Kinematografia eshte ekonomi+art. People-s, mendoj se e ka fjalen per kete te dyten, pra pjesen artistike te regjizorit, pra ate se sa i ndershem eshte ai ne aktin e tij krijues.Postuar më parë nga Fiori
Te siguroj une se ka patur dhe biles ka ende jo pak regjizore qe pothuaj ja kane dale mbane te bjene vepra te mirefillta arti (100% art, siç e quan ti),qe ne thelb, do te thote: film pa konçesione, pra regjizorë qe nuk tolerojne ne ekzigjencat e tyre artistike, nen pretekstin: "hajt mo, te toleroj nje çike artistikisht, qe filmi ti pelqeje nje publiku qofte dhe paksa më te gjërë "-- ky eshte thelbi i te berit art kinematografik , edhe pse jam dakort dhe e pranoj qe behet fjale per nje aktivitet artistik ku ekomonima, per dreq, ka nje rol te madh - ekonomia ne kuptimin e harxheve, kostoja e filmit, rembursimi i filmit, bla bla bla).
Po te citoj shpejt e shpejt disa emra:
nga ata qe nuk jane me gjalle do permendja Tarkovskin, Antonionin, Cassavetes, Ozu, Pazolini, Bresson, Serguei Paradjanov e ndonje tjeter.
Nga te gjallet (qe jane ende ne aktivitet), numerohen me kokrra, por prap se prap ka: Jean Luc Godard, Kiarostami, Bruno Dumont, Terrence Malick, Jim Jarmouch, Jia Zhang-ke, e ndonje tjeter.
Po ta vesh ré me kujdes listen, dis syresh si Tarkovski apo Paradjanov i kane bere filmat e tyre ne epoken sovjetike (ky i dyti ka henger ca viet te mira burgu !!), dhe nuk eshte rastesi qe ata jane ne listen e më lartme: kjo konfirmon qe arti i madh, ne vlerë absolute, mund te prodhohet vetem nen shtypje, nen diktature.
Po ashtu, tek lista e regjizoreve aktuale, ke per shembull Kiarostamin ( http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=109 ), qe i realizon filmat e tij ne Iran, nene diktaturen e shtetit më te eger islamist ne bote !
Po ashtu ne liste ke Jia Zhang-ke, nje regjizor i ri kinez (fitues kete vit i "Luanit te Arte" ne vennecia 2006 : http://www.forumishqiptar.com/showpo...97&postcount=9 ), qe arrin gati underground t'i shperndaje filmat e tij ne bote, megjithe çensurën kineze. Po te shikosh filmat e tij "Platform" ose "The world", e kupton se ç'eshte arti pa konçesione (pa lëshime !).
Por per te mos u treguar më katolikë se papa, jam dakort se ka edhe regjizore te tjere qe kane bere ndonjehere ndonje tolerim te rrallë (David Lynch, per shembull, pat bere "Elphant man", film i komanduar nga nje kompani e madhe hollywood-jane) edhe pse, pjesa tjeter e filmave te tij eshte e nje integriteti te rrallë artistik (eshte tjeter pune pastaj qe te gjithe filmat e tij, qe prej 20 vitesh, financohen nga Europa dhe JO nga USA , por eshte merita e tij qe ja ka arritur kesaj gjeje !!).
Krijoni Kontakt