" Si e pranova Islamin? "
0 vėllezėr kėtė fe tė madhėrishme, Islamin, nė qoftė se do ta prezentonim mirė dhe pastėr, atėherė njerėzit do ta pranonin shume lehtė pėr shkak tė natyrės sė pastėr tė tyre.
Kjo ngjarje ėshtė e nxjerrur nga Interneti, ku njė grua thotė se e ka parė njė vajzė nė xhami, nė njė qytet tė vogėl tė Ame_rikės, e cita lexonte Kur'anin me komentin nė gjuhėn angleze, i ka dhėnė selam e qė ia ka kthyer me buzėqeshje. U ul pranė saj, filluan tė bisedojnė e pas njė kohe tė shkurtė u bėnė dy shoqe tė mira. Njė natė derisa ishin duke shėtitur pėrgjatė kejit, ajo i tregoi shoqes sė saj se si e pėrqafoi fenė Islame. Pra ta dėgjojmė kėtė ngjarje:
Tregon kjo vajzė:
"Kam jetuar nė njė familje amerikane ēifu_te, e pėrēarė mes veti, dhe pasi qė u shkurorėzua babai nga nėna, u martua me njė grua tjetėr, dhe kėshtu filluan problemet. Pas kėsaj ngjarjeje vendosa tė largohem nga shtėpia e atėherė isha 17 vjeēare, dhe u vendosa nė republikėn tjetėr, ku takova tė rinj dhe tė reja nga arabėt tė cilėt ishin tė ndershėm e bujarė, dhe nė fytyrat e tyre vazhdimisht vėrehej buzėqeshje, mirėpo unė shoqėrimin me arabėt nuk e kam dashur pėr shkak se i urreja.
Nė anėn tjetėr nuk isha e kėnaqur me jetėn time e gjithashtu nuk ndieja qetėsi dhe prehje, pėrkundrazi ndieja ngushtim dhe humbje, dhe pėr kėtė arsye vendosa qė t'i kthehem fesė time ashtu qė tė gjejė qetėsi shpirtėrore e gjithashtu tė kem vullnet pėr jetė, por ēifutėt me fenė e tyre nuk mė bindėn, sepse ėshtė fe qė nuk e respekton gruan, nuk e respekton njeriun, fe qė e urrejta, e qė gjeta nė tė prapambeturi, e gjithashtu nė qoftė se tė intereson diē nuk gjen pėrgjegje. Pas kėsaj pranova krishterimin, mirėpo krishterimi kishte mė shumė kundėrthėnie nė disa gjėra qė nuk i pranon mendja, e qė kėrkojnė prej nesh t'i nėn_shtrohemi dhe t'i pranojmė kėto gjėra. Kam pyetur shumė si ka mundėsi ta mbyt Zoti birin e vet? Si lind Ai? Si mund tė ketė feja jonė tre zota e nuk e shohim asnjėrin prej tyre? U demoralizova, e lashė ēdo gjė por e dija se ka krijues, dhe ēdo natė mendoja deri nė agim. Njė natė, para agimit desha tė bėjė vetėvrasje nga gjendja e keqe qė mbretėronte tek unė. اdo gjė ishte e pakup_timtė pėr mua, shiu binte pandėrprerė sikur tė ishte burg qė mė rrethon, gjithėsia rreth meje mė mbytte, pra derisa qėndroja pranė dritares nė njė shtėpi ta braktisur gjeta veten duke e lutur Zotin: 0 Zot e di se je kėtu, e di se mė do mua, unė jam e brakti_sur, unė jam krijesė e jote e dobėt, mė udhėzo nė rrugėn Tėnde, o mė udhėzo o mė mbyt. Qajta me tė madhe derisa mė kishte zėnė gjumi. Nė mėngjes u ngrita me zemėr tė hapur, njė ndjenjė e huaj pėr mua. Dola si zakonisht tė kėrkojė furnizim, ndoshta do tė gjejė dikė tė ma paguaj mėngjesin apo tė pastrojė enė e tė marrė pak tė holla. U takova me njė djalosh arab, me tė cilin bisedova gjatė, e ky kėrkoi nga unė qė pas mėngjesit tė shkoj tek ai, nė shtėpinė e tij dhe mė ofroi tė jetojė me tė. Shkova tek ai dhe derisa ishim duke ngrėnė drekė, pirė dhe qeshur hyri njė djalosh me mjekėr i cili quhej Sead, siē e mėsova nga shoku im i cili i habitur e thirri me kėtė emėr. E kapi pėr dore shokun tim dhe e largoi nga banesa, dhe mbeta unė e frikėsuar pėrballė njė terroristi, fundamentalisti. Mirėpo ky nuk bėri asgjė tė jashtėza_konshme, por kėrkoi nga unė me shumė respekt dhe edukatė tė shkojė nė shtėpinė time. I thashė atij se unė nuk kam shtėpi. Ai mė shikoi me dhembje, e kėtė e vėrejta nė fytyrėn e tij, e pastaj mė tha: "Mirė, rri kėtu kėtė natė (ishte shumė ftohtė), merri kėto tė holla dhe tė nesėrmėn shko , e qė kėto tė holla do tė tė ndihmojnė derisa tė gjeshė punė." Posa deshi tė dalė, e falėnde_rova dhe i thashė: "Unė do tė dalė e ti rri kėtu, por mė trego tė lutem pėrse u solle ashtu me shokun tėnd, ndėrsa me mua ke sjellje tjetėr. U ul dhe filloi tė flasė, gjersa shikimi i tij ishte vazhdimisht i ulur: shkak i kėsaj sjellje ėshtė Islami, i ndalon veprat e kėqija: ndalon vetminė me gratė e huaja, pirjen e alko_olit, nxitė nė bamirėsi, nė sjellje - edukatė tė mirė.
U shtanga nga habia, a janė kėta pėr tė cilėt thuhet se janė terroristė, i mendoja se mbajnė armė dhe vrasin ēdonjėrin qė u _del para. Kėshtu mė kishin mėsuar mediat amerikane. 1 thashė: "Dua tė mė mėsosh mė shumė pėr Islamin?" Mė tha: "Do tė shkoj_mė sė bashku tek njė familje fetare muslimane, do tė qėndroshė aty dhe besoj se ata do tė mėsojnė pėr ēdo tė mirė?" Shkuam tek ajo familje nė ora dhjetė tė mbrėmjes, tė cilėt na pritėn shumė mirė. Kėshtu fillova tė shtrojė pyetje pėr gjėrat tė cilat mė mundonin qysh moti, ndėrsa Doktor Sulejmani, i zoti i shtėpisė, pėrgjigjej derisa u binda plotėsisht, u binda se e gjeta atė qė e kėrkoja si pėrgjigje nė pyetjet qė i kisha.
Fe e qartė, e pastėr, qė pėrputhet me natyrėn e njeriut, nuk gjeta asnjė vėshtirėsi tė besoja ēdo gjė qė dėgjova, sepse tė gji_tha ishin tė vėrteta. Kur e pranova Islamin ndjeva njė ringjallje tė papėrshkrueshme, dhe po atė ditė e vendosa mbulesėn (hixhabin).
Nė ora njė tė mesnatės, zonja e shtėpisė mė vendosi nė dhomėn mė tė bukur, dhe mė tha: "Kjo ėshtė dhoma jote, rri nė tė sa tė duash." Pas kėsaj mė vėrejti se isha duke shikuar nė dritare, e buzėgeshur e tė njėjtėn kohė mė rridhnin lotėt. Mė pyeti pėr kėtė gjendje nė tė cilėn isha, i thashė: "Mbrėmė, saktėsisht nė kėtė kohė qėndroja pranė dritares dhe lutja Zotin, o tė mė udhėzojė nė rrugėn e drejtė, o tė mė mbys. Mė udhėzoi dhe mė nderoi, ndėrsa unė tani jam muslimane. Kjo ėshtė e vėrteta, kjo ėshtė e vėrteta." Atėherė zonja e shtėpisė mė pėrqafojė dhe filloi tė qajė sė bashku me mua.
Krijoni Kontakt