Close
Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 82
    i/e regjistruar Maska e Drita_Love
    Anėtarėsuar
    06-11-2005
    Vendndodhja
    SWEDEN
    Postime
    101

Racizmi dhe shtypja andaj minoriteteve...

Jamė 26 vjecare nga Suedia, vetem sa kam diplomuar kėtu. Mė falni ne qoftė se bėj gabime nė gjuhen shqipe por kurrė nuk kam jetuar nė vende shqiptare. Sidoqoftė: Mua mė intereson shumė pėrse shqiptarėt nė perendim nuk janė tė interesuar tė shkollohen fare sepse kjo ėshtė njė pyetje tė cilen shumė nga kolegėt e mi (pedagoge) mė pyesin, dhe pėrse shumė shqiptarė i urrejnė racat tjera?

E ndieva veten shumė tė ofenduar kur njė kolegė e imja suedeze mė tha: nuk mund tė besoj qė je shqiptare sepse je ndryshe. E ndiej veten sikur populli shqiptare dicka ka humbur... Ku janė intelektualėt, ku janė tė gjithė idolet e mi me tė cilet i shikoja nė televizion dhe tė cilėt kėrkonin demokraci? Kėta njerėz i doja shumė kur isha fėmi, por ku janė tani? Ku ėshtė demokracia? Ku jemi ne sot? Nuk i takoj kėta njerėz nga populli shqiptarė nė jeten e pėrditshme, por mė mungojnė teper!

Prandaj ju lutem lajmrohuni, dhe ma ktheni ėndrren time!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Drita_Love : 03-01-2006 mė 03:55
    Dua te jem e lirė,te fluturoj,ZOTIN ta gjej dhe pėrjetoj, qė ne momentin e vdekjes tė mos mendoj qė kurrė as nuk jetova!

i rregjistruar Maska e mjeshtria
    Anėtarėsuar
    03-12-2004
    Vendndodhja
    Shtetet e bashk.
    Postime
    60
    teme e bukur

qe te te vleresoje dikush per keto qe po thua ti do te ishte rast ideal nese behet fjale per nje shtet te forte dhe qe i rrespekton te vegjlit. te vegjlit dhe te paktet. nqs ky respekt do te shtrihet ne historine e atij vendi do te ishte shume mire.

por me te vegjlit c'fare ndodh? Edhe nqs kane respekt per te tjeret: kush i vlereson? kush e konsideron? pra nuk bie ne sy te pasurit e respektit nga ana e te vegjelve per te tjeret.

ka raste kur te vegjlit po e moren gishtin te marrin doren. po moren fuqine behen njerezit me te keqinj. ka raste qe edhe nese nuk e kane fuqine ne dore perseri ate ndjenjen per ti ulur te tjeret e shprehin ne menyra te tjera. kjo ndodh kur mungon kultura dhe edukimi.

ne si shqiptare futemi ne kategorine e te vegjelve. edhe po treguam respekt per dike nuk do te na e vere re njeri. por nqs ajo shoqja jote suedeze ka vene re ate (se shqiptaret jane te paedukuar dhe racista) kjo do te thote se ka pasur kontakte me injorante kryenece- injoranti eshte gjithmone me i forti dhe fituesi dhe e sheh veten me lart dhe di gjithmone te gjeje gabime. dhe me kete injorance qe ka gjen forcen edhe te jape vleresime.

rasti i shqiperise duhet pare keshtu (dhe duhet kuptuar):

1. Je ne nje vend shume te civilizuar: Suedi.

2. Je ne Europen qendrore dhe ne si zone lindore (le te themi me mire Ballkan) jemi me ndryshe se ata. Edhe si natyre jemi me te eger dhe shume sjellje normale tonat mund ti duken shoqes tende si shume te egra.

Nqs kjo shoqja jote do te vinte ne vendin e ketyre njerezve te paedukuar sic ajo i vlereson (dhe me nje vleresim qe ajo ka bere direkt tregon deri ne nje fare pike injorancen e saj per shqiptaret- nuk po e fajesoj shoqen tende) do te gjente ne shqiperi njerez te rralle qe nuk do i gjente kurre ne suedi.

3. Zarari i shqiptareve nuk do e preke ate shoqen tende, me shume demton vete shqiptaret. Zarari qe mund te them se ka prekur Suedezet nga ballkanasit eshte vrasja e ministres suedeze nga serbi.

4. Duhet te kuptoje se jemi vend me i varfer dhe si vend i varfer jemi derdhur ne europe nga halli ashtu sic jane derdhur edhe greket disa vjet perpara nesh.

5. Dhe ndersa jemi vend i varfer jemi te izoluar. Dhe ky izolim ben qe ajka e shqiperise, per te cilen ty te dhemb zemra, te mos kete mundesi te vije ne europe dhe ta tregoje veten.

6. Theksoja asaj shoqes se nqs ka ate ide per shqiptaret, per te bere nje analize do te bente mire te vinte ne shqiperi.

7. Thuaji se shqiptaret qe jane ne shqiperi dhe qe nuk kane ardhur ne Suedi kane akoma frike nga vikinget. Ne i kujtojme ata te ashper si vikinget

i/e regjistruar Maska e Drita_Love
    Anėtarėsuar
    06-11-2005
    Vendndodhja
    SWEDEN
    Postime
    101

Wow!!!

Faliminderit pėr kėto kėshilla, me tė vėrtet ishin kėshilla tė mira por tė gjitha i kam thėnė dhe unė. Me tė vėrtet jamė nė takord, personalisht e kam bindjen shumė tė mirė pėr shqiprinė dhe kjo kolegja ime e kishte fjalen pėr Kosovo-shqiptarėt!

Vetėm duhet tė kuptosh qė nė shoqrinė time nuk lejoj kurėfare ofendime ndaj popullit tim dhe i bėj tė gjitha pėr tu ndier krenare. Vetėm problemi ėshtė qė sipas statistikes, duke mos e marr parasysh shqiptarėt nga Shqipria, kosovaret kan shumė probleme kėtu dhe beso ose mos beso akoma nuk e kam takuar njė kosovarė tė diplomuar kėtu. Kjo nuk do tė thotė qė nuk ka vetem unė akoma nuk i kam gjetur!

Faliminderit shumė pėr kuptimin tėnd, por mė trego dicka tjeter: NGA VJEN IDEJA PĖR SHQIPRINĖ ETNIKE? A ĖSHTĖ SHQIPRIA ETNIKE EDHE ĖNDRRA JOTE?
    Dua te jem e lirė,te fluturoj,ZOTIN ta gjej dhe pėrjetoj, qė ne momentin e vdekjes tė mos mendoj qė kurrė as nuk jetova!

Perjashtuar Maska e bashki
    Anėtarėsuar
    22-12-2005
    Postime
    117
    Citim Postuar mė parė nga Drita_Love
    Faliminderit pėr kėto kėshilla, me tė vėrtet ishin kėshilla tė mira por tė gjitha i kam thėnė dhe unė. Me tė vėrtet jamė nė takord, personalisht e kam bindjen shumė tė mirė pėr shqiprinė dhe kjo kolegja ime e kishte fjalen pėr Kosovo-shqiptarėt!

Vetėm duhet tė kuptosh qė nė shoqrinė time nuk lejoj kurėfare ofendime ndaj popullit tim dhe i bėj tė gjitha pėr tu ndier krenare. Vetėm problemi ėshtė qė sipas statistikes, duke mos e marr parasysh shqiptarėt nga Shqipria, kosovaret kan shumė probleme kėtu dhe beso ose mos beso akoma nuk e kam takuar njė kosovarė tė diplomuar kėtu. Kjo nuk do tė thotė qė nuk ka vetem unė akoma nuk i kam gjetur!

Faliminderit shumė pėr kuptimin tėnd, por mė trego dicka tjeter: NGA VJEN IDEJA PĖR SHQIPRINĖ ETNIKE? A ĖSHTĖ SHQIPRIA ETNIKE EDHE ĖNDRRA JOTE?
    Shqiperia etnike me mire te quhet e bashkuar pra ka qene nje enderr e parealizuar e shqiptareve, dhe tash po veprohet qe te realizohet.
    Dy shtete me nje gjuhe me nje popull nje gjak nje kulture ēdo gje tjeter te perbashket, te kene nje kufi ne mes eshte absurde.

SupremacY Maska e IL__SANTO
    Anėtarėsuar
    23-08-2004
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    4,248
    Shume e nderuar Drita_Love.Ne rradhe te pare po te flas per shkollimin.Shqipetaret ne Perndim nuk i kane mundesite per tu shkolluar pasi Kurbeti eshte per Rritjen e Mireqenies dhe jo te Shkollimit.Ne rradhe te Dyte thuaj asaj shoqes tate Suedeze se nuk ka jetuar ne kohen e Xhaxhit Enver qe te dinte cfare ishte Uria.Sa per Urrejtjen ndaj Rracave te tjera dhe kjo ka shpjegimin e vet mbasi kur neve shqipetaret u versulem neper Europ dhe na priten me kembet e Para sikur te ishim JASHTETOKESOR dhe jo RRAC HUMANE dhe ne kete menyre lindi menjehere ndjenja e "Urrejtjes" ose me sakte e mosbesimit ndaj te tjereve.Prandaj mos u shqeteso se ka dhe me keq.Provo te vish ne Itali te shofesh si na trajtojne dhe pastaj me thuaj te mos jemi Rracista.Ja kalofsh mire atyja

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-03-2005
    Postime
    359
    Drita_Love, mbase edhe une jetoj ne Suedi, po te korigjoj pak kur thua se nuk ka shqiptar qe kane studiu ne Suedi, apo se paku ti nuk ke takuar. Nuk e di ne cfar pjese te Suedis jeton ti, mirepo ka nje numer te konsiderueshem shqiptaresh neper universitete suedeze, po ashtu eshte nje numer i madh i shqiptarve qe sot kane diplomat e ketyre universiteteteve.
    Kishe shkrujt me lart se kolegja jote te ka thene se nuk i besohet se je shqiptare, pasi ti qenke me ndryshe, na sjell ti informacion se ne c'baza ka vlersuar kulturen shqiptare ajo. A ka qene ndonjehere ne nje nga trojet shqiptare? Sa ka pas kontakte me shqiptaret qe jetojne ne Skandinavi? Me nje fjale, nga kush ka mesuar per shqiptaret, direkt permes kontakteve, apo permes librave.
    Une tash jam ne Universitet ne Suedi, shpresoj te diplomoj se shpejti. Kam kontakte me suedez dhe nacionalitete tjera, asnje prej tyre nuk me ofendon dhe nuk ma c'vlerson kulturen. Perkunder se une kam qejf te gjeje ndonje sikur ajo kolegja jote qe flet me fjale te ndonje serbi apo greku per shqiptaret.
    Mbaje krenarine e te qenit shqiptare.

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anėtarėsuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    Jamė 26 vjecare nga Suedia, vetem sa kam diplomuar kėtu. Mė falni ne qoftė se bėj gabime nė gjuhen shqipe por kurrė nuk kam jetuar nė vende shqiptare. Sidoqoftė: Mua mė intereson shumė pėrse shqiptarėt nė perendim nuk janė tė interesuar tė shkollohen fare sepse kjo ėshtė njė pyetje tė cilen shumė nga kolegėt e mi (pedagoge) mė pyesin, dhe pėrse shumė shqiptarė i urrejnė racat tjera?

E ndieva veten shumė tė ofenduar kur njė kolegė e imja suedeze mė tha: nuk mund tė besoj qė je shqiptare sepse je ndryshe. E ndiej veten sikur populli shqiptare dicka ka humbur... Ku janė intelektualėt, ku janė tė gjithė idolet e mi me tė cilet i shikoja nė televizion dhe tė cilėt kėrkonin demokraci? Kėta njerėz i doja shumė kur isha fėmi, por ku janė tani? Ku ėshtė demokracia? Ku jemi ne sot? Nuk i takoj kėta njerėz nga populli shqiptarė nė jeten e pėrditshme, por mė mungojnė teper!

Drita_Love !
    Nuk e di nga e more kete perfundim qe shqiptaret ne perendim nuk jane te interesuar te shkollohen.Kjo eshte thjesht vetem nje mendim i yti personal qe ska te bej aspak me realitetin.Nuk mund te mohoj qe ndoshta ne rrethin ku jeton ti ka me pak shqiptare , dhe mundesia te i njofish eshte me e vogel,por fakti qe jane te pa arsimuar nuk qendron fare.Njoh shume familje pikerisht ne Suedi qe femijet e tyre kane arritur suksese te shkelqyera ne cdo lami studjimi sa qe edhe suedezet i kan lakmi.
    2. Populli shqiptar nuk ka humbur ,perkundrazi eshte ne prag te fitores me te madhe historike.E sa u perket atyre demokrateve qe i kemi pare kur kemi qene me te rinje neper tv, ata tani me jane zevendesuar me njerez qe punojne dhe jo me te tille qe shesin patriotizem vetem me fjale neper media te ndryshme .
    3.Shqiptaret jane popull qe e din cfar do te thote te jesh i perulur dhe i nenqmuar, andaj kurr nuk i nencmojne te tjeret, perkundrazi me duket qe jemi popull qe cdo here i kemi dhene te drejte te ligut , te pafuqishmit dhe e kemi ndjere cdo here dhembjen e tjetrit, pasi keto i kemi perjetuar vete me shekuj.
    4.Ideja per Shqiperi etnike nuk vjen si rrufe nga qielli e dashur. Me kete "ide" dhe me kete deshire na kane kenduar qysh ne djep ninulat e para, e kemi mesuar alfabetin duke e nderlidhe cdo here me L-liri dhe B-bashkim. Keto nuk jane ide, por heret a vone, femiu bashkohet me nenen, kjo eshte me se e natyrshme, sepse kemi nje gjak, nje gjuhe, dhe nje emer.

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    Nuk eshte e vertete qe Shqiptaret nuk jane te interesuar mbas arsimit.
    Eshte varferia ajo qe imponon te punojne qe heret e te lene shkollimin.

Ne universitetin ku kam qene ne Itali ne te gjitha deget nxenesit me te shkelqyeshem kane qene dhe jane Shqiptaret.

Ne Valencia te Spanjes ishte nje vajze shqiptare nga Shkupi qe profesoret e permendnin si fenomenale dhe ishte krijuar nje aureole e vertete simpatie per studentet shqiptare.

Por qe te besh shkolle duhen lek...lek s'kemi e kshuqe duhet punojme njehere e pastaj shkollohemi.

Un kam njoft e po njof dita ditesh bylmeza qe jane lind e rrit ne perendim,italian e spanjolle brez mbas brezi e nuk din me ba llogarite ne dyqan..perdorin makinen llogaritese..

Shqiptaret? eh mire mire..nuk gjen plak e plake...bjeri malesive nga te dush ti...nga e dukagjinit,martaneshit etj qe nuk din me shkrujt e lexu e me ti ba llogarite pa problem fare..

Po varferia eshte dere hekuri...pa lek nuk studiohet.
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

i/e regjistruar Maska e Poeti
    Anėtarėsuar
    18-03-2003
    Vendndodhja
    Ferizaj-Kosovė
    Postime
    4,216

Unė pėr vehten time nuk kam jetuar nė perėndim, por kam shijuar se ēfarė don tė thotė diskriminimi racor duke punuar nė vitet 1990-1992 si punėtorė krahu nė Greqi (edhepse kisha diplomėn e fakultetit ne gjep), sepse pushteti i atėhershėm nė Kosovė nuk mė lejonte tė punoj nė profesionin tim.
    Duke e ditur historikisht se shqiptarėt kurrė nuk kanė qenė pushtues dhe kurrė tė tjerėt nuk i kanė shikuar si racė e papastėr ose e nėnqmuar, nuk dije kah ideja qė ne jemi racist. Ka diku popull nė botė qė i mbronė dhe i ēmon tė vegjlit mė shumė se ne? Nėse shoqja jote suedeze ka kėtė bindje, pa na e sjell pak nė Kosovė dhe le tė bindet vet se ēfarė jemi ne.
    Sa i pėrket shkollimit tė shqiptarėve nė botė dhe nė perėndim nė veēanti, mund te tė numroj qindra raste kur edhepse kanė pasur vėshtirėsi gjuhėsore, shqiptarėt kanė arrijtur rezultate shumė mė tė mira se vendasit. Dėshira pėr shkollim shqiptarėve kurrė nuk u ka munguar, por u ka munguar mundėsia, mjetet dhe kushtet qė tė shkollohen, por dėshira kurrė jo. Vallė shqiptarėt qė nė vitėt ’70 dolėn nė perėndim, shkuan qė tė shkollohen, apo tė sigurojnė kafshatėn e gojėn? A nuk kishte mjaftė tė tillė qė edhe pas punės sė rėndė tė ditės shkonin nė kurse tė ndryshme aftėsimi? Nuk kishte tė tillė qė tė pėrndjekur nga pushtuesi ikėn nė perėndim dhe atje mbaruan studimet e lėna nė gjysmė. A nuk ka mjaft shqiptarė qė shkuan pastaj me diploma fakulteti dhe u kthyen si magjistėr apo doktor shkence, apo vazhdua tė punojnė nė laboratorėt e shteteve ku morėn tituj?
    Drita_Love, tė sygjeroj ti thuash asja shoqes tėnde tė mos gjykoj nė bazė tė njė njeriu, apo disa martapazėve (qė i ka ēdo popull) pėr kulturėn, edukatėn dhe bindjen e tėrė njė populli.
    Edhe njė gjė, mos vallė shoqja jote paska dėshirė qė ne ende tė protestojėm rrugėvė duke kėrkuar liri dhe pavarėsi dhe ende tė jemi tė rrahur e maltretuar nga plicia sėrbe, apo tė vrarė nga policia dhe ushtria sėrbe?? Jo, jo dhe jo, kjo ka pėrfunduar njėherė dhe pėrgjithmonė dhe tanui kemi institucionet tė cilat e ngrisin zėrin nė mbrojtjen e tė tė drejtave tė popullit.
    Bashkimi kombėtarė: Pėrse vallė tėrė bota insiston nė bashkimin e dy Koreve (Kores se Jugut dhe asaj tė Veriut), sepse janė njė popull, e pėrse kjo mos tė ndodhė edhe me ne, kur dihet mirėfilli se me vendimet e fuqive tė mėdha Europiane (konferenca e Vjenės) jemi ndarė mė disa pjesė dhe jemi pėrplasur nė tri shtete (pjesa e ndarė ėshtė ndarė dhe sakatosur edhe mė tutje), pėrse pra tė mos ribashkohemi ashtu sikur ishim dikur, nė njė tė afėrt jo tė largėt.
    Dhe pėr fund: Meqė unė jetoj nė Kosovė, po ua hap derėn Ty dhe shoqes sate, qė nė shpenzimet e mia tė vini dhe tė bindeni (thash tė bindeni, sepse si duket tė ka marrė mėndėt edhe ty nė qėndrimin e saj) se realiteti ėshtė krejtėsisht ndryshe nga ajo qė si mendime tė saj na e barte ti kėtu.
    Dhe vizitėn e parė do ta bėjmė nė Univerzitet tė shihni se sa student ka tė regjistruar momentalisht dhe sa kanė diplomuar kėtu qė nga viti 1968 kur ėshtė hapur shkolla e parė e lartė dhe pastaj mė 1970 universiteti. Pastaj flasim bashk.
    MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ĖSHTĖ SHQIPTARIA

I larguar Maska e panchovilla
    Anėtarėsuar
    11-09-2005
    Vendndodhja
    Milky Way Galaxy
    Postime
    502
    E ndieva veten shumë të ofenduar kur një kolegë e imja suedeze më tha: nuk mund të besoj që je shqiptare sepse je ndryshe.
    Normalisht qe duhet te ndjehesh e ofenduar. Une nuk mendoj aspak se shqiptaret jane me raciste se evropianet apo amerikanet. Psh ka shume ketu ne forum qe duke i lavderuar amerikanet i hipin ne qiell. Por ne realitet ka shume racizem. Mund t'ju jap shembuj sa te doni. Por nuk ja vlen te merremi me gjera te tilla. Une pervete nuk e lejoj te me shesi pordhe kushdoqofte as ndonje `redneck' as cfaredo lloj race tjeter. Evropen nuk e dij sepse nuk kam jetuar ndonjehere por kam degjuar raste te tilla edhe ne vende tjera. Kurse ne amerike nuk jane raciste vetem te bardhet por jane raciste qe te gjithe. Zezaket, hispaniket, azietiket,etj.
    Keshtu qe secili mendon se eshte me i mire se tjetri. Filmi `Crash` eshte shembull tipik per kete sjellje arrogante. Keshtu qe po ta krahasojme racizmin(mosekzistent) shqiptar me racizmin e kombeve tjera ka dallim si nata me diten.
    Hardworking pays off in future, laziness is paying off right now

Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Racizmi dhe darvinizmi social nė Amerikė
    Nga Gimi3 nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 30-01-2008, 10:36
  2. Londer, racizmi, debohen studentet
    Nga shefqeti11 nė forumin Emigracioni
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 19-04-2007, 01:28
  3. Racizmi - problem shqiptar?
    Nga Ullmar Qvick nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 15-02-2004, 11:25
  4. “Mafia shqiptare” - njė libėr urrejtje dhe racizmi antishqiptar
    Nga Shijaksi-London nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 06-10-2003, 01:32
  5. Shtypi italian dhe racizmi i ri ?
    Nga Letersia 76 nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 11-09-2002, 05:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •