Sa per sqarim:
Une kerkoj prova rreth "fakteve" qe nuk i kam degjuar dhe jo atyre qe i kam pohuar. Keto provat e tua te fundit nuk korrespondojne me ato qe te kam kerkuar une. Me vjen keq qe qenke lodhur kaq shume (nese behet fjale vetem per mua kuptohet) Arsyeja qe te kerkova burimin e informacioneve (qe nuk kam asnje dyshim qe ka qene anti-evolucioniste, apo kreacioniste sic quhet), eshte se desha te sigurohem per reputacionin e publikimit...sot cdokush mund te hape nje website dhe te hedhe ne qarkullim fakte te shtremberuara. Sa per ate qe thua se bej mire te shkoj ne Britani per ti vertetuar, sma ha mendja se ti ke shkuar aty per te vertetuar te kunderten...apo duhet te them se ke jetuat ne vitet 20 te shekullit te kaluar. Gjithsesi...ajo fraze e imja qe ti e more kaq direkt donte te thoshte: "faktet mund te shtremberohen sipas deshires, dhe kete gje e shof me se te arsyeshme...ai qe kerkon gjen"
Duke shpresuar te me kesh kuptuar qarte ne kete drejtim, po vazhdoj ca me tej argumentin tim.
Shume 'bold' kjo thenie. Darvini i dha evolucionit nje baze shkencore, kjo mbase lidhet ngushte me materializmin por lidhja e tij me marksizmin nuk mund te qendroje gjithsesi. E kam bere te qarte aty me lart...Marksi e shfrytezoi teorine e Darvinit per qellimet e veta. Engelsi nuk mundi te gjente nje kompliment me te madh se "Darvini i Historise" Sipas Marksit, klasa progresive e historise eshte e njejte me "mbijetesen e me te pershtatshmeve" dhe se "lufta e klases" eshte e njejte me "te papershtatshmit" Dhe kuptohet qe fundi eshte i njejte--eleminim! Sic duket qarte, Marksi e justifikoi luften e klases me perzgjedhjen natyrore. Por a mund te jete "ligji i natyres" i njejte me "ligjin e historise"? A mund te jete natyra histori? My friends...jeni shume larg! Keto te dyja mund te jene analogji te njera tjetres por kursesi binjake. Prova per te fabrikuar njerezim rezultoi ne nje deshtim fatal. Klasa ne progres per te arritur nje bote perfekte nuk mundi ti pershtatej natyres shtazarake te kesaj bote tendencat paresore te se ciles e perbejne instinktet qe rrjedhin nga prejardhja e njeriut nga kafshet.E vetmja arsye qe hipoteza e Darvinit mbrohet akoma, megjithe kontradiktat e medha qe ka ajo me shkencen, eshte lidhja e saj e ngushte me materializmin. Darvini aplikoi filozofine materialiste ne shkence dhe avokatet e materializmit, me te shquarit e te cileve jane marksiste, e mbrojne ate me cdo menyre
Sa per ate thenien e Douglas Futuyma, ajo mund te vertetoje bazen shkencore te evolucionit, por kursesi marksizmin...bindja ideollogjoke eshte tjeter gje. Shkenca nuk udhehiqet nga ideollogja por nga zbulimi.
Tani te vazhdojme ca nga ana shkencore:
Aty me lart shoh shume shtremberime te teorise se evolucionit. Se pari, evolucioni konsiston ne dy pjese, mikroevolucion dhe makroevolucion. Per sa i perket mikroevolucionit, ketu askush nuk mund te argumentoje pasi ndodh para syve tane (nese nje grup individesh te nje popullate izolohet ne nje territor (ose emigron), mutacionet gjenetike dhe selektimi natyror shkakton nje diversitet ne karakteristikat e llojit). Pra, evolucioni ne kete nivel eshte fakt . Si vertetohet kjo? Gregor Mendel e kishte pergjigjen qyshkur por askush nuk ja vuri veshin ( gje e rralle kjo per shkencen) Sot, pasi eshte studjuar hibridizimi dhe trashegimi i materialit gjenetik ne detaje, vertetohet se gjenet e trasheguara nuk kombinohen, dhe se pasardhesit shfaqin karakteristika te reja, te ndryshme nga prindrit, ndersa gjenet e tjera mbarten si "te fshehura".Si eshte e mundur qe keta peshq u hodhen po vete ne toke dhe u kthyen ne zvarranike, zogj, gjitare... (edhe njerez)...e miliona specie te tjera mbi Toke??!
Ata kurre s'kane gjetur qofte edhe nje forme kalimtare si psh. nje gjysmepeshk-gjysmezvarranik, ose nje gjysmezvarranik-gjysmezog
Per sa i perket makroevolucionit, kjo eshte pjesa me e koklavitur qe dashur ose pa dashur shtremberohet, keqinterpretohet...ose konsiderohet si nje hipoteze. Arsyeja eshte e thjeshte--makroevolucioni nuk mund te studjohet direkt. Evolucioni nuk eshte progres, qe do te thote, nuk mund te flasesh per evolucionin si nje varg permiresimesh nga format me elementare te jetes deri ne ato me komplekset...deri tek njeriu. Ky interpretim eshte i gabuar . Te gjitha speciet rrjedhin nga nje paraardhes i perbashket, qe do te thote se ato nuk rrjedhin nga njera tjetra. Ne kete veshtrim, majmuni nuk eshte bere njeri nepermjet punes apo ndonje mekanizmi tjeter. Majmuni dhe njeriu kane nje paraardhes te perbashket karakteristikat e te cilit jane te ndryshme (extinct).Kjo eshte njera nga arsyet qe format e ndermjetme (intermediate), jane shume te rralla. Me kalimin e kohes, speciet jane modifikuar per tu pershtatur kushteve te mjedisit. Duke qene se keto fakte nuk mund te vertetohen direkt, spekullimet nuk mungojne. Dhe natyrisht qe lind pyetja: Si u krijua gjallesa e pare ne toke?
Ja pra qe vijme ne pyetjen e krijimit...qe edhe pse lidhet me evolucionin, eshte nje tjeter koncept. Llogjikisht, qe evolucioni te ndodhe, padyshim qe kerkon ekzistencen e materies. Dhe kur materia eshte prezente atehere mund te flasim per selektim natyror, selektim seksual, mutacione gjenetike, rekombinim, gene flow, apo genetic drift. Mendohet qe faza fillestare ka qene replikimi i materialit gjenetik (ADN & ARN). Kjo per shkak se sekuenca te ndryshme te ADN-se apo ARN-se shfaqin veti katalitike. Nuk eshte e vertete qe enzimat jane ato qe bejne te mundur nje reaksion kimik--enzimat shpejtojne nje reaksion kimik. Por duke qene se shkencetaret ende nuk jane ne gjendje te shpjegojne plotesisht natyren e informacionit gjenetik (e kam pranuar dhe ne postin e mesiperm), kjo mbetet thjesht nje hipoteze panvaresisht nga evolucioni. Mos ja kerkoni evolucionit te shpjegoje ekzistencen e materies per here te pare, pasi sic dihet evolucion do te thote 'ndryshim me kalimin e kohes' dhe jo krijim i materies. Nuk shtrohet me pyetja nese ka ndodhur evolucioni apo jo, por cili eshte mekanizmi i sakte i tij. Vertet qe shkenca e sotme nuk eshte ne gjendje ti pergjigjet qarte pyetjes se formimit te molekulave komplekse, por pervoja ka treguar se kjo eshte vetem ceshtje kohe. Dhe koha do te vije. Deri atehere, pamjaftueshmeria e fakteve per evolucionin nuk mund te konsiderohet si prove kunder tij.
Krijoni Kontakt