Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 17 prej 17

Tema: Besimi...

i vetlarguar Maska e Arcimedes
    Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    Holland
    Postime
    591
    Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    Mua nuk me duket hiē e shendetshme menyra se si ti shkruan. Nese ndokush te ka bezdise e te ka ra me qafe eshte mire t'i pergjigjesh atij e jo te shkruash ketu ne vete te trete, pasi forumi nuk eshte vend shfryrjesh. Te citova pasi kishe cituar pergjigjen qe Gunnar me kishte dhene mua. .
    Faleminderit Xeni. Un e rrespektoj ate qe ke shkruajtur ti, prandaj nuk doja qe ta theksoja shume.

Faleminderit dhe per reagimin tend. Se cfare duhet un me bere apo me u pergjigjur ate e di edhe un vete. Por prape un te falenderoj per ato suxhestimet e tua.

kalofshi mire.
    I vetlarguar per arsyje fshirje shkrimesh nga moderatore arrogante si puna e Dariusit me shoke....

satyr Maska e Gunnar
    Anėtarėsuar
    23-06-2005
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    490
    Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    Gunnar, dikutimi duhet te jete nje bashkebisedim midis dy ose me shume veteve, ndaj edhe pyetjet qe kane te bejne me ty, me mua, ose me ndonje tjeter jane te paevitueshme. Nuk besoj se e sheh forumin si klase. Ēohu ti!...Ulu!...Tjetri... e me rradhe.
    Kshu i flitet msusit mor karafil!

sa ju pelqejne replikat mor amani. Po shkembeni adresat e msn dhe flisni online te pakten...

nejse, une prandaj kam bere edhe pyetje konkrete qe kush do te marre pjese ne diskutim te fokusohet ne keto pyetje.

Xen, akoma nuk i je pergjigjur pyetjes
    To look life in the face....

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anėtarėsuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Tani ti Gunnar besoj e ke fjalen per nje besim te verber apo absolut te dicka.
    As une ne pergjithesi nuk besoj te dicka absolutisht. Gjeja qe me preokupon me shume eshte se ne ke/cfare duhet besuar?
    Ezekiel 25-17.

i/e regjistruar Maska e Anisela
    Anėtarėsuar
    20-01-2004
    Postime
    764
    Arcimedes i ka dhene nje pergjigje shume te gjere e kuptimplote kesaj pyetje....Me nje fjale-Te njohesh veteveten!!!!
    Dhe keshtu ne rruge te madhe eshitme zemren tone, njerzve qe vetem nje te perqeshun dhane per te e shkuen te kenaqun e tu u gezue- pse pane mfshetsinat intime te kesaj jetes tone.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga Gunnar
    Kshu i flitet msusit mor karafil!

sa ju pelqejne replikat mor amani. Po shkembeni adresat e msn dhe flisni online te pakten...

nejse, une prandaj kam bere edhe pyetje konkrete qe kush do te marre pjese ne diskutim te fokusohet ne keto pyetje.

Xen, akoma nuk i je pergjigjur pyetjes
    na fal, zotni msus!

Shiko te them diēka. Besimi dhe prova materiale nuk shkojne bashke. T'i besosh diēkaje nuk eshte detyrimisht e kushtezume ne prova materiale...nejse...muhabet i gjate.

Ajo qe une u mundova te te them eshte se te gjithe besojme shume gjera, te cilat ne menyre ose nje tjeter i kemi marre diku...nga shkolla..nga shoqeria...etj. etj. Nuk po zgjatem me teper...se do ishte shume diskutim i gjate dhe s'kam kohe. Ndoshta here tjeter.

Kalofsh mire! (ra zilja)

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Besimi eshte trashigim ne 99% te rasteve. E kishin prinderit, besonin ata, po e marr edhe une(jo ne rastin tim). Edhe kur e dime qe e kemi gabim nuk e pranojme, nuk duhet te dallohemi nga masa!

Edhe une ne fillim keshtu beja por pas ci kam shetitur dhe kam pare disa vende te botes (disa kontinete), e ndryshova mendimin e te besuarit.
    Per mendimin tim ai besim qe e kisham ishte i pallogjikshem pas te gjithave qe i pash.
    Edhe une besoj, besoj ne dicka qe nuk e kuptoj(qesharake po?). Mue me duket qesharake kur tjeret mendojne se e kuptojne "ate fuqine" e asnje gjysem argumenti nuk e kan per te!
    Mendoj qe eshte mire te keshe nje besim por jo te mundohesh me force ose dhune te iau imponosh te tjereve ate besim.
    Vet fjala thote ,"besim" pra dicka qe nuk e dime por e besojme.
    Nje mendim i imi ishte ky, OK.
    Shendet dhe besim paqesore te gjitheve!
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

Perjashtuar Maska e diikush
    Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Citim Postuar mė parė nga Gunnar
    ... une po ju pyes te gjitheve dhe do te doja te me pergjigjeshit kryesisht duke u bazuar ne ju dhe eksperiencat tuaja se si krijohet nje besim I plote, ndoshta absolut, ne dicka si nga ato qe kam permendur me siper ? A krijohet gjitmone besimi ne varesi te provave materiale apo eksperiencave te meparshme apo ka edhe raste kur njeriu thjesht beson ne dicka?...
    Mendoj se ne njerzit kemi nevoje te besojme, per arsye se gjerat/dukurite qe perballemi ne jete dhe qe 'na duhen' neve per jeten jane shume me te shumta se cmund te 'vertetoje katerciperisht' nje individ i vetem gjate jetes se tij.

P.sh. beson ti qe Jupiteri eshte planeti me i madh i sistemit tone diellor? Une besoj. Pse? Se kam lexuar librat e fizikes e astronomise, degjuar mesuesit, etj. Por ama une vete nuk kam vajtur ta mas me metro ne dore diametrin e Juptierit lol

Une gjithashtu besoj qe ne njerzit kemi mendje packa se nuk e kam pare as une as ndonje shkencetar mendjen gjekundi. Pse besoj? Sepse jane nje mori deduksionesh dhe induksionesh llogjike qe me cojne ne ate konluzion qe patjeter duhet te kemi mendje (pervec tru).

Ne nje sens akoma me praktik; une besoj qe makina qe e kam blere dhe qe shpesh here e ngas me goxha shpejtesi (ndaj dhe mar gjoba lol) eshte ne gjendje te ndaloje kur une shtyp gradualisht pedalin e frenave. Do thuash ti jo ligji i Paskalit, jo trysnia idraulike, jo materiali i metalit, e teri e veri Po une vete ama si individ nuk isha ai qe zbulova ligjin e Paskalit, apo ai qe shpika motoret me djegje te brendeshme, apo ai qe testova varesine (reliability) e makines time mbas prodhimit dhe montimit te saj, para se ta bleja. Po cti bej qe me duhet nje e flamosur (plus e kam qejf ta ngas), dhe nuk kam kohe ti testoj vete tere keto gjera, as mundesi nuk kam, keshtu qe jam i detyruar ti besoj te tjereve per kete.

Se fundmi do thoja qe personalisht cdo besim timin (per cdo gje, praktike apo abstrakte) e kaloj neper tunelet dhe filtrat e llogjikes, se ndaj e kemi mendjen per te menduar dhe analizuar, dhe duhet vene ne pune. Simbas perfundimit qe del mbas ketyre 'analizave' varet dhe sa sa shume (sa perqind) besoj ne nje gje apo nje tjeter.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga diikush : 26-03-2006 mė 15:23

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Fanatizmi dhe Besimi !!
    Nga NoName nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-12-2009, 14:10
  3. Feja Islame
    Nga Muslimane nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-07-2005, 21:23
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •