Close
Faqja 117 prej 139 FillimFillim ... 1767107115116117118119127 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,161 deri 1,170 prej 1386
    Citim Postuar mė parė nga Hyllien Lexo Postimin
    Nėse me kėto qė lexon kėtu, dhe me pak hapa larg sheshit Skėnderbej ty megjithmend tė ngjan se jeton nė njė shtet laik, atėher jeton nė ėndrra. Sot nė Shqipėri po bėhet njė betejė e fortė ideologjike, qė mbi baza argumentative, historike, ideologjike etj as qė ka minimumin e dyshimit qė e fiton orientimi pro-perėndimor, tė paktėn nėse duam tė quhemi shqiptar akoma. Problemi ėshtė qė a do e ndjekin njerėzit nga pas. Ti ke, Islamik Kosove qė nė vend tė merren me punėt e tyre, duan tė islamizojnė Shqipėrinė. Ky ėshtė kulmi i poshtėrsisė Turkoshake qė mundohet ė prishi tė gjitha rraportet nė Shqipėrinė mėmė, dhe me paftyrsinė mė tė madhe, pinjollėt e Osmanėve na e shesin kėtė si patriotizėm.
    Ti ke vetem nje te mete, qe i hiperbolizon gjerat nganjehere...
    Para se te hyja ne kete forum, as qe ia kam pasur idene se ekzistonin shkrime te tilla ku thuhet se jam me pare islamist sesa shqiptar, dhe as e kam ditur qe ateistat kane mendesi ekstremiste, sepse gjithmone kam pasur pershtypjen se jane te moderuar....Arsyeja eshte e thjeshte; jetoj ne mes shqiptareve cdo dite dhe ne jeten time te perditshme keto budalliqe te tilla qe i sheh tek toleranca fetare qe nuk eshte fare e tille, jane gjera qesharake qe nuk i merr njeri seriozisht, gallate kafeneje do thosha.
    Familja ime e kam thene ne vija te pergjithshme mund te thote se eshte muslimane, por as qe kane kryer ndonjehere ndonje rit fetar, as shkojne ne xhami, as jane fale ndonjehere, as kane agjeru ndonjehere, pine cdo dite vere etj etj... Dmth e kupton sesa ndikim mund te kete ne Shqiptare dogmat fetare? Madje kur kam qene adoleshente im ate ma ka ndalur te shkoja ne kulte fetare ne menyre qe te mos me shpelahej truri nga doktrina fetare. Kshu qe familjaret e mi nuk kane si deklarohen muslimane ne kete rast.
    Familja ime ka ne rradhe te pare Feste me te madhe 28 Nentorin, Bajrami eshte sa per rutine. Madje i bie qe ne te festojme edhe Pashket dhe Krishtelindjet, sepse shkembejme urime dhe vizita te sinqerta e te perzemerta edhe me te krishteret dhe ortodokset qe i kemi edhe nga te aferm po ashtu edhe nga miqte tane me te mire familjare...Kjo sa per shembull te thjeshte. Kete e shoh edhe ne shume familje te tjera shqiptare, dhe indikatori qe merr ti me keta te forumit qe jane thjeshte me nje nick name, dhe qe rregjistrohen sa e sa here po te njejtet , nuk mund dhe nuk jane perfaqesues te shqiptareve. Te kam thene, nuk e mohoj se ka tendenca, kemi pase gjithmone historikisht, por kurre nuk kane per te qene te sukseshme ndaj Binjve te Shqipes. Mendo pak, kur nuk jemi asimiluar nga gjithe ato pushtime, gjithe ato padrejtesi te bera kunder Kombit Tone, si asnje tjetri ne bote, si mendon se do behet nga disa krimba te kesaj periudhe?
    Sa per ate tek sheshi Skenderbej, ajo ishte politike e atij mafies antishqiptare Rames qe po i merr valixhet edhe ai, si shume te tjere qe do i shkojne pas.
    Jam kunder politizimit te fese, dhe kjo puna e deklarimit fetar eshte e tille. Besimi eshte individual dhe nuk ka pse te ndikoje ne te qenurit Shqiptar apo jo.
    Une vete nese do me kerkohej deklarimi i fese nuk di si te pergjigjem, sepse besimin tim personal e kam sui generis
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fleur Blanche : 17-06-2011 mė 11:34

i/e regjistruar Maska e IllyrianPatriot
    Anėtarėsuar
    27-06-2010
    Postime
    1,027
    'Yes*' problemi nuk eshte a ekziston percarje midis shqiptareve te thjesht ne jeten e perditshme qofshin ata musliman , katolik , ortodoks etc.

Problemi ketu qendron se ka organizata qe mundohen te infiltrohen ne jeten e perditshme , duke u bere nje faktor jo i deshirueshem per aspiratat e ketij vendi .

Shembull eshte ky forum , ku gjehin streh shume ekstremista fetar ( me qe nuk giejn dot hapesir diku tjeter ) , edhe propagandojne per arsyet e tyre fetare : Shamit , ndertimi i objekteve fetare , tradita arabe etc.

Kjo eshte e papranueshme , edhe te jesh e/i sigurt qe dite per dite po punojne per kete ceshtje madhore te tyre . Pra arabizimin sipas meje , ose ndryshe "fetarizimin islam sipas normave te sheriatit" .

Ekstremismi jo-fetar jone eshte si kunderpergigje ndaj ekstremizmit te tyre fetar .

Citim Postuar mė parė nga IllyrianPatriot Lexo Postimin
    'Yes*' problemi nuk eshte a ekziston percarje midis shqiptareve te thjesht ne jeten e perditshme qofshin ata musliman , katolik , ortodoks etc.

Problemi ketu qendron se ka organizata qe mundohen te infiltrohen ne jeten e perditshme , duke u bere nje faktor jo i deshirueshem per aspiratat e ketij vendi .

Shembull eshte ky forum , ku gjehin streh shume ekstremista fetar ( me qe nuk giejn dot hapesir diku tjeter ) , edhe propagandojne per arsyet e tyre fetare : Shamit , ndertimi i objekteve fetare , tradita arabe etc.

Kjo eshte e papranueshme , edhe te jesh e/i sigurt qe dite per dite po punojne per kete ceshtje madhore te tyre . Pra arabizimin sipas meje , ose ndryshe "fetarizimin islam sipas normave te sheriatit" .

Ekstremismi jo-fetar jone eshte si kunderpergigje ndaj ekstremizmit te tyre fetar .
    Per kete shqetesim qe ke per arabizim e turqizim e ku di une cfare mund te dali ndonje gje e re tjeter, beje gjumin si qingj i dashur, se nuk ka per te ndodhe KURRE, ta jap me firme
    Po te them prap, kur Shqiptari ka mbete Shqiptar prej mijera vitesh, megjithe ate qe ka heqe Kombi Yne, kush do e bejne arabizmin , keta organizatat apo fyellat e forumit?

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Yes* Lexo Postimin
    Ti ke vetem nje te mete, qe i hiperbolizon gjerat nganjehere...
    Para se te hyja ne kete forum, as qe ia kam pasur idene se ekzistonin shkrime te tilla ku thuhet se jam me pare islamist sesa shqiptar, dhe as e kam ditur qe ateistat kane mendesi ekstremiste, sepse gjithmone kam pasur pershtypjen se jane te moderuar....Arsyeja eshte e thjeshte; jetoj ne mes shqiptareve cdo dite dhe ne jeten time te perditshme keto budalliqe te tilla qe i sheh tek toleranca fetare qe nuk eshte fare e tille, jane gjera qesharake qe nuk i merr njeri seriozisht, gallate kafeneje do thosha.
    Familja ime e kam thene ne vija te pergjithshme mund te thote se eshte muslimane, por as qe kane kryer ndonjehere ndonje rit fetar, as shkojne ne xhami, as jane fale ndonjehere, as kane agjeru ndonjehere, pine cdo dite vere etj etj... Dmth e kupton sesa ndikim mund te kete ne Shqiptare dogmat fetare? Madje kur kam qene adoleshente im ate ma ka ndalur te shkoja ne kulte fetare ne menyre qe te mos me shpelahej truri nga doktrina fetare. Kshu qe familjaret e mi nuk kane si deklarohen muslimane ne kete rast.
    Familja ime ka ne rradhe te pare Feste me te madhe 28 Nentorin, Bajrami eshte sa per rutine. Madje i bie qe ne te festojme edhe Pashket dhe Krishtelindjet, sepse shkembejme urime dhe vizita te sinqerta e te perzemerta edhe me te krishteret dhe ortodokset qe i kemi edhe nga te aferm po ashtu edhe nga miqte tane me te mire familjare...Kjo sa per shembull te thjeshte. Kete e shoh edhe ne shume familje te tjera shqiptare, dhe indikatori qe merr ti me keta te forumit qe jane thjeshte me nje nick name, dhe qe rregjistrohen sa e sa here po te njejtet , nuk mund dhe nuk jane perfaqesues te shqiptareve. Te kam thene, nuk e mohoj se ka tendenca, kemi pase gjithmone historikisht, por kurre nuk kane per te qene te sukseshme ndaj Binjve te Shqipes. Mendo pak, kur nuk jemi asimiluar nga gjithe ato pushtime, gjithe ato padrejtesi te bera kunder Kombit Tone, si asnje tjetri ne bote, si mendon se do behet nga disa krimba te kesaj periudhe?
    Sa per ate tek sheshi Skenderbej, ajo ishte politike e atij mafies antishqiptare Rames qe po i merr valixhet edhe ai, si shume te tjere qe do i shkojne pas.
    Jam kunder politizimit te fese, dhe kjo puna e deklarimit fetar eshte e tille. Besimi eshte individual dhe nuk ka pse te ndikoje ne te qenurit Shqiptar apo jo.
    Une vete nese do me kerkohej deklarimi i fese nuk di si te pergjigjem, sepse besimin tim personal e kam sui generis
    Un nuk i hiperbolizoj ngjarjet, ndoshta jeni ju qė nuk po e merrni seriozisht trendin. Hajde tė diskutojmė arėsyet psikologjike tė lindjes Islamike nė Kosovė dhe radikalizimin e tyre. Sepse kjo temė, nuk ėshtė pėr Shqipėrinė. Nėse po flasim pėr Shqipėrinė tė jap 95% tė drejtė pėr ato qė thua, sepse Bajramin edhe un e festoj e shumė festa qė as i besoj fare, por meqė kam nė fis njerėz me prejardhje tė ndryshme fetare, kjo tek ne ka qėnė traditė e njohur.

Nė Kosovė ke njė popullsi tė paarsimuar, njė popullsi tė papunė, mė tė renė nė Evropė dhe qė vjen nga njė shtypje shumė makabre sllavoorthodokse. Pra pėr ta, Krishter Orthodoks = Sllav dhe Krishter tjetėr = Vatikan/Angli/Amerikė pak rėndėsi ka. Botėkuptimi i tyre i ngushtė po kushtėzon pėrparimin e tyre dhe po ndikon nė radikalizimin e elementit musliman. Un nuk kam asgjė kundra aleancės me Turqinė. Si shtet shumė i fuqishėm ushtarak, mė mirė ta kesh mirė se sa keq muhabetin. Por diplomacia do art, do njerėz tė pėrgatitur, do njerėz me identitet, jo puthaduarsh sic i kemi ne qė i pėrulemi pėr cdo gjė. Kjo nuk ka kuptim.

Kosovarėt, dhe sidomos shqiptarėt e Maqedonisė vijnė nga njė realitet tjetėr, dhe nė vend tė mėsojnė prej tolerancės tonė, thonė, ore ca bohet kėtu kėshtu. Pastaj ti Yes, me sa cpo thua, je 0% muslimane, dhe po tė ishe nė njė shtet ku zbatohet tamam Sheriati do tė ishin futur dhe me gurė mirė e mirė e ta shikoje pastaj seriozitetin e ngjarjes. Me kėto qė thua ti, sipas metrikės qė pėrdor 95% e botės Islame ti nuk je besimtare. Ti e ke personalizuar besimin, qė ėshtė hapi i parė, prej nga ku gjenerata tjetėr e familjes tuaj praktikisht do e eliminoj besimin, pasi bota perėndimore drejt asaj po shkon. Kisha po kthehet mė tepėr si njė entitet kulturor dhe kaq. Por nuk do vdesi, dhe arėsyeja pse nuk do vdesi nuk ėshtė sepse njerėzit do besojnė nė zot, por sepse cdo tentacion islamizimi, sic po vihet re dhe nė Evropė do provokoj njė kundėrrevolucion tė sė djathtės sė re, qė padyshim do e inkorporoj Kishėn nė platformėn neokonservatore. Un kam vite qė i studioj tė gjitha trendet politike nė Evropė, dhe i frikėsohem unidimensionalitetit shqiptar, ku ndėrkohė ne duhet tė jemi shteti mė multidimensional pėr nga cka kemi kaluar, qė tė dijmė tė pozicionohemi drejt kur tė lėvizin trendet jo tė jemi nė "limbo" gjith kohės. Faktori musliman tė pėrdoret pėr tė korrur fitore biznesi e sjellur punė nga njerėzit qė do kenė tė bėjnė me biliona besimtarė, por jo ne tė kthehemi si kukulla pa pik identiteti dhe ti puthim duart pushtuesve. Kjo nuk do tė thotė ti bėjmė luftė Turkut, por dreqi e mori njėriu duhet tė ketė dinjitetin personal nė tė sjellur, jo tė depersonalizohet nė kėtė farė feje sa ti menderosi figurat kombėtare, tė ndryshoj narrativin dhe tė hapi probleme koti.

Ja cbėhet kėtu:
    http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=136257
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 17-06-2011 mė 19:05
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Ke te drejte ne ate qe thua, sidomos mbi Diplomacine, sepse nuk thone kot guximin nga marrezia i ndan nje fije shume holle. Po ashtu edhe per ato te tjerat ke te drejte, qe mire eshte aleanca por jo ulja e dinjitetit Shqiptar para tyre, por me duhet te jem e sinqerte qe une realitetin kosovar ne kete pikepamje qe ti shtron, nuk kam njohuri te mjaftueshme....
    Ne fakt po i referohesha RSH, sepse ate realitet e njoh me mire....

p.s: Tani e pashe kete likun, katastrofe!!!!
    Minjte e gjirizeve serbe, do jene duke hedhe valle.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fleur Blanche : 17-06-2011 mė 19:30

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    www.arberiaonline.com
    Postime
    1,187

Regjistrimi etnik-fetar, Prifti ortodoks: Dėnojmė Janullatos me shokė

Regjistrimi etnik-fetar, Prifti ortodoks: Dėnojmė Janullatos me shokė

ELBASAN – Konflikti i regjistrimit tė popullsise mbi baza etnike dhe fetare ka pėrfshirė edhe personazhe tė kishės, si At Nikolla Marku, prift i kishės ortodokse nė Elbasan.

At Nikolla Marku, u shpreh sot kundėr regjistrimit mbi baza etnike dhe deklaron se qarqe Greke nė bashkpunim me Janullatos, Gejxh dhe Bollano po cėnojnė integritetin dhe sovranitetin e shtetit Shqiptar.
    “Janullatos, Bollano, Gejxh, konsulli grek nė Korcė, me veprimet e tyre politike kanė konsumuar vepėr penale ndaj kombit shqiptar. Kėrkojmė nga organet e akuzes qė ti nxjerrė para drejtėsisė. Ne I dėnojmė ashpėr bashkėpunėtorėt e kėtyre qarqeve” – tha At Nikolla Marku.

(a.h/d.b/BalkanWeb)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Genti.. : 20-06-2011 mė 07:22

Perjashtuar Maska e DARDANI.ZH
    Anėtarėsuar
    18-01-2009
    Postime
    156
    ‘Tė dėnohen Janullatos, Geixh, Dule e Bollano’

At Nikolla Marku, famulltari i Kishes Ortodokse ne Elbasan, duke reaguar ashper kunder regjistrimit te popullsise mbi baza etnie e feje leshon akuza ne drejtim te Anastas Janullatosit, Nikola Geixh, Vasil Bollanos dhe Vangjel dules, duke kerkuar hetim nga drejtesia per veprimtari antikombetare te tyre.

Permes nje konference per shtyp, ai ka deklaruar se Janullatos ka bėrė fjalime nė organizma ndėrkombėtare, pėr gjoja mungesė tė drejtash tė ndryshme nė Shqipėri, ka kryer veprime politike brenda kishės, organizata Omonia dhe fushata e Vangjel Dules kanė stimuluar regjistrimin fallsifikues tė popullsisė e tė tjerė.

“Keta persona drejtesia duhet t’i vėrė pėrpara gjygjit, duke u dhėnė dėnimin e merituar”- ka thene ai, duke i akuzuar per cenim te integritetit kombetar.

Ai ka shprehur vleresim per qėndrimin e Kreshnik Spahiut, Sabri Godos, Shpėtim Idrizit e tė tjerė, tė cilėt kanė kundėrshtuar hapur veprimet qė janė nė dėm tė sovranitetit shqiptar.

http://www.botasot.info/def.php?category=6&id=124241

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    www.arberiaonline.com
    Postime
    1,187
    At Nikolla Marku nė topchannel pjesa e dytė

http://www.jetvidi.net/izle/18478520...el-pjesa-e-dyt

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,039
    Postimet nė Bllog
    22
    Regjistrimi, AK: Peticioni nė Kuvend, tė mėrkurėn

TIRANĖ- Aleanca Kuq e Zi do tė paraqesė tė merkuren nė ora 10.00 nė zyrat e Kuvendit tė Shqipėrisė, peticionin e mijėra qytetarėve shqiptarė kundėr regjistrimit mbi baza etnie e feje. Vendimi ėshtė njoftuar sot, pas asaj qė ministri Genc Pollo ka sqaruar gjerė e gjatė nė “Panorama” se regjistrimi do tė nisė nė muajin tetor.

Sipas AK dėrgimi i peticionit nė Kuvend ėshtė mėnyra e vetme demokratike pėr tė frenuar njė proces, i cili ėshtė imponuar nga jashtė dhe ka rrezik tė destabilizojė tė ardhmen politike tė Shqipėrisė.

“Aleanca KuqeZi ka ndjekur me shqetėsim tė thellė deklaratėn zyrtare tė Ministrit Genc Pollo mbi vendimin pėr tė mos u tėrhequr nga regjistrimi popullsisė mbi bazat e vetėdeklarimit etnik dhe fetar”- thuhet nė deklaratė.

Sipas AK, vendimi deklarohet nė njė kohė kur elita e intelektualėve shqiptarė kanė nėnshkruar peticionin kundėr regjistrimit etnik dhe fetar dhe kur tė gjitha komunitetet fetare janė shprehur kundėr kėtij lloj rregjistrimi si shkak i cili mund tė prish bashkėjetesėn fetare.

Panorama

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,039
    Postimet nė Bllog
    22
    Pollo: “U vendos, regjistrimi etnik bėhet nė tetor”

Nė kohėn kur e gjithė vėmendja politike e vendit ėshtė fokusuar te rezultati nė KQZ, qeveria ka miratuar kohėn kur do tė bėhet regjistrimi i popullsisė. Genc Pollo, si kreu i Komisionit Qendror tė Censusit (regjistrimit tė popullsisė), ka shpallur vendimin se nė tetor do tė bėhet regjistrimi i plotė i popullsisė. Nė njė analizė pėr gazetėn, ministri mbron vendimin e Komisionit dhe arsyet pse ai u shty deri nė tetor. Ndryshe nga ēfarė pritej dhe u komentua nė muajt e mėparshėm, regjistrimi do tė pėrmbajė sėrish tė tri pyetjet “provokative”. Nė letrėn qė do tė plotėsojė ēdo shqiptar, do tė kėrkohet etnia, feja dhe gjuha. Pollo konfirmon se tė tria kėto pyetje do tė jenė opsionale, pra jo tė detyrueshme pėr tė marrė njė pėrgjigje. Por, duket se zėri i atyre qė kundėrshtuan fort regjistrimin etnik, ka marrė njė pėrgjigje, edhe pse pak evazive. Ndryshe nga regjistrimi i parashikuar nė prill, Komisioni, sipas ministrit Pollo, ka vendosur tė “vėrtetojė” deklarimin. “Edhe ligji pėr censusin do tė pėrmirėsohet e plotėsohet paraprakisht me normat e mbrojtjes sė tė dhėnave personale e ndėshkim pėr deklaruesit gėnjeshtarė”, shkruan Pollo nė analizėn e tij. Ndėshkimi pėr deklaruesit gėnjeshtarė ėshtė njė lloj mbrojtjeje nga frika e shkėmbimit tė kombėsisė, qė po trumbetohet fort gjatė muajve tė fundit. Sidoqoftė, ngelet pėr t’u parė se si do tė ndryshojė ligji, se cilat do tė jenė sanksionet pėr “gėnjeshtarėt”. Deri tani, njė gjė ėshtė e sigurt dhe e konfirmuar nga kreu i Komisionit tė Censusit: regjistrimi do tė bėhet nė tetor, me pyetjet pėr etninė, fenė dhe gjuhėn.

Si ofiqari pėrgjegjės pėr censusin 2011 do tė doja tė njoftoja publikun e interesuar se ky numėrim i popullsisė dhe banesave do tė realizohet nė muajin tetor tė kėtij viti. Do tė doja tė rikujtoja tė gjithė se kėsaj radhe synohet tė vilet njė sasi e njė lloj informacioni shumė mė i plotė e kompleks krahasuar me tė shkuarėn, dhe qė kjo gjė do tė arrihet edhe pėrmes pėrdorimit masiv tė teknologjisė digjitale qė zė afro 1/3-n e buxhetit. Ky informacion do tė na japė njė panoramė tė plotė tė realitetit social dhe ekonomik shqiptar, do tė na bėjė mė tė ndėrgjegjshėm pėr atė qė jemi, pra, edhe pėr rrugėn deri kėtu ku jemi, por, sidomos do tė na ndriēojė nė rrugėn drejt sė ardhmes. Censusi do tė na ofrojė tė dhėna tė plota e tė sakta pėr strategji tė mirėmenduara dhe do tė na sigurojė para publike tė mirėshpenzuara. Por, me sa kam ndjekur e prekur debatin gjatė 18 muajve tė fundit mbi kėtė ushtrim tė madh shoqėror e shtetėror, druaj se polemika e mediatizuar do tė shmangė opinionin profesional mbi natyrėn e dobinė e censusit nė pėrgjithėsi dhe do tė fokusohet te pyetjet “sensitive” tė pėrfshira nė pyetėsor: ato mbi gjuhėn amtare, pėrkatėsinė etnike dhe atė fetare. E rimarrim kėtė temė pasi njoftuam katėr muaj mė parė se censusi i planifikuar fillimisht pėr t’u mbajtur nė prill 2011, u shty pėr mė vonė, pasi nuk dukej e kėshillueshme mbajtja njėkohėsisht me fushatėn e zgjedhjeve vendore. Sot besoj se tė gjithė biem dakord se ky ishte vendimi i duhur. Gjithashtu, ėshtė momenti tė rikonfirmojmė se pyetjet e mėsipėrme do tė jenė pjesė e pyetėsorit. Me veēorinė, siē e kemi sqaruar shpeshherė mė parė, se kėto tė tria ndryshe nga pyetjet e tjera, do tė jenė opsionale; pra, i anketuari mund tė zgjedhė tė mos pėrgjigjet. Edhe ligji pėr censusin do tė pėrmirėsohet e plotėsohet paraprakisht me normat e mbrojtjes sė tė dhėnave personale e ndėshkim pėr deklaruesit gėnjeshtarė.
    Ėshtė rasti gjithashtu, pėr tė vėnė nė pah argumentet nė favor tė vendimit tonė, qė tė shqyrtuara me gjak tė ftohtė, mendoj qė janė mė shumė se bindėse.
    Sė pari, ne nuk po bėjmė asgjė tė re nė historinė e shtetit shqiptar (edhe po tė ishte kėshtu nuk ėshtė e qortueshme nė vetvete, por, nė rastin tonė, thjesht nuk ėshtė e tillė). Ju kujtoj se nė periudhėn midis dy luftėrave botėrore, nė vitin 1923 dhe nė vitin 1930, janė kryer dy censuset e para, tė cilėt kanė mbledhur tė dhėna pėr kėto ēėshtje (prej asaj kohe i kemi ato pėrqindje pėr minoritetet etnike e komunitetet fetare, tė cilat kanė mbetur po ato dhe qė citohen rėndom nė publicistikė). Edhe nėn regjimin komunist kjo praktikė vazhdoi (duke iu pėrshtatur mohimit tė fesė e ateizmit tė imponuar qė nga viti 1967) deri nė regjistrimin e ’89-s, kur nė krye tė partisė sė vetme dhe tė shtetit njėkohėsisht, ishte Ramiz Alia.
    Sė dyti, tė gjitha vendet e Europės, vende ish-komuniste qė tashmė janė anėtarė ose ende aspirantė tė Bashkimit Europian, kanė realizuar censime tė tilla, madje mes tyre edhe vende me pakica jo tė vogla e me relata jo rrallė problematike si Rumania, Bullgaria e shtetet e ish-Jugosllavisė. Njė shembull i freskėt: Mali i Zi e nisi kėtė proces pak muaj mė parė pas njė polemike pothuajse shkatėrruese, ku u pėrplasėn jo vetėm politikanėt e Podgoricės me ambasadorin e Beogradit, por edhe Kisha Malazeze me atė Serbe, secila me pretendimet e shifrat e tyre pėr natyrėn etnike tė banorėve tė vendit fqinj; por shteti malazez e realizoi censusin me kėto pyetje brenda. Edhe vende tė Europės Perėndimore censojnė popullsinė me tė tilla pyetje (nė ndonjė rast tė veēantė edhe me pyetje pėr racėn), por pėr vendet ish-komuniste, me sa kemi parė, ka qenė kėrkesė specifike e Brukselit qė ta bėjnė kėtė. Kėtu nuk ka pse bėn pėrjashtim Shqipėria. Kush ka lexuar progres-raportin e 2009-s pėr Shqipėrinė tė Komisionit Europian, mund t’i kujtohet pika 2.2 nė faqen 17-tė, ku shėnohet se “Nė Shqipėri vazhdon tė mos ketė tė dhėna tė sakta mbi minoritetet. Censusi i ardhshėm i popullsisė, duke respektuar standardet ndėrkombėtare tė mbrojtjes sė tė dhėnave personale, do tė jetė vendimtare pėr tė adresuar kėtė ēėshtje”. Personalisht nuk jam partizan i qasjes, le ta bėjmė kėtė se na e kėrkon bota. Por kriteret, kėrkesat e kushtet e BE-sė, pėrveēse janė detyrim kontraktual i Republikės (MSA ėshtė nė thelb njė traktat dypalėsh), nė tėrėsi pėrputhen edhe me nevojat zhvillimore tė vendit tonė. I shėnoj kėto fakte pėr tė theksuar se kush e ka vėrtet pėr zemėr integrimin e Shqipėrisė nė BE, duhet tė konsiderojė ēfarė thuhet nė radhėt mė lart.
    Sė treti, lidhur me ata qė kanė kundėrshtuar me shumė pasion trion e pyetjeve, do tė thosha se pėr njė pjesė tė tyre kam respekt, pasi ēmoj qė janė intelektualisht tė ndershėm dhe nė gjykimin e tyre motivohen nga droja, se mos vetėdeklarimi, si metodė standarde e aplikuar pėr censimin nė Shqipėri, do tė sjellė sot shifra tė mpakura pėr shqiptarėt dhe nesėr pretendime ndaj tyre e probleme pėr ta. Unė nuk besoj se kjo do tė ndodhė. Ndonėse levantinėt e sė shkuarės mund tė jenė edhe fenomen i sė tashmes, nuk ka asnjė arsye pėr tė besuar se shqiptarėt e vitit 2011 do tė rrėfejnė tė dhėna identitare tė ndryshme nga ato tė gjyshėrve tė tyre 80-90 viteve mė parė. Faza e demoralizimit kolektiv akut, tė akumuluar ne fund tė regjimit komunist e tė shpėrthyer nė vitet e para tė tranzicionit, ėshtė pėrfundimisht e arkivuar. Emblema e saj, anijet e mbushura deri ne majė tė direkut me masė njerėzore, luhatet midis kujtimeve tė dhimbshme e prodhimeve kinematografike. Sot, shqiptarėt udhėtojnė pa viza pėrmes kufijve qė dikur ishin mollė e ndaluar pėr tė cilėn rojet e mė pas natyra e rrethanat, merrnin jetė njerėzish guximtarė e tė dėshpėruar. Sot, Shqiptarėt kategorizohen nga Banka Botėrore si vend me tė ardhura tė mesme tė larta (upper middle income country), ndėrkohe qė dhjetė vjet mė parė ishim tri shkallė mė poshtė, tok me mė tė varfrit e planetit nė kategorinė tė ardhura tė ulėta (low income country). Nėn regjimin komunist ishim tė izoluar, nė dekadėn e parė tė tranzicionit ishim tė pasigurt, madje tė kėrcėnuar. Sot, Kosova ėshtė e pavarur dhe ne jemi anėtarė kontribues nė aleancėn mė tė fuqishme tė kohėrave dhe aspirojmė pėr tė hyrė nė unionin qė paqtoi e begatoi kontinentin e vjetėr. Atėherė vlen tė behet pyetja, pse nė vitin e largėt 1923, kur populli ynė ishte i varfėr e i pashkollė, kur kishte vetėm tre vjet qė jetonte nėn njė shtet kombėtar mezifunksionues nga brenda, e tė dobėt kundrejt fqinjėve e Fuqive, banorėt e kėtij vendi u deklaruan gati tė gjithė me etni shqiptare? Ose e formuluar ndryshe, pse duhet tė druhemi se nipėrit e mbesat e shqiptarėve tė vitit 1923, tė cilėt jetojnė nė avantazhe tė paimagjinueshme asokohe, do tė deklarohen diēka tjetėr nga ajo qė janė e do tė mohojnė tė pamohueshmen qė ėshtė gjuha amtare, qė janė fjalėt e para tė dėgjuara nga nėna e ati e qė mbetet tipari kryesor unifikues i kombit? Realisht nuk kemi asnjė arsye.
    Disa kundėrshtarė tė trios sė censusit, duket se apriori i paragjykojnė bashkatdhetarėt e tyre si tė shitblejshėm pėr 30 groshė e tė padenjė pėr sovranitet mbi ndėrgjegjen e tyre; ata qė nuk duan tė lejojnė shqiptarėt tė deklarohen lirshėm mė ngjasojnė me Ramiz Alinė nė vitin e tij tė fundit nė krye tė Republikės Popullore Socialiste, kur demarsheve ndėrkombėtare pėr demokratizim e pluralizėm, u gjegjej se “nuk mund t’i lemė (shqiptarėt) tė votojnė lirshėm, pasi jemi popull i vogėl pėr t’u ndarė mes shumė partive(?!). Fushata anticensus, qė jo rrallė nėnkupton njė kompleks inferioriteti kolektiv e ndonjėherė merr edhe nuanca haxhiqamiliste, sė fundmi ėshtė shfaqur duke marrė nė patronazh ēėshtjen kombėtare. Nė njė mjedis plural, kjo ėshtė mė se e mundur dhe e ligjshme; nė Europė kanė fituar vota parti qė pozicionohen kundėr emigracionit prej Botės sė Tretė; te ne kėto 21 vite, unė kujtoj njė dyzinė partish politike qė vetėm kanė tentuar zhurmshėm tė identifikohen mė stemėn e kastriotėve e tė polemizojnė me fqinjėt tanė problematikė. Lexuesit tė informuar ėshtė e panevojshme t’i kujtoj rezultatin elektoral tė tyre, por si njeri i prirur nga e mbara, do e shihja tė dobishme edhe lėvizjen e atyre qė flamurin kombėtar e kanė shpallur pelerinė private; nėse kjo lėvizje do tė nxiste pozitivisht krenarinė etnike dhe pėrmes evokimit tė vlerave tė moēme e tė sotme, do tė inkurajonte edhe deklarimin “jam shqiptar”, nė tetor tė kėtij viti. Gjej njė model te tifozėt kuq e zi tė Kombėtares tonė tė futbollit qė nė mėnyrė shumė mė tė sinqertė, mė pasiononte e sidomos mė tė fisme, e luajnė bukur kėtė rol.
    Por pėrmendja e ēėshtjes kombėtare mė jep rastin tė hedh nė kartė ndonjė mendim mbi kėtė temė. Pėr mua t’i shėrbesh ēėshtjes kombėtare, sidomos kur ke gjė nė dorė, do tė thotė tė punosh pa u lodhur e me shumė pėrkushtim e pėrulėsi, qė tė kemi njė shtet me institucione efektive e tė besueshme, qė tė gjithė, pėrfshi edhe politikanėt, t’u nėnshtrohen normave tė Kushtetutės dhe ligjit; tė kemi Financa publike tė shėndosha dhe me to tė bėjmė ēmos pėr t’u dhėnė njerėzve shkolla, spitale, rrugė cilėsore e plot tė tjera kėsisoj; dhe sidomos t’u japim atyre lirinė e sigurinė qė tė ndjekin vetė gjithsecili rrugėn e mbrothėsisė e tė lumturisė. Atėherė edhe tė tjerėt tė respektojnė mė shumė dhe Europa tė pranon mė kollaj. Por, kur tė gjithė, sė fundmi edhe njė raport i monitorėve tė BE-sė, tė thonė se i ke kthyer nė pazar tė gjėsė sė gjallė emėrimet nė pushtetin e tretė, ti varesh pėr duarsh te ēėshtja kombėtare dhe pretendon se je si Atllasi qė mban botėn, pra, ēėshtjen mbi shpinė, atėherė me sjell ndėr mend atė shprehjen e famshme mbi strehėn e fundit pėr tė cilėn ia vlen tė shkruajmė sėrish.
    P. S. Siē kemi vėrejtur edhe tjetėr herė, fjala regjistrim, e pėrdorur nga ligji i vitit 2000 pėr tė pėrshkruar mbledhjen e tė dhėnave mbi popullsinė, banesat, ndėrmarrjet etj. Pėr qėllime statistikore ( pra, tė dhėna tė anonimizuara), ėshtė tejet e papėrshtatshme, pasi kuptimi i fjalės regjistrim tregon njė lidhje tė pandashme identitare tė personit ose tė gjėsė sė regjistruar. Nė vend tė saj volit tė pėrdorim fjalėn census, tė pranishme nė botimet e herėpashershme tė Fjalorit tė Gjuhės Shqipe e qė ėshtė termi i adoptuar nga latinishtja, jo vetėm nė gjuhėt neoromane, por edhe nė gjuhė si anglishtja e gjermanishtja.

*Genc POLLO ėshtė ministėr dhe kryetar i Komisionit Qendror tė Censusit

Aleanca Kuq e Zi, degė nė Itali

Aleanca Kuq e Zi ka themeluar degėn e saj edhe nė kryeqytetin e Italisė. Nė njė takim me studentė dhe lektorė shqiptarė e italianė, nė Universitetin e La Sapienzas nė Romė, u diskutua mbi sfidat e integrimit tė Shqipėrisė dhe vlerat e identitetit kombėtar, si dhe u nėnshkrua nga tė pranishmit peticioni kundėr regjistrimit mbi bazat e vetėdeklarimit etniko-fetar. Nė auditor u kritikuan ashpėr tendencat pėr njė regjistrim etnik dhe fetar nė Shqipėri, Kosovė, Maqedoni dhe mė gjerė, si njė rrezik pėr tensione dhe destabilizim politik. Aleanca Kuq e Zi deklaroi se ka ardhur koha qė tė mbrohen tė drejtat e emigrantėve nė ēdo aspekt, si dhe duhet t’u garantohet e drejta e votės atje ku jetojnė. Nė takimin, ku ishte i pranishėm edhe Kreshnik Spahiu, zv.kryetar i Kėshillit tė Lartė tė Drejtėsisė, u premtua se nė vitin 2013 edhe emigrantėt do tė kenė tė drejtė tė votojnė.

Panorama

Tema tė Ngjashme

1. Rreth Pėrhapjes Sė Islamit Ndėr Shqiptarėt
    Nga cobra nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Tetova - Informacione tė pėrgjithshme
    Nga Davius nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 01-10-2007, 15:16
  3. Nga Iliret deri tek Shqiptaret!
    Nga tani_26 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 06-03-2007, 21:53
  4. Islamizimi te shqiptaret!
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-03-2006, 17:38
  5. Islamizimi te shqiptarėt
    Nga Agron Jozef Mje nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 31-03-2004, 05:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •