Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 80
    Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170

Emina Mosler

Pėrse e pranova Islamin?
    Shpeshherė ndodhte qė djali im tė mė pyesė pėr shumė gjėra tė cilave nuk dija t’u pėrgjigjem. Ai ēdo herė mė parashtronte pyetjen e njėjtė: “Nėnė, pėrse besojmė nė tre zota?” Pėr arsye se edhe unė nuk besoja nė njė gjė tė tillė, nuk dija se si t’i pėrgjigjem. Kjo gjendje vazhdoi kėshtu deri atė ditė kur djali im, i cili tani mė ishte rritur, erdhi nė shtėpi dhe me sy tė pėrlotur filloi tė mė lusė: “Nėnė unė jam bėrė musliman. Ata besojnė vetėm nė njė Krijues. Feja e tyre ėshtė feja mė e drejtė. Prandaj vendosa qė edhe unė t’i bashkangjitem asaj feje. Tė lutem eja edhe ti e bashkangjitu me ne!” Pasi qė m’i bėri tė gjitha ato lutje, fillova edhe unė ta hulumtoj dhe analizoj Islamin.
    Njė ditė shkova nė xhaminė e Berlinit, ku u takova me imamin e asaj xhamie i cili mi shpjegoi bazat e Islamit. Gjatė shpjegimit menjėherė mund tė vėrehej sinqeriteti dhe logjika e fjalėve qė ai i thoshte. Kjo bėri qė edhe unė tė filloj tė besoj se Islami ėshtė feja mė e drejtė dhe ta pranoj atė si fe timen. Pikėrisht ashtu siē patė vepruar mė herėt biri im.
    Me kalimin tim nė Islam arrita ta kuptoj mė mirė atė qė e refuzoja mė parė, pra arrita tė kuptoj shkakun e refuzimit tė besimit nė tre zota.
    Pasi qė bėra njė analizė tė mirėfilltė tė Islamit, e kuptova edhe mė mirė rolin e pakuptimtė tė priftit i cili i dėgjon rrėfimet e njerėzve pėr t’ua shlyer mėkatet. Tė gjitha kėto i refuzoja.
    Farefisi im janė krishterė ekstrem. Unė jam rritur nė njė manastir katolik. Edukata ime ka qenė tėrėsisht edukatė krishtere. Mirėpo kjo edukatė fetare qe shkak dhe ndihmė qė unė tė udhėzohem nė rrugėn e pėrcaktuar nga All-llahu i Madhėrishėm dhe ta zgjedh fenė e vėrtetė. Tė gjitha tė mirat qė i mėsova nuk arrita t’i gjej dot nė krishterizėm, por vetėm nė Islam. Pranimi i Islamit pėr mua ėshtė ngjarja mė e rėndėsishme nė jetėn time.
    Sot mė jam bėrė gjyshe. Jam shumė e lumtur qė nipi im ka lindur si musliman.
    E di se All-llahu i Madhėrishėm i udhėzon ata qė dėshirojnė tė jenė tė udhėzuar nė rrugė tė drejtė. Ju a jeni njėri nga ata?
    Injoranca nuk zhduket me top

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

UdhĖtimi Im NĖ Islam

Quhem Diana Beaty. Kam 23 vjet. Jam studente, studjoj fizikėn dhe mundohem tė bėhem profesoreshė. Jam qytetare e Kolorados (SHBA). Babai dhe vėllau im janė elektriēistė. Kam njė vėlla 27 vjeēar, ėshtė i martuar dhe ka dy fėmijė. Ai jeton dy shtėpi mė poshtė se shtėpia e prindėrve tė mi. Askush nga familja ime nuk ka shkuar nė kolexh. Nėna ime punon si sekretareshė nė njė avokaturė.
    Babai im ėshtė alkoolist dhe duhanxhi i fortė, dhe mėnyra e tij e jetės bėn qė shtėpia jonė tė jetė e mbushur me strese dhe pa gėzim, pėr arsye se ai ėshtė tip i egėr dhe i mbyllur. Ai ėshtė si njeri i vdekur.
    Nėna ime shumė herė ėshtė rrahur nga babai im dhe jeta e saj martesore ėshtė shkatėrruese. Kur filloi tė konsumohet alkooli nė shtėpinė time, vizitat e mia filluan tė rrallohen, por mundohem tė shkoj kur kam kohė.
    Kur shkova nė kolexh, u takova pėr herė tė parė me njė musliman. Pas njoftimit tim me disa muslimanė, kuptova sesa injorante kam qenė pėr Islamin dhe muslimanėt. Shumė gjėra kam mėsuar nė moshėn rinore, gjėra qė ishin injoruese, por nuk kam dėgjuar asgjė pėr Islamin.
    U bėra kureshtare…
    Ideja e Islamit, e cila mė udhėzoi nė aspekte tė ndryshme tė jetės, ishte diēka tė cilėn e kėrkoja qysh moti. Isha e rritur si krishtere, por fill pas njoftimit me muslimanė fillova seriozisht ta studjoj Biblėn. Por edhe pasi e lexova Biblėn, nuk gjeta pėrgjigje nė disa pyetje qė mė preokuponin kaherė. Pėrgjigjet pėr tė gjitha pyetjet i gjeta nė Kur’an.
    Nė fillim nuk doja ta lexoj Kur’anin, sepse Kur’ani sqaron dhe tregon se Isai alejhis-selam nuk ėshtė djalė i Zotit. Por muslimanėt qė i njoha, i mora si shembull tė mirė.
    Pėr Islamin dhe muslimanėt mė parė kam dėgjuar vetėm fjalė tė kėqija. Nuk mundesha ta kuptoj profesorin tim (studjues i Biblės), kur thoshte se Kur’ani ėshtė prej satanės (shejtanit).
    Nuk mundesha tė besoj se miqtė e mi muslimanė, tė cilėt e praktikojnė fenė mė shumė dhe janė adhurues tė Zotit mė shumė sesa krishterėt, do tė shkojnė nė ferr, gjė qė na kishin mėsuar neve mė herėt.
    Duke vazhduar me studimet e mia, e lexova Biblėn nė dritė tė re, dhe tani mė vėreja nė tė kundėrshtime tė qarta.
    Kurse kėto mashtrime dhe kundėrshtime nuk ishin prezente nė Kur’an, ngase Kur’ani nė mėnyrė tė kuptueshme dhe logjike i sqaron gjėrat.
    Ishte kjo njė kohė e vėshtirė pėr mua, pėr njė periudhė i studjova dy religjione (Krishterizmin dhe Islamin), dhe mė nė fund Islami fitoi, u binda se Islami ėshtė religjioni i vetėm tė cilin na e dėrgoi All-llahu, dhe pėr kėtė arsye edhe e pranova.
    Nė atė kohė ende nuk isha e sigurt pėr mbulesėn islame (hixhabin), nuk dija si tė falem etj. Por tė gjitha gjėrat i mėsova me kohė.
    Ishte vėshtirė pėr mua qė t’i bindi tė gjithė ata qė i njohja: profesorin tim, prindėrit, farefisin, shoqėrinė time, se janė nė gabim.
    Ishte vėshtirė ta bėj kėtė zgjidhje, ngase kisha frikė se familja ime, farefisi, bashkėpunėtorėt, profesorėt e mi do tė reagojnė negativisht. Kisha frikė se ndoshta do tė jem e braktisur prej familjes sime.
    Familja ime nuk pėlqente zgjidhjen time, por nuk u tėrhoq prej meje. Raportet tona ishin tė ndryshuara pėrgjithmonė. Ēdoherė kur bisedoj me nėnėn time, ajo ankohet pėr veshjen time islame, e cila, shihet qartė, i pengon mė shumė se gjėrat tjera.
    Kur pėr herė tė parė u mbulova, ajo qau njė javė tė tėrė dhe ishte nė gjendje shumė tė vėshtirė. Mė shkroi njė letėr, duke mė thėnė se ajo qė kisha bėrė ishte pėr tė si njė shuplakė nė fytyrė.
    Nuk ishte vėshtirė tė pėrmbahem prej ushqimit yndyror dhe alkoolit, tė filloj tė falem, tė mbulohem (pas disa vėshtirėsive), e vetmja gjė qė ishte vėrtet e vėshtirė pėr mua ishte braktisja e familjes sime.
    Nė kėtė proces i humba disa tė afėrt tė cilėt nuk mundėn tė pėrballojnė ndryshimin tim, por disave prej shokėve dhe shoqeve tė mia nuk u pengonte kjo.
    Gjeta disa njerėz qė respektonin atė qė besoja.
    Djemtė nuk dijnė si tė mendojnė kur unė e kundėrshtoj pėrshėndetjen pėr dore.
    Ishte vėshtirė t’ia pėrshkruaj dikujt qė nuk din, se Islami mė ndryshoi totalisht.
    Mė nė fund nė duart e mia kam gjėnė mė tė shtrenjtė nė botė, gjėnė qė nuk do ta lėshoj kurrė. Asnjėherė nuk e dija se isha e humbur, por kur e gjeta Islamin dhe shikova prapa, e kisha tė qartė se kėtė e kėrkoja me vite.
    Elhamdulil-lah isha e udhėzuar.
    Islami ma ndryshoi jetėn, krijova familjen time islame nė tė cilėn mbizotėron harmonia dhe dashuria, diēka qė mungonte nė familjen time mė parė.
    Mė parė e ndjeja veten shumė keq si vajzė, duke menduar se jetėn do ta kisha mė tė lehtė sikur tė isha djalė, pėr arsye se si grua e shihja veten time duke u pėrballuar me gjėra tė ndryshme, si pėr shembull duke punuar dhe duke rritur fėmijė, duke pėrgatitur gjellėra, duke pastruar etj, kurse tani nė Islam e ndjejė kėnaqėsinė e asaj tė cilės i pėrkas.
    Kthimi im nė Islam ėshtė sikur tė kthehesh nė shtėpi.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Njohja Dhe Zgjidhja

Aminah Assilimi

Unė isha duke kompletuar fakultetin e rekreacionit kur takova muslimanin e parė. Ishte viti i parė qė ne mundeshim tė para-regjistrohemi pėrmes kompjuterit. U para-regjistrova dhe shkova nė Oklahoma pėr t’u kujdesur pėr njė biznes familjar. Biznesi zgjati mė shumė se sa mendoja, ashtuqė u ktheva nė shkollė dy javė pasi qė kishte filluar semestri.

Nuk isha e brengosur pėr arritjen e mėsimit tė humbur. Ulesha nė pjesėn e pėrparme tė klasės, nė fushėn time. Edhe pse isha student, kisha fituar mjaft ēmime nė gara me njerėz profesional.

Tani ju duhet tė kuptoni se pėrderisa isha duke ndjekur kolegjin dhe dallohesha si student i mirė, kisha biznesim tim dhe kisha shumė shokė tė ngushtė, unė isha tepėr e turpshme. Isha shumė e ngadalshme nė njoftimin e njerėzve dhe rrallė i flisja ndokujt, veēse kur isha e detyruar pėr njė gjė tė tillė ose kur tanimė i njihja ata. Orėt qė i ndjekja kishin tė bėjnė me administrim dhe planifikim qyteti, plus programe pėr fėmijė. Fėmijėt ishin njerėzit e vetėm me tė cilėt ndihesha e rehatshme.

Por, t’i kthehemi tregimit. Kompjuteri kishte pėrgatitur njė befasi tė madhe pėr mua. Unė isha e regjistruar nė klasėn e Teatrit... klasė ku duhet tė aktroj nė skenė, para njerėzve. Isha e tmerruar! Prej turpit unė nuk mundesha tė parashtroj pyetje nė klasė, e si tani do tė dal nė skenė para njerėzve? Bashkėshorti im ishte person i qetė dhe i arsyeshėm. Ai mė sugjeroi qė tė flas me profesorin, t’ia sqaroj problemin dhe tė vendosi tė ngjyrosi skenėn ose tė qepi kostumet. Profesori pranoi qė tė gjejė ndonjė mėnyrė pėr tė mė ndihmuar. Kėshtu, tė martėn e ardhshme shkova nė klasė.

Kur hyra nė klasė, unė u ballafaqova me befasinė e dytė. Klasa ishte pėrplot me ‘arabė’ dhe ‘kalorės tė deveve’. Unė asnjėherė nuk kisha parė asnjė prej tyre, pėrveēse kisha dėgjuar pėr ta.

Nuk kishte asnjė gjasė qė unė tė ulem nė njė dhomė pėrplot me paganė tė fėlliqur! Pėr mė tepėr, mund tė marrėsh ndonjė sėmundje tė tmerrshme prej kėtyre njerėzve. Ēdo kush e dinte se ata janė tė papastėr, dhe se nuk mund t’ju besohet. E pėrplasa derėn dhe u ktheva nė shtėpi. (Tani, kėtu ėshtė njė ēėshtje e vogėl qė ju duhet ta dini. Isha e veshur me pantollone tė ngushta prej lėkure, kapistėr (bluzė grash qė nė anėn e prapme duken krahėt dhe trupi) dhe kisha njė gotė me verė nė duart e mia... Por ata ishin tė kėqinj sipas mendimit tim).

Kur i tregova bashkėshortit tim pėr arabėt nė klasė dhe se nuk do tė kthehesha mė assesi aty, ai u pėrgjigj nė mėnyrėn e tij tė zakonshme, tė qetė. Ai mė pėrkujtoi se unė ēdo herė kisha pohuar se Zoti ka arsye pėr ēdo send dhe se ndoshta unė duhet tė kaloj njė kohė duke menduar rreth kėsaj para se tė vendosi. Ai poashtu mė pėrkujtoi se unė kisha sponzor qė paguante harxhimet e mia shkollore dhe se nėse dua tė vazhdoj kėtė bursė, duhet ta ruaj mesataren. Njė notė e dobėt do tė shkatėrronte tė gjitha gjasat e mia.

Dy ditė e ardhshme u luta pėr udhėzim. Tė enjten u ktheva nė klasė e bindur se Zoti mė ka dėrguar atje qė t’i shpėtoj kėta paganė tė gjorė e injorantė nga zjarri i ferrit.

Vazhdova qė t’ju sqaroj atyre se si do tė digjen nė zjarrin e ferrit pėrgjithmonė nėse nuk e pranojnė Jezu Krishtin si shpėtues personal. Ata ishin shumė tė sjellshėm, por nuk u kthyen (nė fenė krishtere). Pastaj iu sqarova se sa Jezu Krishti i do ata dhe se ai vdiq nė kryq pėr t’i shpėtuar nga mėkatet. E tėra qė ata duhet tė bėnin ishte qė ta pranojnė atė nė zemrat e tyre. Ata ishin shumė tė sjellshėm, por ende nuk u kthyen nė fenė krishtere. Atėherė vendosa qė ta lexoj librin e tyre, nė mėnyrė qė t’ju tregoj se Islami ishte religjion jo i vėrtetė dhe se Muhammedi ishte Zot jo i vėrtetė.

Njė nga studentėt mė dha njė kopje tė Kur’anit dhe njė libėr tjetėr pėr Islamin. Unė vazhdova me hulumtimin tim. Isha e sigurtė se do tė gjej shumė shpejt faktet qė mė duheshin. E lexova Kur’anin dhe librin tjetėr. Pastaj lexova edhe 15 libra tjerė dhe Sahihul Muslimin, dhe pėrsėri iu ktheva Kur’anit. Isha e vendosur qė t’i kthej ata nė fenė krishtere. Studimi im vazhdoi edhe njė vit e gjysmė.

Gjatė asaj kohe fillova tė kem disa probleme me bashkėshortin tim. Isha e ndryshuar vetėm nė disa imtėsira, por mjaft qė ta shqetėsoj atė. E kishim zakon tė shkojmė nė bar ēdo tė premte dhe tė shtunė, ose nėpėr mbrėmje gazmore, kurse unė tanimė nuk doja tė shkoj. Isha mė e qetė dhe mė e largėt. Ai ishte i sigurtė se unė kisha lidhje dashurie me ndonjė tjetėr, ashtuqė mė pėrzuri jashtė. U vendosa nė njė apartament me fėmijėt e mi dhe vazhdova me pėrpjekjet e mia tė vendosura qė t’i kthej muslimanėt nė fenė krishtere.

Njė ditė dikush trokiti ne derė. E hapa derėn dhe pashė njė njeri me xhybe tė gjatė e tė bardhė dhe me turban kuq e bardhė nė kokė. Ai ishte i shoqėruar me tre njerėz nė pixhame. (Ishte hera e parė tė shoh veshjen e tyre kombėtare). Isha pak e ofenduar nga kėta njerėz me veshje nate nė derėn time. Ē’farė tip i gruas menduan se jam? A nuk kishin krenari ose dinjitet? Imagjinoni befasinė time kur njėri prej tyre mė tha se kishte dėgjuar se kinse unė dėshiroj tė bėhem muslimane. Shpejt i informova se nuk dua tė bėhem muslimane. Unė isha krishtere. Sidoqoftė, kisha disa pyetje. Nėse ai kishte kohė...

Emri i tij ishte Abdul-Aziz Al-Sheik, dhe gjeti kohė. Ai ishte shumė i durueshėm dhe diskutoi pėr ēdo pyetje me mua. Asnjėherė nuk mė bėri qė tė ndihem si budalla ose tė mė thotė se pyetja ėshtė qesharake. Mė pyeti se a besoj se ekziston vetėm njė Zot, e unė thashė po. Pastaj mė pyeti se a besoj se Muhammedi ėshtė i Dėrguari i Tij. Prap thash po. Pastaj ai mė tha se unė tanimė jam muslimane!

Unė e binda se jam krishtere, unė vetėm doja qė ta kuptoj fenė islame. (Nė brendi timen mendoja: nuk mund tė bėhem muslimane! Unė jam amerikane dhe racė e bardhė! Ēfarė do tė thoshte bashkėshorti im? Nėse jam muslimane, duhet qė ta prish martesėn me bashkėshortin tim. Familja ime do tė vdes!)

Vazhduam tė bisedojmė. Mė vonė ai mė sqaroi se arritja deri te dituria dhe kuptimi i natyrės shpirtėrore ėshtė sikurse hipja nė shkallė. Nėse hipė nė shkallė dhe pėrpiqesh qė t’i kėrcesh disa sosh, ka mundėsi qė tė rrėzohesh. Shehadeti ishte vetėm hapi i parė nė shkallėt. Ne ende duhej tė flasim pėr gjėrat tjera.

Atė pasdite, me 21 maj 1977, nė kohėn e ikindisė, unė e thashė Shehadetin. Sidoqoftė, kėtu kishte akoma disa gjėra qė nuk mund t’i pranoja dhe ishte natyra ime qė tė jem plotėsisht e sinqertė, ashtuqė shtova edhe njė mohim. Thashė: “Dėshmoj se nuk ka zot tjetėr pos All-llahut dhe Muhammedi ėshtė i dėrguari i Tij. Por, asnjėherė nuk do t’i mbuloj flokėt dhe nėse burri im martohet me ndonjė grua tjetėr, unė do ta tredhi (kastroj)”.

Dėgjova disa zėra nga njerėzit tjerė qė ishin me tė nė dhomė, por Abdul-Azizi i heshti. Mė vonė kuptova se ai u kishte thėnė vėllezėrve qė asnjėherė mos tė diskutojnė kėto dy ēėshtje me mua. Ai ishte i sigurtė se unė do tė vij deri te kuptimi i vėrtetė.

Shehadeti ishte vėrtetė hapi i parė nė shkallėt e diturisė shpirtėrore dhe afėrsisė te Zoti. Por ishte kjo hipje e ngadalshme. Abdul-Azizi vazhdoi edhe mė tej qė tė mė vizitojė dhe t’u pėrgjigjet pyetjeve tė mia. All-llahu e shpėrbleftė pėr durimin dhe tolerancėn. Anjėherė nuk mė qortoi ose nuk mė tha se ndonjė pyetje imja ishte pa vend ose e pa logjikshme. Ēdo pyetje timen e trajtoi me dinjitet dhe mė tha se pyetja e vetme budallaqe ishte pyetja qė asnjėherė nuk ishte parashtruar. Hmmm... gjyshja ime e kishte zakon tė thotė kėtė.

Ai sqaroi se All-llahu na ka thėnė qė tė kėrkojmė dituri dhe se pyetjet ishin njė nga rrugėt pėr tė pėrfituar atė. Kur ai shpjegonte diēka, ishte sikur tė shohėsh njė trendafil duke u hapur - fletė pas flete, pėrderisa tė arrijė bukurinė e tij tė plotė. Kur i thoja se nuk pajtohem me diēka dhe shkakun e kėsaj, ai ēdo herė thoshte se jam korrekte pėr atė ēėshtje. Pastaj mė tregonte se si tė shikoj mė thellė dhe prej pikėpamjeve tjera tė arrij kuptimin e plotė. Elhamdulilah!

Gjatė kėtyre viteve kisha shumė mėsues. Secili prej tyre ishte i posaēėm. Tė gjithė ata i falėnderoj pėr diturinė qė mė dhanė. Secili mėsues mė ndihmoi nė rritjen e besimit tim dhe pėr shtimin e dashurisė ndaj Islamit. Ashtu si rritej dituria ime, ndryshimet nė mua u bėnė mė shumė tė dukshme. Brenda njė viti unė isha duke mbajtur hixhab. Nuk kam idenė fare se kur fillova. Erdhi natyrishėm, me shtimin e diturisė dhe kuptimit. Me kohė u bėra ithtare e poligamisė. E dija se nėse Zoti e ka lejuar atė, me siguri se aty ka diēka tė mirė:

“Madhėroje larg tė metave Zotin tėnd, mė tė lartėsuarin! I Cili krijoi dhe pėrsosi. Dhe i Cili pėrcaktoi e orientoi. Dhe i Cili mundėsoi mbirjen e kullosės. E pastaj atė e bėri mbeturinė tė zezė. Ne do ta lexojmė ty e nuk do tė harrosh (Kur’anin). Pėrveē asaj qė All-llahu dėshiron. Ai e di tė haptėn e tė fshehtėn. Dhe Ne do tė drejtojmė ty nė mė tė lehtėn.” (A’la: 1-8)

Kur fillova tė mėsoj fenė islame, nuk shpresoja qė tė gjej aty ēfarėdoqoftė qė kisha nevojė apo qė doja pėr jetėn time personale. Nuk e dija se feja islame do ta ndryshojė jetėn time. Asnjė njeri nuk do tė mund tė mė bindte se sė fundi do tė jem nė paqe dhe e mbushur me dashuri dhe gėzim pėr shkak tė fesė islame.

Ky libėr fliste pėr VETĖM NJĖ ZOT, KRIJUESIN E UNIVERZIT. Ai pėrshkruante mėnyrėn e bukur nė tė cilėn Ai e kishte organizuar botėn. Ky Kur’an i mrekullueshėm i pėrmbante tė gjitha pėrgjigjet. All-llahu ėshtė i Pėrzemėrt! All-llahu ėshtė Burim i Paqes! All-llahu ėshtė Mbrojtės! All-llahu ėshtė Falės! All-llahu ėshtė Furnizues! All-llahu ėshtė Ruajtės! All-llahu ėshtė Bujar! All-llahu ėshtė Pėrgjegjės! All-llahu ėshtė Mėshirues! All-llahu ėshtė Zgjėrues!

“A nuk ta hapėm Ne gjoksin tėnd? Dhe Ne hoqėm prej teje barrėn tėnde e cila shtypte shpinėn tėnde. Dhe Ne ta ngritėm lart famėn tėnde? E, pa dyshim se pas vėshtirėsisė ėshtė lehtėsimi. Vėrtet, pas vėshtirėsisė vjen lehtėsimi.” (Al Inshirah: 1-6)

Kur’ani drejton tė gjitha ēėshtjet e jetės dhe tregon rrugėn e qartė pėr sukses. Ėshtė sikur hartė pėr falje, udhėzim pėr jetė.

Si e ndryshoi Islami jetėn time

“Sa shumė e duam dritėn... Nėse dikur kemi jetuar nė errėsirė”.

Kur nė fillim e pėrqafova Islamin, vėrtetė nuk kam menduar se jeta ime do tė ndryshojė aq shumė. Feja Islame jo vetėm qė ndikoi nė jetėn time, por e ndryshoi atė plotėsisht.

Jeta familjare: Bashkėshorti im dhe unė e donim shumė njėri-tjetrin. Ajo dashuri reciproke akoma ekziston. Kur fillova tė mėsoj fenė islame, filluam tė kemi disa vėshtirėsi. Ai e vėrejti se jam duke u ndryshuar dhe nuk e kuptonte se ē’farė po ndodh. Poashtu, as unė nuk e kuptoja. Ai mendonte se gjėja e vetme qė mund tė mė bėjė tė ndryshoj ishte ndonjė burrė tjetėr. Nuk kishte mėnyrė qė ta bindi atė se as vetė nuk e dija se ē’ishte ajo qė mė ndryshonte.

Pasiqė vėrtetova se isha muslimane, kjo fare nuk ndihmoi nė ēėshtjet. Nė fund tė fundit... arsyeja e vetme qė njė grua tė ndryshojė diēka fundamentale si religjioni i saj ėshtė ndonjė tjetėr burrė. Ai nuk mund tė gjente tė dhėna pėr atė burrė tjetėr... Por, sipas tij, ai duhet tė ekzistonte. Pėrfundimi ynė ishte shkurorėzimi shumė i neveritshėm. Gjyqi vendosi se feja joortodokse do tė mund tė ishte e dėmshme pėr zhvillimin e fėmijėve tė mi, ashtuqė ata i larguan prej mbikqyrjes time.

Gjatė shkurorėzimit, ishte kjo njė kohė kur unė duheshte tė bėj zgjidhje. Mund ta braktisja Islamin dhe tė jetoj me fėmijėt e mi, ose t’i braktis fėmijėt e mi dhe tė jetoj me fenė time, Islamin. Isha nė njė gjendje shoku. Pėr mua kjo nuk ishte zgjidhje e mundshme. Nėse e braktis Islamin... me kėtė do t’i mėsoja fėmijėt e mi si tė bėhen mashtrues. Nė asnjė mėnyrė nuk mundesha ta mohoj atė qė ishte nė zemrėn time. Nuk mundesha ta mohoj All-llahun, jo vetėm atėherė, por asnjėherė. Fala namazin si asnjėherė mė parė. Pasi kaluan tridhjetė minuta, e dija se nuk ka vend mė tė sigurt pėr fėmijėt e mi sesa nė mbrojtjen e All-llahut. Nėse e mohoj Atė, nuk do tė kishte asnjė mėnyrė nė tė ardhmen qė t’iu shpjegoj fėmijėve tė mi mrekullitė e Islamit. I thashė gjyqit se do t’i lė fėmijėt e mi nė mbrojtjen e All-llahut. Ky nuk ishte refuzim i fėmijėve tė mi!

E braktisa gjyqin duke e ditur se jeta pa fėmijėt e mi do tė jetė shumė e vėshtirė. Zemra ime qante, edhe pse e dija, nė brendinė time, se kam bėrė gjėnė e drejtė. Gjeta lehtėsim nė Ajetul-Kursij:

“All-llahu ėshtė njė, nuk ka zot tjetėr pėrveē Atij. Ai ėshtė mbikqyrės i pėrhershėm dhe i pėrjetshėm. Atė nuk e kap as kotja as gjumė, gjithēka ka nė qiej dhe nė tokė ėshtė vetėm e Tij. Kush mund tė ndėrmjetėsojė tek Ai, pos me lejen e Tij; e di tė tashmen qė ėshtė pranė tyre dhe tė ardhmen; nga ajo qė Ai di, tjerėt dinė vetėm aq sa Ai ka dėshiruar, Kursija e Tij (dija-sundimi) pėrfshijnė qiejt dhe tokėn. Kujdesi i Tij ndaj tė dyjave, nuk i vjen rėndė, Ai ėshtė mė i larti, mė i madhi.” (El Bekare: 255)

Ky ajet mė shtyri qė tė shikoj nė tė gjitha cilėsitė e All-llahut dhe tė zbuloj bukurinė e secilės prej tyre.

Braktisja e fėmijėve dhe shkurorėzimi nuk ishin problemet e vetme me tė cilat ballafaqohesha. Edhe anėtarėt tjerė tė familjes sime, gjithashtu, nuk e pranonin zgjidhjen time. Shumica e tyre nuk donin tė kenė asgjė me mua. Nėna ime besonte se kjo ishte vetėm njė fazė e jetės sime dhe se do tė kalojė shpejt. Motra ime, ‘ekspert i shėndetit psikik’, ishte e sigurtė se unė e kisha humbur mendjen dhe se duhet tė shkoja nė spital. Babai im besonte se duhet tė mbytem para se tė futem mė thellė nė ferr. E gjeta veten pa bashkėshort dhe pa familje. Ēka mund tė pasojė?

Shokėt: Shumica e shokėve tė mi u larguan gjatė vitit parė. Nuk isha mė argėtuese. Nuk doja tė shkoj nėpėr mbrėmje gazmore apo nėpėr bare. Nuk isha e interesuar qė tė gjej dashnor. Sipas tyre, e vetmja gjė qė bėja ishte tė lexuarit e atij libri ‘budalla’ (Kur’anin) dhe biseda rreth Islamit. Sa njeri i mėrzitshėm. Fatkeqėsisht, unė akoma nuk kisha dituri tė mjaftueshme qė t’u ndihmoj atyre tė kuptojnė se pse Islami ėshtė aq i bukur.

Puna: Puna ime ishte gjėja tjetėr qė kisha pėr tė humbur. Megjithėse kisha fituar gati se ēdo ēmim nė lėminė time dhe njihesha si njeri i vendosur dhe fitues i tė hollave, dita kur e vura hixhabin ishte fundi i punės sime. Tani isha pa familje, pa shokė dhe pa punė.

Nė gjithė kėtė, drita e parė ishte gjyshja ime. Ajo e pėlqeu zgjidhjen time dhe mė pėrkrahu nė tė. Ē’farė befasie! Gjithmonė e dija se ajo kishte shumė urtėsi, por kjo! Vdiq shumė shpejt pas kėsaj. Kur ndalem dhe mendoj rreth kėsaj, pothuajse bėhem xheloze. Ditėn kur ajo e deklaroi Shehadetin, tė gjitha mėkatet e saj u fshinė, ndėrsa punėt e mira ishin tė ruajtura. Ajo ndėrroi jetė aq shpejt pasi pranoi fenė islame, ashtuqė e dija se ‘LIBRI’ i saj ishte pėrplot me punė tė mira. Kjo mė bėri tė jem shumė e gėzuar!

Pėrderisa dituria ime rritej dhe isha mė e aftė dhe mė e pėrgatitur qė t’u pėrgjigjem pyetjeve, shumė gjėra ndryshuan. Por, ndryshimet ishin ato qė mė bėnė mua si person qė pati ndikim tė madh. Disa vite pasi vendimi im u bė publik, nėna ime mu lajmėrua dhe mė tha se nuk e kishte ditur se ēka ėshtė ky ‘send Islam’, por shpresonte se unė do tė qėndroj si muslimane. Ajo e pėlqente atė qė Islami kishte bėrė pėr mua. Disa vite mė vonė ajo mu lajmėrua prap dhe mė pyeti se ēka duhet tė bėjė personi qė tė bėhet musliman. I thashė se gjėja e vetme qė personi duhet tė bėjė ėshtė qė ta kuptojė se ka vetėm njė Zot dhe se Muhammedi ėshtė i Dėrguar i Tij. Pėrgjigjja e saj ishte: “Ēdo budalla e di kėtė. Por ēka tjetėr duhet bėrė?” Ia thashė tė njėjtėn gjė, kurse ajo tha: “Pra... mirė. Por tani le t’i tregojmė babait tėnd”.

Ajo nuk e dinte se ai kishte kaluar pėrmes bisedės sė njėjtė disa javė mė parė. Babai im i vėrtetė (ai i cili mendonte se unė duhet tė mbytem) e kishte bėrė kėtė gati dy muaj mė parė. Pastaj, motra ime, personi i shėndetit psikik, ajo mė tha se unė isha personi mė i ‘lirė’ qė ajo njihte. Ky ishte komplimenti mė i madh qė kisha pranuar prej saj.

Nė vend qė t’ju tregoj se nė ē’farė mėnyrė secili person e pranoi Islamin, le tė them vetėm se shumė anėtarė tė familjes sime vazhduan ta gjejnė Islamin pėr ēdo vjet. Isha posaqėrisht e gėzuar kur njė shok i nderuar, vėllau Qaiser Imam, mė tregoi se ish-bashkėshorti im kishte deklaruar Shehadetin. Kur vėlla Qaiseri e kishte pyetur atė pse, ai kishte thėnė se mė kishte vėzhguar mua pėr 16 vjet dhe kishte shprehur dėshirė qė vajza e tij tė ketė atė qė unė kisha. Ai erdhi dhe mė kėrkoi falje pėr gjithė atė qė kishte bėrė. Unė ia pata falur shumė kohė mė parė.

Tani, djali im mė i madh, Whittney, mė ka thirrur dhe mė ka njoftuar se edhe ai dėshiron tė bėhet musliman. Ai planifikon ta deklaron Shehadetin nė Kongresin e ISNA-sė pas disa jave. Tani pėr tani ai ėshtė duke mėsuar sa mė shumė qė tė mundet. All-llahu ėshtė Mėshiruesi mė i madh.

Gjatė viteve unė jam bėrė e njohur pėr bisedat e mia rreth Islamit dhe shumė dėgjues kanė vendosur qė tė bėhen muslimanė. Qetėsia ime e brendshme ka vazhduar tė shtohet me diturinė dhe besimin tim nė Urtėsinė e All-llahut. E di se All-llahu gjithmonė do tė jetė me mua dhe asnjėherė nuk do tė mė refuzojė. Pėr ēdo hap qė bėj drejt Tij, Ai bėn 10 hapa drejt meje. Sa dituri e mrekullueshme.

Vėrtetė All-llahu mė ka sprovuar, siē ėshtė e premtuar, dhe mė ka shpėrblyer aq shumė sa qė asnjėherė nuk kam shpresuar. Para disa viteve mjekėt mė thanė se kam kancer qė ėshtė i pashėrueshėm. Ata mė sqaruan se nuk ka ilaē, se kanceri ishte pėrhapur shumė dhe vazhduan tė mė ndihmojnė qė tė bėhem gati pėr vdekjen time, duke mė sqaruar se si sėmundja do tė zhvillohet. Kisha ndoshta edhe njė vit qė tė jetoj. U merakosa pėr fėmijėt e mi, veēanėrisht pėr mė tė voglin. Kush do tė kujdeset pėr tė? Por nuk isha e dėshpėruar. Tė gjithė do tė vdesim. Isha e sigurt se dhimbjet qė do tė kem pėrmbajnė nė vete bekime.

Mė kujtohet njė shok i mirė, Kareem Al-Misawi, i cili vdiq nga kanceri kur ishte ende nė vitet e njėzeta. Pak para se tė vdesė, ai mė tha se All-llahu ėshtė me tė vėrtetė i Mėshirshėm. Ky njeri kishte dhimbje tepėr tė mėdha dhe ndriēonte me dashurinė ndaj All-llahut. Ai tha: “All-llahu dėshiron qė unė tė shkoj nė ahiret me libėr tė pastėr”. Vdekja e tij mė bėri qė tė mendoj rreth diēkasė. Ai mė mėsoi pėr dashurinė dhe mėshirėn e All-llahut. Kjo ishte diēka pėr tė cilėn askush tjetėr nuk kishte diskutuar ndonjėherė. Dashuria e All-llahut!

Nuk mė mori shumė kohė qė tė jem e vetėdijshme pėr Bekimin e All-llahut. Shokėt dhe shoqet qė mė donin dolėn nė pah nga askund. Edhe mė e rėndėsishme, mėsova se sa ishte e rėndėsishme pėr mua qė ta pėrhap tė Vėrtetėn e Islamit. Nuk kisha dert nėse njerėzit, muslimanė apo jomuslimanė, ishin dakord me mua apo mė pėlqenin. Miratimi i vetėm qė doja ishte prej All-llahut. Dashuria e vetme qė doja ishte prej All-llahut. Tashmė gjeta shumė e shumė njerėz tė cilėt mė duan pėr hirė tė Zotit. U gėzova kur mu kujtua se kisha lexuar se nėse All-llahu tė do, Ai do t’i shtyjė tė tjerėt qė tė duan. Unė nuk jam e denjė pėr gjithė kėtė dashuri. Kjo do tė thotė se kjo duhet tė jetė ndonjė dhuratė tjetėr prej All-llahut. All-llahu ėshtė mė i Madhi!

Nė asnjė mėnyrė nuk mund ta pėrshkruaj tėrėsisht se si ndryshoi jeta ime. Elhamdulilah! Jam shumė e lumtur qė jam muslimane. Islami ėshtė jeta ime. Islami ėshtė rrahja e zemrės sime. Islami ėshtė gjaku qė qarkullon nėpėr venėt e mia. Islami ėshtė fuqia ime. Islami ėshtė jeta ime e mrekullueshme dhe e bukur. Pa Islamin unė jam asgjė dhe nuk do tė mund tė jetoj pa tė.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Si Erdha NĖ Islam

Quhem Aminah Fogarty.
    Mė duket se kam lexuar qindra prej “rasteve konvertuese” qė prej kur jam lidhur me internetin para 2 viteve. E konsideroj internetin si njė prej mjeteve mė tė fuqishme qė tani muslimanėt kanė nė dispozicion tė tyre pėr qėllim tė bėrjes sė da’vetit (thirrjes islame). Unė lutem pėr tė gjithė vėllezėrit dhe motrat tė cilėt kanė gjetur kohė tė shėnojnė rastet e jetės dhe fatit tė tyre qė tė pranojnė njė shpėrblim tė madh qė kanė ndihmuar tė pėrhapet bukuria dhe e vėrteta e Islamit. Kjo gjithashtu shėrben si motiv pėr mua qė tė bėj kėtė pėrshkrim tė udhėtimit tim kah Islami. Unė lutem qė kjo tė ndikojė nė dikend, dhe qė ata tė pranojnė ta konsiderojnė Islamin si njė rrugė tė fuqishme dhe tė qėndrueshme tė jetės pėr shekullin njėzet e njė.
    Udhėtimi im nė Islam ka qenė pėrmes mendjemprehtėsisė. Unė vetė ēdoherė jam befasuar dhe dėfryer prej rasteve tė personave tė cilėt kanė arritur tė njohin Islamin pėrmes mėnyrave fantastike. Burri im ka qenė katalizatori tė cilin All-llahu i Lartėsuar e ka dėrguar tek unė qė tė mė mundėsohet ta njohė dhe pranoj Islamin. Ai pohon tash, siē ka pohuar edhe para 20 viteve, se disi e ka ditur qė ka pasur “diēka tė ndryshme” tek unė. Unė besoj se ai “ndryshim” ka qenė lidhur me Teuhidin – Njėshmėrinė absolute tė All-llahut tė Lartėsuar. Shumė pak njerėz janė tė aftė tė diskutojnė pėr Islamin sinqerisht, me mendjemprehtėsi dhe qartėsi sikur bashkėshorti im, i cili kėtė e bėri me njė njeri tė huaj plotėsisht. Sigurisht se duhet tė jetė kjo njė shenjė e imanit tė madh dhe dashurisė ndaj All-llahut tė Lartėsuar!
    Jam lindur nė Ohajo mė 1961. Realisht, unė asnjėherė nuk e kam ndier veten tė lidhur pėr ndonjė epokė, vend apo koncept, deri sa nuk hyra nė Islam. Tani, si muslimane qė jam, unė jam e lidhur fortė pėr Islamin. Islami ėshtė koncepti im nė jetė dhe ai e definon jetėn time.
    Jam rritur nė njė familje e cila vizitonte kishėn romano-katolike. Kam mėsuar nė shkolla famullitare prej klasės sė parė e deri nė fakultet. Besoj se kam pranuar njė edukatė shembullore. Mendoj se ata qė janė nė ndjekje pas spirituales pėrkujdesen tė duan edhe diturinė, gjithashtu. Kjo sigurisht ėshtė njė e vėrtetė e gjetur nė Islam. Edukata ime mė ka shėrbyer mirė, dhe vazhdon tė mė shėrbejė derisa unė vazhdimisht gjurmoj fenė time.
    Mua asnjėherė nuk mė ka interesaur niveli im shpirtėror gjatė rinisė sime. Ai ekzistonte, por nuk ka ndikuar thellė nė jetėn time. Duket sikur njerėzit jashtė Islamit kujdesen qė tė bluajnė, tė mendohen dhe tė pyesin shumė pa qėllim apo rezultat. Supozoj se unė kam qenė duke notuar nėpėr pjesėt e jetės time, duke mos u kujdesur shumė se nė ēfarė drejtimi shkoja, apo si kam arritur aty, apo ēfarė ka ndodhur gjatė rrugės! Nė Islam unė kam gjetur tė gjitha pėrgjigjet e mia. Unė mė nuk notoj, por eci guximshėm pėrpara ēdo ditė, duke lutur All-llahun e Lartėsuar qė t’i pranojė dhe shpėrblejė veprat e mia tė bėra vetėm pėr hirė tė Tij.
    Kam qenė nė shkollė tė mesme kur e pranova Islamin dhe mėnyrėn e re tė jetės sime. Jeta ime nuk ka ndryshuar gjatė natės, por zemra ime ndryshoi. E dija prej nė fillim qė All-llahu i Lartėsuar ka qenė dhe me tė vėrtetė ėshtė e vetmja Hyjni qė vlen pėr t’u adhuruar dhe qė Ai ka dėrguar Pejgamberin e fundit, Muhammedin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] qė tė udhėheqė gjithė njerėzimin deri te kjo njohuri. Me kalimin e ēdo muaji dhe viti unė e shtoj njohurinė time pėr All-llahun e Lartėsuar, pėr Pejgamberėt e Tij, pėr krijesat e Tij… Unė vazhdoj tė studioj dhe lexoj edhe nė ditėt e sotme, 20 vite pas, duke qenė e vetėdijshme se asnjėherė nuk do tė arrijė tė dij mjaft pėr Madhėrinė dhe Fuqinė e Zotit.
    Jam e bekuar me njė familje tė mrekullueshme. Pesė fėmijėt e mi janė burim i madh gėzimi dhe inspirimi pėr mua. I shikoj ata dhe mendohem se si All-llahu i Lartėsuar mė ka bėrė qė t’i meritoj kėto bekime. Unė vetėm lutem qė tė jetoj gjatė derisa tė arrij ta kryej detyrėn qė kam, pėr t’i edukuar fėmijėt e mi si besimtarė tė devotshėm, tė cilėt do ta lusin All-llahun e Lartėsuar qė tė ketė mėshirė mbi mua nė botėn e Ahiretit, po qe se unė vdes para tyre. Unė lutem qė gjithė kėto dhurata me tė cilat mė ka bekuar All-llahu i Lartėsuar tė mos shndėrrohen nė fitne, vėshtirėsi apo verbėsi pėr mua, kundrejt detyrės sė vėrtetė, kurse detyra e vetme e kėsaj bote ėshtė qė ta adhurojmė vetėm All-llahun e Lartėsuar.
    Dėshira ime mė e madhe ėshtė qė tė vazhdoj tė ngritem nė fé, devotshmėri, sinqeritet dhe njohuri ndaj Islamit, ashtu qė t’i dėgjoj pėrshėndetjet e engjėjve nė varrin tim: “Paqja qoftė mbi ju prej hirėsisė sė All-llahut tė Vetėm”.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170

Imani Nga Italia Gjen Islamin

Ky rrėfim ėshtė mbi njė vajzė e cila ka pranuar Fenė Islame dhe dėshiron qė njerėzit ta thėrrasin Iman. Edhe pse ėshtė muslimane e re, ajo ka njė besim tė fortė qė vjen te shumė njerėz vetėm pas orėve tė panumėrta tė studimit dhe mendimit. Zbulimi i saj i Islamit dhe besimi nė tė ka ardhur pėrmes njė mėnyrė tė ēuditshme, ashtu qė vetė pastėrtia dhe pafajshmėria e kėsaj mėnyre ėshtė freskuese.
    Imani ėshtė e lindur nė Itali dhe me prindėrit e saj u shpėrngul nė Kanada kur ajo ishte e vogėl. Ajo ishte edukuar nė njė shkollė Romano-Katolike qė mbahej nga kisha, shkollė kjo e murgeshave ku vijoheshin mėsime ditore nė formė pyetje-pėrgjigjeve.
    Kur ajo diplomoi nė universitet, shkoi nė Itali pėr pushime dhe e gjeti atė shumė mė tė bukur se sa qė e kishte imagjinuar. Ajo e kishte gjetur pasionin e saj nė jetė, dhe pas njė shqyrtimi tė gjatė, vendosi qė tė jetojė aty pėr 6 vjet.
    Ajo asnjėherė nuk ishte tip materialist, por mė tepėr anonte kah ana intelektuale dhe e kaloi gjithė kohėn e lirė nėpėr muzeume, nė galeri tė arteve dhe nė operat italiane. Ajo thotė me gjallėri se, nėse ndokush dėshiron tė kėnaqet nė jetė, atėherė Italia ėshtė vendi pėr tė shkuar.
    Nė Itali ajo u takua me njė jordanez dhe u martua me tė, duke u shpėrngulur menjėherė nė Jordani. Fakti se ai ishte arab-folės dhe musliman nuk e dekurajoi atė aspak qė tė mendojė ndryshe. Megjithatė, asaj nuk i pėlqeu fakti se duhet larguar nga Italia dhe ishte shumė e mėrzitur nė fillim. Nė Jordani ajo u trondit nga mėnyra muslimane e veshjes dhe ndiente keqardhje pėr gratė e mbuluara. E pa vjehrrėn e saj nė mėngjes duke e falur namazin e sabahut dhe nė vetvete mendoi se definitivisht kjo fé nuk ėshtė pėr tė.
    Imani ēdo herė besonte nė Zot, por ajo nuk ishte krishtere nė praktikė. Ajo kishte shokė prej tė dy besimeve nė Jordani, Islamit dhe Krishterizmit, dhe vėrejti disa paragjykime tek arabėt krishterė ndaj muslimanėve. Fillimisht mendoi se pėr shkak se tė krishterėt janė pakicė aty, ata ndjehen tė kėrcėnuar. Ajo ishte e tmerruar kur njė shoqe e saj krishtere nė Jordani, e cila dėshironte tė bėhej muslimane, ishte e detyruar tė largohet nga shtėpia e vet pėr t’u bėrė muslimane. Familja e saj e kishte paralajmėruar atė kundėr qėndrimit dhe dėshirės sė saj; ajo nuk kishte zgjidhje tjetėr pėrveē se tė largohej.
    Imani shkoi nė Arabinė Saudite me burrin e saj dhe, sikurse ju ndodhė shumė grave, ajo gjeti mjaft kohė tė lirė pėr vetveten, tė cilėn e kaloi duke menduar pėr domethėnien e jetės dhe pėr drejtimin e jetės sė vet qė kishte marrur. Tė qėndruarit larg nga pėrditshmėria e kėsaj bote i dha forcė asaj qė ta rivlerėsojė jetėn e vet. Ajo rikujtoi shumė ndodhi prej Jordani dhe filloi tė mendojė pėr fenė Islame.
    Imani asnjėherė nuk ka pasur ndėrmend tė bėhet muslimane, pėrderisa djali i saj filloi tė shkojė nė shkollė. Ajo donte tė dijė se ēfarė po mėson djali i saj nė shkollė, nė mėnyrė qė t’i ndihmojė nė mėsimet. Ajo mendonte se sė paku duhet tė dijė se ēfarė djali i saj pret prej saj.
    Babai nuk e kishte zakon qė ta merr me vete djalin nė xhami, por kur ai ishte nė klasėn e parė, e luti pėr njė gjė tė tillė. Kjo i bėri njė pėrshtypje tė madhe Imanit. Ajo mendoi, mos vallė djali i saj aq i vogėl din diēka qė ajo nuk e di?
    Njė shoqe muslimane i dha asaj njė libėr pėr fenė Islame me titullin Islami nė fokus. Ajo thotė se gati u bind vetėm prej hyrjes sė librit. Duke lexuar librin ajo gjeti pėrgjigjet e pyetjeve qė shumė kohė mė parė ia kishte parashtruar doktrinės Romano-Katolike. Pėr shembull, si mundet qė nėse fėmiu vdes para se tė pagėzohet tė mos mund tė hyjė nė parajsė, por tė mbetet nė limb (vendi i tė harruarve sipas fesė krishtere). Ajo poashtu mėsoi edhe pėr pozitėn e Jezu Krishtit nė Islam. Ky ishte njė moment shumė i rėndėsishėm pėr atė para konvertimit; ajo ndihej sikur duhet t’ia kthejė shpinėn gjithė asaj qė kishte mėsuar; edhe atė se “ai ishte Zot qė ishte mishėruar nė trupin e njeriut dhe kishte vdekur pėr mėkatet tona nė kryq”. “Dhe kur u lexohet atyre, thonė: Ne i kemi besuar atij, ajo ėshtė e vėrtetė prej Zotit tonė, ne edhe para tij kemi qenė muslimanė!” (El Kasas: 53)
    Duke pėrkujtuar tė kaluarėn, ajo konkludon se sa qesharake ishte ajo. Ajo kupton se Zoti nuk bėn gabime. Ai na ka dėrguar mijėra Pejgamberė dhe tani ai papritur vjen nė tokė nė formė tė njeriut pėr ta bindur njerėzimin. Jo. Tė gjithė Pejgamberėt ishin njerėz, tė zgjedhur pėr qėllim specifik. Ajo kuptoi se njerėzit i kanė futur kėto gjėra nė fenė dhe se ato nuk janė prej Zotit.
    Kur disa prej shokėve tė saj tė krishterė mėsuan pėr qėllimin e saj qė tė konvertohet nė Islam, ata u humbėn nga jeta e saj menjėherė. Ajo e kishte vėshtirė tė kuptojė se si ata nuk janė tė interesuar pėr gjetjen e tė vėrtetės dhe ėshtė e sigurtė se edhe ata i kanė dyshimet e njėjta qė ajo i kishte mė parė. Njerėz nga mbarė bota, qė asnjėherė nuk kanė dėgjuar pėr Fenė Islame mė parė, janė bėrė muslimanė, kurse njerėzit qė janė rritur nė shtetet muslimane e mohojnė tė vėrtetėn e Fesė Islame. Kjo ėshtė e pabesueshme!
    Ajo ishte e brengosur se nuk do tė mund tė falej 5 herė nė ditė. Duke rrjedhė prej njė mjedisi krishter, kjo i dukej shumė e vėshtirė, por ajo thotė se kjo ishte aq lehtė pėr ta bėrė dhe mezi e priste namazin e ardhshėm. Tani ajo e gjen veten tė pėrulur tėrėsisht kur fillon tė falet dhe ėshtė shumė e lumtur qė e ka bėrė zgjedhjen e drejtė.
    Ajo shpesh mendon pėr gjashtė vitet e kaluara nė Itali tė harxhuara kot, mbi atė se ka mundur ta kalojė atė duke mėsuar mbi Islamin. Ēuditet me faktin se atėherė ajo ishte shumė e lumtur atje, duke u kėnaqur me gjithė atė qė mund tė ofrojė jeta. Tani ajo falėnderon pandėrprerė All-llahun e Madhėrishėm pėr dhuratėn shumė tė ēmueshme – Islamin.
    “Kurrė nuk do ta arrini sinqeritetin e plotė me besim (as kėnaqėsinė e lumtur nė Xhennet) derisa tė mos e jepni mė tė dhembshmen (mė tė dashurėn) e pasurisė suaj. Ēkado qė jepni (pėr Zotin), All-llahu atė e di.” (Ali Imran: 92

i/e regjistruar Maska e Fatih
    Anėtarėsuar
    21-06-2003
    Postime
    47

Gjetja E Paqes Dhe PĖrgjigjeve NĖ Islam

Quhem Xhenifer A. Bell. Hulumtimi im pėr Zotin ka filluar qė kur unė isha 8-vjeēare. Jetoja nė njė krahinė fshatare, ku ose ishe krishter ose nuk besoje fare nė Zot. Nuk kishte lloje tjera tė feve. Por edhe nė atė moshė tė re unė kisha problem me disa veēori tė besimit krishter. Veēanėrisht me ēėshtjen e trinitetit dhe botėkuptimin se Isau alejhis-selam ishte Zot apo bir i Zotit.
    Qė nė kėtė moshė tė re unė veē mė isha e drejtuar kah e vėrteta, por kėtė ende nuk e dija. Ēdokund ku drejtohesha pėr tė kėrkuar pėrgjigje, mbetesha pa tė. Kurrėfarė burimesh pėr tė vėrtetėn nuk mund tė gjindeshin pėr ankthin tim. Apo sė paku ashtu unė mendoja.
    Me kalimin e viteve tė adoleshencės shoqėria amerikane mė pėrfitoi. Duke mos gjetur kurrėfare pėrgjigje, unė ia ktheva shpinėn Zotit. Pranoj tė them se gjatė kėsaj kohe isha e ngulfatur nė shumė probleme. Jo vetėm spiritualisht, por unė e vendosja vetveten edhe nė rrezik emocional dhe fizik. Ka ndodhur shumė herė qė unė tė gjendem afėr vdekjes, si prej tė tjerėve, ashtu edhe prej dorės time. Konsumoja alkool dhe drogė, merresha me prostitucion dhe gati se me ēdo gjė qė ishte e keqe.
    Mė pas, gjatė studime univerzitare, e takova bashkėshortin tim tė ardhshėm. Ai nuk ishte nė ato gjėra qė unė i bėja. Ai ishte njė individ i mirė dhe i sjellshėm, me karakter e moral tė fortė, edhe pse as ai nuk besonte nė Zot. Nuk e kuptoj dot se pėr ēfarė arsye ai ishte i interesuar pėr mua. Megjithatė, ai mė ndihmoi shumė ta braktisė jetėn qė e jetoja dhe mė ndihmoi tė bėhem mė e kthjellėt dhe mė e pastruar. Ndodhi qė nė atė kohė unė tė filloj tė ndjej tėrheqjen pėr tė gjetur Zotin.
    Shkova nė fakultet afėr vendit ku jam rritur. Akoma nuk kishte shumė vende pėr tė hulumtuar me qėllim pėr tė zbuluar se ēfarė ishte Zoti nė tė vėrtetė. Kishte edhe shumė degė tė krishterizmit dhe ende nuk kishte pėrgjigje pėr t’i pranuar. Nė njė librari fillova tė lexoj dhe tė mėsoj pėr religjionet tjera pėr tė cilat pata dėgjuar: hinduizmin, budizmin, judaizmin, shintoizmin, etj. Asgjė prej asaj qė lexova nuk mė dukej nė rregull. Fatkeqėsisht deri nė atė kohė unė ende nuk pata dėgjuar pėr Islamin.
    Parahatėsia ime rritej, por unė duhej tė vazhdoja mė tej me jetėn. U martova dhe isha e kėnaqur me martesėn dhe karierėn time pėr njė kohė. Megjithatė ende ndjeja se mė nevojitet diē mė tepėr nė jetėn time. Kisha dėshirė tė madhe pėr tė lindur fėmijė, por mė ishte thėnė prej mjekėve se unė asnjėherė nuk do tė mundesha tė mbetem me barrė. Pėr shkak tė historisė sime tė kaluar, mitra ime ishte dėmtuar shumė. Por, mė vonė, unė u shtangova kur kuptova se megjithatė kisha mbetur me barrė. Me kėtė rast e falėnderova Zotin pėr atė qė dėshmoi se mjekėt kishin qenė nė gabim, dhe kėrkova prej Tij qė tė kem njė djalė me flokė tė kuqe si nėna e vet, sy tė kaltėrt si babai i vet, hundėn e nėnės sė vet dhe buzėqeshjen e babait tė vet. Tani, para pak ēasteve, m’u kujtua kjo lutje. Memoria mu kthye, pasiqė unė isha duke mėsuar pėr atė se ēfarė shpallė Kur’ani rreth embriologjisė. Biri im i ka tė gjitha tiparet qė i kam kėrkuar. Nė atė kohė unė nuk mendova shumė rreth kėsaj ēėshtjeje. Tani e kuptoj qė kjo paska qenė edhe njė shenjė prej All-llahut tė Madhėrishėm pėr mua qė tė vazhdoj hulumtimin tim.
    Pasi qė lindi djali im unė pata njė periudhė kohore tė vėshtirė emocionale. Ballafaqohesha me diagnozėn - depresion i rėndė. Gjatė kėsaj kohe unė pėrsėri tentova tė bėj vetėvrasje. Kur mė nė fund e kuptova se ēfarė paskam tentuar tė bėj, e ndjeva edhe njė herė kėtė tėrheqje kah Zoti.
    Ndodhi qė tre vjet mė vonė unė mė nė fund tė kuptoj se ēka ishte ajo qė mė tėrhiqte. Martesa ime ishte nė vėshtirėsi (dhe ka qenė qė prej barrės) dhe familja ime copėtohej. Pėr tė ikur prej realitetit tim, unė vizitoja internetin dhe hyja nė dhomat e bisedave (chat). Njė natė isha duke biseduar me njė zotėri. Ai dallohej prej meshkujve tjerė me tė cilėt pata biseduar. Menjėherė kuptova se ai nuk ishte amerikan, ngase anglishtja e tij nuk ishte mjaft e kuptueshme. Por kishte diēka tjetėr nė lidhje me tė, megjithatė unė nuk e dija se ēfarė. Edhe tė nesėrmen isha duke biseduar me tė. Pastaj nė bisedėn e 3-tė apo tė 4-tėn ai mė deklaroi se ishte musliman. Mė pas vazhdoi tė mė sqarojė se ēka ishte Islami. Ne patėm shumė fjalime pėr trinitetin dhe pėr Isaun alejhis-selam. Ai mė dėrgonte e-maile me ajete prej Kur’anit pėr tė vėrtetuar ēdo gjė qė mė tregonte. Unė nuk mundesha t’i kundėrvihem aspak gjithė asaj qė ai mė thoshte. Dhe pėrveē kėsaj, mua kjo mė dukej nė rregull. Megjithatė kjo ende nuk mė kishte bindur mua qė Islami ishte realisht feja e vėrtetė.
    Nė ndėrkohė ēdo gjė nė jetėn time filloi tė ndjehet sikur tė ishte duke u coptuar. Martesa ime gjendej nė vėshtirėsi serioze. Unė dyshoja nė vetveten time dhe nuk mundesha tė kontrolloj atė qė ndjeja. Rashė nė njė shkallė tė thellė tė depresionit. Shkova te mjeku, dhe ai mė preferoi barna antidepresante.
    Depresioni u vėshtirėsua shumė. Muskujt e qafės time u tendosėn dhe unė mezi mundesha ta lėviz qafėn. Belbėzimi fėmijėror m’u rikthye. E kisha vėshtirė t’i shqiptoj edhe fjalėt mė tė rėndomta, e jo me ndonjė fjali. Mezi flija apo haja. Jeta ime ishte ēregulluar tėrėsisht dhe unė isha nė dėshpėrim. Erdhi deri nė atė pikė saqė u lajmėrova nė punė tė marrė pushim mjekėsor. Dhe atėherė e gjeta prap atė njeri nė lidhje interneti. I tregova pėr problemet e mia dhe ēfarė po mė ndodhte. Ai mė dukej se dinte aq shumė pėr ēdo gjė. Dhe, pse mos tė provoj, nėse kishte mundėsi, tė mė ndihmonte? Atė ēka ai mė tha mua tė bėj, dukej bizare dhe e ēuditshme. Mė kėshilloj tė lahem dhe ta pastroj veten time prej koke e deri nė gishta. Dhe pasiqė tė kisha mbaruar me atė, unė duhej vetėm tė ulem e qetė, ta pastroj mendjen time dhe tė koncentrohem vetėm nė Zotin. Ēka kisha tė humbi? Gjendesha nė njė situatė tė dėshpruar. Askush nuk ishte rreth meje qė tė mė shohė duke u sjellur nė mėnyrė qesharake, ashtuqė e provova.
    Pastaj ndodhi gjėja mė e mahnitur nė jetėn time. Isha ulur nė njė vend, duke fokusuar mendimet e mia nė Zotin. Mendova qė vetėm kjo gjė ėshtė e mahnitshme. Nuk kisha mundur tė koncentrohem nė asgjė nė disa javėt e fundit. Pastaj vetėm fillova tė dridhem. Nuk mė vinte ftohėt dhe nuk dija asnjė arsye pse fillova tė dridhem. Por, shpejt si filloi, edhe u ndal. Njė gjendje paqe qetėsuese mbushi zemrėn dhe shpirtin tim. Kjo paqe ishte aq absolute, saqė ndjeva sikur Zoti hyri nė zemrėn time dhe unė pranova atė ēka Ai kishte pėr tė mė ofruar.
    Pėrmes kėsaj eksperience dhe asaj qė ky shok i internetit mė tregonte mbi Islamin, unė mė nė fund gjeta njė fé qė pėrputhej me ndjenjat e mia mbi teologjinė. Mu desht tė kalojė njė javė e tėrė pasiqė e bėra kėtė zbulim dhe tė gjej kontakt e tė takohem me imamin nė mesxhid. Nė takimin tim tė parė me imamin unė e thash shehadetin, dėshminė e besimit nė All-llahun.
    Paqa qė ndjeva atė ditė ende nuk mė ka braktisur. Ka kohėra kur unė nuk mundem ta pėrcjell atė, pėr shkak se gjendem e zėnė nė botėn rreth meje. Por kur ndalem pėr namaz, e lė anash atė ēka ndodh rreth meje dhe e gjithė paqa vendoset mbi mua pėrsėri

Anėtarėsuar
    21-06-2003
    Postime
    47

Pse Erdha NĖ Islam

(SUZI BREJKĖNBOROU /SUSIE BRECKENBOROUGH)
    Duke qenė krishtere nė praktikė pėr gati se 16 vjet prej 22 vitet e jetės time, mund tė duket i ēuditshėm fakti se pse unė jam kthyer nė Islam. Jo, ashtu unė them! Kam qenė e lutur njė ditė prej njė shoqeje muslimane nė universitet qė “tė dėshmoj krishterizmin dhe tė tregoj shkakun pse unė jam krishtere dhe jo muslimane”. Mendova qė kjo do tė ishte njė detyrė e lehtė, por unė nė tė vėrtetė nuk mundesha tė them pse isha krishtere, pėrveē asaj se kjo ka qenė mėnyra nė tė cilėn jam edukuar prej familjes time. Hulumtimit tim i nevojitej lexim dhe pyetje tė zgjeruara. Do t’i kisha thėnė ēdokujt qė lexon kėtė, qoftė musliman apo jo: “Pyete vetveten pse beson nė atė qė beson?” Nėse nuk mundesh t’i pėrgjigjesh kėsaj pyetje, atėherė kėrko gjatė, pėrderisa nuk do tė arrish te njė pėrfundim satisfaksionues. Nuk i bėni askujt kurrfarė dėmi nėse uleni dhe mendoni lidhur me atė se nė ēka besoni. Bile do tė forcohen ata njerėz qė kanė motive tė sinqerta pėr besimin qė ata kanė nė atė qė veprojnė. Atyre qė pėrfundojnė nė tė zbrazėt do t’ju kisha preferuar ta lexojnė Kur’anin, sepse aty mund tė gjendet e vėrteta. Me zemėr tė mirė dhe mendje tė shėndoshė do tė jeni tė aftė tė pėrgjigjeni PSE me aq shumė siguri ju ndjeheni si persona tė ri, dhe derisa ju tė mos harroni se pse ne e adhurojmė All-llahun e Lartėsuar, nuk do tė ketė huti nė jetėn tuaj dhe ju do tė jeni tė qetėsuar. Megjthatė, ne nuk duhet tė ndalemi aty, por duhet tė pėrpiqemi ta jetojmė jetėn ashtu siē na ka urdhėruar All-llahu i Lartėsuar, duke menduar pėr atė qė tė gjithė ne njė ditė do tė gjykohemi dhe do tė pyetemi pėr veprat tona nė kėtė botė.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fatih : 20-05-2004 mė 16:40

Anėtarėsuar
    21-06-2003
    Postime
    47

Pse jo krishterizmi?

Pra, pse nuk kam qenė e kėnaqur me krishterizmin? Ēdo kush qė me tė vėrtetė do tė beson nė diēka duhet tė din diēka pėr atė qė beson. Nėse do t’i thosha ndokujt qė vetura Porshe mund tė shkojė mė shpejt se vetura Shkoda, pėr ta pranuar krejtėsisht kėtė ata duhet tė dinė se ēka janė Porsheja dhe Shkoda, pėrndryshe, nėse ata pranojnė ēka unė u them, duke mos patur njohuri pėr kėtė, atėherė ata janė duke jetuar njė jetė tė injorancės dhe arrogancės. Secili qė dėshiron tė dijė tė vėrtetėn, dhe pse ata pajtohen me atė apo e pėrcjellin njė rrugė tė posaēme, ata do tė duhej ta kėrkonin shkakun. Pra, pėr mua, qė ta pranoj krishterizmin mė ėshtė nevojitur njohuri pėr bazat - besimi qė Isai [alejhis-selam] ėshtė djalė i Zotit dhe qė triniteti ekziston. Kėto janė dy parimet themelore. Nuk mjafton thjesht vetėm qė tė pranohet kjo, sikurse edhe tė besuarit nė atė qė tė ėshtė mėsuar. Pėr dikė qė nuk ka njohuri pėr veturat Porsheja mundet me tė vėrtetė tė ketė shpejtėsi mė tė madhe se Shkoda, por nėse unė do tė isha i ashtuquajturi person me njohuri dhe i respektuar, atėherė mua do tė mė besonin ata njerėz tė cilėt nuk kanė pyetur se si me tė vėrtetė duken kėto dy vetura, dhe ata do ta pranonin fjalėn time, pasi qė ata mendojnė se unė kam dituri. Por ata nuk do tė ishin duke besuar tė vėrtetėn.Pra, ē’ka lidhur me kėto bazatė krishterizmit?Unė besoj qė feja nuk ėshtė kėtu pėr tė na habitur nė ēfarėdo mėnyre, dhe se porosia e All-llahut tė Lartėsuar ėshtė shumė e qartė. Pra, pyetja ime e parė ėshtė: “Nėse Isai [alejhis-selam] ėshtė djalė i Zotit, kurse triniteti ėshtė ajo nė ēka popullata krishtere beson, pse atėherė kjo nuk ėshtė thėnė nė mėnyrė tė hapur dhe tė qartė nė Bibėl?”Sė pari, birėsimi i Isait [alejhis-selam]. Fjala “djalė” nuk duhet tė interpretohet nė kuptimin e drejtpėrdrejtė. Tė gjithė ne jemi krijesa tė Zotit. Ka shumė citate nė Bibėl ku thuhet se tė tjerė kanė qenė djemtė e Zotit. Pėr shembull, nė Exodus 4:22, drejtuar Musait: “Dhe ti do t’i thuash faraonit: Kėshtu thotė Zoti im, Izraeli ėshtė djali im, bile djali im i pari i lindur.” A paska qenė Isai [alejhis-selam] i vetmi djalė i Zotit? Jo, shume qartė se jo. Shumė kohė para lindjes sė Isait [alejhis-selam], Davudi [alejhis-selam] ka thėnė nė Psalmet 2:7: “Do tė shpallė dekretin e Zotit. Ai mė ka thėnė: Ti je biri im, sot mė linde.” Pra, edhe Davudi [alejhis-selam] qenka gjithashtu djalė i birėsuar i Zotit?! Ēka ėshtė kjo? Isai [alejhis-selam] vet e ka bėrė tė qartė qė ai nuk ėshtė djalė i Zotit. Pėr shembull, Mateu 5:48: “Jini, pra, tė pėrkryer, ashtu siē ėshtė i pėrsosur Ati juaj qė ėshtė nė qiej.” Ashtu Zoti qenka ati i ēdokujt. Lluka 4:4l: “Prej shumė vetėve dilnin demonė qė bėrtitnin dhe thoshnin: Ti je Krishti, biri i Perėndisė. Por ai i qortonte dhe nuk i lejonte tė flisnin, sepse ata e dinin se ai ishte Krishti.” Lluka 9:20-21: “Jesusi u tha nxėnėsve tė vet: ‘Po ju, kush thoni se jam unė?’ Atėherė Pjetri, duke u pėrgjigjur tha: ‘Krishti i Perėndisė.’ Atėherė ai i porositi rreptė dhe i urdhėroi tė mos i tregojnė askujt.” Nėse Isai [alejhis-selam] ka qenė djalė i Zotit, atėherė pse ai u tha nxėnėsve tė vet qė tė mos i tregojnė askujt kėtė gjė tė cilėn ata duhej ta njihnin, ta lexonin dhe ta mėsonin? Sqarimi i vetėm ėshtė se ata ishin nė gabim kur e thirrėn Isain [alejhis-selam] nė atė mėnyrė dhe ai ishte duke u thėnė ashtu.Njė prift, i cili me butėsi u pat pėrgjigjur pyetjeve qė unė ia pata parashtruar, u pėrgjigj siē vijon: “Deklarata pėr birėsim ka qenė, me sa duket, sė pari e bėrė prej Kishės sė Hershme… Titulli ‘bir i Zotit’ ėshtė gjetur nė tekste tė ndryshme tė Dhjatės sė Vjetėr dhe i referohet mbretit apo popullit tė Izraelit, e marrė si njė tėrėsi. Krishterėt e morėn kėtė frazė dhe ia zbatuan atė Isait [alejhis-selam] si titullin mė tė saktė qė ata mundeshin ta zbulonin pėr tė”. Pra, nė mėnyrė tė qartė, jo prej Isait [alejhis-selam], pėrcjellėsve tė tij apo ndokujt tjetėr qė ka jetuar nė kohėn e Isait [alejhis-selam]. Ajo ka qenė ide e bėrė prej njeriut pa kurrfarė dėshmie pėr ta pėrmbajtur. Atėherė, pra, pse tė pranohet? Ti mundesh gjithashtu tė besosh qė njė Shkodė mundet tė shkojė mė shpejt se njė Porshe!!Sė dyti, koncepti i trinitetit. Bashkangjitje e diēkaje Zotit. Tė besuarit nė trinitet nuk ka kurrfarė baze as nė Bibėl. Marku 12:29: “Jezusi vetvetiu tha: “Urdhėrimi i parė i tė gjithėve ėshtė: Dėgjo, o Izrael: Zoti, Perėndia ynė, ėshtė i vetmi Zot.”; Korintians 8:4: “… Nuk ka Perėndi tjetėr, veē Njė.” E vėrteta pėr kėtė ēėshtje ėshtė se fjala “Trinitet” nuk ėshtė aspak biblike. Pėrgjigjja e priftit ishte siē vijon: “Shkrimtarėt e Dhjatės sė Re nuk e kanė bėrė kėtė doktrinė tė trinitetit. Ajo ėshtė, pa diskutim, njė pėrpjekje e njeriut tė shprehė nė fjalė diēka prej tė pashprehurės.” Kjo veē ia jep fundin. Njė pėrpjekje e njeriut qė tė pėrshkruan diēka tė pashprehur, sepse ajo nuk ekziston! Ndoshta shenjė mė e qartė qė ne kemi qė Isai [alejhis-selam] dhe Zoti nuk janė tė barabartė, dhe si rezultat jo njė dhe tė njėjtė, vjen prej Gjonit 14:2, ku Isai [alejhis-selam] ėshtė cituar duke thėnė: “Ati im ėshtė mė i madh se unė.” Kur dikush i ėshtė drejtuar atij si mėsues i mirė te Lluka 18:19, Isai [alejhis-selam] ėshtė pėrgjigjur: “Pėrse mė quan tė mirė? Askush nuk ėshtė i mirė, pėrveē Njė tė Vetmi, domethėnė Perėndisė.” Pėrveē kėsaj, Isai [alejhis-selam] ka bėrė dallime tė qarta mes tij dhe Zotit kur ėshtė cituar tė ketė thėnė: “… kam dalė dhe kam ardhur nga Perėndia; nuk kam ardhur, pra, nga vetja ime, por Ai mė ka dėrguar.” (Gjoni 8:42) Isai [alejhis-selam] ka thėnė dėshmi tė qartė pėr nėnshtrimin e tij ndaj Zotit, nė vend tė barabarėsisė me Zotin, kur ka thėnė: “… jo dėshira ime por e Atij qė ėshtė Njė.” (Lluka 22:42); “Unė ndjeki jo dėshirėn time, por dėshirėn e Atit i Cili mė ka dėrguar.” (Gjoni 5:3) Kjo qė Isai [alejhis-selam] pranon se nuk ka ardhur nė kėtė botė me iniciativėn e vet, por ėshtė urdhėruar tė vepron ashtu; qė pranon tjetėr qenie mė tė madhe se ai vet dhe qė mohon dėshirėn e tij si respekt pėr konfirmimin e dėshirės sė tjetėrkujt, e gjithė kjo jep dėshmi tė qartė qė Isai [alejhis-selam] nuk ėshtė mė i Larti, Njė, dhe prandaj Isai [alejhis-selam] nuk ėshtė i barabartė me Zotin dhe nuk ėshtė Zot.Deris Peli nga Tarsusi, njeriu i cili mė sė drejti mund tė konsiderohet tė jetė themeluesi i vėrtetė i krishterizmit, ka formuluar shumė prej doktrinave tė tij, kurse ajo e trinitetit nuk ka qenė nė mesin e tyre. Ai, megjithatė, ka shtruar punėn bazore pėr kėtė kur ka vendosur pėrpara idenė qė Isai [alejhis-selam] ėshtė “bir i Zotit”. Tertuliani, njė jurist dhe prift i shekullit tė 3-tė, ka thėnė se kisha nė Kartagė (Carthage) ka qenė e para qė ka pėrdorur fjalėn “trinitet” kur ai ka vendosur teorinė qė i biri dhe shpirti marrin pjesė nė qenien e Zotit, por tė gjithė janė prej njė qenie tė substancės me Atin. Nė mėnyrė tė qartė ai ka qenė nė gabim. “Dhe Jezusi u pėrgjigj: Urdhėrimi i parė i tė gjithėve ėshtė: Dėgjo, o Izrael: Zoti, Perėndia ynė, ėshtė i vetmi Zot.” (Marku 12:29); “Dhe ke vetem njė Zot dhe njė ndėrmjetės ndėrmjet Zotit dhe njeriut.” (Timoteu 2:25); “Ju do tė adhuroni Perėndinė, tė juajin Zot, dhe vetėm Atij ju do t’i shėrbeni.” (Lluka 4:8) Me tė vėrtetė, Isai [alejhis-selam] ka profetizuar qė njerėzit do ta adhurojnė atė pavlefshmėrisht dhe se do tė besojnė nė doktrina tė bėra jo prej Zotit, por prej njeriut: “Dhe mė kot mė nderojnė, duke i mėsuar doktrinat qė janė urdhėrime nga njerėzit.” (Mateu 15:9)Bibla ėshtė njė pėrmbledhje prej 66 librave, qė pėrmbledhin 2000 vite prej historisė, tė shėnuara pėrafėrsisht mbi 1000 vite. Pasaktėsitė dhe kundėrshtimet janė tė mundshme pėr t’u paraqitur pasi qė gjuha nuk ėshtė mbajtur e pastėr dhe ėshtė ndryshuar. Do tė mund tė thuhej se Bibla ėshtė njė libėr prej “Pėshpėritjeve kineze”, nė atė aspekt se porosia ka qenė e dorėzuar, nė disa raste, prej dėshmitarėve te bashkėpunėtorėt e tyre. Dorėshkrimet origjinale mund tė jenė tė ndryshuara, meqė ato janė tė kopjuara. Materiali origjinal qė ekziston ėshtė gati se joekzistues. Jo tė gjitha dokumentet origjinale kanė mbetur gjallė. Gjuha ėshtė e papėrkthyeshme, meqė koha ėshtė ndryshuar dhe gjuha apo gjuhėt aq tė hershme tė Biblės nuk munden plotėsisht tė kuptohen. E gjithė ajo qė ato janė, janė kopje tė Ungjijve tė shėnuar me qindra vite pas shėnimit origjinal.Prej citatit tė ardhshėm prifti e pranon qė krishterizmi ėshtė njė religjion i krijuar prej njeriut, duke pėrfshirė vetėm disa gjėra qė mbėshtesin doktrinat qė kisha, jo Zoti apo Isai [alejhis-selam], ka dashur qė njerėzit tė besojnė: “Kisha ka qenė ajo, shumė mė gjatė se sa t’i mundesh ta paramendosh, e cila ėshtė dashur tė pajtohet se cilėt libra do tė jenė tė pėrfshirė nė Bibėl. Me tė vėrtetė, kisha romano- katolike nuk ėshtė deklaruar definitivisht deri mė shekullin 16-tė nė Kėshillin e Trentit, madje Luteri ka mbajtur pikėpamje tė errėta lidhur me disa libra tė Dhjatės sė Re. Libra tė rrejshme nuk kanė qenė tė “joautorizuara” nė kuptimin e tė qenurit ato tė paligjshme; ato ishin libra tė vlefshme, tė cilat, megjithėkėtė, nuk kanė kėnaqur njė apo mė shumė prej tri kriteriumeve mbi tė cilat librat ishin tė pėrfshira nė Dhjatėn e Re (vėrtetimi ndaj teologjisė sė dashurisė sė Zotit e zbuluar nė Krishtin, autorizimi papnor apo inspirimi dhe pranimi prej kishės sė shenjtė).”

Anėtarėsuar
    21-06-2003
    Postime
    47

Islami

pse Islami meriton tė shqyrtohet? Sė pari, ai ėshtė i keqkuptuar prej shumicės sė njerėzve, kryesisht pėr shkak tė ndikimit tė mediumeve dhe mungesės sė edukimit nė shoqėrinė perėndimore. Ai shikohet si njė religjion shtypės - e qė nė tė vėrtetė nuk ėshtė. Ka miliona muslimanė qė janė tė kėnaqur me jetėn dhe miliona tė tjerė tė cilėt kanė shijuar bukurinė e Islamit dhe janė kthyer nė religjionin nė tė cilin ata kanė qenė tė lindur dhe tė cilėt jetojnė njė jetė shumė mė tė mirė se qė kanė jetuar, tė cilėt do tė jenė tė lumtur edhe nė botėn e ardhshme, me dėshirėn e All-llahut tė Lartėsuar. Ju vetėm duhet tė shikoni nė shoqėrinė nė tė cilėn ne sot jetojmė. Mbytje, dhunė, prostitucion, marrėdhėnie seksuale para martesės, pėrqindje e madhe e divorcit, atėsi-amėsi tė vetme, keqpėrdorim i fėmijėve etj. Kėto gjėra janė, fatkeqėsisht, realiteti ynė i pėrditshėm. Ėshtė trishtuese tė shikohet se sa shoqėria jonė po ndryshohet. Statistikat rreth kėtyre ēėshtjeve janė marramendėse. Ėshtė ky njė rreth i rrezikshėm i rrjedhės sė ngjarjeve i cili patjetėr duhet tė ndalet, sepse miliona njerėz tė pafajshėm janė duke vuajtur pa nevojė nė ēdo minutė tė jetės. Miliona tjerė janė duke jetuar njė jetė pendimi. “Vetėm tė kisha qenė mė e kujdesshme… vetėm mos tė kisha pirė…” Pse ta pranosh kėtė shoqėri dhe tė shkosh me rrjedhėn e saj? Pse tė bėhesh pjesėmarrėse e vuajtjes apo pendimit? Ti nuk ke nevojė tė bėhesh e tillė. Nėse ti e pėrcjell Islamin dhe pėrpiqesh t’i pėrcjellish ligjet e bukura tė krijuara prej All-llahut tė Lartėsuar ti mund tė kesh njė jetė tė kėnaqėsisė, paqes, dashurisė, mirėsisė, tė kesh njė ndjenjė tė bashkėsisė, dhe, ēka ėshtė mė e rėndėsishme, do tė kesh njė afėrsi te Krijuesi yt nė kėtė jetė dhe nė jetėn e ardhme, Insha’All-llah. Sepse Islami ėshtė paqe, dashuri dhe adhurim i All-llahut tė Lartėsuar.I Dėrguari i All-llahut, Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:“Muslimani duhet tė jetė i sjellshėm, ndihmėtar bamirės ndaj tė gjithė njerėzve, pa marrė parasysh ngjyrėn, racėn apo besimin. Islami nuk lejon paragjykime pėr apo kundėr njė fisi, ngjyre apo race. Asnjė racė nuk ėshtė superiore ndaj racave tjera. Asnjė ngjyrė nuk ėshtė superiore ndaj ngjyrave tjera. Diskriminimi racor dhe ai i ngjyrės janė absolutisht tė ndaluara nė Islam. Islami ėshtė pėr tė gjithė.” ; “O njerėz! Zoti juaj ėshtė Njė. Asnjė arab nuk ėshtė superior ndaj njė persiani; asnjė persian nuk ėshtė superior ndaj njė arabi; asnjė njeri i kuq nuk ėshtė superior ndaj njė zezaku; asnjė zezak nuk ėshtė superior ndaj njė njeriu tė kuq - pėrveē nė devotshmėri.”Pėr tė qenė musliman duhet besuar nė njė Zot dhe se Isai [alejhis-selam] ėshtė i respektuar si njė pejgamber, jo si bir i Zotit. Ku ne marrim dėshminė pėr kėtė? Pėrgjigjet mund tė gjenden nė Librin e All-llahut tė Lartėsuar qė na e ka dėrguar neve, njerėzve tė Tij, Kur’anin e shenjtė. All-llahu i Lartėsuar ia ka shpallur Kur’anin Muhammedit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], i cili ka qenė njeri i pashkolluar. Ai i ka bėrė pėrcjellėsit e tij, tė cilėt kenė qenė shkrues tė aftė, qė tė shėnojnė atė ēka i ėshtė shpallur atij. Ata e kanė recituar dhe mėsuar pėrmendėsh atė ēka ėshtė shpallur, ashtu qė nuk ka patur konfuzion pėr fjalėn e All-llahut tė Lartėsuar dhe qėndrueshmėria qė ka ekzistuar atėherė ekziston edhe sot, qė do tė thotė se Kur’ani ėshtė sot dhe ēdoherė do tė jetė, nė formėn e tij origjinale. Sot ka qindra muslimanė tė cilėt mund tė recitojnė librin e tėrė pa bėrė asnjė gabim. Si mundet kjo tė jetė ju pyeteni? Kur’ani ėshtė nė gjuhėn arabe pėr t’u recituar. Gjuha ėshtė zgjedhur pėr tingėllimin e saj tė bukur dhe rrjedhshmėrinė nė mėnyrė ritmike, qė e bėn atė tė lehtė pėr t’u mbajtur pėrmendėsh dhe recituar. Nuk ka patur dhe as qė do tė ketė libėr tė shkruar si ky.Pse ne duhet tė besojmė Pejgamberin Muhammedin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]Nėse lexoni tė dhėna pėr jetėn e tij prej bashkėkohėsve tė tij, ju pa dyshim do tė pėrfundoni qė ka qenė i njohur pėr karakterin e tij tė mirė, sinqeritetin dhe besnikėrinė edhe prej armiqve tė tij tė patundur. Nėse kjo nuk mjafton, atėherė ju nxis juve tė lexoni Kur’anin dhe tė zbuloni misteriet e jetės qė i janė shpallur Muhammedit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. Kėto “mrekulli” janė zbuluar prej shkenctarėve (siē ėshtė studimi i embriologjisė apo zbulimet se bota ėshtė me tė vėrtetė e rrumbullakėt dhe jo e rrafshtė) shumė vite pas shpalljes, dhe shumė mrekulli tjera ende mund tė gjenden derisa shoqėria jonė zhvillohet dhe pėrparon. Isai [alejhis-selam] nė darkėn e fundit ėshtė cituar duke thėnė, Gjoni 16:7-14: “Megjithatė unė ju them tė vėrtetėn; ėshtė mirė pėr ju qė unė tė shkoj, sepse, po nuk shkova, nuk do tė vijė te ju Ngushėlluesi; por, po shkova, unė do t’jua dėrgoj. Dhe kur tė ketė ardhur, ai do ta bindė botėn pėr mėkat, pėr drejtėsi dhe pėr gjykim. Pėr mėkat, sepse nuk mė besojnė mua; pėr drejtėsi, sepse unė po shkoj tek Ati dhe nuk do tė mė shihni mė; pėr gjykim, sepse princi i kėsaj bote ėshtė gjykuar. Kam edhe shumė gjėra tė tjera pėr t’ju thėnė, por ato ende ju nuk mund t’i mbani. Por kur tė vijė ai, Fryma e sė vėrtetės, ai do t’ju prijė nė ēdo tė vėrtetė, sepse ai nuk do tė flasė nga vetja, por do tė thotė gjitha ato gjėra qė ka dėgjuar dhe do t’ju kumtojė gjėrat qė do tė vijnė. Ai do tė mė pėrlėvdojė, sepse do tė marrė prej meje dhe do t’jua kumtojė.” Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] i ka bėrė tė gjitha gjėrat qė Isai [alejhis-selam] i ka pėrmendur.Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] e ka dėgjuar mesazhin e All-llahut tė Lartėsuar dhe ajo ėshtė me tė vėrtetė ajo qė ai u ka folur pasuesve tė vet. Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] na ka treguar neve gjėrat qė do tė arrijnė, siē ėshtė Dita e Gjykimit. Ai i ka thurrė lavdi Isait [alejhis-selam].Askush nuk mund tė thotė se ka njohuri tė mjaftuar. Ka shumė fusha nė tė cilat unė akoma nuk kam depėrtuar. Unė ju inkurajoj qė tė vazhdoni tė kėrkoni njohuri pėr kėtė fe madhėshtore. Dilni prej errėsirės nė dritė, pranoni Islamin sot. Ėshtė njė thėnie: “Jepja njeriut nja peshk, ushqeje pėr njė ditė. Mėsoje njeriun tė peshkojė, ushqeje pėrjetė.” Unė ju kam dhėnė juve kėtė zbulim tė paktė rreth asaj pse kam hyrė nė Islam, prandaj ja ku e keni peshkun pėr njė ditė nėse dėshironi. Megjithatė, nėse ju e merrni dhe lexoni Kur’anin asnjėherė mė nuk do tė uriteni dhe oreksi juaj pėr tė vėrtetėn do tė jetė i kėnaqur pėrjetė.

Anėtarėsuar
    21-06-2003
    Postime
    47
    Gabim teknik
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fatih : 20-05-2004 mė 16:42

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kriza energjitike nė Shqipėri!
    Nga ClaY_MorE nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 127
    Postimi i Fundit: 02-06-2019, 19:40
  2. Suzana Zisi
    Nga INDRITI nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 146
    Postimi i Fundit: 23-12-2012, 10:24
  3. Arti duhet tė jetojė!
    Nga Fiori nė forumin Arti shqiptar
    Pėrgjigje: 216
    Postimi i Fundit: 30-05-2007, 19:08
  4. Dritėro Agolli ky *apostull* i errėsirės
    Nga Nika nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 03-04-2003, 01:41
  5. Akuza mbi Dr. Rugoven dhe tribunalin e Hages
    Nga kosovar nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 18-05-2002, 19:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •