Kush e di me mire origjinen e familjes tende, ti, babai, gjyshi e stergjyshi yt, apo shteti 100 vjecar shqiptar? Kur nje grup televiziv turk vizitoi Shkodren tende te dashur para disa vitesh, beri nje reportazh mbi minoritetin turk ne Shqiperi. Reportazhin e filloi nga Shkodra. Intervistoi nje familje shkodrane qe fliste turqisht dhe i tha me pak fjale gazetarit se origjina e familjes se tij ishte nga nje zone e Turqise se sotme dhe familja e tij ishte vendosur ne Shkoder aty nga fundi i shekullit te XIX. Jam i bindur qe ne pashaporten e atij shkodrani kombesia eshte shqiptare, pasi sipas statistikave te shtetit shqiptar, (statistika te kohes se komunizmit), ne Shqiperi nuk ekziston nje minoritet turk. I njejti grup televiziv vizitoi edhe Elbasanin, edhe Tiranen, edhe Kavajen, edhe Vloren, dhe kudo ku vajten gjeten shtetas shqiptare qe deshmuan para kamerave se origjina e tyre ishte osmane (nga pjese te Perandorise Osmane) dhe jo shqiptare.po si u vetedeklaroka kombesia???
c'eshte kjo marrezi??? ku e ke degjuar kete? jep shembuj veprimesh te tilla ne bote!
argjentinasit kur "nderrojne" kombesi kane prova.
Tani te pyes une ty:
- Kush e njeh origjinen e traditen familjare tende me mire, ti e pjesetaret e familjes tende, apo shteti shqiptar?
- Kush eshte me i prirur per te genjyer per kombesine e shtetasve, ai qytetari i thjeshte, apo shteti shqiptar?
Duke qene se ju as nuk i njihni padrejtesite qe shteti shqiptar ne kohen e komunizmit u ka bere minoriteteve, duke iu imponuan kombesine shqiptare ne shumicen e rasteve me force, vazhdoni ti bini akoma vrimes se fyellit te komunizmit, ku sikur gjoja qytetaret e atij vendi e paskan per detyre qe te "bindin" shtetin me "prova" per kombesine e origjinen e tyre etnike. Kjo nuk eshte gje tjeter vecse vazhdimi i diktatit e presionit mbi qytetaret e atij vendi. Sot jemi ne liri e demokraci, e cdo qytetar i atij vendi, eshte i lire te shprehi origjinen e tij. Nuk na dikton me shteti e diktatura se cfare jemi, si duhet te votojme, si duhet te jetojme, keto gjera i bejme vete, ne liri te plote.
Dhe ai kreu i minoritetit serbo-malazez po ne Shkoder e tha bukur: "Kur na e hoqi shteti kombesine me ligj nuk na kerkoi prova. Sot qe kerkojme kombesine tone, perse shteti na kerkon prova?"
Ju budallenj nuk jeni, por si budallenj shpreheni. Cfare do te fitosh ti qe te genjesh per kombesine tende te vertete? Njerezit normale, shumica zgjedhin ti pergjigjen pyetjes se formularit me vertetesi te plote, sidomos kur vjen fjala tek kombesia. Pasi kombesia eshte ne vetvete pesha e tradites familjare mbi supet e tua: babai e gjyshi ta kane lene trashegimi, e ta kane lene per detyre qe kete tradite familjare t'ua mesosh edhe pasardhesve te tu.po sikur te vetedeklarohem une irlandez??? keshtu per qejf. nuk kam asnje lidhje me irlanden, por kot. pastaj kur te me merzitet kjo kombesi, po vetedeklarohem japonez???
Ata shqiptare budallenj qe vene ne pashaporte se kane kombesi irlandeze, do t'iu duhet qe tu japin pergjigje nje dite te gjithe familjareve e te afermve, gruas e femijeve te tyre.
Albo
Krijoni Kontakt