Close
Faqja 12 prej 15 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 146
    me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nė kėtė ka shkronja glagolitike dhe runa keltike.Nėse del qė ėshtė shkrim ilir do tė thotė se glagolica rrjadh nga shkrimi ilir.
    Ky poshtė ėshtė shkrimi glagolitik
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga alibaba
    Nė kėtė ka shkronja glagolitike dhe runa keltike.Nėse del qė ėshtė shkrim ilir do tė thotė se glagolica rrjadh nga shkrimi ilir.
    Ky poshtė ėshtė shkrimi glagolitik
    Paj ashtu-keshtu glagolica s'ka pas kah me ardhe tjeter se me vete nuk e kan pru.

Tjeter, une moti nuk paskna pa glagolica e ose paskna harru se qysh doken ose ky asht naj gjenerate tjeter prej atyne qi i kam pa une. Sidoqofte une ne kete abecen qe na e prune po shoh se jane gati gjysma nashta edhe ma shume te pranishme ne ae shkrim. Problemi kryesor asht qi nuk po e di se ciles periudhe romake i takon mbishkrimi, po prej dekorit po me asocon nji periudhe shume te vone.

Qysh me ba dallimin cilat jane runike e cilat glagolike ne kete tabele?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Jo, nė tabelėn qė pruna unė qė tė gjitha janė glagolicė e pėrdorur nga sllavėt.
    Mirėpo nė mbishkrimin qė solle ti, ka shenja glagolitike poashtu ka runa keltike qė i solli Dariusi.
    Sipas kėsaj del se si runat keltike ashtu edhe glagolica kanė prejardhje nga shkrimi ilir, por kanė marrė drejtime tė ndryshme evolutive.Edhe kėto runat keltike, qė nė shkencė njihen me emnin ogam, kanė prejardhje nga shkrimi etrusk.Shkrimet mė tė hershme tė keltėve janė shkruar me shkrim etrusk, mė pas me shkrim grek, pastaj latin, dhe mė nė fund ėshtėpėrdorė shkrimi ogam.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Athere me sa po shoh une ketu, sepaku 9 shkronja po perputhen gati plotesisht. Problemi eshte ta dijme sa e kane tingullin e njejte, se keto 9 do te ishin te mjaftueshme per te nxjerrur disa kahje te leximit.
    se aty gjinden keto:
    A
    B
    V
    D
    AE
    S
    I
    M
    SH

po edhe dy tri tjera por qe kane orientime krejtesisht te kunderta.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Baptist ajo germa qė pėrngjan me germėn V por qė ėshtė mbrapsht mė duket se ka tė bėjė me gremėn L tė alfabetit helen.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Baptist ajo germa qė pėrngjan me germėn V por qė ėshtė mbrapsht mė duket se ka tė bėjė me gremėn L tė alfabetit helen.
    Jo duhet te jete (ts)=c, sikur shkruan ne tabele por qe nuk gjindet ne mbishkrim fare. Sidoqofte nuk arrij te lexoj gje ne te...
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Kėtu po paraqes rreshtat 2 3 4 5, nga mbishkrimi, por mė duken disa fjalė sllave dhe latine megjithėse pėrdoren disa shkronja qė nuk gjenden nė glagolicėn sllave.
    Ajo shkronja R e kam shkruar se mund tė jetė edhe B e alfabetit grek.Ndėrsa shkronja RR qė nuk gjendet te sllavėt e deshifrova ashtu sepse ngjan me dy shkronja R tė kėtij alfabeti tė bėra bashkė.Me & kam paraqitur tė padeshifruarat.
    Ndėrsa ə ėshtė shkronja e 30 me radhė qė paraqitet si W.

& A T D R(Bgreke) ə RR Ķ & & T I J? A & ə J E O L E D I - AE T? RR E
    D A Z ə V ə N Ķ M - R(Bgr?) ə K B A L ə & B(R) ə V & T ə Ķ K ə
    D N Ķ S V O & V ə S V E T U? T? & U? C Ķ T Ķ S V E
    M Ķ RR U? & & N ə D E S Ķ - R(Bgr?) & K R(Bgr?) ə B & V AE M(lat) R(Bgr?) &

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kėtu po paraqes rreshtat 2 3 4 5, nga mbishkrimi, por mė duken disa fjalė sllave dhe latine megjithėse pėrdoren disa shkronja qė nuk gjenden nė glagolicėn sllave.
    Ajo shkronja R e kam shkruar se mund tė jetė edhe B e alfabetit grek.Ndėrsa shkronja RR qė nuk gjendet te sllavėt e deshifrova ashtu sepse ngjan me dy shkronja R tė kėtij alfabeti tė bėra bashkė.Me & kam paraqitur tė padeshifruarat.
    Ndėrsa ə ėshtė shkronja e 30 me radhė qė paraqitet si W.

& A T D R(Bgreke) ə RR Ķ & & T I J? A & ə J E O L E D I - AE T? RR E
    D A Z ə V ə N Ķ M - R(Bgr?) ə K B A L ə & B(R) ə V & T ə Ķ K ə
    D N Ķ S V O & V ə S V E T U? T? & U? C Ķ T Ķ S V E
    M Ķ RR U? & & N ə D E S Ķ - R(Bgr?) & K R(Bgr?) ə B & V AE M(lat) R(Bgr?) &
    Sido qe te jete, mua m'u duk se nuk kan tinguj te njejte me ato te glagolices, se te e fundmja kjo do te ishte deshifruar qe moti nga serbet apo kroatet. Pos tjerash une qe tani as nuk e di se ku gjindet as as nga cila periudhe historike me duket se eshte pozite shume me te keqe se te ecesh mbrapesht ne erresire te plote. Ne rast se e gjej burimin e asaj fotografije, mund te caktojme sepaku nje perqasje me te sigurt dhe te bejme kualifikim te menyrave se si ti afrohemi problemit keshtu jam i bindur se vetem humbim kohe.
    Deri ne postimin e ardhshem.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Dy emra tjerė tė kėtij afabeti janė edhe Bukvitsa dhe Illyrian.Mbishkrimi duhet tė jetė sllav.

http://www.answers.com/topic/glagolitic

Gjeta dhe diēka tjetėr:

Synonyms:
    Bukvitsa (rare), Glagolitsa , Hieronymian , Illyrian (rare), Slovenish

http://www.all-science-fair-projects...litic_alphabet
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alibaba : 08-10-2006 mė 11:07

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Send problematik. Ne foto atje ishte pikerisht mbishkrimi qe kam sjell une, por per cudi nuk ishte i perkthyer. Dhe nuk thuhej asgje per mbishkrimin qe po e diskutojme. Pastaj eshte teper indikative qeshtja e se paku dy emrave ose te perendive ose te njeriut qe jan fshier. Kete shqiptaret nuk e kan bere, sepse nuk bejne keso gjerash. E dyta, nese e ka bere dikush athere e kan bere serbet apo kroatet vet. Emertimi Bukvica, nuk eshte aq i rralle sic shkruan atje. Ndersa "ilirike" eshte nga kuptimi territorial, se ku ish i perhapur? Gje qe s'ka nevoje per elaborim. Mirepo shprehja Bukva meriton nje studim pak me te thelle.
    Kjo mund te jete nje shprehje shume e vjeter vendore ndoshta me origjine nga kreta e periudhes protohistorike dhe e perhapur shume gjere me kuptime te ndryshme. Tjeter, gje interesante me ate shkrim eshte pse paraqiten ato shkronja latine per tinguj qe ekzistojne? Nje tjeter ende me simptomatike eshte perse u desh te shpikej nje azbuke duke qene se ekzistonin shkronjat greke, e latine me te cilat ka mundur te shkruhet me mjafte lehtesi liturgjia ne cilendo gjuhe? ! ?
    Aeneas Dardanus

Faqja 12 prej 15 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •