkoj pas bindjes sime, apo te" qendroj ne rrugen e vjeter? Si te qendroj tek e vjetra, kur une kam botekuptim tjeter ne jete? Por si mund te ndryshoj, kur ai hap duket shume i madh per mua? Do te perserisja ne vete fj aline e pranimit te Islamit: "Nuk ka Zot tjeter pervec All-llahut dhe Muhammedi eshte i Derguari i Tij". Fjale te thjeshta, une besoj ne to, pra kam pranuar Islamin. Por nuk mundem, dhe re-zistoj. Keshtu sillesha vazhdi-misht ne" qark dite pas dite. Zoti qe'ndronte ne nje nga rruget e bidegezuara, me dukej sikur me thirrte duke trokitur. Eja Kethy. Une" te kam sjellur deri ketu, por ti duhet ta kalosh vet rrugen. Qen-droja e palevizshme, e gozhduar si kenguri i zene ne gracke nga dritat e automobilit ne naten e vonshme. E pastaj nje nate, Zoti, supozoj, me dha shenjgn perfundimtare. Isha duke kaluar prane nje xhamie me burrin tim. E kisha nje ndjenje aq te fuqishme ne vete, sa qe mezi permbahesha. Nese tani nuk e pra-non Islamin si fe, nuk do ta pra

nosh asnjehere, me tha zeri im i brendshem. E dija se kjo ishte e vertete. Mire, do ta bej kete. Nese me lejojne te hy ne xhami, do ta bej kete. Por ne xhami nuk kishte asnje njeri. E thashe shehadetin nen drunjte qe gjendeshin jashte xhamise. Dhe prisja. E prisja ndonje rrufe, ndjenjen e menjeher-shme te lehtesimit, largimin e ngarkeses qe kisha. Por nuk erdhi ajo ndjenje. Ndjehesha perseri njejte...

Dhe tani ulemi perseri ne namazin qe jemi duke bere. Bota duket aq e ndryshme prej ketu poshte. Madje edhe fudbollistet me te mire rraskapiten keshtu, m'u kujtua duke shikuar anash ne hijen e hix-habit tim i cili binte ne sexhaden per falje. Te gjithe jemi te bara-barte dhe njejte te perulur para Zotit... E tani jemi te ulur ne poz-ite te drejte, kurse udheheqesi i lutjes - imami eshte duke pesh-peritur di? ne vete. Shikoj poshte ne sexhaden time. Ngjyra e gjel-bert, vjollce dhe e zeze e sexhades sime duken sikur jane te njejta. Ngjyra e zeze e hyrjes se xhamise" me lute: "Une jam ketu, vetem qetesohu dhe do te me gjesh mua". Lote't me jane thare ne fytyren time dhe lekura me duket e shtren-guar. C^fare jam duke bere une ketu? O Zot i dashur. Une jam ketu sepse besoj ne Ty, sepse besoj ne fjalet detyruese dhe madhesh-tore te Kur'anit, dhe sepse besoj ne pejgamberine e te Derguarit Tend, Muhammedit (Paqa dhe meshira e Zotit qofite mbi te). Une e di thelle ne zemren time se ky vendim imi eshte i drejte. O Zot, te lutem me jep guxim qe" te vazh-doj me kete jete te re, ashtu qe te jem sa me e dobishme dhe me besim te forte... U buzeqesha dhe u ngrita, duke e palosur sexhaden time ne gjysme dhe duke e lene ne nje raft, gati per takimin tim te ardhshem me ngjyren e gjelbe'rt te kadifese. Tani ngarkesa filloi te largohet nga une.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-08-2004
    Vendndodhja
    europe
    Postime
    7

Talking selam alekum indrit

indrito si orator je me te vertete i madh edhe kur shkruan shpreh te njejtat mendime qe nje njeri mund ti shprehe edhe ne nje bisede .. persa i perket kuranit edhe fese nuk mundem te te kritikoj jo per noj gje por nuk jam ne nivele te te flas per dicka qe nuk mund te pergjigjem

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Faleminderit Lacjan.
    Paqe.

Moderator Ilegal Maska e EverlastinG
    Anėtarėsuar
    07-02-2004
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    39

Si e pranuan Allahun tre Amerikanė!Ann Spaulding, e bija e saj dhe i riu qė e sulmoi

Si e pranuan Allahun tre Amerikanė!

Ann Spaulding, e bija e saj dhe i riu qė e sulmoi atė...

( http://geocities.com/islamidhekrishterimi/pranimi.htm )

--------------------------------------------------------------------------------

Ann Spaulding

“Dy ditė pas 9 Shtatorit 2001 njė i ri e sulmoi atė nė njė shitore duke e konsideruar pėr Arabe. Ai e gjuajti karrocėn e tij mbi tė dhe raftet qė ishin pranė saj u rrėzuan mbi tė duke e lėnduar rėndė nė kokė, fytyrė, kėmbė e shpinė. Kur ai u arrestua nga autoritetet, ajo i dha atij dy opcione: ose tė ballafaqohej me ndjekjen penale ose tė ndiqte dhjetė ligjėrata rreth Islamit. Ai e zgjodhi tė dytėn dhe gjashtė muaj mė vonė e pranoi Allahun…”

Fillimet e mia

Mė pėlqen shumė ti lexoj rrėfimet e tė kthyerve tek Allahu. Ėshtė magjepse pėr mua tė di se si njerėzit e njohin dashurinė e Allahut dhe rrugėn e jetesės nė Islam, dhe se si shumė njerėz vijnė nė pėrfundim se Islami ėshtė e Vėrteta e vetme midis shumė mėnyrave tė tė jetuarit. Kjo ėshtė njė mrekulli nė besimin tone.

Kam lindur dhe jam rritur nė West Virginia nė njė familje kristiane.
    Gjėja e vetme qė mė mbushte me dashuri nė kėtė botė ishte flauta ime, muzika ime dhe mėsuesit e mi tė muzikės. Motrat e mia mė tė mėdha nuk kishin kohė pėr mua. Ndėrsa nėna ime ishte njė punėtore sociale e cila shpėtonte jetėrat e fėmijėve tė hendikepuar apo me ngecje mentale. Mirėpo mbase ajo nuk mundi ti shpėtonte tė gjithė fėmijėt e botės, kėshtuqė dikush duhej tė mbijetonte vetvetiu, pra thėnė thelbėsisht unė e rrita vetė vetveten. Nėnėn nuk e pata kur mė nevojitej.

Nė Marinėn Amerikane dhe nė Kishėn Baptiste

Nė moshėn 18 vjeqare iu bashkova Marinės Amerikane por pas ca kohėsh mu desh ta lė pėr shkak tė njė lėndimi. Pastaj luajta pėr njė Orkestėr Simfonike. U martova disa herė dhe u shkurorėzova, tė shumtėn pėr shkaqe abuzimi.

Para gjashtė vitesh fillova tė shkoj nė njė kishė fundamentaliste Baptiste. Ky ishte denominacioni mė strikt Baptist qė mund tė ekzistojė. E pyesja pastorin tonė pėr shumė gjėrra rreth Perėndisė. Kur i thashė njėherė se do tė doja tė studioja besimet tjera ai mu pėrgjegj se kjo nuk ishte njė ide shumė e mirė pasi qė Satanai do ta pėrdorte kėtė pėr tė mė larguar nga kisha. Sidoqoftė ai kurrė nuk mė dha pėrgjegje tė kėnaqshme megjithqė kishte doktoruar nė teologji.

Unė isha pjesė e Shėrbesės Muzikore nė Kishė. Njė ditė derisa po hecja pėr nė dhomėn muzikore tė kishės dėgjova dy njerėz duke mė pėrqeshur. Ata po thoshin se pėrderisa unė isha shkurorėzuar nuk mund tė qėndroja nė ballė tė kishės dhe tė bėja muzikė. Mirėpo unė isha shumė e mirė nė muzikė dhe e dija qė njerėzit e shijonin muzikėn time.

Pushova sė bėri muzikė nė kishė dhe pas ca kohėsh edhe pushova sė shkuari nė atė kishė.

Pėrafėrsisht gjatė asaj kohe takova njė zonjė muslimane e cila ishte vendosur nė qytetin tonė. Ajo mė dha ca pamflete rreth Islamit tė cilat unė i lexova. Mė pėlqente mėnyra se si ajo e praktikonte besimin e saj, duke qenė e sjellshme dhe e ndershme me tė gjithė. Ajo jo vetėm qė fliste pėr Islamin por ajo hecte me Islamin.

Vajza ime dhe unė e pranojmė Allahun

Vajza ime ishte nė kolegj nė atė kohė ku ajo takoi ca miq nga Pakistani, Sudani dhe Emiratet e Bashkuara Arabe dhe filloi tė studionte Islamin me ta. Gjatė asaj kohe edhe unė gjithashtu po depėrtoja shumė e mė shumė nė Islam. E shihja veten se i isha kthyer prapė dhe prapė tė studiuarit tė Kur’anit derisa nuk kuptova se Islami ishte besimi i vetėm i vėrtetė. Kurrė nuk ia thashė vajzės sime se po e studioja Islamin gjatė viteve te kaluara. E mbajta brenda vetvetes. Nė atė kohė unė isha njėmend Muslimane por nuk po e pranoja.

Njė ditė vajza ime erdhi para meje dhe mė pyeti nėse mund tė bėhej muslimane. Ajo kishte njė pamje tė frikshme nė fytyrė pasi qė mė dinte pėr njė grua tė ashpėr baptiste.

Unė vetėm i thashė: “Oh, po pėrse?”

Ajo mė tha se gruaja me tė cilėn ajo po fliste pėr Islamin i kishte thėnė qė tė kėrkonte lejen time pėr arsye tė rėndėsisė qė Kur’ani i ipte nėnės. Ia bėra me dije qė tė ishte shumė e sigurtė nė atė qė fliste dhe qė dėshironte t’a bėnte. Ajo vetėm u ul me atė shikim tė frikshėm nė fytyrėn e saj duke druajtur nė atė qė unė mund tė thoja. Mirėpo natyrisht pashė qė ajo e kishe kuptuar Islamin shumė thelbėsisht. Nė atė rast edhe unė i tregova asaj se e kisha studiuar Islamin gjithashtu. Kjo erdhi si befasi pėr tė!

Disa javė mė vonė qė tė dyja bashkė para disa motrave muslimane publikisht e bėmė dėshminė e pranimit tė Allahut. Allahu ėshtė mė i madhi. Ishte korrik i vitit 2001.

Tė jesh muslimane nė atė rreth nuk ishte e lehtė. Pėr njė kohė kisha qenė pjesė e shumicės nė vendin ku kisha jetuar dhe papritmas u bėra pjestare e njė minorireti si muslimane.

Sulmuesi im e pranon Allahun gjithashtu

Pasi qė kishin kaluar rreth dy muaj qė unė isha bėrė muslimane njė incident mė ndodhi. Mė 14 Shtator 2001 njė djalė i ri mė sulmoi derisa isha nė njė shitore. I motivuar nga urrejtja ndaj Muslimanėve ai e gjuajti aq fuqishėm karrocėn e tij nė mua sa qė pėsova thyerje nė shpinė, nė nyje dhe nė kėmbė. Njė nga raftet me gjithė gjėrat qė kishte u rrėzua mbi mua dhe disa nga gjėrat mė prenė pjesė tė kokės dhe duarve. E tėra kjo ndodhi mu nė qendėr tė fokusit tė kamerave tė shitores, tė cilat e kapėn njeriun qė mė sulmoi duke ikur. Ai u kap shumė shpejtė. Ai po qėndronte pranė meje dhe nuk po ikte larg. Mė duket sikur ishte i mrekulluar me atė qė kishte bėrė. Mė vonė tha se kishte menduar qė isha Arabe, sikur kjo tė ishte njė arsye e mjaftueshme pėr tė lėnduar dike. U befasua kur unė fola njė Anglishte tė rrjedhshme. Edhe mė tepėr mbeti pamend kur mori vesh se isha njė Veterane Amerikane e paaftėsuar derisa isha nė Marinė.

Ai po ballafaqohej me akuza tė rėnda. Unė i dhashė mundėsinė tė zgjidhte midis dy opcioneve: ose tė shkonte nė burg ose tė ndiqte dhjetė ligjėrata njė orėshe rreth Islamit. Ai zgjodhi ligjėratat. Ia bėra shumė tė qartė se po qe se nuk do tė vinte nė ligjėrata unė do tė mbaja tė drejtėn qė tė vendosja drejtėsinė duke e kthyer qėshtjen nė sistemin e gjykatės.

Po atė mėngjes unė kisha lexuar njė hadith rreth Profetit tė mrekullueshėm Muhamed. Njė fqiu i tij kishte hedhur ēdo mėngjes plehra nė kokėn e tij dhe kur njė mėngjes ai nuk e bėri kėtė, Profeti u qudit dhe shkoi tek shtėpia e fqiut. Doli qė ai ishte i sėmurė dhe Muhamedi pati mėshirė pėr tė megjithė atė qė ai i kishte bėrė. Dhe duke e lexuar kėtė mengjesin e asaj dite ēfarė mund tė bėja unė tjetėr. Ai ishte 20 vjeqar, moshatar me vajzėn time. Njė gabim mund ta kthente jetėn e tij nė shkatėrrim. A nuk do tė dėshiroja mėshirim pėr vajzėn time nėse ajo dė tė gjendej nė njė situatė tė njėjtė? Ai ishte njė student, ishte i ri dhe nuk dinte ndonjė gjė rreth Islamit. Nganjėherė kur dikush nuk di diēka rreth njė gjėje ajo mund ti duket e frikshme.

Dhe kėshtu ai filloi tė ndiqte ligjėratat rreth Islamit dhe e vazhdoi kėtė edhe mė gjatė se sa qė i kisha kėrkuar me marėveshjen tonė. Rreth 6 muaj mė vonė, nė Shkurt tė vitit 2002 ai e dėshmoi Allahun. Isha aq shumė e lumtur kur e mora atė e-mail nga ai. Unė veqse nuk jetoja mė nė atė zone. Pastaj ai iu bashkua Bashkėsisė sė Studentėve Muslimanė dhe u kyq nė thirrje. Allahu ėshtė mė i madhi!

Me Allahun ndjehem si nė shtėpinė time

Pėrfundimisht ndjehem si nė shtėpinė time nė xhami dhe gjithashtu mrekullueshėm si muslimane.

Rruga ime nė Islam nuk ishte e lehtė por e di se nuk jam e vetme. Allahu ėshtė gjithmonė me mua. Dhe kur vijnė sprovat dhe vuajtjet e di se ato janė njė test pėr tė mė bėrė mė tė fuqishme.

--------------------------------------------------------------------------------

Pėrgatitur sipas dėshmisė sė Ann Spaulding nė http://www.welcome-back.org/

Pėrktheu dhe pėrgatiti Halil Ibrahimi
    "Kur te vdes te gjithe do te thone 'E kam njohur',
    Por ah, e verteta eshte se kurre askush nuk me ka pare"

musliman krenar Maska e Shiu
    Anėtarėsuar
    20-02-2003
    Postime
    1,040
    Indrit, kerko nga moderatori ta ndryshoje postimin #13 dhe #36. Si duket ke perdorur versionin arab te Word-t, prandaj teksti duhet te lexohet nga e djathta qe praktikisht e pamundeson leximin.

Perndryshe, te falenderoj per tekstet e sjellura ketu.

Miqesisht,
    Shiu
    The greatest obstacle to discovery is not ignorance - it is the illusion of knowledge.

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kriza energjitike nė Shqipėri!
    Nga ClaY_MorE nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 127
    Postimi i Fundit: 02-06-2019, 19:40
  2. Suzana Zisi
    Nga INDRITI nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 146
    Postimi i Fundit: 23-12-2012, 10:24
  3. Arti duhet tė jetojė!
    Nga Fiori nė forumin Arti shqiptar
    Pėrgjigje: 216
    Postimi i Fundit: 30-05-2007, 19:08
  4. Dritėro Agolli ky *apostull* i errėsirės
    Nga Nika nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 03-04-2003, 01:41
  5. Akuza mbi Dr. Rugoven dhe tribunalin e Hages
    Nga kosovar nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 18-05-2002, 19:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •