Close
Faqja 8 prej 30 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 294

Tema: Darvinizmi

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Sa per sqarim:
    Une kerkoj prova rreth "fakteve" qe nuk i kam degjuar dhe jo atyre qe i kam pohuar. Keto provat e tua te fundit nuk korrespondojne me ato qe te kam kerkuar une. Me vjen keq qe qenke lodhur kaq shume (nese behet fjale vetem per mua kuptohet) Arsyeja qe te kerkova burimin e informacioneve (qe nuk kam asnje dyshim qe ka qene anti-evolucioniste, apo kreacioniste sic quhet), eshte se desha te sigurohem per reputacionin e publikimit...sot cdokush mund te hape nje website dhe te hedhe ne qarkullim fakte te shtremberuara. Sa per ate qe thua se bej mire te shkoj ne Britani per ti vertetuar, sma ha mendja se ti ke shkuar aty per te vertetuar te kunderten...apo duhet te them se ke jetuat ne vitet 20 te shekullit te kaluar. Gjithsesi...ajo fraze e imja qe ti e more kaq direkt donte te thoshte: "faktet mund te shtremberohen sipas deshires, dhe kete gje e shof me se te arsyeshme...ai qe kerkon gjen"
    Duke shpresuar te me kesh kuptuar qarte ne kete drejtim, po vazhdoj ca me tej argumentin tim.

E vetmja arsye qe hipoteza e Darvinit mbrohet akoma, megjithe kontradiktat e medha qe ka ajo me shkencen, eshte lidhja e saj e ngushte me materializmin. Darvini aplikoi filozofine materialiste ne shkence dhe avokatet e materializmit, me te shquarit e te cileve jane marksiste, e mbrojne ate me cdo menyre
    Shume 'bold' kjo thenie. Darvini i dha evolucionit nje baze shkencore, kjo mbase lidhet ngushte me materializmin por lidhja e tij me marksizmin nuk mund te qendroje gjithsesi. E kam bere te qarte aty me lart...Marksi e shfrytezoi teorine e Darvinit per qellimet e veta. Engelsi nuk mundi te gjente nje kompliment me te madh se "Darvini i Historise" Sipas Marksit, klasa progresive e historise eshte e njejte me "mbijetesen e me te pershtatshmeve" dhe se "lufta e klases" eshte e njejte me "te papershtatshmit" Dhe kuptohet qe fundi eshte i njejte--eleminim! Sic duket qarte, Marksi e justifikoi luften e klases me perzgjedhjen natyrore. Por a mund te jete "ligji i natyres" i njejte me "ligjin e historise"? A mund te jete natyra histori? My friends...jeni shume larg! Keto te dyja mund te jene analogji te njera tjetres por kursesi binjake. Prova per te fabrikuar njerezim rezultoi ne nje deshtim fatal. Klasa ne progres per te arritur nje bote perfekte nuk mundi ti pershtatej natyres shtazarake te kesaj bote tendencat paresore te se ciles e perbejne instinktet qe rrjedhin nga prejardhja e njeriut nga kafshet.
    Sa per ate thenien e Douglas Futuyma, ajo mund te vertetoje bazen shkencore te evolucionit, por kursesi marksizmin...bindja ideollogjoke eshte tjeter gje. Shkenca nuk udhehiqet nga ideollogja por nga zbulimi.

Tani te vazhdojme ca nga ana shkencore:

Si eshte e mundur qe keta peshq u hodhen po vete ne toke dhe u kthyen ne zvarranike, zogj, gjitare... (edhe njerez)...e miliona specie te tjera mbi Toke??!
    Ata kurre s'kane gjetur qofte edhe nje forme kalimtare si psh. nje gjysmepeshk-gjysmezvarranik, ose nje gjysmezvarranik-gjysmezog
    Aty me lart shoh shume shtremberime te teorise se evolucionit. Se pari, evolucioni konsiston ne dy pjese, mikroevolucion dhe makroevolucion. Per sa i perket mikroevolucionit, ketu askush nuk mund te argumentoje pasi ndodh para syve tane (nese nje grup individesh te nje popullate izolohet ne nje territor (ose emigron), mutacionet gjenetike dhe selektimi natyror shkakton nje diversitet ne karakteristikat e llojit). Pra, evolucioni ne kete nivel eshte fakt . Si vertetohet kjo? Gregor Mendel e kishte pergjigjen qyshkur por askush nuk ja vuri veshin ( gje e rralle kjo per shkencen) Sot, pasi eshte studjuar hibridizimi dhe trashegimi i materialit gjenetik ne detaje, vertetohet se gjenet e trasheguara nuk kombinohen, dhe se pasardhesit shfaqin karakteristika te reja, te ndryshme nga prindrit, ndersa gjenet e tjera mbarten si "te fshehura".

Per sa i perket makroevolucionit, kjo eshte pjesa me e koklavitur qe dashur ose pa dashur shtremberohet, keqinterpretohet...ose konsiderohet si nje hipoteze. Arsyeja eshte e thjeshte--makroevolucioni nuk mund te studjohet direkt. Evolucioni nuk eshte progres, qe do te thote, nuk mund te flasesh per evolucionin si nje varg permiresimesh nga format me elementare te jetes deri ne ato me komplekset...deri tek njeriu. Ky interpretim eshte i gabuar . Te gjitha speciet rrjedhin nga nje paraardhes i perbashket, qe do te thote se ato nuk rrjedhin nga njera tjetra. Ne kete veshtrim, majmuni nuk eshte bere njeri nepermjet punes apo ndonje mekanizmi tjeter. Majmuni dhe njeriu kane nje paraardhes te perbashket karakteristikat e te cilit jane te ndryshme (extinct).Kjo eshte njera nga arsyet qe format e ndermjetme (intermediate), jane shume te rralla. Me kalimin e kohes, speciet jane modifikuar per tu pershtatur kushteve te mjedisit. Duke qene se keto fakte nuk mund te vertetohen direkt, spekullimet nuk mungojne. Dhe natyrisht qe lind pyetja: Si u krijua gjallesa e pare ne toke?
    Ja pra qe vijme ne pyetjen e krijimit...qe edhe pse lidhet me evolucionin, eshte nje tjeter koncept. Llogjikisht, qe evolucioni te ndodhe, padyshim qe kerkon ekzistencen e materies. Dhe kur materia eshte prezente atehere mund te flasim per selektim natyror, selektim seksual, mutacione gjenetike, rekombinim, gene flow, apo genetic drift. Mendohet qe faza fillestare ka qene replikimi i materialit gjenetik (ADN & ARN). Kjo per shkak se sekuenca te ndryshme te ADN-se apo ARN-se shfaqin veti katalitike. Nuk eshte e vertete qe enzimat jane ato qe bejne te mundur nje reaksion kimik--enzimat shpejtojne nje reaksion kimik. Por duke qene se shkencetaret ende nuk jane ne gjendje te shpjegojne plotesisht natyren e informacionit gjenetik (e kam pranuar dhe ne postin e mesiperm), kjo mbetet thjesht nje hipoteze panvaresisht nga evolucioni. Mos ja kerkoni evolucionit te shpjegoje ekzistencen e materies per here te pare, pasi sic dihet evolucion do te thote 'ndryshim me kalimin e kohes' dhe jo krijim i materies. Nuk shtrohet me pyetja nese ka ndodhur evolucioni apo jo, por cili eshte mekanizmi i sakte i tij. Vertet qe shkenca e sotme nuk eshte ne gjendje ti pergjigjet qarte pyetjes se formimit te molekulave komplekse, por pervoja ka treguar se kjo eshte vetem ceshtje kohe. Dhe koha do te vije. Deri atehere, pamjaftueshmeria e fakteve per evolucionin nuk mund te konsiderohet si prove kunder tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Cupke_pe_Korce : 06-10-2002 mė 19:25
    Summertime, and the livin' is easy...

i/e regjistruar Maska e mesues
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Postime
    113
    Tani u mallengjeva vertete me gjithe keto shpjegime shkencore!!!!!!!!.

Qe teoria e evolucionit eshte varrosur , kjo per nje njeri normal eshte shume e dukshme.
    Si eshte e dukshme?
    Perkrahesit e teorise me siguri do te fillojne te ankohen per pergjigjet e mia te shkurtra dhe ''pa argumenta''.

Ndonje tjeter , te cilit i kam lenduar imazhin e fjales ''mesues'', me siguri do te protestoje per mungesen e profesionalizmit,duke u hedhur ne sulm me gjithe arsenalin e tij te inteligjences qe nuk njeh kufi ne kuptueshmeri.

Dua t'ju siguroj per dicka; Po te filloja te shkruaja kunder evolucionit ose darwinizmit do te kisha kaq shume per te thene , sa nuk do te me mjaftonin vite.
    Nuk kam aq shume kohe se per fat te keq ne qofte se do ta keni kuptuar, jeta eshte e shkurter dhe sigurisht ka gjera te tjera shume me te rendesishme , me te cilat ja vlen te merresh.

Se cilat jane ato gjera mund ti zbulosh fare lehte, mjafton te ulesh koken dhe te perulesh zemren.

i/e regjistruar Maska e baobabi
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    407

Po majmunet nga e kane prejardhjen?

Do behen majmunet njerez?

instinkt i vetembrojtjes!
    Anėtarėsuar
    24-05-2002
    Vendndodhja
    ne bahcen e shtepise time
    Postime
    351
    Kjo tema, per mua eshte nje nga temat me interesante dhe me me nivel, te forumit.

Une nuk jam kopetente qe ta diskutoj, sepse fusha e kopetencave te mija nuk takon asgjekundi me kete te kesaj teme, por une e lexoj me shume kenaqesi dhe me pelqen niveli i diskutimit.

Nje gje do doja te theksoja. Mua personalisht asnjehere nuk me ka penguar besimi im per te pranuar ligjet dhe zbulimet e shkences.

Nese teoria e evolucionit eshte e vertete, ose me kohe do pranohet si e vertete, cdo gje ka ndodhur dhe do ndodhi ashtu, jo ne menyre kaotike, dhe te rastesishme, por krejtesisht te organizuar nga nje fuqi qe eshte siper nesh.

Cdo gje ne toke dhe ne gjithesi, eshte e lidhur dhe e ndervarur ne menyre perfekte dhe asgje nuk me duket e rastesishme.

Me shume respekt per ju te gjithe.
    Ji Vetvetja!

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Bao...

Nese majmunet beheshin njerez, edhe njerezit do te beheshin dicka tjeter apo jo...nje specie me superiore dmth. C'fare mund te behen njerzit? Ma thuaj! Edhe mund te behen xhanem...por une e ti s'kemi per ti pare

Majmunet nuk behen njerez [njerzit ndoshta behen majmune]

Evolucioni nuk i ngjan nje vije te drejte, por nje degezimi te perhapur, c'do dege e te cilit shfaq karakteristika te reja te ndryshme nga deget e tjera. Kjo do te thote se majmunet dhe njerzit kane nje paraardhes te perbashket, shume te larget, qe sot nuk ekziston. Majmunet dhe njerzit jane specie moderne! Nuk mund ti bashkosh dy SPECIE qe shfaqin diversitet ne karakteristikat e llojit.
    Summertime, and the livin' is easy...

Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    407

Cupke

E di pse nuk ekziston paraardhesi i perbashket midis majmunit dhe njeriut?

Sepse ska ekzistuar.

Je duke iu referuar nje figure imagjinare qe e ka pjelle fantallogjika.

ce?

Me vjen keq qe qenke lodhur kaq shume
    Cupa pe Korce! Te betohem se per postimet e meparshme nuk jam lodhur shume, bile fare. Por qe po lodhem me kete debat, lodhem ama, dhe e di perse? Sepse sforcohem jashtezakonisht shume te kuptoj se cfare i mban pseudoevolucionistet kaq te lidhur pas dokrrave qe as vete nuk ua dine mire permbajtjen. Nje prej shembujve me te fresket je ti.
    (do te ta them me vone pse).
    Sforcohem gjithashtu te kuptoj se cfare jeni duke thene apo cfare mundoheni te shprehni, pasi u pergjigjeni shkences me lirike, lirikes pa edukate dhe edukates me ironi te theksuar (kjo e fundit tregues jo pak i vlefshem).

Me lejo te te kujtoj se qe te shkruash dicka, cfardo pas nje postimi nuk do te thote qe i je pergjigjur, apo vazhdon te debatosh ne te njejtin nivel per te njejten teme. Te luash si xhonglere me fjalet nuk eshte ndonje tregues i inteligjences se larte, por thjesht per tregues i nje shperndarje apo rremuje mendimtare e cila nuk eshte karakteristike aq e theksuar per ata qe e mbajne veten si tipa me inteligjence mbi mesataren.

Te informoj se jo vetem qe nuk ke sjelle ndonje argument per te qene ketu, por edhe arsyetimet kane filluar te degradojne nga vete arsyeja Edhe dicka tjeter, ke kuotuar vetem 2 minipjese prej postimit tim dhe ato nuk i ke rrezuar dot.
    Ja nje shembull konkret:

Kjo per shkak se sekuenca te ndryshme te ADN-se apo ARN-se shfaqin veti katalitike. Nuk eshte e vertete qe enzimat jane ato qe bejne te mundur nje reaksion kimik--enzimat shpejtojne nje reaksion kimik.
    Une nuk e kam idene se si e ke kaluar Bilogjine ne gjimnas e ke arritur deri ne universitet me arsyetime te tilla ngulitur thelle ne tru.
    E pranojme per nje moment qe ADN dhe ARN shfaqin veti katalitike. Kush te ka mesuar ty cupe qe Enzimat shpejtojne nje reaksion kimik ? Ndersa vetite katalitike te ADN dhe ARN mjaftokan per inicimin e reaksionit kimik. Hajde qef hajde ...
    Je stergabuar! Te informoj se ka dekada qe shkenca ka zbuluar dhe bere te ditur qe katalizatoret jane lende inorganike te cilat pershpejtojne reaksionet kimike ndersa enzimat jane lende ORGANIKE te cilat INICIOJNE reaksionin kimik. Te thuash se enzimat pershpejtojne reaksionet kimike e ke bere Mendelejevin te ktheht permbys ne varr. Kulmi!

Te gjitha speciet rrjedhin nga nje paraardhes i perbashket
    pastaj thua:
    Mos ja kerkoni evolucionit te shpjegoje ekzistencen e materies per here te pare...
    As kjo s'ka ku te rrije. Nuk ka se si nje hipoteze me rendesi dhe pasoja kaq te rendesishme per njerzimin te beje loje fjalesh duke u munduar te ligjeroje teorine e saj pa u munduar te jape asnje baze.
    Po ti e di ku je ngaterruar? Ta them une. Ti as e ke idene se cfare eshte evolucioni! Ti je perballur thjesht me literaturen e qethur te neoevloucionit qe i bene neoevolucionistet per t'i zgjatur jeten edhe disa dekada asaj hipoteze me veti shkaterrimtare per bazat e shoqerise.

Shkurt ty te pelqen te thuash se ka ndodhur nje reaksion kimik dikur dhe u formua qeliza e pare, nderkohe qe as e ke idene e as mund te provosh se si u krijuan materiet e para organike qe na paskan bere reaksion kimik per te formuar qelizen meme.

Te pergjigjesh me ironike e lirike eshte e thjeshte sic e sheh. Por ti nuk po na thua asgje te sakte shkencerisht.
    Me vjen keq.

Ndersa te provosh egzistencen e evolucionit vetem me percaktimin e Mendelit eshte e pamunudur. Eshte si te ngresh nje balone prej letre ne ere dhe te arrish ne konkluzionin se letra ka veti fluturake.

Sa per mangesite e informacionit ne lidhje me kodin gjenetik qe shprehesh diku, e kam thene ne 2 postimet e mepashme qe ti i ke kaluar aq lehte.
    Eshte bere e ditur tashme qe eshte zberthyer kodi gjenetik se sa kompleks eshte. Dhe kompleksiteti i tij con ne llogaritjen matematike te mundesive te krijimit te nje qelize mesatare te tij. Eshte 10 ne fuqi te 950, nderkohe qe me marrveshje matematikore 10 ne fuqi te 50 konsiderohet e barabarte me ZERO.

Po Pelini ka humbur passwordin?
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

i/e regjistruar Maska e elvina
    Anėtarėsuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    Postime
    14
    ok. Une besoj se teoria e Darvinit ne nje fare menyre it works, sepse po ta shohim qe nga krijimi i pare Adami dhe Eva, bota ka evoluar. Por qelizen e pare e dha Zoti dhe ai i dha te drejten dhe e ndihmoi te evolonte. Mendoj se ka gjithmon nje pike qe shkenca nuk i pergjigjet dot dhe shkon te feja. Kur isha ne shkolle te mesme, pyeta mesuesen e kimise se pse karboni ka kater lidhje dhe ajo pasi shtremberoi nje here fytyren tha " pyet Zotin"
    Nese teoria qe njeriu e ka prejardhjen nga majmuni do qe vertete, majmun kemi dhe sot pse nuk ka dal donje njeri nga ta tani?
    Have fun
    Do good. It is all the freedom you have.

Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    407

elvina

Se pari te uroj mirseardhjen ne forum.

Desha te hedh pak drite se si e shoh une problemin.

Ajo qe verejme ne jeten e perditshme dhe qe te gjithe e pranojme sot eshte ndryshimi dhe zhvillimi qe ka shoqeria njerezore.

Nga ana tjeter verejme se nuk ka zhvillim ne boten tjeter te gjalle.

Kjo me detyron qe te mos e perdor termin evoluim per te percaktuar ndryshimin qe ndodh.

Evoluimi apo evolucioni eshte nje lloj ndryshimi i pare nga nje kendveshtrim i cili u krijua nga Darvini.

Pra evoluimi eshte nje menyre interpretimi dhe jo nje realitet.

i/e regjistruar Maska e pelin
    Anėtarėsuar
    15-08-2002
    Postime
    214
    ENZYME

(gr en=in +zyme=leave) a protein molecule that CATALYZES chemical reactions of others substances without itself being destroyed or altered upon completation of the reactions..

or

-complex protein that are produced by living cells and CATALYZE specific biochemical reactions...

Keshtu thone fjaloret!?
    E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde

Faqja 8 prej 30 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Evolucioni! Realitet apo njė Pėrrallė e shėmtuar!
    Nga Akus nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 167
    Postimi i Fundit: 21-08-2008, 08:16
  2. Racizmi dhe darvinizmi social nė Amerikė
    Nga Gimi3 nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 30-01-2008, 10:36
  3. GJUNJEZIMI I EVOLUCIONIT..Per ata qe kane durim!
    Nga Miremengjes nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 25-12-2006, 03:56
  4. Tė dhėnat fosile hedhin poshtė evolucionin
    Nga monarku nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 02-11-2006, 10:34
  5. Fenomeni i terrorizmit – Sfida e rendit te ri boteror
    Nga Enri nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 17-01-2004, 10:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •