Unė shkruaj shqip, nėse nuk i kupton shkrimet e mia t'i pėkthej sėrbisht, apo nė ndonjė gjuhė tjetėr botėrore (kėto tė fundit i kam mėsuar se kam dashur, pėrkunėr asaj serbe qė mė ėshtė imponuar.Postuar mė parė nga mjeshtria
Unė shkruaj shqip, nėse nuk i kupton shkrimet e mia t'i pėkthej sėrbisht, apo nė ndonjė gjuhė tjetėr botėrore (kėto tė fundit i kam mėsuar se kam dashur, pėrkunėr asaj serbe qė mė ėshtė imponuar.Postuar mė parė nga mjeshtria
MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ĖSHTĖ SHQIPTARIA
romėt dmth gjo jevgjit e? flisni ere shqip t'ju morim vesh.
3 raste personale me Jevgjit/Magjypt/Rromet
Kur flas per ta flas per 'njerez me ngjyre' qe flasin Shqip, jane sedentare(jo -nomade) dhe pergjithesisht muslimane.
Ne shkollen 8te vjecare me vune nje rrom ne patronazh. Detyra ime ishte te ulesha ne nje banke me te e ta ngrija ne mesime se ngelte ne klase. Rromi e kishte emrin Alfred Tufa. Ishte i gjate, i rraces 'kafe' (brown like the East Indians), me sy te verdhe,nuk lahej ndonjehere, e kishte morra. Fatkeqsisht morrat mi beri peshqesh edhe mua. Kur i vdiq i ati i shkova ne shtepi. Ishte pikerisht ate dite kur i bera vetes te njejten pyetje qe i beri vetes A.Hitler kur pa Hebrej Hasidike neper lagjet e Vienes: "Mor po a jane Shqiptare keta"?
Ne shkolle te mesme patem nje vajze rrome shume te mire e te urte dhe punetore. Kishim admirim per te. Askush nuk e ngacmonte sepse ajo i hapte rrugen vetes dhe ngjallte rrespekt. Edhe sot e kujtoj me perzemersi. Ama ajo ishte sterre e zeze. Nuk e pashe ti afrohej ndonje djale ndonjehere. Seleksionimi rracor me beri pershtypje por nuk e dija ende se ishte rracor ne thelb.
Pas 5 vjetesh mungese kthehem ne Shqiperi. Ne nje klase te shkolles te mesme diku ne Kombinat shoh nje vajze qe me habiti: "C'duan Indianet ne Shqiperi"? Pyeta veten. Me pas i mblodha mend dhe e kuptova qe qendrimi ne Amerike me kishte mesuar si te mendoj ne baze rracore e jo etnike sic behet rendom ne Shqiperi.
Konkluzioni:
1)Rromi eshte rrace tjeter, por ama njeri eshte. Po e trajtove keq do te ta ktheje kusurin me te njejten monedhe sic u pa ne Kosove. Problemi rracor nder Shqiptare qendron tek fakti qe nuk jemi mesuar ende te shohim veten si anetare te nje rrace qe ka fatin/destinacionin e vet. Per kete luftoi e shkroi gjithe korpusi i Rilindasve Shqiptare duke nisur me Girolamo de Raden e vazhduar me vellezerit Frasheri e me tej.
2) Minoriteti eshte minoritet per shkak te rezistences ndaj asimilimit. Po te mos kishte rezistence atehere minoriteti do behej maxhoritet nepermjet shartimit dhe humbjes ne detin e popullates ne gji te te ciles jeton. Nqs minoriteti vazhdon te dallohet i tille packa se ka marre gjuhen e popullates pritese atehere ketu ka dicka qe nuk shkon.
Pikerisht ky shartim eshte humbja me e madhe per ne, pasi me ate rast tiparet rome futen ne detin e popullates sone pellazgjike.2) Minoriteti eshte minoritet per shkak te rezistences ndaj asimilimit. Po te mos kishte rezistence atehere minoriteti do behej maxhoritet nepermjet shartimit dhe humbjes ne detin e popullates ne gji te te ciles jeton. Nqs minoriteti vazhdon te dallohet i tille packa se ka marre gjuhen e popullates pritese atehere ketu ka dicka qe nuk shkon.
Per ata qe nuk e done racizmin shqiptar se pari klikoni ketu: http://www.stormfront.org/forum/prin...d.php?t=174567
dhe shikoni çfare shkruajne te tjeret per ne.
Rracizmi qe behet nga keta tipat si te keto faqet qe i ke derguar ti eshte rracizmi me i kot ne bote. Pse te bejme krahasime ne mes te shqiptareve dhe te ceceneve? Nuk eshte gjithcka e varur te ngjyra e lekures sepse po te ishte ashtu ne jemi me te bardhe se francezet, spanjollet, nje pjese e madhe e italianeve e shume shume rraca tjera evropiane. Apo mos ka lidhje perseri gjithcka me fene e shqiptareve?!Postuar mė parė nga alibaba
Me dy tre fotografi dmth u konstatoka aq lehte se a jemi ne evropiane apo jo? Sidoqofte forumet mos i merr kurre per baze sepse nese i merr seriozisht e tregon mospjekurin tende.
PS: Mos harro o Alibaba se shumica e atyre qe na paskan krahasuar me cecene e me rraca aziatike qenkan serbe me pseudonime cetnik e gjera te ngjajshme. Nese ka ndonje rrace ne Ballkan nga pamja fizike qe i ngjajne me se shumti turqve ata jane serbet pa dyshim fare(edhe pse e kane mbajtur fene ortodokse).
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga panchovilla : 15-01-2006 mė 21:45
Hardworking pays off in future, laziness is paying off right now
Drita me duket se ti ke humbur dicka e jo shqipetaret.E sa i perket kolegeve tua me siguri menduan ndryshe ne pikepamje negative per ty me siguri.E sa i perket shkollimit ndoshta ti vete nuk je shkolluar e ja le fajin tjeterkujt.Ketu ne perendim shkollohemi me mundesit tona sa i perket kulures dhe tradites shqipetare.Mirepo nje gje po te them se ne shqipetaret jemi demokrat dhe e duam demokracin,ndoshta ty te mungon dicka tjeter,mirepo per disa gjera qe nuk i kupeton te lutem mos ofendo.Te kaluaren nuk do ta harroj kurre sepse e kam perjetuar luften perderisa ti ke shetitur dhe argetuar neper diskoteka.Pershendetje dhe te lutem mos e tepro dhe ofendo kombin tend nese je shqipetare.Kritikat i pranojme mirepo ofendim kurresesi.Zonjusha apo zonje PEDAGOGE nuk ke jetuar ne troje shqipetare prandaj nuk guxon te ofendosh.Postuar mė parė nga Drita_Love
PËR Oki1971
Pasi e kuptoj që je anëtarë i rij dhe gjykon sipas disa rrjeshteve duke mos e ditur as kush jamë, atëher të propozoj ta lexosh tërë kontekstin para se të shprehesh! Njeriu eshtë sikur një roman dhe mund të keqkuptohet nqs. dikush vetem i lexon disa rrjeshte!
1) Njeriu (sikur unë ashtu dhe ti) është i kufizuar dhe kurrë nuk mund ti kuptoj gjërat të cilat nuk i ka përjetuar vetë. Duke u bazuar në këtë fakt, duhet të kuptosh që "as unë as ti nuk dijmë asgjë" dhe mund të shprehemi vetem për atë që e kemi përjetuar. Atëhere, si mund të më gjykosh dhe të thuash që nuk i kam përjetuar disa gjëra? Cfarë din ti personalisht për mua dhe si mund të shprehesh në këtë mënyrë?
2) A ke harruar që njreriu kurrë nuk i kupton gjërat në qoftë se nuk pyet pse?
Prandaj, kuptoje thelbin e temes dhe atëhere e kupton që pyetja parashtrohet për ta gjetur përgigjen për atë që e kam përjetuar dhe ta shof një perspektiv tjeter!
3) TIP I DISKOTEKAVE A?
SA TRAGJIKE, SA INJORANTE, SA PA KUPTIM KUR SHPREHESH ME PARAGJYKIME NDAJ NJERËZVE DUKE U BAZUAR NË PAMJEN E NJERIUT!
JO, JO, JO!
JO TIP I DISKOTEKAVE,
JO TIP I RRUGEVE,
POR QENIE NJERËZORE NGA NJË ZYRE,
(NDOSHTA E VOGEL, POR E PËRMBAN TËRË BOTEN)
NJË ZYRE KU TINGLLON ZËRI I LIRISË,
ATY KU DISA NJERËZ KAN DESHIRË TË TREGOJNË
QË NJERIU ËSHTË SHUMË MË I LARTË SE TRUPI FIZIK
DHE ASKUSH NUK E KA VLEREN MË TË MADHE SE TJETRI.
FALIMINDERIT PËR SHKRIMIN DHE LAJMROHU PRAP,
POR MË SË PARI PYETE VETEN: KUSH JAMË UNË,
NGA JAMË UNË, PSE JAMË UNË, KU JAMË UNË DHE KU MBAROJ UNË?
ATËHERE ME SIGURI E KUPTON QË NUK DIN ASGJË, NUK JE ASGJË, VETEM NJË PIK NË KOSMOS ME NJË DETYRË NJERËZORE: TA PARASHTROSH PYETJEN PSE?
KJO VLEN PËR TY, VLEN PËR MUA, VLEN PËR TË GJITHË...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Drita_Love : 16-01-2006 mė 07:44
Dua te jem e lirė,te fluturoj,ZOTIN ta gjej dhe pėrjetoj, qė ne momentin e vdekjes tė mos mendoj qė kurrė as nuk jetova!
Panchovilla ato qe jane shkruar ne ate forum me te vertete jane gjera te kota.Postuar mė parė nga panchovilla
Por sidoqofte mbaje mend nje gje:
Dhuna kerkon dhune.
Racizmi kerkon racizem.
Me vjen shume mire qe u lajmerove dhe do ta tregoj se une ne qofte se beje debat me dikend atehere do te thote se une kam respekt ndaj atij personi.Do te thote te respektoj do te them nuk ke nevoj te besh paragjykime se a jam dikushi apo askushi me gjithe respekt per juve desha vetem te tregoj se keni thene qe nuk keni jetuar ne trojet Shqipetare atehere si mund te besh paragjykime per te gjithe shqipetare.Nuk mundemi ta akuzojme tere populluin shqipetare nese vetem nje shqipetare nuk eshte i mire d.m.th duhet te mendojme pak me gjere.E dyta me duket se je person mjafte i menqur me vjen keq se e ke kesi mendimi mirepo jetojm ne shtete demokratike dhe mundemi ta shprehim mendimin.E ne fund desha te them se me letren tende siq e kuptuva pak me gjeresisht ja dhave vetevetit pergjigje dhe me vjen mire.Une nuk ofendoj dhe nuk them se "nuk din asgje" dhe" nuk je asgje" por vetem te them me plote respekt moter me vjen mire qe debatuam dhe kisha pasur deshire qe ta kupetosh popullin Shqipetare se jemi shqipetare.Pershendeteje.Postuar mė parė nga Drita_Love
Krijoni Kontakt